Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Η σάτιρα τής επικαιρότητας μέ τό σκίτσο...


                                                        ...
από tanea.gr

Οκτώ πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για το πλαστικό χρήμα και το αφορολόγητο

Αλλαγές
tvxs.gr  | 13 Δεκ. 2016
Μετρητά τέλος για όποιον θέλει να πιάσει το αφορολόγητο, το 2017.

Αλλαγές στις συναλλαγές μας φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει τη σύνδεση του αφορολόγητου με τη χρήση πλαστικού χρήματος.
Οι οκτώ αλλαγές που πρέπει να ξέρουμε
1. Κόφτης μετρητών στα 500 ευρώ
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο καθίσταται υποχρεωτική η χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για όλες τις συναλλαγές που η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Το συγκεκριμένο όριο είναι σήμερα 1.500 ευρώ.
2. Πόσες αποδείξεις χρειαζόμαστε για το αφορολόγητο
Το 2017, όσοι έχουν εισόδημα εώς 10.000 ευρώ, για να δικαιούνται το αφορολόγητο θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δαπάνες με τη χρήση κάρτας για το 10% του εισοδήματος τους. Για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 15%, και για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ σε 20%.
3. Τι γίνεται αν δεν πιάσουμε τις δαπάνες
Στην περίπτωση που οι δαπάνες μέσω καρτών υπολείπονται του...

Ο ...δολοφόνος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος...

Όταν το δόγμα Τόμσεν συναντά το δόγμα Σόιμπλε…

TVXS Ανάλυση| 13 Δεκ. 2016
Νικόλ Λειβαδάρη
Ο δολοφόνος είθισται να επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος. Και ενίοτε ζητά και τα ρέστα μαζί με… ολίγη από ηθική δικαίωση.

Εν προκειμένω, και η επιστροφή και τα… ρέστα ανήκουν στον Πολ Τόμσεν, τον αρχιτέκτονα δύο – ομολογημένα – αποτυχημένων Μνημονίων, τον θεμελιωτή του λανθασμένου πολλαπλασιαστή που οδήγησε την Ελλάδα στη βαθύτερη ύφεση της παγκόσμιας μεταπολεμικής ιστορίας και, εκ του αποτελέσματος, τον πιο πιστό σύμμαχο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην επταετή διαβρωτική λιτότητα της ευρωζώνης.
«Η Ελλάδα τα… βρήκε με τον Σόιμπλε»
Αυτή τη φορά βεβαίως, το δόγμα Τόμσεν συναντά το δόγμα Σόιμπλε… εξ ανάγκης και με ελληνική ευθύνη. Διότι το ΔΝΤ – όπως διαβεβαιώνει στο άρθρο του στο blog του Ταμείου ο Πολ Τόμσεν – ουδέποτε θέλησε, ούτε θέλει πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αντιθέτως ζητά ένα δημοσιονομικό μοντέλο για την Ελλάδα «πιο δίκαιο, και πιο φιλικό προς την ανάπτυξη». Όμως, η ελληνική κυβέρνηση… αγνόησε τις «συμβουλές του» και συμφώνησε με το Βερολίνο στα θηριώδη πλεονάσματα του 3,5%.
Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ δεν μπορεί παρά με λύπη του να κάνει τίποτε άλλο, πέραν του να ζητήσει (ξανά) περικοπές στις συντάξεις, ριζική αναδιάρθρωση στον Δημόσιο τομέα – απολύσεις;- και αύξηση των φορολογικών βαρών.
Ο ανέντιμος συμβιβασμός
Το άρθρο Τόμσεν επιχειρεί να απαντήσει στις επικρίσεις Τσίπρα-Τσακαλώτου περί της υποκρισίας του ΔΝΤ και στο μήνυμά τους...

"Απασφάλισε" ο Τσακαλώτος κατά Τόμσεν: Πες την αλήθεια!...

" Δεν θα δεχτούμε τα μέτρα που θέλει το ΔΝΤ"...

Αιχμές κατά του ΔΝΤ και του Πολ Τόμσεν -για τις θέσεις του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος διάσωσης- άφηνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με δηλώσεις του στον "Guardian".
Όπως αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος, το ΔΝΤ δεν λέει όλη την αλήθεια όταν αναφέρει ότι δεν ζητεί περισσότερη λιτότητα, αλλά ότι η Αθήνα «συμφώνησε» σε υψηλότερα πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%.  
Ο Τσακαλώτος σημειώνει ότι το ΔΝΤ, επιδιώκοντας να «βγαίνουν τα νούμερα» του προγράμματος, προωθεί πλέον πολιτικές που θα αυξήσουν την ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. 
Απαντά δε στα όσα αναφέρει ο Πολ Τόμσεν περί φοροαπαλλαγών και συντάξεων που συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών των πλουσιότερων χωρών στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι:  «Οι ελληνικές δαπάνες για συντάξεις και άλλα επιδόματα διαμορφώνονται περίπου στο 70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στο 52% αυτών στη Γερμανία.  
Είναι δυνατόν, όταν το 45% των συνταξιούχων λαμβάνουν μηνιαίως αποδοχές κάτω του ορίου της φτώχειας των 665 ευρώ και σχεδόν 4 εκατ.πολίτες, πάνω από το 30% των Ελλήνων, έχουν χαρακτηριστεί ότι κινδυνεύουν από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, το βασικό πρόβλημα της χώρας να είναι ότι οι συντάξεις και οι φοροαπαλλαγές είναι υπερβολικά γενναιόδωρες;  
Την ίδια στιγμή, ο μόνος λόγος που περισσότεροι άνθρωποι εξαιρούνται από την πληρωμή φόρου εισοδήματος, είναι ότι λιγότεροι Ελληνες λαμβάνουν αξιοπρεπή εισοδήματα.
Οπότε, το ΔΝΤ που θεωρητικά επανεξετάζει τη σχέση μεταξύ...

Aποστάσεις της Κομισιόν από τις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ (BINTEO...)

Συνέχεια στην κόντρα με το ΔΝΤ δίνει η Κομισιόν...
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ
Σαφείς αποστάσεις από τις ακραίες θέσεις που διατύπωσε ο Πολ Τόμσεν και ο Όμπστφελντ στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο blog του ΔΝΤ πήρε η Κομισιόν μέσω της εκπροσώπου Tύπου, θεωρώντας ότι...
οι πολιτικές του ελληνικού προγράμματος είναι ορθές και μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη και πρόσβαση στις αγορές.
«Διαβάσαμε με προσοχή την ανάρτηση στο Blog των αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν πως οι πολιτικές του ελληνικού προγράμματος είναι ορθές και με την πλήρη εφαρμογή τους η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη και να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές», ανέφερε η εκπρόσωπος Άνικα Μπράιντχαρντ.

«Η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και βρίσκεται εντός πορείας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», συνέχισε, συμπληρώνοντας πως είναι σημαντικό όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίσουν τα επιτεύγματα της Ελλάδας στο πρόγραμμα.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι όλοι οι θεσμοί βρίσκονται στην Αθήνα, έτσι ώστε να επιτύχουν μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την δεύτερη αξιολόγηση. «Δεδομένης της προόδου που έχει γίνει, μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα, αν όλες οι πλευρές παραμείνουν δεσμευμένες», κατέληξε.

Εκατό χρόνια από τήν "κατάρα τού Εθνικού Διχασμού"

Όταν η εκκλησία έριξε «κατάρα» στον Ελ. Βενιζέλo
Είμαστε στο έτος 1916. Η Ελλάδα ήταν κυριολεκτικά κομμένη στα δύο. Η μεγάλη διαμάχη του Ελευθερίου Βενιζέλου με τον βασιλιά Κωνσταντίνο κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου έχει διχάσει την χώρα, με φόντο από την μία την επιμονή του Βενιζέλου να ταχθεί η Ελλάδα στο πλευρό της Αντάντ και από την άλλη την αντίθετη άποψη - πιεζόμενος από την γερμανική πλευρά- του βασιλιά Κωνσταντίνου να διατηρηθεί η ουδετερότητα.
Το μόνο που δεν μπορεί να διατηρηθεί πλέον στην Ελλάδα είναι η ψυχραιμία εμπρός στον καταιγισμό των γεγονότων. Οι Βούλγαροι έχουν καταλάβει το οχυρό Ρούπελ με την -φιλοβασιλική-  κυβέρνηση της Αθήνας να μην έχει αντιδράσει.
Τα στρατόπεδα έχουν ήδη παραταχθεί. Από την μία τα γερμανικά και βουλγαρικά στρατεύματα έχουν εισβάλει στην Αν. Μακεδονία και από την άλλη πλευρά εκείνα της Αντάντ υπό το Γάλλο στρατηγό Σαράιγ έχουν αποβιβαστεί στη Θεσσαλονίκη. Τότε εκδηλώνεται το κίνημα της «Εθνικής Άμυνας» που ζητά να μπει η Ελλάδα στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Ο Βενιζέλος τελικά πείθεται και τίθεται επικεφαλής του κινήματος σχηματίζοντας την δική του κυβέρνηση.
Η Ελλάδα είναι και επισήμως κομμένη στα δύο.
Ακολούθως δυνάμεις της Αντάντ και συγκεκριμένα γαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται – ήταν Νοέμβριος του 2016- στον Πειραιά και ακολουθεί βομβαρδισμός της «βασιλικής κυβέρνησης» της Αθήνας. Οι αντιβενιζελικοί εξαγριώνονται και φτάνουν στο σημείο να διακηρύξουν το ιστορικό πως «ο φονεύων βενιζελικόν δεν φονεύει άνθρωπον».
Η συμμετοχή της εκκλησίας
Η εκκλησία παίρνει μέρος στον διχασμό, με το περίφημο «ανάθεμα». Διοργανώνεται ογκώδης αντιβενιζελική πορεία που, με την Ιερά Σύνοδο να είναι ουσιαστικά εκείνη που την υποκινεί. Οι εφημερίδες της εποχής κάνουν λόγο για πάνω από 100.000 κόσμο στην Αθήνα που κατευθύνεται στο Πεδίο του Άρεως. Ο σκοπός...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ τού ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 
                                                                               Μύκονος     10-12-2016
                                     
                                             
                                                              
                                         ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
  ΘΕΜΑ: «Δίπλα στους συμπολίτες που έχουν ανάγκη ο Δήμος Μυκόνου για άλλη μία χρονιά με την χορήγηση επιδομάτων»
Στο πλαίσιο της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής για την ενίσχυση των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη και με τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Μυκόνου διέθεσε, για άλλη μία χρονιά, ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για την κάλυψη βασικών αναγκών τους. Επισημαίνεται ότι, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, το ύψος των διατιθέμενων κονδυλίων έχει αυξηθεί και τα επιδόματα συνολικά ανέρχονται στις πενήντα χιλιάδες ευρώ, γεγονός που σε συνδυασμό με την απαλλαγή, -που ήδη θεσπίστηκε από το 2014- των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ κλπ.) από το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος στα δημοτικά τέλη, καταδεικνύει την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία και ευαισθητοποίηση της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής.

Στο ίδιο πνεύμα δημιουργούμε και το κοινωνικό φαρμακείο, το οποίο σύντομα θα εξυπηρετήσει αυτούς που έχουν ανάγκη.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε σχετικά ότι « η στήριξη των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη είναι μία αυτονόητη πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για όλους όσους πιστεύουν, ότι ο βασικός ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στις τοπικές κοινωνίες. Ειδικά όμως για το νησί μας, που είναι κορυφαίος διεθνής τουριστικός προορισμός, αποτελεί και ένα μεγάλο στοίχημα κανένας συμπολίτης μας να μην αισθάνεται και να μην είναι μόνος, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουμε με βάση και τη διεθνή εμπειρία την ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε τα επόμενα δύο χρόνια να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη φροντίδα και στήριξη για τους απόρους συμπολίτες μας».

ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Ο Παυλόπουλος «κάρφωσε» τον Ερντογάν παρουσία του Ολάντ

Ο Παυλόπουλος «κάρφωσε» τον Ερντογάν παρουσία του  Ολάντ«Δεν ήλθα να μιλήσω μόνο για τη χώρα μου, ήλθα περισσότερο για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αγωνισθούμε από κοινού για μια Ευρώπη ισχυρή και ευημερούσα βασισμένη στις αξίες του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού».

Με τα λόγια αυτά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, τόσο κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, όσο και κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμή του ο Φρανσουά Ολάντ, έδωσε το στίγμα της επίσκεψής του στη γαλλική πρωτεύουσα.
Ταυτόχρονα ο Προκόπης Παυλόπουλος «κάρφωσε» τον Ερντογάν για τις δηλώσεις του για τη Συνθήκη της Λωζάνης και ζήτησε άμεση επίλυση τόσο του μεταναστευτικού όσο και του Κυπριακού ζητήματος.
Αφού ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο για τη φιλοξενία και αναφέρθηκε στους δεσμούς που έχει ο ίδιος με το Παρίσι, από την εποχή των φοιτητικών του χρόνων, υπογράμμισε ότι «στην πόλη του φωτός, το φως της ελευθερίας θα είναι πάντα πολύ πιο δυνατό από το σκοτάδι της τρομοκρατικής βαρβαρότητας».
«Το Μπατακλάν άνοιξε και πάλι τις πόρτες του και τα νερά του Σηκουάνα ρέουν με τρόπο αδιάλειπτα σταθερό, ακριβώς όπως η ιστορία και οι προοπτικές για το μέλλον της Γαλλίας» υπογράμμισε.
«Από την Αθήνα φέρνω στις αποσκευές μου τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε και με βάση τις αρχές αυτές, «ήλθα για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μαζί με τους λοιπούς εταίρους με τους οποίους έχουμε κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση και αντίστοιχη αγωνία, προκειμένου να υπερασπισθούμε το μέλλον της ΕΕ σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπου τα σύννεφα μαζεύονται απειλητικά στον ευρωπαϊκό ουρανό.(…)
»Εμείς οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι όχι για να συμβιβασθούμε για μια Ευρώπη χωρίς προοπτική και κοινωνική συνοχή, αλλά για μια Ευρώπη ισχυρή και ευημερούσα βασισμένη στις θεμελιώδεις αξίες της» υπογράμμισε.
Για την επιτυχία της κοινής αυτής προσπάθειας για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, ο αγώνας θα μπορούσε να εμπνευσθεί από «το πάντα επίκαιρο αρχαίο ελληνικό πνεύμα» σε συνδυασμό με το ιστορικό τρίπτυχο της γαλλικής επανάστασης: «Ελευθερία, Ισότητα και Αδελφοσύνη. Τρεις απλές λέξεις που συγκροτούν το διαχρονικό μήνυμα του δυτικού πολιτισμού. Πολιτικό, Κοινωνικό, Υπαρξιακό» δήλωσε, ταυτίζοντας την Αδελφοσύνη με την Αλληλεγγύη στην Ευρώπη...

Λαϊκισμός και Ελιτισμός : Οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισμού

Δύο είναι οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισμού: Λαϊκισμός και Ελιτισμός


Βάσω Κόλλια
Πολιτικός Επιστήμων, 
τέως Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, 
ECWT-High Level Commission member

Η χώρα είναι έτοιμη να εκραγεί. Η κοινωνία είναι έτοιμη να εκραγεί.
Κάθε μέρα το άγχος, η αβεβαιότητα και ο φόβος κυριαρχούν έχοντας εξαφανίσει κάθε ελπίδα σωτηρίας από τον οικονομικό, κοινωνικό αλλά και εθνικό αφανισμό που καραδοκεί αν συνεχίσουμε έτσι.
Η προσπάθεια ενημέρωσης για ένα καλύτερο νέο αποτυγχάνει γιατί προσκρούει στις κραυγές και τους άναρθρους λόγους των τηλεπαραθύρων.
Απλά κραυγές και εξυπναδικίστικα σλόγκαν που προσπαθούν να παρουσιαστούν ως προτάσεις. Ως πολιτικές λύσεις. Και βέβαια η απαξίωση του πολιτικού συστήματος καλά κρατεί, καθώς, ο κόσμος αποσβολωμένος πλέον από τα προβλήματα του αδυνατεί να παρακολουθήσει αυτές τις θεατρινίστικες διαμάχες και αναζητά κάπου να ακουμπήσει.
«Δεν φταίμε εμείς» θα σου απαντήσει αμέσως κάποιος από τους συνήθεις φιλοξενούμενους των τηλεπαραθύρων… «φταίει ο κόσμος που δεν καταλαβαίνει και έλκεται από τους λαϊκιστές… ο κόσμος έχει βολευτεί και δεν θέλει να κάνει θυσίες για το καλό της πατρίδας…» και πολλά άλλα τέτοια αντίστοιχα κραυγάζοντας αυτάρεσκα, μην δίνοντας και κάποια εξήγηση για το τι εννοούν όταν μιλούν για λαϊκισμό.
Μοιάζει, λίγο σαν, ό,τι είναι διαφορετικό από αυτό που υποστηρίζω εγώ είναι λαϊκίστικο.
Νομίζω ότι πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.
Οι πολίτες εδώ και οκτώ χρόνια κάνουν την μια θυσία μετά την άλλη χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα καθώς τα μνημόνια έρχονται το ένα μετά το άλλο.
Απλά να θυμίσω ότι η πολιτική έχει μια και μόνον μια λειτουργία: την ευτυχία του πολίτη μέσα από την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και της πολιτείας.
Αντιθέτως παρακολουθούν το πολιτικό σύστημα να δείχνει ότι νοιάζεται μόνο για την επιβίωση του, να διαχειρίζεται απλά την εξουσία και τα μνημόνια και να επιστρέφει σε πρακτικές της περιόδου των «παχέων αγελάδων» προσπαθώντας να μετατρέψει και πάλι την πολιτική σε δημόσιο θέαμα πιστεύοντας ότι έτσι θα διασωθεί το ίδιο, αφού δεν έχει να δώσει ουσιαστικές και εφαρμόσιμες απαντήσεις.
Οι ωραίες εικόνες, οι δημοφιλείς προσωπικότητες, το life style προσπαθούν να ξαναπεράσουν σε πρώτο ρόλο.
Επικοινωνία εις βάρος της πολιτικής ουσίας για μια ακόμη φορά. Συνταγές του παρελθόντος για προβλήματα του μέλλοντος.
Έτσι λοιπόν, οι πολίτες δεν παίρνουν απαντήσεις στα προβλήματά τους, δεν βλέπουν την ζωή τους να καλυτερεύει, είναι κουρασμένοι από την ίδια τους τη ζωή, κοντεύουν να γίνουν «ζόμπι» και για αυτό στρέφονται σε αυτόν που θα τους πει κάτι διαφορετικό και με διαφορετικό τρόπο ό,τι και αν είναι αυτό.
Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της αντιπολίτευσης.
Να πει στην κοινωνία κάτι διαφορετικό και με διαφορετικό τρόπο αλλά εφαρμόσιμο και καινούργιο – πραγματικά καινούργιο- και ελπιδοφόρο.
Αν δεν τα καταφέρει και παρασυρθεί από τις «συστημικές σειρήνες» τότε μάλλον τα χειρότερα είναι μπροστά μας.
Και μην ξεχνάμε ότι η απάντηση στον λαϊκισμό δεν είναι ο ελιτισμός ή όπως θα έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις: «Δύο είναι οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισμού: ο λαϊκισμός και ο ελιτισμός».


Η σάτιρα τής επικαιρότητας μέ τό σκίτσο...

                                                                 ...
από tanea.gr

ΔΝΤ : Δεν ζητάμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα

Άρθρο Τόμσεν και Όμπστφελντ: Αυτά θέλει το ΔΝΤ…
Οι Θέσεις
tvxs.gr | 13 Δεκ. 2016
Ο Πόουλ Τόμσεν, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ και «αρχιτέκτονας» των δύο πρώτων προγραμμάτων λιτότητας, και ο Mορίς Όμπστφελντ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ με άρθρο τους αναφέρουν τις θέσεις του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως υποστηρίζουν «το ΔΝΤ δεν θέλει περισσότερη λιτότητα» και σημειώνουν πως αυτό που θέλει είναι αξιόπιστοι στόχοι. Σύμφωνα με τους Τόμσεν και Όμπστφελντ οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% που έχουν συμφωνηθεί με Ευρωπαίους δεν είναι ρεαλιστικοί και για να επιτευχθούν θα πρέπει να ληφθούν ακόμη περισσότερα μέτρα, τα οποία «θα δημιουργήσουν νέα λιτότητα και θα εμποδίσουν την εκκολαπτόμενη ανάπτυξη».
Το ΔΝΤ, όπως γράφουν, επιμένει πως μόνος αξιόπιστος και επιθυμητός στόχος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 1,5%, τουλάχιστον έως ότου εδραιωθεί καλύτερα η ανάπτυξη. «Μια ανοιχτή μακροπρόθεσμη δέσμευση για πολύ ψηλά πλεονάσματα απλά δεν είναι αξιόπιστη», σημειώνουν, ενώ προσθέτουν πως «αν κάτι τέτοιο αποφασιστεί τότε για λόγους αξιοπιστίας θα πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα».
Για το χρέος αναφέρουν πως «είναι κατά πολύ μη βιώσιμο, και όσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, το χρέος δεν θα ξαναγίνει βιώσιμο χωρίς σημαντική ελάφρυνση του χρέους».
Οι Τόμσεν και Όμπστφελντ αναφέρονται και στην φορολογία...

Eνσωμάτωση της ρήτρας νησιωτικότητας στο Σύνταγμα

Συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας θα ανακοινώσει ο Τσίπρας

Στην αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου θα αναφερθεί εκτενέστερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την αυριανή επίσκεψή του στη Νίσυρο , σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Ακόμα, ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει την ενσωμάτωση της ρήτρας νησιωτικότητας στο Σύνταγμα, ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Όπως σημειώνεται, η ρήτρα νησιωτικότητας αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών και θα αφορά στην συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας της Ελλάδος, από την οποία απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις του κράτους προς τους κατοίκους των νησιών.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα παραθέσει τη δέσμη μέτρων που η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει για τους κατοίκους των  νησιών. 
kathimerini.gr