Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Ο Βαρουφάκης ήταν ο πιο «ακριβός» υπουργός Οικονομικών της ιστορίας...


 ...λέει το Reuters...
«Ο Βαρουφάκης ήταν ο πιο ακριβός υπουργός Οικονομικών στην ιστορία», υποστηρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας στο Reuters, αποκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο και την...
πικρία αρκετών στην Ευρωζώνη για τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζεται «ακριβός» όχι λόγο του... έκλυτου βίου του ή των δαπανών του, αλλά εξαιτίας του ότι θεωρείται ως ένας βασικός παράγοντας καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters το κόστος για την ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών φθάνει στα 63 δισ. ευρώ, εξαιτίας της πτώσης του ΑΕΠ αλλά και της αντίστοιχης υποχώρησης στην αξία των τραπεζών αλλά και του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Αποτέλεσμα Ευρωζώνη και ΔΝΤ να καλούνται να καταβάλλουν στην Ελλάδα τριπλάσια κεφάλαια, σε σύγκριση με αυτά που υπολόγιζαν τον Δεκέμβριο του 2014.

«Η ελληνική διαπραγματευτική τακτική δεν ήταν και τόσο επιτυχημένη», τονίζει ο Christoph Weil, οικονομολόγος της Commerzbank και προσθέτει ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε διαδικασία σκληρής ύφεσης. Για το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους αυτή η πορεία θα πρέπει να αποδοθεί στις διαπραγματευτικές τακτικές της κυβέρνησης».

Ταυτόχρονα το Reuters προσθέτει ότι το ποσό των 63 δισ. ευρώ αφορά τη ζημιά που έχει γίνει μέχρι σήμερα και σαφώς όχι το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και σε επίπεδο αγοράς.

Επίσης εκτιμά, βασιζόμενο και σε αναλύσεις οικονομολόγων αλλά και στρατηγικών αναλυτών, ότι το Grexit δεν έχει εξαφανιστεί από τον ορίζοντα και ως εκ τούτου η πραγματοποίηση επενδύσεων από ξένα funds στην Ελλάδα καθίσταται αρκετά δύσκολη.

Βάσει των πρόσφατων εκτιμήσεων της Κομισιόν, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος (έναντι εκτίμησης για ανάπτυξη 2,9% τον Νοέμβριο). Αυτή η «διαφορά» των εκτιμήσεων, αποτιμάται από τους οικονομολόγους στα 12,6 δισ. ευρώ για φέτος, ενώ αναμένεται ότι θα «χαθούν» επιπλέον 9,8 δισ. ευρώ το 2016 εκ νέου λόγω της χειρότερης του αναμενόμενου πορείας της οικονομίας.

Την ίδια ώρα τόσο η εικόνα των ελληνικών τραπεζών όσο και του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν είναι σε καμία περίπτωση θετική. Τον Δεκέμβριο του 2014 η αξία κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών άγγιζε τα 64 δισ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους οι ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να αντλήσουν το ποσό των οκτώ δισ. ευρώ από τις αγορές.
newmoney.gr

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                                            από "ΤΑ ΝΕΑ"

Απελπισμένη φωνή

Μισέλ Πάμπλο
Ο Μιχάλης Ράπτης (1911 - 1996), το ψευδώνυμό του : Μισέλ Πάμπλο
Ηταν 17-7-1990. Ο Πάμπλο (Μιχάλης Ράπτης) στα 79 του πια, και έχοντας περάσει διά πυρός και σιδήρου, έχοντας ξεκαθαρίσει με εχθρούς και φίλους, συμπληρώνει, όπως και κάθε μέρα, το ημερολόγιό του με κάποια πολιτική σκέψη· κάποιο σχόλιο για την πολιτική επικαιρότητα. Είναι η μέρα που ο Νίκολας Ρίντλεϊ, υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Βρετανίας έχει αναστατώσει την ευρωπαϊκή σκηνή.
«Πρέπει να είσαι Αγγλος απόγονος μιας αυτοκρατορίας, τώρα στην οριστική δύση της -που έπαιξε όμως επί δυόμισι αιώνες πρωταρχικό ρόλο στις υποθέσεις του κόσμου- και ακόμα αλαζονικός αριστοκράτης –όχι μικροαστός ή μεσαίος σαν αυτούς που μπροστά στους δυνατούς φοβούνται και τον ίσκιο τους- για να εκστομίσεις τα λόγια του υπουργού Ρίντλεϊ. Και να παραιτηθείς μετά, πριν εκθέσεις περισσότερο τη σιδηρά κυρία της χώρας, εξαναγκάζοντάς την να σε αντικαταστήσει.
»Και πρέπει να είσαι πρωθυπουργός της Γερμανίας, της ανερχόμενης νέας παγκόσμιας δύναμης για να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και να μην επιδοθείς στα εξοργισμένα μικροσχόλια των Γάλλων και άλλων Ευρωπαίων. Ομως ό,τι είπε ο Ρίντλεϊ έξω από τα δόντια, πως η Ευρώπη περνά υπό γερμανική κυριαρχία και οι Γάλλοι σαν σκυλάκια ακολουθούν πειθήνια αντί να συνταχθούν με την Αγγλία, δεν εξέφραζαν μόνο τα εθνικά αγγλικά συμφέροντα, δηλαδή εκείνα του καθαρού αγγλικού τραπεζικού ή βιομηχανικού κεφαλαίου, αλλά και γενικότερα παρόμοιων ευρωπαϊκών κύκλων.
»Είναι η απελπισμένη φωνή όσων πρόκειται να υποστούν τον αδήριτο ζυγό της ενωμένης Ευρώπης, οπωσδήποτε αναπόφευκτης μονάδας ενός επανασυγκροτούμενου κόσμου γύρω από μεγάλα σύνολα, τα μόνα ικανά να επιβιώσουν στον οικονομικό αδυσώπητο πόλεμο μεταξύ τους».
Πέρασαν από κείνο το πρωινό που έγραφε ο Πάπλο 25 χρόνια, και η τελευταία παράγραφος του σημειώματός του επαληθεύτηκε και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο για την Ελλάδα. Και τώρα Ιούλιος. Μπορεί και να γράφουμε τα «δικά» μας Ιουλιανά.
Η απελπισμένη μας φωνή δεν ακουγόταν στο ελληνικό Κοινοβούλιο προχθές, όπου ο ρεβανσισμός έγινε λάβαρο, οι ειρωνείες και οι χλευασμοί επίδειξη κακουγουστιάς, ο σουρεαλισμός σλόγκαν σε κυβερνητικά χείλη «υποστηρίζουμε την κυβέρνηση αλλά δεν ψηφίζουμε τις προτάσεις της, τη συμφωνία της», απλή κίνηση η εξεύρεση 20 και βάλε δισ. αλλά απόλυτη σιωπή για το μετά, η θλίψη για τα μαγκάλια πρόκληση. Κι ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω…
efsyn.gr 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

Η ταβέρνα του Mega (τα σέρβιρε όλα στα... κάρβουνα!)

undefined Μετά την καταστροφή του δημοψηφίσματος, η καταστροφή της φωτιάς. Το Mega είναι πάντα εκεί!
Τα ρεπορτάζ του Μεγάλου καναλιού είναι τόσο έγκυρα που διαψεύδονται μέσα σε λίγα λεπτά.
«Κάηκε ολοσχερώς ταβέρνα στον Υμηττό» έλεγε η ρεπόρτερ του Mega δραματοποιώντας όσο μπορούσε περισσότερο το ρεπορτάζ της. «Πύρινη κόλαση», «πύρινος εφιάλτης», «καήκαμε» κ.ο.κ.
Κι εξηγούσε η κακόμοιρη η τρομολάγνος ρεπόρτερ πόσο μεγάλη καταστροφή έπαθε η ταβέρνα δείχνοντας μας και τις (α)κατάλληλες εικόνες. Εκτός κι αν μιλάμε για άλλη ταβέρνα, κάπου αλλού, οπότε να πάω πάσο. 
Έβγαλε live και τον ιδιοκτήτη της, να μιλήσει στην κυρία Όλγα Τρέμη. «Μόνο οι εξωτερικοί χώροι έπαθαν κάποιες ζημιές» λέει ξαφνικά αυτός, «η κυρίως αίθουσα είναι ανέπαφη» συνέχιζε διαψεύδοντας πλήρως το ρεπορτάζ.
Το καλύτερο μάλιστα το άφησε για το τέλος. «Από αύριο το μεσημέρι θα λειτουργούμε κανονικά» είπε ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας που... κάηκε ολοσχερώς.
Τι να κάνει και η κυρία Όλγα, του έδωσε συγχαρητήρια για το... κουράγιο και το σθένος του. Σωστά, αλλά αν η ταβέρνα είχε «καεί ολοσχερώς» όπως έλεγε το Mega mou δεν θα αρκούσε το σθένος για να άνοιγε την άλλη μέρα. Ακόμα κι αν τα σέρβιρε όλα στα... κάρβουνα
efsyn.gr

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                                                                                                   από  "ΤΑ ΝΕΑ"

Σκληρή επίθεση κατά της Μέρκελ από τον Γιούργκεν Χάμπερμας

 Ο Γιούργκεν Χάμπερμας, ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαίους διανοούμενους και υπέρμαχους της ευρωπαϊκής ενοποίησης, εξαπέλυσε μια σκληρή επίθεση στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και την κυβέρνησή της, κρίνοντας ότι «έπαιξε και έχασε μέσα σε μια νύχτα» όλη την κοπιώδη προσπάθεια ολόκληρων γενεών για να ανοικοδομηθεί η φήμη της Γερμανίας στην Ευρώπη με τη σκληρή στάση της έναντι της Ελλάδας και την απόφασή της να «τιμωρήσει» την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Φοβούμαι ότι η γερμανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της σοσιαλδημοκρατικής της πτέρυγας, έπαιξε κι έχασε μέσα σε μια νύχτα όλο το πολιτικό κεφάλαιο που μια καλύτερη Γερμανία είχε συσσωρεύσει σε μισό αιώνα» δείχνοντας «μεγαλύτερη πολιτική ευαισθησία και μετα-εθνική νοοτροπία», ανέφερε ο Χάμπερμας σε δήλωσή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Η Γερμανία «ανερυθρίαστα αυτοπαρουσιάστηκε ως η δύναμη που επιβάλλει την πειθαρχία στην Ευρώπη και για πρώτη φορά διεκδίκησε ανοικτά τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο 86χρονος Χάμπερμας, επισημαίνοντας επίσης ότι η ΕΕ βρίσκεται πιασμένη στην αρπάγη μιας «πολιτικής παγίδας».

Το αποτέλεσα των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης «δεν έχει νόημα σε οικονομικούς όρους, λόγω της τοξικής ανάμιξης των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία με περαιτέρω νεοφιλελεύθερα επιβαλλόμενα μέτρα που θα αποθαρρύνουν εντελώς τους εξαντλημένους Έλληνες και θα σκοτώσουν κάθε αναπτυξιακή ορμή».

Ο Χάμπερμας είπε ότι η ισορροπία ανάμεσα στην «πολιτική και στην αγορά» έχει ανατραπεί, με τίμημα «το κράτος πρόνοιας».
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 16/07/2015 
από tanea.gr

Η μητέρα της Ν. Βαλαβάνη παραδέχεται ότι σήκωσε 200.000 ευρώ

Η μητέρα της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη παραδέχθηκε ότι λίγες ημέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών «σήκωσε» 200.000 ευρώ.


Η μητέρα της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, Αλίκη, παραδέχθηκε με δήλωσή της στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ότι λίγες ημέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών «σήκωσε» 200.000 ευρώ από υποκατάστημα τράπεζας στο Ηράκλειο. 
«Τα λεφτά είναι οι οικονομίες μιας ζωής, φοβήθηκα και τα πήρα στο σπίτι. Δεν τα έβγαλα στο εξωτερικό όπως άλλοι», είπε η Αλίκη Βαλαβάνη στην εφημερίδα.
Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, η 85χρονη μητέρα της Νάντιας Βαλαβάνη λίγο πριν από την εξαγγελία του δημοψηφίσματος πήγε συνοδευόμενη από τον λογιστή της σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Ηράκλειο και ζήτησε να κάνει ανάληψη 200.000 ευρώ.
Το δημοσίευμα επικαλείτα μαρτυρίες υπαλλήλων της τράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες η μητέρα της κ. Βαλαβάνη εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της όταν οι υπάλληλοι της τράπεζας την ενημέρωσαν ότι δεν είχαν τόσο χρήματα να τις δώσουν και ζήτησαν κάποιο χρονικό περιθώριο. Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, η κ. Αλίκη Βαλαβάνη διαμαρτυρήθηκε λέγοντας «θα το πω στην κόρη μου». Τελικώς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τράπεζα εκταμίευσε το ποσό δύο ημέρες πριν από την επιβολή των capital controls.
Όπως αναφέρει στην εφημερίδα η μητέρα της κ. Βαλαβάνη, πήρε τα χρήματα στο σπίτι της «μέχρι να περάσει αυτή η δύσκολη κατάσταση». 
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά τις επανειλημμένες ερωτήσεις του βουλευτή της ΝΔ Λ. Αυγενάκη στη Βουλή, με τις οποίες ζήτησε να διερευνηθεί το ζήτημα.
από thetoc.gr

Κ.Τσουκαλάς:Φτάσαμε σε μια «μετα-Μεταπολίτευση» με άδηλη και έωλη μοίρα


Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι σε εποχές κρίσης δεν μπορεί να εξοβελίζεται ο ορθολογισμός.

« Σε στιγμές κρίσης υπάρχει η ανάγκη να μην αφήνει κανείς τι συναισθηματικές εξάρσεις να εξοβελίζουν τον πρακτικό ορθολογισμό» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ εκ των πολιτικών και πνευματικών ανθρώπων που δεν δίστασαν δημοσίως να αποκηρύξουν ως καταστρεπτική την άτακτη χρεοκοπία και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα ιδίως για όσους όπως λέει « δεν έχουν στον ήλιο μοίρα».  
 Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο κ. Τσουκαλάς αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα,στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει « υπάρχουν στιγμές όπου οι ιδέες καλούνται να μετουσιωθούν σε πράξη» και πως «όταν μπεις στην πολιτική και όταν δρας είσαι υποχρεωμένος να ταλανταύεσαι ανάμεσα σε λύσεις εκ των οποίων καμιά δεν είναι εκείνη που επιθυμείς. Να ταλαντεύεσαι αλλά τελικώς να τέμνεις».
Μιλώντας για την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για συμφωνία τόνισε « σε ορισμένες στιγμές της ιστορίας όμως είναι όχι απλώς καλύτερο αλλά αναγκαίο να επιλέξει κανείς μια προσωρινή υποχώρηση ή αναδίπλωση που θα λάβει υπόψη της την τρέχουσα ισορροπία δυνάμενων και τον παράγοντα χρόνο. Πράγμα που προφανώς βρισκόταν στο μυαλό του πρωθυπουργού στη διάρκεια των εξοντωτικά ασφυκτικών διαπραγματεύσεων.
 Αναφερόμενος στον πολιτικό βολονταρισμό εντός του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσουκαλάς χαρακτηρίζει «δικαιολογημένη και ευεξήγητη επιθυμία» ενός κομματιού του ΣΥΡΙΖΑ να μείνει πιστό στις αρχές του αλλά ο ίδιος παρατηρεί ότι σε στιγμές κρίσης «ο βολονταρισμός αυτός συχνά τείνει να σπάσει τα μέτρα του».
Απορρίπτει τα περί πραξικοπήματος που έχει υιοθετήσει η κυβερνητική ρητορική και σημειώνει« οι εμπρηστικές λέξεις θα πρέπει να αποφεύγονται, είναι επικίνδυνες διότι χειραγωγούν μια κοινή γνώμη προς την κατεύθυνση μιας ακατανόητης εμμονής σε λέξεις και συνθήματα».
« Αλλο να διαπιστώνει κανείς ότι οι ευρωπαϊκές διαδικασίες μοιραία οδηγούν σε συρρίκνωση εθνικής κυριαρχίας και άλλο να μιλά κανείς για πραξικόπημα... Εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη πραξικόπημα. 'Ασφυκτική πίεση' ναι , εκβιασμός σαφώς αλλά όχι πραξικόπημα... Το ζήτημα δεν είναι να μεταμφιέζουμε μια πραγματικότητα με νέες πιο εμπρηστικές πιο καταλυτικά ανυπόφορες λέξεις»         
Στην κατακλείδα της συνέντευξης του ο κ./ Τσουκαλάς διαπιστώνει πως « φτάσαμε σε μια «μετά- Μεταπολίτευση» της οποίας η μοίρα είναι ανοιχτή άδηλη και έωλη. Πάψαμε να πιστεύουμε στο αυτονόητο της προόδου».
από   thetoc.gr

Εύσημα από το Παρίσι, για τον Αλέξη...


O Μισέλ ΣαπένΜε κολακευτικά λόγια για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, ενώ παράλληλα τόνισε, πως, «η συμφωνία βάζει επισήμως πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του χρέους».

«Δεν είναι...
δυνατόν να θεωρηθεί ως υπεύθυνος ο τωρινός πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας του οποίου χαιρετίζω το θάρρος, για όλα αυτά που δεν υλοποιήθηκαν επαρκώς στο παρελθόν» τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων, η οποία θα μεταδοθεί αύριο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.

Ο Γάλλος υπουργός σημειώνει ότι για πρώτη φορά «η συμφωνία βάζει επισήμως πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα του χρέους...Θα εργασθούμε για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους μέσα από μια αναδιάρθρωση, χωρίς μολαταύτα να περάσουμε από μια ονομαστική διαγραφή του χρέους, που δεν θα ήταν αποδεκτή από τις ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη Δεύτερα, είναι η καλύτερη δυνατή. Αποκαθιστά την εμπιστοσύνη που είχε χαθεί και επιτρέπει στην Ελλάδα να ατενίσει το μέλλον στο εσωτερικό της ευρωζώνης».

«Η θέση της Ελλάδα είναι και παραμένει στο ευρώ», δηλώνει ο Μισέλ Σαπέν.

Θα γίνονται συναυλίες με ηθοποιούς!...



Σε νέο καθεστώς ΦΠΑ, στο 23%, μπαίνουν οι συναυλίες γεγονός που αυξάνει με τη μία τις τιμές των εισιτηρίων. 
Είναι ένα ακόμα...
από τα θαυμαστά νέα μέτρα της κυβέρνησης με το οποίο μπαίνει ταφόπλακα στα θεάματα. Και μην μου αρχίσετε να μου λέτε τώρα πως αυξάνει ο ΦΠΑ σε πολύ βασικότερα για τη ζωή πράγματα (όπως τα... τρόφιμα), δίκιο έχετε, αλλά εδώ μιλάμε για μουσική, όταν θα κάνουμε ρεπορτάζ από την κεντρική αγορά θα ασχοληθούμε και με αυτό.
Με το που κλείνει λοιπόν ένας promoter μία συναυλία πρέπει να υπολογίσει ένα 23% για ΦΠΑ, ένα 5% φόρο δημοσίων θεαμάτων όπως λέγεται (παλιός φόρος της βασίλισσας Φρειδερίκης που... ξεχάστηκε κι έμεινε), συν ένα 7% για την ΑΕΠΙ. Με τις κατάλληλες αναγωγές ο διοργανωτής «τρώει» ένα 32-33% στο κεφάλι με το που κατεβάζει το ακουστικό του τηλεφώνου μετά το deal με τον μάνατζερ του καλλιτέχνη. Χωρίς φυσικά να υπολογίσουμε τον «κανονικό» φόρο που θα πληρώσει όπως και να έχει, ούτε καν την προκαταβολή φόρου. Και μετά πάμε στα άλλα έξοδα του κάθε live, από το ενοίκιο του χώρου μέχρι τη διαφήμιση, από τα αεροπορικά εισιτήρια και τα ξενοδοχεία μέχρι τα φρούτα και τα κρασιά στα καμαρίνια.

Βέβαια πλέον θα δούμε άλλα, κωμικοτραγικά, πράγματα. Ετοιμαστείτε για... θεατρικές συναυλίες. Επειδή ο ΦΠΑ στα θέατρα είναι στο 6%, θα λαμβάνουν χώρα... live με... ηθοποιούς! Ναι, δεν το λέω πλάκα. Κάπως θα το στήνουν οι διοργανωτές και θα προσθέτουν κι έναν ηθοποιό κάπου στη συναυλία. Να κάνει κάτι τέλος πάντων, δεν ξέρω τι, κάτι ώστε να δικαιολογείται η παρουσία του. Περιμένετε να δείτε τι θα ζήσουμε. To Karaoke σε τι ΦΠΑ μπαίνει;

Πάντως πέρυσι στο Σταυρό του Νότου το ντουέτο Χριστόφορος Ζαραλίκος και Σπύρος Γραμμένος τον είχαν ήδη κάνει το συνδυασμό. Άμα βλέπεις μπροστά... 
Δημήτρης Κανελλόπουλος
e-tetradio.gr

“Στους Γερμανούς φίλους μου”... (Η επιστολή του Ντομινίκ Στρος-Καν)



Ο Ντομινίκ Στρος-Καν στηρίζει Φρανσουά Ολάντ, θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση υποφέρει από "ερασιτεχνισμό" και τα βάζει με τους Γερμανούς και την επικίνδυνη Ανγκελα Μέρκελ, γιατί "αυτό που συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο (με την επίτευξη της συμφωνίας) είναι καταστροφικό, σχεδόν θανατηφόρο".
Η επιστολή του πρώην γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, υπό τον τίτλο “Στους Γερμανούς φίλους μου”, περιγράφει τους τρομακτικούς όρους της Ελληνικής συμφωνίας, που βάζει σε κίνδυνο το μέλλον της Ευρώπης. 

«Ο Ολάντ άντεξε. Η Μέρκελ αντιμετώπισε όσους επέμεναν να μην υπάρχει συμφωνία. Αυτά τους πιστώνονται. Η συμφωνία έχει δυνατότητες να εφαρμοστεί και να μειώσει, ακόμα και να απαλείψει τους κινδύνους ενός Grexit. Δεν είναι αρκετό, αλλά το καλωσορίζω», αναφέρει αρχικά ο Στρος Καν. Και συμπληρώνει ότι «οι όροι όμως της συμφωνίας είναι τρομακτικοί για εκείνους που ακόμη πιστεύουν στο μέλλον της Ευρώπης. Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο είναι καταστροφικό, σχεδόν θανατηφόρο».


Την ίδια στιγμή, ο Ντομινίκ αναφέρει ότι οι δαίμονες που μας κάνουν να συνεχίζουμε τα λάθη του παρελθόντος δεν είναι ποτέ αρκετά μακριά. Αυτό έγινε εκείνο το Σαββατοκύριακο . «Δεν θέλω να μπω στις λεπτομέρειες για τα μέτρα, αυτό όμως που θέλω να επισημάνω είναι ότι το πλαίσιο στο οποίο εκδόθηκε αυτή η υπαγόρευση δημιούργησε μια παραλυτική κατάσταση
».

Ο Ντομινίκ Στρος Καν, υπογράμμισε, πως,  «η ελληνική κυβέρνηση υποφέρει από ερασιτεχνισμό και ότι η σχετική αδράνεια των προκατόχων της ξεπέρασε τα όρια, το αποδέχομαι. Ότι η ομάδα των δανειστών με επικεφαλής τη Γερμανία έχει απηυδήσει από την κατάσταση και το κατανοώ. Ωστόσο, οι ηγέτες φάνηκε να θέλουν να αδράξουν την ευκαιρία για μια ιδεολογική νίκη επί μιας κυβέρνησης της άκρας αριστεράς ακόμη και με κίνδυνο να διαλύσουν την Ένωση. Γιατί ουσιαστικά για αυτό πρόκειται»...

Μια (ενδιαφέρουσα) λεπτομέρεια για τον ανασχηματισμό...


Γιατί υφυπουργός Εσωτερικών ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης; Πριν απαντήσετε συγκρατήστε ως σημαντικό ότι...
με απόφαση του πρωθυπουργού συγκροτήθηκε Επιτροπή καταπολέμησης της διαφθοράς υπό τον υπουργό Επικρατείας Π. Νικολούδη στην οποία θα μετάσχει, μεταξύ άλλων, ο κ. Πολάκης, ο οποίος δεν προσκαλείται συχνά σε τηλεοπτικά πάνελ, αλλά, όταν είχε την ευκαιρία, έκανε πολύ αισθητή την παρουσία του καταγγέλλοντας με θόρυβο τους καναλάρχες και τη διαπλοκή. Αλλωστε άμεσα αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή ο νόμος για την αδειοδότηση των καναλιών και τις τηλεοπτικές συχνότητες με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη διαμόρφωση του επικοινωνιακού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα παιχτεί το πολιτικό παιχνίδι. Είναι μία από τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες ενός ανασχηματισμού που έγινε βασικά για να καλυφθούν τα κενά από την έξοδο των υπουργών της Αριστερής Πλατφόρμας (Λαφαζάνη, Στρατούλη, Ησυχου) κα της Ν. Βαλαβάνη που παραιτήθηκε ώστε να ανακτηθεί ο κομματικός έλεγχος της κυβέρνησης και να αρθούν οι επιφυλάξεις των εταίρων σε σχέση με τη βούληση για εφαρμογή του προγράμματος που συμφωνήθηκε μετά από θυελλώδη πολύμηνη διαπραγμάτευση. Αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί αφού ο ανασχηματισμός δεν καθορίστηκε από μεταρρυθμιστική πρόθεση, όπως επιζητούσαν οι εταίροι-πιστωτές, αλλά, αντίθετα, δημιουργεί την αίσθηση ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση λίγων μηνών.Ηδη στο παρασκήνιο κυκλοφορούν ως ημερομηνίες εκλογών η 13η και η 20η Σεπτεμβρίου. Ομως δεν φαίνεται καθόλου ρεαλιστικό κάτι τέτοιο, αφού τότε μάλλον δεν θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ούτε η διαπραγμάτευση για το νέο τριετές πρόγραμμα. Ετσι, το νωρίτερο πιθανό είναι να στηθούν κάλπες τον Οκτώβριο όταν θα έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητά τα μέτρα στην καθημερινότητα των πολιτών που θα δυσκολεύονται να πληρώσουν τους φόρους τους.Στα social media χαλάει κόσμο η υφυπουργοποίηση του Παύλου Χαϊκάλη που ανέλαβε το ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο των κοινωνικών ασφαλίσεων. Στην κρίσιψη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα βγήκε από την αίθουσα της ολομέλειας αλλά ξαναμπήκε για να ψηφίσει τελικά “ναι” και όπως αποδεικνύεται καλό του έκανε. Αλλωστε, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος είχε την άνεση να ζητήσει κάτι παραπάνω από τη στιγμή που κατάφερε να κρατήσει συμπαγή την κοινοβουλευτική του ομάδα.Το γεγονός ότι, παρά την είσοδο δέκα νέων προσώπων στην κυβέρνηση, δεν δημιουργείται η εντύπωση ανανέωσης οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται και πάλι για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με υπουργούς του κομματικού σωλήνα χωρίς καμία απόπειρα ανοίγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αποτέλεσμα αυτό δεν προέκυψε μόνο από πρόθεση αλλά και από ανάγκη αφού υπήρξαν αρνήσεις, όπως αυτή του ομότιμου καθηγητή Σάββα Ρομπόλη ο οποίος δέχθηκε πρόταση για το υπουργείο Εργασίας. Ο ίδιος δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει ούτε την πρόταση ούτε την άρνηση αλλά είναι γνωστό ότι υπήρξε δυστοκία στην αναζήτηση προσώπων αποδεκτών από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τους εταίρους ταυτόχρονα. Ακόμη και για τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη που ανέλαβε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος λέγεται ότι ζήτησε να μην μετάσχει στην κυβέρνηση. Ενας λόγος που αποθάρρυνε όσους βρέθηκαν σε αμφιθυμία είναι η διάρκεια ζωής αυτής της κυβέρνησης που φαίνεται μικρή, παρόλο που το σενάριο εκλογών το φθινόπωρο είναι αδιανόητο για τους εταίρους-πιστωτές που βιάζονται για την εφαρμογή του προγράμματος η οποία θα ελέγχεται με πολύ αυστηρό τρόπο και τις γνωστές διαδικασίες του παρελθόντος.ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ -που θα ψηφίσουν τα νομοσχέδια τα οποία συνδέονται με τη χρηματοδότηση της χώρας (την Τετάρτη το επόμενο)- δεν ζητούν εκλογές, όπως δεν ζήτησαν και συμμετοχή στην κυβέρνηση. Εχουν εκφράσει την προθυμία να στηρίξουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας μέχρι να περάσει η χώρα τον κάβο και οι δημοσκοπήσεις δεν τους δημιουργούν αδημονία να μετρηθούν στις κάλπες. Αλλά, όπως όλα δείχνουν, οι εκλογές προβάλλουν ως αναπόφευκτη εξέλιξη στη βάση των εσωκομματικών ξεκαθαρισμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ.Οι βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν στην τελευταία ψηφοφορία (32 “όχι”, 6 “παρών” και μία απουσία) δεν δίνουν την έδρα τους ούτε ανεξαρτητοποιούνται ενώ δηλώνουν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση, όσο κι αν αυτό δεν βγάζει νόημα. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει τη δυσφορία του αλλά δεν κάνει και το επόμενο βήμα, ενώ αιωρείται η φήμη ότι η απάντηση θα δοθεί με τα ψηφοδέλτια στα οποία δεν θα δούν τα ονόματά τους οι διαφωνούντες. Οπως και να χει, μέσα στο καλοκαίρι θα γίνουν αρκετές ψηφοφορίες μέτρων με τις οποίες θα εμπεδώνεται η de facto διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι θέμα χρόνου να περάσει από τη σφαίρα του ανομολόγητου στην επισημοποίηση.
tvxs.gr

Το άγνωστο τηλεφώνημα του Καραμανλή στον Τσίπρα...


Ένα απρόσμενο τηλεφώνημα συμπαράστασης δέχθηκε ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα το βράδυ, λίγες ώρες μετά τη δραματική μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο Κώστας Καραμανλής.
 «Να γνωρίζεις ότι...
η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Θα στηρίξει στη Βουλή τη συμφωνία» φέρεται να διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ο πρώην πρωθυπουργός,  σύμφωνα με την εφημερίδα REAL NEWS.

Η παρουσία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στην προεδρία της ΝΔ ήταν ενθαρρυντικό σημάδι σε σχέση με το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατούσε στη σχέση του με τον Αντώνη Σαμαρά. «Ο Βαγγέλης είναι σπαθί. Από τη στιγμή που έδωσε το λόγο του, θα τον τηρήσει» είπε στον πρωθυπουργό υψηλόβαθμος πολιτικός παράγοντας.

Την ίδια διαβεβαίωση φαίνεται πως έλαβε ο πρωθυπουργός και από τον Κώστα Καραμανλή.  «Με τόνωσε» ήταν η φράση του Τσίπρα όταν ολοκλήρωσε το τηλεφώνημα με τον πρώην πρωθυπουργό. Γεγονός είναι ότι ο κ. Καραμανλής ήταν ανήσυχος όλους τους τελευταίους μήνες της διαπραγμάτευσης και παρότρυνε μέσω συνομιλητών του πολλές φορές την κυβέρνηση να κλείσει την περίφημη συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί το Grexit.

Ισχυρή Ευρωζώνη με εμπροσθοφυλακή τη Γαλλία...

...θέλει ο Φρανσουά Ολάντ...
Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια «ισχυροποιημένη οργάνωση» της Ευρωζώνης και να συγκροτήσει, μαζί με τις χώρες που θα το επιθυμούσαν, μια «εμπροσθοφυλακή», γράφει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Le Journal du Dimanche".

«Η Ευρωζώνη κατάφερε αυτήν την εβδομάδα να επαναβεβαιώσει τη συνοχή της με την Ελλάδα. Για πολλούς, η ποιότητα των γαλλογερμανικών σχέσεων έπαιξε ρόλο. Το ευρωπαϊκό πνεύμα επικράτησε» τονίζει ο Ολάντ στο αφιέρωμα της εφημερίδας στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ που κλείνει αύριο τα 90 χρόνια του.

«Όμως δεν μπορούμε να παραμείνουμε σ' αυτό. Πρότεινα να επιστρέψουμε στην ιδέα του Ζακ Ντελόρ για μια κυβέρνηση της Ευρωζώνης και να προσθέσουμε σ' αυτήν έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό καθώς και ένα κοινοβούλιο για να διασφαλίσουμε τον δημοκρατικό έλεγχο» προσθέτει στο άρθρο του ο γάλλος πρόεδρος.

«Το να μοιραζόμαστε το ίδιο νόμισμα είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια σύγκλιση. Είναι μια επιλογή που έκαναν 19 χώρες επειδή είναι προς το συμφέρον τους. Άλλωστε καμία κυβέρνηση εδώ και 15 χρόνια δεν ανέλαβε την ευθύνη να βγει» από το ευρώ, συνεχίζει ο Ολάντ. «Αυτή η επιλογή απαιτεί μια ενισχυμένη οργάνωση και μια πρωτοπορία, με τις χώρες που θα το αποφάσιζαν. Η Γαλλία είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο επειδή, όμως μας έχει δείξει ο Ζακ Ντελόρ, μεγαλώνει όταν βρίσκεται στην πρωτοπορία της Ευρώπης».

Ο ίδιος ο Ντελόρ, όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα, απάντησε ότι το σημερινό σύστημα που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα πρέπει να επανιδρυθεί αυτή η οικονομική και νομισματική Ένωση. Θα το κάνουν; Υπήρξε εξ αρχής μια κατασκευαστική ατέλεια. Υπάρχουν επίσης ανοησίες και μια αδυναμία της Ευρωζώνης να βάλει τέλος σ' αυτές» εκτίμησε ο Ντελόρ.

«Στην παρούσα κατάσταση, αποφύγαμε τα χειρότερα. Όμως η Ευρώπη δεν είναι πλέον μια ηθική δύναμη και λέω ηθική με την καλή έννοια του όρου. Θα πρέπει να αποκαταστήσουμε αυτήν την ηθική δύναμη που ήταν η ισχύς της Ευρώπης σε άλλες περιόδους, όπως όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου», έκρινε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.