Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Οι πληθυσμοί των θαλάσσιων ζώων μειώθηκαν στο μισό σε 40 χρόνια, λέει το WWF


Οι πληθυσμοί των θαλάσσιων ζώων μειώθηκαν στο μισό σε 40 χρόνια, λέει το WWF

Οι πληθυσμοί των θαλάσσιων ζώων (θηλαστικά, πτηνά, ερπετά και ψάρια) μειώθηκαν κατά το ήμισυ από τη δεκαετία του 1970 λόγω της υπεραλίευσης, της ρύπανσης και των κλιματικών αλλαγών, προειδοποιεί η  περιβαλλοντική οργάνωση WWF (The World Wide Fund for Nature).

"Όλα αυτά πηγάζουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα: από την υπεραλίευση και τις εξορυκτικές βιομηχανίες ως την ανάπτυξη των ακτών και την ρύπανση όπως και τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, οι οποίες ευθύνονται για την οξίνιση των ωκεανών και την υπερθέρμανση των θαλασσών", καταγγέλλει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), το οποίο εδρεύει στην Ελβετία, σε νέα έκθεσή του.

Επιπροσθέτως, επισημαίνει το WWF, και η όρεξη του ανθρώπου για ψάρι δεν έχει σταματήσει να παίρνει την ανιούσα: σε παγκόσμια κλίμακα, η μέση κατανάλωση ψαριών ανά κάτοικο αυξήθηκε από 9,9 κιλά τη δεκαετία του 1960 σε 19,2 κιλά το 2012.

Στην έκθεσή του, το WWF διευκρινίζει ότι ο δείκτης του Ζωντανός Πλανήτης για τους θαλάσσιους πληθυσμούς, με τον οποίο υπολογίζεται η τάση που ακολουθούν οι πληθυσμοί των θαλάσσιων ζώων, "καταγράφει μια μείωση κατά 49% μεταξύ του 1970 και του 2012".

Ορισμένα ζωικά είδη είδαν τόσο μεγάλη μείωση που φτάνει σε σχεδόν το 75% του πληθυσμού τους, προειδοποίησε το WWF, η έρευνα του οποίου έγινε βάσει της παρατήρησης συνολικά 5.829 πληθυσμών που ανήκουν σε 1.234 είδη.
Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε την περίοδο από το 1970 ως τα μέσα της δεκαετίας του 1980, μετά την οποία ακολούθησε μια σχετική σταθερότητα, προτού ξαναρχίσει, πρόσφατα, η φθίνουσα πορεία.

Ο παγκόσμιος δείκτης δεν αφήνει ωστόσο να αποκαλυφθούν σημαντικές αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ των διαφόρων περιοχών με τη μεγαλύτερη μείωση να εντοπίζεται στους τροπικούς κύκλους.
Κατόπιν αυτού οι ειδικοί προειδοποιούν: οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και υποθαλάσσια λιβάδια μπορεί να εξαφανιστούν από τον πλανήτη ως το 2050 λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Δεδομένου ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 25% όλων των θαλάσσιων ειδών ζει εκεί και ότι σχεδόν 850 εκατομμύρια άνθρωποι επωφελούνται άμεσα σε οικονομικό, κοινωνικό ή πολιτιστικό επίπεδο από αυτούς, μια εξαφάνιση των κοραλλιογενών υφάλων θα ήταν "καταστροφική, με δραματικές συνέπειες για τις κοινότητες", υπογραμμίζει το WWF.

«Σε διάστημα μόνο μιας γενιάς, οι ανθρώπινες δραστηριότητες προκάλεσαν σοβαρή ζημιά στους ωκεανούς, με τον ρυθμό αλίευσης να ξεπερνά τους ρυθμούς αναπαραγωγής και την καταστροφή των ζωνών του γόνου», προσθέτει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κατάρρευση των οικοσυστημάτων των ωκεανών εγκυμονεί τον κίνδυνο να ξεσπάσει "μια σοβαρή οικονομική κρίση".

Για παράδειγμα, η Μεσόγειος είναι μια από τις πιο αρχαίες ζώνες αλιείας στον πλανήτη που έχει θρέψει γενιές ανθρώπων για αιώνες. Αλλά σήμερα υφίσταται εξαντλητική εκμετάλλευση: σχεδόν 1,5 εκατομμύριο τόνοι ψαριών αλιεύονται ετησίως στη θάλασσα αυτή και εξαντλείται το 89% των αποθεμάτων της.

Το WWF επισημαίνει επίσης στην έκθεσή του ότι η μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται στα είδη που θεωρούνται ως βασικά στην αλιεία για εμπορικούς σκοπούς και στην αλιεία για την εξασφάλιση τροφής. Για παράδειγμα, η μκο, αναφέρει τη θεαματική μείωση κατά 74% στους πληθυσμούς της οικογένειας που περιλαμβάνει περιζήτητα ψάρια όπως ο τόνος, ο κολιός και οι παλαμίδες.

Ωστόσο λύσεις υπάρχουν, καταλήγει το WWF, και αναφέρει την προστασία και την αποκατάσταση του φυσικού κεφαλαίου των θαλασσών, μια πιο λογική κατανάλωση και το να δοθεί προτεραιότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη.
tanea.gr

Σαλόνι Αυτοκινήτου Φρανκφούρτης

Τόν Φεβρουάριο τού '16 θά ξεκινήσουν οι πρώτες παραδόσεις τού smart for two cabrio
από tanea.gr

Η αβεβαιότης τών χρησμών καί η χρησιμότης τής αβεβαιότητας...



O Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ανάμεσα σέ  άλλα, είπε στή χθεσινή εμφάνισή του ακροβατώντας μεταξύ "επίθεσης φιλίας" -στον Αλέξη Τσίπρα-  καί πλήρους "πόλωσης"
"Είσαστε ο πρωθυπουργός πού έφερε τήν καταστροφή στή χώρα, πού έφερε τή διαπλοκή. Όμως εάν δεσμευτείτε σέ ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, μπορούμε νά πορευτούμε έστω γιά έναν χρόνο. Δέν σάς βλέπω όμως ούτε γιά πρωθυπουργό ούτε γιά αντιπρόεδρο. Ποτέ δέν θά ήθελα νά σάς ξαναδώ πρωθυπουργό".

Βγάζετε (αβίαστα) περί τού πρακτέου μετεκλογικά -ένα κάποιο- συμπέρασμα ;
Δ.Ν.Α.

Συνελήφθη επειδή έδερνε τον σκύλο του με βούρδουλα



kathimerini.gr

Δυο μύθοι: H αλήθεια για το PSI και τα 80 δις ευρώ. Άρθρο τού Δημήτρη Μάρδα

Tvxs Άρθρο
tvxs.gr | 16 Σεπ. 2015
Δημήτρης Μάρδας
Το πιο μεγάλο κούρεμα δημόσιου χρέους στην παγκόσμια ιστορία ήταν το PSI του 2012, που φαινομενικά έσβησε 137,9 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. O κ. Βενιζέλος, ως υπουργός Οικονομικών από την περίοδο που έγινε το PSI, επαναλαμβάνει συνεχώς στις δημόσιες εμφανίσεις του έως και σήμερα, ότι το PSI ήταν μια μεγάλη επιτυχία, υπογραμμίζοντας ότι το ύψος του πραγματικού κουρέματος του χρέους που διαγράφηκε, ανέρχεται σε 160 δις ευρώ!
Το πρώτο δίμηνο του 2012 ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με την οποία η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι είχε προβλεφθεί αρχικά. Όμως το καθαρό όφελος από την αναδιάρθρωση του χρέους μετριάστηκε σημαντικά κυρίως λόγω:
  • της ανάγκης για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με έκδοση νέου χρέους (ύψους 41 δις. ευρώ εντός του 2012),
  • του δανεισμού ύψους 11,3 δις. ευρώ για την επαναγορά χρέους τον Δεκέμβριο,
  • των βαρών που προκλήθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία (ύψους 16,2 δις. ευρώ),
  • του δανεισμού 4,5 δις. ευρώ για την παροχή ομολόγων του EFSF στα ασφαλιστικά ταμεία,
  • της ανάγκης για δανεισμό 11,9 δις. ευρώ για την κάλυψη του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού του 2012  και τέλος,
  • των λοιπών υποχρεώσεων του Δημοσίου (π.χ πληρωμές στον ΕΜΣ, πληρωμές παλαιών οφειλών κ.λ.π) συνολικού ύψους 1,9 δις. ευρώ.
Καταλήγοντας, η μελέτη της Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι: Το καθαρό τελικό αποτέλεσμα όλων των παραπάνω συναλλαγών οδήγησε στη μείωση του χρέους εντός του 2012, μόνο κατά 51,2 δις. ευρώ.
Αυτό ερμηνεύεται ως εξής: Η τότε κυβέρνηση, με τυμπανοκρουσίες κούρεψε απλά 137,9 δις ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό με 86,7 δις ευρώ, προβαίνοντας σε ένα σύνολο νέου δανεισμού (προς τράπεζες κ.λπ) με τα χρήματα που ακολούθως δανείστηκε.
Ως προς το δεύτερο μύθο για το δάνειο των 90 δις. της νέας συμφωνίας, εδώ σημειώνονται τα ακόλουθα.
H NΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι «φέσωσε» τη χώρα με 90 δις. ευρώ για...

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Όπως και να το εξηγήσει κανείς, όποια λέξη κι αν χρησιμοποιήσει, πάντοτε θα υπάρχουν (απ)άνθρωποι που δεν θα καταλαβαίνουν ή θα κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν...
από tvxs.gr

Aνησυχητική η κατάσταση στή Μύκονο, ανησυχητικά καί τά δημοσιεύματα στόν έγκυρο Αθηναϊκό τύπο...

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό ξυλοδαρμού του 31χρονου Κύπριου έξω από beach bar της Μυκόνου, έρχεται στην επιφάνεια η κατάσταση που επικρατεί στο δημοφιλές νησί, σχετικά με τις εταιρείες σεκιούριτι και τους μπράβους.
Όπως σημειώνει το «Βήμα της Κυριακής», στο νησί δρα ανεξέλεγκτος ένας «στρατός» μπράβων και σεκιούριτι (πολλοί εκ των οποίων είναι αδήλωτοι) με στόχο εισπράξεις εκατομμυρίων ευρώ αλλά και εταιρείες συνοδείας, προστασίας και παντός είδους εξυπηρέτησης κοσμικών, με δεκάδες μπράβους, «έτοιμους για όλα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρόμοιο με αυτό του 31χρονου Κύπριου περιστατικό, «είχε συμβεί τον περασμένο Ιούλιο έξω από άλλο κλαμπ με τη συμμετοχή σεκιουριτά που ανήκε στην ίδια εταιρεία που εμπλέκεται στον τελευταίο τραυματισμό».
Το άρθρο αποκαλύπτει «ότι επιχειρηματίες που σχετίζονται με άλλη εταιρεία security, η οποία αρχίζει να έχει παρουσία και στη Μύκονο, ήταν πελάτες του μεγάλου κυκλώματος κοκαΐνης που αποκαλύφθηκε προ μερικών εβδομάδων. Μάλιστα, κατατέθηκαν προ μερικών ημερών στην Εισαγγελία Σύρου νέα συγκεκριμένα στοιχεία ότι συσχετιζόταν με ιδιοκτήτη εστιατορίου στο Κολωνάκι με το ψευδώνυμο «Πιγκουίνος» αλλά και με δύο ιδιώτες, έναν Ελληνα και έναν Αλβανό, που ήταν τροφοδότες ναρκωτικών στην ίδια περιοχή της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει αποκλεισθεί η κοκαΐνη που τροφοδοτούσε Κολωνάκι και Μύκονο να προέρχεται από τις «ίδιες παρτίδες» με το φορτίο που εντοπίστηκε - με την εμπλοκή αθλητή μπέιζμπολ - σε αποθήκη σκραπ στον Ασπρόπυργο».
Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας ότι σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και νομικούς που γνωρίζουν τα «ποινικά ζητήματα» του νησιού, «μετά τη δολοφονία του Αυστραλού Ζαμίτ Ντουζόν από μπράβους ενός κλαμπ τον Ιούλιο του 2008, τα περίπου 20-25 μεγάλα κλαμπ της Μυκόνου προχώρησαν σε συμφωνίες με εταιρείες security για τη φύλαξη των μαγαζιών τους. Οι καταστηματάρχες υπέγραφαν και ειδικά συμφωνητικά ώστε να μετατίθενται στις εταιρείες ασφαλείας οι ποινικές ευθύνες σε περίπτωση τραυματισμού θαμώνων. Τέτοιου είδους security είχαν αποκτήσει και άλλα καταστήματα της Μυκόνου».
«Στα μεγάλα "στρατοκρατούμενα" κλαμπ σε κάθε βάρδια υπάρχουν από τέσσερις ως δέκα σεκιουριτάδες που αμείβονται με 30-60 ευρώ μεροκάματο, αξιοζήλευτο σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Οι περισσότεροι έρχονται στο νησί μέσα από προσκλητήριο στο Facebook που ξεκινά στις αρχές Μαρτίου χωρίς ουδείς να γνωρίζει την προϋπηρεσία τους, το παρελθόν τους και ορισμένοι μένουν αδήλωτοι στις αστυνομικές Αρχές. Η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί στις αρχές της σεζόν να καταγράψει τους στρατούς των security, όμως όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η διαδικασία έχει πολλά κενά. Επιπλέον, ενώ το καθήκον τους είναι να απομακρύνουν τους θαμώνες που εμπλέκονται σε επεισόδια και να καλούν την Αστυνομία, εκείνοι ορισμένες φορές την υποκαθιστούν, χειροδικούν και επιχειρούν να τιμωρήσουν τους... άτακτους με μοιραία αποτελέσματα».
Συνεχίζοντας το άρθρο αναφέρει ότι «τουλάχιστον επτά-οκτώ περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς "σεκιουριτάδων" καταγράφονται κάθε εβδομάδα που δεν παίρνουν ποινική έκταση. Την κατάσταση επιτείνει και η προβληματική στελέχωση του αστυνομικού τμήματος της Μυκόνου όπου φέτος υπηρετούν 46 έναντι 76 πέρσι....
Το συντριπτικά μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς «security» απέκτησε εταιρεία που είχε αθλητής πυγμαχίας από τη Βόρεια Ελλάδα, συγγενικά πρόσωπα του οποίου είχαν συστήματα ασφαλείας. Εφέτος ανέλαβε και την ασφάλεια του Δήμου Μυκόνου και θεωρείται ο κυρίαρχος στον χώρο της παροχής προστασίας στο νησί λόγω και των γνωριμιών που έχει αποκτήσει με επιχειρηματίες. Ενας υπάλληλός του αλλά και ο ίδιος βρέθηκαν κατηγορούμενοι για εμπλοκή στο αιματηρό περιστατικό με τον τραυματισμό του 31χρονου Κυπρίου. Παράλληλα άλλος υπάλληλός του κατηγορείται ότι σε κλαμπ της Μυκόνου στις 25 Ιουλίου έσπασε το σαγόνι νεαρού θαμώνα για τον οποίο πίστεψε ότι είχε επιχειρήσει να κλέψει μια τσάντα».
Παράλληλα, όπως αναφέρουν παράγοντες του νησιού «εμφανίζονται λίγο μετά το Πάσχα διάφοροι τυχοδιώκτες που μαζί με ορισμένους ιδιώτες προσφέρουν υπηρεσίες "παντός είδους" σε Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες τουρίστες οι οποίοι δεν μπορούν να μεταφέρουν το σχετικό "σέρβις" από τις πόλεις όπου ζουν. Ετσι προσφέρουν οχήματα, οδηγό, σεκιουριτάδες, ακόμη και για τις παραλίες, άνθρωπο για να τους κλείνει τραπέζια σε νυχτερινά κέντρα, ξαπλώστρες στην παραλία κ.ο.κ.».

Σφυροδρέπανο στο πέτο



ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ
Η νέα εμφάνιση του πληθωρικού τέως υπουργού των Οικονομικών μας με το σφυροδρέπανο καρφιτσωμένο στο πέτο μού θύμισε κάτι μάλλον παράξενο: το 2007 είχε επισκεφθεί την Αθήνα μία διεθνής ομάδα καλλιτεχνών που είχε ως έδρα της το Λονδίνο. Η ομάδα είχε τον τίτλο «Torture Garden», παρμένος απ’ το μυθιστόρημα του Οκτάβιου Μιρμπό (1848-1917) «Ο κήπος των μαρτυρίων» (1899 - στα ελληνικά, το βιβλίο κυκλοφορεί από την «Εστία», σε μετάφραση της Αλίνας Πασχαλίδη). Εκεί, μεταξύ πολλών άλλων, ο Γάλλος συγγραφέας περιγράφει με λεπτομέρειες έναν φανταστικό κήπο κάπου στην Κίνα όπου διαπράττονται ευφάνταστα, φρικτά βασανιστήρια (νομίζω πως η έκφραση «κινέζικο μαρτύριο» απ’ το κλασικό αυτό βιβλίο προήλθε).

Οι Torture Garden εμφανίστηκαν στο «Gagarin 205», επί της Λιοσίων, για να παρουσιάσουν ένα μπουρλέσκ θέαμα που ακροβατεί ανάμεσα στον ελεγχόμενο σαδομαζοχισμό και το μεταμοντέρνο τσίρκο (ένα από τα νούμερα ήθελε μία ερμηνεύτρια να τραγουδά το «I’ve got you under my skin» –σε έχω κάτω απ’ το πετσί μου– που είχε λανσάρει πρώτος ο Φρανκ Σινάτρα, κρεμασμένη στον αέρα από πέντε γάντζους που διαπερνούσαν... το δέρμα της στο ύψος της ωμοπλάτης). Το κοινό ήταν ετερόκλητο αλλά ξεχώριζαν τα άτομα με το εκκεντρικό ντύσιμο. Θυμάμαι πολύ καλά δύο άγνωστους που στέκονταν πλάι πλάι με το ποτό τους και παρακολουθούσαν το θέαμα σχολιάζοντάς το και γελώντας κάθε τόσο: ο ένας ήταν ντυμένος ναζί αξιωματικός· ο άλλος έφερε τη στολή βαθμοφόρου του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού. Η σβάστικα και το σφυροδρέπανο δίπλα δίπλα, τσουγκρίζοντας πλαστικά ποτήρια. Ομολογουμένως η εικόνα αυτή μου είχε φανεί πολύ πιο ενδιαφέρουσα απ’ όλα όσα συντελούνταν πάνω στη σκηνή. Διότι όλο αυτό ήταν επίσης ένα σόου που δεν σήμαινε απολύτως τίποτα. Ο «ναζιστής» δεν κινδύνευε να παρεξηγηθεί επειδή έφερε τη σβάστικα και να προπηλακιστεί και, κάπως ανάλογα, ο «Σοβιετικός» δεν υπήρχε περίπτωση να νομίσει κανείς πως ήταν «βαμμένος» κομμουνιστής. Η σημειολογία της στρατιωτικής στολής βέβαια, με τα δερμάτινα και τις γυαλισμένες μπότες, τα πηλήκια και τα γυαλιστερά κουμπιά, παραπέμπει ευθέως σε μια σεξουαλικότητα που πολλοί μάλλον θα όριζαν ως «αποκλίνουσα», στην πραγματικότητα όμως τίποτε απ’ όλα αυτά δεν σήμαινε απολύτως τίποτα. Ο αγκυλωτός και το σφυροδρέπανο, εν προκειμένω, δεν ήταν πια σύμβολα ούτε ούτε σημεία, ήταν σα να μην είχαν καμία ιστορική προέκταση, επρόκειτο για πόζα, παιχνίδι, επίδειξη, ναρκισισσισμό που αγγίζει τα όρια είτε της ψυχοπαθολογίας είτε της ανοησίας, από αυτές που όλοι έχουμε κάνει σε κάποιο πάρτι.

Φυσικά δεν είναι καθόλου το ίδιο δύο άγνωστοι ιδιώτες με απομιμήσεις ιστορικών (και σημαδεμένων από την Ιστορία) στρατιωτικών στολών σε ένα νυχτερινό κλαμπ με έναν υπουργό κυβέρνησης της ριζοσπαστικής αριστεράς, πανεπιστημιακό, ο οποίος διαχειρίστηκε τις τύχες της χώρας σε μια κρισιμότατη περίοδο έξι περίπου μηνών – με τα γνωστά, καταστροφικά αποτελέσματα που βιώνουμε όλοι μας σήμερα.

Στον χυλό και στον πολτό του μεταμοντέρνου όλα επιτρέπονται – κατά το αγγλοσαξονικό anything goes. Θέλω να πω, είναι τόσο μεταμοντέρνος ο κ. Βαρουφάκης που τίποτα πάνω του δεν έχει νόημα. Κυρίως όταν φέρει στο πέτο του ένα πολύ σύγχρονο, ντιζαϊνάτο σφυδροδρέπανο. Αποκτά βεβαίως πολύ μεγάλο βάρος η παρουσία του όταν τον επιλέγουν για υπουργό, διότι με τις πράξεις του επιβαρύνει την καθημερινότητα και το μέλλον μας. Αλλά ας του αναγνωρίσουμε ότι δεν χωράει πουθενά: ούτε στον παρωχημένο Λαφαζάνη ούτε στην έξαλλη Κωνσταντοπούλου ούτε –πια– στον διχασμένο, αμήχανο Τσίπρα. Ετσι είναι όμως: κάτι που δεν χωράει πουθενά, παρά μόνον στον εαυτό του, γίνεται σκέτη αισθητική δίχως περιεχόμενο και δίχως νόημα.
από kathimerini.gr

Αυξάνονται οι «πειρατές» του τουρισμού


To 8,7% των διανυκτερεύσεων ξένων επισκεπτών διοχετεύθηκε πέρυσι σε παράνομα καταλύματα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η αύξηση των διανυκτερεύσεων σε παράνομα καταλύματα επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι, παρά την άνοδο των διανυκτερεύσεων μη κατοίκων κατά 15,3% κατά την περυσινή σεζόν, η μέση πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων αυξήθηκε μόλις 6,6%. Το ΞΕΕ ζητεί την πάταξη της σκιώδους μαύρης οικονομίας η οποία μαστίζει τον κλάδο σε μια συγκυρία κατά την οποία ο ΦΠΑ στη διαμονή από την 1η Οκτωβρίου διπλασιάζεται ενώ στην εστίαση ήδη αυξήθηκε στο 23%. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση καθώς, παρά το γεγονός ότι ορισμένα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού το 2014 και το 2015 κινούνται με ανοδικούς ρυθμούς, η Ελλάδα υστερεί σε ποιοτικά στοιχεία που έχουν ως σημείο αναφοράς κυρίως τα έσοδα της χώρας και των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, για το 2014 σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να αντιστοιχίσει την αύξηση των επισκεπτών με αντίστοιχο ποσοστό ενίσχυσης των εσόδων, καθώς η μέση ημερήσια δαπάνη των επισκεπτών καταγράφηκε στα 70,4 ευρώ, μειωμένη κατά 6,2% σε σχέση με το 2013. Αντιστοίχως, παρά την αύξηση του αριθμού των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων οι οποίες έφτασαν τα 184 εκατ., η μέση διάρκεια διαμονής παρουσίασε μείωση κατά μισή ημέρα σε σχέση με το 2013. Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού τομέα, σύμφωνα με την έρευνα του World Economic Forum, για το 2015 η χώρα μας καταλαμβάνει την 31η θέση παγκοσμίως και τη 18η στην Ευρώπη, με σοβαρές υστερήσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον (104η θέση), στην ανταγωνιστικότητα των τιμών (113η θέση), στις οδικές και λιμενικές υποδομές (51η θέση) και τέλος στους φυσικούς πόρους (46η θέση). Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης διαπιστώνει ότι στην παρούσα προεκλογική περίοδο ο τουρισμός ελάχιστα απασχόλησε τον προεκλογικό προγραμματικό διάλογο. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρει για τον κλάδο ότι περιμένει «περισσότερες θέσεις και περισσότερο διάλογο από τα κόμματα για τον τουρισμό, ο οποίος αποτελεί τη βασική δραστηριότητα και ελπίδα της χώρας για την ανάκαμψη της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης».

kathimerini.gr

Όν παίδες ευλογείτε…


ιερείς (των κομματικών επιτελείων) εξυμνείτε…

Συγγρού και Κουμουνδούρου εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την εμφάνιση των αρχηγών τους (αλίμονο)!

Κατά…
τα συνήθη δεν βρίσκουν κανένα ψεγάδι παρά μόνο θετικά σημεία.

Ένας απ’ τους δυο βέβαια είναι ο χαμένος και θα το δούμε την Κυριακή το βράδυ…



«Ον παίδες ευλογείτε,
ιερείς ανυμνείτε,
λαός υπερυψούτε,
εις πάντας τους αιώνας
»

ΣΥΡΙΖΑ για Πρώτο Θέμα: Το συγκρότημα της παραδημοσιογραφίας σε διατεταγμένη υπηρεσία....

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος που προσπαθεί να συκοφαντήσει αυτή την φορά τον Αλέκο Φλαμπουράρη, στο πλαίσιο της «εκστρατείας διασποράς κατασκευασμένων ειδήσεων» εναντίον του κόμματος.

«Τις τελευταίες μέρες η ναυαρχίδα του κίτρινου Τύπου, το Πρώτο Θέμα, επιδίδεται σε μια εκστρατεία διασποράς κατασκευασμένων ειδήσεων και συκοφαντίας ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του. Το συγκρότημα της παραδημοσιογραφίας, όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, συνεχίζει το ρόλο του κομιστή της διαπλοκής, σε διατεταγμένη υπηρεσία ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ».

Οι πολίτες, όμως, έχουν και μνήμη και κρίση, καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ...
Πηγή avgi.gr
enimerosi24.gr


Βόμβες Δραγασάκη…


- Μέχρι το δημοψήφισμα δεν υπήρχε στο τραπέζι συμφωνία μακράς πνοής, αλλά μόνο η ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης που δεν είχε κάνει ο Σαμαράς.
- Ότι έκανε ο κ. Βαρουφάκης – με τον οποίο διαφωνούμε μ’ αυτά που λέει τώρα – την ευθύνη την είχαμε εμείς, ο πρωθυπουργός, εγώ ως αντιπρόεδρος και η κυβέρνηση.
- Στο πρώτο εξάμηνο σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είχαμε αύξηση του ΑΕΠ και μείωση της ανεργίας (αυτά που λέει ο Μειμαράκης και η ΝΔ είναι ψέματα δηλαδή).
- Έγινε πόλεμος στις Βρυξέλλες. Η ιστορία δεν έχει γραφτεί ακόμη…

Με αντίπαλο την Ντόρα Μπακογιάννη, στο ΣΚΑΙ, ο Γιάννης Δραγασάκης έδωσε αποστομωτικές απαντήσεις, στα όσα ισχυρίζεται το κόμμα της κι ο προστατευόμενος της Μειμαράκης.

Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές και ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει, πως…
μέχρι το δημοψήφισμα δεν υπήρχε στο τραπέζι συμφωνία μακράς πνοής. Στις Βρυξέλλες γινόταν πόλεμος. 

Θελαν μόνο να ολοκληρώσουμε την 5η αξιολόγηση του προγράμματος, που δεν είχε ολοκληρώσει ο Σαμαράς.

Σας ευχαριστούμε που μας παραδώσατε ένα επαχθές χρέος 320 δις, είπε στην Μπακογιάννη που τον κοίταζε ειρωνικά, αλλά χωρίς αντιπαραθέτει στοιχεία και επιχειρήματα.

Για τα 320 δις, αντέδρασε λέγοντας «και σεις μας προσθέσατε στην πλάτη μας 90 δις». Η απάντηση του Δραγασάκη ήταν: Απ’ αυτά, τα 54 είναι για τόκους και χρεολύσια του ήδη υπάρχοντος χρέους και τα 35 για την επούλωση των προβλημάτων, που προκάλεσε το PSI. Ελπίζουμε να μην τα χρειαστούμε όλα.

Για τον Βαρουφάκη είπε, πως ότι έκανε ως υπουργός, το έκανε με σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης. 

Εμείς είχαμε την ευθύνη, είπε, προσθέτοντας πως διαφωνεί μ’ αυτά που λέει μετά την απομάκρυνσή του.

«Σήμερα, κακώς παρουσιάζεται ως οπαδός της δραχμής, ποτέ δεν ήταν. Για δε τις ενέργειές του υπάρχουν έγγραφα και ντοκουμέντα που μπορούν να γίνουν γνωστά όταν κι αν χρειαστεί»…

Τις τράπεζες δεν τις έκλεισαν ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Ντράγκι!..


Η απόφαση ελήφθη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα (γράψτε Βερολίνο)!..

Αποκαλύψεις απόψε, από τον Δραγασάκη στον ΣΚΑΙ. Καταρχήν, είπε, ότι τον Μάρτιο θελαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση δημιουργώντας κλίμα οικονομικής ασφυξίας, σε σημείο να μην μπορεί να πληρώνει τις συντάξεις.

Περίμεναν «ναι» στο δημοψήφισμα, για να αλλάξουν στην Ελλάδα πρωθυπουργό. Τις…
τράπεζες δεν τις έκλεισαν ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Ντράγκι (ΕΚΤ). Η απόφαση ελήφθη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομα της πρωτεύουσας, αλλά είναι φανερό ότι εννοούσε το Βερολίνο…