Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Tίμερμανς: Η Ελλάδα αξίζει στήριξη των εταίρων στο προσφυγικό...

Timmermans

H προσφυγική κρίση και η αναγκαιότητα κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης του αντιπροέδρου της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς στον ραδιοσταθμό DLF.

Μεταξύ άλλων ο κ. Τίμερμανς εξέφρασε την ελπίδα ότι ...
«θα πρέπει να καταλήξουμε σε ένα σύστημα κατανομής προσφύγων που οδηγεί περισσότερο ή λιγότερο σε μια αυτόματη αλληλεγγύη».

Και υπογράμμισε: «Στο παρελθόν ο Κανονισμός του Δουβλίνου απέδωσε. Από τη στιγμή όμως που υπάρχουν χώρες που σηκώνουν μόνες τους το βάρος του προσφυγικού χρειαζόμαστε ένα σύστημα κατανομής που περιλαμβάνει και σύστημα χορήγησης ασύλου. Για να γίνουν όλα αυτά σε πολιτικό επίπεδο απαιτείται ωστόσο στήριξη από τις χώρες-μέλη. Προτιμώ πάντως μια μη ιδανική λύση που θα υλοποιηθεί, παρά την ιδανική λύση που θα μείνει στα χαρτιά. Mόνο από κοινού μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον».

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου για ποιον λόγο η ΕΕ δεν στηρίζει περισσότερο την Ελλάδα από τη στιγμή που δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι πιστεύει στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε: «Η απάντηση είναι δύσκολη. Αν και υπάρχει σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ελάχιστες χώρες την υλοποιούν. Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 1.000 επιπλέον υπάλληλοι, οι οποίοι ωστόσο δεν επαρκούν. Έχει φθάσει πλέον η ώρα οι χώρες-μέλη να κάνουν όσα υποσχέθηκαν και να βοηθήσουν την Ελλάδα. Η χώρα χρειάζεται τη βοήθειά μας ή -καλύτερα- την αξίζει»...

Deutsche Welle : Στενεύουν τα περιθώρια για τον Τσίπρα...


Δυσκολίες για την Ελλάδα, για την οποία στενεύουν τα περιθώρια σε ό,τι αφορά την οικονομία, διαπιστώνει μερίδα του γερμανικού Τύπου της Τρίτης, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Στη δύσκολη θέση της Ελλάδας, παρά την αισιόδοξη ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού για το Πάσχα, αναφέρεται η εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger.

«Ήταν ένα χαρμόσυνο μήνυμα αυτό που ...
μετέφερε στους συμπατριώτες του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το Πάσχα. ‘Τα δύσκολα είναι πίσω μας, καλύτερες μέρες έρχονται'. Αυτό όμως μπορεί να ήταν περισσότερο ευχή. Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές δεν προχωρούν» τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Σημειώνει επίσης ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντηθούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών σε μια έκτακτη σύνοδο για την Ελλάδα. «Εάν δεν υπάρξει έστω μια προσέγγιση στα ανοιχτά θέματα, τότε τα περιθώρια για τον Τσίπρα στενεύουν- όπως και για την Ελλάδα», συμπληρώνει.

Ένα δυσοίωνο μέλλον για την Ευρώπη διακρίνει ο σχολιαστής της εφημερίδας Handelsblatt σε σχετικό άρθρο, αναφερόμενος και στην Ελλάδα.

«Μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες αυξάνεται συνεχώς η απαισιοδοξία για το μέλλον της Ευρώπης. Δημιουργείται η εντύπωση ότι η κρίση του ευρώ και της Ελλάδας, οι προσφυγικές ροές και η τρομοκρατία θα μπορούσαν να ανατινάξουν με την ευρεία έννοια την ευρωπαϊκή κοινότητα», αναφέρεται στο δημοσίευμα της Handelsblatt.

«Η άνοδος εθνικιστικών, δεξιών, δημαγωγικών κινημάτων σε σχεδόν όλα τα κράτη της ευρωζώνης, αλλά και ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ελβετία, δεν είναι πια φαινόμενο που παρατηρείται στο περιθώριο αλλά στο επίκεντρο της κοινωνίας», σημειώνεται στο ίδιο άρθρο...
 

Διατροφική αποτοξίνωση μετά το Πάσχα...


Τα εορταστικά τραπέζια σας βρίσκουν αρκετά φουσκωμένους; Ήρθε λοιπόν η ώρα να ξαναμπείτε σε ένα πιο ήρεμο ρυθμό διατροφής και να διώξετε από επάνω σας τις τοξίνες και τις κατακρατήσεις των πασχαλινών εδεσμάτων. Βοηθήστε δηλαδή τον οργανισμό σας να αποτοξινωθεί.

Η αποτοξίνωση, ως φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού, αποτελεί μια ...
σημαντικότατη και άκρως απαραίτητη διαδικασία.

Μέσω της διατροφής μας, ουσιαστικά βοηθάμε τον οργανισμό να πραγματοποιήσει τη δική του φυσική αποτοξίνωση. Για το λόγο αυτό από σήμερα και μετά :

- Αποφύγετε την κατανάλωση κρέατος για να δώσετε στον οργανισμό σας υγιεινές ανάσες χωρίς λίπος και χοληστερίνη.

- Βάλτε ως κυρίως μενού στο σπίτι ψάρι, περισσότερα όσπρια και λαδερά, ελαφριά ζυμαρικά με σάλτσες λαχανικών, συνοδευόμενα πάντα από σαλάτες εποχής.

- Έχετε πολλά γεύμα μέσα στην ημέρα, χρησιμοποιώντας ως σνακ φρούτα και φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών.

- Έχετε ένα ελαφρύ βραδινό, όπως σαλάτα ή γιαούρτι με φρούτα ή/και δημητριακά.

- Μειώστε το αλάτι στο φαγητό και αντί αυτού χρησιμοποιείτε κάποιο υποκατάστατο, λεμόνι, ξύδι και αρκετά μυρωδικά.

- Πίνετε αρκετό νερό και φτιάξτε αφεψήματα όλων των ειδών, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

- Ενισχύστε την καθημερινή σας φυσική δραστηριότητα...
 

Τι συμβαίνει όταν εξαφανίζεται ο δημοσιογράφος;...

Typologies.gr, Euronews
Καθημερινά, δημοσιογράφοι δέχονται διώξεις απλά και μόνο επειδή κάνουν την δουλειά τους.
Τους παρακολουθούν, τους ...
προσάγουν, τους φυλακίζουν, τους δολοφονούν.
Το βίντεο αυτό εντάσσεται στην εκστρατεία σε συνεργασία με τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα.
Τα γεγονότα που απεικονίζονται είναι μυθιστορηματικά, το σενάριο όμως αληθινό.
Η ελευθερία του Τύπου είναι η βάση της ελευθερίας. Ας υπερασπιστούμε όλοι μαζί την ελευθερία στην πληροφόρηση...

Μαζεύτηκαν έγκαιρα τά σκουπίδια!

Πρόοδος σέ σχέση μέ άλλες χρονιές;
Kάτι κινείται στό ζήτημα τής αποκομιδής τών σκουπιδιών. Η φωτογραφία είναι χθεσινοαπογευματινή (Δευτέρα τού Πάσχα). Οι κάδοι αδειανοί. Δέν τούς είχα προσέξει γιατί ...περί άλλων ετύρβαζα, ώσπου ο διπλανός μου (στό βορινό παγκάκι τ' Άη Νικολακιού) μ' εσκούντησε : 
-Ρέ, γιά δές οι τενεκέδες είναι άδειοι, τέτοια μέρα καί μέ τόσο κόσμο!

Δέν μέ εξέπληξε τό γεγονός αυτό καθ' εαυτό, τής έγκαιρης συλλογής, όσο ότι, ξεσυνηθισμένος όπως όλοι, έπιασα τόν εαυτό μου απροετοίμαστο γιά τό ...ευτυχές αναπάντεχο... 
Δ.Ν.Α.

«Δύσκολοι καιροί για την ελευθεροτυπία»...

mme mesa enimerwsis press typos
Παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου και η διεθνής οργάνωση Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα για μια ακόμη χρονιά καταγγέλλει δολοφονίες και φυλακίσεις δημοσιογράφων. Ανησυχητική παραμένει η κατάσταση σε πάρα πολλές χώρες.

«Είναι δύσκολοι καιροί για την ελευθεροτυπία και...
τα ανθρώπινα δικαιώματα» λέει ο Αιγύπτιος δικηγόρος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γκαμάλ Άιντ, μιλώντας στην Deutsche Welle. Και συμπληρώνει: «Είναι σήμερα επικίνδυνο να εργάζεσαι ως δημοσιογράφος ή να γράφεις την γνώμη σου σε ένα βιβλίο ή σε μια εφημερίδα».

Ο Γκαμάλ Άιντ δεν αναφέρεται μόνο στην Αίγυπτο αλλά σε όλη την βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Και ίσως οι διαπιστώσεις αυτές να αφορούν και τον υπόλοιπο κόσμο σύμφωνα με την οργάνωση Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα. Το 2015 έχασαν τη ζωή τους 110 δημοσιογράφοι, 27 ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επτά άτομα που είχαν γενική συνεργασία με ΜΜΕ. Η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης βασίζεται σε έρευνες σε 180 χώρες.

Από τα κράτη που απασχόλησαν περισσότερο τον περασμένο χρόνο σε θέματα έλλειψης σεβασμού της ελευθερίας του Τύπου ήταν η Τουρκία. Η Deutsche Welle απένειμε φέτος το βραβείο Ελευθερίας του Λόγου στον Τούρκο αρχισυντάκτη Σεντάντ Εργκίν από την εφημερίδα Χουριέτ. Ο εν λόγω δημοσιογράφος, όπως και δεκάδες άλλοι συνάδελφοί του, διώκεται για προσβολή του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Μπλοκαρισμένη ιστοσελίδα στη Μαλαισία
Οι προσπάθειες φίμωσης του Τύπου είναι ποίκιλες και σε πολλά επίπεδα. Στη Σαουδική Αραβία μπλόγκερ διακινδυνεύουν ακόμη και τη ζωή τους απλά και μόνο επειδή εκφράζουν την άποψή τους. Η πιο γνωστή περίπτωση του Ραΐφ Μπατάουι, στον οποίο τον περασμένο χρόνο απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ ενώ προηγουμένως η Deutsche Welle του είχε απονείμει το πρώτο βραβείο Ελευθερίας του Λόγου.

Ως ανησυχητική περιγράφει την κατάσταση και η Ντούνια Μιγιάτοβιτς , εντεταλμένη για την ελευθερία του Τύπου στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Ανάμεσα σε άλλα, επισημαίνει και η ίδια την καταπίεση που υφίστανται τα μίντια στο διαδίκτυο.

«Η παγκοσμιοποίηση των μίντια και η πρόσβαση στην πληροφορία αλλά και οι δημοσιογράφοι – μπλόγκερ προκαλούν μεγάλη νευρικότητα σε πολλές κυβερνήσεις, οι οποίες προσπαθούν να ελέγξουν το διαδίκτυο».

Και θετικά παραδείγματα
Οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν τον υπέρμετρο έλεγχο του διαδικτύου από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Άλλες χώρες, όπως η Κίνα ή το Ιράν, απαγορεύουν την πρόσβαση των χρηστών σε ιστοσελίδες που δεν είναι της αρεσκείας τους, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Τέλος, στην Αφρική, σε πολλές χώρες η κατάσταση χαρακτηρίζεται από «δύσκολη» έως «πολύ σοβαρή». Το Μπουρούντι για παράδειγμα κατέχει την 156η θέση. «Οι άνθρωποι στο δρόμο φοβούνται να πουν τη γνώμη τους, πολλοί δημοσιογράφοι έπρεπε να εγκαταλείψουν τη χώρα και άλλοι να κρυφτούν» λέει ο Ερίκ Τοπόνα, δημοσιογράφος της Deutsche Welle από το Τσαντ.

Υπάρχουν όμως και θετικά παραδείγματα, όπως αυτό της Τυνησίας, η οποία από την θέση 126 αναρριχήθηκε στην 96η. Στις τελευταίες θέσεις πάντως σταθερά παραμένουν το Σουδάν, το Βιετνάμ, η Κίνα, η Συρία, το Τουρκμενιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Ερυθραία...
 

Αθάνατο ελληνικό δημόσιο...



ΦΩΤΟ...

"Τα σπάει" η επιγραφή που εντόπισε χρήστης του facebook σε Ταμείο Εφορίας.

Οπως αναφέρει στην ανάρτησή του «H φωτογραφία είναι από...
τις 29 Απριλίου. Σημείωμα-επιγραφή-ταμπέλα και δε ξέρω πως αλλιώς να το πω, το οποίο είναι κολλημένο στο κρύσταλλο του γκισέ, στο τμήμα μητρώου, σε εφορία στο κέντρο της Αθήνας.

Απευθύνεται σε Έλληνες αλλά και αλλοδαπούς φορολογούμενους…. Η μετάφραση που έκανε ο (δε ξέρω ποιος) “Αγγλομαθής φωστήρας” στην Αγγλική γλώσσα πραγματικά με ξεπερνάει…. Έστω να ξεπεράσω τις (επίσης λανθασμένες) μεταφράσεις των ” Ενάρξεις” & “Μεταβολές”…… Το τελευταίο όμως απλά δεν υπάρχει…..

Το τερμάτισε ο φωστήρας-γνώστης της Αγγλικής γλώσσας “μεταφραστής”…. “Διακοπές (επιχειρήσεων)”, …. μετάφραση;;;; …. “Vacation”! (;;;;;;;) tongue emoticon ….. Κλείνεις την επιχείρησή σου; … από βίτσιο ή λόγω μνημονίων, ή επειδή απλά ήρθε το πλήρωμα του χρόνου; Το κράτος είναι εδώ. Σε στέλνει ωραιότατες διακοπές διαρκείας όπου γουστάρεις με όλα τα έξοδα πληρωμένα…».

athanato-elliniko-dimosio-i-epigrafi-pou-ta-spaei
thetoc.gr

Ιστορικό ταξίδι αμερικανικού κρουαζιερόπλοιου στην Κούβα...

Ιστορικό ταξίδι στην Κούβα... πραγματοποίησε αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο, το πρώτο που κατέπλευσε στο λιμάνι της Αβάνας εδώ και σχεδόν 40 χρόνια.

Κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην προβλήτα της παλιάς πόλης και επεφύλαξαν στους επισκέπτες θερμό καλωσόρισμα, ενώ οι Αμερικάνοι χαιρετούσαν από τα καταστρώματα του πλοίου.

Το συγκεκριμένο ταξίδι επιβεβαιώνει ότι επιστρέφει σταδιακά η κανονικότητα στους διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς ΗΠΑ και Κούβας, μετά την ιστορική επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, τον Δεκέμβριο του 2014 και λίγες εβδομάδες έπειτα από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αβάνα.  

Θανάση Βέγγο, καλέ μου άνθρωπε...

Το Πρόσωπο
tvxs.gr 12:52 | 03 Μάιος. 2016

Μια μέρα σαν κι αυτή, 3 Μαΐου του 2011, αφήνει την τελευταία του πνοή ο Θανάσης Βέγγος, ο ηθοποιός που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. «Δουλεύω με το ένστικτο, δεν έχω κανένα ταλέντο, μόνο αυτή τη φάτσα», έλεγε ο ίδιος. «Εδώ είναι αποτυπωμένη όλη η μιζέρια, όλη η δυστυχία, όλος ο πόνος του ασήμαντου Έλληνα».

Γεννημένος το Μάιο του 1927 στον Πειραιά, από φτωχή οικογένεια, ο Θανάσης Βέγγος έκανε πολλές δουλειές για να τα βγάλει πέρα, ενώ παράλληλα έβγαινε για διάφορα μικροθελήματα στη γειτονιά.  Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος έχασε τη θέση του εξαιτίας των αριστερών του φρονημάτων. Οι ιδέες του πατέρα του εξόρισαν και τον Θανάση. Από το 1948 έως το 1950 βρέθηκε στη Μακρόνησο, όπου γνώρισε τον σκηνοθέτη που έμελλε να είναι το «κλειδί» που θα του άνοιγε τις πόρτες του κινηματογράφου, τον Νίκο Κούνδουρο.
Ο σκηνοθέτης, μιλώντας στο tvxs, περιέγραψε τον Βέγγο ως έναν άνθρωπο που ακολουθούσε την δική του προσωπική γραμμή, χωρίς να καταφεύγει σε πολιτικές ταμπέλες. «Ο Βέγγος την αντίστασή του την έκανε παίζοντας, την έκανε με τον τρόπο που εκφραζόταν. Μία στάση ζωής απόλυτα συνυφασμένη με τον Ρωμιό τον κυνηγημένο, τον φουκαρά, τον κουρασμένο. Ήταν απολιτικός τελείως. Την πολιτική του την ασκούσε μέσα από τους ρόλους του», εξηγεί.
Ο Κούνδουρος, όταν έφυγαν από την Μακρόνησο, υποσχέθηκε στον Βέγγο να του δώσει δουλειά. Κάπως έτσι, εκείνος βρέθηκε στα γυρίσματα της «Μαγικής Πόλης» το 1954 . Για τα επόμενα πέντε χρόνια έπαιξε μικρούς ρόλους σε πολλές ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως στον «Δράκο», τον «Ηλία του 16ου» και το «Ποτέ την Κυριακή», ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν ως φροντιστής. Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος ήρθε το 1960 με την ταινία «Οι δοσατζήδες».

Παρόλο που ο Βέγγος στάθηκε τυχερός στο κινηματογραφικό του ξεκίνημα, δεν συνέβη το ίδιο με το θεατρικό, υποστηρίζει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. «Έζησα θυμάμαι ένα προσωπικό δράμα του Βέγγου που αφορούσε το θεατρικό του ξεκίνημα. Για να παίξεις τότε στο θέατρο έπρεπε να έχεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Για να μπορούσες να αποκτήσεις την άδεια έπρεπε να έχεις περάσει από μία δραματική σχολή. Ακολούθως, για να πας σε μία σχολή απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να έχεις απολυτήριο γυμνασίου. Ο Βέγγος δεν είχε τελειώσει το σχολείο. Έτσι έδινε συνέχεια εξετάσεις σε μία ειδική επιτροπή που λεγόταν «εκτάκτων ταλέντων».
Έδωσε 4 φορές, από το '54 έως το '61 και η επιτροπή με φανερή αμηχανία δεν του έδινε την άδεια παρόλο που...