Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης...

η Λυδία Κονιόρδου...


Η ποίηση δεν ανήκει σ' αυτούς που τη γράφουν, αλλά...
σε εκείνους που την έχουν ανάγκη // Πάμπλο Νερούντα.

Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου για την παγκόσμια ημέρα ποίησης:

Η παγκόσμια μέρα ποίησης λειτουργεί ως αφορμή να θυμηθούμε. Ποιήματα που μας συγκρότησαν και που μας έδειξαν πως μιλιέται ο κόσμος γύρω μας, ποιήματα που μας συγκίνησαν στις διάφορες στιγμές του βίου, ποιήματα που μας προβλημάτισαν και μας έσυραν μακριά από τις  βεβαιότητες. Στίχους που κουβαλούμε μέσα μας και στίχους που μας κουβαλούν μέσα στον χρόνο.

Έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε μια χώρα με αδιάλειπτη ποιητική παραγωγή εικοσιεφτά αιώνων. Σε μια γλώσσα που τους τελευταίους δύο αιώνες μας χάρισε ποιητές παγκοσμίου μεγέθους και απεύθυνσης. Από την Ιθάκη της Οδύσσειας μέχρι την Ιθάκη του Καβάφη και από εκεί στις Ιθάκες που θα αναδυθούν στο ποιητικό μέλλον της γλώσσας μας, η ποίηση υπάρχει αδιάλειπτα στην κάθε μας μέρα. Για μας συγκινεί, για να μας υπενθυμίζει, για να μας προβληματίζει. Ως τέχνη, ως επίτευγμα, αλλά κυρίως, ως ανάγκη.

Η παγκόσμια μέρα ποίησης υπάρχει για να μας θυμίζει πως η ποίηση αναπνέει για όλες μας τις μέρες...   


left.gr

Οι τρεις μέρες που θα κρίνουν την συμφωνία με τους δανειστές



Στόχος παραμένει η υπογραφή του περίφημου staff level agreement (τεχνικής συμφωνίας) το συντομότερο δυνατό – «μέσα στις επόμενες εβδομάδες» κατά τον Πιερ Μοσκοβισί, ίσως και στο Eurogroup της 7ης Απριλίου σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες ελληνικές πηγές.
Στην ουσία, η χθεσινή απόφαση σηματοδοτεί τη μεταφορά της διαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο με αιχμή τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, τα δύο θέματα στα οποία καταγράφεται και η πιο μεγάλη απόσταση μεταξύ ελληνικής πλευράς και ΔΝΤ.
Η ομάδα της πολιτικής διαπραγμάτευσης
Στο πλαίσιο αυτό, θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες έως και την...

Το τελευταίο ταξίδι τού «Παναγία Τήνου»...

...πρώην «Άγιος Γεώργιος»...
Το τελευταίο ταξίδι του κάνει σήμερα (Τρίτη) το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Παναγία Τήνου» από το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά για τα διαλυτήρια της Τουρκίας.

Το «Παναγία Τήνου» (πρώην «Άγιος Γεώργιος»), που βρισκόταν μισοβυθισμένο στην πύλη Ε4 του λιμανιού του Πειραιά από τον Απρίλιο του 2016 και ενώ είχε προηγηθεί ήδη ένας χρόνος ακινησίας, θα οδηγηθεί στην Τουρκία με τη βοήθεια ρυμουλκού.

Ο ΟΛΠ τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η απομάκρυνση του πλοίου γίνεται μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα από τον διαγωνισμό, ενώ προηγήθηκε η πρώτη φάση ανέλκυσης και σταθεροποίησης του πλοίου και στη συνέχεια η έκδοση των απαραίτητων διασυνοριακών αδειών για την απομάκρυνσή του.

Την απομάκρυνση του πλοίου είχε αναλάβει με διαγωνισμό...

Δραγασάκης: Μέχρι την Πέμπτη θα ξεκαθαρίσει το τοπίο

dragasakis-mexri-tin-pempti-tha-ksekatharisei-to-topio
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θεωρεί πιο σημαντικό να παραμείνει στις Βρυξέλλες η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης αντί του να έλθουν εδώ τα κλιμάκια
Στην εισαγωγή της συνέντευξής του στην ΕΡΤ 1, Γιάννης Δραγασάκης σημείωσε: «Αναγνωρίζεται από παντού ότι υπάρχει πρόοδος, έμμεσα αναγνωρίζεται ότι έχουμε αργήσει. Και αυτό το τεκμαίρω από το γεγονός ότι αποφασίστηκε να μείνει εκεί η ελληνική αντιπροσωπεία και μέσα από διαδικασία εντατικών διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων μέχρι την Πέμπτη να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Και να ξέρουμε πού συμφωνούμε, πού διαφωνούμε», γι' αυτό και θεωρεί πιο σημαντικό να παραμείνει στις Βρυξέλλες η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης αντί του να έλθουν εδώ τα κλιμάκια. «Διότι», εξήγησε, «το ότι θα μείνουν εκεί, θα δώσει τη δυνατότητα να δούμε σε θέματα που δεν είναι τεχνικής φύσης αλλά πολιτικής, ποια είναι η θέση των διαφόρων παραγόντων. Δεν μπορούμε για παράδειγμα, να συζητάμε αιωνίως αν πρέπει να απελευθερωθούν οι απολύσεις στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση διαφωνεί, οι κοινωνικοί φορείς στην Ελλάδα διαφωνούν, οι Ευρωπαίοι διαφωνούν, ποιος τελικά το θέλει αυτό;», αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος...

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Τελικά κανένας δεν θέλει τον Βενιζέλο!...

«...ή θα αναγκαστεί να αποσυρθεί ή θα τον υποχρεώσουν (ευγενικά) να φύγει...»
Τάκης Χατζής
Φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ άρχισε να ξαναβρίσκει- με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς- τα πολιτικά του χαρακτηριστικά αλλά κυρίως τον ιδεολογικό του προσανατολισμό.
Η κ. Φώφη Γεννηματά έχει σαν στόχο και θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να αποδομήσει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει πλέον χρόνο. Όλες οι εξωραϊσμένες ρητορικές αλλά και οι ιδεολογικές του επικαλύψεις έχουν πλέον ξεφτήσει» σημειώνει ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ορίζοντας εν πολλοίς το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το κόμμα του.

Η κ. Γεννηματά έχει από την αρχή θέσει τον στρατηγικό στόχο: Ότι έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου στην Αριστερά την δεκαετία του ’70 ( είχε οικειοποιηθεί τις θέσεις και τα συνθήματα της) θα επιχειρήσει να το επαναλάβει τώρα αυτή.

Είναι προφανές ότι για την επίτευξη του στόχου της την βοηθάει το γεγονός ότι στις περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις το ΠΑΣΟΚ κερδίζει κατά κράτος τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δίνει πολλά  περιθώρια στην κ. Γεννηματά για να σκέφτεται σοβαρά την ανάκαμψη του κόμματός της.

Στο μεταξύ ολοένα και περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί...

Τι συνεπάγεται η πρόταση του Ταμείου για δραστική μείωση του αφορολόγητου και κατάργηση των φοροαπαλλαγών

Tι σημαίνει η πρόταση του ΔΝΤ για το αφορολόγητο
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι και στην τελευταία έκθεση του Ταμείου περιγράφονται τα προτεινόμενα δημοσιονομικά μέτρα και υπογραμμίζεται η ανάγκη να μειωθεί το αφορολόγητο όριο των μισθωτών, των συνταξιούχων και των αγροτών ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση.
REUTERS/YURI GRIPAS
Του Γιώργου Κούρου
Συνταγή ανάπτυξης και ενίσχυσης της ρευστότητας των κρατικών ταμείων κρίνουν τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ότι αποτελεί η πρότασή τους προς την κυβέρνηση για δραστική μείωση του αφορολόγητου και κατάργηση των φοροαπαλλαγών.
Το νέο καθεστώς φορολογίας που προτείνει το Ταμείο στην κυβέρνηση έχει ουσιαστικά ως στόχο, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονές του, την αύξηση των εσόδων, που θα εξασφαλίσει το δημοσιονομικό εκείνο περιθώριο το οποίο θα επιτρέψει τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ, όπως προκύπτει και από τις εισηγήσεις του, κρίνει ότι οι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων (τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών, λοιπών Α.Ε., ΕΠΕ, Ο.Ε., Ε.Ε. κ.λπ.) κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να μειωθούν έως και δέκα ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή κοντά στο 20% από 29% που είναι σήμερα, καθώς και αυτοί των φυσικών προσώπων στα επίπεδα του 15% έως 20% από 22% έως 45% που κυμαίνονται σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, το ΔΝΤ θεωρεί ότι θα μπορούσε να προχωρήσει και μια μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή για επαναφορά του συντελεστή αυτού από το 24% στο 23%.
Οι παρεμβάσεις αυτές, πάντως, κατά την άποψη του ΔΝΤ, εφόσον υιοθετηθούν θα συμβάλουν στην...

Το μισητό πρόσωπο του Ντάισελμπλουμ...

Με ποιο απαξιωτικό τρόπο αντιμετώπισε ερώτηση απεσταλμένης της εφημερίδας Εθνος...
Δεν καταδέχθηκε ούτε καν να απαντήσει ο χολερικός Ντάισελμπλουμ. Το θέμα ανέδειξε πρώτη η εκπομπή "Αίθουσα Σύνταξης". "Ήταν επιεικώς απαράδεκτος", σχολίασε η παρουσιάστρια της εκπομπής Κατερίνα Ακριβοπούλου. 

"Ήταν ο γνωστός Ντάισελμπλουμ που τον έχουμε δει κι εδώ στην ΑΘήνα να συμπεριφέρεται αναλόγως", πρόσθεσε η Έρρικα Βαλλιάνου. Το...
"η επόμενη ερώτηση" δεν ήταν μόνο λάθος από έναν που κατέχει αυτό το υψηλό αξίωμα αλλά και ένα αυθόρμητo, μη ελεγχόμενο ξέσπασμα της αντιπάθειας που τρέφει για ό,τι έχει σχέση με τους Έλληνες και την Ελλάδα...

Καρφιά Δραγασάκη για Στουρνάρα...

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης εξέφρασε έντονα τη δυσαρέσκειά του για τις τελευταίες δηλώσεις - υποδείξεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Όπως είπε, "ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να...
περιοριστεί στο ρόλο του". Ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουρής που ήταν στο πάνελ (μαζί με τον Τάσο Παππά και την Κατερίνα Ακριβοπούλου) τον ρώτησε στο σημείο αυτό "αν ο κ. Στουρνάρας ξεπερνάει τα όρια που προσδιορίζονται από το ρόλο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος". 

Ο κ. Δραγασάκης δεν θέλησε να δώσει συνέχεια. Είπε πως η ΤτΕ είναι μια ανεξάρτητη αρχή και ο ρόλος του διοικητή της είναι δύσκολος. Θύμισε πάντως πως ο κ. Στουρνάρας εκτός από διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σήμερα υπήρξε και υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά (το Υπουργικό Συμβούλιο της οποίας τον εξέλεξε ομόφωνα και διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος)...