Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Καληνύχτα- καληνύχτα...

Η ματαιοδοξία δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην πολιτική. Όπως επίσης καθόλου σπάνιος δεν είναι και ο ρόλος του σωτήρα και δη του αυτόκλητου.

Μέσα στην κρίση, ακόμα και άνθρωποι που ήταν βουτηγμένοι μέχρι το λαιμό στον...
βούρκο της μεταπολιτευτικής διακυβέρνησης έπαιξαν τους σωτήρες και μάλλον έχασαν.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης όμως, αν και αυτόκλητος σωτήρας, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Δεν μπλέχτηκε με την ενεργό πολιτική παρά μόνο πριν δύο χρόνια, αλλά ήταν απολύτως αναγνωρίσιμος από την τηλεοπτική δημοσιογραφική του καριέρα. Στον πλανήτη του Σταύρου αυτό αρκούσε ως επιχείρημα για να τον θεωρήσει το εκλογικό σώμα «νέο» και «λύση»

Η ψευδαίσθηση κράτησε λίγο και στις εκλογές της περασμένης Κυριακής το Ποτάμι μεταβλήθηκε σε ξεροπόταμο. Ήδη ο ίδιος και τα στελέχη του αναζητούν τους λόγους, ενώ αυτοί οι λόγοι “φωνάζουν” από την ίδρυση του.

Πρώτ’ απ’ όλα το απολύτως θολό ιδεολογικό στίγμα. Και λίγο Σημίτης και λίγο Ομπάμα και..
λίγο Θάτσερ και λίγο Λεωνίδας Κύρκος και λίγο Φρίντμαν και λίγο (πολυ λίγο όμως) Κέυνς και λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου. Κανείς, ούτε τα ίδια τα στελέχη του δεν μπορούσαν να ορίσουν αυτό το στίγμα. Κάποια στιγμή ο Σταύρος μίλησε για “μεταρρυθμιστικό κέντρο”, αλλά μ’ αυτο φαίνεται να έπεισε τον εαυτό τουκαι μερικούς υποψήφιους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ο δεύτερος λόγος ήταν το εμφανές και συνεχές φλερτ με τους νεοφιλελεύθερους, οι οποίοι δεν είναι δημοφιλείς πουθενά στον πλανήτη. Έγιναν βασικά στελέχεη νεοφιλελεύθεροι με τη βούλα. Μόνο που εγγυημένο με τη βούλα είναι το καρπούζι, για το νεοφιλελεύθερο δυναμικό ισχύει το “μάπα το καρπούζι” Οι δε δηλώσεις της Αντιγόνης Λυμπεράκη π.χ. ότι “οι φτωχοί ψηφίζουν λάθος”, έβγαλε στον αφρό έναν κακοφορμισμένο επαρχιώτικο ελιτισμό. Και όλα αυτά σε μία εποχή όπου ο μισός πληθυσμός ή λιμοκτονεί ή βλέπει πολύ κοντά αυτό το ενδεχόμενο.

Τις ίδιες επιδόσεις είχε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, που θεωρούσε μάλιστα ότι απευθύνεται με ευκολία και σε ένα πιο νεανικό ακροατήριο. Δεν είναι δυνατόν να απαντάς σε ερώτηση ενός νέου για το βασικό μισθό και να του λες αν του δώσεις αύξηση αυτά θα τα ξοδέψει σε τρόφιμα και σε βενζίνη που είναι εισαγόμενα. Το σύνθημα “μην τρώτε, γιατί τα τρόφιμα είναι εισαγόμενα” δεν είναι δείγμα μεγάλης πολιτικής ευφυίας.

Τα στελέχη του “Ποταμιού” έπασχαν και πάσχουν από έναν ελιτισμό που δεν έχει καν αστικές ρίζες. Είναι ο ελιτισμός του “θέλω να γίνω αστός στη θέση του αστού” Και αυτό πολλές φορές καταλήγει σε κωμωδία.

Μια από τις ενδεικτικές στάσεις απέναντι στην κοινωνία είναι η αποθέωση της ιδιότητας “καθηγητής Πανεπιστημίου”. Όχι γιατί δεν υπάρχουν εξαιρετικοί και ικανότατοι καθηγητές, αλλά γιατί αυτή η ιδιότητα δεν σημαίνει εξ ορισμού και ιδιαίτερες ικανότητες στη Διοίκηση. Άλλωστε καθηγητές ήταν και Κώστας Σημίτης και ο Αλαγοσκούφης και ο Χριστοδουλάκης και ο Χαρδούβελης.

Στην τηλεόραση, αν δεν κάνεις ζωντανό πρόγραμμα, έχεις την πολυτέλεια του μοντάζ. Και τον Σταύρο τον βλέπαμε (καλο)μονταρισμένο. Με την κάθοδο του στην πολιτική είδαμε τον Σταύρο αμοντάριστο, γυμνό.

Το σήμα κατατεθέν του ήταν το «Καλησπέρα- καλησπέρα». Προφητικό μάλλον. Κάτι σαν «καρέτα- καρέτα» και «μονάχους- μονάχους» δηλαδή. Είδη υπό εξαφάνιση. «Καληνύχτα- καληνύχτα», Σταύρο…

Δημήτρης Σούλτας - altsantiri.gr

Πάρα πολλές γραβάτες...

Ο Χιούγκο Ντίξον σχολιάζει την ορκωμοσία...

Με... χιούμορ σχολίασε την ορκωμοσία του υπουργικού συμβουλίου​ ο δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters Χιούγκο Ντίξον.

Σε...
ανάρτησή του στο twitter, δημοσίευσε μία φωτογραφία από την ώρα της ορκωμοσίας, την οποία και συνόδεψε με μία λεζάντα.

«Πάρα πολλές γραβάτες...» έγραψε χαρακτηριστικά. Ωστόσο παρά τις... πολλές γραβάτες, αρκετοί υπουργοί δεν τις επέλεξαν, όπως επίσης και ο Αλέξης Τσίπρας...
 

Έκθεση ζωγραφικής τής Σούζυ Κολγιώνη




Το παρασκήνιο μετακινήσεων, απομακρύνσεων στη νέα κυβέρνηση


Προσωπικές στρατηγικές, φιλοδοξίες, πικρίες, τήρηση ισορροπιών αλλά και ομαδοποιήσεις επηρέασαν καθοριστικά την τελική μορφή του νέου υπουργικού συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και το στενό επιτελείο συνεργατών του να επιδίδονται, ήδη από προχθές, σε μαραθώνιο διεργασιών και συνεννοήσεων πριν καταλήξουν στην οριστική σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Η επιλογή του νέου προέδρου της Βουλής καθυστέρησε σημαντικά τον ανασχηματισμό, καθώς ο κ. Ν. Βούτσης εμφανίζεται να επιθυμούσε την παραμονή του στο υπουργείο Εσωτερικών και μάλιστα μέχρι αργά το απόγευμα χθες εξετάζονταν εναλλακτικές, όπως αυτή του κ. Δ. Βίτσα ή του κ. Θοδωρή Δρίτσα. Προηγουμένως είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να μετακινηθεί στη Βουλή ο κ. Γ. Δραγασάκης, συνεργάτες του οποίου ανέφεραν ότι ουδέποτε έγινε συζήτηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το υπουργείο Εσωτερικών προτάθηκε στην κ. Ολγα Γεροβασίλη, η οποία δέχθηκε, επίσης, κρούση να αναλάβει το υπ. Υγείας. Η ίδια αρνήθηκε και τις δύο εναλλακτικές, δηλώνοντας ότι προτιμά να παραμείνει στη θέση της κυβερνητικής εκπροσώπου. Για το υπ. Εσωτερικών επελέγη τελικά ο κ. Π. Κουρουμπλής, ο οποίος είχε αρχικά εμφανισθεί απρόθυμος να μετακινηθεί από το υπουργείο Υγείας, δηλώνοντας ότι θα προτιμούσε να μείνει εκτός κυβέρνησης. Το κενό στο υπ. Υγείας καλύφθηκε με την αναβάθμιση σε υπουργό του πρώην αναπληρωτή υπουργού Ανδρέα Ξανθού.

Ο κ. Αρ. Μπαλτάς ετέθη επικεφαλής στο υπ. Πολιτισμού, που από χθες έγινε ανεξάρτητο, δεν υπάγεται στο υπ. Παιδείας, όπως στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Εμπλοκή παρουσιάσθηκε και στο θέμα του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, που συμμετείχαν στις εκλογές με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, κατέστησαν σαφές ότι επιθυμούσαν την παραμονή του κ. Γ. Τσιρώνη στην κυβέρνηση, κάτι που έγινε τελικά, παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις του κατά την προηγούμενη θητεία δεν θεωρήθηκαν ικανοποιητικές.

Στο υπουργείο Εξωτερικών βρέθηκε ο κ. Ν. Ξυδάκης ως αρμόδιος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ο κ. Ν. Κοτζιάς έθεσε βέτο στο να διατηρηθεί στη θέση αυτή η κ. Σία Αναγνωστοπούλου, επικαλούμενος ριζικές διαφορές στην προσέγγισή τους έναντι κρίσιμων εθνικών θεμάτων. Ωστόσο, βέτο στην απομάκρυνση της κ. Αναγνωστοπούλου από την κυβέρνηση έθεσε η ομάδα των «53» και η κ. Αναγνωστοπούλου μετακινήθηκε στο υπουργείο Παιδείας, ως αναπληρώτρια.

Οι «53» κατέστησαν σαφή την παρουσία τους ως διακριτού πόλου μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τον ανασχηματισμό, καθώς εμφανίζονται ως οι έχοντες τις πλέον έντονες ενστάσεις στο ενδεχόμενο επαναφοράς του κ. Γ. Πανούση στο υπ. Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο, τελικά, μετακινήθηκε από το Εθνικής Αμυνας ο κ. Ν. Τόσκας.

Από το νέο κυβερνητικό σχήμα απουσιάζει ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του Μαξίμου, ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου της προηγούμενης κυβέρνησης, κ. Σπ. Σαγιάς και στη θέση αυτή θα παραμείνει ο γ.γ. της υπηρεσιακής κυβέρνησης, κ. Μιχ. Καλογήρου. Ο κ. Σαγιάς είχε διαφωνήσει με τους χειρισμούς που έγιναν πριν από το δημοψήφισμα και ήδη από τότε υπήρχαν πληροφορίες για πολύ κακές σχέσεις με υπουργούς που στελεχώνουν το επιτελείο του Μαξίμου, ενώ υπήρχε η πληροφορία ότι αμέσως μετά την απόφαση για το δημοψήφισμα είχε υποβάλει παραίτηση, πληροφορία την οποία οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα είχαν διαψεύσει.

Εντυπωσιακό στοιχείο της νέας κυβέρνησης, δεδομένης της έμφασης του κ. Αλέξη Τσίπρα στην καταπολέμηση της διαφθοράς, είναι η απομάκρυνση του κ. Παναγιώτη Νικολούδη, που είχε το σχετικό χαρτοφυλάκιο. Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αρμοδιότητα, πλέον, του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Οπου ήττα και... γκρίνια...

Στο εκλογικό επιτελείο της ΝΔ η κατάσταση είναι περίεργη. Από το βράδυ της Κυριακής άρχισαν τις γκρίνιες για την ήττα. 

Ελεγαν, για παράδειγμα, ότι...
έχουν ευθύνη και οι... ψηφοφόροι: «Μας χειροκροτούσαν αλλά δεν πήγαν να ψηφίσουν» ακούστηκε να λέει ο Ν. Καραχάλιος, εκ των πρωταγωνιστών της προεκλογικής γαλάζιας εκστρατείας. 

Υπήρχε όμως γκρίνια και για τον Μιλτ. Βαρβιτσιώτη. Ελεγαν ότι ήταν υπεύθυνος του πιο νευραλγικού τομέα, του πολιτικού σχεδιασμού, και δεν βγήκε μπροστά: «Ηταν αρκετό καιρό στη Μύκονο, εν συνεχεία αρρώστησε, αλλά όταν έγινε καλά δεν έκανε καμία πρόταση» ακούστηκε να λέγεται. Τέλος, υπήρξε γκρίνια και για τα... σποτ. Ειπώθηκαν ότι ήταν φλύαρα και παλιομοδίτικα και ότι η επικοινωνιακή ομάδα δεν λειτούργησε... ομαδικά!..

ΒΗΜΑτοδοτης

Η σύνθεση της νεας κυβέρνησης...

Όπως τα ξέραμε...


Εκτός ο Σακελλαρίδης, εντός (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ) ο Τέρενς Κουίκ, ο πρύτανης Πελεγρίνης και η Θεοδώρα Τζάκρη. Συντονιστής του κυβερνητικού έργου ο Αλέκος Φλαμπουράρης...

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.


Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραμένει ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ τα υπόλοιπα ονόματα λίγο πολύ ήταν γνωστά από τις διαρροές που υπήρχαν από αργά το απόγευμα.


Η σύνθεση της κυβέρνησης έχει ως εξής...

Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Γιάννης Δραγασάκης

Υπουργός Εσωτερικών: Παναγιώτης Κουρουμπλής
Υφυπουργός Εσωτερικών: Γιάννης Μπαλάφας

Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Χριστόφορος Βερναρδάκης

Αναπληρωτής υπουργός ΠΡΟΠΟ Δημόσιας Τάξης: Νίκος Τόσκας

Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής: Γιάννης Μουζάλας

Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης: Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

Υπουργός Οικονομίας: Γιώργος Σταθάκης

αναπλη τουρισμου κουντουρα

Υφυπουργός για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ: Αλέξης Χαρίτσης

Υπουργός Υποδομών: Χρήστος Σπίρτζης
Υφυπουργός: Δημήτρης Καμμένος

Υπουργός Ναυτιλίας: Θοδωρής Δρίτσας

Υπουργός Τουρισμού: Έλενα Κουντουρά

Υπουργός για θέματα βιομηχανίας: Θεοδώρα Τζάκρη

Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης: Παναγιώτης Σκουρλέτης

Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Βαγγέλης Αποστόλου

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Μάρκος Μπόλαρης

Υπουργός Οικονομικών: Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών:Τρύφων Αλεξιάδης

Ααπληρωτής υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Χουλιαράκης

Υπουργός Παιδείας: Νίκος Φίλης

Υφυπουργός για θέματα έρευνας και καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης

Αναπληρώτρια για τη Νέα Γενιά: Σία Αναγνωστοπούλου

Υπουργός Πολιτισμού: Αριστείδης Μπαλτάς

Υφυπουργός Αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής

Υπουργός Εργασίας: Γιώργος Κατρούγκαλος

Αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου

Αναπληρώτρια υπουργός καταπολέμησης ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου

Υπουργός Υγείας: Ανδρέας Ξανθός

Αναπληρωτής υπουργός Υγείας: Παύλος Πολάκης

Υπουργός Εξωτερικών: Νίκος Κοτζιάς

Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών: Δημήτρης Μάρδας

Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις: Νίκος Ξυδάκης

Υφυπουργός Εξωτερικών: Γιάννης Αμανατίδης

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Πάνος Κάμμενος

Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας: Δημήτρης Βίτσας

Υπουργός Δικαιοσύνης: Νίκος Παρασκευόπουλος

Υπουργός Επικρατείας για αντιμετώπιση της διαφθοράς: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Υπουργός Επικρατείας: Αλέκος Φλαμπουράρης

Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ: Τέρενς Κουικ