Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Το τελευταίο “αντίο” στον Κώστα Βεργόπουλο...

Οργανικός διανοούμενος που αντιτάχθηκε στην αυθαιρεσία της εξουσίας...
Παρόντος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο πνευματικός κόσμος της χώρας αποχαιρέτισε σήμερα στο Α’ Νεκροταφείο τον διανοούμενο και πανεπιστημιακό, Κώστα Βεργόπουλο, ο οποίος απεβίωσε στις 9 Νοεμβρίου σε ηλικία 75 ετών. 
Την οδύνη της για την απώλεια του Κώστα Βεργόπουλου εξέφρασε στον επικήδειο η Νίνα Κασιμάτη, τονίζοντας, αναφερόμενη στις βαθυστόχαστες συζητήσεις που είχε ο Βεργόπουλος με τους μαθητές του στους οποίους μεταλαμπάδευε τις εμπειρίες του από όλο τον κόσμο, καθώς ταξίδευε συνεχώς, ότι ο εκλιπών υπήρξε ένας οργανικός διανοούμενος που πάντα αντιτάχθηκε στην αυθαιρεσία οποιασδήποτε εξουσίας. Επαναστάτησε τα επαναστατημένα και δασκάλεψε τα αδασκάλευτα, είπε ο εκ των στενών του φίλων, πανεπιστημιακός Κώστας Ζουράρις, υπογραμμίζοντας «όσοι ακούσουν την φωνή του θα ζήσουν». 
Διανοούμενο, δάσκαλο, αγωνιστή και αμετανόητο εραστή της δυναμικής της κοινωνίας, χαρακτήρισε τον Κώστα Βεργόπουλο ο...

"...Υποδύονται τους ψύχραιμους και τους αντικειμενικούς αλλά συμπεριφέρονται σαν καθίκια...."

Τα καθίκια
ΦΩΤΟ: Β. Μαθιουδάκης
Παρακολουθώντας τις αντιδράσεις του πολιτικού προσωπικού για τη φονική καταιγίδα, είπα ότι τούτη τη φορά κάτι φαίνεται να αλλάζει στη δημόσια συζήτηση. Ούτε εύκολη κριτική ούτε σκύλευση.  Φαινόμενα που έχουμε δει στο παρελθόν από όλα τα κόμματα όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.
Ακόμη και οι συνήθεις ύποπτοι απέφυγαν τις πρώτες μέρες τις κραυγές στα τηλεοπτικά παράθυρα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Κ. Μητσοτάκης και ο Σ. Θεοδωράκης σωστά μίλησαν για εγκλήματα δεκαετιών, τις συνέπειες των οποίων πληρώνουμε σήμερα, για την απουσία κράτους, για τις ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης και την ύποπτη ανοχή των αρμόδιων φορέων απέναντι στις ...χοντρές παρανομίες.
Τι άλλωστε να πεις όταν διαπιστώνεις ότι βιομηχανίες και εγκαταστάσεις δήμων χτίστηκαν πάνω σε ρέματα; Τι να πεις όταν ακούς τους ειδικούς να λένε ότι η Αττική κάποτε είχε 700 ποτάμια, ρέματα και χειμάρρους και σήμερα έχει μόνον 70; Τι να πεις όταν μαθαίνεις ότι υπάρχουν εδώ και χρόνια μελέτες για την προστασία των συγκεκριμένων περιοχών και καμιά κυβέρνηση, κανένας δήμος, καμιά περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν φρόντισε να προχωρήσει στην κατασκευή των απαραίτητων έργων;
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις η σιωπή δεν ισοδυναμεί με ψέμα. Επιβάλλεται ως αυτοκριτική στάση.
 

Δυστυχώς για άλλη μια φορά τη δυσάρεστη έκπληξη έκαναν ορισμένοι δημοσιολόγοι. Στην πρεμούρα τους να αποδείξουν ότι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως και προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση σε εκλογικές λίστες ξεπέρασαν τους άθλιους εαυτούς τους. Υποδύονται τους ψύχραιμους και τους αντικειμενικούς αλλά συμπεριφέρονται σαν καθίκια. Συκοφαντούν το σύμπαν με αδυσώπητο θράσος.   
Αν καταφέρουν να εκλεγούν σίγουρα θα είναι …κόσμημα για το Κοινοβούλιο.

Τάσος Παππάς (ΕφΣυν)  

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο υπέρτιτλος γράφτηκε από  τή "Νέα Μύκονο" καί είναι φράση τού κειμένου.

Σκέψεις για την επικαιρότητα...

Ο Μάκης Μηλάτος και η επικαιρότητα του fb
Σκέψεις του Μάκη Μηλάτου για την επικαιρότητα όπως την βλέπει στο fb:
1. Ο χρόνος είναι το θανατηφόρο όπλο των πραγματικά σπουδαίων. Σκοτώνει τους εφήμερους επικριτές τους. Ποσο ανόητοι θα αισθάνονται τώρα όσοι αμφισβητούσαν τον Nick Cave τα τελευταία χρόνια.
2. Πόσο πιο όμορφη θα ήταν η φωτογραφία του Mανώλη Γλέζου χωρίς το χέρι υψωμένο. Αυτή η υπέροχη γέρικη φιγούρα απλώς μπροστά στο μνημείο του Πολυτεχνείου. Εννοείται ότι το χέρι είναι πάντα υψωμένο, δεν είναι ανάγκη να φαίνεται κιόλας.
3. Πόσο σημαντικός είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός... Αν ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε πάρει σοβαρά μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού θα έμενε στις τηλεπωλησεις που είναι ο φυσικός του χώρος και θα άφηνε την πολιτική στην οποία δεν έχει τίποτα να προσφέρει.

                                                                                                         

Τό λασπωμένο σκίτσο...

...του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον Ελεύθερο Τύπο


 

΄Εχασε τη μάχη γιά τή ζωή ο μεγάλος αθλητής Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου



Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η υγεία του θρυλικού αθλητή επιδεινώθηκε τα τελευταία 24ωρα, βρισκόταν σε τεχνητό κώμα και τα ξημερώματα ανακοινώθηκε ο θάνατος του, σε ηλικία, μόλις 50 ετών. Ο γεννημένος στη Βουλγαρία αρσιβαρίστας, γνωστός και ως «Ηρακλής τσέπης» (λόγω του ύψους του 1.47μ), εκπροσωπώντας την Τουρκία κατέκτησε τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (1988, 1992 και 1996) και πέντε χρυσά σε παγκόσμια πρωταθλήματα.
Ο Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου, γεννημένος ως Ναΐμ Σουλειμάνοβ, γεννήθηκε στο Πτιχάρ στις 23 Ιανουαρίου του 1967. Στους θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 1988 έσπασε το ρεκόρ σηκώνοντας 190 κιλά. Το 2000 και το 2004 εξελέγη μέλος της παγκόσμιας ομοσπονδίας άρσης βαρών. Γεννήθηκε στη Βουλγαρία και είχε τούρκικη καταγωγή. Ο πατέρας του ήταν Τούρκος μετανάστης που δούλευε ως ανθρακωρύχος στη Βουλγαρία.
‘Ηταν ο πρώτος και μοναδικός αρσιβαρίστας που είχε σηκώσει 2.5 φορές το βάρος του στην κίνηση του αρασέ και ένας εκ των 7 αθλητών που σήκωσαν 3 φορές το βάρος τους στην κίνηση του ζετέ. Ηταν ο μόνος αρσιβαρίστας που έχει σηκώσει 10 επιπλέον κιλά από το τριπλάσιο σωματικό του βάρος. Ο Σουλεϊμάνογλου...

Σσσσ! Τα Paradise Papers κοιμούνται...

...είναι οι ίδιοι που κουνάνε σήμερα το δάχτυλο σε πολίτες και πολιτικούς...
Όλη η ελληνική αφρόκρεμα των γνωστών οικογενειών του φυγαδευμένου πλούτου φιγουράρει στη λίστα με τα ονόματα των Paradise Papers. Πλούτος αφορολόγητος ίσως και σε πολλές περιπτώσεις μαύρο χρήμα άγνωστης «επιχειρηματικής» προέλευσης.

Πολλοί από τους σύγχρονους Μίδες του υπέρογκου και ανεξέλεγκτου αυτού πλουτισμού είναι οι ίδιοι που κουνάνε σήμερα το δάχτυλο σε πολίτες και πολιτικούς, είναι οι ίδιοι που μιλούν για την κατάντια της ελληνικής οικονομίας, είναι οι ίδιοι που έχουν αναθέσει στα φερέφωνά τους το καθήκον να υπερασπίζονται -στο όνομα της ανάπτυξης και του... υγιούς καπιταλισμού- τις σκοτεινές διαδρομές των συναλλαγών τους.

Οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ που παύουν τους αναδρομικούς οικονομικούς ελέγχους και η σκληρή διαρκής μάχη του λαϊκού κόμματος στην Ε.Ε. προκειμένου να μην παρθούν μέτρα στη διαφυγή του πλούτου και στην αποφυγή της φορολόγησης αντικειμενικά διευκολύνουν όλους αυτούς τους τιμητές της επιχειρηματικότητας να... κοιμούνται ήσυχοι!

Οι οffshore των παραδείσων θα συνεχίσουν να κρύβουν τον πλούτο των συμπατριωτών μας, ενώ οι ίδιοι θα συνεχίσουν ανενόχλητοι να ψέγουν τις κυβερνήσεις που διαλύουν με τη φορολογία τον καημένο το λαό!

Τελικά όλοι μαζί μπορούνε...


Α.Ψ.
efsyn.gr

Παυλόπουλος: Η αντιμετώπιση των τροχαίων είναι ζήτημα Παιδείας...

Με αφορμή του παγκρήτιου μαθητικού συνεδρίου για την οδική ασφάλεια, στα Χανιά...
Παυλόπουλος: Η αντιμετώπιση των τροχαίων είναι ζήτημα Παιδείας
Το μήνυμα της ευθύνης και της ευαισθητοποίησης όλων στην αντιμετώπιση των τροχαίων δυστυχημάτων κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη νέα γενιά έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με την ευκαιρία της διοργάνωσης στα Χανιά παγκρήτιου μαθητικού συνεδρίου για την οδική ασφάλεια.
 
Το έτος 2017-2018 έχει ανακηρυχθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως σχολικό έτος για την οδική ασφάλεια.

Ο κ Παυλόπουλος δεν παρέστη στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα των πλημμυρών στη δυτική Αττική και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. 
Το μήνυμά του ανέγνωσε στο Πάρκο « Χρήστος Πολέντας» που έχει δημιουργηθεί στη θέση «Νερατζιά» στη μνήμη των θυμάτων των τροχαίων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε το Πάρκο ως χώρο,«πολλών και μεγάλων συμβολισμών για τον 'Ανθρωπο και την Ζωή, που είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Χρήστου Πολέντα, ενός νέου και πολλά υποσχόμενου ανθρώπου, ο οποίος έχασε άδικα την ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα».

Παράλληλα επεσήμανε:

Πρόσκληση σε θεατρική παράσταση

Αγαπητοί Φίλοι,

Το Σωματείο "Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου" έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στη θεατρική παράσταση "Αυτή η νύχτα μένει" από τη Θεατρική Ομάδα Μυκόνου το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 στις 20.30 στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ στο Ματογιάννι.

Σας περιμένουμε όλους για να την απολαύσουμε!

Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου.

Εκ του Δ.Σ. του Σωματείου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ : ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                         
   ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ   
ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ 
 Έτοιμο προς Δημοπράτηση είναι το έργο για την κατασκευή του Πρώτου Βρεφονηπιακού Σταθμού Δήμου Μυκόνου, μετά τη θετική γνωμοδότηση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης στις 10.11.2017 για την έγκριση διακήρυξης καθώς και της κατάρτισης των όρων από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην τελευταία συνεδρίασή της.
Το έργο με τίτλο ''Κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού Δήμου Μυκόνου'' θα δημοπρατηθεί προσεχώς και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 1.275.000 €.
Πιο ειδικά το έργο αποτελείται από...

Η λίστα μέ τά Ελληνικά ονόματα των Paradise Papers...

Αλαφούζoι, Βαρδινογιάννηδες και λοιποί... πρίγκιπες στα Paradise Papers
Ολος ο κατάλογος με τους Ελληνες

Το μεσημέρι της Παρασκευής το Διεθνές Κονσόρτιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) άρχισε να προσθέτει δεδομένα από τα Paradise Papers στη δημόσια λίστα των εκατοντάδων χιλιάδων offshore εταιρειών που γνωρίζουμε από προηγούμενες διαρροές. Στη λίστα περιλαμβάνονται 235 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος και 192 ελληνικές διευθύνσεις. Μεταξύ των ονομάτων, οικογένειες εφοπλιστών όπως η οικογένεια Αλαφούζου (Γιάννης και Θεμιστοκλής) και η οικογένεια Βαρδινογιάννη ( (Γιάννης, Γιώργος, Βαρδής), η Μαρία- Εύα Γκραμπόφσκι, ο Βίκτωρ Ρέστης, η Ιντραλοτ κ.α
Στη λίστα των ονομάτων φιγουράρει και η καταχώρηση "Pavlos Crown Prince" με τις εταιρείες Sparta Ltd και Ortelius Capital Partners.
Το πρώτο όνομα που βρίσκουμε στην ελληνική λίστα των Paradise Papers είναι αυτό του εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του ΣΚΑΙ, Γιάννη Αλαφούζου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ICΙJ ο Αλαφούζος,..
εκτός της ναυτιλιακής εταιρείας που γνωρίζουμε ότι έχει, της Ermis Maritime Corporation, είναι παράλληλα επικεφαλής τριών offshore εταιρειών:

  • της Ermis Maritime Holdings Limited
  • της Myrina Shipping Limited και
  • της Sydon Shipping Limited
Oι τρεις αυτές υπεράκτιες εταιρείες έχουν έδρα τα νησιά των Βερμούδων. Σύμφωνα με τα Paradise Papers, η πρώτη ιδρύθηκε στις 2 Μαρτίου του 1998 και οι δύο επόμενες το 1997, την ίδια μέρα μάλιστα, στις 10 Ιουνίου.
Αναλυτικά η λίστα που δημοσίευσε το ICIJ:

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου: Αγνόησαν τις κοινωνικές επιπτώσειςτά προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα

Και δεν ζήτησαν ούτε ένα συγγνώμη… 

Όσα αποκαλύπτει η Έκθεση σε συνδυασμό με την πρόσφατη παραδοχή Ντάισελμπλουμ για τη σωτηρία των τραπεζών, αποτελούν την απόλυτη δικαίωση όσων μίλησαν  από την πρώτη στιγμή της χρεωκοπίας για τη φτωχοποίηση της κοινωνίας χωρίς αντίκρισμα, τη «μαύρη τρύπα» των μνημονίων και τις πολιτικές που πετυχαίνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Όμως για την πολιτική ελίτ και το μιντιακό σύστημα, όλα αυτά ήταν «ιδεοληψίες».
Παρά την παταγώδη αποτυχία, , στην Κομισιόν  παραμένουν ανειλικρινείς όταν λένε ότι  έλαβαν υπόψη την επίμαχη έκθεση στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Τα όποια ψήγματα κοινωνικής ευαισθησίας και η αντιμετώπιση της ακραίας φτώχιας, είναι αποτέλεσμα επιμονής της κυβέρνησης με την οποία διαπραγματεύτηκαν ενώ κάποιοι στην Ελλάδα έκαναν «κερκίδα» υπέρ της τρόικας . Για τους δανειστές τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα μέχρι σήμερα είχαν χαρακτηριστεί «μονομερείς ενέργειες» και «λαϊκισμός». 
Η τρόικα στην Ελλάδα εφάρμοσε ένα ακραίο νεοφιλεύθερο πείραμα και απέτυχε παταγωδώς όχι μόνο στη κοινωνικό αλλά και στο οικονομικό σκέλος. Μας φτωχοποίησαν και το ήξεραν. Και δεν ζήτησαν ούτε ένα συγγνώμη…

17 Νοε. 2017 

Πότε η θεομηνία γίνεται έγκλημα;...

Αποτέλεσμα εικόνας για Μάνδρα
Ήταν πάλι Νοέμβρης, το 1961, όταν η θεομηνία πλήττει την Αττική. Οι νεκροί φτάνουν τους 43, οι άστεγοι τους 4.000.

  Ήταν πάλι Νοέμβρης, το 1977, όταν η θεομηνία πλήττει την Αθήνα. Οι νεκροί ανέρχονται στους 37.

   Είναι πάλι Νοέμβρης, σήμερα, που η Αττική μετρά – μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές – 15 νεκρούς.

   Ερώτηση: Σαράντα, πενήντα και παραπάνω χρόνια από το 1961, μέσα σε αυτές τις δεκαετίες που πέρασαν και που η Αττική και η Ελλάδα βίωσε και βιώνει αναρίθμητες τέτοιες θεομηνίες, θα ήταν υπερβολή να μιλήσουμε για θεομηνίες που η μετατροπή τους σε τραγωδίες δεν συνιστά φυσικό αλλά πολιτικό φαινόμενο;

   Εξηγούμαστε:

   Η αποστολή μιας κυβέρνησης, ενός Υπουργικού Συμβουλίου, ενός πολιτικού συστήματος εν συνόλω, δεν είναι να διεκπεραιώνει ρόλο περιοδεύοντα θιάσου παροχής συλλυπητηρίων. Δεν τελειώνει η αποστολή της ούτε με εξαγγελίες μιας μετά θάνατον παροχής αρωγής, ούτε με την κήρυξη εθνικού πένθους όταν έτσι κι αλλιώς το πένθος έχει καταπλακώσει ακόμα και τις λάσπες που προκάλεσαν το πένθος.

   Η όποια ανθρώπινη συμπεριφορά, με την πλειάδα των πολιτικών παραγόντων να σπεύδουν (καλώς) στους τόπους της τραγωδίας, οι συσκέψεις και οι αποφάσεις σε πολιτικά γραφεία, οι διακηρύξεις για παροχή ανθρώπινης συνδρομής, δεν συνιστά το μέτρο με το οποίο κρίνονται η ευθύνη και οι υποχρεώσεις μιας (της κάθε) πολιτικής ηγεσίας.

   Το μέτρο της ευθύνης κάθε πολιτικής ηγεσίας καθορίζεται από το πώς αντιμετωπίζει το εκάστοτε πολιτικό πρόβλημα.

   Εξηγούμαστε διπλά:

   Μια θεομηνία, όπως συνέβη στην Δυτική Αττική, ένα μετεωρολογικό φαινόμενο όπως αυτό που εκδηλώθηκε στο όρος Πατέρα, δεν είναι πολιτικό πρόβλημα. Μετατρέπεται, όμως, σε πολιτικό πρόβλημα, όταν η αιτία της πλημμύρας και της καταστροφής που επακολουθεί δεν είναι – μόνο – η θεομηνία, αλλά οι εργολαβικές αυθαιρεσίες, το κράτος των φωτογραφικών αναθέσεων, το ατιμώρητο των παραλείψεων, η πολιτική της αντιπαροχής και της οικοπεδοποίησης...

Βοά η πολιτική πιάτσα...

Για πόσο θα είναι ακόμη αντιπρόεδρος;...
Αποτέλεσμα εικόνας για Αδωνις τηλεπωλησεις
Βοά η πολιτική πιάτσα... 
 
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναγκάσθηκε να επιλέξει ανάμεσα στην αντιπροεδρία της ΝΔ και τις μεταμεσονύκτιες πωλήσεις -μετά πολιτικών κηρυγμάτων, ακόμη και κραυγών  – σε περιθωριακά κανάλια. Έχασε  τη «δουλειά», κράτησε το  πολιτικό αξίωμα. Αλλά μάλλον όχι για πολύ. Η αποκαθήλωση του άρχισε  από...
την ημέρα που του πηραν το «χαρτοφυλάκιο» της Άμυνας.  Να γίνεται πάρτι με τον Καμένο και αυτός να λείπει.

Είναι έξυπνος άνθρωπος και ξέρει ότι από την ώρα που τα βρήκε η Ντόρα Μπακογιάννη με τον αδελφό της, οι μέρες του είναι μετρημένες στην ηγεσία.  Ίσως οι πωλήσεις να ήταν το πρόσχημα.  Κι αυτός ο χριστιανός το παράκανε:  μετά τα προϊόντα αμφίβολης ποιότητας, με αμφίβολης αξιοπιστίας τεχνικές  το χόντρυνε  με το μπαλαμούτι. Ολόκληρος αντιπρόεδρος και πρωην υπουργός Υγείας να πουλάει  «νανογιλέκα»;

Και ενδιάμεσα να κλείνει το μάτι σε όποιον θέλει να καταφύγει σε φορολογικούς παραδείσους λόγω υψηλής φορολογίας – προφασιζόμενος ότι υπερασπίζεται τη Μαρέβα; Όπως τότε που έλεγε ότι αν είναι να βγει ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τα λεφτά του από την τράπεζα για να μη του τα φάνε....