Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Ο καιρός στή Μύκονο από τό Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (χάρτες υπερύθρων - allmetsat)

Χάρτης υπερύθρων
250 Ko

 Ενημέρωση τού χάρτη κάθε 15 λεπτά περίπου. Ευγενική χορηγία: Sat24.com

Hαναγραφόμενη ώρα (UTC) είναι η παγκόσμια ώρα. Προκειμένου νά έχουμε σωστή αντίληψη τού χρόνου απεικόνισης πού νά συμπίπτει μέ τήν παρούσα ώρα Ελλάδας : Στήν παγκόσμια ώρα (UTC) προσθέτουμε 3 ώρες. Τό άθροισμα είναι η Θερινή ώρα*** Ελλάδας. Δηλαδή η ώρα πού ισχύει τώρα  στήν Ελλάδα***

 

***Μέ προσέγγιση ενός τετάρτου τής ώρας λόγω μικρής καθυστέρησης γιά τή συλλογή, επεξεργασία καί αποστολή τών στοιχείων από τό δορυφόρο


  

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ώρα Ελλάδας ερινή) = ώρα UTC + 3 ώρες
 
{Ώρα Ελλάδας κανονική (Χειμερινή) = ώρα UTC + 2 ώρες}  

----------------------------------------------------------------------------------------------------


 Γιά τρέχουσες μετεωρολογικές συνθήκες ΜΥΚΟΝΟΥ από Εθν. Αστερ. Αθηνών (μετρήσεις στό παλιό λιμάνι, κτίριο Μαύρου) κάντε κλίκ στό :   Μετεωρολογικός Σταθμός   

Ενημέρωση κάθε 15 λεπτά
Meteosat - ορατό - Ελλάδα
(Ευγενική χορηγία Sat24.com )
Ο καιρός τώρα καί τό προσεχές εννιάωρο (από allmetsat ) Πιέστε :   ΕΔΩ

Γιά  10ήμερη πρόβλεψη τών ανέμων (από allmetsat) Πιέστε : ΕΔΩ 
{οι μετρήσεις τού  allmetsat  γίνονται στόν πυργο ελέγχου τού αεροδρομίου}
Γιά πρόβλεψη τριημέρου (από meteo.gr). Πιέστε : ΕΔΩ
 weather forecasts (meteo.gr) : weather forecasts for MYKONOS, Greece




********Γιά flightradar24  πιέστε ΕΔΩ********  

marine traffic//χάρτης πλοίων σέ πραγματικό χρόνο : πιέστε EΔΩ
——————————————————————————————————————–---------------
Kλίμακα Beaufort : 1-3kt = 1beaufort, 4-6kt = 2bf, 7-10kt = 3bf, 11-16kt = 4bf, 17-21kt = 5bf,   22-27kt=6bf,  28-33kt = 7bf, 34-40kt = 8bf, 41-47kt = 9bf, 48-55kt = 10bf, 56-63kt = 11bf, >64kt=12beauforts                                                               ( kt knots,   bf = beauforts)
——————————————————————————————————————–--------- 

Ο λαϊκισμός ροκανίζει τη χώρα

Αλέξης ΠαπαχελάςΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
 Κ​​αμία κυβέρνηση στα χρόνια της κρίσης δεν απέκτησε ένα δικό της σχέδιο και όραμα για τη χώρα. Ο Γιώργος Παπανδρέου θεώρησε ότι το μνημόνιο ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν επί δεκαετίες, αν και βρίσκονταν σε όλα τα προεκλογικά προγράμματα των μεγάλων κομμάτων. Βυθίστηκε όμως στο τέλμα που δημιούργησαν η διαχειριστική του ανικανότητα, το βαθύ ΠΑΣΟΚ και ένας ισχυρός εσμός συμφερόντων.
Ο Αντώνης Σαμαράς ακολούθησε μια διπολική πολιτική, συνειδητοποιώντας από τη μια την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, όντας όμως από την άλλη όμηρος παλαιοκομματικών δεσμεύσεων και νοοτροπιών. Η πίεση της υλοποίησης των μνημονιακών υποχρεώσεων και των περίφημων... δόσεων πάντως  δεν άφηνε σε κανέναν περιθώρια για να σκεφθεί πιο δημιουργικά και με όραμα.
Οσο για τον Αλέξη Τσίπρα, δεν είχε ποτέ σχέδιο. Επιχείρησε να κάνει μια «κατάληψη» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέτυχε οικτρά, και από τότε ακολουθεί μια τακτική που βασίζεται σε σχεδιασμούς δύο - τριών εβδομάδων ή και ημερών ακόμη. Το όραμα είναι να κατεβεί ο πήχυς παντού προς τα κάτω, στην Παιδεία, στους θεσμούς, στην ασφάλεια, όπου γίνεται.
Στόχος, να ικανοποιηθεί μια εκλογική πελατεία και η πολιτική επιβίωση. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Η υπόθεση κάποιων ότι θα μπορούσε να γίνει ο «Λούλα της Μεσογείου» έχει καταρρεύσει. «Δεν το ’χει», όπως θα έλεγε κάποιος πιτσιρικάς στις μέρες μας.
Χωρίς ένα δικό μας σχέδιο για το πώς θα ξεφύγει η χώρα από την κρίση, δεν πάμε πουθενά όμως. Και μάλιστα ένα σχέδιο απολύτως απτό και ρεαλιστικό, που θα φέρει μεγάλες τομές σε όλους τους τομείς. Τα καλύτερα ελληνικά μυαλά, εντός και εκτός Ελλάδος, πρέπει να βοηθήσουν στην κατάρτισή του. Η παρακμή καλπάζει, ροκανίζει κάθε στέρεο δοκάρι που στήριζε το ελληνικό κράτος.
Προϋπόθεση για να πετύχει ένα τέτοιο εγχείρημα είναι να πεισθεί ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Αυτό χρειάζεται τεχνοκρατικό λόγο αλλά και συναίσθημα, ένα αφήγημα που θα συγκινήσει μια κουρασμένη κοινωνία. Δεν είναι επίσης υπόθεση ενός κόμματος ή ενός πολιτικού ηγέτη.
Το σαράκι του λαϊκισμού άλλωστε έχει μπει για τα καλά στις «φλέβες» και της Νέας Δημοκρατίας, που θα έπρεπε κανονικά να παίζει τον ρόλο του κεντροδεξιού ευρωπαϊκού κόμματος και μόνο. Θα χρειασθεί μεγάλη αυτοπεποίθηση και δύναμη ο πρόεδρός της για να δαμάσει το κομμάτι που λειτουργεί σαν το... παλαιό ΠΑΣΟΚ. Πρέπει όμως να το επιχειρήσει, γιατί η χώρα δεν θα πάει πολύ μακριά εάν στην εξουσία εναλλάσσονται δύο λαϊκίστικα κόμματα, που δεν έχουν άλλο σχέδιο πλην της είσπραξης των δόσεων και της ικανοποίησης της πελατείας τους.

από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αρμενίζουν στραβά...

Τάσος Παππάς

Υπάρχουν τρόποι στην πολιτική που σου επιτρέπουν και τη γραμμή σου να περάσεις και τους φίλους σου να υποστηρίξεις και τα...
προσχήματα να κρατήσεις. Επιδεξιότητα και ψυχραιμία απαιτούνται.

Αν μάλιστα έχεις κυβερνήσει, είσαι δηλαδή παλιά καραβάνα και με έμπειρο πολιτικό προσωπικό, δεν δικαιολογούνται ο πανικός, οι ερασιτεχνισμοί και οι ανοίκειες ταυτίσεις. Εκτός αν είσαι αιχμάλωτος συμφερόντων τα οποία απαιτούν την άνευ όρων στήριξη, γιατί διαθέτουν στοιχεία που σε εκθέτουν για πράξεις ή παραλείψεις, όταν είχες την εξουσία. Η στάση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων προκαλεί πολλές απορίες:

- Επέλεξαν στην πρώτη φάση να σαμποτάρουν την προσπάθεια για τη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, παρασύροντας στη λογική τους και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πίστεψαν ότι η άρνησή τους να συναινέσουν θα υποχρέωνε την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει. Λάθος ολκής. Υποτίμησαν τον αντίπαλό τους. Ηδη το παραδέχτηκε ένας παρασυρμένος, ο αρχηγός της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Ακόμη και τώρα θα μπορούσαν να αλλάξουν στάση στο θέμα του ΕΣΡ, αλλά δεν το κάνουν.

-Πόνταραν πολλά στην ελληνική Δικαιοσύνη και στα ευρωπαϊκά όργανα. Πίστεψαν ότι θα βάλουν φρένο στην κυβέρνηση και προεξόφλησαν τη θετική ετυμηγορία τους. Δεύτερη αστοχία. Μέχρι τώρα όλες οι αποφάσεις των αρμόδιων δικαστηρίων και οι τοποθετήσεις των Βρυξελλών δεν ήταν ευνοϊκές.

Επρεπε όμως να το είχαν ψυχανεμιστεί οι ηγεσίες των κομμάτων ότι η διαιώνιση μιας καραμπινάτης παρανομίας στον χώρο των ΜΜΕ δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτή ούτε από τους Ελληνες δικαστές ούτε από τους Ευρωπαίους γραφειοκράτες. Υπήρξαν εύγλωττα δείγματα γραφής και από ελληνικά δικαστήρια και από τις επίσημες παρεμβάσεις του αρμόδιου κοινοτικού αξιωματούχου.

Ομως, τυφλωμένες από το μίσος τους για την απώλεια της εξουσίας και δέσμιες μιας αντίληψης χυδαίου ρεβανσισμού, δεν είδαν εγκαίρως τα μηνύματα και τώρα παραμένουν οχυρωμένες στο φρούριο της στενοκεφαλιάς τους.

-Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να χειραγωγήσει το πεδίο της ενημέρωσης και να στήσει τη δική της διαπλοκή. Η αντίφαση είναι προφανής. Για να στηθεί η νέα διαπλοκή, πρέπει να ξηλωθεί η παλιά. Η Ν.Δ. όμως και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν παραδεχτεί ότι υπήρχε διαπλοκή επί των ημερών τους.

Η απουσία αυτοκριτικής για το αμαρτωλό τρίγωνο (πολιτική-τράπεζες-ΜΜΕ) υπονομεύει την εγκυρότητα των ισχυρισμών τους -μερικοί εκ των οποίων πράγματι είναι βάσιμοι, αφού οι νέοι παίκτες που ετοιμάζονται να μπουν στην αγορά δεν είναι υποδείγματα επιχειρηματικού ήθους ούτε υπεράνω υποψίας για πρακτικές ανάλογες με αυτές που χρησιμοποίησαν οι προηγούμενοι κυρίαρχοι στον χώρο. Αλλωστε η δράση τους σε άλλα πεδία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ανεπίληπτη.

-Η συμπεριφορά ορισμένων βουλευτών τους στην εξεταστική επιτροπή για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων και των ΜΜΕ είναι κραυγαλέα μεροληπτική υπέρ των καναλαρχών και των εκπροσώπων των τραπεζών.

Δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκονται εκεί όχι για να φωτίσουν σε βάθος την υπόθεση και να αναζητήσουν την αλήθεια, αλλά για να στηρίξουν με νύχια και με δόντια ένα διάτρητο σύστημα που παραπαίει.

Καλό είναι πάντως να συνειδητοποιήσουν γρήγορα και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι έχουμε μπει σε περίοδο ανακατατάξεων. Το «παλιό», διασπασμένο και με μηδενική αξιοπιστία ψυχορραγεί. Είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού. Οσοι επιμένουν να το υπερασπίζονται εκτίθενται ανεπανόρθωτα.

-Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ με κάθε ευκαιρία εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη, την κρίση της οποίας, όπως λένε, σέβονται απόλυτα. Αφήνουν όμως υπαινιγμούς για «κυβερνητικό δάκτυλο» όταν κάποιες αποφάσεις της Δικαιοσύνης θίγουν συγκεκριμένους επιχειρηματίες του μιντιακού κλάδου. Εμπιστοσύνη κατά περίπτωση; Δεν είναι και πολύ θεσμική στάση αυτή.

-Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ που αποθεώνουν την ελεύθερη αγορά δεν έχουν πει μία κουβέντα: για το ολιγοπώλιο που επικρατούσε τόσα χρόνια στον τομέα της τηλεόρασης, για τον διαγωνισμό-παρωδία που έγινε ώστε να αναλάβει η Digea την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και κυρίως για το πραξικοπηματικό κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης. Αντιθέτως, συνεχίζουν να προκαλούν με δηλώσεις για το ανοσιούργημα που διέπραξαν βάζοντας «μαύρο» στην ΕΡΤ και πετώντας την βιαίως εκτός ανταγωνισμού.

Το ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τα δύο κόμματα (και όλους μας φυσικά) είναι πώς θα δημιουργηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί παρακολούθησης, ελέγχου και κυρώσεων, ώστε να μην έχουμε μια νέα διαπλοκή με διαφορετικούς πρωταγωνιστές αλλά με τις ίδιες επιδιώξεις.

Αποφεύγοντας να το κάνουν και επιμένοντας να λειτουργούν ως συνήγοροι υπεράσπισης ενός κακόφημου συστήματος τροφοδοτούν το κλίμα καχυποψίας για τους πολιτικούς και την πολιτική γενικότερα. Και, το χειρότερο; Είναι ευάλωτοι στην κατηγορία ότι ξεπληρώνουν γραμμάτια...

efsyn.gr

Χειροπέδες σε 63χρονο από το Αγρίνιο που έσερνε σκύλο από τον κοτσαδόρο

Χειροπέδες σε 63χρονο από το Αγρίνιο που έσερνε σκύλο από τον κοτσαδόρο
Η ατιμωρησία οδηγεί σε κτηνωδία χωρίς τέλος. Τελευταίο κρούσμα η σύλληψη χθες το μεσημέρι στο Αγρίνιο ενός 63χρονου άνδρα για κακοποίηση ζώου...




Αστυνομικός κατά τη διάρκεια της περιπολίας του εντόπισε τον 63χρονο να οδηγεί με μικρή ταχύτητα ένα βαν, έχοντας δεμένο με σχοινί, από τον κοτσαδόρο του οχήματος ένα σκύλο σέρνοντάς τον.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αγρινίου.

Η Αστυνομία υπενθυμίζει στους πολίτες ότι ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός αλλά και η αναίτια θανάτωση ζώου είναι πράξεις άδικες που διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τους Νόμους 4039/2012 και 1197/1981 όπως ισχύουν σήμερα.
tanea.gr

Ο πραγματικός αδύναμος κρίκος της Ευρώπης είναι η Γερμανία ...και πρέπει να το καταλάβει.

Παπανδρέου στην Κοριέρε Ντέλα Σέρα: «Η ΕΕ είναι στα όρια του κατακερματισμού»

Είμαστε στα όρια ενός περαιτέρω κατακερματισμού της Ένωσης...
Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου, στην "Κοριέρε Ντέλα Σέρα"...
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στα όρια του κατακερματισμού, η Γερμανία πρέπει να το καταλάβει», τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Κοριέρε Ντέλα Σέρα", ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναφέρθηκε και στην αυριανή συνάντηση των...
Ματέο Ρέντσι, Φρανσουά Ολάντ και 'Αγκελα Μέρκελ στο νησί Βεντοτένε της Ιταλίας. 

«H αυριανή συνάντηση στο νησί Βεντοτένε ελπίζω να ξεπεράσει το επίπεδο των δημοσίων σχέσεων και να μετατραπεί σε μια στιγμή βαθύτερου προβληματισμού, αλλά και σε ένα κάλεσμα σε δράση»,είπε. 

Επίσης,ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι "το μανιφέστο του Βεντοτένε γράφτηκε από εξόριστους του φασισμού, όχι μόνον ως ένα σχέδιο για την ειρήνη, αφού ο Αλτιέρο Σπινέλλι και οι υπόλοιποι που το συνέγραψαν, θεωρούσαν την Ευρώπη μια δύναμη για την ανθρωπότητα, ένα μοντέλο και ένα κοινωνικό σύμφωνο, με πνεύμα αλληλεγγύης, ενότητας και αμοιβαίου σεβασμού που παραμένει ζωντανό».Και τα στοιχεία αυτά, όπως λέει ο Γιώργος Παπανδρέου στην Κοριέρε Ντέλα Σέρα, δεν πρέπει να τα ξεχάσει σήμερα κανείς, «την ώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εθνικιστική ρητορική, με τη συνεχή αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, με αμοιβαίες κατηγορίες ».

«Είμαστε στα όρια ενός περαιτέρω κατακερματισμού της Ένωσης,αλλά δεν ξέρω αν είναι δυνατόν να διαλυθεί με οργανωμένο τρόπο», προσθέτει και θεωρεί ότι η ορθή προοπτική είναι εκείνη της περαιτέρω ολοκλήρωσης, με παραχώρηση περισσότερων δικαιοδοσιών στους ευρωπαίους πολίτες. Ζητά εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νέα σχέδια εκτός από το νόμισμα, όπως κοινές επενδύσεις στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στην βιώσιμη ανάπτυξη. Στον δημοσιογράφο Φεντερίκο Φουπμίνι, ο οποίος υπενθυμίζει ότι η Γερμανία είναι αντίθετη στις επενδύσεις αυτές, ο πρώην πρωθυπουργός απαντά: «σε όποιον δηλώνει αντίθετος, θέλω να πω: με αρνητικά ή μηδενικά επιτόκια, αυτή είναι η στιγμή κατά την οποία η Ευρώπη μπορεί να ετοιμάσει το μέλλον της και να χρηματοδοτηθεί.Ζούμε ακόμη με τις υποδομές του ψυχρού πολέμου»

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα δηλώνει: «έχοντας αντιμετωπίσει ένα πρόγραμμα προσαρμογής- ιδίως λιτότητας- η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Αλλά τις σωστές μεταρρυθμίσεις. Τα βαθύτερα προβλήματα της νότιας Ευρώπης αφορούν τις δομές διακυβέρνησης, το έλλειμμα και το χρέος αποτελούν μόνον συμπτώματα. Η λιτότητα δεν πρόκειται να τα λύσει ποτέ». Σχετικά με την Ιταλία, ο Γιώργος Παπανδρέου εκτιμά ότι δεν θα ήταν, σήμερα, ο αδύναμος κρίκος, «αν η Ένωση ζητούσε περισσότερες μεταρρυθμίσεις και λιγότερη λιτότητα, και αν είχε ακολουθήσει τη συμβουλή του Μάριο Ντράγκι». Κάτι που σημαίνει «την αναγκαιότητα να κινηθεί η Ένωση, προς τη δημοσιονομική τόνωση», αφού «η άρνηση της ανάγκης επενδυτικών σχεδίων, των διαδικασιών κοινής χρηματοδότησης, όπως είναι τα ευρωομόλογα, και της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης με μορφές ενιαίας ασφάλισης καθιστά την Γερμανία,σε τελευταία ανάλυση, τον πραγματικό αδύναμο κρίκο».
 

Από τά "Φωτογραφήματα" τής ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ

Βλέπω το μέλλον. Τον πήχη περνά η Blanka Vlasic της Κροατίας.
REUTERS/Dominic Ebenbichler

The New York Times : Χρέη 650 εκατ. δολαρίων έχουν οι εταιρείες του Τραμπ

ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP
Χρέη που φτάνουν τουλάχιστον το ύψος των 650 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν συνολικά οι εταιρείες του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας The New York Times. 
Με βάση τα αποτελέσματα έρευνας, που διεξήγαγε εξειδικευμένο στον κτηματομεσιτικό τομέα ινστιτούτο για λογαριασμό των New York Times, οι επιχειρήσεις του Τραμπ έχουν διπλάσια χρέη από εκείνα που έχει παραδεχθεί ο ίδιος ο δισεκατομμυριούχος.
Από τα στοιχεία που συνέλεξε το ινστιτούτο συμπαιρένει κανείς ότι εκτός από τα χρέη των 650 εκατομμυρίων δολαρίων, «ένα σημαντικό μέρος της περιουσίας του Ντόναλντ Τραμπ εξαρτάται από τρεις συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει με εταίρους που του χορήγησαν δάνεια ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων».
Εάν τα δάνεια αυτά δεν αποπληρωθούν, ο Τραμπ δεν θα θεωρηθεί υπεύθυνος, όμως η αξία των επενδύσεων του θα πέσει κατακόρυφα, υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Μεταξύ των πιστωτών της «αυτοκρατορίας» του Τραμπ περιλαμβάνεται και μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας, της χώρας που ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος παρουσιάζει ως τον σημαντικότερο εμπορικό αντίπαλο των ΗΠΑ.
Έχει επίσης χρηματοδοτηθεί από την Goldman Sachs, τη γνωστή τράπεζα την οποία κατηγορεί ότι ευνοεί την αντίπαλό του, την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.
Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι η περιουσία του αγγίζει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που αμφισβητείται από πολλούς ειδικούς.
Ταυτόχρονα όμως εξακολουθεί να αρνείται να δημοσιοποιήσει τη φορολογική δήλωσή του ή να επιτρέψει να γίνει ένας ανεξάρτητος έλεγχος στις επιχειρήσεις του.
kathimerini.gr

Ο Μποστ στην Ολυμπιάδα (της Ρώμης)

tvxs.gr 12:33 | 20 Αυγ. 2016
Νίκος Σαραντάκος
Από σήμερα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου σκέφτομαι να επαναλάβω μια συνήθεια που είχα καθιερώσει ένα προηγούμενο καλοκαίρι, δηλαδή τις Παρασκευές να βάζω σκίτσα του Μποστ. Και αφού την Κυριακή τελειώνουν οι Ολυμπιακοί αγώνες του Ρίο, είναι θαρρώ ευκαιρία να ξεκινήσουμε αυτή τη μίνι σειρά με δυο ολυμπιακά σκίτσα του Μποστ, από τους Ολυμπιακούς αγώνες (ή την Ολυμπιάδα, το ίδιο είναι) της Ρώμης, το 1960.

Ο Μποστ, παρά το γεγονός ότι είχε πολύχρονη καριέρα ως γελοιογράφος σε εφημερίδες, μόνο για δύο Ολυμπιάδες έκανε σκίτσα: για την Ολυμπιάδα της Μόσχας το 1980 (και μάλιστα όχι για τους αγώνες καθαυτούς αλλά για τα πολιτικοδιπλωματικά τους προλεγόμενα με το αμερικανικό μποϊκοτάζ), από τα οποία έχουμε παρουσιάσει ένα σκίτσο πριν από τέσσερα χρόνια, και για την Ολυμπιάδα της Ρώμης το 1960.
Στην Ολυμπιάδα της Ρώμης, οι Έλληνες αθλητές, ιδίως στον στίβο, είχαν απογοητεύσει τους φιλάθλους -όχι επειδή δεν κέρδισαν, ή μάλλον ούτε καν διεκδίκησαν, μετάλλιο, αλλά κυρίως επειδή έμειναν πολύ πίσω από τις επιδόσεις τους. Ωστόσο, προς το τέλος των αγώνων ήρθε η μεγάλη διάκριση, το πρώτο ελληνικό χρυσό μετάλλιο από το 1912, στην ιστιοπλοΐα -και αυτό έκανε να ξεχαστούν οι προηγούμενες αποτυχίες, πολύ περισσότερο αφού ένας από τους ολυμπιονίκες ήταν ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος, ο μετέπειτα τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας.
Θα δούμε δύο σκίτσα του Μποστ, ένα από την αρχή των αγώνων και ένα μετά τον ιστιοπλοϊκό θρίαμβο.

Το πρώτο σκίτσο δημοσιεύτηκε στη Μακεδονία στις 4 Σεπτεμβρίου 1960. Ο τίτλος και ο υπότιτλος περιέχουν μπηχτές για την κυβέρνηση Καραμανλή (του πρεσβυτέρου, βεβαίως). «Κυβέρνηση των δρόμων» αποκαλείται εξαιτίας της σχεδόν παροιμιακής φράσης «Ο Καραμανλής έκανε δρόμους» που ακουγόταν πολύ συχνά τότε. Ο υπότιτλος παραπέμπει στην παρόμοια φράση που...

Eυκαιρία να απαλλαγεί από τον Βενιζέλο...

Στη Χαριλάου Τρικούπη έμεινε η Φώφη Γεννηματά. Όχι μόνη της, αλλά σίγουρα βιώνοντας πολιτική μοναξιά, και αναγκαζόμενη να διαχειριστεί ντουλάπες με σκελετούς. Όπως και...
προχωρημένες τοξικότητες, που δυσκολεύουν αφάνταστα τον πολιτικό βηματισμό του ΠΑΣΟΚ σε ένα καλύτερο μέλλον.

Μια τέτοια περίπτωση τοξικότητας, ίσως η πλέον σφοδρή, είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η παρουσία του οποίου πλέον, έχει ελάχιστη θετική απήχηση στον χώρο της Κεντροαριστεράς, και μάλλον δυσκολεύει τους χειρισμούς της Φώφης Γεννηματά για να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων.

Η πρόσφατη συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά στο “Πρώτο Θέμα” και τον Γιάννη Αντύπα, ήταν άκρως αποκαλυτπική των προθέσεών της. Η κόρη του Γιώργου Γεννηματά δεν σκοπεύει να εξελιχθεί μετεκλογικά σε… συμπλήρωμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Αντώνη Σαμαρά.

Και ίσως αυτός να είναι ο πρόλογος της μεγάλης ευκαιρίας της Φώφης Γεννηματά, να απαλλαγεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την τοξικότητά του. Ώστε να διεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ ένα καλύτερο εκλογικό μέλλον...

ysterografa.gr