Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014

Από τή "σκοπιά τού Κ.Μητρόπουλου...


Ραγκούσης: Παράνομη η διεξαγωγή του α' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 18 Μαΐου


Παραπολιτική


«Η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί είναι παράνομη». Αυτό τονίζει σε με συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και αρχιτέκτονας του Καλλικράτη, Γιάννης Ραγκούσης.

Προσθέτει δε, συντασσόμενος με την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ότι με βάση τον Καλλικράτη «πρέπει γίνουν στις 25 Μαΐου και την 1η Ιουνίου». Όσο για την «πολιτικά ανήθικη και θεσμικά άδικη για την Αυτοδιοίκηση», επιλογή της κυβέρνησης να πραγματοποιηθούν οι εκλογές στις 18 Μαΐου,  υποστηρίζει ότι μόνος στόχος της είναι «να δώσει βορά τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες στους πολίτες εκείνους που θέλουν να εκφράσουν την δυσαρέσκεια και την οργή τους για τις κυβερνητικές επιλογές».  Παράλληλα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών χαρακτηρίζει «ρουσφέτι» την  επιχείρηση «σπασίματος» της Λέσβου και άλλων νησιών.

Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

-Κύριε υπουργέ,  η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 18 και 25 Μαΐου. Με αυτόν τον τρόπο ο β΄ γύρος συμπίπτει με τις ευρωεκλογές. Είναι αυτό κάτι που προβλέπεται από τον Καλλικράτη;

Αυτές οι ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί όχι μόνο δεν προβλέπονται από τον Καλλικράτη αλλά  παραβιάζουν κατάφωρα και τη φιλοσοφία και το γράμμα του νόμου. Η φιλοσοφία, όπως έχει αποτυπωθεί  στο άρθρο 9 παράγραφο 1 και 2  του ν 3852/10 είναι η ταυτόχρονη εκλογή δημάρχων, δημοτικών συμβούλων κλπ μαζί με τις ευρωεκλογές. Αυτό σημαίνει ότι  ο α΄ γύρος  πρέπει να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου και ο β΄ γύρος στις 1 Ιούνιου.

Κατά την άποψη σας υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθεί η εκλογική διαδικασία από το ΣτΕ;

Η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί είναι παράνομη. Επομένως,  η μόνη περίπτωση να μπορέσει η κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τους στόχους της είναι να τροποποιήσει το νόμο. Αλλά σ’ αυτή την περίπτωση θα έχει εξουδετερώσει την καινοτομία  της κοινής διεξαγωγής των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, έχοντας προχωρήσει σ’  ένα νοσηρό θεσμικό και εκλογικό εξάμβλωμα.  Όπως, δηλαδή,  ακριβώς συνέβαινε κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης από τις κυβερνήσεις που νόμιζαν ότι εκμεταλλευόμενες τον εκλογικό νόμο θα επηρεάσουν και το αποτέλεσμα της βούλησης του ελληνικού λαού αλλά τελικώς το μόνο που έκαναν ήταν να οδηγήσουν στη χρεοκοπία την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και συνακόλουθα στη χρεοκοπία της χώρας.

Σχόλιο Παραπολιτικής: Δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο ο...μεταρρυθμιστής Αντώνης Σαμαράς. Τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό της σκοπιμότητας και των περιστασιακών πολιτικών κερδών.

Καμίνης: Αλλά λέει ο νόμος, άλλα αποφασίζει η κυβέρνηση για την ημερομηνία των εκλογών


Παραπολιτική
Με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη για τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών σε χρόνο διαφορετικό από εκείνο των ευρωεκλογών, ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης σχολίασε:

«Η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική σε επιλογές που ενδέχεται να καταστήσουν ευάλωτο το κύρος των δημοτικών εκλογών. Ο νόμος ορίζει ότι οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση πραγματοποιούνται ταυτόχρονα με τις εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Κάθε άλλη απόφαση πρέπει να ορισθεί νομοθετικά».

Σχόλιο Παραπολιτικής: Πιστεύω ότι ούτε στην Ουγκάντα δεν ανακοινώνονται οι εκλογικές αναμετρήσεις σε ημερομηνίες που ο νόμος δεν το επιτρέπει. Αντί πάντως να αλλάξει το νόμο για να νομιμοποιήσει την επιλογή της, η κυβέρνηση καλό θα ήταν να κάνει τις εκλογές στην ώρα τους.

Καλό θα ήταν να αντιδράσει και το ΠΑΣΟΚ κάποια στιγμή, εκτός κι αν συμφωνεί με τις μεθοδεύσεις Μιχελάκη με τις οποίες...διαφωνούν οι υποψήφιοι που θα υποστηρίξει.

Συνελήφθη και ο πρώην στενός συνεργάτης του Άκη, Γιάννης Μπέλτσιος...Eκτος από τον Σωτήρη Εμμανουήλ, πρώην διοικητή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, συνελήφθη  με ένταλμα του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή και ο πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Μπέλτσιος.
Και...
οι δύο κατηγορούνται για εμπλοκή στις μίζες με τα εξοπλιστικά προγράμματα αφού φέρονται να έφτασαν και σε αυτούς χρήματα από τις παράνομες αμοιβές.
Τους συλληφθέντες κατονομάζει στην απολογία του ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών και νυν προφυλακισμένος για την υπόθεση, Αντώνης Κάντας.
πηγη zougla.gr

Μυστική συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου ......στον απόηχο των εξελίξεων στο Τ.Τ. ...
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, έγινε χθες το απόγευμα η νέα συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου.
 Οι δυο τους προτίμησαν...
να μην ανακοινώσουν το οτιδήποτε και σύμφωνα με πληροφορίες, εκαναν μια συζήτηση εφ όλης της ύλης, στον απόηχο των εξελίξεων στο ΤΤ...
 

Το προσεχές «δημοψήφισμα» του Σαμαρά, δηλαδή του Παπανδρέου


Παραπολιτική

Του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου*

Κάποτε, πριν από καμιά 40αριά χρόνια, κάποιος από τους δασκάλους μου στη δημοσιογραφία -μάλλον ο μεγάλος Ελευθέριος Κοτσαρίδας πρέπει να ήταν- μου είχε υποδείξει, κοντά σε άλλα, πως «πρέπει να ξέρεις, νεαρέ, ότι στην πολιτική όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα και μόνο από το αποτέλεσμα». Την έδεσα κόμπο αυτή τη συμβουλή και συχνά την επιστρατεύω για να λύνω κάποιες απορίες μου.

Όπως χθες για παράδειγμα που άκουσα τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει ότι στις ευρωεκλογές θα κληθούμε ουσιαστικά να πούμε «Ναι» ή «Οχι» στην Ευρώπη και να προβλέπει ότι το όπλο που θα εξασφαλίσει την επικράτηση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων θα είναι η τήρηση των δεσμεύσεών μας έναντι των δανειστών μας και η έξοδος τελικά της χώρας από την κρίση. Αυτά και μόνο αυτά.
Συνδύασα, λοιπόν, τις δηλώσεις και προβλέψεις του Α. Σαμαρά με τη συμβουλή του Κοτσαρίδα και το αποτέλεσμα που μου προέκυψε είναι Γιώργος Παπανδρέου. Τα ανακάτεψα, αλλά και πάλι το ίδιο αποτέλεσμα μου έβγαλαν. Κι όταν το καλοσκέφτηκα το βρήκα και λογικό. Τι άλλο θα μπορούσαν να μου βγάλουν;

Το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε είναι αυτό που διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε με τους εταίρους μας τον Οκτώβριο του 2011 ο Γ. Παπανδρέου. Σίγουρα έχει εφαρμοστεί αποφασιστικότερα και αποτελεσματικότερα απ' όσο είχαν εφαρμοστεί έως τότε οι μνημονιακές υποχρεώσεις μας, αλλά δεν βελτιώθηκε καθόλου. Δεν είδαμε να προστίθεται κάποια από τις «μεγαλοφυείς» ιδέες που περιέχονταν στα διάφορα νεοδημοκρατικά «Ζάππεια» και θα μας έβγαζαν μέσα σε 18 μήνες από την κρίση.

Και φυσικά είναι και το άλλο - ότι ουσιαστικά το δημοψήφισμα που αποτέλεσε την πολιτική ταφόπετρα του Παπανδρέου δεν το αποφεύγουμε. Απλώς θα το υποστούμε ως εκλογικό δίλημμα, όπως μας είπε ο Σαμαράς. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικεί την πρώτη θέση και τη Χρυσή Αυγή να παραμένει στρογγυλοκαθισμένη στην τρίτη. Ενώ αν η μάχη είχε δοθεί τότε, οι ευρωπαϊστές στην Ελλάδα ήταν γύρω στο 75% και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν στα κιλά του, η Χρυσή Αυγή δεν θα μας είχε απασχολήσει ποτέ και η ΝΔ δεν θα είχε τολμήσει να εμφανιστεί σε δημοψήφισμα με την αντιμνημονιακή μουτσούνα της.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Έθνος στις 10 Ιανουαρίου του 2014.

Πλήρης λογοδοσία από τον Δήμο Αθηναίων: Μέχρι και το τελευταίο ευρώ του προϋπολογισμού στο Ίντερνετ


Κάτι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ετοίμασε, υλοποίησε και πλέον εκτελεί ο δήμος Αθηναίων μετά από πολύμηνη εργασία ομάδας συνεργατών του Γιώργου Καμίνη.
Ο επισκέπτης της σχετικής σελίδας έχει πρόσβαση στο σύνολο των οικονομικών δεδομένων του Δήμου, τα οποία προβάλλονται και σε γραφήματα, ενώ κάνοντας κλικ πάνω στα διάφορα ποσά φτάνεις ανά κωδικό μέχρι και στο τελευταίο ευρώ που έχει δαπανηθεί. Διαθέσιμα είναι επίσης και συγκριτικά στοιχεία από το 2005 έως και το 2013
Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο προϋπολογισμός του 2014 εκτελείται σε πραγματικό χρόνο καθώς ήδη έχουν αναρτηθεί τα ποσά που έχει εισπράξει ο δήμος στις πρώτες εργάσιμες μέρες του έτους.
Πρόκειται δίχως αμφιβολία για μια ιστορικά σημαντική προσφορά της εποχής Καμίνη στον δήμο της Αθήνας η οποία θα πρέπει να στηριχθεί από το σύνολο των πολιτικών παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου.
Θυμίζω πάντως ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ με επιλογές τύπου Λαζόπουλου όσο και η Νέα Δημοκρατία με κωμικές υποψηφιότητες τύπου «Γιάννης Μιχελάκης» προσπαθούν να βρουν τρόπο να ξεφορτωθούν τον Γιώργο Καμίνη, ίσως γιατί αυτός θέτει θεσμικά τις βάσεις που θα αξιολογείται με διαφάνεια ο κάθε επόμενος δήμαρχος της Αθήνας.     (από Παραπολιτική  τής 11/1/14)