Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Τό άρθρο τού MARK MAZOWER στούς New York Times

Aποψη: Η Μαγική Σκέψη του κ. Τσίπρα

MARK MAZOWER*
 Το ανθρώπινο κόστος πέντε χρόνων λιτότητας έχει υπάρξει καταστροφικό για την Ελλάδα, αλλά η απόφαση για δημοψήφισμα την Κυριακή θα κάνει τα πράγματα μόνο χειρότερα.
Το ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν να ενώσει το κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο όσο προχωρούσαν οι διαπραγματεύσεις μεγάλωνε η ανησυχία. Μέσα σε μια νύχτα, σταθεροποίησε την πολιτική του βάση και ενδυνάμωσε τη θέση του μέσα σε αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ξανά στην αγαπημένη του θέση: αυτή της αντιπολίτευσης ενάντια στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Αλλά τι έκανε αυτό για τη χώρα σαν σύνολο; Το ότι το Σύνταγμα απαγορεύει δημοψηφίσματα πάνω σε δημοσιονομικά θέματα ίσως είναι απλά μια νομική ορθότητα αλλά υπογραμμίζει την εξαιρετικά υπεροπτική στάση της κυβέρνησης έναντι των υπαρχόντων πολιτικών θεσμών. Μιλάει για την βούληση του λαού αλλά δείχνει μια ανησυχητική αδιαφορία για τα δημοκρατικά όργανα και τις διαδικασίες που λέει ότι προστατεύει.
****************************************************************************************************************************************

The Opinion Pages | Op-Ed Contributor

Don’t Bet on Syriza



Credit Bratislav Milenkovic

NEW YORK — The human costs of five years of austerity have been catastrophic for Greece but the decision to hold a referendum on Sunday will only make matters worse.
The one unambiguous benefit, for Prime Minister Alexis Tsipras, has been to unite his party, Syriza, which had been growing increasingly restive as the negotiations went on. Overnight, he has cemented his political base and strengthened his hand internally. Syriza is back in the position it likes best: standing for opposition to the global status quo.
 ...............
Τό άρθρο στό πρωτότυπο κείμενο : ΕΔΩ
****************************************************************************************************************************************
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους Έλληνες να ψηφίσουν πάνω σε ένα πρόγραμμα διάσωσης που έχει ήδη λήξει και έχει κάνει ξεκάθαρη την επιθυμία του για ένα αποτέλεσμα, όπου θα υπερισχύσει η ψήφος στο ‘ΟΧΙ’. Το μόνο λογικό συμπέρασμα, παρόλο που το αρνείται, είναι ότι επιθυμεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει το Ευρώ. Το αρνείται επειδή γνωρίζει ότι αυτό θα ήταν μη δημοφιλές και ένας τεράστιος τζόγος.
Πιστεύει ότι μια ψήφος στο ‘ΟΧΙ’ θα του επέτρεπε να επιστρέψει στην διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες από θέση ισχύος. Αυτό αποκαλύπτει μία πεισματική άρνηση να αντιμετωπίσει τα γεγονότα, η οποία είναι συνώνυμη με ένα είδος "μαγικής σκέψης".
Άλλωστε, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα με ψηφοφόρους και κάθε ένας από τους συναδέλφους του κ. Τσίπρα, τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς, έχει την δική του λαϊκή εντολή.  Θα αψηφήσουν την θέληση των ψηφοφόρων και θα υπαναχωρήσουν για να σωθεί το Ευρώ; Σχεδόν σίγουρα όχι στον κ. Τσίπρα, δεδομένου ότι η εμπιστοσύνη τους έχει εξατμιστεί τους τελευταίους πέντε μήνες. Ότι κι αν πουν, το πιθανό τελικό αποτέλεσμα μίας επικράτησης του ‘ΟΧΙ’ είναι γι’ αυτό τον λόγο η επιστροφή στην δραχμή.
Αν το εκλογικό σώμα ψηφίσει ‘ΝΑΙ’, το πιθανό αποτέλεσμα θα είναι κι άλλη πολιτική αβεβαιότητα και νέες εκλογές. Τουλάχιστον η αποχή αναγνωρίζει σιωπηλά την ματαιότητα του όλου εγχειρήματος.
Αυτό που ο κ. Τσίπρας είχε βασικά αγνοήσει είναι...

Καμία εμπιστοσύνη στην Ελλάδα...


Μετά την ολοκλήρωσε της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ, προχώρησε σε δηλώσεις.

Όπως είπε: «Δυστυχώς η ομιλία Τσίπρα δεν...
ενίσχυσε την εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνεργαστεί. Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει ρεαλιστικά πλάνα για μεταρρυθμίσεις ώστε να σώσει την οικονομία και να δεσμευτεί στην εφαρμογή αυτών των μέτρων. Τo Eurogroup είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα, αλλά πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πρώτα»...

Σκληρό παζάρι σε μια χώρα που βυθίζεται στην αβεβαιότητα - Το μήνυμα του πρωθυπουργού (VIDEO)

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλούσε 10 λεπτά και δεν είπε τίποτα καινούργιο - Δεν έδωσε καμία εξήγηση για τις κινήσεις της κυβέρνησης και την νέα πρόταση - Εμμένει στο δημοψήφισμα της Κυριακής - Δεν ειπώθηκε κάποια συγκεκριμένη αναφορά για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες και τι θα γίνει με τα capital controls - Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού  

Σκληρό και με πολλές και ποικίλες επιπτώσεις είναι το «παζάρι» που γίνεται αυτές τις ώρες στις πλάτες του ελληνικού λαού. Ο Αλέξης Τσίπρας, στο τρίτο του διάγγελμα σε λίγα 24ωρα, δεν έδωσε καμία απάντηση στα καίρια ερωτήματα που απασχολούν τον κόσμο που με αγωνία και ανασφάλεια παρακολουθεί τις ραγδαίες εξελίξεις.
Στο σημερινό του μήνυμα ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια επανάληψη των όσων έχει ήδη πει. Και παρότι δεν φαίνεται να κάνει ούτε βήμα πίσω στην απόφασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δεν αναφέρθηκε καθόλου στη συμφωνία που θα κληθεί να αποδεχτεί ή να απορρίψει ο ελληνικός λαός την Κυριακή. Το δημοψήφισμα θα γίνει, αλλά «αν υπάρξει θετική κατάληξη, θα ανταποκριθούμε αμέσως», τόνισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν σχολίασε τίποτα για τη διετή συμφωνία με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση 29,1 δισ. ευρώ που πρότεινε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αλλά ούτε και έκανε κάποια διευκρινιστική αναφορά στην επιστολή που έστειλε στους θεσμούς και με την οποία ουσιαστικά αποδέχεται το πακέτο που ήταν πάνω στο τραπέζι αυτό το Σαββατοκύριακο. Ένα πακέτο το οποίο απέρριψε, με αποτέλεσμα να φτάσουμε τη Δευτέρα στο κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls και την Τρίτη στην αθέτηση των πληρωμών προς το ΔΝΤ.
Ο πρωθυπουργός έκανε μια απλή και σύντομη αναφορά στις ουρές της ντροπής έξω από τις τράπεζες και μπροστά στα ΑΤΜ που κάνουν από το πρωί τον γύρο του κόσμου, με τους συνταξιούχους να συνωστίζονται και να περιμένουν υπομονετικά για να πάρουν 120 ευρώ.
Αποποιήθηκε την ευθύνη για το κλείσιμο των τραπεζών. «Είναι απαράδεκτο», είπε και πρόσθεσε «σε μια Ευρώπη της αλληλεγγύης να κλείνουν τις τράπεζες, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση αποφασίζει να δώσει λόγο στο λαό. Και να οδηγούν σε ταλαιπωρία χιλιάδες ηλικιωμένους που η κυβέρνηση παρά τη χρηματοδοτική ασφυξία, φρόντισε και εξασφάλισε τη σύνταξή τους».
Δεσμεύτηκε δε, να κάνει «ότι περνά από το χέρι του», ώστε αυτές οι δυσκολίες να είναι προσωρινές, αλλά δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τι θα γίνει και πότε θα ξεπεραστούν τα capital controls που ταλαιπωρούν εκατομμύρια πολίτες που βρίσκονται στα όρια της οικονομικής ασφυξίας. Καμία αναφορά δεν έγινε δε, στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και μέχρι πότε θα έχει χρήματα η χώρα.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού...

Ναυάγιο...


Βαρύ το κλίμα για την Ελλάδα...

Αναμένεται δήλωση Ντάισελμπλουμ...

Χωρίς αποτέλεσμα και σε βαρύ κλίμα για την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε η νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την χώρα μας, η οποία διήρκεσε μόλις μία ώρα.

Η νέα συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ολοκληρώθηκε στις 19.30 το απόγευμα της Τετάρτης και σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, δεν θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής.

O πρόεδρος του Eurogroup αναμένεται να προχωρήσει σε δήλωση - απάντηση στον Αλέξη - σε λίγη ώρα...

Frankfurter Allgemeine Zeitung : Η πολιτική διάσωσης της Μέρκελ για την Ελλάδα έχει αποτύχει...

Καταπέλτης κατά της πολιτικής που ακολουθεί η Άνγκελα Μέρκελ στο ελληνικό ζήτημα και στο μείζον θέμα του...
ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ, το άρθρο σχόλιο της γερμανικής εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

«Η πολιτική διάσωσης που ακολουθεί στην περίπτωση της Ελλάδας(η Άνγκελα Μέρκελ) έχει αποτύχει. Το χρέος της Αθήνας έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια από τα 48 στα 330 δισ. ευρώ, ενώ η ανεργία έχει διπλασιαστεί», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Το άρθρο της FAZ, συγκρίνει τις δύο νομισματικές ενώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, αυτή της δυτικής με την ανατολική Γερμανία και την υιοθέτηση του ευρώ, επισημαίνοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις έγιναν παρόμοια λάθη.

«Δύο νομισματικές ενώσεις, το ίδιο λάθος», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου της FAZ. Η εισαγωγή του γερμανικού μάρκου στην ανατολική Γερμανία και το ευρώ αποτελούν δύο νομισματικά σχέδια που προετοιμάστηκαν από τους πολιτικούς με ζήλο, παρά τις προειδοποιήσεις πολλών οικονομολόγων.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ και ο υπουργός Οικονομικών του Τέο Βάιγκελ μπορούν να επαίρονται ότι στη διάρκεια της θητείας τους έθεσαν τα θεμέλια δύο νομισματικών ενώσεων.

Ο Βάιγκελ ακόμη και σήμερα θεωρεί ότι τα έκανε όλα σωστά, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα. Όμως μετά την υιοθέτηση του ευρώ επικρατεί περισσότερη διχόνοια στην Ευρώπη σε σχέση με πριν, ενώ τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση περνά τη σοβαρότερη κρίση στην ιστορία της.

Και στις δύο περιπτώσεις, του μάρκου και του ευρώ, οι πολιτικοί μέσα στον ενθουσιασμό τους επέλεξαν να μην ακούσουν τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων, σημειώνει η FAZ.

Η ΕΕ δεν είναι μια ομοσπονδιακή ένωση, αλλά μια ένωση κρατών. Σε αυτή ζουν πολλοί, διαφορετικοί λαοί με ξεχωριστούς πολιτικούς, ήθη και παραδόσεις. Και επειδή η ευημερία στις λεγόμενες πλούσιες βόρειες χώρες της ΕΕ έχει μειωθεί μετά την υιοθέτηση του ευρώ, σε σχέση για παράδειγμα με την Ελβετία ή τη Νορβηγία, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι διερωτώνται γιατί πρέπει να συνεισφέρουν για τα χρέη της Ελλάδας.

Όπως και ο Κολ, έτσι και η νυν καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έχει δώσει υποσχέσεις τις οποίες δεν μπορεί να τηρήσει, παρατηρεί η FAZ.

Η πολιτική διάσωσης που ακολουθεί στην περίπτωση της Ελλάδας έχει αποτύχει. Το χρέος της Αθήνας έχει αυξηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια από τα 48 στα 330 δισεκ. ευρώ, ενώ η ανεργία έχει διπλασιαστεί. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι τώρα απέτυχαν να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό κράτος και ζητούσαν συνεχώς αλληλεγγύη από τους εταίρους τους.

Αν η Μέρκελ συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί, τότε θα εξακολουθήσει να θέτει την πολιτική πάνω από τους νόμους. Σε τι κόσμο θα ζούμε όταν πλέον δεν θα ισχύουν οι κανόνες, διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.

Και όπως ναι μεν έχει πετύχει πολιτικά η ένωση της Γερμανίας, αλλά έχει αποτύχει οικονομικά, έτσι και η ευρωζώνη υποφέρει από τη λάθος οικονομική πολιτική που ακολουθείται.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την υιοθέτηση του ευρώ η σύγκλιση του επιπέδου ζωής που είχαν υποσχεθεί οι πολιτικοί είναι πιο μακριά από ποτέ, καταλήγει η FAZ. Πλέον έχει έρθει η ώρα οι «διασώστες του ευρώ» να αναρωτηθούν ποιο θα είναι το επόμενο βήμα για τη νομισματική ένωση...
tribune.gr

Μάσσιμο ντ’ Αλέμα: Άτοπη η παρέμβαση της Μέρκελ για την Ελλάδα...


Ντ’ Αλέμα: Η παρέμβαση της Μέρκελ για την Ελλάδα ήταν άτοπη - Δεν είναι Ευρώπη αυτό Δεν είναι Ευρώπη αυτό...
Η παρέμβαση της Άγγελα Μέρκελ, σήμερα το απόγευμα, ήταν άτοπη, για να το πω με διπλωματικό τρόπο. Δεν είναι αυτό το ευρωπαϊκό πνεύμα, πρέπει να...
βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα», δήλωσε ο Μάσσιμο Ντ’ Αλέμα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρόεδρος του ιδρύματος Foundation for Europen progressive studies, μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση Rai Tre.

Σύμφωνα με τον Μάσσιμο Ντ’ Αλέμα, με την παρέμβασή της, η καγκελάριος, «επηρέασε, πιθανότατα, καθοριστικά, το δημοψήφισμα που θα γίνει στην Αθήνα».

«Τα χρόνια αυτά υπήρξε διάθεση τιμωρίας της Ελλάδας. Πολλές δυνάμεις στην Ευρώπη ποντάρουν σε πτώση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά με τον τρόπο αυτό παίζουν με την φωτιά» πρόσθεσε ο Ντ’ Αλέμα.
«Την ελληνική κυβέρνηση θα την κρίνουν οι Έλληνες, όπως είναι φυσικό, αλλά εμείς πρέπει να κρίνουμε την Ευρώπη. Το χρέος της Ελλάδας είναι 330 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνον χθες η Ευρώπη έχασε 287 δισεκατομμύρια με τις τράπεζες. Αν είχε αναδιαρθρωθεί εγκαίρως το δημόσιο χρέος της Αθήνας δεν θα βρισκόμασταν, σίγουρα, σε αυτό το σημείο. Υπήρξε, όμως, αδικαιολόγητη επιμονή των υποστηρικτών της λιτότητας» πρόσθεσε ο Ντ’ Αλέμα.
«Επιβλήθηκαν στην Ελλάδα βίαιες περικοπές, με μια θεραπεία που οδήγησε στην κοινωνική απελπισία. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι το αποτέλεσμα, η απάντηση στην θεραπεία αυτή των βάρβαρων περικοπών, αλλά κάποιοι επιμένουν σε μια αποτυχημένη γραμμή», τόνισε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός.
«Όλοι κινδυνεύουμε να υπάρξει μια δραματική πολιτική ήττα της Ευρώπης, και είναι αδύνατο να υπολογισθούν οι συνέπειες. Χρειάζεται μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, με λογική, με μια πρόταση που να επιτρέψει και στην Ελλάδα να βγει από την διαδικασία αυτή με ψηλά το κεφάλι. Αλλά αντ’ αυτού υπάρχουν απαγορεύσεις που μπλοκάρουν την συμφωνία και είναι απαράδεκτο. Είναι η ήττα της πολιτικής, κάτι που με αφήνει άναυδο»...
iefimerida.gr

Ντάισελμπλουμ: Μικρές πιθανότητες προόδου μετά το διάγγελμα Τσίπρα...


H πιθανότητα προόδου μετά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα είναι μικρή, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με...
το πρακτορείο Reuters. 

«Θα μιλήσουμε για τις προτάσεις, αλλά μετά το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού θεωρώ μικρή την πιθανότητα προόδου» είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους...
tvxs.gr

Σε εξέλιξη η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Ελλάδα...


Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, στην οποία αναμένεται να εξεταστούν οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται στο...
υπουργείο Οικονομικών και εκτός από τον υπουργό, Γιάνη Βαρουφάκη, παρίσταναι ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρίσταται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης...
newpost.gr

Προσωπικότητες από όλο το φάσμα του δημόσιου βίου στρατεύονται στην 50μελή επιτροπή υπέρ του «ΝΑΙ στην Ευρώπη»

Προσωπικότητες από τον πανεπιστημιακό και ακαδημαϊκό χώρο, συγγραφείς και σκηνοθέτες, στελέχη των επιχειρήσεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών φορέων της χώρας, του καλλιτεχνικού και του αθλητικού κόσμου και γενικότερα από όλο το φάσμα του δημόσιου βίου στρατεύονται τις τελευταίες ώρες στην 50μελή επιτροπή που συγκροτείται, ενόψει του δημοψηφίσματος, υπέρ του «ΝΑΙ στην Ευρώπη». Κατά πληροφορίες το απόγευμα θα γίνει έκτακτη εκδήλωση για την δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ενώ αύριο θα δοθεί και συνέντευξη Τύπου με την παρουσία όλων όσων υπογράφουν το κείμενο στήριξης της αδιασάλευτης πορείας της Ελλάδος στην Ευρώπη και την εθνική ανάγκη να μην επικρατήσει το "Οχι" στο δημοψήφισμα το οποίο θα οδηγήσει την χώρα στην πλήρη κατάρρευση με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Στην 50μελή επιτροπή εκτός του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμένου και των Δημάρχων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης Γιώργου Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη έχουν μεταξύ πολλών άλλων δηλώσει ήδη συμμετοχή οι Νικηφόρος Διαμαντούρος, Δημήτρης Νανόπουλος, Στέλιος Ράμφος, Μιχάλης Σταθόπουλος, Νίκος Αλιβιζάτος, Αντώνης Μανιτάκης, Γιάννης Βούλγαρης, Αλκη Ζέη, Νίκος Δήμου, Πέτρος Μάρκαρης, Τίτος Πατρίκιος, Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, Μιρέλλα Παπαοικονόμου, Αρίστος Δοξιάδης, Χρήστος Χωμενίδης, Νάσος Βαγενάς, Λουκάς Τσούκαλης, Γιώργος Παγουλάτος, Πάνος Τσακλόγλου, Νίκος Πορτοκάλογλου, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Γιάννης Μπέζος, Σταμάτης Φασουλής, Θοδωρής Αθερίδης, Δημήτρης Λιγνάδης, Πύρρος Δήμας, Αντύπας Καρύπογλου, Γιάννης Κτιστάκις, Γιάννης Δρόσος,Γιώργος Βερνίκος, Θανάσης Βαλτινός, Κωνσταντίνος Γεωργουσόπουλος, Αννυ Ποδηματά, Ιωάννα Στεφανάκη, Βασίλης Φουρλής, Πάρις Τσάρτας, Γρηγόρης Αναγνώστου, Ριχάρδος Σωμερίτης, Νότης Μπερνίτσας και Πέμυ Ζούνη.

Ρέντσι: Δεν είναι δική μας δουλειά...

undefined... η απόφαση για το δημοψήφισμα...
Η Ευρώπη θέλει να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με την...
Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μερκελ.

«Ο καθένας μας έχει διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες για το ελληνικό ζήτημα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι όλοι θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα της Ελλάδας.

Η απόφαση για το δημοψήφισμα, εξήγησε, ήταν ξαφνική, αλλά δεν είναι δική μας δουλειά.

Το ζήτημα είναι να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είτε γίνει το δημοψήφισμα είτε δεν γίνει, συμπλήρωσε.

«Σε ένα κοινό σπίτι - στο ευρωπαϊκό σπίτι - πρέπει όλοι να τηρούν τους κανόνες» υπερθεμάτισε, ενώ διευκρίνισε ότι η συμβίωση στην Ευρώπη είναι δύσκολη...
left.gr

Άρθρο - Έκκληση τού καθηγητή Κωνσταντίνου Τσουκαλά πρός τήν κυβέρνηση...



Με άρθρο του σήμερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο ακαδημαϊκός και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Τσουκαλάς καλεί την κυβέρνηση να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Ολόκληρο το κείμενο του Κ. Τσουκαλά έχει ως εξής:
«Αυτή την ύστατη στιγμή κάνω έκκληση στην κυβέρνηση για την αναγκαιότητα συνέχισης των διαπραγματεύσεων. Ακόμα και αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι εκείνη στην οποία όλοι ελπίζαμε και προσβλέπαμε, οι ιστορικές τύχες της Ελλάδας και της Ευρώπης εξακολουθούν να είναι αλληλένδετες.

Πιστεύω λοιπόν ότι η νόμιμη κυβέρνηση της Αριστεράς που εκπροσωπεί τη χώρα μας δεν έχει άλλη επιλογή από το να πάρει πρωτοβουλίες τώρα, εδώ και αμέσως. Και οι πρωτοβουλίες αυτές δεν μπορεί να είναι άλλες από τη συνέχιση της διαβούλευσης εις πείσμα των εκβιαστικών όρων που μας επιβάλλονται.

Δεν μας επιτρέπεται να παράσχουμε πρόσθετα επιχειρήματα και άλλοθι σε εκείνους που δεν ζητάν τίποτε καλύτερο από το να επιρρίψουν στην Ελλάδα την αποκλειστική «ευθύνη» για τη διακοπή των συζητήσεων. Και δεν δικαιούμαστε να απεμπολήσουμε τα πανίσχυρα όπλα μας, που δεν είναι άλλα από το δίκαιο και τον ορθό λόγο.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η δραματική κατολίσθηση των όρων διαβίωσης ενός ολόκληρου λαού συνιστά απόλυτη ηθική δικαίωση των αξιακά αδιαπραγμάτευτων ελληνικών θέσεων. Οπως και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πλήρης αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας συνιστά ακαταμάχητο επιχείρημα εναντίον όσων επιμένουν πεισματικά στη συνέχιση των υφεσιακών μέτρων.

Θέλω να ελπίζω πως στην παρούσα φάση η όποια πρωτοβουλία ήθελε προκύψει αυτές τις κρίσιμες στιγμές, θα μπορέσει να συμβάλει τουλάχιστον στην αναστολή του διαφαινόμενου αδιέξοδου.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη ιστορική καμπή. Σε μια μόνο στιγμή κρίνονται το μέλλον της Ελλάδας, η αξιοπιστία της κυβερνώσης Αριστεράς και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της Ευρώπης. Και δεν μπορούμε να αφήσουμε καμία στιγμή και καμία ευκαιρία να κυλήσουν ανεκμετάλλευτες. Ας μη φτάσει ποτέ η ώρα εκείνη που θα λέμε πως «η στιγμή της ελευθερίας μας ήταν χθες».

από τήν
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΝΑΙ



                   
08:44 | 01 Ιουλ. 2015
Αγγελική Σπανού            
 Τελικά εγκλωβίστηκαν οι μικροκαταθέτες. Οι μεγαλοφοροφυγάδες είχαν τακτοποιηθεί έγκαιρα, οι ολιγάρχες ακόμη νωρίτερα. Το οξύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν μπορούσαν να έχουν αποταμιεύσεις στο σπίτι.
Σε μικρές εταιρείες και μικρομάγαζα αποφασίστηκε σε πολλές  περιπτώσεις προσωρινή αργία μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση, ενώ οι προγραμματισμένες διαφημίσεις των κυριακάτικων εφημερίδων ακυρώθηκαν.
Εάν κερδίσει το “όχι” στο δημοψήφισμα είναι άγνωστο τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα πετύχει επαναδιαπραγμάτευση για μια καλύτερη συμφωνία αλλά ποια απ όλες τις εκτιμήσεις της για τη στάση των εταίρων-πιστωτών επιβεβαιώθηκε; Επεσαν έξω σε όλα γιατί δεν προέβλεψαν ότι οι δανειστές θα σφίγγουν τη θηλειά αδίστακτα αδιαφορώντας για τον κίνδυνο πνιγμού και αποφασισμένοι να αναλάβουν το κόστος ενός ελληνικού ατυχήματος παρά να αποδεχτούν μια νίκη της Αριστεράς που θα δημιουργούσε νέα δυναμική στην ευρωζώνη.
Μια Ευρωπαϊκή Ενωση που ελέγχεται από τις τράπεζες, που καταδικάζει τη νέα γενιά στην ανεργία, που κυριαρχείται από νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, που αφήνει τις ανισότητες να βαθαίνουν δεν είναι υπερασπίσιμη. Είναι όμως υπερασπίσιμος ο ευρωπαϊκός πολιτισμός που “είναι πρώτα-πρώτα ένας πλουραλιστικός πολιτισμός. Δηλαδή ο τόπος της ποικιλίας των σκέψεων, των αντιθέσεων, των αντιμαχόμενων αξιών και της διαλεκτικής που δεν τελειώνει” (Α. Καμύ).
Ο Βιμ Βέντερς το έχει πει κάπως διαφορετικά και το ίδιο ωραία, ότι «η Ευρώπη έχει ψυχή. Δεν είναι ούτε η πολιτική της ούτε η οικονομία της. Πάνω από όλα είναι ο πολιτισμός». Ειδικά για τη χώρα μας ισχύει ότι η Ευρώπη είναι ό,τι καλύτερο μας έχει συμβεί, η σύνδεσή μας με τον πρώτο κόσμο και το πιο ασφαλές περιβάλλον, όπως μπορεί να δει κανείς με μια ματιά στον χάρτη.
Σε όλες τις παγκόσμιες κατατάξεις, για το καλύτερο βιοτικό επίπεδο, για το αποτελεσματικότερο εκπαιδευτικό σύστημα, για το ισχυρότερο κοινωνικό κράτος, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για το σεβασμό της διαφορετικότητας, στις πάνω θέσεις βρίσκονται ευρωπαϊκές πόλεις - όχι η Μόσχα, ούτε το Πεκίνο.
Οι ευρωπαϊκές ελίτ είναι αυτές που βλέπουμε.

Δεν έχει καμία σημασία αν η στάση τους απέναντι στην κυβέρνηση, επομένως και στη χώρα, είναι άδικη, τιμωρητική, εκδικητική ή ανυπόφορη. Η προσπάθεια για αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο μέσα στο σύστημα του κοινού νομίσματος και όχι έξω από αυτό. Δεν υπάρχει νομική διαδικασία εξόδου από την ευρωζώνη αλλά υπάρχει η αμείλικτη πραγματικότητα. Αν η ΕΚΤ αφήσει τις ελληνικές τράπεζες στην τύχη τους, επειδή η χώρα δεν θα βρίσκεται σε πρόγραμμα, τότε πολύ απλά δεν θα ανοίξουν παρά μόνο μετά από bail in και, αν ούτε αυτό αρκεί, τότε θα ανοίξουν με δραχμές.
Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στο tvxs τον Δεκέμβριο του 2012 ο Γιάννης Δραγασάκης είχε πει ότι “επιστροφή στη δραχμή στο πλαίσιο της Ε.Ε., με τους υφιστάμενους συσχετισμούς, από την άποψη των εργαζόμενων τάξεων, σημαίνει συνέχιση της άγριας λιτότητας με άλλα μέσα”. Και κατέληξε ότι, “αν υπάρξει μεθόδευση ή πρωτοβουλία για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αυτή δεν θα προέλθει από την Αριστερά αλλά από απειλούμενα τμήματα της ελληνικής οικονομικής ολιγαρχίας”. Εδώ είμαστε τώρα.
Οι δυνάμεις της δραχμής, έτοιμες για το μεγάλο πλιάτσικο μέσα στα συντρίμια της χώρας, θα κυριαρχήσουν αγοράζοντας φτηνά τα πάντα και στήνοντας έναν ξέφρενο χορό αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης.
Τέτοιες μέρες όσοι δεν έχουν κάρτα αναλήψεων βρίσκονται σε αδιέξοδο, όπως και εκείνοι που δεν ξέρουν να κάνουν ηλεκτρονικά συναλλαγές, και βέβαια πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους με χαμηλό εισόδημα. Τέτοιες μέρες το μεγαλύτερο άγχος έχουν οι ασθενείς που πρέπει να πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα, πόσο μάλλον σε ακριβές θεραπείες για βαριές ή σπάνιες παθήσεις. Αυτοί θα είναι τα μεγάλα θύματα ακόμη και αν οι ίδιοι δεν το βλέπουν.
tvxs.gr

"Τρίτο πακέτο" ή τελική ρήξη;...


Διλήμματα ιστορικής ευθύνης καλείται να απαντήσουν μέσα στο 24ωρο που διανύουμε η Ευρώπη, με την Αθήνα να μετρά πλέον τα τελευταία όρια των...
πιστωτικών της αντοχών. Με κλειστές τράπεζες, με την Ελλάδα επισήμως «ληξιπρόθεσμη» στο ΔΝΤ και χωρίς πρόγραμμα οικονομικής στήριξης από χθες τα μεσάνυχτα, μοναδική διέξοδος λύσης δείχνει η πρωτοβουλία Τσίπρα με το αίτημα για νέα, διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Το αίτημα, το οποίο κατατέθηκε χθες και συνοδεύθηκε το βράδυ από επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων και μεταρρυθμίσεων, συζητείται το μεσημέρι στην, δεύτερη κατά σειρά, τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Οι πληροφορίες λένε ότι, για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, υπήρξε μαραθώνιος διαβουλεύσεων, διεργασιών και παρεμβάσεων μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών, Βερολίνου αλλά και Ουάσιγκτον, με στόχο να κλείσει πλήρως το πλαίσιο της συμφωνίας και να επικυρωθεί σήμερα από το Eurogroup. Μια τέτοια επικύρωση, στη βάση τουλάχιστον των κεντρικών αξόνων της συμφωνίας, θα μπορούσε – υπό προϋποθέσεις - να δώσει και το πολιτικό σήμα στην ΕΚΤ για να προχωρήσει σε μερική άρση της πιστωτικής ασφυξίας, σε πρώτη φάση τουλάχιστον μέσω της αύξησης του ELA.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι ο δεύτερος κρίσιμος σταθμός της σημερινής ημέρας, με την Τράπεζα της Ελλάδας να έχει ήδη υποβάλλει αίτημα αύξησης του ορίου χρηματοδότησης από τον ELA όπως επιβεβαίωσε χθες το βράδυ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Τα μηνύματα τόσο από το κυβερνητικό επιτελείο όσο και από τις Βρυξέλλες ήταν συγκρατημένα ενθαρρυντικά έως χθες το βράδυ, με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και τους κατ’ επανάληψη τορπιλισμούς που έχουν καταγραφεί στη μακρά μάχη των διαπραγματεύσεων. Ενδεικτικές ήταν οι νέες, δολοφονικές διαρροές του στρατοπέδου Σόιμπλε ο οποίος, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε σε γερμανούς βουλευτές ότι «θα συστήσει στην ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA», ενώ σε σκληρή γραμμή εμφανίζεται – επισήμως τουλάχιστον – και η Ανγκελα Μέρκελ διαμηνύοντας ότι η όποια συζήτηση για «τρίτο πακέτο» μπορεί να γίνει μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Η ίδια η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, πάντως, έχει τεθεί ως διαπραγματευτικό όπλο στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, ενώ κοινοτικοί παράγοντες στις Βρυξέλλες επεσήμαναν πως η επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων συνιστά θετικό μήνυμα και μπορεί να ανοίξει διόδους απεμπλοκής. Κατά τους ίδιους αξιωματούχους, έως αργά χθες τουλάχιστον, στο τραπέζι παρέμενε και η γνωστή πρόταση Γιούνκερ.

Στην ουσία της ελληνικής πρωτοβουλίας, το αίτημα Τσίπρα αφορά ουσιαστικά νέο δάνειο, ύψους περίπου 30 δις ευρώ, έως το 2017 από τον ESM για την επόμενη διετία, με παράλληλη δεσμευτική απόφαση για λύση στο θέμα του χρέους. Παράλληλα η ελληνική πλευρά θα δεσμεύεται για μια σειρά μεταρρυθμίσεων, με τον Γιάννη Δραγασάκη να λέει στη χθεσινοβραδυνή του συνέντευξη ότι έχει υπάρξει προσέγγιση με τους πιστωτές και πως οι αποκλίσεις έχουν περιοριστεί σε έξι σημεία.

Στα θετικά σημεία ενός τρίτου προγράμματος απ’ ευθείας με τον ESM καταγράφεται η πιθανή απεμπλοκή του ΔΝΤ καθώς η συμμετοχή του Ταμείου προβλέπεται μόνον «εάν κριθεί αναγκαία» από το καταστατικό του ευρωπαϊκού μηχανισμού. Το διετές πρόγραμμα θα λύνει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας και θα δίνει μακροπρόθεσμα περιθώρια άσκησης ουσιαστικής πολιτικής στην κυβέρνηση, χωρίς το πιστόλι της πιστωτικής ασφυξίας στον κρόταφο.

Στην δύσκολη πλευρά του, πρέπει να επισημανθεί ότι το καταστατικό του ESM προβλέπει αυστηρό conditionality, δηλαδή όρους και προϋποθέσεις, για την αποδέσμευση χρηματοδότησης, ενώ τον πρώτο λόγο θα έχει η Γερμανία, ως μεγαλύτερος μέτοχος του οργανισμού με δικαίωμα αναστέλουσας μειοψηφίας (blocking minority).

Σε κάθε περίπτωση, καταλυτικό ρόλο θα έχει η τελική μορφή της λύσης που θα περιγράφεται για το χρέος – πριν απ’ όλα αυτά, ωστόσο, το μείζον ζητούμενο είναι να επιβεβαιωθεί στο σημερινό Εurogroup ότι όντως υπάρχει η πολιτική βούληση στην Ευρώπη για να περάσει η Ελλάδα τον κάβο των επόμενων κρίσιμων 24ώρων…
tvxs.gr

Σκίτσο του Νίκου Ρουμπάκη:

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                              από "ΤΑ ΝΕΑ"

Μεταμεσονύχτιες διαπραγματεύσεις…


Το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της Τετάρτης…

Μπορεί η Ελλάδα να είναι και επίσημα εκτός προγράμματος, ωστόσο οι διαβουλεύσεις για την «χρυσή τομή» θα είναι ολονύχτιες.
Στόχος, στο δημοψήφισμα της Κυριακής, να...
παρουσιαστεί μια πρόταση που να μπορεί να στηριχθεί από την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που ζητούν και οι ευρωπαίοι.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει και νέες τροποποιήσεις στο κατάλογο των προαπαιτούμενων μέτρων, αλλά με βάση την πρόταση των τριών θεσμικών οργάνων που έχουν παρουσιαστεί.
Πάντως, κοινή θέση πολλών ευρωπαίων αξιωματούχων είναι πως το αυριανό πρωινό Eurogroup, θα κρίνει πολλά…

Τέλος χρόνου... Και επίσημα εκτός προγράμματος η Ελλάδα...



Από τη 1 τη νύχτα (ώρα Ελλάδας) η Ελλάδα είναι και επίσημα εκτός προγράμματος, ενώ πέρασε και η προθεσμία για την πληρωμή δόσεων ύψους 1,6 δισ. προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.Νωρίτερα, ο ΕFSF είχε ανακοινώσει τη λήξη του σημειώνοντας ότι τελειώνει η παράταση, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται τα διαθέσιμα κονδύλια ύψους 12,7 δισ. ευρώ (1,8 δισ. η δόση που δεν καταβλήθηκε και τα 10,9 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών).Παράλληλα, η Ελλάδα έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που αθέτησε πληρωμή προς το ΔΝΤ...

Το θρίλερ θα συνεχιστεί αύριο...

Στην βάση της πρότασης Γιούνκερ...

Σε νέα συνεδρίαση το μεσημέρι της Τετάρτης στις 12.30 συνεχίζεται το θρίλερ του Eurogroup για το μέλλον της Ελλάδας. Οι...
υπουργοί Οικονομικών απέρριψαν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος, καθώς και κούρεμα του χρέους, ενώ η Αθήνα απέστειλε νέες προτάσεις για την επάνοδο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα πληροφορίες από τις Βρυξέλλες η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι νέες προτάσεις για την υπογραφή τρίτου προγράμματος, με μέτρα και προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα, στη βάση της πρότασης Γιουνκέρ.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει νέες προτάσεις στο Eurogroup την Τετάρτη», προκειμένου να συζητήσει τις επικαιροποιημένες θέσεις της Αθήνας.

Aνακοίνωσε ακόμη ότι η νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 (ώρα Ελλάδας)...

Σουλτς: Εάν ο Τσίπρας υποστηρίξει «ναι»…

Θετικά βλέπει τις εξελίξεις μετά την κατάθεση της ελληνικής πρότασης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας παράλληλα ότι...
ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να μετακινηθεί από τη θέση που βρίσκεται σήμερα.

«Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε και μας είπε τι ζητάει αλλά όχι τι προτίθεται να δώσει», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Εάν ο Αλέξης Τσίπρας κινηθεί σε μια άλλη κατεύθυνση, για παράδειγμα να υποστηρίξει ένα "ναι" στο δημοψήφισμα, θα έχουμε σίγουρα μια τελείως διαφορετική κατάσταση από την Κυριακή το βράδυ. Πάντα υπάρχουν επιλογές όταν κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση»...

Tί θά συμβεί μέ τίς Τράπεζες. Άρθρο τού ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΣΗ πού βάζει τό δάχτυλο "επί τόν τύπον τών ήλων"...

Τετάρτη, 8 Ιουλίου: Αρμαγεδδών για τράπεζες, καταθέσεις

Έγραφα χτες («Θα ξανανοίξουν οι τράπεζες;») ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, για να μας δοθεί η δυνατότητα να παραμείνουμε σε πρόγραμμα και μετά την Τετάρτη 1.7. 2015, ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει τη δυνατότητα να δίνει στις ελληνικές τράπεζες νέα ρευστότητα. Διότι, διαφορετικά, από την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανολογείται βάσιμα, από την προσεχή Δευτέρα…) οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν λεφτά, θα έχουν στεγνώσει. Δεν θα μπορούν να δώσουν ούτε 60 ούτε 50 ούτε 10 ευρώ, διότι, απλά, δεν θα έχουν.
Οι τράπεζες δεν θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα.
Θα παραμείνουν κλειστές όχι μόνο επί 5 εργάσιμες ημέρες όπως ανακοινώθηκε, μέχρι την επόμενη Τρίτη, αλλά επ’ αόριστον. Ούτε τα ATMs θα δίνουν λίγα, έστω, ευρώ. Τότε θα γίνει κατανοητό ότι τα όσα δραματικά συμβαίνουν αυτές τις ημέρες δεν θα είναι παρά μόνο το πρελούδιο, η εισαγωγή σε μια δραστικά περισσότερο οδυνηρή περιπέτεια, με βαθύτερη ύφεση και όσα τη συνοδεύσουν σε επίπεδο δημοκρατικών θεσμών και άλλων περιπετειών. Πρώτο βήμα σε αυτήν την περιπέτεια, θα είναι η διάλυση του τραπεζικού συστήματος. Η κατάρρευση των τραπεζών με πάταγο.
Άνευ συμφωνίας, οι τράπεζες δεν θα μείνουν απλώς κλειστές.

Θα καταρρεύσουν. Γιατί και πως;
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαχειρίζεται μια περιουσία που ανήκει σε όλες τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, σε τελευταία ανάλυση ανήκει στους φορολογούμενους ευρωπαίους πολίτες. Ο κ. Ντράγκι και το ΔΣ της ΕΚΤ παίρνουν αποφάσεις εντός πλαισίου κανόνων που τους έχουν προσδιορίσει οι αντιπροσωπευτικοί ευρωπαϊκοί θεσμοί. Δεν είναι πολιτικά όργανα. Διαχειρίζονται δημόσιο πλούτο. Αν παραβιάσουν τους κανόνες και προκληθεί βλάβη στο δημόσιο συμφέρον, δεν έχουν απλώς «πολιτικές» ευθύνες. Έχουν αστικές ευθύνες. Για τις οποίες απολογούνται στη Δικαιοσύνη, κρίνονται από αυτήν και πληρώνουν με στέρηση της προσωπικής ελευθερίας ή με την περιουσία τους.
Σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα λάβει δραματικές αποφάσεις για τις ελληνικές τράπεζες. Θα τις λάβει σε μία εβδομάδα, αφού θα έχει διεξαχθεί το δημοψήφισμα.
Στην επόμενη συνεδρίασή του, την Τετάρτη 8 Ιουλίου, το ΔΣ της ΕΚΤ, στο πλαίσιο των κανόνων που οφείλει να σέβεται, θα λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα και τις ελληνικές τράπεζες.
Εφόσον: 

1. Δεν έχουμε πληρώσει ή δεν έχουμε ανακοινώσει ότι θα πληρώσουμε εντός των επόμενων λίγων 24ώρων τη δόση 1,6 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,

2. Δεν έχουμε συμφωνήσει και η χώρα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα,

3. Μετά τη χτεσινή, νέα υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

4. Τέλος, αν στο δημοψήφισμα έχει υπερισχύσει το «όχι» στη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωζώνη.

Εφόσον, λοιπόν, υπάρχουν αυτές οι τέσσερις προϋποθέσεις, το ΔΣ της ΕΚΤ δεν θα μπορεί να παραμείνει αδρανές. Θα είναι υποχρεωμένο να κινηθεί στην κατεύθυνση του «κουρέματος» της αξίας των ενεχύρων (collaterals) που έχουν δώσει οι ελληνικές τράπεζες ως εγγύηση για την ρευστότητα που έχουν δανειστεί. Το «κούρεμα» των εγγυήσεων συνεπάγεται ότι οι τράπεζες θα πρέπει να δώσουν πρόσθετες εγγυήσεις για την ρευστότητα που ήδη έχουν πάρει ή να επιστρέψουν (αν όχι όλη καταρχήν, πάντως…) ένα μέρος της ρευστότητας που είχαν πάρει από την ΕΚΤ.
Επειδή:

1. οι εγγυήσεις που μπορούν να δώσουν οι ελληνικές τράπεζες αξιολογούνται ως «σκουπίδια» και ισχύουν (κατ’ εξαίρεση, κατά παράβαση των γενικών κανόνων) μόνο εφόσον η χώρα μας είναι σε πρόγραμμα, κι επειδή
2. οι τράπεζες δεν διαθέτουν ρευστότητα για να την επιστρέψουν, υποχρεωτικά θα κηρύξουν πτώχευση. Μέσα σε λίγες ώρες, οι ελληνικές τράπεζες θα πτωχεύσουν -τέλος.
Αν δεν γίνει συμφωνία και αν, επιπλέον, από το δημοψήφισμα δεν προκύψει ένα ισχυρό «ναι» για την Ελλάδα στην Ευρώπη, σε μία εβδομάδα, την επόμενη Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015, θα ξεσπάσει ο Αρμαγεδδών.
Αυτή είναι η αλήθεια. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την κρύβει και να κρύβεται.
kathimerini.gr