Του Γ. Αγγέλη
Όταν, πριν από δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ διαβεβαίωνε τις αγορές ότι οι ευρωτράπεζες δεν θα χρειαστούν άμεσα επιπλέον κεφάλαια, όλοι θεώρησαν ότι αυτό στόχευε στο να καθησυχάσει τις αγορές, που είχαν βυθιστεί για τρίτη εβδομάδα από τις αρχές του χρόνου στο "κόκκινο". Και πράγματι οι αγορές –όσον αφορά την Ευρωζώνη– γύρισαν για μερικά 24ωρα στο "πράσινο".
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η "δεσμευτική" αυτή δήλωση του κ. Ντράγκι δεν ήταν απλώς μια διαβεβαίωσή του προς τις αγορές ότι τα "κόκκινα" δάνεια δεν θα υποχρεώσουν σε νέες άρον-άρον ΑΜΚ τις ευρωτράπεζες μέσα στο 2016.
Ήταν ταυτόχρονα μια τοποθέτηση απέναντι στον νέο σκληρό εκβιασμό της Bundesbank και του κ. Σόιμπλε, που από τον Νοέμβριο του 2015 –όπως έχει αποκαλύψει το "Κ"– έχει εισαγάγει την "ιδέα" ότι οι τράπεζες θα πρέπει να σχηματίζουν προβλέψεις και για το "ρίσκο" των κρατικών ομολόγων που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους...
Η κόντρα έχει αρχίσει να χτυπάει "κόκκινο", καθώς η "ιδέα" αυτή του γερμανικού υπ. Οικονομικών (κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Bundestag από το υπ. Οικονομικών) έχει μπει στο τραπέζι των συζητήσεων της Ευρωζώνης για να εμποδίσει την εκκίνηση των διαδικασιών δημιουργίας του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016.
Τα "κόκκινα" δάνεια
Η ανάδειξη, μάλιστα, του σοβαρού προβλήματος "κόκκινων" δανείων στην Ιταλία με έναν "όγκο" που τρομάζει –ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ– έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ένταση στη συζήτηση...
Να πώς έχουν τα πράγματα :