Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017

Άρειος Πάγος για τις απολύσεις στο Δημόσιο : Χρειάζεται μελέτη με δημοσιονομικό όφελος για συμβάσεις με εργολάβους...

Να τελειώνει η νεοφιλελεύθερη πλάκα με τις καθαρίστριες...
“Το Δημόσιο δεν θα έπρεπε να έχει καθαρίστριες και σχολικούς φύλακες που θα μπορούσαν να δοθούν στον ιδιωτικό τομέα” είχε πει πριν από δύο-τρεις μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όχι, αυτά δεν τα είπε σε κάποια από τις γνωστές κινηματογραφικά στημένες ομιλίες του σε αγρότες, ψαράδες και κτηνοτρόφους, όπου το ακροατήριο κάθεται σε μπάλες από σανό ή ψαροκασέλες. Αυτά τα είχε πει στο φυσικό του περιβάλλον ο αρχηγός της Ν.Δ., εκεί που αισθάνεται σαν στο σπίτι του. Τα είχε πει ενώπιον του Συλλόγου Βιομηχάνων, καταθέτοντας για μια ακόμη φορά τα πολιτικά του διαπιστευτήρια. Ακραίος αντικρατιστής, σε βαθμό αναλγησίας, και πιστός υπηρέτης του επιχειρηματικού κόσμου στον οποίο υποσχέθηκε, άμα τη επιστροφή του στην εξουσία, να παραχωρήσει τις υπηρεσίες καθαριότητας του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο σύνολό του με τη γνωστή και προσφιλή πρακτική των απολύσεων. Όπως την εποχή της μαζικής σφαγής των τελευταίων καθαριστριών που είχαν απομείνει στο Δημόσιο. Αυτών του υπουργείου Οικονομικών. Αυτών των ηρωικών γυναικών που με το πείσμα και τη μαχητικότητά τους σημάδεψαν τον αντιμνημονιακό αγώνα και μόλις προχθές δικαιώθηκαν οριστικά και από την ελληνική Δικαιοσύνη.

“Η απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία κρίθηκε παράνομη η απόλυση των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Σαμαρά, δικαιώνει τον πολύχρονο αγώνα τους” ήταν το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για μια δικαστική απόφαση που πέρασε στα ψιλά όχι γιατί αυτές οι γυναίκες έχουν επιστρέψει από το καλοκαίρι του 2015 στην εργασία τους, κι ουδείς λόγος να ασχοληθούμε με την απόφαση του Αρείου Πάγου, αλλά επειδή βάζει φρένο στη νεοφιλελεύθερη απάτη του φθηνότερου ιδιωτικού τομέα, και δεν μπορεί ο κάθε Κυριάκος Μητσοτάκης να απολύει κόσμο, υπογράφοντας συμβάσεις με εργολάβους χωρίς να καταθέτει μελέτη με δημοσιονομικό όφελος. Τελεία και παύλα.

Δεν μπορεί κανένας διοικητής δημόσιου νοσοκομείου, για παράδειγμα, να σκίζει συμβάσεις ανθρώπων του μεροκάματου και να μοιράζει δουλειές και συμβόλαια σε ιδιώτες, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος λειτουργίας και να το παίζει και εκσυγχρονιστής. Δεν γίνεται να πατάνε πάνω σε απολύσεις και να θησαυρίζουν οι κολλητοί της εργολαβίας και της αρπαχτής, και οι Μητσοτάκηδες να μας πουλάνε ιστορίες για το πανάκριβο Δημόσιο. Αυτές τις ιστορίες τις τελείωσε προχτές ο Άρειος Πάγος που έπειτα από καιρό μάς εξέπληξε ευχάριστα με την απόφασή του...
Κατσάκος Πέτρος

Τά κίτρινα τού ...εκπάγλου Παγκάλου καί η σιωπηρά, πλήν, ευγενής πλειοψηφία...!

Kαι αν ο Πολάκης έλεγε «μ....α» τον Μητσοτάκη;
Ενας πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επί ΠΑΣΟΚ και  σήμερα υπέρμαχος της συμπόρευσης με τη ΝΔ, ο Θόδωρος Πάγκαλος αποκάλεσε «μαλάκα» και «τσογλάνι» τον Πρωθυπουργό. Για τα ΜΜΕ και τα κόμματα προφανώς ήταν κάτι ασήμαντο και έτσι σχεδόν κανείς δεν ασχολήθηκε.
Τι θα είχε​​ γίνει ​όμως ​αν  κάποιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ή ένας υπουργός είχε αποκαλέσει «μαλάκα» και «τσογλάνι» τον Κ. Μητσοτάκη; 
Προφανώς θα είχε συγκλονιστεί όλη η χώρα, η ΝΔ θα ζητούσε την παραίτησή
του, σοκαρισμένοι βουλευτές θα γέμιζαν τα δελτία ειδήσεων με υστερικές φωνές για τη χυδαιότητα του υπουργού ενώ από τη συχνότητα του ΣΚΑΙ, ο Άρης Πορτοσάλτε (αυτός που πήρε συνέντευξη από τον Θ. Πάγκαλο !) θα έβγαζε πύρινους λόγους για τους «άπλυτους και υβριστές» που κυβερνούν τη χώρα.
Ασφαλώς από την σημερινή ηγεσία της ΝΔ, που έχει πλέον κάνει κανόνα ότι ο σκοπός (και ο Πάγκαλος) αγιάζουν τα μέσα δεν θα περίμενε κανείς να αντιδράσει. 
Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το «πολιτισμένο» Ποτάμι και τα ΜΜΕ γιατί σιωπούν;
tvxs.gr 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο υπέρτιτλος καί οι εικόνες προστέθηκαν από  τή "Νέα Μύκονο"

Tό επίκαιρο σκίτσο...

                                                                                       ...τού Ανδρέα Πετρουλάκη
                                                                                         (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 29.07.17)

Το στοίχημα του τουρισμού...

Υπάρχει μια καλή είδηση, που αναπαράγεται συνεχώς και παντού, ακόμη και στα μέσα ενημέρωσης που φαίνεται να έχουν κάνει τάμα να βλέπουν κάθε ποτήρι στην ελληνική οικονομία εντελώς άδειο: Ο τουρισμός συνεχίζει και φέτος την ανοδική πορεία του, όχι μόνο διότι η Ελλάδα είναι μια ιδανική χώρα για διακοπές, αλλά και επειδή αρκετές από τις... ανταγωνίστριες χώρες -κυρίως στο κομμάτι “ήλιος, θάλασσα”- φαντάζουν επικίνδυνες ή αίφνης αφιλόξενες. Οι τουρίστες, λοιπόν, ήρθαν, τα ξενοδοχεία γέμισαν, οι ταβέρνες δουλεύουν. Και πολλοί άνθρωποι έχουν απαλλαγεί για μερικούς μήνες από την αγωνία της ανεργίας.

Αυτή η είδηση θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερη, εάν υπήρχε σχέδιο, συντονισμός και διάθεση για σοβαρή δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους. Εάν αυγάτιζαν οι έξυπνες επιχειρηματικές προσπάθειες για την προσφορά ενός ελκυστικού προϊόντος, πέρα από τα όσα απλόχερα προσφέρει η ελληνική φύση, κι αν εξέλιπαν -ή πιο ρεαλιστικά εάν μειώνονταν- οι αρπαχτές, η προχειρότητα, το βόλεμα με τη φτήνια σε διάφορους κρίκους της αλυσίδας.

Κι όλα ξεκινούν από τα μικρά και τα σχετικά εύκολα, όπως δείχνει μια σύγκριση μεταξύ δύο μίνι τουριστικών μονάδων στο ίδιο χωριό της Χαλκιδικής. Ωραίο το οίκημα και των δύο, εξαιρετική η πρόσβασή τους στην παραλία και το πευκόφυτο βουνό. Η πρώτη παρέχει ένα μαγευτικό πρωινό, με τις παραδοσιακές πίτες, μέλι, τυρί, ελιές από την τοπική παραγωγή. Η δεύτερη τις κλασικές συσκευασίες ξενοδοχείου, ίδιες σε κάθε γωνιά της γης. Η πρώτη συνεργάζεται με ευφάνταστους νέους επιχειρηματίες που σχεδιάζουν βόλτες στο βουνό, θεματικές περιηγήσεις στις γειτονικές πόλεις, μαθήματα καταδύσεων ή ιστιοπλοΐας. Η δεύτερη στέλνει τους πελάτες της στις κοντινές ξαπλώστρες. Λεφτά βγάζουν και οι δύο, όταν η Χαλκιδική βουλιάζει από τους τουρίστες. Αλλά η πρώτη καταφέρνει να μείνει αξέχαστη στον επισκέπτη, ενίοτε να τον προσελκύσει και εκτός τουριστικής σεζόν, ενώ ενισχύει και την τοπική οικονομία.

Αυτά είναι τα μικρά, είναι γνωστά από χρόνια, όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες του τουρισμού τα κάνουν - αλλά ακόμη αποτελούν μειοψηφία. Και μετά έρχονται τα μεγάλα και τα δύσκολα: Αυτά που πρέπει να κάνει το κράτος -υποδομές, φορολογικό πλαίσιο, έλεγχοι- και αυτά που πρέπει να κάνουν οι επιχειρηματίες, πολλοί από τους οποίους ρέπουν στη φοροδιαφυγή και την εκμετάλλευση της μαύρης εργασίας.

Αλλά, αυτά είναι που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση...

avgi.gr

Ξυδάκης: Έχουμε αφήσει πίσω τα χειρότερα...

Ξυδάκης: Έχουμε αφήσει πίσω τα χειρότερα - Media"Έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα" εκτίμησε μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι βελτιώνονται δείκτες της οικονομίας όπως η ανεργία, ωστόσο υπάρχουν ακόμη προβλήματα αναφέροντας ενδεικτικά τη μερική απασχόληση, τη συμπίεση μισθών, η οποία δεν συνοδεύεται από συμπίεση τιμών στην κατανάλωση και τη συμπίεση των ελευθέρων επαγγελματιών από φόρους και εισφορές.

Στοίχημα, σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη, αποτελεί η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μαζί με τη συνεχιζόμενη μάχη κατά της διαπλοκής, την οποία χαρακτήρισε κορυφαίο πολιτικό θέμα.

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η οικονομική κρίση πλήγωσε τη δημοκρατία με το σκεπτικό ότι έχει ραγίσει η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα...

topontiki.gr

Αυγουστιάτικη πανσέληνος σε 115 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία...


Τις βραδιές αυγουστιάτικης πανσελήνου θα γιορτάσει και φέτος το υπουργείο Πολιτισμού συνεχίζοντας μια παράδοση χρόνων.

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία θα ανοίξουν στο κοινό για μια σειρά ιδιαίτερων εκδηλώσεων υπό το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Από τις 5 έως τις 9 Αυγούστου, με κορυφαία στιγμή τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, που είναι και η νύχτα της πανσελήνου, 93 χώροι, μνημεία και μουσεία της χώρας θα πραγματοποιήσουν δρώμενα (μουσικές συναυλίες, ποιητικές βραδιές, παρατήρηση του έναστρου ουρανού, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, ξεναγήσεις, θέατρο σκιών) ενώ άλλοι 22 χώροι και μουσεία θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό, χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Η είσοδος σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους είναι ελεύθερη.

Οπου φύγει - φύγει...

Κατά «κύματα» εγκαταλείπουν την πόλη οι Αθηναίοι.
Εικόνες από το λιμάνι του Πειραιά...

Aυξημένη είναι από χθες η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, καθώς σταδιακά από σήμερα και τις επόμενες ημέρες, η έξοδος των αδειούχων του καλοκαιριού θα
Όπου φύγει-φύγει...
κορυφωθεί.
Μόνο χθες Παρασκευή 28/07, από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 22 απόπλοι πλοίων ενώ αναχώρησαν για τα νησιά του Αιγαίου 21.039 επιβάτες, 3.085 οχήματα, 825 φορτηγά και 580 δίκυκλα.
Για τον Αργοσαρωνικό πραγματοποιήθηκαν 40 απόπλοι πλοίων ενώ αναχώρησαν 4.561 επιβάτες, 408 ΙΧ οχήματα, 58 φορτηγά και 148 δίκυκλα.
Από τη Ραφήνα έγιναν 12 απόπλοι πλοίων με 5.399 επιβάτες, 998 οχήματα,96 φορτηγά και 128 δίκυκλα.
Από το Λαύριο πραγματοποιήθηκαν 6 δρομολόγια πλοίων ενώ αναχώρησαν 1.149 επιβάτες, 228 ΙΧ, 34 φορτηγά και 21 δίκυκλα.
Για σήμερα Σάββατο 29/07 από το Λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματισθεί...

Ιταλία: «Στον σωστό δρόμο η Ελλάδα...

... ώστε τα ομόλογά της να γίνουν αντικείμενο ανταλλαγών της ΕΚΤ»...
Αποτέλεσμα εικόνας για Εξοδος στις αγορές
Στην έκδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου αναφέρεται με ανάλυσή του στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, o Iταλός καθηγητής πολιτικής οικονομίας Ντονάτο Μασιαντάρο.

Πιο αναλυτικά...
στο άρθρο του, που δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, τονίζει:
«H επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι μια καλή είδηση αλλά και πηγή μαθημάτων. Στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποδείχθηκε επιτυχής: αποφάσισε να μην ακολουθήσει τα αντιτιθέμενα άκρα που χαρακτηρίζουν τα γεράκια και τις περιστερές. Το ερώτημα που ετίθετο ήταν πως έπρεπε να φερθεί η ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας και γενικότερα πως τι στάση έπρεπε να υιοθετήσει η νομισματική πολιτική έναντι της δημοσιονομικής πολιτικής».

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, η απάντηση των γερακιών ήταν ότι έπρεπε να αποφευχθεί όχι μόνο η απευθείας χρηματοδότηση, αλλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, η χρήση των ελληνικών ομολόγων για εξασφάλιση ρευστότητας, διότι επρόκειτο για μη φερέγγυο οφειλέτη», γράφει ο καθηγητής. Προσθέτει, δε, ότι οι περιστερές θεωρούσαν πως μια αυστηρή στάση της Κεντρικής Τράπεζας θα αύξανε την πιθανότητα αδυναμίας να ανταποκριθεί η χώρα στις υποχρεώσεις της.

Όπως γράφει ο καθηγητής Μασιαντάρο, τελικά «η ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επίπεδο φερεγγυότητας της Ελλάδας, θα εξαρτιόταν από την ικανότητά της να σεβαστεί τις συμφωνίες για την δημοσιονομική πειθαρχία».

Ο Ιταλός οικονομολόγος, παράλληλα, θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην συμμετείχε απευθείας στους θεσμούς των δανειστών, και πως δεν θα έπρεπε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις κρίσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

«Η Ελλάδα, σήμερα, βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ώστε να μπορέσουν να ξαναγίνουν, τα δημόσια ομόλογά της, αντικείμενο ανταλλαγών της ΕΚΤ. Πρέπει να εκφραστεί η κοινή ελπίδα, να μην διακοπεί η όλη αυτή πορεία», γράφει τέλος, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Μποκόνι του Μιλάνου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ