Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

"Απογείωση» της αμερικανικής οικονομίας"


Η αύξηση του ΑΕΠ αποδίδεται στον δείκτη της κατανάλωσης, η οποία αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2%.     

Προς τα πάνω αναθεώρησε την αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, που το τρίτο τρίμηνο αυτού του έτους θα φτάσει το 4,1%, το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για το τρίτο καλύτερο τρίμηνο από το 2006.
Η ευχάριστη έκπληξη προέρχεται από την κατανάλωση, η οποία αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2%. Ο δείκτης αυτός έχει θεμελιώδη σημασία, αφού αντιπροσωπεύει γύρω στο 70% της οικονομικής δραστηριότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Αμερικανοί κατανάλωσαν περισσότερες υπηρεσίες, όπως η υγεία και η εστίαση.
Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κι αυτές κατά 4,8%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στις επενδύσεις της «πνευματικής ιδιοκτησίας».
«Τα τελευταία χρόνια, η αμερικανική οικονομία απογοήτευσε πολλές φορές, με την ανάπτυξη να μη διαρκεί», σημειώνει ο Τζόζεφ Λέικ από την Economist Intelligence Unit. «Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά και ελπίζουμε πως η ανάπτυξη θα παραμείνει υψηλή τα επόμενα τρίμηνα».
Το μόνο κακό για την αμερικανική οικονομία είναι ότι η ανεργία παραμένει στο 7% (αναμένεται όμως να μειωθεί κατά μισή μονάδα). Αυτό δεν εμπόδισε τον Μπαράκ Ομπάμα να εκφράσει σε συνέντευξη Τύπου την ικανοποίησή του για τη δημιουργία δύο επιπλέον εκατομμυρίων θέσεων εργασίας το 2013 και τη βεβαιότητα ότι το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης της οικονομίας. «Ουάου!» ήταν η αντίδραση των δημοσιογράφων του CNN που ήταν παρόντες στη συνέντευξη.
Η είδηση για την «απογείωση» της αμερικανικής οικονομίας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν συνδυαστεί με την ταυτόχρονη υποβάθμιση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Standard & Poor's. Η απόφαση αυτή είναι βέβαια κυρίως συμβολική, αφού η ΕΕ εκδίδει λίγους τίτλους. Δείχνει όμως τα διαφορετικά αποτελέσματα που είχαν δύο διαφορετικές πολιτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Εκεί, η έμφαση στην ανάπτυξη οδήγησε στην ανάκαμψη. Εδώ, η έμφαση στη λιτότητα οδήγησε στη στασιμότητα.
Κι όλα αυτά είναι ακόμη σημαντικότερα αν σκεφτεί κανείς από πού ξεκίνησε η κρίση. Πριν από πέντε χρόνια, η προβληματική οικονομία ήταν η αμερικανική. Η κρίση κτύπησε πρώτα τη Γουόλ Στριτ, ύστερα την «πραγματική» οικονομία και στη συνέχεια διαδόθηκε σε άλλες περιοχές του κόσμου. Το ότι η Αμερική εξήλθε από την κρίση πριν από την Ευρώπη, το οφείλει στις απαντήσεις που έδωσαν η αμερικανική κυβέρνηση και η Fed. Όταν ακόμη ο Ομπάμα είχε την απόλυτη πλειοψηφία στο Κογκρέσο, πέτυχε να ψηφιστούν δημόσιες επενδύσεις κατά της ύφεσης. Στη συνέχεια, άφησε την αναλογία του ελλείμματος προς το ΑΕΠ να φτάσει το 12%, τρεις φορές μεγαλύτερο από το όριο που ισχύει στην ευρωζώνη. Κι όταν έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή, πήρε τη σκυτάλη η Κεντρική Τράπεζα. Η παρέμβαση του Μπερνάνκι είχε στην Αμερική τα ευεργετικά αποτελέσματα που δεν μπόρεσε να έχει η ΕΚΤ στην Ευρώπη: την εκ νέου διοχέτευση χρήματος προς εκείνους που τα είχαν περισσότερη ανάγκη, δηλαδή τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις. Αυτό οδήγησε και σε μια ανταγωνιστική υποτίμηση του δολαρίου, που ωφέλησε τις αμερικανικές εξαγωγές.
Οι κινήσεις αυτές του Ομπάμα, ο οποίος ήταν πάντοτε πεισμένος ότι προτεραιότητα αποτελεί η απασχόληση, δεν μεταφράστηκαν σε άνοδο της δημοτικότητάς του, που παραμένει σε ένα ταπεινό 41%. Την εξήγηση την έδωσε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου: «Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για να έχουν ίσες ευκαιρίες όλοι οι Αμερικανοί». Πράγματι, το μοντέλο ανάπτυξης που παρατηρείται σήμερα είναι παρόμοιο με εκείνο της εποχής προ του 2007. Τα κέρδη των επιχειρήσεων έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ίδια ώρα οι φόροι που πληρώνουν για τα κέρδη αυτά είναι μειωμένοι κατά 5%.                                                (Καθημερινή - Διεθνής Οικονομία)

Πρόκληση των Τούρκων: έστειλαν μαχητικά πάνω από τους Φούρνους

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Πριν 39' |
Πρόκληση των Τούρκων: έστειλαν μαχητικά πάνω από τους Φούρνους

Τέσσερα τουρκικά Φάντομ πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας, σε ύψος 2.600 ποδιών, στις 15:29 το μεσημέρι, ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.
Συνολικά, τη Δευτέρα, εισήλθαν στο FIR Αθηνών 7 τουρκικά αεροσκάφη - καταγράφηκαν 2 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 9 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου.

Ολα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

Σημειώνεται ότι είναι η πέμπτη φορά φέτος που τουρκικά φάντομ πέταξαν πάνω από το νησιωτικό πλέγμα των Φούρνων.    (TA NEA on line)

Η Πιπιλή είδε το φως το αληθινό


Παραπολιτική

Τι κι αν συνυπήρξαν τόσα χρόνια στο ίδιο κόμμα και στα ίδια έδρανα; Αρκούσε μια μόνο διαφοροποίηση του κ.Πολύδωρα για να δεχθεί την παραπάνω επίθεση σε υψηλούς τόνους από την Πιπιλή.

Είδαμε μέσα σε μια μέρα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποθεώνουν τον Πολύδωρα και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να τον...βρίζουν. Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Χρυσής Αυγής η γελοιότητα του πολιτικού μας συστήματος.

Και φταίει η Μέρκελ...

Σε δύσβατα μονοπάτια η δικομματική κυβέρνηση


Σε δύσβατα μονοπάτια η δικομματική κυβέρνηση


Η κοινοβουλευτική δύναμή της στους 153 βουλευτές
 Σε δύσβατα μονοπάτια εισήλθε η δικομματική κυβέρνηση, μετά και την διαγραφή του κ. Βυρ. Πολύδωρα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς πλέον η κοινοβουλευτική δύναμη της συγκυβέρνησης αριθμεί 153 βουλευτές.

Ως εκ τούτου, κάθε ψηφοφορία από εδώ και πέρα θα είναι εξαιρετικά πιο δύσκολη και αναμένεται να δοκιμαστούν οι αντοχές του δικομματικού συνασπισμού, ενώ καθοριστικό ρόλο θα έχουν και οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠαΣοΚ και η στάση ορισμένων βουλευτών του έναντι της ΝΔ.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς ήταν αμετακίνητος, παρά τις διαφορετικές εισηγήσεις, ως προς την διαγραφή του κ. Πολύδωρα, και θεωρεί -όπως ειπώθηκε σε σύσκεψη- ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα είναι πιο ισχυρή. Και αυτό, διότι το κεντρικό επιχείρημα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως δύσκολα από εδώ και πέρα, βουλευτής ειδικά της ΝΔ, θα διαφοροποιηθεί, δημιουργώντας μείζον θέμα στην κυβέρνηση.

"Θα το σκεφθεί πολλές φορές κάποιος βουλευτής να καταψηφίσει ένα κρίσιμο νομοσχέδιο και να δημιουργήσει συνθήκες αστάθειας για την κυβέρνηση" έλεγε κεντρικός κυβερνητικός παράγοντας, επιμένοντας πως η διαγραφή του κ. Πολύδωρα ήταν μονόδρομος μετά την κίνησή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία των τελευταίων ημερών ήταν μια μεγάλη περιπέτεια και δοκιμασία, αλλά όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών, "περάσαμε τον κάβο". Όμως, παρά την ψήφιση των δυο κρίσιμων νομοσχεδίων για το φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς, η εικόνα που παρουσίασε η κυβέρνηση, με τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν, ειδικά στο θέμα των τροπολογιών, ανησύχησαν αρκετούς.

Την ίδια στιγμή, επικρατεί αναστάτωση στην Κ.Ο. της ΝΔ, καθώς αρκετοί έμπειροι βουλευτές με υπουργική θητεία, υποστηρίζουν ότι η διαγραφή του κ. Πολύδωρα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κομματική βάση. Παράλληλα ορισμένοι αναφέρουν ότι από την κοινοβουλευτική διαδικασία των τελευταίων ημερών αναδείχθηκε ότι στην Κ.Ο. της ΝΔ επικρατεί νευρικότητα και πολλοί βουλευτές είναι προβληματισμένοι για το μέλλον.

Εξάλλου υπήρξαν άλλοι δυο βουλευτές, οι κκ. Γ. Βλάχος και Δ. Κυριαζίδης που την τελευταία στιγμή μεταπείστηκαν και ψήφισαν το νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων, αν και αρχικά η σκέψη τους ήταν να δηλώσουν παρόντες. Αντίθετα με τον κ. Πολύδωρα οι προσπάθειες που έγιναν δεν είχαν αποτέλεσμα, αφού ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ήταν αποφασισμένος εδώ και καιρό.

Η διαγραφή ήταν αναμενόμενη, παρά την προσπάθεια στο παρασκήνιο και του Προέδρου της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος σεβόμενος και την ιστορία του κ. Πολύδωρα επιχείρησε να υπάρξει μια πιο ήπια μεταχείρισή του. Αντίθετα η ΝΔ επέλεξε να αποδοκιμάσει τον κ. Πολύδωρα και με ανακοίνωσή της, τον κατηγόρησε ουσιαστικά για συνοδοιπόρο των αντιευρωπαϊστών και των νοσταλγών της δραχμής. Η κίνηση της ΝΔ ξένισε πολλούς καθώς ήταν από τις σπάνιες φορές που εκδόθηκε ανακοίνωση για να δικαιολογηθεί μια διαγραφή.                               (ΤΟ ΒΗΜΑ online 22/12)

Υποχρεωτική η ταμειακή μηχανή και στα κάλαντα!




                                                                                     Υποχρεωτική η ταμειακή μηχανή και στα κάλαντα!
* Και τα παιδιά θα  φορολογούνται από το πρώτο ευρώ...
* Ο...
Γιαννάκης μας θα κρατά το τρίγωνο, το Μαράκι την ταμειακή και ο Κωστάκης το βιβλίο εσόδων και εξόδων!
* Από τη διαθεσιμότητα ή την κινητικότητα θα στελεχωθεί η... καλαντονομία;
* Φέτος, δεν θα μας λένε καλήν ημέραν άρχοντες, αλλά άνεργοι!
* Και αντί «στο σπίτι αυτό πέτρα να μη ραΐσει» θα μας τραγουδούν «το σπίτι αυτό η τράπεζα να μην το εκπλειστηριάσει»...
* Ποιο αρχοντικό, βρε παιδιά; Στο σπίτι των πάγων ήρθατε!
* Περιμένουμε και τον Σκάι να μας κάνει ντοκιμαντέρ. «Οι Εσκιμώοι των Αθηνών»...

"Φουαγιέ" (enet.gr)

Πολλοί JOKER παίζουνε στήν τράπουλα κι ο τζόγος ανάβει λίγο-λίγο. Άν πείς πάμε γι άλλα; Όλοι θά πούνε μ΄ένα στόμα:ΟΧΙ!

(Κι όμως τούς καταβάλλει εκείνο τ΄όχι -τό σωστό- σέ όλη τή ζωή τους)