Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟΥΣ ΑΔΟΛΕΣΧΕΣ* ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ...

29/01/2015
Φελνίκος
Χθες σας έγραφα ότι δεν πρέπει να δίνουμε και μεγάλη σημασία σε κάποιες άστοχες και υπερβολικές δηλώσεις υπουργών και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί από τις αποφάσεις και τα μέτρα που θα λάβει και όχι από τις δηλώσεις.
Που να ξέρω ο καψερός ότι μετά τις δηλώσεις του υπουργού Κουράκη για την Παιδεία -γιατί αυτές είχα υπόψιν μου, προχθές, όταν έγραφα το άρθρο- ότι την επομένη θα ακολουθούσαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί (ο καθένας στον τομέα ευθύνης του) που, με δηλώσεις τους για επαναπροσλήψεις, αναστολή ιδιωτικοποιήσεων, αυξήσεις μισθών, διοικήσεις τραπεζών κ.α., θα έβαζαν φωτιά στα τόπια.
Λίθος επί λίθου δεν έμεινε στο Χρηματιστήριο. Το αίμα έρρευσε ποτάμι. Περίπου το 30% της αξίας τους έχασαν σε μια μέρα, χθες, οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες και σχεδόν το 45% από τη Δευτέρα. Σε τρεις μέρες χάθηκαν περίπου 8 δις στο Χρηματιστήριο. Δραματική είναι και η πτώση των εισηγμένων εταιρειών που συνδέονται με το δημόσιο, ενώ το τριετές ομόλογο εκτινάχθηκε στο 17% και το δεκαετές στο 10,5%.
Αν σ' αυτά προσθέσουμε και την εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες συν την υποβάθμιση, από την S&P, της ελληνικής οικονομίας από "σταθερή" σε "αρνητική" τότε η κατάσταση μόνον ως ζοφερή μπορεί να χαρακτηριστεί και η οποία θα γίνει ακόμη χειρότερη με την ατμόσφαιρα αποεπένδυσης που διαμορφώνεται και τις "εντολές" που πιθανολογείται ότι θα δώσει, ενδεχομένως έως και τη Δευτέρα, ο Ντράγκι για τις ελληνικές τράπεζες, τα ομόλογα και τα έντοκα.
Δεν ξέρω αν οι νέοι ένοικοι του Μαξίμου έχουν πλήρως συνειδητοποιήσει το κακό που έκαναν οι αλόγιστες δηλώσεις των διορισθέντων υπουργών ούτε είμαι σίγουρος πως η πυροσβεστική παρέμβαση Δραγασάκη θα αποδώσει. Το σίγουρο είναι πως οι προπετείς υπουργοί έκαναν το καλύτερο δώρο στον Γερούν(διο) Ντάϊσελμπλουμ. Ερχόμενος αύριο στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup θα έχει σύμμαχο, εφόσον θέλει να πιέσει τη νέα κυβέρνηση, την κατάσταση χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που δημιουργείται. Μόνον ηλίθιοι θα έβγαζαν μόνοι τους τα μάτια τους.
Επείγει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας να μαζέψει τους λαλίστατους υπουργούς του και να τους φιμώσει. Αρκετό κακό έκαναν. Διαφορετικά θα πρέπει να ξαναρχίσει να γράφει τις προγραμματικές δηλώσεις που ετοιμάζεται να εκφωνήσει σε περίπου δέκα ημέρες από σήμερα στη Βουλή. Σε δέκα ημέρες το τοπίο πιθανότατα θα είναι εντελώς διαφορετικό. Χειρότερο εννοείται. Και φυσικά δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την περίπτωση όταν, μετά από ένα δεκαπενθήμερο, πάει στη Σύνοδο Κορυφής να μην έχει την αίγλη του "κόκκινου" πρωθυπουργού τον οποίον θα περιμένουν να ακούσουν με ενδιαφέρον άμα και ανησυχία οι ομόλογοί του, αλλά του "ζεματισμένου".
Αν δεν θέλει να χάσει το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης πριν ακόμη ξεκινήσει θα πρέπει, κατεπειγόντως, να κόψει με το μαχαίρι κι αν χρειάζεται και καμμιά Χριστοπαναγία, την αδολεσχία των υπουργών του. Πλέον είναι υπουργοί. Έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης. Κάθε λέξη τους μετράει και κοστίζει. Η λεκτική τους γαλακτόρροια βλάπτει. Και την κυβέρνηση και τη χώρα. Ας τους μαζέψει λοιπόν ο Τσίπρας. Τώρα. Πριν είναι αργά. Αν δεν το κάνει αυτοακυρώνεται και καθίσταται συνυπεύθυνος...
matrix.gr 

* αδολέσχης // ο φλύαρος

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σκιτσάρει την επικαιρότητα

undefined

Σταϊνμάγερ: Ανησυχώ λιγότερο μετά την συνάντηση με τον Κοτζιά...


Συμφωνα με πηγή του Βερολίνου, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι...
ανησυχεί λιγότερο για τις θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα της Ρωσίας μετά την συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά.

Είκοσι λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του νέου υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον γερμανό ομόλογό του Φράνκ Βάλτερ Στάινμάγερ στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου των υπουργών εξωτερικών στις Βρυξέλλες με θέμα τις νέες κυρώσεις στη Ρωσία.

Σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το Reuters, ο γερμανός υπουργός δήλωσε ότι ανησυχεί λιγότερο πλέον για τις θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα της Ρωσίας.

Νωρίτερα ο Υπουργός εξωτερικών προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής δήλωσε ότι η Ελλάδα εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και για τη σταθερότητα στην Ουκρανία και συγχρόνως για την αποφυγή ρήξης μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.

Ο Νίκος Κοτζιάς είχε στις Βρυξέλλες συνάντηση και με τον Ουκρανό ομόλογό του Pavlo Klimkin.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ανησυχία του για την αστάθεια στην Ανατολική Ουκρανία και, ιδίως, στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου διαβιούν Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Οκ. Klimkin απηύθυνε στον Υπουργό Εξωτερικών πρόσκληση για  να επισκεφθεί το Κίεβο το συντομότερο δυνατόν...
Reuters

Πανούσης: Πεζές περιπολίες και αστυνομικός της γειτονιάς...


Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο...
θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την επαναφορά του.

«Πεζές περιπολίες, αστυνομικός της γειτονιάς, δηλαδή ο φίλος της καθημερινότητας, που ξέρεις ότι θα τον βρεις στις 2.30 ώρα σε εκείνο το σημείο, που ξέρεις και το τηλέφωνό του. Και δεν ανακαλύπτω κάτι, ξέρετε ως επιστήμονας τα γνωρίζω. Γνωρίζω σε όλη την Ευρώπη τι έχει γίνει, δεν το ανακάλυψα εγώ. Ολες οι άλλες χώρες που τον έχουν ανακαλύψει γιατί τον χρησιμοποιούν. Αρα λοιπόν μας χρειάζεται να ξέρει η γιαγιά, ο παππούς, ο φίλος, ο ανάπηρος ότι σε κάποια περιοχή σε μια πλατεία υπάρχει ένας αστυνομικός που θα τον βοηθήσει» τόνισε ο κ. Πανούσης.

Και πρόσθεσε: «Δεν θα λύσει το πρόβλημα, δεν θα κυνηγήσει τον δράστη αυτός, θα δώσει εντολή να κυνηγηθεί από άλλη υπηρεσία. Αλλά αυτός θα δώσει την ψυχολογική ασφάλεια, υπάρχει κάποιος που με ακούει και μου επιτρέπει να νιώθω καλύτερα. Αρα, πεζή περιπολία, η μοτοσυκλέτα, ο αστυνομικός της γειτονιάς, θα πρότεινα όμως και τα τοπικά συμβούλια πρόληψης παραβατικότητας. Κάπου πρέπει ο καθένας να νοιάζεται για τον πλαϊνό του. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει αυτή η λεγόμενη επίβλεψη της γειτονιάς. Πρέπει λοιπόν να φτιάξουμε ένα πλέγμα συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής».

Στο ερώτημα για το τι πρόκειται να κάνει με τα ΜΑΤ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε: «Για να καταργήσεις κάτι πρέπει να το αντικαταστήσεις. Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι ο τρόπος που λειτουργούν. Αρα, η οριοθέτηση εκ του συντάγματος, εκ του νόμου και εκ της κοινωνικής συναίνεσης. Που τον θέλουμε αυτόν, όχι που θέλει ο ίδιος να παίξει. Και το τρίτο. Δημοκρατικός έλεγχος». 

Και συνέχισε: «Αυτά θα τα λύσουμε και θα τα λύσουμε με ένα εθνικό συμβούλιο αστυνομίας και αστυνόμευσης, με έναν δημοκρατικό έλεγχο. Δεν φτάνει να είναι καλό παιδί ο Γιάννης ο Πανούσης ή ο αρχηγός η φυσική ηγεσία για να λύνονται τα προβλήματα. Πρέπει να υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος. Θέλετε από τη Βουλή, από τη βουλή. Θέλετε από ένα εθνικό ειδικό συμβούλιο με τον Συνήγορο του Πολίτη, την Ένωση Εισαγγελέων. Κάπου δηλαδή πρέπει να βλέπουμε πως γίνονται όλα αυτά».

Αναφερόμενος στην παρουσία της αστυνομίας στα γήπεδα ο κ. Πανούσης ήταν κατηγορηματικός λέγοντας: «Έξω». Και συνέχισε: «Βέβαια είναι του κ. Κοντονή και εμένα με ρωτάτε ως επιστήμονα. Εξω η αστυνομία. Εξω πραγματικά. Αν κατά τη διάρκεια που πηγαίνουν ή που φεύγουν από τα γήπεδα διάφοροι οργανωμένοι, σύνδεσμοι και εξέδρες πραγματικά πρέπει να έχεις τον νου σου. Αλλά, άλλο να έχω τον νου μου και άλλο να βγαίνεις από το γήπεδο με το παιδί σου και να βλέπεις 400 με το χέρι στην σκανδάλη. Είναι άλλο πράγμα. Και πολλώ μάλλον μέσα. Τι να κάνουν μέσα;»...
real.gr

Ο Θεοδωράκης ξυλοκόπησε το σακίδιό του επειδή δεν μπήκε στην κυβέρνηση...


Σταύρος Θεοδωράκης Ποτάμι
Σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται ο Σταύρος Θεοδωράκης, μετά την...
χυλόπιτα που του έριξε ο Αλέξης Τσίπρας για τη συμμετοχή του Ποταμιού στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Σταύρος Θεοδωράκης ξυλοκόπησε άγρια το σακίδιό του, αν και αργότερα του ζήτησε συγγνώμη.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει τουλάχιστον τους συριζαίους να τρώνε στο Αλάτσι -για να τα κονομάει- αλλά ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Σταύρο Θεοδωράκη πως δεν του αρέσουν οι δηθενιές σε εστιατόρια που σερβίρουν κόλλυβα και είναι ποτισμένα από το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη.

Έξαλλος είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης και με την απαράδεκτη εμφάνιση του Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος, όπως παρατήρησε πολύ εύστοχα χρήστης του twitter, έμοιαζε με τον οδηγό του λεωφορείου που είχε κάνει στάση για κατούρημα, στην αναμνηστική φωτογραφία των βουλευτών του Ποταμιού, οι οποίοι είχαν βάλει τα καλά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε στον Γρηγόρη Ψαριανό να κάνει δίαιτα και να φοράει επώνυμα ρούχα, αλλά ο Ψαριανός γουστάρει να είναι μπουχέσας, οπότε μάλλον θα αποχωρήσει από το Ποτάμι και θα πάει από τώρα στη Νέα Δημοκρατία, όπως ήταν και το αρχικό σχέδιό του.



Ο Σταύρος Θεοδωράκης επιμένει στο σινιέ ντύσιμο των βουλευτών, γιατί έχει τραύματα από την παιδική του ηλικία, που δεν είχε βρακί να αλλάξει.

Πολλοί θυμίζουν στον Σταύρο Θεοδωράκη την προεκλογική δήλωσή του πως, εάν το Ποτάμι είναι μια δύναμη του 6%, θα είναι το παιδί για τα θελήματα, με αποτέλεσμα ο Σταύρος να συνειδητοποιεί πως όλη του τη ζωή θα είναι το παιδί για τα θελήματα.

Σταύρο, όπως θα έρχεσαι, πιάσε και δυο μπύρες! Και ένα ουίσκι του κυρίου Γιώργου!

Βέβαια, την πιο καλή ατάκα για τον Σταύρο Θεοδωράκη την έχει πετάξει ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε πει πως δεν μιλάει με τον Σταύρο Θεοδωράκη γιατί προτιμάει να μιλήσει απευθείας με τα αφεντικά του...
pitsirikos.net

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

 

Το διακύβευμα και τα αληθινά συμφέροντα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
PAUL ΚΡUGMAN / THE NEW YORK TIMES
 Οι αγορές τελούν υπό πανικό. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως δεν πρόκειται για την ετυμηγορία τους σχετικά με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας ή μόνον για τη νέα της κυβέρνηση σε οποιονδήποτε βαθμό. Πρόκειται για την εκτίμηση ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών και να προκληθεί άτακτη κατάρρευση της όλης διαδικασίας. Είναι σημαντικό να είμαστε όσο ξεκάθαροι μπορούμε για το τι διακυβεύεται και ποια είναι τα αληθινά συμφέροντα εδώ, μη τυχόν και οι παίκτες εμπλακούν σε μια καταστροφική διαδικασία την οποία και μπορούσαν και έπρεπε να έχουν αποφύγει. Ας αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία:

1. Δεν συζητούμε εάν η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της. Το ερώτημα έχει να κάνει με το πόσο πολύ θα μεταβιβάσει στους πιστωτές της, εμφανίζοντας πρωτογενή πλεονάσματα. Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει πιθανότητα οι πιστωτές να μεταβιβάσουν περισσότερους πόρους στη χώρα.

2. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να συμμορφωθεί πλήρως με τους προηγούμενους όρους την προσεχή πενταετία, θα μεταβίβαζε πόρους σχεδόν 20% επί του ΑΕΠ ενός έτους. Από τη σκοπιά των πιστωτών το ποσό είναι ασήμαντο, αλλά από τη σκοπιά των Ελλήνων είναι κρίσιμο. Η διαφορά μεταξύ ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ και 1,5% του ΑΕΠ είναι τεράστια για την οικονομία και την ευημερία των πολιτών της. Ο μόνος λόγος που θα ήθελαν οι πιστωτές να παίξουν σκληρό παιχνίδι με την Ελλάδα θα ήταν για να την κάνουν παράδειγμα προς αποφυγήν σε άλλες χώρες-δανειολήπτριες που θα προσπαθούσαν να διαπραγματευθούν μια ελάφρυνση χρέους.

3. Εάν ήταν σκληρό το παιχνίδι των πιστωτών, το κίνητρό τους δεν θα συνδεόταν με τη δυνατότητά τους να αρνηθούν νέες πιστώσεις στην Αθήνα. Με την Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, όλα τα ενδεχόμενα νέα δάνεια θα δίνονταν για αποπληρωμή παλαιών.

4. Η ισχύς των πιστωτών προέρχεται από την ικανότητά τους να διαλύσουν το τραπεζικό σύστημα της χώρας, το οποίο εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό από τη δυνατότητά του να δανείζεται από την ΕΚΤ. Το θέλουν, όντως, όμως μέσα σε μια Ε.Ε. που υποτίθεται είναι αφοσιωμένη στα δημοκρατικά ιδεώδη; Εάν η κατάσταση εξακολουθήσει να εξελίσσεται ως έχει, περιμένω ο Μάριο Ντράγκι να δηλώσει κάτι για να διαβεβαιώσει τις αγορές ότι δεν συζητείται η διακοπή δανειοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

5. Παραμερίζοντας τα ιδεώδη, οι συνέπειες του σκληρού παιχνιδιού με την Ελλάδα για τις τράπεζές της θα απέβαιναν πολύ εύκολα τεράστιες. Η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη καθίσταται ρεαλιστική πιθανότητα εάν οι Ευρωπαίοι πιστωτές αποπειραθούν να ασκήσουν πιέσεις, αφαιρώντας το δίχτυ ασφαλείας από τις τράπεζες της χώρας.

6. Κι αν στην πραγματικότητα η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ, πιστεύετε πως δεν θα υπάρξει μετάδοση του φαινομένου;

7. Ειδικότερα, σκεφθείτε τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και κατορθώσει να ξαναβρεί το βήμα της. Αυτό μάλλον θα γίνει ύστερα από μία διετία χαοτική. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να το εμποδίσει, υπονομεύοντας αυθαίρετα την ελληνική οικονομία στη μετα-ευρώ εποχή. Θα επρόκειτο τότε για μια προδοσία των ευρωπαϊκών αρχών.

8. Προς το παρόν η Γερμανία μιλάει σαν να προτίθεται να ακολουθήσει τη στρατηγική του Μάικλ Κορλεόνε. Πιστεύουμε στ’ αλήθεια πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρήσει ή μπορεί να υποχωρήσει με τρόπο ατιμωτικό αμέσως μετά τη μεγάλη του εκλογική νίκη; Οπως το θέτει ο σχολιαστής Ντάνιελ Ντέιβις, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ηλίθιοι». Εντούτοις, λένε ηλίθια πράγματα, εξακολουθώντας να μιλούν για επέκταση λιτότητας και να αντιμετωπίζουν το χρέος ως ένα αμιγώς ηθικό θέμα. Θέλουν και μπορούν να είναι ρεαλιστές και να δεχθούν ότι δεν είναι δυνατόν να ζητήσουν πλεονάσματα -σε οποιοδήποτε ποσοστό και όχι στο 4,5% του ΑΕΠ- τη στιγμή που πρέπει να εμποδίσουν την περιδίνηση να εκτραπεί σε καταστροφή;

kathimerini.gr

Με άνοδο 3,16% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ       ΑΠΕ-ΜΠΕ                                                              
Ισχυρή ανοδική αντίδραση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τη μεγάλη πτώση των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικές απώλειες σε ποσοστό 15,39% και ο τραπεζικός δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 43,81%.
H ανοδική αντίδραση πραγματοποιήθηκε με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές, στον απόηχο των δηλώσεων του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη ότι μέλημα της νέας κυβέρνησης αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών και η ενίσχυση των τραπεζικών μετοχών, τονίζοντας παράλληλα ότι το κράτος θα ασκήσει τα μετοχικά του συμφέροντα χωρίς να θίξει τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων, ενώ οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών θα γίνουν μετά από δημόσια διαβούλευση.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 733,61 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 3,16%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 737,15 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 3,66%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 177,29 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 1,9 δισ. ευρώ.
kathimerini.gr

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί η ΝΔ....

undefined


 Με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει η ΝΔ που έχει πολλές ηφαιστειογενείς ζώνες, ενώ κυριαρχεί το κλασσικό ρητό: «η νίκη έχει πολλούς πατέρες. Η ήττα όμως είναι ορφανή». Υπό τη...


σκιά αυτού του δόγματος στη ΝΔ που απώλεσε την εξουσία από το ΣΥΡΙΖΑ και υπέστη ήττα, ιδεολογικού και στρατηγικού χαρακτήρα, ήδη αναζητούνται υποψήφια εξιλαστήρια θύματα.

Η εκλογική ήττα της ΝΔ στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου βρήκε μια σειρά «γαλάζιων» στελεχών με το όπλο ανά χείρας και έτοιμα να…πυροβολήσουν στη σημερινή ηγετική ομάδα. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, οργανώνοντας την στρατηγική του για την επόμενη μέρα, άρχισε να συναντά κορυφαία στελέχη, ζητώντας τους ουσιαστικά στήριξη και συστράτευση.


Η πιο χαρακτηριστική συνάντηση των τελευταίων τριών ημερών, έγινε χθες με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες διεξήχθη σε…ψυχρό κλίμα και υπήρξαν στιγμές έντασης.


Και αυτό διότι ο κ. Μεϊμαράκης, εκ των πιο ιστορικών «γαλάζιων» στελεχών, με μακρά κομματική διαδρομή και από τα πρόσωπα που έχουν ψυχική ενότητα με την κομματική και κοινωνική βάση της ΝΔ, ανέφερε σωρεία λαθών που έγιναν.


Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς συνάντησε τον «μπαρουτοκαπνισμένο» κ. Μεϊμαράκη, στέλεχος που έχει δώσει πολλές εκλογικές μάχες και στήριξε την παράταξη στα δύσκολα, για πρώτη φορά μετά την προκήρυξη των εκλογών.


Ο κ. Μεϊμαράκης, έθεσε στον πρωθυπουργό σειρά ζητημάτων, όπως την έλλειψη ηγετικής ομάδας, την λανθασμένη πολιτική και επικοινωνιακή στρατηγική (σ.σ. επένδυση στον φόβο), την ανυπαρξία της ΝΔ ευρύτερα, τον πόλεμο που δέχθηκαν από γνωστά «παράκεντρα» του κόμματος υποψήφιοι βουλευτές για να μην εκλεγούν για συγκεκριμένους λόγους που είχαν να κάνουν με την επόμενη μέρα.


Στη συνάντηση ετέθη από τον κ. Μεϊμαράκη σε γενικές γραμμές και το θέμα της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου που αποτελεί και βασικό αίτημα πολλών κορυφαίων. Ο κ. Σαμαράς που θα προεδρεύσει σήμερα το απόγευμα στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ και αποφάσισε να συνεδριάσουν την επόμενη εβδομάδα αρχικά η Κ.Ο. και μετέπειτα η Πολιτική Επιτροπή, δεν απάντησε και μένει να φανεί ποια θα είναι η στάση του. Αν και αρχικά την περασμένη Κυριακή, αμέσως μόλις κλείσανε οι κάλπες και μεταδόθηκε το πρώτο exit poll διέρρευσε το σενάριο περί διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου, αμέσως μετά υπήρξε…διόρθωση, καθώς δεν συνέφερε μια τέτοια συζήτηση την ηγεσία.


Σπεύδουν στον Καραμανλή

Την ίδια στιγμή, μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται...
Γιά νά διαβάσετε ολόκληρο τό άρθρο πιέστε : "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Έτοιμοι για την ενδιάμεση συμφωνία με τους εταίρους...


undefinedΤο πλαίσιο της «νέας σχέσης» που επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μετά την ακύρωση του Μνημονίου θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ο Γιάνης Βαρουφάκης στους Ευρωπαίους εταίρους.
Το χρονοδιάγραμμα αυτής της συμφωνίας θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την πορεία αποπληρωμής των ομολόγων που ωριμάζουν το επόμενο διάστημα με αιχμή τις λήξεις Ιουλίου - Αυγούστου, 5,1 δισ. ευρώ και 3,69 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Συναντήσεις κορυφής
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αναμένεται το μεσημέρι στην Αθήνα, ενώ αύριο σειρά θα πάρει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, στους οποίους ο υπουργός Οικονομικών θα κοινοποιήσει τους βασικούς άξονες του νέου κυβερνητικού προγράμματος

Θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες ο επικεφαλής του Euroworking Group Tόμας Βίζερ έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου.

Στη συνέχεια ο Γιάνης Βαρουφάκης θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

Τα βασικά συστατικά της ενδιάμεσης συμφωνίαςΒασικά συστατικά στοιχεία της ενδιάμεσης συμφωνίας που θα προτείνει η ελληνική πλευρά στους δανειστές θα είναι το «κούρεμα» των υψηλών στόχων που έχουν τεθεί για πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια και η σύνδεση αποπληρωμής του χρέους με βάση την ετήσια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Δηλαδή η Ελλάδα δεν αποπληρώνει στην τρόικα ομόλογα που λήγουν αν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της αύξησης του ΑΕΠ. Ουσιαστικά το χρέος θα «παγώνει» και θα μετακυλίεται χρονικά. Αυτό θα είναι ένα από τα πολλά εργαλεία που βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων η κυβέρνηση, μέτρο το οποίο δεν αποκλείεται να συνδυαστεί και με τις αποφάσεις που θα πάρουν οι δανειστές (επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, επιτόκια).

«Διάλογος και όχι τσαμπουκάδες»
Το στίγμα της τακτικής και των προθέσεων της ελληνικής πλευράς έδωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έπειτα από τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου.

«Ούτε ρήξη ούτε και συνέχιση μιας πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή. Εχουμε σχέδιο. Η Ελλάδα από την Κυριακή το βράδυ είναι μία χώρα που έχει τη δική της άποψη και γνώμη και κατανοούμε ότι και οι άλλες χώρες έχουν τα δικά τους κοινοβούλια. Γι’ αυτό μιλούμε για διάλογο και όχι τσαμπουκάδες» τόνισε ο κ. Δραγασάκης.
efsyn.gr


Συνεχής ενημέρωση του "Guardian" για τις εξελίξεις στην Ελλάδα...


undefined



Με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς (ΦΩΤΟ)...

Ιδιαίτερο και σήμερα το ενδιαφέρον της ιστοσελίδας του βρετανικού "Guardian" για τις εξελίξεις στην Ελλάδα με αφορμή την επίσκεψη του Μ. Σουλτς. 
Η...
ιστοσελίδα ανανεώνει διαρκώς το σχετικό δημοσίευμα και παρακολουθεί όλες τις σχετικές δηλώσεις ελλήνων και ξένων αξιωματούχων.


(η αναφορά στην τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Τσίπρα)
(η αναφορά στις δηλώσεις Γιούνκερ για το εδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους)
left.gr 

Η Κεντρική τράπεζα της Αγγλίας καταδικάζει τη γερμανική λιτότητα...


undefined


Eυθεία επίθεση  στην πολιτική της  γερμαντικής  λιτότητας έκανε ο  διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, όπως αναφέρει δημοσίευμα των βρετανικών "Τιmes", προειδοποιώντας ότι...
η αποτυχία των πλούσιων κρατών να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες κινδυνεύει να παγιδεύσει  την ευρωζώνη σε μια «άλλη χαμένη δεκαετία».

Ο Mark Carney, ζητάει  από  το Βερολίνο  να χαλαρώσει την πολιτική λιτότητας απέναντι στην Ελλάδας και να συναινέσει στα ελληνικά αιτήματα ενώ επικρίνει για την αποτυχία στη διαχείριση του θέματος τους ευρωπαίους ηγέτες.
enikonomia.gr

Ράπισμα σε Σαμαρά – Βενιζέλο από την Human Rights Watch...


featured 
«Τόπο αποκλεισμού, διακρίσεων και δεινών» χαρακτηρίζει η Human Rights Watch την Ευρώπη στην ετήσια έκθεσή της σημειώνοντας ότι η αντίδραση της Ε.Ε είναι απογοητευτική.

Ειδικά για την Ελλάδα, της διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, η έκθεση περιγράφει δεκάδες...
περιστατικά που παραπέμπουν άμεσα σε δικτατορικά καθεστώτα ή χώρες του τρίτου κόσμου.

Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται οι απάνθρωπες συνθήκες που προκάλεσε η πολιτική λιτότητας στα πιο αδύναμα τμήματα του πληθυσμού, οι συνεχιζόμενες ρατσιστικές επιθέσεις, οι οποίες όμως δεν χαρακτηρίζονται ως τέτοιες από την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά και η φίμωση της ελευθερίας του λόγου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις φρικτές συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών αλλά και στην παραβίαση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου από την προφυλάκιση ανθρώπων για περισσότερο από 18 μήνες.

Η αναφορά στην Ελλάδα καταλήγει με την καταδίκη σε 10 μήνες φυλάκισης του χρήστη σατιρικού προφίλ στο Facebook που αναφέρθηκε στον πατέρα… παστίτσιο.

Με πληροφορίες από info-war.gr
 left.gr


Guardian κατά Μέρκελ: Η τερατώδης ηγέτης...


undefined
... και αρχιέρεια της λιτότητας, πρέπει να νικηθεί από τις δυνάμεις της ελπίδας...
 Δριμεία επίθεση κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκέλα Μέρκελ, εξαπολύει ο Βρετανός αρθρογράφος Owen Jones μέσω της στήλης του στον Guardian.

Με...
χαρακτηρισμούς όπως «αρχιέρεια της λιτότητας» και «τερατώδης ηγέτης», και δανειζόμενος φράσεις από τον επίλογο της ταινίας «ο Μεγάλος Δικτάτορας» του Τσάρλι Τσάπλιν, ο Βρετανός αρθρογράφος υποστηρίζει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα μπορεί να ανοίξει δρόμο για τις δυνάμεις ενάντια στη λιτότητα σε όλη την Ευρώπη.

Γράφει στον Guardian:

«Η Ανγκέλα Μέρκελ είναι η πιο τερατώδης ηγέτης της γενιάς της στη Δυτική Ευρώπη.

Πολιτικοί που επιβάλλουν οικονομική βαρβαρότητα σε τόσο μεγάλη κλίμακα, συντρίβοντας τις ζωές εκατομμυρίων, δεν καταλήγουν στα δικαστήρια για να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.

Η Μέρκελ, όμως αναμφίβολα έχει ήδη δικαστεί και καταδικαστεί στο εδώλιο της ιστορίας. Αρχιέρεια της λιτότητας στην ΕΕ, θυμίζει τα λόγια του Τσάρλι Τσάπλιν στο τέλος του «Μεγάλου Δικτότορα»: «Άνδρες - μηχανές, με μυαλά - μηχανές και καρδιές - μηχανές».Οι Έλληνες εξεγέρθηκαν ενάντια στους άνδρες - και γυναίκες - μηχανές, και ζητούν και σε άλλους να ακολουθήσουν.

Ωστόσο η Μέρκελ, η γραφειοκρατία της ΕΕ και οι διεθνείς πιστωτές είναι σκληροί αλλά όχι ανόητοι: Ξέρουν ότι η ελπίδα είναι μεταδοτική, και θα κάνουν ότι μπορούν για να σταματήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να εμπνέει τους άλλους. Η Μέρκελ έχει ήδη απαιτήσει από τον Αλέξη Τσίπρα, τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό, να αποτάξει το δημοκρατικό του μήνυμα και να συνεχίσει την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται από ξένους.»

Ο βρετανός αρθρογράφος αναφέρεται στις προεκλογικές πιέσεις και τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ενδεχόμενο grexit, αλλά και στους κορυφαίους διεθνείς οικονομολόγους που αντιτίθενται στις πολιτικές σκληρής λιτότητας.  

Υποστηρίζει δε, επικαλούμενος και το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, ότι η γερμανική κυβέρνηση γνώριζε ότι δανείζει στην Ελλάδα περισσότερα απ’ ότι μπορεί να αντέξει, αλλά συνειδητά τοποθετούσε κεφάλαια στην Ελλάδα και τις άλλες περιφερειακές χώρες προκειμένου να αποτελέσουν αγοραστές των προϊόντων της.

Ακολούθως ο Guardian περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, αλλά και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τις δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, τα τεράστια ποσοστά ανεργίας και τη διάλυση κάθε δομής κοινωνικής πρόνοιας.

«Τι θα γίνει όμως αν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ;», αναρωτιέται ο βρετανός αρθρογράφος, για να απαντήσει «η λιτότητα θα θριαμβεύσει πάνω στη δημοκρατία» και το μέλλον των λαών σε Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία «θα είναι ζοφερό».

«Γι’ αυτό η υπεράσπιση του κατατρεγμένου ελληνικού λαού είναι τόσο σημαντική. Η ηττημένη Γερμανία επωφελήθηκε από τη διαγραφή χρέους, το 1953, το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την Ελλάδα σήμερα. Πρέπει να υποδεχτούμε το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για τερματισμό της λιτότητας, που δεν άφησε τίποτα παρά κοινωνικά ερείπια σε όλη την Ευρώπη.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα: Ένα που, αν χαθεί, θα σημάνει την απαρχή δεκάδων χρόνων οικονομικού εφιάλτη. Αυτή η επιστροφή στη δεκαετία του 1930 μπορεί να τερματιστεί, και αυτή τη φορά από τη δημοκρατική αριστερά και όχι από τους φασίστες. Η εποχή της Μέρκελ και των «ανδρών - μηχανές» μπορεί να τερματιστεί, αλλά επαφίεται στο εάν όλοι εμείς θα δράσουμε - και μάλιστα γρήγορα», καταλήγει ο Owen Jones.

ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟΥΣ ΑΔΟΛΕΣΧΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΟΥ...

29/01/2015
Φελνίκος
Χθες σας έγραφα ότι δεν πρέπει να δίνουμε και μεγάλη σημασία σε κάποιες άστοχες και υπερβολικές δηλώσεις υπουργών και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί από τις αποφάσεις και τα μέτρα που θα λάβει και όχι από τις δηλώσεις.
Που να ξέρω ο καψερός ότι μετά τις δηλώσεις του υπουργού Κουράκη για την Παιδεία -γιατί αυτές είχα υπόψιν μου, προχθές, όταν έγραφα το άρθρο- ότι την επομένη θα ακολουθούσαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί (ο καθένας στον τομέα ευθύνης του) που, με δηλώσεις τους για επαναπροσλήψεις, αναστολή ιδιωτικοποιήσεων, αυξήσεις μισθών, διοικήσεις τραπεζών κ.α., θα έβαζαν φωτιά στα τόπια.
Λίθος επί λίθου δεν έμεινε στο Χρηματιστήριο. Το αίμα έρρευσε ποτάμι. Περίπου το 30% της αξίας τους έχασαν σε μια μέρα, χθες, οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες και σχεδόν το 45% από τη Δευτέρα. Σε τρεις μέρες χάθηκαν περίπου 8 δις στο Χρηματιστήριο. Δραματική είναι και η πτώση των εισηγμένων εταιρειών που συνδέονται με το δημόσιο, ενώ το τριετές ομόλογο εκτινάχθηκε στο 17% και το δεκαετές στο 10,5%.
Αν σ' αυτά προσθέσουμε και την εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες συν την υποβάθμιση, από την S&P, της ελληνικής οικονομίας από "σταθερή" σε "αρνητική" τότε η κατάσταση μόνον ως ζοφερή μπορεί να χαρακτηριστεί και η οποία θα γίνει ακόμη χειρότερη με την ατμόσφαιρα αποεπένδυσης που διαμορφώνεται και τις "εντολές" που πιθανολογείται ότι θα δώσει, ενδεχομένως έως και τη Δευτέρα, ο Ντράγκι για τις ελληνικές τράπεζες, τα ομόλογα και τα έντοκα.
Δεν ξέρω αν οι νέοι ένοικοι του Μαξίμου έχουν πλήρως συνειδητοποιήσει το κακό που έκαναν οι αλόγιστες δηλώσεις των διορισθέντων υπουργών ούτε είμαι σίγουρος πως η πυροσβεστική παρέμβαση Δραγασάκη θα αποδώσει. Το σίγουρο είναι πως οι προπετείς υπουργοί έκαναν το καλύτερο δώρο στον Γερούν(διο) Ντάϊσελμπλουμ. Ερχόμενος αύριο στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup θα έχει σύμμαχο, εφόσον θέλει να πιέσει τη νέα κυβέρνηση, την κατάσταση χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που δημιουργείται. Μόνον ηλίθιοι θα έβγαζαν μόνοι τους τα μάτια τους.
Επείγει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας να μαζέψει τους λαλίστατους υπουργούς του και να τους φιμώσει. Αρκετό κακό έκαναν. Διαφορετικά θα πρέπει να ξαναρχίσει να γράφει τις προγραμματικές δηλώσεις που ετοιμάζεται να εκφωνήσει σε περίπου δέκα ημέρες από σήμερα στη Βουλή. Σε δέκα ημέρες το τοπίο πιθανότατα θα είναι εντελώς διαφορετικό. Χειρότερο εννοείται. Και φυσικά δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την περίπτωση όταν, μετά από ένα δεκαπενθήμερο, πάει στη Σύνοδο Κορυφής να μην έχει την αίγλη του "κόκκινου" πρωθυπουργού τον οποίον θα περιμένουν να ακούσουν με ενδιαφέρον άμα και ανησυχία οι ομόλογοί του, αλλά του "ζεματισμένου".
Αν δεν θέλει να χάσει το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης πριν ακόμη ξεκινήσει θα πρέπει, κατεπειγόντως, να κόψει με το μαχαίρι κι αν χρειάζεται και καμμιά Χριστοπαναγία, την αδολεσχία των υπουργών του. Πλέον είναι υπουργοί. Έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης. Κάθε λέξη τους μετράει και κοστίζει. Η λεκτική τους γαλακτόρροια βλάπτει. Και την κυβέρνηση και τη χώρα. Ας τους μαζέψει λοιπόν ο Τσίπρας. Τώρα. Πριν είναι αργά. Αν δεν το κάνει αυτοακυρώνεται και καθίσταται συνυπεύθυνος...
matrix.gr

Νόαμ Τσόμσκι: Εξεγερτική λαϊκή αντίδραση η νίκη ΣΥΡΙΖΑ


Δήλωση για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έκανε στον ρ/σ Στο Κόκκινο ο σπουδαίος Αμερικάνος φιλόσοφος, συγγραφέας και ακτιβιστής, Νόαμ Τσόμσκι. Ο Τσόμκσι χαρακτηρίζει τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ ως εξεγερτική λαϊκή αντίδραση στην τρόικα, που προμηνύει νίκες και για άλλους λαούς που δέχονται την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού.
«Η νίκη του Συριζα είναι, πιστεύω, μια εξεγερτική λαϊκή αντίδραση στις άγριες και καταστροφικές πολιτικές που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από την Τρόικα, μια από πολλές παρόμοιες αντιδράσεις στην Ευρώπη, και μέχρι στιγμής αυτή που πρωταγωνιστεί. Θα υπάρξουν πολλά και πολύ σοβαρά εμπόδια στην προσπάθεια να εφαρμοστούν υγιείς και ανθρώπινες πολιτικές. Η επιτυχία δεν θα είναι μόνο νίκη για την Ελλάδα αλλά και για πολλούς άλλους που υπόκεινται στην επίθεση του νεοφιλελευθερισμού στον παγκόσμιο πληθυσμό, επίθεση που παίρνει πολλές μορφές».
tvxs.gr

«Να μην πούμε "φέρτε πίσω την ψήφο μου"»!

Πολιτικη
Αν πρόκειται για αβαρία που αναγκάσθηκε να κάνει ο Τσίπρας, καθώς δεν είχε άλλη επιλογή, τότε γιατί δεν κατέληξε στον Καμμένο, αλλά άρχισε από τον Καμμένο;

|


****************************************************************************
Γιατί η συνεργασία με τον Καμμένο υπήρξε η πρώτη επιλογή και από την πρώτη στιγμή; Αν προέκυπτε έπειτα από κύκλο διαβουλεύσεων με τα λοιπά κόμματα, θα μπορούσε να το καταπιεί κανείς.
****************************************************************************

Είναι μια εξέλιξη την οποία όσο και αν πολλοί περίμεναν και άλλοι -όπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος- είχαν προαναγγείλει, αιφνιδίασε. Αν επρόκειτο απλώς για κοινοβουλευτική υποστήριξη των ΑΝΕΛ προς την κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ως τυπική αναγκαιότητα. Μια λεπτομέρεια μπροστά στην αξία της συντελούμενης αλλαγής και όσα συμπυκνώνει.
Καθώς ο ρεαλισμός στην πολιτική, όσο ωμός και αν δείχνει, είναι αποδεκτός, το βασικό επιχείρημα του Αλέξη Τσίπρα γι' αυτή την επιλογή είναι ότι θα ήταν αδιανόητο να οδηγήσει τη χώρα ξανά σε εκλογές. Η εύστοχη Λώρη Κέζα ανέπτυξε επαρκώς στο ηλεκτρονικό «Βήμα» τα «δίκια» του νέου Πρωθυπουργού σ' αυτή τη σύμπραξη.
Υπάρχουν όμως και διαφορετικές αντιδράσεις και πολλές απορίες.
Γιατί η συνεργασία με τον Καμμένο υπήρξε η πρώτη επιλογή και από την πρώτη στιγμή;
Αν προέκυπτε έπειτα από κύκλο διαβουλεύσεων με τα λοιπά κόμματα, θα μπορούσε να το καταπιεί κανείς. Επειδή όμως πρόκειται για κανονική συγκυβέρνηση, πώς θα πείσει ο Πρωθυπουργός ότι δεν ήταν προσχεδιασμένη – και, άρα, το πρόγραμμα της Αριστεράς που εγκρίθηκε από το εκλογικό σώμα, υπέκρυπτε ένα σχέδιο παραπλάνησης;

**************************************************************************** Από πρακτική σκοπιά με ποιον τρόπο η κυβερνητική συνύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ συνάδει με την έννοια της σύγχρονης διακυβέρνησης;
****************************************************************************  
Εδώ που τα λέμε, για τους ανθρώπους στους οποίους εξακολουθούν να σημαίνουν κάτι μέσα τους οι όροι Δημοκρατική Παράταξη, Αριστερά, Προοδευτική Διακυβέρνηση, Ευρωπαϊκός Προσανατολισμός, Ύφος και Ήθος στην πολιτική, υπάρχουν κόκκινες γραμμές.
Όπως δεν κατάλαβαν ποτέ πώς βρέθηκε ο Γ. Καρατζαφέρης πρώτο τραπέζι πίστα στο προεδρικό μέγαρο να συζητάει με τον Γ. Παπανδρέου για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ή πώς βρέθηκαν ο Άδωνις και ο Βορίδης σε κυβέρνηση που στήριζε το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου -έτσι δεν καταλαβαίνουν πώς μπορεί να υπάρχει ολόκληρη αποικία στελεχών των ΑΝΕΛ σε μια αριστερή κυβέρνηση- με τον επικεφαλής τους στο νευραλγικό υπουργείο Άμυνας- σε προφανή δυσαρμονία και με τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Ευλόγως όσοι είχαν ενοχληθεί τότε, ενοχλούνται και τώρα.
Ευλόγως αντιδρά ο ψηφοφόρος που έδωσε τη συγκατάθεσή του για να κυβερνήσει τη χώρα ο Τσίπρας και με τις δυνάμεις της σύγχρονης Αριστεράς και ενώ πήγε ήσυχος για ύπνο, ξύπνησε την επομένη με την είδηση ότι θα τον κυβερνήσει και ένας πολιτικός με το προφίλ, τον βίο και την πολιτεία του Πάνου Καμμένου; Μπορεί να ψηφίζει κάποιος για να φύγει ο Ντινόπουλος και να έλθει ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και να του προκύπτει η – συμπαθέστατη κατά τα λοιπά – κυρία Τσαρουχά; Δεν είναι τραυματικό σοκ στο βίωμα του μέσου αριστερού και γενικότερα του δημοκρατικού πολίτη;
****************************************************************************
Αν πρόκειται για αβαρία που αναγκάσθηκε να κάνει ο Τσίπρας, καθώς δεν είχε άλλη επιλογή, τότε γιατί δεν κατέληξε στον Καμμένο, αλλά άρχισε από τον Καμμένο;
****************************************************************************  
Από πρακτική σκοπιά με ποιον τρόπο η κυβερνητική συνύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ συνάδει με την έννοια της σύγχρονης διακυβέρνησης; Δεν υπονομεύει εξ αντικείμενου τη στρατηγική του;
Αν πρόκειται για αβαρία που αναγκάσθηκε να κάνει ο Τσίπρας, καθώς δεν είχε άλλη επιλογή, τότε γιατί δεν κατέληξε στον Καμμένο, αλλά άρχισε από τον Καμμένο – και τελείωσε με αυτόν την αναζήτηση συμμάχων;
Όταν κατακαθίσει ο κουρνιαχτός θα διαφανεί ότι αυτή η ετερόκλητη συμφωνία σημαδεύει αρνητικά την αφετηρία της κυβέρνησης για την οποία ο Πρωθυπουργός πράγματι έκανε και εξαιρετικά ανοίγματα, όπως στην περίπτωση του φιλοσοφημένου καθηγητή Γιάννη Πανούση. Αρνητική είναι επίσης η παραβίαση του κανόνα ότι δεν μπορούν να μετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόσωπα με διαφορετική άποψη από τον Πρωθυπουργό για κρίσιμα πολιτικά θέματα, όπως η Ευρωζώνη.
Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι η νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας που θα κριθεί πρώτα από τη Βουλή και εν συνεχεία, στον χρόνο, από το έργο της. Ασφαλώς, έχει δικαίωμα να ασκήσει την πολιτική της και να κάνει τις επιλογές της στις συνεργασίες και στα πρόσωπα. Αλλά, όμως, είπε ο Στέφανος Τζουμάκας -που δεν μετείχε σ' αυτές τις εκλογές- εκπροσωπώντας κατά κάποιον τρόπο μια γενιά που τα υπολόγιζε αυτά: «θα κρίνεται από το ότι οι αξίες ασκούνται έμπρακτα, από το ό,τι οι στόχοι πρέπει να συμβαδίζουν με αρχές». Στον βαθμό που υποτιμάει την ουσία της εμπιστοσύνης που πήρε, απλώς, περνάει μόνη της τη θηλιά στον λαιμό της. Θα περίμενε κανείς περισσότερη οξυδέρκεια σ' αυτό το θέμα.
Κανείς από όσους ψήφισαν για να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 36% δεν έδωσε λευκή επιταγή. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που καθιστά τον νέο Πρωθυπουργό ισχυρό, είναι πρωτίστως η ελπίδα για μια διαφορετική αντίληψη της πολιτικής, άρα και για μια άλλη πρακτική στην άσκησή της. Αυτή η ελπίδα είναι συνδεδεμένη με αρχές, κανόνες, οράματα, ιδέες και αξίες όσων μάτωσαν επί δεκαετίες για όσα είναι μάλλον δύσκολο να ενστερνιστούν πολιτικοί σαν τον Πάνο Καμμένο και την κομπανία του.
Μην κακοφανεί λοιπόν, αν ο πολίτης που εμπιστεύτηκε τον Αλέξη Τσίπρα ως νέο και χαρισματικό πολιτικό -και πίστεψε σε αυτό που εκπροσωπούσε- ανέβει στα κεραμίδια και αρχίσει να φωνάζει:
«Φέρτε πίσω την ψήφο μου»…
thetoc.gr 

Ηχηρή παρέμβαση Δραγασάκη για τράπεζες επενδύσεις, διαπραγμάτευση

ixiri-parembasi-dragasaki-gia-trapezes-ependuseis-diapragmateusi


Πρώτη ηχηρή και καθησυχαστική παρέμβαση από τον Γιάννη Δραγασάκη μετά τη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μαξίμου υπό τον Αλ. Τσίπρα.
Καθησυχαστικός ως προς τις κινήσεις της κυβέρνησης στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης προχωρώντας σε σειρά διευκρινήσεων λίγες ώρες μετά το κράχ στο χρηματιστήριο αλλά και στην αγορά των ομολόγων και την πολυγλωσσία κυβερνητικών στελεχών.
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός των ιδιωτών επενδυτών στις τράπεζες, υποστήριξε ότι υπάρχει έτοιμος κατάλογος έργων, μικρών και μεγάλων τα οποία αποσκοπούν στο να τονωθούν οι επενδύσεις ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει επιβολή νέων φόρων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης.
«Η κυβέρνηση θα ασκήσει τα μετοχικά της δικαιώματα στις τράπεζες χωρίς όμως να θίξει τα συμφέροντα των ιδιωτών επενδυτών» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης εξερχόμενος, το βράδυ της Τετάρτης από το Μέγαρο Μαξίμου όπου έγινε η πρώτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Ετοιμάζουμε κατάλογο έργων για να δείξουμε ότι υπάρχει η Ελλάδα των δυνατοτήτων και των ευκαιριών
Μάλιστα, προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα διαβουλευτεί με τους ιδιώτες μετόχους των ελληνικών τραπεζών γνωστοποιώντας ότι έχει κλειστεί ήδη ραντεβού με τους εκπροσώπους των μετόχων της τράπεζας Eurobank.
«Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν ύστερα από δημόσια διαβούλευση» υποστήριξε ο κ. Δραγασάκης
Θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από τις εξαγγελίες υπουργών περί κατάργησης αποκρατικοποιήσεων (μικρή ΔΕΗ, ΟΛΠ κλπ) ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι προγραμματίζεται σειρά νέων επενδύσεων που θα διευρύνουν το παραγωγικό δυναμικό της χώρας. «Ετοιμάζουμε κατάλογο έργων για να δείξουμε ότι υπάρχει η Ελλάδα των δυνατοτήτων και των ευκαιριών» υποστήριξε ο κ. Δραγασάκης.
Ερωτηθείς για την «συμφωνία γέφυρα» με τους δανειστές στην οποία αναφέρθηκε το μεσημέρι ο κ. Βαρουφάκης, ο κ. Δραγασάκης υποστήριξε ότι είναι πρόωρο να αναφερθεί στο περιεχόμενό της, τόνισε, ωστόσο ότι θα αναζητηθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση ώστε να καλυφθεί χρηματοδοτικά το κενό (το οποίο δημιουργείται με δεδομένο ότι για την ελληνική κυβέρνηση το μνημόνιο έχει λήξει) μέχρι την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με τους δανειστές.
Ο κ. Δραγασάκης κλήθηκε να σχολιάσει και τις παροχές που εξαγγέλθηκαν και σήμερα από τους αρμόδιους υπουργούς: «Δεν θα επιβαρυνθούν οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις» τόνισε αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στη ΔΕΗ και πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησης.
«Δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι» είπε ο κ. Δραγασάκης αλλά αναδιανομή των φόρων ενώ αναφέρθηκε στην «βάση που θα πρέπει να δημιουργηθεί προκειμένου να αποτυπωθούν τα εισοδήματα και να κληθούν να πληρώνουν όλοι» 
 thetoc.gr

Ο Γαρμπής ετοιμάζεται ν' αγριέψει τό Σαββατοκύριακο. Τά σημάδια δείχνουνε 9 ίσως καί 10 μπωφόρ...

Στροφή στον ρεαλισμό

Αλέξης ΠαπαχελάςΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ
 Ο,τι είναι να γίνει θα γίνει αρκετά γρήγορα στη διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές. Αυτή την ώρα εξαντλούνται εκατέρωθεν η πολιτική ορθότητα και η πάγια διπλωματική ευγένεια. Κανείς όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρερμηνεύσει την πραγματικότητα. Θα είναι σαν εκείνους τους πολιτικούς που έβλεπαν τον Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του 1980, τους έπειθε με το περίφημο «μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς λες» και μετά τους απέλυε μόλις περνούσαν το κατώφλι του γραφείου του.

Οι ενδιάμεσοι που έχουν αναλάβει να μεταφέρουν τα μηνύματα είναι οι «συνήθεις ύποπτοι»: ο πρόεδρος Ολάντ, ο Σουλτς κ.ά. με τη λογική πως ένας σοσιαλιστής μπορεί να πει πιο «τρυφερά» τα πράγματα σε έναν νεοεκλεγμένο Ελληνα πρωθυπουργό. Το μήνυμα του Διευθυντηρίου θα είναι όμως μονότονο: «τελειώστε την αξιολόγηση, τηρήστε τις συμφωνίες και μετά μιλάμε για τα υπόλοιπα». Ολοι όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα θεωρούν ότι αν ξεπερασθεί ο κάβος της αξιολόγησης υπάρχουν τα συστατικά για μία συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να υλοποιήσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις που είναι τελείως αντίθετες με τις απόψεις του, η τρόικα να δεχθεί ένα τμήμα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, να γίνουν μερικά ουσιαστικά πράγματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και να βρεθεί μια φόρμουλα για χαλάρωση των στόχων στη δημιουργία πλεονασμάτων και το χρέος. Ακούγεται λογικό και εύκολο. Στην πράξη είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να πάρει μια βαθιά ανάσα, να κλείσει την αξιολόγηση και μετά να καρπωθεί τα υπόλοιπα. Αυτό θα έπρεπε να γίνει μέσα σε ένα μήνα. Η πραγματική οικονομία θα «ξεπάγωνε», οι αγορές θα έλεγαν ότι «εδώ έχουμε Λούλα και όχι Τσάβες» και τα πράγματα θα έπαιρναν τον δρόμο της κανονικότητας. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει ότι κανένας υπουργός δεν θα κάνει κάτι πολύ φανταχτερό και απόλυτα μονομερές που θα έβγαζε την άλλη πλευρά από τα... ρούχα της. Υπάρχουν τέτοιες κινήσεις κατάργησης διαφόρων ρυθμίσεων ή αλλαγής προσώπων σε θέσεις-κλειδιά που θα σόκαραν τους έξω.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει μια ευκαιρία να κάνει μια στροφή προς την υπευθυνότητα. Η επιδείνωση της κατάστασης στην πραγματική οικονομία και το ρίσκο μιας τραπεζικής κρίσης θα του δώσει το πάτημα. Τα κόμματα ευθύνης που σήμερα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, όπως και κάθε λογικός άνθρωπος, θα χρειασθεί να στηρίξουν αυτήν τη στροφή. Ολοι, μέσα και έξω, θα βοηθήσουν να «κατέβει από το δέντρο» και να αποτραπεί μια περιπέτεια. Ο άλλος δρόμος είναι αυτός της ρήξης με τους ισχυρούς της Ευρώπης, που ενδέχεται να επεκταθεί και σε γεωπολιτικά ζητήματα. Δρόμος δύσβατος για τον οποίο δεν έχει προετοιμασθεί ο ελληνικός λαός, γιατί πρόκειται για ζήτημα που δεν συζητήθηκε καθόλου κατά την προεκλογική περίοδο.
kathimerini.gr 

Όχι σε νέους «Μουρούτηδες», Αλέξη!


Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Θάνος Δημάδης Θάνος Δημάδης
 Μία κυβέρνηση της αριστεράς για πρώτη φορά στη χώρα είναι γεγονός. Ο πρώτος σαραντάρης πρωθυπουργός στην Ελλάδα είναι επίσης πραγματικότητα. Και ένα κυβερνητικό σχήμα όπου η πλειοψηφία των ανθρώπων του ορκίζονται για πρώτη φορά υπουργοί -και μάλιστα με πολιτικό όρκο- είναι μία νέα αρχή που κάλλιστα ενέχει ψήγματα της εδώ και χρόνια πολυπόθητης πολιτικής αλλαγής. Και τα τρία αυτά δεδομένα είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, ικανά να δώσουν στην πλειονότητα του ελληνικού λαού την ώθηση που αναζητά ώστε να νιώσει ότι -επιτέλους- κάτι αρχίζει να κινείται σε αυτήν τη χώρα. Προς την σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση θα κριθεί από την ιστορία και ίσως όχι αναγκαστικά σε βάθος χρόνου. Αυτές είναι κάποιες γενικές παρατηρήσεις που θα μπορούσα να κάνω, θέλοντας ως πολίτης να συνοψίσω αυτό που ζούμε από την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Υπάρχουν όμως και κάποια πράγματα που επιθυμώ να καταθέσω δημόσια ως προσδοκία -ή για να το θέσω καλύτερα, ως ελπίδα- για το ήθος που περιμένω να επιδείξει η νέα κυβέρνηση, μιλώντας όχι γενικώς κι αορίστως από τη σκοπιά του πολίτη αλλά πολύ συγκεκριμένα από τη σκοπιά του ενεργού επαγγελματία που ανήκει στη νέα γενιά δημοσιογράφων αυτής της χώρας.
Στα τέλη του 2012 αναγκάστηκα να παραιτηθώ από το κανάλι στο οποίο εργαζόμουν ως ανταποκριτής για τον λόγο ότι ο διευθυντής του γραφείου τύπου του τότε πρωθυπουργού ήταν ολημερίς κι ολονυχτίς με ένα τηλέφωνο στο χέρι για να διαψεύδει όσα ρεπορτάζ δικά μου και άλλων συναδέλφων δεν του άρεσαν, είτε καλώντας απευθείας τους εργοδότες μας, ζητώντας τους να μας... «συνετίσουν», είτε εξαπολύοντάς μας απρόκλητες επιθέσεις μέσω... τουίτερ, κάθε φορά που δεν συμφωνούσε με τις απόψεις μας. Αυτό δυστυχώς ήταν μόνο μικρή κουκκίδα στο μεγάλο ψηφιδωτό των χονδροειδών παρεμβάσεων της προηγούμενης κυβερνητικής εξουσίας στον ρόλο των δημοσιογράφων και των μέσων ενημέρωσης στη χώρα. Γι' αυτό κι ένας από τους λόγους που από νωρίς κατέθεσα δημόσια την άποψή μου -είτε μέσα από την αρθρογραφία μου, είτε μέσω της πρόσφατης συγγραφικής μου δουλειάς- για την ανάγκη να απέλθει η προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν γιατί πίστευα ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία, η Ελλάδα βίωσε ένας καθεστώς ωμής λογοκρισίας και περιορισμού της ελευθερίας του λόγου, με το οποίο μία μερίδα των εγχώριων συμβατικών μέσων ενημέρωσης ηθελημένα - για λόγους που χρήζουν ανάλυσης σε επόμενο άρθρο- συμβιβάστηκε.
Η διαστρέβλωση των ειδήσεων και η παραποίηση της πραγματικότητας μέσα από πληρωμένες «αγιογραφίες» που αναλάμβανε εργολαβικά μερίδα του δημοσιογραφικού κατεστημένου, σε πλήρη συντονισμό με την τότε κυβερνητική εξουσία, είχαν γίνει καθημερινή πρακτική. Τελικά θύματα -εκτός από την αντικειμενική ενημέρωση του κόσμου- ήταν οι δημοσιογράφοι, και ειδικότερα όσοι από εμάς επιλέξαμε να υπερασπιστούμε την αλήθεια του ρεπορτάζ μας, να μην σκύψουμε υποτακτικά το κεφάλι σε απειλές και άνωθεν εκβιαστικές υποδείξεις και να πληρώσουμε φυσικά το ανάλογο τίμημα, είτε παραγκωνιζόμενοι από το σύστημα της κατεστημένης δημοσιογραφικής εξουσίας είτε χάνοντας ακόμα και τη δουλειά μας. Δε είναι τυχαίο ότι τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία διεθνών οργανισμών κατατάσσουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της λίστας των χωρών που υποφέρουν περισσότερο από απόπειρες χειραγώγησης της ελευθερίας του Τύπου και αλλεπάλληλα περιστατικά λογοκρισίας δημοσιογράφων.
Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα ο δημοσιογραφικός κόσμος έχει αποδειχθεί ανίκανος να επιδιώξει και να πετύχει την αναγκαία αυτοκάθαρσή του από τους πρόθυμους υπηρέτες τής κάτω από το τραπέζι συναλλασσόμενης δημοσιογραφίας, ευελπιστώ ότι η νέα κυβερνητική εξουσία δεν θα μπει στον πειρασμό να αναπτύξει αντίστοιχες σχέσεις δούναι και λαβείν με το σημερινό ευάλωτο δημοσιογραφικό κατεστημένο, που τώρα ψάχνεται να γαντζωθεί από εκείνους που μέχρι πρότινος λοιδορούσε όσο προσέφερε -σίγουρα όχι αφιλοκερδώς- τις υπηρεσίες του στους χθεσινούς ενοίκους του Πρωθυπουργικού γραφείου. Το ότι το χρηματοκιβώτιο του Μεγάρου Μαξίμου βρέθηκε άδειο από λεφτά, διόλου τυχαίο ίσως να μην είναι...
protagon.gr