Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Έφυγε «Η βασίλισσα της Σόουλ»...

Πέθανε η Αρίθα Φράνκλιν
Απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών η σπουδαία Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αρίθα Φράνκλιν, που ερμήνευσε μεγάλες επιτυχίες όπως το "Respect" και το "I Say a Little Prayer", μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεών της.
«Η βασίλισσα της Σόουλ», που βραβεύτηκε με 18 Γκράμι και είχε 25 χρυσούς δίσκους, άφησε την τελευταία της πνοή στο..
σπίτι της στο Ντιτρόιτ, σύμφωνα με το AP.
Είχε διαγνωστεί με καρκίνο το 2010 και τραγούδησε για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2017 για λογαριασμό του ιδρύματος του Έλτον Τζον κατά του AIDS.
Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

zoornalistas  
 

Ο διεθνής Τύπος για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών...

Στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αναφέρονται σε σχετικά τους δημοσιεύματα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το Bloomberg γράφει: «Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν από το Μάρτιο σε τουρκική φυλακή με την υπόνοια της κατασκοπείας, αφέθησαν ελεύθεροι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Το δικαστήριο της Αδριανούπολης αποφάσισε την αποφυλάκισή τους σε μια κίνηση για την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, δήλωσε ότι θα ενισχύσει την φιλία, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την σταθερότητα στην περιοχή. Η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα τον Ιούλιο, κατά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τσίπρα, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η Τουρκία πιέζει για την έκδοση από την Ελλάδα οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν μετά το αποτυχόν πραξικόπημα του 2016. Οι δύο αυτές υποθέσεις έθεσαν σε δοκιμασία τις παραδοσιακά κακές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας».

Από την πλευρά της η εφημερίδα FT  (Financial Times)...

Αθήνα-Μύκονος : Υπάρχει -τηρουμένων τών αναλογιών- σχετική παραλληλία...;

Το τέλος της Αθήνας;
Σκέψεις του Δεκαπενταύγουστου για το κλεινόν άστυ 

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Νομίζω ότι ο Paul Simon είχε κατά νου την Αθήνα τον Δεκαπενταύγουστο, όταν έγραψε πριν από πενήντα τόσα χρόνια το “Sounds of silence”. Αυτή την πρωτεύουσα του θορύβου, της βαβούρας και του σαματά, που ξαφνικά σαν να παίρνει μια βαθιά ανάσα και να λέει «στοπ». Τέλος στα μαρσαρίσματα των κομμένων εξατμίσεων, τέλος στα χαχανητά..
των πωρωμένων μπαφιάρηδων, τέλος στις κόρνες των έξαλλων εποχούμενων, τέλος στο ντιριντάχτα του μερακλωμένου γείτονα, τέλος στα ντεσιμπέλ της μέρας και της νύχτας και του βρυκόλακα. Μόνο ήχοι της σιωπής και κάνας τζίτζικας να ξεπέφτει που και που στον ακάλυπτο.
Το παρόν της Αθήνας τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά και μια εικόνα ίσως από το όχι και τόσο μακρινό μέλλον της. Με λιγότερο κόσμο, με λιγότερα οχήματα στους δρόμους, με λιγότερη όχληση και λιγότερο εκνευρισμό και λιγότερα βρισίδια να σου ‘ρχονται από παντού. Μια Αθήνα, που θα πει αντίο στα τέσσερα εκατομμύριά της (πέντε στο σύνολο του Λεκανοπεδίου και μπορεί να λέω και λίγα…) και θα επιστρέψει σε ένα μέγεθος πιο ανθρώπινο, πιο νορμάλ. Μια Αθήνα που δεν θα βασανίζει τους κατοίκους της, αλλά θα τους εξυπηρετεί. Μια Αθήνα μανιτζέβελη, που δεν θα σου βγάζει την πίστη από το ένα πρωί ως το άλλο. Μια Αθήνα που δεν θυμίζει καζάνι της κολάσεως…

Στο δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου ο έλεγχος γιά τό «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος...

Κρίσιμη αξιολόγηση της Ελλάδας
...στην καταπολέμηση του «ξεπλύματος» χρήματος...

Σχεδόν 50 ημέρες έχουν στη διάθεσή τους το υπουργείο Οικονομικών και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προκειμένου να προετοιμαστούν για τον καθιερωμένο έλεγχο της Ελλάδος από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF).

Στο δίμηνο Οκτωβρίου- Νοεμβρίου 2018 η Ελλάδα θα αξιολογηθεί από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης για τις επιδόσεις της στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Η FATF είναι μία ανεξάρτητη μονάδα που συγκροτήθηκε το 1989 και εξυπηρετείται γραμματειακά από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Είναι ο φορέας από τον οποίον προέρχονται οι κανόνες του διεθνούς δικαίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σκοπός της FATF, είναι αφενός...

«Επίθεση γοητείας»...

Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατήθηκαν στις φυλακές της Ανδριανούπολης επί 167 μέρες, μετά από απόφαση τουρκικού δικαστηρίου, μόνο τυχαία δεν είναι και μόνο προϊόν κράτους δικαίου δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Εν μέσω μιας διεθνούς απομόνωσης και οικονομικής συρρίκνωσης, ο Ερντογάν αναγκάζεται να κλείσει τα μέτωπα που έχει ανοίξει, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα.

Μόλις μια μέρα πριν, ο Καθηγητής Thomas Meyer σε άρθρο του στη FAZ περιέγραφε τη δυσμενή θέση του Ερντογάν και θεωρούσε αρκετά πιθανό να αρχίσει μια "επίθεση γοητείας" προκειμένου να ξαναβρεί υποστήριξη, τουλάχιστον από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η ένταση με τις ΗΠΑ αυξάνεται και η Τουρκία βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης. Σε αυτό το πλαίσιο η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μοιάζει με κίνηση καλής θέλησης ενώ απέδειξε ότι ήταν μια "ομηρία" που δεν απέδωσε και πλέον φθείρει περισσότερο την Τουρκία...