Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ποιος φοβάται τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποβρυχίων;...

Αν ο κ. Βενιζέλος και ο υψηλός προστάτης του κ.Σαμαράς δεν έχουν κάτι να κρύψουν, δεν έχουν και τίποτα να φοβηθούν από την...
κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης των υποβρυχίων.


«Οι κύριοι Τσοχατζόπουλος και Βενιζέλος, ως υπουργοί Εθνικής Άμυνας, με τις δύο αυτές συμβάσεις, πέτυχαν το ακατόρθωτο. Να έχουμε πληρώσει πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά – αντί των οκτώ – να έχουμε παραλάβει, μετά από 12 χρόνια, μόνο ένα υποβρύχιο. Και αυτό με προβλήματα, τα οποία διορθώθηκαν εκ των υστέρων»
Γιάννης Μιχελάκης

Αν δεν είναι σκάνδαλο η υπόθεση των υποβρυχίων, τότε τι είναι σκάνδαλο;
Δυόμισι δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί στη γερμανική HDW και στον μυστηριώδη «επενδυτή» Ισκαντάρ Σάφα, χωρίς το Πολεμικό Ναυτικό να έχει στη διάθεσή του τα υποβρύχια που έχει παραγγείλει (πλην του Παπανικολή).
Τρία ολοκαίνουργια υποβρύχια κι ένα που εκσυγχρονίστηκε (ποσοστό ναυπήγησης 75-85%), σκουριάζουν στις εγκαταστάσεις του Σκαραμαγκά
Ένα από τα πιο μεγάλα ναυπηγεία της Μεσογείου (αυτό του Σκαραμαγκά) δεν λειτουργεί.
Χίλιοι διακόσιοι εργαζόμενοι έχουν πεταχτεί στο δρόμο.
Ό,τι και να πουν τα παπαγαλάκια της διαπλοκής, η πραγματικότητα είναι αυτή που μόλις περιγράφηκε. Κι επειδή η πραγματικότητα είναι πιο επίμονη από την προπαγάνδα, πολύ δύσκολα μπορεί να αποκρυβεί
Πέρα από τις αυτονόητες πολιτικές ευθύνες των εμπλεκόμενων στην υπόθεση, εγείρονται και άλλα προφανή ερωτήματα. Ήδη ο Άκης Τσοχτζόπουλος έχει καταδικαστεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που συνδέεται με την προμήθεια των υποβρυχίων. Εκκρεμεί μια ακόμα σχετική με το ζήτημα δίκη.
Με το νόμο 3885/2010 (επί υπουργίας Βαγγέλη Βενιζέλου) το Ελληνικό Δημόσιο παραιτήθηκε από τις απαιτήσεις του από τον γερμανό κατασκευαστή, διαμόρφωσε ένα μηχανισμό καταγγελίας των συμβάσεων επ’ ωφελεία του εργολάβου (παρά τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου), ουσιαστικά «αμνήστευσε» τη μη εκτέλεση των αντισταθμιστικών οφελών, κι εντέλει, έθεσε την Ελληνική πλευρά υπό ομηρία.
Τα ερωτήματα γίνονται ακόμα πιο μεγάλα με το νόμο 3892/2010 του κυρίου Βενιζέλου. Με το νόμο αυτόν τα ναυπηγεία  μεταβιβάστηκαν στην Privinvest του κυρίου Σάφα, δηλαδή σε μια εταιρία με μετοχικό κεφάλαιο… είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) και χωρίς τεχνογνωσία στο αντικείμενο. Επιπλέον, είναι προς διερεύνηση το αν τα χρήματα του Δημοσίου πήγαν στο ταμείο των ναυπηγείων (όπως προβλεπόταν) ή στην Privinvest κι άλλες εταιρίες του κ. Σάφα. Το υπό διερεύνηση ποσό φτάνει στο ύψος των 360.000.000 ευρώ. Μάλιστα, μετά την προσφυγή του κ. Σάφα στο Διεθνές Εμπορικό Δικαστήριο, το Δημόσιο απειλείται με την καταβολή αποζημίωσης ενός δισεκατομμυρίου.
Το πιο εξωφρενικό όμως στην όλη υπόθεση είναι ότι οι πληρωμές του Ελληνικού Δημοσίου δεν συνδέθηκαν ποτέ με την πρόοδο των εργασιών. Έτσι , ενώ έχει πληρωθεί το 96% της αξίας 4 υποβρυχίων, έχει παραληφθεί μόνο ο Παπανικολής.
Τα ερωτήματα είναι τεράστια και πρέπει να απαντηθούν. Η Εξεταστική Επιτροπή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν αυτονόητη κίνηση σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα. Αν ο κ. Βενιζέλος και ο υψηλός προστάτης του κ.Σαμαράς δεν έχουν κάτι να κρύψουν, δεν έχουν και τίποτα να φοβηθούν από την κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης των υποβρυχίων...
leftist
left.gr

MEGA-Μαγειρείο

Γιατί καλούν ακόμα τον Αλέκο Αλαβάνο στα τηλεοπτικά πάνελ;


Παραπολιτική

Χθες, ο Γιάννης Πρετεντέρης είχε καλεσμένο στην Ανατροπή τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, κάτι που όπως και να το κάνουμε αποτελεί «δημοσιογραφική επιτυχία». Απέναντι του, επέλεξε να καλέσει έναν μόνον άνθρωπο: τον Αλέκο Αλαβάνο!
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Αλαβάνος κερδίζει δυσανάλογο τηλεοπτικό χρόνο σε σχέση με την πολιτική του υπόσταση. Κατά πάσα πιθανότητα είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός του 0,5% που καλείται τόσο συχνά στα παράθυρα και μάλιστα σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης.
Σίγουρα δεν αμφισβητεί κανείς το δικαίωμα των τηλεοπτικών σταθμών να προσκαλούν οποιονδήποτε επιθυμούν αλλά ποιον ακριβώς εκπροσωπεί τα τελευταία χρόνια ο κ. Αλαβάνος; Τι ακριβώς νόημα έχει να βάζεις έναν υπουργό Οικονομικών που έχει 1.000 ανοικτά θέματα να συζητήσει απέναντι σε κάποιον που τάσσεται υπέρ της δραχμής; Δείχνεις έτσι ότι θέλεις να διεξαχθεί σοβαρή κουβέντα; Μάλλον όχι.

Νομίζω ότι η επιλογή αυτή δεν γίνεται τυχαία. Από τη μια, πολλοί καλούν τον κ. Αλαβάνο γνωρίζοντας ότι θα ασκήσει εξ αριστερών κριτική στον Αλέξη Τσίπρα κι από την άλλη επιχειρούν να φιλοτεχνήσουν ένα προφίλ γενικότερης «παράνοιας» για οτιδήποτε αριστερό. Δεν είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ελαφρά την καρδία ότι ο Άλαβάνος «τα ίδια λέει μωρέ» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, πόσοι γνωρίζουν ότι έχει ιδρύσει δικό του κόμμα;
Παράλληλα, η αντιπαράθεση ενός υπουργού Οικονομικών με κάποιον που διατυπώνει τόσο ακραίες θέσεις μόνο καλό μπορεί να του κάνει, καθώς εμφανίζεται εκ των πραγμάτων ως πιο σοβαρός και υπεύθυνος, ως κάποιος που προσπαθεί κόντρα στα άκρα.

Όμορφος κόσμος, θεϊκός, τηλεοπτικά σκηνοθετημένος.

Βραβείο Feltrinelli στον Μανόλη Κορρέ




Κορυφαία επιστημονική διάκριση για την προσφορά του στον τομέα της Αρχαιολογίας και των Αναστηλώσεων.
     Στον καθηγητή του Μετσοβίου, Μανόλη Κορρέ, ανήκει ένα από τα κορυφαία βραβεία, το Διεθνές Βραβείο Feltrinelli, με το οποίο τιμήθηκε.                                                         Το Διεθνές Βραβείο Feltrinelli απονέμεται μια φορά ανά 5 χρόνια για κάθε ειδικότητα, από την Accademia Nazionale dei Lincei της Ρώμης ,σε προσωπικότητες που έχουν διακριθεί για τις εξαιρετικές τους επιδόσεις στην τέχνη, στη λογοτεχνία, στην ιστορία, στη φιλοσοφία, στην ιατρική και στα μαθηματικά. Ο κύριος Κορρές τιμήθηκε για τη συνολική του προσφορά στον τομέα της αρχαιολογίας και των αναστηλώσεων.

Η Ακαδημία βράβευσε το Μανόλη Κορρέ για το συνολικό του έργο, το οποίο -όπως τονίστηκε κατά την απονομή- συνδυάζει «την αναστήλωση με πρωτότυπη αρχαιολογική και αρχιτεκτονική έρευνα». O Μανόλης Κορρές είναι ο πρώτος Έλληνας στον οποίο απονέμεται αυτό το βραβείο.

Παραδόθηκε καί συνελήφθη ο Π. Κωστόπουλος

Στη ΓΑΔΑ, στο τμήμα Περιουσιακών Στοιχείων, παρουσιάστηκε αυτοβούλως το πρωί της Τρίτης ο τηλεπαρουσιαστής Πέτρος Κωστόπουλος, ο οποίος και συνελήφθη για οφειλές προς το Δημόσιο.

Ο Πέτρος Κωστόπουλος, ο οποίος παρουσιάζει την πρωινή ψυχαγωγική εκπομπή στο Mega, υπήρξε για χρόνια εκδότης με αξιοσημείωτη δραστηριότητα στον τομέα του περιοδικού Τύπου και του ραδιοφώνου.
Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Πέτρος Κωστόπουλος παρουσιάστηκε αυτοβούλως λίγο μετά τις 10 π.μ. και συνελήφθη.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ασκήθηκαν πιέσεις στον ίδιο για κάλυψη ή ρύθμιση χρεών. Ο εκδότης φέρεται να οφείλει περίπου 500.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο μέσω των εταιρειών που διατηρούσε. Καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για περισσότερα από ένα εντάλματα που αφορούν τόσο σε χρέη προς το ΙΚΑ όσο και σε χρέη προς τρίτους.
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2013, με απόφαση του Πτωχευτικού Δικαστηρίου Πειραιά, ο Πέτρος Κωστόπουλος, ύστερα από σχετική αίτηση που κατέθεσε πιστωτής του, κήρυξε πτώχευση.

Μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα.