Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Αλ. Λυκουρέζος: Μόνο η μη έκδοση των «οκτώ» Τούρκων αξιωματικών σύμφωνη με τον νομικό μας πολιτισμό

Παρέμβαση στη νομική και πολιτική συζήτηση που έχει προκύψει από την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, αναφορικώς με την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που εισήλθαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο “πραξικόπημα”  στην Τουρκία, κάνει ο διακεκριμένος νομικός Αλέξανδρος Λυκουρέζος.
Στο κείμενο του παραθέτει τα εύλογα ερωτηματικά που προκύπτουν  από  τις δύο  αντιφατικές αποφάσεις, από τη μια για μη έκδοση των τριών από τους οκτώ και από την άλλη υπέρ της έκδοσής τους, σημειώνοντας πως η «εξέλιξη αυτή δε συμφωνεί με τον νομικό μας πολιτισμό».
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Λυκουρέζου:

Μη έκδοση των δύο τελευταίων Τούρκων αξιωματικών αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών


 Να μην εκδοθούν στην Τουρκία αποφάσισε σήμερα Πέμπτη το Συμβούλιο Εφετών για τους δύο τελευταίους από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, εκδίδοντας απόφαση σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση του εισαγγελέως Eφετών κ. Γεωργίου Βούλγαρη, που είχε ταχθεί λίγο νωρίτερα υπέρ της απόρριψης του αιτήματος των τουρκικών αρχών.
Μετά και τη σημερινή εξέλιξη - τρίτη κατά σειρά απόφαση- που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών η υπόθεση των αιτημάτων προς έκδοση από τις τουρκικές αρχές εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς δύο αποφάσεις έχουν ταχθεί υπέρ της άποψης να μην εκδοθούν συνολικά οι πέντε από τους οκτώ, ενώ για τρεις έχει αποφασιστεί το αντίθετο.
Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνιος Λιώγας έχει ασκήσει έφεση, όπως έφεση έχουν ασκήσει και οι τρεις που έχασαν τη δίκη και ο Άρειος Πάγος αναμένεται να κρίνει αμετάκλητα για την τύχη τους.
Άγνωστο προς το παρόν παραμένει, αν έφεση θα ασκηθεί και μετά τη σημερινή απόφαση από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών.
Αναλυτικά οι θέσεις των κατηγορουμένων και η εισαγγελική πρόταση:

Τό σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη...

                                                                                         ...από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (07.12.16)

Ά, ρέ λυσσάρικο Κολωνάκι τί εξελίξεις έζησες ...κι εσύ!...

Η οδός Πατριάρχου Ιωακείμ, γωνία μέ Ηροδότου στό Κολωνάκι. Αρχές τού 1900...
Η κατάσταση τού λεωφορείου είναι τέτοια πού σέ κάνει νά σκέφτεσαι ότι "πάει", μόνο καί μόνο, λόγω κατηφόρας γιατί καί 'κεινο τό κακορίζικο τό οδόστρωμα είναι..."καμωμένο γιά  λίγα τρακτέρια πού οργώνουν τήν έρημη γή"... Αρχές 1900 μέ 1930...Οπωσδήποτε προπολεμικά γιατί λείπουν κτίρια μεταπολεμικά.
Από τότε περάσανε χρόνια πολλά καί ζόρικα. Η Αθήνα, κυρίως, μετά τόν πόλεμο χτίστηκε στή σημερινή -ελεεινή- μορφή της. Τά σπίτια  εκσυγχρονίσθηκαν εσωτερικά καί τεχνολογικά γιά τήν ευκολία τών ενοίκων τους. Λέω εσωτερικά γιατί η ύπαρξη π.χ. τουαλέτας μέσα στά σπίτια έγινε υποχρεωτική από τόν οικοδομικό κανονισμό κάπου μεταξύ 1965 καί 1970 όπως μού 'πε κάποτε σέ σχετική συζήτηση ο -λόγω επαγγέλματος- γνώστης  τής σχετικής νομοθεσίας Δημήτρης Μάντικας. Όχι ότι μέχρι τότε  τά σπίτια δέν είχανε W.C. αλλά περισσότερο γιατί -μέ αιτία αυτή τήν παράλειψη τού νόμου- υπήρχαν μερικά προβλήματα μέ τρεχούμενα καί στάσιμα "κατρουλοειδή ύδατα" σέ απόμακρες φτωχοσυνοικίες καί γειτονιές τής Αθήνας (πόλεμοι, ξεριζωμός, εμφύλιος κτλ.)
Γιά τά "εξωτερικά" τών  σημερινών κτιρίων μιά βόλτα στήν Αθήνα πείθει γιά τή συμβολή τής αντιπαροχής στήν υλοποίηση τών "αισθητικών οραμάτων" καί τών "οικιστικών ονείρων" τής νύν Αθηναϊκής μεσαίας τάξης καθώς -επίσης- καί όσων τήν "εγκαταστήσανε" στόν, άς πούμε, θρόνο της... 
...νομοθετώντας ό,τι κι ό,τι...
Πρέπει, πάντως, νάναι -όντως- παλιά η φωτογραφία γιατί, παρότι δέν μπορώ νά έχω στή μνήμη μου εικόνα τού Κολωνακίου πρό τού '65 -μικρός στήν ηλικία, δέν πήγαινα κατά 'κεί. Εντούτοις ενώ "πρόλαβα" καί θυμάμαι τό τράμ, πού καταργήθηκε στήν Αθήνα περί τό '55, δέν "πρόλαβα" λεωφορεία μέ  "πρυμνιά" πίσω πόρτα σά τού "Superferry" καί τού "Blue Star Ithaki"!

 Γι αυτό ένα μεγάλο ευχαριστώ -γιά τή φωτογραφία- στό φίλο μου τό Μιχάλη Γ. Γρυπάρη  πού "σκαλίζει καί βρίσκει" καί μάς στέλνει αναμνήσεις...
Δ.Ν.Α.

(Αναδημοσίευση από τήν "Νέα Μύκονο" τής Παρασκευής, 17 Ιανουαρίου 2014)

Επιθετική παρέμβαση Αχτσιόγλου στο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε.


INTIME NEWS/© European Union


Του Στέλιου Παπαπέτρου
Ανέβηκαν οι τόνοι στο συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε., όταν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, απευθυνόμενη προσωπικά στην Ευρωπαία επίτροπο απασχόλησης, Βελγίδα Μαριάν Τίσεν, της ζήτησε να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη «χάρτα θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων της Ευρώπης», η οποία διασφαλίζει το δίκαιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η υπουργός Εργασίας καυτηρίασε τη στάση των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών οι οποίοι συμμετέχουν στο κουαρτέτο των πιστωτών, τονίζοντας ότι δεν «είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για την υπεράσπιση του πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων και την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών να δημιουργούν εμπόδια για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα».
Ειδικότερα, όπως είπε, «όσο ξεκάθαρη και αν είναι η θέση μας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που διαπραγματεύονται με την ελληνική κυβέρνηση αντιστέκονται στο αίτημά μας, αντιστέκονται στη θέση μας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τονίσει την ανάγκη να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, έχοντας υπογραμμίσει ότι ένα λειτουργικό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και ότι συνιστά ένα αναντικατάστατο στοιχείο του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
Επισήμανε ότι η θέση αυτή υποστηρίζεται και από το χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την παρέμβαση της κ. Αχτσιόγλου, η Επίτροπος Απασχόλησης ζήτησε από την υπουργό Εργασίας να συζητήσουν το «καυτό» πακέτο των εργασιακών σχέσεων σε κατ' ιδίαν συνάντηση. 


Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016 
naftemporiki.gr

Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΝΟ...



Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ακόμη μια κρίσιμη συνεδρίαση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Οι εκπρόσωπο των ναυτεργατικών σωματείων αποφάσισαν...
να προχωρήσουν στην προκήρυξη νέας 48ωρης απεργίας μέχρι τις 6 το πρωί της Κυριακής. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, πλέον, θα ξεπεράσουν τη μία εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή της συνεδρίαση η ΠΝΟ διέψευσε πληροφορίες ότι «δήθεν έγινε συνάντηση εκπροσώπων της με τον υπουργό Ναυτιλίας και ότι συμφωνήθηκε από κοινού η δρομολόγηση πλοίου για την μεταφορά αγροτικών προϊόντων από την Κρήτη».

Η διοίκηση της ΠΝΟ με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο «διαψεύδει ως παντελώς ανυπόστατες και ψευδείς αυτές τις πληροφορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και επισημαίνει για πολλοστή φορά ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη στη λειτουργία του απεργοσπαστικού μηχανισμού για το «πλοίο ασφαλείας» (άρθρο 25 του Ν. 4256/2014)».

Τα ξημερώματα πάντως κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Festos Palace» των Μινωικών Γραμμών, το οποίο μετέφερε μόνο νταλίκες με αγροτικά προϊόντα και χωρίς οι απεργοί της ΠΝΟ να δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα.

Οι άλλοι να δουλεύουν ασταμάτητα και στο ΣΚΑΪ να κάθονται...


Άρης Πορτοσάλτε και Θόδωρος Πάγκαλος έδιναν τα ρέστα τους το πρωί στο ΣΚΑΪ 100.3. Μέχρι και για τον...
γελοίο λαό έγινε λόγος, τον γελοίο ελληνικό λαό φυσικά, ποιον άλλον; Και για το πόσο τεμπέληδες είμαστε.

Στη Γερμανία οι φαρμακοποιοί εργάζονται όλες τις μέρες, εδώ θέλουν να τα κρατούν κλειστά τα φαρμακεία τα Σαββατοκύριακα, έλεγε με τη γνωστή αμετροέπεια που τον διακρίνει, ο Πάγκαλος. Αντί να βάλουν έναν υπάλληλο να δουλεύει και τα βράδια, συνέχιζε το τροπάρι ο πρώην υπουργός. Και από δίπλα να συμφωνεί και ο Άρης Πορτοσάλτε.

Μα να μη δουλεύουν τα Σαββατοκύριακα οι φαρμακοποιοί; Μα να μην ανοίγουν τα μαγαζιά τις Κυριακές;

Ελάτε τώρα να δούμε τι γίνεται στον όμιλο Αλαφούζου σχετικά με την παραπάνω δουλειά που ζητούν και θέλουν (για τους άλλους βέβαια).

Στο ΣΚΑΪ 100.3 από κάποια ώρα το βράδυ και μετά βάζουν επαναλήψεις εκπομπών. Για κάποιο διάστημα μάλιστα σταματούσαν τα ζωντανά από τις 9 το βράδυ! Οι άλλοι να ξενυχτούν όμως! 

Στο Μελωδία 99.2, το μουσικό ραδιόφωνο του ομίλου, σταματούν τις εκπομπές κατεβάζοντας διακόπτες στις 10 κάθε βράδυ. Ενώ τα Σαββατοκύριακα δεν κυκλοφορεί ψυχή εκεί, παίζει μουσική ένας άψυχος ηλεκτρονικός υπολογιστής. Γιατί δεν βάζουν κανέναν άνθρωπο να κάνει εκπομπή ενώ θέλουν τα μαγαζιά να ανοίγουν τις Κυριακές;

Στην Καθημερινή, την εφημερίδα του ομίλου, δεν βγάζουν φύλλο τις Δευτέρες. Οπότε Κυριακές δεν δουλεύουν. 

Όλοι αυτοί λοιπόν εκεί στο Φάληρο κραυγάζουν γιατί δεν δουλεύουν -οι άλλοι- τις Κυριακές!

Όσο για τον Θόδωρο Πάγκαλο, μετά το ραδιόφωνο βγήκε και σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ. Φήμες τον θέλουν να βρίσκεται τώρα στην Καθημερινή, βοηθώντας λίγο κι εκεί....

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Επιχείρηση «βυθίσατε Τόμσεν και ΔΝΤ»...

Παίρνει πρωτοβουλίες ο Τσίπρας...


Με μετωπική επίθεση απαντά στις Συμπληγάδες ΔΝΤ και Βερολίνου η κυβέρνηση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο να δίνει το σύνθημα για πυρ κατά βούληση στον...
εκπρόσωπο του Ταμείου για την Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, ο ρόλος του οποίου πλέον… ελέγχεται μετά και το προχθεσινό Eurogroup.

«Αντί να πιέσει στην κατεύθυνση μείωσης των πλεονασμάτων, φάνηκε να αποδέχεται τις ακραίες θέσεις για 10ετή συνέχιση του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και να πιέζει μόνο προς τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Η σκληρή αναφορά του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είναι ενδεικτική των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου, που πίσω από τη στάση Τόμσεν βλέπει να εξυφαίνεται μία νέα συμπαιγνία σε βάρος της Ελλάδας.

Την ώρα που το Ταμείο εμφανίζεται δύσθυμο ως προς τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, προτάσσοντας μέτρα εκτός λογικής και ενώ το χρέος ως προς τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του κλείδωσε, η επόμενη μέρα χωρίς το ΔΝΤ ως γραμμή άμυνας στη συμπαιγνία των δύο δυναστών της χώρας φαντάζει όλο και πιο θετική στην κυβέρνηση.

Έτσι, στη συνέχεια του παραγγέλματος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπος, ο συνήθως χαμηλών τόνων αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης συνέχισε το σκληρό ροκ κατά του ΔΝΤ από το βήμα των Βρυξελλών.

«Εκκινούμενο από ιδεολογική θέση, το ΔΝΤ υπονομεύει την...