Γράψτε και καμιά αλήθεια

Το πρόσφατο πρωτοσέλιδο μιας πάλαι ποτέ ιστορικής εφημερίδας περιείχε περισσότερες ψεύτικες ειδήσεις από ότι αληθινές και δημιούργησε νέους προσβληματισμούς για τον ρόλο του Τύπου.
Το ένα "ρεπορτάζ" υποστήριζε ότι το Βερολίνο δεν εγκρίνει τη διάσωση του συνόλου των συντάξεων και πως υπήρξε συμφωνία Τσίπρα - Σολτς να μην περικοπούν μόνο οι χαμηλές συντάξεις. Το δεύτερο "ρεπορτάζ" υποστήριζε ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη συνάντηση με τον  υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, εξαπέλυσε επίθεση προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία σχετικά με τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας. Οι πρωταγωνιστές και των δύο "ειδήσεων" διέψευσαν οι ίδιοι με δηλώσεις τους τα δημοσιεύματα. Μάλιστα οι διαψεύσεις έγιναν με τόσο ηχηρό τρόπο που αντί να φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, έφεραν την αντιπολίτευση. 
Η επέλαση των fake news στην Ελλάδα δεν είναι πλέον ένα περιθωριακό φαινόμενο αλλά μια mainstream τάση. Καθημερινά υπάρχει ένας καταιγισμός παραπληροφόρησης και πολύ σύντομα το κοινό δεν θα μπορεί να ξεχωρίσει τις πραγματικές από τις ψεύτικές ειδήσεις. Αν δεν έχει ήδη συμβεί αυτό...