Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Πανούσης: «Δική μου επιλογή η απομόνωση»...


Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούσης μίλησε στον ΒΗΜΑ FM την Παρασκευή για την κυβέρνηση, τη διαπραγμάτευση, τις φυλακές, το μεταναστευτικό και τον...
Ξηρό: «Να θυσιαστούν οι εξαγγελίες της Αριστεράς και όχι ο λαός σε ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο με τους δανειστές» είπε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Πανούσης που δήλωσε έπίσης ότι είναι επιλογή του η απομόνωση στο Υπουργικό Συμβούλιο, διότι θέλει μόνο να κάνω τη δουλειά του.

"Τοποθετήθηκα και είμαι επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού, για να κάνω μια δουλειά", είπε ο Γιάννης Πανούσης που διευκρίνισε ότι έχει καλή σχέση με τα κυβερνητικά στελέχη αλλά "χώροι" ζητούν την απομάκρυνση του από την κυβέρνηση.

Για την επίμαχη δήλωση σχετικά με τον πατέρα της 4χρονης Άννυ, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ο Γιάννης Πανούσης παράδέχτηκε ότι η διατύπωση μπορεί και να μην ήταν σωστή ωστόσο είπε ότι στοχοποιείται και αυτό δεν γίνεται κατά λάθος.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη Πανούση, ΕΔΩ...


ΠΛΑΤΥ ΓΙΑΛΟΣ καλοκαιρι τού ΄68

                                                ΤΑ ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΑ, ΤΑ ΑΤΙΘΑΣΑ...

Δεύτερος από αριστερά ο Γιώργος Πανάγου Αξιώτης.
Πρώτος από δεξιά ο Μιχάλης Γ. Γρυπάρης
Όρθια η Ρένα Μιχ. Δακτυλίδη πού μέ "καταπατεί" καί στέκει απάνω μου ενώ από τόν διπλανό μου "δέχομαι κεφαλοκλείδωμα".
Πίσω-πίσω, μέ τά γυαλιά ο Γιάννης ο Σουλαντίκας (ξάδελφος τού Γιώργου, από τή μάνα του). Οι άλλοι δέν ήσαν "μόνιμοι" καί τακτικοί στήν παρέα καί ο πανδαμάτωρ τούς παρέσυρε στή λήθη... 
Παρθένες αμμουδιές τότε. 
"Αξιοποιημένες" σήμερα ως τά μπούνια...
(η φωτογραφία από τό αρχείο τής Ρένας πού γιόρταζε προχθές - Πολύχρονη Ρένα!)
Η πρώτη ανάρτηση τής φωτογραφίας έγινε στίς 21/12/2013. 
Μέ "τσίγκλισμα" τού φίλου Μιχάλη Γ. Γρυπάρη, πού μού τήν είχε πρωτοστείλει. Τήν δημοσιεύω -πάλι- σήμερα.
Δ.Ν.Α.

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (08.05.15)

                                                                                                                                         από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Σε ανοιχτή γραμμή Μέρκελ-Τσίπρας...



Σε συχνή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, παραδέχθηκε η αναπληρώτρια εκπρόσωπός της, Κριστιάνε Βιρτς. 

Η κυρία Βιρτς δήλωσε ότι έχουν ....
γίνει αρκετά τηλεφωνήματα και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες την περασμένη Τετάρτη, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο...

Σε εξέλιξη συνάντηση στο Μαξίμου...


...για τις διαπραγματεύσεις...
Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση που έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον...
αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκαν  οι διαβουλεύσεις στο Brussels group και συνεδριάζει σήμερα το Euroworking group, που θα προετοιμάσει το Eurogroup της Δευτέρας. 

Όπως είναι γνωστό, η Αθήνα περιμένει από αυτήν την συνεδρίαση να υπάρξει μια αναγνώριση της προόδου, η οποία έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Εμφάνιση για... όσκαρ...



  Μπορεί οι ερωτήσεις του Νικολόπουλου στον Τσίπρα, σήμερα στην βουλή, να μην ξάφνιασαν τον πρωθυπουργό, αλλά η...
εμφάνιση (μπλε ελεκτρίκ κοστούμι σε συνδυασμένο με μπλε πουά πουκάμισο) του κοινοβουλευτικού εκπροσωπου  των "Ανεξάρτητων Ελλήνων", προκάλεσε ποικίλα σχόλια. 
 Πιο μπλε... πεθαίνεις!...

BINTEO - Ντοκουμέντο από τη φωτιά στα ΕΛΠΕ...

Ένα νέο βίντεο-ντοκουμέντο από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου ανέβηκε πριν από λίγη ώρα στο διαδίκτυο. 
Στο βίντεο καταγράφονται οι πρώτες...
στιγμές από την έκρηξη στη δεξαμενή που προκάλεσε τον τραυματισμό έξι εργαζoμένων -οι τρεις σοβαρά.

Δείτε το βίντεο:
   
Πηγή βίντεο: Youtube-χρήστης: MegaraTV

Η πρώτη είδηση πήγε περίπατο...


undefined
 Η ζωή ενός εργάτη των ναυπηγείων είναι τελικά πολύ φτηνότερη από τις διαπραγματεύσεις, τους διορισμούς, τις «επικίνδυνες» ροές μεταναστών ή τις δηλώσεις του κάθε πικραμένου...

Αντα Ψαρρά
Πριν ακόμα εξακριβωθεί η αιτία της έκρηξης και της πυρκαγιάς στα ΕΛΠΕ, πριν η διοίκηση δώσει αναλυτικές εξηγήσεις για...
τις ακριβείς συνθήκες και τα μέτρα ασφάλειας, που υπήρχαν στη διάρκεια της (καθυστερημένης κατά ένα εξάμηνο) προγραμματισμένης συντήρησης και κυρίως πριν ακόμα τα νοσοκομεία δώσουν λεπτομερείς ιατρικές ανακοινώσεις για τους διασωληνωμένους και μη έξι τραυματίες εργάτες, η είδηση «κατέβηκε» σε όλα τα συστημικά ΜΜΕ στην 7η και 8η θέση από τα δελτία των 11 π.μ. και μετά.

Πόσο ταυτόχρονα, συμπτωματικά και πόσο κυνικά αντιδρούν τελικά τα κανάλια και τα ραδιόφωνα όταν υπάρχει μια τόσο ακραία εξέλιξη ενός μαζικού εργατικού ατυχήματος στη χώρα;

Η ζωή ενός εργάτη των ναυπηγείων είναι τελικά πολύ φτηνότερη από τις αλλαγές στην Παιδεία, τις διαπραγματεύσεις, τους διορισμούς, τις «επικίνδυνες» ροές μεταναστών ή τις δηλώσεις του κάθε πικραμένου. Και μην μιλήσει κανείς για λαϊκισμό, διότι δύο εργάτες είναι στην εντατική με καθολικά εγκαύματα και δίνουν μάχη για τη ζωή τους.
  
                efsyn.gr
 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Βρετανία: Νίκη Κάμερον, παραιτούνται Μίλιμπαντ, Φάρατζ, Κλέγκ


Ο Ντεϊβιντ Κάμερον επιστρέφει στην Ντάουνινγκ Στριτ, μετά τη νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές της Πέμπτης, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των δημοσκοπήσεων και του exit poll. Οι Συντηρητικοί αύξησαν την δύναμή τους στην Αγγλία και την Ουαλία και φαίνεται ότι εξασφαλίζουν 331 έδρες στην Βουλή - 326 είναι απαραίτητες για την πλειοψηφια. Οι Εργατικοί, αντιθέτως, σαρώθηκαν απο το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα στη Σκωτία, το οποίο κέρδισε 56 έδρες - το 2010 είχε κερδίσει μόλις 6 - και ο Εντ Μίλιμπαντ ανακοίνωσε την παραίτησή του απο την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

Την παραίτησή του ανακοίνωσε και ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε την έδρα του στο Κεντ, προσθέτοντας ότι μπορεί να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του BBC,  οι Συντηρητικοί κερδίζουν 331 έδρες, οι Εργατικοί 232, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, βασικοί σύμμαχοι του κ. Κάμερον, οκτώ έδρες, το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα 56 έδρες και το UKIP δύο.
από kathimerini.gr

Τι αλλάζει η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ από το δεύτερο εξάμηνο του 2015

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
Με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ να θεωρείται πλέον βέβαιη, η κυβέρνηση καλείται να εντοπίσει νέα δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ -στην καλύτερη περίπτωση- για να επιτύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες μεταξύ Αθήνας και δανειστών φαίνεται να έχει «κλειδώσει» η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ από το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος του νέου συντελεστή, οι Βρυξέλλες πιέζουν να ανέλθει στο 17% ή 18%, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει συντελεστή 16%. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για εξαίρεση από τον ενιαίο συντελεστή των φαρμάκων και ενδεχομένως ειδών πρώτης ανάγκης (π.χ. μέρος των τροφίμων), ενώ θα υπάρχουν μόνο δύο συντελεστές.

Πάντως, προς το παρόν οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει στην πρόβλεψη για το μέγεθος του πρωτογενούς αποτελέσματος του φετινού προϋπολογισμού. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) προβλέπει ότι χωρίς να αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα είναι 0,5% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν εκτιμά ότι θα είναι σχεδόν μηδενικό, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) «βλέπει» πρωτογενές έλλειμμα έως και 1% του ΑΕΠ.

Επί της ουσίας, αυτές οι διαφορές στις προβλέψεις τόσο μεταξύ των δανειστών, όσο και με την Αθήνα, δημιουργούν ανάγκη για λήψη σημαντικών δημοσιονομικών μέτρων για να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ. Μέτρα τα οποία κυμαίνονται από 1,8 δισ. ευρώ (με βάση την εκτίμηση του ΓΛΚ) και φθάνουν έως και τα 4,5 δισ. ευρώ (λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενέστερες εκτιμήσεις του ΔΝΤ).
Ειδικότερα τα σενάρια που εξετάζονται:

Η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου στο θεαθήναι



ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ
Διαφημιστικό μήνυμα που προωθεί το αίτημα της κυβέρνησης για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου προβάλλεται εδώ και λίγες ημέρες στους σταθμούς του μετρό.

Διαβάστε ολόκληρο τό άρθρο : ΕΔΩ

Κίνδυνος Grexit για τα ελληνικά πτυχία


Βόμβα του υπουργείου Παιδείας, το ωστικό κύμα της οποίας δημιουργεί συνθήκες Grexit των ελληνικών πτυχίων από το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό οικοδόμημα. Το υπουργείο Παιδείας αλλάζει το σύστημα μέτρησης των πιστωτικών μονάδων που ισχύει σήμερα για την απονομή ενός πτυχίου από ελληνικό ΑΕΙ, καθιερώνοντας όχι πιστωτικές αλλά διδακτικές μονάδες. Με την αλλαγή αυτή κλονίζει το σύστημα αναγνώρισης των ελληνικών πτυχίων από την Ευρώπη και τους όρους κινητικότητας των Ελλήνων φοιτητών προς τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, κυρίως μέσω του προγράμματος Erasmus, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο υψηλότατο ενδιαφέρον από τους Ελληνες φοιτητές, που το βλέπουν και ως ένα βήμα να ανοίξουν τους ορίζοντές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1987-88 συμμετείχαν 37 Ελληνες και το 2012-13 έφθασαν τις 4.908. Η νυν ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει να αποτελέσει και τον μπροστάρη για να αλλάξει το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό οικοδόμημα όπως διαμορφώθηκε με βάση τη Διακήρυξη της Μπολόνια το 1999. Η προσπάθεια θα ξεκινήσει από το Ερεβάν της Αρμενίας την προσεχή Τετάρτη, στη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Παιδείας.

Ειδικότερα, στο άρθρο 11 του ν/σ για την ανώτατη εκπαίδευση αναφέρεται ότι «τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ απονέμουν τίτλους σπουδών τμημάτων ή σχολών μετά την...