Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Η μαμή του γέλιου, του ήθους και του πολιτισμού


12/02/14 
     
Μια φορά κι έναν καιρό, όταν η Κυψέλη συγκαταλεγόταν στις εξοχές των Αθηνών, ο αξιωματικός του ιππικού Αθανασίου κυνηγούσε με τους φίλους του στις όχθες ενός ποταμού με πολλά νερά, πλατάνια και εκλεκτά θηράματα· τη μετέπειτα Φωκίωνος Νέγρη. Εχτισε μάλιστα στους πρόποδες ενός λόφου, εκεί κοντά, το σπίτι όπου έμελλε να γεννηθούν τα περισσότερα από τα δέκα παιδιά του. Σ” αυτό αντίκρισε πρώτη φορά το φως η κόρη του Γεωργία την Πρωτοχρονιά του 1897. Ενα ατίθασο άλογο έριξε στα ρείθρα της Στυγός τον ατυχή ιππέα και η μικρή Γεωργία μαζί με τ” αδέλφια της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο για να δουλέψει.

Ασκεί διάφορα επαγγέλματα ώσπου ο δρόμος της την οδηγεί έξω απ” τη Λυρική Σκηνή. Η όπερα τη μαγεύει, υποβάλλεται στη βάσανο της οντισιόν και κερδίζει τον πρώτο της ρόλο. Η οικογένειά της δυστροπεί μόλις μαθαίνει ότι θα βγει στο σανίδι· δεν θα ντροπιάσει, της λένε, το όνομα. Εμφανίζεται έτσι στον «Ερνάνη», το 1918, ως Γεωργία Βασιλειάδου. Το 1923 γράφεται στη Γεννάδειο Σχολή και παίρνει μέρος σε διάφορες παραστάσεις ως λυρική τραγουδίστρια. Συνεργάζεται αργότερα με την Κυβέλη. Το 1925 τη βλέπει η Μαρίκα Κοτοπούλη και την προσλαμβάνει στον θίασό της. «Είσαι ένα διαμάντι κρυμμένο στα κάρβουνα» την κολακεύει.

Με κλασικό ρεπερτόριο και αρχαία τραγωδία κυλούν τα επόμενα χρόνια. Στα μέσα του ’30 κατεβαίνει απ” το παλκοσένικο για να μεγαλώσει τη μοναχοκόρη της Φωτεινή. Γνωρίζεται αργότερα με τη Βέμπο που τη βοηθά πολύ, καθώς ο αδελφός της Ανδρέας είναι θεατρώνης. Το 1939 τη συναντά στον καφενέ των ηθοποιών ο Αλέκος Σακελλάριος να ψάχνει για δουλειά. Της προσφέρει έναν ρόλο στα «Κορίτσια της παντρειάς», που γίνεται αιτία να την κερδίσει το ελαφρό θέατρο και η επιθεώρηση. Μοιράζεται τη σκληρή μοίρα των συναδέλφων της, την περίοδο της Κατοχής, μαζί με τους Αυλωνίτη, Φωτόπουλο, Μακρή, Καλουτά, διασκεδάζοντας τον χειμαζόμενο λαό.

H Γεωργία Βασιλειάδου στέρι που μεσουρανεί τη δεκαετία του 1950, οπότε καθιερώνεται ως η ομορφότερη άσχημη και η μαμή του γέλιου. Εναυσμα αποτελεί η συμμετοχή της στο έργο «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» του Σακελλάριου. Εμείς οι νεότεροι που δεν την προλάβαμε στο θέατρο την έχουμε απολαύσει στις ξεκαρδιστικές ταινίες της. Τα γράφω όλα αυτά όχι μόνο επειδή έφυγε σαν σήμερα το 1980, αλλά κυρίως διότι ανήκει σε μια φωτισμένη γενιά που δίδαξε ήθος, αξιοπρέπεια και πολιτισμό. Τα μετέωρα προοιωνίζονται νερά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και καρεκλοπόδαρα στα βορειοδυτικά.

 Μετέωρος meteoros@efsyn.gr

Η τεράστια σημασία τής πορείας τού "μεγέθους τού βρακιού" -διά μέσου τών αιώνων- στήν κατανόηση τού φαινομένου τού θερμοκηπίου

Η ανωτέρω ενδεικτική -καί διαχρονική- μπουγάδα είναι μία συνεισφορά, σέ μιά σειρά κοινωνιολογικών (καί άλλων) επιστημών, πού έρχεται νά αποδείξει -περίτρανα- πόσο έωλα υπήρξαν, διά μέσου τών αιώνων, τά υποκριτικά, εν τέλει, επιχειρήματα περί εκλύσεως ηθών, ηθικού εκτροχιασμού, σεξισμού κλπ. κλπ. κλπ., τών απανταχού θρησκολήπτων, πουριτανών, εν γένει οπισθοδρομικών, ορισμένης φράξιας φετιχιστών καί λοιπών -σκοταδιστικής- προελεύσεως καί νοοτροπίας  απροσαρμόστων, κοινωνικά, προσώπων.

                                                                                                                                                                                                  .
Εάν παρακολουθήσετε τήν εξέλιξη τής "μόδας", από τόν δέκατο όγδοο αιώνα έως σήμερα, θά παρατηρήσετε τή βαθειά επίδραση πού άσκησε η κλιματική αλλαγή -μέ τήν άνοδο τής θερμοκρασίας τού πλανήτη- στό σχεδιασμό καί στό μέγεθος τών γυναικείων εσωρούχων. Η αλόγιστη χρήση τής "ενέργειας", από τή βιομηχανική επανάσταση καί μετά, φαίνεται πεντακάθαρα -από ένα διορατικό επιστημονικό "μάτι"- στήν ανωτέρω φωτογραφία χωρίς νά είναι απαραίτητες περαιτέρω επεξηγήσεις ενώ, συγχρόνως, αφήνει άφωνο τόν καλής πίστεως, ανύποπτο καί -κατά κανόνα- αθώο παρατηρητή...

  Δ.Ν.Α.

Από την Ευρώπη ξεκινά η μεγάλη αλλαγή

     
Του Γιάννη Α. Μυλόπουλου*


Δύο κρίσιμα ερωτήματα βασανίζουν τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα της κρίσης, της φτώχειας, της δυστυχίας και της απόγνωσης. Δύο ερωτήματα τα οποία πλανώνται μεν πάνω από τα ερείπια της Ελλάδας, αλλά δεν συζητιούνται ανοιχτά, ούτε καν τίθενται στον δημόσιο διάλογο ως θέματα προς συζήτηση, προκειμένου να ξεκινήσει και η αναζήτηση απαντήσεων σε αυτά. Εν μέσω οικονομικής κρίσης και εθνικής συμφοράς, έχουμε αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας στις δύο κατεξοχήν υπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση πολιτικές δυνάμεις, που συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν, επαναλαμβάνουν δηλαδή τις ίδιες πολιτικές της φθοράς, τρέχοντας πίσω από τις επιταγές των νεοφιλελεύθερων δανειστών και σφυρίζοντας αδιάφορα για τις πραγματικές αιτίες του οικονομικού και κοινωνικού μας καταποντισμού. Ουδείς ασχολείται συνεπώς με αυτό καθ’ εαυτό το έγκλημα και ουδείς συζητά το τι θα αντικαταστήσει τη σημερινή Ελλάδα της χρεοκοπίας, της ύφεσης και της διαφθοράς, την Ελλάδα δηλαδή του τίποτε και του πουθενά. Κι έτσι, με τούτα και με τα άλλα, παραμένουν αναπάντητα στο διηνεκές τα δύο κρίσιμα για τη χώρα και το μέλλον της ερωτήματα που αφορούν το μεν ένα το τι έφταιξε και φτάσαμε μέχρι εδώ, το δε άλλο το ποια είναι η Ελλάδα που θέλουμε και πώς θα την οικοδομήσουμε.

Η διαδικασία της αυτογνωσίας είναι αναγκαία, πρώτα και κύρια για να αποφύγουμε την επανάληψη των ίδιων λαθών κι ύστερα για να θεραπεύσουμε τις πηγές και τις αιτίες τους. Δυστυχώς, περισσότερα από τέσσερα χρόνια μετά την εμφάνιση της κρίσης στην Ελλάδα και η συζήτηση αυτή ούτε καν έχει ξεκινήσει…



Έρχεται ο ποινικός εισαγγελέας συνδιαλαγής...

Προβλέπει διαπραγμάτευση εισαγγελέα και κατηγορούμενου για την ποινή...

Την καθιέρωση του "ποινικού εισαγγελέα συνδιαλλαγής", ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να...
συμφωνεί με τον κατηγορούμενο το ύψος της ποινής χωρίς η υπόθεση να φτάσει στο ακροατήριο θα προτείνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή η οποία έχει αναλάβει την αναμόρφωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η διαμεσολάβηση του εισαγγελέα θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, κακουργήματα τα οποία τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη, ενώ από τους κανόνες της συνδιαλλαγής θα εξαιρούνται αδικήματα με βάση το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου.

Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα, στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος συμφωνήσει στη διαπραγμάτευση με τον «ποινικό εισαγγελέα συνδιαλλαγής», τότε...

Σκίτσο του Ηλία Μακρή

Πάγκαλος: Όσο υπάρχει ο σταυρός προτίμησης, θα υπάρχει φαυλοκρατία


Παραπολιτική
O Θεόδωρος Πάγκαλος μίλησε χθες στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο στο ΒΗΜΑ Fm για την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών και μεταξύ των άλλων δήλωσε:

Έχω μία θέση που έχω καταθέσει από το 1990 και είναι πως αν δεν καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης, δεν θα σταματήσει ποτέ να υπάρχει το πελατειακό σύστημα και η φαυλοκρατία στην Ελλάδα, όπως και η αγορά ψήφων με ρουσφέτια, την οποία επιδιώκουν οι πολίτες και στην οποία ανταποκρίνονται οι πολιτευόμενοι.

Πιστεύω ότι ο σταυρός προτίμησης είναι η ρίζα του κακού, διότι όσο αφήνουμε το σταυρό να υπάρχει ή να επεκτείνεται, πάμε πίσω στην πάλη κατά της πελατοκρατίας που συνεχίζει να υπάρχει και είναι η αιτία όλων των δεινών και της οικονομικής κρίσης.

Έχω προτείνει εκλογικό σύστημα που δεν είναι ίσως το τελειότερο ή το μοναδικό και όταν το πρότεινα, το 1990, με θεώρησαν εκκεντρικό. Διότι θεωρώ κάθε προσπάθεια για την ενίσχυση του σταυρού προτίμησης ως οπισθοδρόμηση. Η σάρα και η μάρα μαζεύτηκε εκεί μέσα. Ντροπή! Άνθρωποι ανεπιτήδευτοι, ανεπίδεκτοι, διεφθαρμένοι. Ντροπή! Κανένας στο περιβάλλον του δεν θα άντεχε τις φυσιογνωμίες αυτές εκεί πέρα να μιλούν. Έχω κάνει σε 12 βουλές, αλλά αυτό το χάλι δεν το έχω ξαναζήσει. Επιμένω και όποιος θέλει, ας με διαψεύσει…

ΟΟΣΑ: Υποτιμήσαμε τη μετάδοση της κρίσης..



Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης παραδέχτηκε την Τρίτη ότι υποβάθμισε τον βαθμό μετάδοσης της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης και τις αρνητικές επιπτώσεις σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα να....
οδηγείται σε προβλέψεις για ισχυρότερη ανάπτυξη απ' αυτή που ακολούθησε στον απόηχο της κρίσης που ξέσπασε το 2008.
Αλλά στην τελευταία του ανάλυση για τις αποτυχημένες προβλέψεις ανέφερε ότι δεν ενστερνίζεται την άποψη του ΔΝΤ ότι η κακή εκτίμηση των επιπτώσεων των περικοπών στην ανάπτυξη ήταν ένα σημαντικό λάθος, με εξαίρεση την περίπτωση της Ελλάδας.

Στα τέλη του 2012 το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι είχε υποτιμήσει την τροχοπέδη στην ανάπτυξη από την περικοπή των δημοσίων δαπανών και ότι οι “δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές” ήταν υψηλότεροι απ’ ό,τι είχε υπολογίσει. Αυτή η παραδοχή προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, σφοδρή κριτική για την λιτότητα στην Ευρώπη και κάποιες βελτιώσεις για τις περικοπές στους προϋπολογισμούς το 2013.

Ωστόσο ο ΟΟΣΑ...

Καθαρό το πόρισμα για Κικίλια!...

 
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο έλεγχος στους λογαριασμούς του Βασίλη Κικίλια.
Οι καταθέσεις του βουλευτή της Α΄Αθηνών, συμφωνα με...
το parapolitika.gr, είναι ''καθαρές'' και σε λίγο αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών...