Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε Τίτλους
22:37 | 09 Μαρ. 2016
tvxs/gr
1. Στην Αθήνα βρίσκεται το κουαρτέτο από το μεσημέρι της Τετάρτης. Οι επαφές με το οικονομικό επιτελείο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ξεκίνησαν. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των δανειστών δήλωσε πως «ήταν μια εισαγωγική συζήτηση κατά την οποία ετέθη η ατζέντα» των διαπραγματεύσεων. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε εντατικό πρόγραμμα συναντήσεων σε βάθος τουλάχιστον επτά ημερών, στην προσπάθεια να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η αξιολόγηση. Συνάντηση με το κουαρτέτο είχε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες τέσσερις θεματικές ενότητες οριοθετούν τον οδικό άξονα των συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικό: α) αρχιτεκτονική και ύψος ποσοστό αναπλήρωσης β) Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνησης για αυτές τις ομάδες γ) Επανυπολογισμός των συντάξεων μέχρι το 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς δ) Επικουρικές Συντάξεις. Στόχος του υπουργείου είναι να κλείσουν οι τρεις πρώτοι άξονες και να μείνει τελευταίο το θέμα των επικουρικών. 
2. Σχέδιο για εκκένωση της Ειδομένης. Η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει χαοτική. Ο καταυλισμός, εξαιτίας των βροχών, θυμίζει έναν απέραντο λασπότοπο, ενώ ο δρόμος για το χωριό της Ειδομένης είναι γεμάτος από ανθρώπους - άνδρες, γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά, μικρά παιδιά - που περπατούν ανάμεσα στα χωράφια κουβαλώντας στους ώμους τους τα υπάρχοντά τους. Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει την εκκένωση και τη μεταφορά των προσφύγων σε νέα κέντρα φιλοξενίας, μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, εντός των επόμενων ημερών. Εν τω μεταξύ, «φρένο» στη ροή μεταναστών βάζει η Σλοβενία και την ακολουθεί η Σερβία. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μήνυμά του στο Twitter αναφέρει πως «οι ροές παράτυπων μεταναστών στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να φτάσουν στο τέλος» και «αυτό αποτελεί απόφαση των 28 της Ευρώπης». Σημειώνεται πως την Τετάρτη οι Βρυξέλλες ενέκριναν την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα για τους πρόσφυγες
3. Τα «κοράκια» και οι πρόσφυγες. Κυκλώματα επιτήδειων εκμεταλλεύονται την απόγνωση και την άγνοια των προσφύγων και κερδοσκοπούν σε βάρος τους. Επιτήδειοι οργανώνουν πειρατικά δρομολόγια στα σύνορα και υπόσχονται στους πρόσφυγες πως θα τους περάσουν στην ΠΓΔΜ έναντι μεγάλης αμοιβής. Η δημοσιογράφος του Alpha Ρένα Κουβελιώτη δέχτηκε επίθεση όταν συμπτωματικά, ενώ κάλυπτε ρεπορτάζ για τους πρόσφυγες, αντιλήφθηκε τη δράση του κυκλώματος και παρενέβη. «Όξω ρε απ” τον χώρο μας. Άντε και γαμ@@@@», της φώναζαν και την έσπρωχναν προσπαθώντας να την απομακρύνουν. Ωστόσο η κάμερα ήταν ανοιχτή και κατέγραψε το επεισόδιο. Δείτε το βίντεο εδώ
4. Ο Μάρτιν Σουλτς απέβαλε από την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου τον χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Λευτέρη Συναδινό, ο οποίος μιλώντας στην ευρωβουλή αναφέρθηκε στους Τούρκους χαρακτηρίζοντάς τους «βρόμικους, βάρβαρους» και «σκυλιά». Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ευρωκοινοβουλίου, ευρωβουλευτής υποχρεώνεται να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.  
5. Ο Τσίπρας φέρνει στη Βουλή το θέμα της Δικαιοσύνης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του προς τον Προέδρο της Βουλής, ζητάει τη διενέργεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στην ολομέλεια με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης. «Όχι σε αβάσιμες και προσχηματικές αιτιάσεις. Στόχος της Κυβέρνησης  είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη. Είναι χρέος μας να ανοίξουμε με ουσιαστικό τρόπο τον σχετικό δημόσιο διάλογο εντός του κοινοβουλίου και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο  χωρίς υπεκφυγές και τεχνάσματα όπως επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες από την αντιπολίτευση», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του. 
6. Παράταση για έναν ακόμη μήνα πήρε η εξαίρεση των «κόκκινων» δανείων - στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων - από την πώλησή τους σε ιδιωτικές εταιρείες και funds. Η σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμμα, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε «παρών». Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Στόχος της παράτασης όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, είναι να δοθεί χρόνος ώστε η κυβέρνηση να οριστικοποιήσει ένα συγκεκριμένο προστατευτικό πλαίσιο για τους δανειολήπτες.
7. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στη Νεάπολη Λασιθίου επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 χρόνων στους δύο κατηγορούμενους για τον θάνατο του φιλάθλου του Εθνικού Κώστα Κατσούλη στη Νέα Αλικαρνασσό. Οι δύο κατηγορούμενου, ένας 34χρονος και ένας 28χρονος, καταδικάστηκαν για θανάσιμες σκοπούμενες βλάβες. Ο Κώστας Κατσούλης, τον Σεπτέμβριο του 2014, είχε δεχτεί επίθεση κατά τη διάρκεια επεισοδίων στο γήπεδομε αποτέλεσμα τα τραυματιστεί σοβαρά και λίγες ημέρες αργότερα να υποκύψει στα τραύματά του.
8. Φιλοξενία τουλάχιστον 20.000 προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, μονοκατοικίες και ξενώνες προβλέπει πρόγραμμα της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, που άρχισε ήδη να υλοποιείται. Τα πρώτα 300 διαμερίσματα έχουν ήδη ενοικιασθεί για το σκοπό αυτό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα πρόγραμμα 8μηνης απασχόλησης που αφορά 2.297 θέσεις εργασίας για ανέργους που θα στελεχώσουν άμεσα hot spots, Κέντρα Φιλοξενίας κλπ προωθεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 
9. Μεγάλη ανατροπή των προγνωστικών από τον Μπέρνι Σάντερς που κατάφερε να κερδίσει την Κλίντον στο Μίσιγκαν, να εξισορροπήσει την κούρσα και διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες τού ότι μπορεί να είναι αυτός τελικά ο υποψήφιος πλανητάρχης.  Ο Σάντερς επικράτησε με μικρή μεν διαφορά (50% έναντι 48%), ωστόσο, κατάφερε μια ήττα σοκ στην Κλίντον που οι προβλέψεις έλεγαν ότι θα έπαιρνε την πολιτεία. Αυτό δείχνει ότι η μάχη στους δημοκρατικούς θα κρατήσει μέχρι τέλους και δεν θα είναι «περίπατος». Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε πάντως το Μισισίπι με μεγάλη διαφορά (83% έναντι 17%). 
10. Η Μέρκελ ανακάμπτει λόγω προσφυγικού. Την Κυριακή οι Γερμανοί σε τρία κρατίδια θα προσέλθουν στις κάλπες για την εκλογή των τοπικών κυβερνήσεων και το προσφυγικό βρίσκεται στο επίκεντρο. Αν και ορισμένοι κύκλοι - ακόμη και εντός τους κόμματός της - άσκησαν κριτική το τελευταίο διάστημα στην Άνγκελα Μέρκελ, η καγκελάριος της Γερμανίας φαίνεται να ανακάμπτει δημοσκοπικά στα τρία κρατίδια που θα γίνουν εκλογών, βλέποντας τη δημοφιλία της να κινείται και πάλι ανοδικά. Οι κάλπες τις Κυριακής θα δείξουν…
Και μια ερώτηση στο γερμανικό κοινοβουλίο... Ποια η σχέση Ρίχτερ - Σόιμπλε;  Βουλευτές του γερμανικού κόμματος «Αριστερά» κατέθεσαν στο κοινοβούλιο της Γερμανίας ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς του Χάιντς Ρίχτερ περί οφειλών της Ελλάδας προς τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Σύμφωνα με τους βουλευτές, που επικαλούνται άρθρο του Spiegel, η θεωρία του Ρίχτερ αποτέλεσε θέμα «εσωτερικού σεμιναρίου» της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών. Βάσει αυτού διερωτώνται ποια η σχέση του Ρίχτερ με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και αν έχει λάβει κάποια αμοιβή. 
* Σκίτσο του Δημήτρη Χατζόπουλου

Εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή «Super Paradise» η 63χρονη γυναίκα που αγνοείτο από το βράδυ της Τρίτης

Εντοπίστηκε νεκρή η 63χρονη που αγνοείτο

Νεκρή εντοπίστηκε η 63χρονη γυναίκα που αγνοείτο από το βράδυ της Τρίτης και ενώ είχε πάει για ψάρεμα στη θαλάσσια περιοχή «Super Paradise» της Μυκόνου. Τις βραδινές ώρες της Τρίτης ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Μυκόνου, από ιδιώτη, ότι 63χρονη, το μεσημέρι της ίδιας μέρας είχε πάει στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή για διενέργεια αλιείας και από τότε αγνοείται.
Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στην περιοχή έσπευσαν στελέχη της Λιμενικής Αρχής με περιπολικό όχημα του Λιμενικού, καθώς και περιπολικό σκάφος του Λιμενικού. Τελικά η 63χρονη εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της, αργά το βράδυ της Τρίτης στην παραλία της περιοχής και διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της.
Από το Λιμεναρχείο Μυκόνου που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr 

Σημείωση "Ν.Μ." :  Πρόκειται γιά τήν αγαπητή σέ όλους Ασημίνα Κουκά. 
Από τή "Νέα Μύκονο" θερμά συλλυπητήρια στούς δικούς της καί ιδιαιτέρως στά αγαπημένα της παιδιά.
Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

Το σάντουιτς

Σύμφωνα με την παλαιά παράδοση, που νομίζω ότι ουδείς έχει επιχειρήσει να ανατρέψει, το σάντουιτς είναι ένα πράγμα το οποίο συνήθως –όχι πάντα– τρώγεται και το οποίο βασίζεται στην ιδέα ότι, ανάμεσα σε δύο αδιάφορα κομμάτια τροφής (ψωμί), βάζουμε κάτι ενδιαφέρον (ζαμπόν, τυρί και ό,τι αγαπά ο καθένας). Ας ονομάσουμε τη δημιουργό ιδέα «η αρχή του σάντουιτς» (the sandwitch principle, για να εξυπηρετήσουμε και τη διεθνή βιβλιογραφία...).
Παρατηρώ τη διάρθρωση του διοικητικού μηχανισμού της Κομισιόν για το μεταναστευτικό και διαπιστώνω αντιστροφή της αρχής του σάντουιτς. Σαν να λέμε, δηλαδή, ότι έχουμε δύο φέτες ζαμπόν και στη μέση μία φέτα ψωμί. Ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, από τη μία, με την ευθύνη του συντονισμού. Ο Χρήστος Στυλιανίδης με τη χρηματοδότηση και τη διάθεση των κονδυλίων, από την άλλη. Στη μέση, ατάραχος, άγευστος, άοσμος ο Δ.Λ.Ρ.Ο.Ε. Αβραμόπουλος με σχεδόν τίποτα. Εξ ου η εμφανής κατάπτωσή του. Φαίνεται ότι πέρασε ο καιρός του. Τώρα που το φαινόμενο «The Donald» επελαύνει από την Αμερική και απειλεί την παγκόσμια σκηνή, οι Αβραμόπουλοι του διαλογισμού, του οράματος και της κομψής ακινησίας βυθίζονται στην αχλύ της Ιστορίας που προχωρεί και, έτσι, κατακτούν την ανυπαρξία... (Ιδεωδώς, θα ήθελα ένα υποβλητικό φινάλε με έγχορδα – κάτι από Βάγκνερ π.χ.)


Από τή στήλη  ΦAΛHPEYΣ
τού   ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
kathimerini.gr 

Αλλάζει... σενάρια ο εκδότης του ΔΟΛ...

γάτα

Στο σενάριο... της γάτας Ιμαλαΐων, ο κ. Ψυχάρης εμφανίζεται ως ο «ιστορικός εκδότης» που ποτέ δεν ζητάει τίποτα από κανένα και ότι αντιθέτως οι άλλοι, δηλαδή οι σπουδαίοι παράγοντες του τόπου και οι πολιτικοί, του ζητούν και αυτός μένει αδιάφορος ως βράχος ηθικής.

Το τι ζητούσαν, υποτίθεται, από τον «ιστορικό εκδότη», ήδη από το 2012, το ανερχόμενο τότε κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας (ο οποίος «λαχταρούσε την εξουσία»), περιγράφεται σήμερα συνοπτικά στα «ΝΕΑ». Ο κ. Τσίπρας, λένε τα «ΝΕΑ», ήθελε τελικά να τοποθετήσει τον Βασίλη Μουλόπουλο στη θέση του διευθυντή των «Νέων», πρόσωπο το οποίο ο ΔΟΛ θεωρεί «πατρική φιγούρα» πλάι στον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ -και όχι τον Γιάννη Ρουμπάτη, όπως είχε περιγραφεί στο σενάριο του «Βήματος» της περασμένης Κυριακής... με τις γαλλικές γάτες.

Τα άλλα σενάρια που αναπτύχθηκαν από τον κ. Ψυχάρη στο «Βήμα» τις προηγούμενες βδομάδες -και στα οποία έχουν ήδη «φωτογραφηθεί»  χωρίς ονόματα άλλοι πρωταγωνιστές - για τη δήθεν επιδίωξη εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα της αλλαγής και της προώθηση συγκεκριμένων δημοσιογράφων και στελεχών στον ΔΟΛ και στο MEGA, όπως και το ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε... με φορτικό τρόπο να χαρίσει τα δάνεια του ιστορικού εκδότη, αποσύρονται;

Κατά τους δημοσιογράφους του κ. Ψυχάρη, ο εκδότης έκανε αντίσταση και δεν ενέδωσε ποτέ στις δελεαστικές προτάσεις του κ. Τσίπρα να του χαρίσει τα δάνεια του, και τώρα εκτυλίσσεται το εκδικητικό και αποτρόπαιο Σχέδιο Β' του ΣΥΡΙΖΑ (το οποίο είναι ίδιο και απαράλλαχτο με εκείνο του Ερντογάν που έκλεισε τη «Ζαμάν»): «Όσα ΜΜΕ δεν κατόρθωσε συναινετικά να ξεδοντιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλει τώρα απλώς να τα κλείσει», γράφουν με σιγουριά τα ΜΜΕ του ΔΟΛ.

Μα σοβαρά, τα πιστεύουν αυτά που λένε;


Δημήτρης Τρίμης
 efsyn.gr

Ντρέπεται ο Ντερμπεντέρης…

Δεν αντέχει, να βλέπει αυτές τις εικόνες καθημερινά, από την Ειδομένη. «Ντρέπομαι μ’ αυτό που βλέπω», είπε.

«Αυτό δεν είναι…
εικόνα Ευρωπαϊκής χώρας. Το κράτος δεν υπάρχει και τα κλειστά σύνορα είναι σαν τα capital controls».

Εικόνες τριτοκοσμικές, που δεν είναι εικόνες Ευρωπαϊκού κράτους, βλέπει ο Ντερμπεντέρης. Αλλά να τον ρωτήσουμε κι εμείς. Που είναι η Ευρώπη; Από την Ειδομένη ως την Γερμανία είναι παντού συρματοπλέγματα και φράχτες. Ποια Ευρωπαϊκή χώρα βλέπει σ’ αυτήν την διαδρομή, που δεν βλέπουμε εμείς;..

Βγάζουν εκτός τον κυρ Σταύρο...

Στο Μega εκβιάζουν μέχρι τελευταία στιγμή...

Τέλος ανοχής και αντοχής για το Mega. Όπως λέει το ρεπορτάζ αν αύριο, σε μια ακόμη καθοριστική συνεδρίαση του ΔΣ της “Τηλέτυπος”, δεν δώσουν τα… ρέστα τους οι μεγαλομέτοχοι, Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας, Ψυχάρης, το...
κανάλι κινδυνεύει με φούντο. 


Σε αυτό το κλίμα, οι τρεις εκδότες, μεγαλοιδιοκτήτες, επιχειρηματίες, αυτούς που κάποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ονομάτισε με τον όρο “διαπλεκόμενοι”, συνεχίζουν να εκβιάζουν. Στο πολιτικό τραπέζι, έχοντας απέναντι τους την κυβέρνηση και τον Νίκο Παππά, τραβάνε το τελευταίο τους χαρτί. Τους εργαζόμενους! Μάλιστα, εκβιάζουν με την ανεργία 510 ανθρώπων, ασχέτως αν ανάμεσα τους βρίσκονται ενσωματωμένοι και κολαούζοι τους. Τους χρησιμοποιούν, ότι δεν θα λάβουν αποζημίωση, ότι θα μείνουν στο δρόμο. Και γιατί όλα αυτά; Επειδή, λέει, συσχετίζουν την αύξηση του..
μετοχικού κεφαλαίου στο κανάλι τους με την τηλεοπτική αδειοδότηση! Ούτε η μαφία…
Προσωπικά δεν πιστεύω τίποτε. Ούτε τον εκβιασμό, ούτε ότι θα κλείσει το κανάλι. Με τέτοιους ιδιοκτήτες που έχουν φάει κυβερνήσεις και κυβερνήσεις για κρύο πιάτο, το παιχνίδι είναι πιο χοντρό.
Συμφωνούν να βγει ο Σταύρος Ψυχάρης εκτός κάδρου αλλά δεν το λένε ανοιχτά. Συνομιλούν με την κυβέρνηση παρασκηνιακά και αφήνουν τον Ψυχάρη να σκοτωθεί μαζί της. Περιμένουν τις τράπεζες των οποίων τα στελέχη γνωρίζουν πως αν το Mega φουντάρει κάποιοι κινδυνεύουν με φυλακή.

Σε όλη αυτή την ιστορία, πάλι τσιμπάνε σαν μικρά ψάρια οι εργαζόμενοι. Χαμός από τηλέφωνα σε Μαξίμου, ΕΣΗΕΑ, πολιτικούς και θεσμικούς. Θα χάσουν τη δουλειά τους 510 άνθρωποι! Τρέχουν συνδικαλιστές να σώσουν το… κανάλι(;).
Αν το Mega και οι μεγαλομέτοχοι του θέλουν τη στήριξη των εργαζομένων τους, είναι απλό. Πληρώνουν μισθούς, δίνουν και αύξηση, βάζουν τα λεφτά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Σε αναμονή της επόμενης κίνησης στο πολιτικό πόκερ ανάμεσα σε διαπλεκόμενους media-άρχες και κυβερνώντες που στήνουν τη δική τους διαπλοκή, περιμένουμε να μιλήσουν και οι τράπεζες. Ο Νίκος Παππάς εξάλλου φρόντισε από πέρυσι να γίνει ισχυρός παίκτης στο παιχνίδι της διαπλοκής, με τη δυνατότητα που έδωσε στον εαυτό του, να κλείνει κανάλια αν δεν έχουν ιδία κεφάλαια! Οπότε αν δεν βάλουν τα λεφτά οι μέτοχοι τώρα, οι τράπεζες παίρνουν το κανάλι. Πριν βάλει… λουκέτο, όπως λένε, θα ακολουθήσουν οι γύροι προσφοράς. Πάλι σε διαπλεκόμενους. Θα δούμε τότε αν βρεθούν ιδιοκτήτες να βάλουν λεφτά για να αγοράσουν μπιτ παρά το άλλοτε κραταιό mega κανάλι της διαπλοκής...

- πηγή: mediatvnews.gr
zoornalistas.blogspot.gr

Σύσκεψη υπό τον Τσίπρα για διαπραγμάτευση και προσφυγικό...

Σύσκεψη υπό τον Τσίπρα για Σύνοδο Κορυφής και αξιολόγηση

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του.

Στο...
επίκεντρο της σύσκεψης βρίσκεται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η αποτίμηση της άτυπης συνόδου ΕΕ-Τουρκίας και του ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας Αθήνας-Άγκυρας που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σμύρνη, καθώς και η πορεία του κυβερνητικού και κοινοβουλευτικού έργου.

Ως προς το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, στην Αθήνα ξεκινά ίσως ο κρισιμότερος κύκλος των συζητήσεων, με αρχή τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί σήμερα το μεσημέρι ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους Ντέκλαν Κοστέλο από την ΕΕ, Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ, Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESM και Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ.

Στις συζητήσεις με το κουαρτέτο, τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν είναι το νέο φορολογικό καθεστώς, ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού και τα μέτρα για την κάλυψή του, η δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το νέο ασφαλιστικό και η διαχείριση των «κόκκινων δανείων».

Υπό αυτά τα δεδομένα, σημαντική χαρακτηρίζεται η ψήφιση, σήμερα, στη Βουλή, της τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση και ορίζει ότι παρατείνεται έως τις 15 Απριλίου η περίοδος εξαίρεσης από την πώληση, σε εταιρείες μεταβίβασης απαιτήσεων, συγκεκριμένων κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων, παράταση την οποία εισηγείται η κυβέρνηση μέχρι να οριστικοποιηθεί το νέο πλαίσιο.

Να σημειωθεί ότι το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο Digital Economy Forum.
 


Το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» των ημερών μας είναι εδώ...

Πρόσφυγας στον φράκτη στα σύνορα με τα Σκόπια

«Από το Στετίνο στη Βαλτική έως την Τεργέστη στην Αδριατική, ένα Σιδηρούν Παραπέτασμα έχει πέσει πάνω στην ήπειρο» έλεγε το 1946 στη διάσημη ομιλία του στο Φούλτον του Μιζούρι ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, εγκαινιάζοντας τον...
ψυχροπολεμικό όρο «σιδηρούν παραπέτασμα» για τις χώρες υπό τη σοβιετική σφαίρα επιρροής.

Μόνο που 70 χρόνια μετά, υπό εντελώς διαφορετικές ιστορικές συνθήκες, στην Ευρώπη-φρούριο τα «σιδηρά παραπετάσματα» υψώνονται όχι για να κρατήσουν τους ανθρώπους μέσα, αλλά έξω...

Με το φόβητρο της εισροής προσφύγων και μεταναστών από εναλλακτικές διαδρομές -αφενός- και της ρωσικής «επιθετικότητας» ελέω Ουκρανίας -αφετέρου-, σειρά παίρνει τώρα η θωράκιση και των βορειοανατολικών εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Συντηρώντας πάγια την καχυποψία (αν όχι την εχθρότητα) απέναντι στη Μόσχα λόγω του σοβιετικού τους παρελθόντος, οι τρεις μικρές χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία -όλες τους μέλη της ζώνης Σένγκεν-, δεν έχουν μόνο εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους, αλλά υψώνουν πια συρμάτινους φράχτες σε ορισμένα τμήματα των ανατολικών μεθορίων τους με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Επίσημη αιτιολογία, η ανακοπή της παράτυπης μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου προϊόντων, αφού περίπου 6.000 (!) αιτούντες άσυλο πέρασαν από τη Ρωσία στη Φινλανδία και τη Νορβηγία πέρσι, ενίοτε διαμέσου και της επικράτειας των κρατών της Βαλτικής.

«Ψίχουλα» δηλαδή μπροστά στο ένα και πλέον εκατομμύριο που έφτασε το 2015 στην Ε.Ε., όμως των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν...

Σχεδόν 5.000 εξ αυτών εισήλθαν στη Φινλανδία μέσω ρωσικών συνόρων, με το Ελσίνκι να επικρίνει τον Ιανουάριο τη Μόσχα επειδή στο αρκτικό μεθοριακό πέρασμα Σάλα έφταναν καθημερινά 20 άτομα!

Κι ενώ η «ροή» περιορίστηκε τον Μάρτιο, όπως επιβεβαιώνει η φινλανδική συνοροφυλακή, οι χώρες της Βαλτικής -καλού, κακού- εξακολουθούν να φτιάχνουν συρμάτινους φράχτες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Εκατοντάδες Λιθουανοί στρατιώτες, αστυνομικοί και συνοροφύλακες ξεκίνησαν ασκήσεις αυτή την εβδομάδα για τη διαχείριση μιας πιθανής «κρίσης» στα σύνορα, επανεγκαθιστώντας παράλληλα ελέγχους ταυτοτήτων στη βόρεια μεθόριο με τη Λετονία.

Η τελευταία ετοιμάζεται να ανεγείρει συρματοπλέγματα, ύψους 2,7 μέτρων, κατά μήκος 24 χιλιομέτρων στη συνοριογραμμή της με τη Ρωσία, με προοπτική επέκτασης.

Κι η Εσθονία, με τη σειρά της, σχεδιάζει να στήσει «τον πιο σύγχρονο φράχτη στην Ευρώπη» εξοπλισμένο με συσκευές ηλεκτρονικής παρακολούθησης επίσης στα σύνορά της με τη Ρωσία, στα πρότυπα όσων έχει ήδη εγκαταστήσει η Λιθουανία στη μεθόριό της με τη Λευκορωσία.

Και τα «σιδηρά παραπετάσματα» στην Ε.Ε. αυξάνονται και πληθύνονται, χωρίς ορατό τέλος...


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 
efsyn.gr

Κρέμεται από μια κλωστή η ελευθερία του λόγου...


Σε κίνδυνο βρίσκεται σε ολόκληρη την υδρόγειο η ελευθερία της έκφρασης στο επίπεδο της τέχνης, τη δημοσιογραφίας και των ιδεών. Αυτό ήταν το κύριο θέμα της...
χθεσινής ημερίδας υπό τον τίτλο «Τέχνη, ελευθερία, λογοκρισία» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην οποία συμμετείχαν Έλληνες και ξένοι εικαστικοί καλλιτέχνες, σκηνοθετών του θεάτρου και του κινηματογράφου, συγγραφέων, δημοσιογράφων, bloggers, νομικών, πανεπιστημιακών και εκπροσώπων οργανώσεων κατά της λογοκρισίας.

Όπως σημείωσε ο John Ralston Saul, πρόεδρος της PEN International (2009-2015), η λογοκρισία έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως. Οι συγγραφείς καταλήγουν στη φυλακή από το Μεξικό μέχρι την Κίνα και ο Τύπος διώκεται επειδή αρνείται να παραμορφώσει τα γεγονότα. Όσο για την τέχνη, δεν οφείλει να είναι ευγενής και προσιτή, όπως της ζητούν όσοι θέλουν να δικαιολογήσουν την επιβολή της λογοκρισίας.

Παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, όπως παρατηρήθηκε κατ' επανάληψη στην ημερίδα, έχουν σημειωθεί πρόσφατα όχι μόνο σε χώρες εκτός Ευρώπης, αλλά και στην καρδιά των δυτικών δημοκρατιών (μεταξύ άλλων στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Ιταλία), όπου η λογοκρισία χρησιμοποιεί πάντοτε τον φόβο για να νομιμοποιηθεί.

Η ελευθερία του λόγου προκαλεί ανασφάλεια σε όλες τις εξουσίες και η υπεράσπισή της είναι χρέος της κοινωνίας των πολιτών. Η τέχνη, βέβαια, όπως και η δημοκρατία (ομοίως και οι ιδέες), δεν είναι υπεράνω κριτικής. Το ουσιαστικό, εντούτοις, ερώτημα δεν είναι αν κρίνεται το περιεχόμενο του λόγου, αλλά αν παραβιάζεται η ελευθερία της έκφρασής του. Και ερωτήματα σαν κι αυτά δεν αποτελούν πολυτέλεια στην Ελλάδα της κρίσης και της οικονομικής και της κοινωνικής δυσπραγίας από τη στιγμή που η διερεύνησή τους αποτελεί έναν τρόπο για να πάμε, τουλάχιστον από αυτόν τον δρόμο, μπροστά.

Η ελευθερία του λόγου, όπως τονίστηκε από πολλούς ομιλητές της ημερίδας, κινδυνεύει όχι μόνο από τους τρομοκράτες, αλλά και από τις κυβερνήσεις οι οποίες εφαρμόζουν καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Και ο αγώνας κατά της λογοκρισίας δεν μπορεί παρά είναι ο αγώνας για να γίνουν σεβαστές οι διαφορετικές πολιτικές ιδεολογίες και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Και το ίδιο κεφαλαιώδης είναι ο αγώνας για να διασφαλιστούν η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της τέχνης. Ως προς την τελευταία, σκοπός των καλλιτεχνών δεν είναι να προκαλέσουν για να προκαλέσουν, αλλά απλώς να κάνουν τη δουλειά τους ως καλλιτέχνες. Κάνοντας, όμως, τη δουλειά τους ως καλλιτέχνες δεν μπορούν να αποστρέψουν το βλέμμα από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία και κάτι τέτοιο καταλήγει γρήγορα ενοχλητικό. Ως εξ αυτού είναι απολύτως αναγκαία και η νομική θωράκιση της καλλιτεχνικής ελευθερίας.

Ιδιαιτέρως απασχόλησε τις εργασίες της ημερίδας και το ζήτημα του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας. Μπροστά, ωστόσο, στην ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης δεν νοείται να υποχωρεί η ελευθερία της τέχνης, που πρέπει να παραμένει απαραβίαστη αν δεν προσβάλλει τον πιστό προσωπικά: είναι άλλο, όπως υπογράμμισε ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, να διανέμεται ένα σατιρικό περιοδικό με αιχμή τον Μωάμεθ στα Ηλύσια Πεδία και άλλο να το μοιράζουν έξω από ένα τζαμί. Και επιπλέον ουδείς δικαιούται να διώξει τη βλασφημία: ο βλάσφημος, όπως σημείωσε ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, μπορεί να πάει στην κόλαση, αλλά δεν επιτρέπεται να πάει στη φυλακή.

Στην ημερίδα, την οποία διοργάνωσαν η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έλαβαν μέρος οι Κωστής Παπαϊωάννου, Vicky Baker, Ν. Κ. Αλιβιζάτος, J. Ralston Saul, Ξένια Κουναλάκη, Kris Verdonck, Στ. Ζουμπουλάκης, Χρήστος Γραμματίδης, Ηλίας Κανέλλης, Lemine Ould M. Salem, Daniel Wetzel, Πηγή Δημητρακοπούλου, Δημήτρης Χριστόπουλος, Χρήστος Χωμενίδης, Caroline Fourest και Κώστας Κωστάκος. Την επιμέλεια της διοργάνωσης είχαν οι Χρήστος Καρράς, Αφροδίτη Παναγιωτάκου και Κ. Παπαϊωάννου.


newsbeast.gr

Φωτογραφήματα

Σιγά καλέ!!! Το ίδρυμα για την Ειρήνη του Shimon Peres θέλησε να συμμετάσχει στον εορτασμό για την Ημέρα της Γυναίκας και κάλεσε την Naomi Campbell στην Jaffa του Ισραήλ. 
Εκεί ο Peres βράβευσε το πρώην μοντέλο -διάσημο για τα νεύρα της παρά για την φιλανθρωπική της δράση- 
και εκείνη αντέδρασε με ένα θερμό φιλί.
REUTERS/Amir Cohen
ΑΙΜΙΛΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα...

Σε τίτλους

tvxs.gr | 08 Μαρ. 2016
Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας, με μια ματιά.

Τρία ενοχλητικά ερωτήματα


 
 
Ερώτημα πρώτο: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης -αυτά που αυτοπροσδιορίζονται ως φιλοευρωπαϊκά (Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι)- έσπευσαν χωρίς δεύτερη σκέψη να υιοθετήσουν τόσο την εκδοχή της κ. Τσατάνη στη διαμάχη της με τον κ. Παπαγγελόπουλο όσο και τη νουβέλα του ΔΟΛ για τη δικαστική περιπέτεια του επικεφαλής του.
Είναι μόνο το αντιπολιτευτικό πάθος που τους οδήγησε στη συγκεκριμένη στάση ή μήπως φοβούνται κάτι και στο επίπεδο της Δικαιοσύνης και στο επίπεδο της διαπλοκής;
Είναι φανατικοί και ιδιοτελείς, όπως είναι συνήθως οι φορείς της αντιπολίτευσης, ή είναι όμηροι συμφερόντων λόγω του σκοτεινού παρελθόντος στελεχών τους και της αιμομικτικής σχέσης που είχαν οι ηγεσίες τους με παράγοντες της Δικαιοσύνης και με ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης;
Ερώτημα δεύτερο: Δεν πρέπει η Νέα Δημοκρατία να πάρει επί της ουσίας θέση για τις επαφές της προηγούμενης διοίκησης του κόμματος με τα πρόσωπα που συγκροτούν την ομάδα των εκβιαστών από τη στιγμή που οι αποκαλύψεις συνεχίζονται; Το επιχείρημα ότι πρόκειται για ανεξόφλητα τιμολόγια είναι τόσο αναιμικό που όσο σπανάκι κι αν φάει δεν θα γίνει Ποπάι.
Τιμολόγια ύποπτα με τον εκδότη τους να απαιτεί πληρωμή, επιστρέφονται από τον παραλήπτη ως απαράδεκτα και τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη. Εκτός αν εκδότης και παραλήπτης έχουν συνάψει μια ποινικώς κολάσιμη σχέση. Η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δικαιολογεί τις πρακτικές της χτεσινής ηγεσίας γιατί πιστεύει ότι πράγματι δεν τρέχει τίποτε ή μήπως είναι έρμαιο των εσωκομματικών ισορροπιών;
Ερώτημα τρίτο: Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News (6.3.2016), ο εισαγγελέας Στ. Κωσταρέλλος προτείνει την απαλλαγή Χριστοφοράκου (αυτός που την κοπάνησε από την Ελλάδα μέρα μεσημέρι) από τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος με το σκεπτικό ότι «ως διευθυντής της εταιρείας προέβη σε δωρεά διψήφιου ποσού εκατομμυρίων ευρώ προς το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. και δη προς τους ταμίες των κομμάτων...
Η συμπεριφορά όμως αυτή σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετεί την αντικειμενική υπόσταση των εγκλημάτων της ενεργητικής και της παθητικής δωροδοκίας».
Προσέξτε το νούμερο που αναφέρει ο εισαγγελέας: «διψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ προς τους ταμίες των κομμάτων». Την εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ την ξέρουμε. Ο Θ. Τσουκάτος έχει ομολογήσει ότι πήρε κάποια εκατομμύρια (μάρκα) και τα έδωσε στο ΠΑΣΟΚ, ο Τ. Μαντέλης έχει τραβήγματα με τη Δικαιοσύνη για τις «δωρεές» μερικών χιλιάδων ευρώ. Οσο κι αν τα φουσκώσουμε δεν μας κάνουν «διψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ». Λείπουν πολλά.
Εκτός αν υποθέσουμε ότι τα περισσότερα πήγαν στο ταμείο της Ν.Δ. Εδώ όμως προκύπτει ένα προβληματάκι. Η Ν.Δ. ουδέποτε παραδέχτηκε ότι πήρε λεφτά από τον Χριστοφοράκο, εκτός από μια οικοσκευή και ένα τηλεφωνικό κέντρο. Δεν πιστεύω ότι αυτά κοστίζουν διψήφιο ποσό εκατομμυρίων ευρώ. Θα απαντήσουν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ή θα μας τραγουδήσουν ντουετάκι το γνωστό άσμα «είπα να σβήσω τα παλιά, να σκίσω τα τεφτέρια»;
Ανάγωγα
Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σιλβί Γκιγιόμ -ανήκει στην Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπως και το ΠΑΣΟΚ- μιλώντας χθες στην «Εφ.Συν.» είπε ότι «αναμφίβολα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό κόμμα».
Μα τι λέτε, κυρία μου! Οι σύντροφοί σας στην Ελλάδα και οι σύμμαχοί τους μας λένε ότι είναι ένα ολοκληρωτικό κόμμα σαν κι αυτό που κυβερνά τη Βόρεια Κορέα και ότι συνιστά απειλή για τη δημοκρατία, τους θεσμούς, το έθνος και γενικώς τον πλανήτη (αυτό το τελευταίο δεν το λένε ακόμη, αλλά προς τα κει το πάνε). Καταλήξτε κάπου γιατί έχουμε μπερδευτεί.

Τάσος Παππάς
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ