Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Tvxs| 04 Απρ. 2016

Ντόμινο εξελίξεων μετά την αποκάλυψη των «Panama Papers»

offshore


tvxs.gr 16:00 | 04 Απρ. 2016
Τελευταία ανανέωση 22:28 | 04 Απρ. 2016
Ντόμινο εξελίξεων έχει προκαλέσει η υπόθεση “Panama Papers”, η μεγαλύτερη αποκάλυψη στα παγκόσμια χρονικά για τη φοροδιαφυγή μέσω off shore. Στη λίστα του Mossack Fonseca, εκ των κορυφαίων δικηγορικών γραφείων που εξειδικεύονται στη δημιουργία οικονομικών παράκτιων εταιρειών, υπάρχουν πολιτικοί, κρατικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, celebrities, πασίγνωστοι αθλητές και ποδοσφαιρικοί παράγοντες, αλλά και εγκληματίες. Ανάμεσα στους «ισχυρούς παίκτες» όπως αναφέρεται στα Panama Papers, είναι και ο στενός συνεργάτης - σύμβουλος - του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (2012-2015), Γραμματέας Διεθνούς Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.) (2004-2015), ο Σταύρος Παπασταύρου. Υπενθυμίζεται πως ο Παπασταύρου εμπλέκεται και στη λίστα Λαγκάρντ.

Μεταξύ αυτών ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο και ο αργεντίνος ομόλογός του Μαουρίτσιο Μάκρι, οι πρωθυπουργοί Ισλανδίας και του Πακιστάν και ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν. Στην επίμαχη λίστα περιλαμβάνονται και άνθρωποι που ανήκουν στον στενό κύκλο του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν,  αλλά και συγγενείς εν ενεργεία ηγετών, όπως του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Εκτός από πολιτικούς στη λίστα εμφανίζονται ακόμη ονόματα δισεκατομμυριούχων, αθλητών, ηθοποιών, εμπόρων όπλων, κατασκόπων και εγκληματιών. Αίσθηση προκαλεί η αναφορά των ονομάτων του τιμωρημένου προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί, του μέλους της Επιτροπής Ηθικής της FIFA Χουάν Πέδρο Νταμιάνι, αλλά και του κορυφαίου αργεντινού ποδοσφαιριστή Λιονέλ Μέσι.


Σε όλο τον κόσμο ξεκίνησαν δικαστικές και φορολογικές έρευνες για υποθέσεις φοροδιαφυγής από τα πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα, ενώ η εισαγγελία του Παναμά ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει έρευνες γύρω από τη δράση της  Mossack Fonseca. Από την πλευρά της η εταιρεία ισχυρίζεται πως “η συντριπτική πλειονότητα” των εταιρειών αυτών “χρησιμοποιείται για νόμιμους σκοπούς”. Μάλιστα κατήγγειλε την “παράνομη υποκλοπή των στοιχείων” και έκανε λόγο για μια “διεθνή εκστρατεία εναντίον των προσωπικών δεδομένων”.
Το χορό των ερευνών άνοιξε η φορολογική υπηρεσία της Αυστραλίας που ανακοίνωσε πως εντόπισε πάνω από 800 πλούσιους πελάτες του εμπλεκόμενου δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca με έδρα τον Παναμά και «ήδη  έχει βρεθεί ύποπτος σύνδεσμος με offshore εταιρεία στο Χονγκ Κονγκ».
Στη Γαλλία ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως...

Τσίπρας: Το ΔΝΤ έκανε πολλές ανοησίες στα ελληνικά προγράμματα

Στην επίθεση


tvxs.gr 20:37 | 04 Απρ. 2016
Τελευταία ανανέωση 22:29 | 04 Απρ. 2016
Επίθεση «έπαιξε» κατά την ομιλία του, ενώπιον των βουλευτών του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Άσκησε σκληρή κριτική στο ΔΝΤ, το οποίο κατηγόρησε ότι «παίζει αδικαιολόγητα στις καθυστερήσεις» αλλά και στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση τους μετά τις αποκαλύψεις των wikileaks. 

Κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε φυσικά στην επιστολή που έλαβε από την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Υποστήριξε - με κριτική διάθεση - ότι συμφωνεί με την Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα ήταν «ανοησία» να εξωθηθεί η Ελλάδα σε πιστωτικό γεγονός.
Για το ΔΝΤ 
Ωστόσο, άφησε αιχμές για αξιωματούχους του ΔΝΤ, που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση και δεν φαίνεται να έχουν την ίδια αντίληψη. «Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε πως το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις. Δεν ξέραμε μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι 'ανόητοι'» συνέχισε.
«Αναρωτιέμαι αν αυτοί που κάθονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την πλευρά του ταμείου συμφωνούν με την Κριστίν Λαγκάρντ, και ελπίζω να μην επαναληφθεί η απόπειρα των εκπροσώπων του ταμείου η διαπραγμάτευση να εξελιχθεί με ανόητο τρόπο» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σειρά «ανοησιών» του ΔΝΤ στα προηγούμενα ελληνικά προγράμματα που κόστισαν το 25% του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας. Μάλιστα υπενθύμισε ότι το 2013 το ΔΝΤ μέσω του οικονομολόγου του Ολιβιέ Μπλανσάρ είχε παραδεχτεί ότι υπήρχε λάθος στον πολλαπλασιαστή. Πρόσθεσε ότι από τότε έγιναν πολλά λάθη που οδήγησαν στην φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. 
«Κάθε πρόβλεψη του Ταμείου ήταν εκτός πραγματικότητας και...

«Πόλεμος» Μαξίμου – ΝΔ για τις αποκαλύψεις των Wikileaks...

«Πόλεμος» Μαξίμου – ΝΔ για τις αποκαλύψεις των Wikileaks

Στα ύψη συνεχίζει να βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο με αφορμή την αποκάλυψη των Wikileaks το περασμένο Σάββατο με τη συνομιλία του Πολ Τόμσεν και της Ντέλιας Βελκουλέσκου όπου γινόταν λόγος...
για την τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσει το ΔΝΤ στις συνομιλίες για την αξιολόγηση. Μέγαρο Μαξίμου και Νέα Δημοκρατία διασταύρωσαν τα ξίφη τους , με αντεγκλήσεις εκατέρωθεν.

Η αρχή έγινε σήμερα με τα επτά ερωτήματα που έθεσε η ΝΔ σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα:

Δεν είναι ο ίδιος που, τον περασμένο Ιούλιο, μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο παρακαλούσαν το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα και μάλιστα για μια τριετία; Πότε είχε δίκιο; Τότε που θεωρούσε το ΔΝΤ σύμμαχο και τη συμμετοχή του αναγκαία στο πρόγραμμα ή τώρα;
Γιατί προσποιείται πως δεν ήξερε τις πιεστικές αξιώσεις του ΔΝΤ, εμφανίζεται δήθεν αιφνιδιασμένος και επιχειρεί να δραματοποιήσει την κατάσταση;
Δεν αντιλαμβάνεται ότι η τεχνητή δραματοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα επικίνδυνα για τη χώρα;
Τι πραγματικά σχεδιάζει και τι πρόκειται να κάνει σε περίπτωση ρήξης με το Ταμείο και αδιεξόδου στην αξιολόγηση;
Η αλληλογραφία του με την κ. Λαγκάρντ και ιδιαίτερα η απάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, μειώνει ή όχι τη διαπραγματευτική θέση της χώρας; Βλάπτει ή όχι την εικόνα της πατρίδας μας;
Γιατί δεν έκλεισε την αξιολόγηση όταν έπρεπε και τώρα οι Έλληνες καλούνται να πληρώσουν με φοροκαταιγίδα και περικοπές συντάξεων το κόστος των καθυστερήσεων, που ξεπερνά τα 5,5 δισ. ευρώ;
Γιατί τρεις ημέρες μετά τις σχετικές αποκαλύψεις, δεν βεβαιώνει επίσημα ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών στην υποκλοπή, ώστε να μη διασύρεται διεθνώς και να μη στοχοποιείται η χώρα;
Απαντώντας στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας, το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «βρίσκεται σε απόλυτη ευθυγράμμιση με όσους προσπαθούν να υπονομεύσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης».

«Αυτοί που υπέγραψαν λευκά χαρτιά, οδηγώντας στην καταστροφή την οικονομία και την κοινωνία, αυτοί που πίεζαν την κυβέρνηση να δεχτεί καταστροφικούς για την Ελλάδα όρους στην τελευταία συμφωνία, αυτοί που ανέθεσαν την διαπραγμάτευση σε στελέχη σαν τον κ. Παπασταύρου, ας μην παριστάνουν σήμερα ότι αγωνιούν για το μέλλον του τόπου και του λαού μας» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές και κατέληξαν:

Ας μην εκτίθενται τόσο πολύ. Γελάει ο κόσμος.

Επανερχόμενη η Νέα Δημοκρατία, τονίζει πως «ο κ. Τσίπρας και η παρέα του Μαξίμου πρέπει να φύγουν. «Να αφήσουν τα κακόγουστα αστεία με πολύ σοβαρά και ζωτικής σημασίας θέματα για το λαό και τη χώρα. Δεν τολμούν ούτε να ψελλίσουν, ούτε και έχουν οποιαδήποτε απάντηση στα ερωτήματά μας, που τα θέτουν και όλοι οι Έλληνες», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει:

Οι Έλληνες, που καθόλου δεν γελάνε, αλλά αντίθετα ντρέπονται και κλαίνε με την τραγική κατάσταση της πατρίδας μας, των ιδίων και των οικογενειών τους.

Για όλα αυτά υπόλογοι είναι μόνον αυτοί. Ο κ. Τσίπρας και η παρέα του Μαξίμου πρέπει να φύγουν.
 

Τα είπαν ή δεν τα είπαν κ. Λαγκάρντ;...

Τα είπαν ή δεν τα είπαν κ. Λαγκάρντ; - Media

Καταγγέλλει την υποκλοπή αλλά αρνείται το περιεχόμενό της! Λίγο μπερδεμένα μας τα λέει στην απάντησή της προς τον Έλληνα πρωθυπουργό η Κριστίν Λαγκάρντ. Γιατί δεν μπορεί να αφήνει αιχμές για ελληνικό δάκτυλο στην υποκλοπή αλλά να αρνείται το περιεχόμενο της…

Εάν...
δούμε με προσοχή την όντως σκληρή απάντησή της, η διευθύντρια του ΔΝΤ, κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς τις ελληνικές αρχές για την υποκλοπή και τη διαρροή στα Wikileaks.

Λέει συγκεκριμένα στην απάντησή της: « ... είναι κρίσιμης σημασίας οι αρχές σας να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συνομιλιών και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγγύηση της προσωπικής τους ασφάλειας».

 Με άλλα λόγια η κ. Λαγκάνρντ, λέει προς την ελληνική κυβέρνηση «σταματήστε να υποκλέπτετε τις συνομιλίες ή φροντίστε να εντοπίσετε εκείνους που τις υποκλέπτουν».

Και ενώ δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση για την υποκλοπή της συνομιλίας Τόμσεν – Βελκουλέσκου εκ μέρους της κ. Λαγκάνρτ,  υπάρχει διάψευση του περιεχομένου της! 

Ιδού η απάντησή της: «...φυσικά, οποιαδήποτε υπόθεση ότι το προσωπικό του ΔΝΤ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει ένα πιστωτικό γεγονός ως διαπραγματευτική τακτική είναι απλώς ανοησία».

Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ; Αποφασίστε! Και τα δυο δεν γίνονται.

Βάλια Μπαζού - topontiki.gr

Άκουσε «Μπογδάνος» και πήρε δρόμο…


…ο Λαφαζάνης…

Ο ρεπόρτερ Νίκος Υποφάντης βρισκόταν έξω από το Hilton όπου πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία κατά του κουαρτέτου, το ΠΑΜΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Λαϊκή Ενότητα. 

«Ένα λεπτό, βλέπω τον κύριο Λαφαζάνη. Να τον φωνάξω κοντά μας», είπε ο ρεπόρτερ και…

…πράγματι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πλησίασε την κάμερα. 

Ο Υποφάντης πήγε να του περάσει το ακουστικό στο αυτί, λέγοντάς του πως στο στούντιο βρισκόταν ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος. 

Ο Λαφαζάνης, ακούγοντας το όνομα πέταξε το ακουστικό και πήρε δρόμο. Και ακόμα τρέχει… 

Τους φυλάνε καλά…


13 κλούβες των ΜΑΤ έξω από το Χίλτον…

Οι «κουαρτέτοι» συσκέπτονται αυτή την ώρα για μας, χωρίς εμάς…

Η σημερινή σύσκεψη έληξε πριν αρχίσει. Αυτή την ώρα το κουαρτέτο συσκέπτεται στο Χίλτον χωρίς την παρουσία της ελληνικής πλευράς. 

Η επόμενη συνάντηση δε, θα γίνει μεθαύριο, Τετάρτη. Και όχι αύριο, γιατί…


…όπως παρατήρησε και ο ρεπόρτερ του MEGA Γ. Παππούς, περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τη συνάντηση της Μέρκελ με τη Λαγκάρντ, αύριο στο Βερολίνο. 

Ο Τσακαλώτος ρωτήθηκε αν κατά την μικρής διάρκειας συνάντηση με το κουαρτέτο συζητήθηκε το θέμα της διαρροής και εκείνος απάντησε αρνητικά. Η συνάντηση όπως ήταν επόμενο έγινε σε ένα κλίμα βαρύ, όπου η καχυποψία σκέπαζε τα πάντα. 
 

Το «κατηγορώ» του Τσίπρα κατά του ΔΝΤ...

Τσίπρας: Το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα καθυστέρηση...

Με σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ και προσωπικά στην Κριστίν Λαγκάρντ για τα έργα και τις ημέρες του ταμείου στην Ελλάδα, καθώς και ευθείες βολές για την κόντρα μεταξύ των θεσμών, άνοιξε την ομιλία του...
στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρωθυπουργός διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι "η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει το αργότερο μέσα σε λίγες ημέρες, ώστε να υπάρχει οριστικό κλείσιμο στις 22 Απριλίου".

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας αντιπαράθεσης και μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης, που δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να έχει θύμα την Ελλάδα, με ανοιχτή πληγή το προσφυγικό» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Όπως είπε, «όλοι γνωρίζαμε πως το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα στις καθυστετήσεις αλλά δεν γνωρίζαμε μέχρι που είναι διατεθειμένοι να φτάσουν» τόνισε και σημείωσε ότι, «όπως λένε κάποιοι ανόητοι -και χρησιμοποιώ αυτή τη φράση γιατί η κυρία Λαγκάρντ στην απάντησή της χαρακτήρισε αυτή την τακτική ανοησία».

Και συμπλήρωσε:

Θέλω να τονίσω ότι συμφωνώ απολύτως με την άποψη αυτή και χαίρομαι γιατί τουλάχιστον αναγνωρίζεται αυτός ο κοινός στόχος. Αλλά αναρωτιέμαι αν συμφωνούν με αυτή την εκτίμηση όλοι όσοι κάθονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ελπίζω ότι δεν θα επιβεβαιωθούν και ότι δεν θα επαληφθεί το να κινηθεί η διαπραγμάτευση με ανόητο τρόπο.


«Η αξιολόγηση θα κλείσει»...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ...

Απαντήσεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις του Wikileaks για τη διαπραγματευτική τακτική του...
ΔΝΤ, με τη «διαρροή» του διαλόγου ανάμεσα σε Πολ Τόμσεν και Κριστίν Λαγκάρντ, έδωσε, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε ευθέως στο ΔΝΤ, αναφερόμενος στο ρόλο που διαχρονικά έχει διαδραματίσει το Ταμείο στην εληνική διαπραγμάτευση.

Απαντώντας στη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «πράγματι ανόητοι, όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα πιστωτικό γεγονός στη διαπραγμάτευση».

Παράλληλα, τόνισε: «Ξέραμε ότι το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα το θύμα της αντιπαράθεσης ΕΕ -ΔΝΤ». Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα να μην επιβεβαιώθούν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το διάλογο ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τη δυσκολότερη διαπραγμάτευση, υπογραμμίζοντας ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει κλείσει πριν τις 22 Απριλίου, ενώ ανέφερε ότι έπεται η συζήτηση για το χρέος.

Ο κ. Τσίπρας προχώρησε, απαριθμώντας τις ανοησίες, όπως είπε, που έγιναν από το 2010 στο πρόγραμμα της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στο λάθος με τους πολλαπλασιαστές, το 2013, το οποίο χαρακτήρισε ευθέως ανοησία, την οποία μάλιστα αναγνώρισε και επίσημα το ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Και συνέχισε, λέγοντας ότι «το ΔΝΤ αμφισβητεί τη συμφωνία, την οποία θεωρεί ετεροβαρή υπέρ της Ελλάδας. Βρίσκει σύμμαχο στη ΝΔ, η οποία ταυτίζεται με τις θέσεις του».

«Το ΔΝΤ αρνείται τη συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούλιο και ζητά περισσότερα μέτρα για να στηρίξει συζήτηση για το χρέος. Κι όμως, στη συμφωνία προβλέπεται να ανοίξει συζήτηση για το χρέος μετέπειτα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Το ΔΝΤ ζητά μέτρα που τινάζουν στον αέρα τη συμφωνία του Ιουλίου. Είναι να σαν μας λένε να πηδήξουμε από τον 5ο όροφο και αυτοί θα μας πιάσουν. Το Ταμείο ναι μεν θέλει μείωση στόχων, αλλά τα μέτρα που ζητά για να πιαστούν οι στόχοι είναι παράλογα».

Τόνισε ακόμη ότι το Ταμείο δεν αποδέχεται τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΕΕ για την πορεία της οικονομίας. 

«Φτάσαμε στα πολιτικά μας όρια, υπογράφοντας τη συμφωνία του Ιουλίου. Θα την τηρήσουμε, δεν θα κάνουμε παραπάνω, αλλά ούτε λιγότερα» προσέθεσε, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη διαπραγμάτευση «να τηρήσουν όλοι όσα υπέγραψαν» (σ.σ. στέλνοντας μήνυμα για την ελάφρυνση του χρέους).

«Είναι οξύμωρο να θέλουν κάποιοι να διαλυθεί η Ελλάδα και η Ευρώπη, γιατί δεν μπορούν να αναγνωρίσουν την αποτυχία τους» σημείωσε ακόμη.
 

Το όραμα του Όργουελ...

Όταν η κρίση του προσφυγικού αγγίζει οριακά σημεία...
Το όραμα του Όργουελ
Έξω πάει καλά η κυβέρνηση. Γεννάνε και τα κοκόρια της με τις διαρροές για τον κύριο Τόμσεν και τις offshore του Παναμά. Άλλο που δεν ήθελε για να ξαναβγεί και να ξαναμιλήσει για ηθικό πλεονέκτημα, να γκρινιάξει για τους Ευρωπαίους που... όλο μας παραμυθιάζουν, να κλείσει το ματάκι στους Αμερικάνους που όλο τους ανήξερους κάνουν και όλο πλάτη βάζουν για πάρτη μας. Διόλου τυχαία δεν είναι η προγραμματισμένη συνομιλία του Τσίπρα με τον Μπάϊντεν κι αν υπάρχει ένας που τα λέει χύμα και τσουβαλάτα στον Λευκό Οίκο αυτός είναι ο θείος Τζο. Αν κάτσει το φύλλο όπως πρέπει (και γιατί να μην κάτσει;), κλείνει η αξιολόγηση μέσα στον Απρίλιο, έρχεται η κασαδούρα, βάζει μπρος η οικονομία, χαίρεται ο κοσμάκης. Και μένει το πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τις δημοσκοπήσεις στο χέρι…
Αλλά, υπάρχει και ένα μεγάλο «αλλά» στην όλη ιστορία. Όχι στα λεφτά, όχι. Στις ψυχές εντοπίζεται το έλλειμμα κι εκεί δεν υπάρχει κανενός είδους leak για να μας δικαιώσει. Στις δεκατρείς χιλιάδες ψυχές της Ειδομένης, στις πέντε χιλιάδες ψυχές του Πειραιά, στις ψυχές που αναμένουν τη μοίρα εντός των οικισμών φιλοξενίας. Στις ψυχές που έρχεται να αντιμετωπίσει η συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία, μια συμφωνία που εφαρμόζεται από σήμερα με τις πρώτες μεταφορές στα δικά τους τα μέρη από τα δικά μας τα μέρη υπό την αιγίδα της Frontex. Συν η υπόσχεση ότι όσοι και όσες διαμένουν στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς θα μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές.
Η πίεση είναι κάτι παραπάνω από μεγάλη. Εδώ και μερικές μέρες, όλα σχεδόν (σχεδόν είπα) τα κανάλια προσπαθούν να μας πείσουν ότι όπου πρόσφυγας ίσον εγκληματίας, ότι στους καταυλισμούς γίνεται της τρελής, ότι οι ΜΚΟ είναι όργανα του Βελζεβούλη και πάει λέγοντας. Ως και τη σκηνοθεσία του βιασμού ανήλικης στην Ειδομένη επαναλαμβάνουν διαρκώς τα ελληνικά media κι ας έχει αποδειχθεί ότι ήταν μια μπούρδα και τίποτε άλλο. Την ώρα δεκαπεντάχρονη στην Πάτρα πέφτει μέρα μεσημέρι θύμα βιασμού από σαραντατετράχρονο Έλληνα και η είδηση δεν περνάει ούτε στα «ψιλά». Ούτε στα μονόστηλα πλάι στα φαρμακεία, ούτε στα μονόλεπτα δίπλα στο βίντεο με το γατί που κάνει τούμπες… 
Οπότε; Οπότε θέλουμε δεν θέλουμε φτάνουμε στο «δια ταύτα». Φτάνουμε σε εκείνη την περίφημη φράση του Όργουελ που τον καταδίωκε σε όλη του τη ζωή. Είχε γράψει μια φορά κι έναν καιρό το εξής:
«Ο κόσμος κοιμάται ήσυχος στα κρεβάτια του το βράδυ, γιατί υπάρχουν κάτι ζόρικοι τύποι που είναι έτοιμοι να ασκήσουν βία εκ μέρους του.»
Αν το πάρει κανείς τοις μετρητοίς, ο Όργουελ μοιάζει απολογητής της αστυνομικής βίας. Αν το δει ωστόσο ως αποτίμηση της ανθρώπινης ψυχολογίας, πόσο άραγε απέχει από την πραγματικότητα; Της ψυχολογίας του όχλου, αν προτιμάτε…
Το γράφω γιατί ο κόμπος έφτασε εν τέλει στο χτένι και η συνθήκη θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται. Η κακή, φριχτή, ανάποδη συνθήκη, που όμως την υπέγραψαν όλοι. Την υπέγραψες κι εσύ. Και περιμένουν όλα τα καλά παιδιά στη γωνία, να δούνε αν η κυβέρνηση, μια αριστερή κυβέρνηση, θα επιστρατεύσει το ζόρι και τους ζόρικους τύπους. Μπας και απολέσει επιτέλους αυτό το γαμημένο το πλεονέκτημα και συρθεί στη λάσπη της τυφλής βίας. Προσωπικώς, ελπίζω ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα βρεθούν κάποια περιθώρια συνεννόησης τόσο με τους άμεσα θιγόμενους όσο και με τα παλικάρια που επιμένουν ότι από την Ελλάδα πρέπει να αρχίσει η κατεδάφιση του καπιταλισμού. Τα μπάζα μόνο να βρούνε που θα τα πετάξουμε κι είμαι κι εγώ μαζί τους.
Χρήστος Ξανθάκης - newpost.gr

Παπαδημούλης: «Κάηκε» το σενάριο της καθυστέρησης…

Παπαδημούλης: Η αποκάλυψη του Wikileaks έκαψε το σενάριο των καθυστερήσεων
…μετά την αποκάλυψη του Wikileaks… 

«Η αποκάλυψη του Wikileaks "έκαψε" το σενάριο των αναβολών και των καθυστερήσεων που μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιστωτικό γεγονός και να φτάσουμε μέχρι το καλοκαίρι με εμπλοκές. Τώρα πρέπει όλοι να αποδείξουν έμπρακτα ότι αυτό που...
λένε το εννοούν. Μια γρήγορη, επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Η αυστηρότητα και η οξύτητα του τόνου της απάντησης της κ. Λαγκάρντ δεν μπορεί να αναιρέσει τα όσα αποκαλύφθηκαν από τον διάλογο των συνεργατών της.» τόνισε ο κ. Παπαδημούλης επισημαίνοντας ότι «από τη στιγμή που το ΔΝΤ έστω με αυτή την «ξινή» επιστολή της Λαγκάρντ λέει ότι δεν θέλω πιστωτικό γεγονός θέλω κι εγώ γρήγορη αξιολόγηση, μένει να αποδείξει στην πράξη αυτό που λέει.»

Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι «που είναι και αυτοί που βάζουν τα λεφτά, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΕSM, έχουν βρει έναν δρόμο με την ελληνική κυβέρνηση».

«Όλοι πλην του ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει ότι θα εφαρμοστεί η συμφωνία του καλοκαιριού» τόνισε ο κ. Παπαδημούλης.