Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Η μοναξιά του Βενιζέλου

  • photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
    photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC


Τάκης ΚαραγιάννηςΤάκης Καραγιάννης
  Η περίπτωση του Βαγγέλη Βενιζέλου θυμίζει αθλητή, ο οποίος για χρόνια προσπαθούσε να πείσει προπονητές και συμπαίκτες πως αξίζει να ηγηθεί της ομάδας, αλλά κάποια στιγμή έρχεται η ώρα που από δικό του λάθος μένει έκθετος και στο περιθώριο. Και δεν είναι οτι χάνει την στήριξη παικτών και προπονητών, αλλά τους έχει κι αντιπάλους, πλέον.
Για χρόνια προσπαθούσε να πάρει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Τα κατάφερε, με το κόστος να είναι γνωστό στους περισσότερους. Για χρόνια προσπαθούσε να είναι ο ένοικος του Μαξίμου. Τα κατάφερε, έστω κι αν συγκατοικεί και βρίσκεται εκεί ως φιλοξενούμενος. Για μήνες ευαγγελίζεται την ανασύσταση του κεντρώου χώρου, την ανάσταση της δημοκρατικής παράταξης, την ενδυνάμωση της σοσιαλδημοκρατίας. Δεν τα κατάφερε. Όλα δείχνουν πως σε λίγο θα είναι απελπιστικά μόνος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους εδώ και καιρό πως θα αλλάξει τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό. Δημιούργησε την ΕΛΙΑ και τον μόνο γνωστό πολιτικό με εκλογική δύναμη που κατάφερε να συσπειρώσει δίπλα του ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος. Κανείς άλλος δεν συστρατεύτηκε. Στη συνέχεια, στην αφήγηση μπήκε η Δημοκρατική Παράταξη. Όχι μόνο δεν κατάφερε να μαζέψει στελέχη και κοινό, αλλά έδιωξε κιόλας. Οι Λυκούδης και Παπαδόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ που θα μπορούσαν να βρεθούν δίπλα του βρήκαν στέγη στο Ποτάμι, όπως κι άλλοι βουλευτές. Ο Παπανδρέου βαδίζει ολοταχώς για κόμμα. Εάν δεν καταφέρει να τον αποτρέψει κινδυνεύει να χάσει πάνω από το ένα τρίτο της εκλογικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθεί να φυλλορροεί κι ο ίδιος δεν δείχνει ικανός να υψώσει ένα ανάχωμα. Ούτε ώστε να προστατεύσει τη βάση, ούτε τη θέση του με τη Γεννηματά και τον Χρυσοχοΐδη να είναι στη γωνία και να περιμένουν για την κίνησή τους.
Μένουν λιγότερα από δύο εικοσιτετράωρα για να αλλάξει τελείως το σκηνικό και να οδηγηθούμε στον πλήρη κατακερματισμό της κεντροαριστεράς (για λόγους συνεννόησης ο όρος) προεκλογικά. ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, κόμμα Παπανδρέου λογικά, σε έναν βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ εφόσον κατέβει μόνη της στις εκλογές. Όλοι αυτοί θα ψαρεύουν στα ίδια νερά ψηφοφόρους. Και να φανταστείτε πως όλους αυτούς ο Βενιζέλος πριν από λίγο καιρό τους καλούσε να συστρατευτούν μαζί του. Τώρα τους έχει, απλώς, απέναντί του.
 
Υ.Γ.: 
Έχουν περάσει πάνω από τρεις μέρες και δεν έχει σχολιαστεί το βίντεο που δείχνει τον Ρήγα να δηλώνει πως ο Βενιζέλος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα όσα γίνονται στο πολιτικό σκηνικό. Ο Ρήγας είναι γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ τι λέει για όλα αυτά;
   
protagon.gr

Τά νούμερα καί οι ...παρούσες...

Οταν τα αστεία γίνονται πραγματικότητα


Ο Καραγκιόζης βουλευτής
Με αφορμή τα πρόσφατα καραγκιοζιλίκια με τις καταγγελίες περί απόπειρας χρηματισμού, ακούω διαφόρους φίλους να εκφράζουν τη φρίκη τους καθώς διαπιστώνουν ότι «αυτούς τους τύπους εμείς τους ψηφίζουμε». Συμμερίζομαι τη φρίκη τους απολύτως· φοβάμαι όμως ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Διότι, είτε τους ψηφίζουμε επειδή οι σημερινές αξίες ευνοούν τα νούμερα (δηλαδή ανθρώπους που προσφέρουν «πλούσιο θέαμα») είτε τους ψηφίζουμε επειδή οι ίδιοι είμαστε νούμερα και αναγνωρίζουμε σε αυτούς τον εαυτό μας, πρόκειται για τον φαύλο κύκλο μέσω του οποίου παρακμάζει μια Δημοκρατία…
Σαρτζετακισμός
Παρά τις αυστηρές παραινέσεις του ειδήμονος Ιορδάνη Τζαμτζή προς τους διαφωνούντες να ξεσκονίσουν τη γραμματική τους, στην περίπτωση της επιμονής του προεδρείου της Βουλής να ψηφίζουν οι γυναίκες με το «παρών» έχουμε ένα τυπικό κρούσμα νομικίστικης τυπολατρείας, που οδηγεί σε διαστροφή της γλώσσας και της κοινής λογικής ― είναι ο λεγόμενος «σαρτζετακισμός» στην ορολογία της σύγχρονης Πολιτικής Επιστήμης. Φαντασθείτε μόνο πόσο γελοίο θα ήταν για κάτι άντρακλες τύπου Τζαμτζή (που επιβιώνουν τρώγοντας και το «παξιμάδι» τους, αν οι περιστάσεις το επιβάλλουν...) αν θα έπρεπε να καταψηφίζουν φωνάζοντας «παρούσα»...
από τή στήλη ΦAΛHPEYΣ
 στήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Πέθανε ο Σεραφείμ Φυντανίδης


Έφυγε από τη ζωή ανήμερα Χριστούγεννα, σε ηλικία 77 ετών, μια από τις εμβληματικές μορφές της ελληνικής δημοσιογραφίας, ο Σεραφείμ Φυντανίδης. Είχε μεταφερθεί με καρδιολογικό πρόβλημα σε νοσοκομείο της Αθήνας. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο στη 1 μ.μ., από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
Σε σχετική του ανακοίνωση το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «ανακοινώνει με θλίψη την απώλεια μίας ιστορικής μορφής για τη δημοσιογραφία», απώλεια «που αφήνει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική δημοσιογραφία, καθώς χάνεται ένας από τους τελευταίους της γενιάς των διευθυντών που έγραψαν ιστορία στην έντυπη δημοσιογραφία, ένας άνθρωπος που συνέδεσε τη ζωή του με μία κραταιά εφημερίδα - σημαία για τον Τύπο».
«Έφυγε ένας γνήσιος "εφημεριδάνθρωπος", όπως αυτοαποκάλεσε τον εαυτό του σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, που έζησε την πλούσια αυτή εμπειρία "… με απέραντη ελευθερία και μακριά από επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα. Με πολύ κέφι, δημιουργία και … τραγούδι…"» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Ο Σεραφείμ Φυντανίδης είχε γεννηθεί στην Αθήνα στο Περιστέρι τον Μάρτιο του 1937. Το 1960 έλαβε πτυχίο της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Αρχικά εργάστηκε στην εφημερίδα Έθνος ως συντάκτης, την περίοδο 1957 - 1968. Στην περίοδο της Χούντας από το 1968 μέχρι το 1974 εργάστηκε στη Απογευματινή, στην αρχή ως υπεύθυνος ύλης και αργότερα ως αρχισυντάκτης. Από το 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 1976 υπήρξε διευθυντής σύνταξης στην Ακρόπολη.
Έχοντας «ανδρωθεί» δημοσιογραφικά στις εφημερίδες «Έθνος» (1957-1968), Απογευματινή κατά την περίοδο της δικτατορίας (1968-1974), και Ακρόπολη στην πρώτη διετία της μεταπολίτευσης (1974-1976), ο Σεραφείμ Φυντανίδης συνέδεσε στη συνέχεια άρρηκτα το όνομά του με την Ελευθεροτυπία, την οποία και υπηρέτησε ως διευθυντής από το 1976 ως το 2007. Θεωρούνταν ένας από τους πλέον καταξιωμένους και αξιοσέβαστους δημοσιογράφους στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, έχοντας μαθητές και φίλους σε ολόκληρο το χώρο των ΜΜΕ.  Υπήρξε συνεργάτης της κρατικής τηλεόρασης και παρουσιαστής εκπομπής.
Πρόσφατα, παρουσίασε το βιβλίο του «31 αξέχαστα χρόνια στο ξύλινο τιμόνι της Ελευθεροτυπίας και της Κυριακάτικης Ε», όπου επιχειρεί να συνοψίσει τις περιπέτειες και τις εμπειρίες του ως διευθυντής και, μέσα από την αφήγηση, περιγράφει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού Τύπου από την εποχή της Μεταπολίτευσης.
Σε παλαιότερο βιβλίο του, που εξέδωσε το 2002, με τίτλο «Απόδραση σε τέσσερις ηπείρους» περιγράφει τα ταξίδια του ανά τον κόσμο, την περιπλάνησή του σε χώρες μακρινές, που αποτελούσε μία ακόμη μεγάλη του αγάπη.
kathimerini.gr

Colpo grosso...



Η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πλησιάζει και όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα θα είναι η διάλυση της Βουλής και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Υπάρχει κάτι που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα μέχρι τότε; Κατά τη γνώμη μου, τα...
δεδομένα ως προς την εκλογή Προέδρου δεν πρόκειται να αλλάξουν. Επιμένω στην αρχική εκτίμηση μου ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να βρεθούν οι 180 βουλευτές καθώς επιθυμεί η ωρολογιακή βόμβα του προϋπολογισμού του 2015 να σκάσει στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει όμως κάτι που μπορεί να συμβεί και να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα σχετικά με τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. Αν ήμουν ο Αντώνης Σαμαράς, θα σκεφτόμουν πολύ σοβαρά να προτείνω την καθιέρωση απλής αναλογικής, πριν διαλυθεί αυτή η Βουλή. Μια τέτοια πρόταση θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει γλυκαθεί με το bonus των 50 εδρών αλλά πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αιτιολογήσει τη μη υπερψήφιση μιας πάγιας πολιτικής θέσης της Αριστεράς όπως είναι η απλή αναλογική. Αν η απλή αναλογική ψηφιστεί από 180 βουλευτές, θα ισχύσει ήδη από τις πρώτες εκλογές ενώ αν δεν βρεθούν οι 180, θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες, κόβοντας τα φτερά όσων στον ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζαν σε δεύτερες εκλογές για να προσεγγίσουν την αυτοδυναμία. 
Επίσης, η απλή αναλογική θα μακιγιάρει και την εκλογική πανωλεθρία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ καθώς η διαφορά των εδρών που θα κερδίσουν με αυτές που θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με το αν υπήρχε το bonus των 50 εδρών. Δεν αποκλείω να προχωρήσουν ακόμα πιο πέρα μειώνοντας και το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Μπορεί κανείς πειστικά να επιχειρηματολογήσει υπέρ του ότι είναι φοβερά ανήθικο να επιλέξουν την απλή αναλογική τα δυο κόμματα που τόσα χρόνια ευνοούνται από δυσθεώρητα εκλογικά bonus αλλά από την άλλη, πιστεύω ότι σε αυτή τη συγκυρία ίσως η απλή αναλογική να βοηθήσει τους πολίτες να δώσουν τολμηρή λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας που συχνά λαμβάνει διαστάσεις εθνικού διχασμού. Μένει να δούμε αν πράγματι ο Σαμαράς θα το τολμήσει.

parapolitiki.com

Το Σάββατο το τελευταίο «αντίο» στον Σεραφείμ Φυντανίδη...

Το Σάββατο η κηδεία του ΦυντανίδηΑύριο, στη 1 μ.μ., θα γίνει από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών η κηδεία του Σεραφείμ Φυντανίδη. Ο «σερ» της δημοσιογραφίας «έφυγε» χθες το βράδυ από τη ζωή, λόγω καρδιολογικών προβλημάτων, σε ηλικία 77 ετών.
Σε...
σχετική του ανακοίνωση το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ «ανακοινώνει με θλίψη την απώλεια μίας ιστορικής μορφής για τη δημοσιογραφία», απώλεια «που αφήνει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική δημοσιογραφία, καθώς χάνεται ένας από τους τελευταίους της γενιάς των διευθυντών που έγραψαν ιστορία στην έντυπη δημοσιογραφία, ένας άνθρωπος που συνέδεσε τη ζωή του με μία κραταιά εφημερίδα - σημαία για τον Τύπο».

«Έφυγε ένας γνήσιος "εφημεριδάνθρωπος", όπως αυτοαποκάλεσε τον εαυτό του σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, που έζησε την πλούσια αυτή εμπειρία "… με απέραντη ελευθερία και μακριά από επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα. Με πολύ κέφι, δημιουργία και … τραγούδι…"» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Κανόνες...



 Η παρούσα κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία όχι επειδή δεν θα καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά επειδή ξέχασε...
ένα βασικό κανόνα της πολιτικής: 
Στις δημοκρατίες ο λαός δίνει την εύνοιά του, ποτέ την εμπιστοσύνη του...

"Πιττακιον" (matrix24.gr)

Το Ποτάμι έγινε ΔΗΜΑΡ...

...και θα πεθάνει ως ΔΗΜΑΡ...

Δεν πρόκειται καν να μπω στον κόπο να θυμίσω όσα έχω γράψει από την πρώτη στιγμή για το κωμικοτραγικό "πολιτικό" εγχείρημα που...
ονομάζεται "Ποτάμι" καθώς μετά και την προσχώρηση Λυκούδη όλα έχουν επιβεβαιωθεί στην πράξη. Πάνε τα «Πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν», πάνε τα «ούτε αριστερά ούτε δεξιά», πάνε τα «δεν είμαστε Κεντροαριστερά», έμεινε μόνο η πρωτοφανής λύσσα για συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και άνευ όρων. Θεωρώντας ότι η Ελλάδα είναι μόνο το Κολωνάκι και το πάνελ του Πρετεντέρη, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε την προσχώρηση Λυκούδη με...τιμές αρχηγού κράτους. Προσωπικά, έχω θέσει εδώ και καιρό μια σειρά ερωτημάτων στα οποία δεν έχω λάβει απάντηση: Ποιος είναι ο Σπύρος Λυκούδης; Ποιος τον έχει εκλέξει και που; Ποιο είναι το επάγγελμα του; Ποιες οι πολιτικές του θέσεις; Πώς έγινε ξαφνικά μεταρρυθμιστής όταν έχει καταψηφίσει τα πάντα ως βουλευτής; Με ποια μεταρρύθμιση έχει ταυτιστεί; Ποιος τον ήξερε πριν αποφασίσει η μιντιοκρατία να τον καλεί κάθε μέρα σε κάποια εκπομπή αλλά και ποιος ακόμα και τώρα τον ξέρει; Τα ίδια περίπου ερωτήματα ισχύουν και για τους υπόλοιπους τυχοδιώκτες που έχει σπεύσει να στεγάσει πολιτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης. Τι ακριβώς καθιστά σοβαρό πολιτικό τον Πέτρο Τατσόπουλο; Από πότε ο Γρηγόρης Ψαριανός θεωρείται υπεύθυνη δύναμη όταν επίσης έχει καταψηφίσει τα πάντα; Ζώντας τον προσωπικό του μύθο και χαζεύοντας αυτάρεσκα τις αφίσες του ανά την Ελλάδα, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι θα είναι ο αρχηγός μιας Κ.Ο μόνο έμπειρων πολιτικών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γνωστοί για τη δυνατότητα τους να διασπούν κόμματα και να μεταφέρουν τελευταία στιγμή την καρέκλα τους κάπου αλλού. Είναι να απορεί κανείς με το ότι βρέθηκαν άνθρωποι να αντιγράψουν το μοντέλο της Δημοκρατικής Αριστεράς ως...πετυχημένο...

parapolitiki.com

Με τσουχτερό κρύο και χιόνι η Πρωτοχρονιά...

Με τσουχτερό κρύο και χιόνι η ΠρωτοχρονιάΚι ενώ ο καιρός των Χριστουγέννων δεν θύμιζε σε τίποτα Χειμώνα, από το βράδυ της Παρασκευής ο καιρός θα παρουσιάσει μεταβολή, με τους μετεωρολόγους να εκτιμούν ότι...
η αλλαγή του χρόνου θα γίνει με τσουχτερό κρύο και χιόνια.
Με τσουχτερό κρύο και χιόνι η Πρωτοχρονιά
Η επιδείνωση αναμένεται να κορυφωθεί τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, οπότε θα επικρατήσει τσουχτερό κρύο, ενώ θα πέσουν και τα πρώτα χιόνια, ακόμα και στα πεδινά της κεντρικής και νότιας Ελλάδας.
Ειδικότερα, η πρώτη επιδείνωση του καιρού αναμένεται από τη νύχτα της Παρασκευής και κυρίως το Σάββατο, οπότε θα υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 ως 9 βαθμούς στη Μακεδονία και τη Θράκη (στη δυτική Μακεδονία η θερμοκρασία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη), από 4 έως 13 βαθμούς στα νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, αλλά και στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο.
Σε Κυκλάδες, Κρήτη, νησιά ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 ως 16 βαθμούς Κελσίου, στην Αττική από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου.
Την Κυριακή οι άνεμοι θα γυρίσουν σε νοτιάδες και θα ανέβει λίγο η θερμοκρασία, ενώ θα σημειωθούν βροχές στα βόρεια και αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο και καταιγίδες στα δυτικά, αλλά και χιόνια σε ορεινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια της χώρας.
Τη Δευτέρα θα αρχίσει νέα πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια προς τα νότια, που τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς θα δώσει τη θέση της σε μεγάλη επιδείνωση του καιρού.
Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο μετεωρολόγος του Τμήματος Προγνώσεων της ΕΜΥ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού την Τρίτη και την Τετάρτη αναμένεται να είναι οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο, που θα φτάσουν τα 7-8, ίσως και 9 μποφόρ, η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, ο ισχυρός παγετός στα βόρεια και τα χιόνια ακόμα και σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο...

ethnos.gr

"Κόντυναν" τον Παυλόπουλο από τη Νέα Δημοκρατία...

O αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Τραγάκης, και όχι ο Προκόπης Παυλόπουλος, είναι τελικά ο...
πρόεδρος της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Το ανακοίνωσε επισήμως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ νωρίτερα το είχε ξεφουρνίσει ο Πρ. Παυλόπουλος σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αποκαλύπτοντας ότι θα έχει τελικά ρόλο κεντρικού εισηγητή της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας.

Το θέμα είναι αν θα προλάβει να εισηγηθεί ο κ. Τραγάκης, καθώς, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Επιτροπή δεν θα συνεδριάσει...
parapolitika.gr

Το δέντρο και το δάσος της πιθανής αποχώρησης του Γιώργου Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ

Εκτός κι αν δέχεται συμβουλές επικοινωνίας από τη Δήμητρα Λιάνη 
...και δεν το ξέρουμε...
 

Ένα μεγάλο βήμα πίσω έκανε σήμερα το τωρινό ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ο Ευάγγελος Βενιζέλος και καταδέχθηκε να αναφερθεί σε...
έναν άλλο πολιτικό, παρόλο που όλοι γνωρίζουμε πόσο άσχημα νιώθει όταν δεν μιλάει για τον εαυτό του.

Επικαλέστηκε λοιπόν τον Ανδρέα Παπανδρέου για να μας πει πόσο λάθος θα ήταν να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος ο Γιώργος Παπανδρέου.

Αρχικά, δεν νομίζω ότι αποτελεί και κανένα φοβερό πολιτικό επιχείρημα το να επικαλείσαι τις εικαζόμενες απόψεις νεκρών, είτε πρόκειται για τον Ανδρέα Παπανδρέου είτε για τον Λεωνίδα Κύρκο είτε για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Εκτός κι αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος δέχεται συμβουλές επικοινωνίας από τη Δήμητρα Λιάνη και δεν το ξέρουμε.

Επίσης, το να αναφέρεις στη συγκεκριμένη περίπτωση σαν παράδειγμα τον Ανδρέα Παπανδρέου είναι κάπως ατυχές, όταν αυτός κυρίως φημίζεται για το τεράστιο θάρρος του να πάει κόντρα στην Ένωση Κέντρου του πατέρα του και να ιδρύσει το ΠΑΣΟΚ, αναμένοντας καρτερικά αυτό να ανθήσει και τελικά να κυριαρχήσει στη χώρα.

Κατά τα λοιπά, δεν θυμάμαι τον Εύαγγελο Βενιζέλο να κατηγορεί ως διασπαστές του ΠΑΣΟΚ όσους έφυγαν, ίδρυσαν δικά τους κομματίδια της πλάκας χωρίς καν να συμμετάσχουν στις εκλογές και στη συνέχεια εντάχθηκαν στο αποτυχημένο εγχείρημα της Ελιάς. Αν ο Γιώργος Παπανδρέου ιδρύσει τελικά ένα νέο κόμμα, αυτό θα συμμετάσχει μόνο του στις εκλογές, δεν θα μιμηθεί τα καραγκιοζιλίκια του Λοβέρδου, του Λυκούδη κι όλων όσων νιώθουν τόσο σπουδαίοι ώστε να ιδρύουν κι από μια πολιτική κίνηση για να νιώθουν αρχηγοί.

Εξάλλου, τι ακριβώς θα διασπάσει ο Γιώργος Παπανδρέου; Το ΠΑΣΟΚ που καταδέχεται να εξισωθεί και να μπει στο ίδιο ψηφοδέλτιο επί ίσοις όροις με την παρέα του Μόσιαλου και την παρέα του Μπίστη; Το ΠΑΣΟΚ που κατάπιε αμάσητους του Μπαλτάκους, τους Ντινόπουλους και τους Στυλιανίδηδες;

Δεν βαρέθηκαν κάποιοι απλώς να ετεροπροσδιορίζονται και να μην μας λένε τι πιστεύουν οι ίδιοι για το σημερινό ΠΑΣΟΚ; Τους αρέσει; Θέλουν να αλλάξουν κάτι ή πάνε όλα καλά; Όταν μέχρι και ο Γιώργος Παπανδρέου σκέφτεται να το εγκαταλείψει, το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι ότι αυτός έχει το πρόβλημα; Δεν έχουν καταλάβει τίποτα;..


parapolitiki.com

Ορίζει μήνα εκλογών ο Σαμαράς…

Στο νέο διάγγελμα που ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει να απευθύνει το Σαββατοκύριακο, οι πληροφορίες τον θέλουν να...
ορίζει μήνα εκλογών μέσα στο 2015, πρόταση που αρνείτο κατηγορηματικά μέχρι πρότινος, με το επιχείρημα ότι θα μπει η χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. 

Υπάρχει επίσης η σκέψη να προτείνει, στα πλαίσια της Συνταγματικης Αναθεώρησης που εξήγγειλε την προηγούμενη Κυριακή, την αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του ορίου του 3 % για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή. Η πρόταση φιλοδοξεί να δελεάσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.

Η τελική διατύπωση των προτάσεων αλλά και ο τόνος του διαγγέλματος θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των «διερευνητικών» επαφών με τους βουλευτές υπό πρέσινγκ, που θα συνεχιστούν σήμερα Παρασκευή και αύριο. Αν δείξουν ότι πείθονται αρκετοί βουλευτές, θα επιχειρηθεί να ανοίξει η «βεντάλια» των πολιτικών υποσχέσεων- ώστε να μπορέσουν οι βουλευτές να δικαιολογήσουν την αλλαγή της στάσης τους- όπως πχ να έρθει πιο κοντά η ημερομηνία των εκλογών. 

Σε κάθε περίπτωση κ. Σαμαράς θα επαναλάβει σε δραματικό τόνο τις προειδοποιήσεις στους βουλευτές για τον κίνδυνο ..εθνικής περιπέτειας, αν γίνουν εκλογές!..
Tvxs.gr

ΓΙΑΤΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΠΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ...


              Γράμμα ιστορικού στελέχους τού ΠΑΣΟΚ
Εν όψει νέου κόμματος - Κινήματος από τον Γ. Παπανδρέου, εκτός από τον Β. Βενιζέλο και οι Α. Λοβέρδος, Λ. Γρηγοράκος, Γ. Μανιάτης, Φ. Γεννηματά, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Χρ. Πρωτόπαππας, Κ. Σκανδαλίδης, Π. Κουκουλόπουλος κ.λ.π., εξανίστανται. Η "γραμμή τους": Δεν δικαιούται να το κάνει, θα είναι διασπαστής, θέλουμε ενότητα.
Ποιά ενότητα εννοούν; Προφανώς την ενότητα των αξιωματούχων, των δελφίνων, των κρατιστών και εξουσιαστών, δηλαδή μιά ενότητα χωρίς πολιτικούς και ιδεολογικούς δεσμούς, μιά ενότητα επίπλαστη στο όνομα της "υπευθυνότητας" και της (δικής τους) εξουσίας.
Μιλούν για ενότητα την ίδια ώρα που "σκοτώνονται" μεταξύ τους για τη διαδοχή του Βενιζέλου, για το που θα είναι υποψήφιοι και ποιός θα βγεί βουλευτής κάνοντας "deals" με τον αρχηγό με αντάλλαγμα την στήριξή τους, υπονομεύοντας, στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους, ο ένας τον άλλον.
Κατάντια. Αυτών που γι' αλλού κι αλλοιώς ξεκίνησαν και που εδώ και χρόνια έγιναν εραστές αξιωμάτων με βασικό μέλημα την εσαεί εξασφάλιση των κυρίαρχων προσωπικών, κομματικών και κρατικών θέσεων και ρόλων. Αυτών που θεωρούν τους πολίτες κουτόφραγκους και χαχόλους. Αυτών που, για την επιβίωσή τους, στηρίζονται στη δύναμη των κυρίαρχων ΜΜΕ κι ολημερίς ασχολούνται με την θετική προβολή τους από αυτά. Αυτών που μιλούν στο όνομα του κόσμου της εργασίας, αλλά οι ίδιοι (τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία -υπάρχουν και εξαιρέσεις) ή ποτέ τους δεν εργάσθηκαν ή έχουν ξεχάσει τι σημαίνει "βγάζω λεφτά και διακρίνομαι κοινωνικά μέσα από την, όποια, δουλειά μου".
Και στην αντιπέρα όχθη, την "παπανδρεϊκη", υπάρχουν πολλοί τέτοιοι. Γι' αυτό και ο Γ. Παπανδρέου υποχρεούται -ως ύστατη οφειλή του προς την κοινωνία των πολιτών και το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως έμπρακτη αυτοκριτική του (επειδή δεν ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στην απαίτηση "Γιώργο, άλλαξε τα όλα")- να διασπάσει και να εξαφανίσει πολιτικά το μόρφωμα που ακόμη αποκαλείται "ΠΑΣΟΚ".
Το δήθεν "ΠΑΣΟΚ" έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει διαλυθεί συνολικά. Από τότε που μετατράπηκε ολοκληρωτικά σε συνασπισμό προσωπικών φιλοδοξιών και συμφερόντων των κάθε λογής και διαφόρων επιπέδων αξιωματούχων της εξουσίας με επιφατική και μόνο εξυπηρέτηση των ώριμων αναγκών και νόμιμων συμφερόντων του λαού. Από τότε που σταμάτησε να επιβάλλει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο και χαρακτήρα. Από τότε που η ευθυγράμμισή του με τα κατεστημένα συμφέροντα έγινε αρχή και κανόνας για την αυτοεπιβίωσή του μέσω του ανταλλάγματος της στήριξής του από τα διάφορα συστήματα διαπλοκής.
Γι' αυτό ο Γ. Παπανδρέου, ανεξαρτήτως ποσοστού με το οποίο θα εισέλθει στη Βουλή, θα δικαιωθεί μόνον εάν, στον πολιτικό χρόνο μεταξύ των (επερχόμενων) επόμενων και των μεθεπόμενων εκλογών, αφιερωθεί στο καθήκον για σταθερότητα της χώρας και στην κυρίαρχη φροντίδα να μην πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών και η οικονομική και κοινωνική καταστροφή τόσων ανθρώπων.
Όμως, ιστορικά και προσωπικά έχει και μιά ακόμη υποχρέωση ζωής και ονόματος. Να αποκαταστήσει την χαμένη τιμή του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ και να βάλει τις βάσεις για ένα νέο Κίνημα - έκφραση του σύγχρονου κοινωνικού ριζοσπαστισμού. Ένα Κίνημα που, πρωτίστως και γνήσια, θα εκφράσει τον κόσμο της εργασίας και της ανεργίας, τον κόσμο της υγιούς επιχειρηματικότητας, τους νέους ανθρώπους, αλλά και τους οικονομικά και κοινωνικά κατεστραμμένους 50ρηδες και 60ρηδες, τους απόμαχους της εργασίας που ντρέπονται γιατί δεν έχουν πιά τη δυνατότητα να δίνουν κάθε μήνα, και ιδίως στις γιορτές, δώρα και χαρτζιλίκι στα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Γι' αυτούς τους λόγους πρέπει, και οφείλει, να διασπάσει και να διαλύσει το σημερινό  μόρφωμα που τυπικά συνεχίζει να λέγεται ΠΑΣΟΚ, δικαιώνοντας το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ της ιδρυτικής του διακήρυξης, το ΠΑΣΟΚ των αγώνων και της Αλλαγής.
Αλλά και ευρύτερα: Υποχρεούται και μπορεί να κάνει "μπάχαλο", όχι τη χώρα αλλά το σάπιο και αναξιόπιστο σύστημα εξουσίας, το οποίο κυρίαρχα ευθύνεται για τα αίτια της κρίσης και την ηθική και κοινωνική κατάπτωση της δημόσιας ζωής. Υποχρεούται να το κάνει γιατί αν και διετέλεσε επίλεκτο θεσμικό στέλεχος του καταρρέοντος συστήματος, εν τούτοις διαθέτει αναμφισβήτητη ηθική υπεροχή και αποδεδειγμένα μεταρρυθμιστικές εδραίες πεποιθήσεις.
Υποχρεούται να αναδείξει την υπαιτιότητα της δεξιάς κυβέρνησης Καραμανλή στην χρεωκοπία της χώρας και τις τραγικές ευθύνες της συγκυβέρνησης, μετά τις ευρωεκλογές, που οδήγησαν στην ουσιαστική κατάρρευσή της, κινδυνεύοντας -κι αυτό είναι το σημαντικό- να συμπαρασύρει, από δόλο ή βαρειά αμέλεια, στην κατρακύλα της και τη χώρα.
Ο Γ. Παπανδρέου είναι υπόχρεος έναντι των πολιτών και της δημοκρατίας να πράξει - δράσει για τα παραπάνω. Όμως δεν υποχρεούται μόνον, είναι πλέον φανερό ότι μπορεί κιόλας. Μιά πρώτη δήλωση έκανε, ζητώντας έκτακτο συνέδριο ΠΑΣΟΚ και εκλογή ηγεσίας από τη βάση, και έγινε χαμός κι ακόμη μεγαλύτερος χαμός εν συνεχεία και μέχρι σήμερα.
Ας αποδείξει ότι μπορεί ο φόρτος του ονόματος Παπανδρέου να μην είναι πλέον μόνον συναισθηματικός, αλλά και καθοριστικός για ν' αλλάξουν επιτέλους όλα και ν' ανοίξει δρόμους που θα οδηγήσουν στο "μετά", σε μιά Νέα Ελλάδα, στην οποίαν τις πολιτικές ηγεσίες του ορατού αύριο, σήμερα ουδείς γνωρίζει. Ο εξαγνισμός του πολιτικού κόσμου πρέπει να περάσει μέσα από την συνολική εξαφάνιση των πολλών "αδίκων" και, δυστυχώς, των ολίγων "δικαίων" πολιτικών προσώπων του σήμερα.
Αν ο Γ. Παπανδρέου δικαιωθεί ιστορικά αυτό θα γίνει μόνον εφόσον συμβάλλει αφενός στην "καταστροφή" του κατεστημένου και αφετέρου στην ανάδειξη ενός κοινωνικά δρώντος, με κολλημένα ένσημα, νέου πολιτικού προσωπικού αποφασισμένου και χωρίς ουδεμία εξάρτηση να (ξανα)σηκώσει την Ελλάδα λίγο ψηλότερα...
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το ως άνω κείμενο μου το είχε στείλει προ ημερών ένας φίλος από τα παλιά, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που εδώ και χρόνια έχει, οικειοθελώς, αποστασιοποιηθεί από τα κομματικά δρώμενα. Δεν το έγραψε, όπως μου είπε, για να το δημοσιεύσω, αλλά για να μου πει τι πιστεύει αυτός ότι πρέπει να κάνει ο Γ. Παπανδρέου σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και το νέο κόμμα που διάβαζε ότι ετοιμάζεται. Ελπίζω να με συγχωρέσει που το δημοσιεύω χωρίς την άδεια του. Και τον ευχαριστώ που με έβγαλε από τον κόπο να ξενυχτήσω για να γράψω δικό μου άρθρο...
 

Οι εθελοντές της Μυκόνου συνεχίζουν τον κύκλο δωρεάν μαθημάτων

Καλή σας ημέρα και καλές γιορτές.

Για Τρίτη συνεχή χρονιά, εθελοντές της Μυκόνου συνεχίζουν τον κύκλο των δωρεάν μαθημάτων προς εκείνους που επιθυμούν να περάσουν δημιουργικά και ανέξοδα τον χρόνο τους το χειμώνα στο νησί.
Τα μαθήματα ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου και θα διεξαχθούν στην Αίθουσα Καλογερά στη Χώρα Μυκόνου, στο Πνευματικό Κέντρο και στο Δημοτικό Σχολείο της Άνω Μεράς, αλλά και στην Βιβλιοθήκη του Παναγιώτη Κουσαθανά στη Χώρα.

 Τα μαθήματα που περιλαμβάνονται είναι μεταξύ άλλων τα παρακάτω:   
Ζωγραφική για ενήλικες, 
Ελεύθερο σχέδιο, 
Πληροφορική για ενήλικες,  
Λέσχη ανάγνωσης για παιδιά, 
Ποίηση και Στιχουργική, 
Γιόγκα, 
ακόμα και Μαθήματα Τάβλι!
 Ευχαριστώ,
Νατάσα Καμμή
Υπεύθυνη Διοργάνωσης Εθελοντικών Μαθημάτων Μυκόνου
Τηλ. 6937-084847