Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Τί χάνεται μαζί με τη γραφή;

Νέα εποχή

To Ίντερνετ και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν μπει έντονα στην καθημερινότητά μας τα τελευταία 20 χρόνια και σήμερα για πολλούς φαντάζει δύσκολο να σκεφτούν τη ζωής τους χωρίς αυτά. Δεδομένου ότι γινόμαστε όλο και πιο εξαρτημένοι από τις νέες τεχνολογίες, δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται πως αυτές "μας κάνουν περισσότερο χαζους".


Από τη μια, το Ίντερνετ, τα smartphones και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν κάνει τη ζωή μας αρκετά πιο εύκολη, προσφέροντάς μας μεταξύ άλλων πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες πληροφοριών. Από την άλλη, πολλοί ανησυχούν ότι οι υπολογιστές αποθαρρύνουν την κατάρτιση, ενθαρρύνοντας την αναζήτηση απαντήσεων και μειώνοντας την τέχνη της ευρετικής επίλυσης προβλημάτων.
Τέτοιου είδους φόβοι για τις επιδράσεις των ηλεκτρονικών μέσω στην ανθρώπινη συμπεριφορά και σκέψη επεκτείνονται σε θέματα που αφορούν τις νέες γενιές και τις μαθησιακές δυνατότητες των νεαρών παιδιών, τα οποία είναι κάτι παραπάνω από εξοικειωμένα με τα τεχνολογικά μέσα.
Μάλιστα, πολλά κράτη έχουν υιοθετήσει πρότυπα διδασκαλίας που προωθούν τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ήδη από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Ακολουθώντας το αμερικανικό πρότυπο, πολλά σχολεία σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν γραφή στα παιδιά στο νηπιαγωγείο και στην πρώτη τάξη, δίνοντας από πολύ νωρίς την έμφαση στο πληκτρολόγιο.
Είναι, λοιπόν, αναπόφευκτο να αναρωτηθεί κανείς σε ποιο βαθμό αυτή η μετατόπιση από το χειρόγραφο στο πληκτρολόγιο και την οθόνη, επηρεάζει το τρόπο που λειτουργούμε, μαθαίνουμε και σκεφτόμαστε.
Από τη γραφή στο πληκτρολόγιο
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι δεσμοί μεταξύ χειρογράφου και της ευρύτερης εκπαιδευτικής ανάπτυξης είναι βαθιές. Όπως επισημαίνεται σε άρθρο των New York Times...

"Αξέχαστες μούντζες"...

Διαμαντοπούλου: Μεγαλώνει η απαξίωση της Βουλής...

Μέσω της προσωπικής σελίδας της στο Facebook, η πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου προχώρησε σε παρέμβαση για τις ...
πολιτικές εξελίξεις.

Η Άννα Διαμαντοπούλου σημειώνει χαρακτηριστικά τα εξής:

Η δε κακή βουλή τω βουλεύσαντι κακίστη

Ησίοδος, 7ος αιών π.Χ., Αρχαίος Έλληνας ποιητής
μτφρ: η κακή απόφαση είναι ακόμα πιο κακή γι’ αυτόν που την πήρε
κακή απόφαση που δεν διορθώνει το πρόβλημα.

Η Βουλή έκλεισε ξαφνικά χωρίς καμία επίσημη εξήγηση.
Η είδηση κάνει τον γύρο διεθνών πρακτορείων με τίτλο:« Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κλείνει τη Βουλή».
Τρία χρόνια πριν χιλιάδες «αγανακτισμένοι» πολίτες πολιορκούσαν τη Βουλή με άθλιες χειρονομίες και ύβρεις.
Η είδηση είχε τον γύρο διεθνών πρακτορείων με εικόνα τις «αξέχαστες μούντζες»
Η Βουλή στη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι ο χώρος θεσμοθετημένης σύγκρουσης. Είναι το πεδίο αναμέτρησης και σύνθεσης, είναι εκεί που καταγράφεται το ήθος, η δημοκρατική συνείδηση, το μορφωτικό επίπεδο και η αίσθηση δημοσίου συμφέροντος κομμάτων και βουλευτών.
Η απαξίωση του κορυφαίου θεσμού της δημοκρατίας γίνεται όλο και πιο μεγάλη και απ΄έξω όσον αφορά τη διαπαιδαγώγηση και συμπεριφορά των πολιτών, αλλά και από μέσα όσον αφορά στο σεβασμό των κανόνων και στη συλλογική και ατομική λειτουργία.
Όταν όμως το σπίτι της δημοκρατίας γκρεμίζεται με τέτοιο τρόπο, τότε αυτή θα αναζητήσει την έκφρασή της με άναρχο και βίαιο τρόπο στους δρόμους και στις πλατείες.
Η υποχώρηση σε θέματα δημοκρατίας και ο εθισμός στο θέαμα φθηνής επιθεώρησης στη βουλή, είναι από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα.
Οι αρχηγοί των κομμάτων πριν κάνουν κριτική ας μετρήσουν καλά τη δική τους ευθύνη και «για τα έξω και για τα μέσα»...
ysterografa.gr

Πάνω από 330 οι συμμετοχές ξένων ναυπηγείων στα Ποσειδώνια

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
 Ιστορικό υψηλό καταγράφουν οι συμμετοχές ξένων ναυπηγείων στα φετινά Ποσειδώνια, απόρροια του μεγάλου ενδιαφέροντος για την προσέλκυση περισσότερων παραγγελιών από τους Ελληνες πλοιοκτήτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, πάνω από 330 ναυπηγεία συμμετέχουν στη φετινή έκθεση. Στο πλαίσιο αυτό, προβάλλονται οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ναυπηγικής, με ιδιαίτερη βαρύτητα στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου από τα πλοία και σε άλλες φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες πραγματοποιήθηκαν εκτενείς παρουσιάσεις από εκπροσώπους των ιαπωνικών ναυπηγείων, με έμφαση στις νέες τεχνολογίες εξοικονόμησης καυσίμου. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο εκτελεστικός διευθυντής των Ποσειδωνίων, Θεόδωρος Βώκος, το 2013 η Ιαπωνία προσείλκυσε το 14,8% των παγκόσμιων παραγγελιών πλοίων, έναντι 33,1% της Νοτίου Κορέας και 40,8% της Κίνας. Βασικός λόγος για τη σημαντική αυτή κάμψη...

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρώτες σελίδες...

από τίς εφημερίδες σήμερα...

 

ΕΘΝΟΣ. ΛΑΣΠΟΒΡΟΧΗ από τους χρυασυγίτες
ΤΑ ΝΕΑ. ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Ένα διαρκές πραξικόπημα
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.
     Δόλια παιχνίδια με τη Βουλή
 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
  ΜΕΙΟΝ 5,2% ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ  

Ταύτα γέγραπται Πύρρω Δήμα τώ Ηπειρώτη...

Π. Δήμας: «Είμαι στη Βουλή για να μη φοβάται κανένας Ελληνας» ...

Με ανάρτηση του στο Facebook ο Πύρρος Δήμας πήρε θεση, με αφορμή τους χθεσινους τραμπουκισμούς του χρυσαυγίτη βουλευτή,  Νίκου Μίχου.
 Οπως εγραψε:
«Δεν φοβάμαι κανέναν και καμία απειλή. Γι' αυτό είμαι στη Βουλή, για να μη φοβάται κανένας Έλληνας και κανένα ελληνόπουλο. Μεγάλωσα σ' ένα καθεστώς που ο φόβος καλλιεργούνταν συστηματικά. Έμαθα από μικρός να τον αντιμετωπίζω και να μην του κρύβομαι. Κι όσο για τη λάσπη από τους χρυσαυγίτες -που ήδη άρχισα να δέχομαι στο διαδίκτυο-, είναι για μένα παράσημα. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν είναι υποκειμενική και ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ δεν ζυγίζεται. Καλό βράδυ...».


Απόφαση κόλαφος κατά Καμμένου για τα CDS...

Ψευδείς και συκοφαντικοί οι ισχυρισμοί του...
andrikosΚαταπέλτης κατά Καμμένου είναι η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση των CDS.
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών χαρακτηρίζει «ψευδείς και συκοφαντικούς»   στους ισχυρισμούς του πρόεδρου των ΑΝΕΛ και τότε βουλευτή της ΝΔ, Πάνου Καμμένου για τα περίφημα CDS και την εμπλοκή σε αυτή την
«κερδοσκοπική διαδικασία προσώπων που παραπέμπουν στο περιβάλλον του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και τον αδελφό του Ανδρίκο».
Παράλληλα, καταδικάζει τον Πάνο Καμμένο σε αποζημίωση 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη που προκάλεσε στην εταιρία, ισχυριζόμενος πως αυτή αγόρασε τα «γυμνά» ασφάλιστρα δανειστικού κινδύνου (CDS) με βάση αναφοράς τα ελληνικά ομόλογα που πούλησε στο τέλος του 2009 το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
 Σύμφωνα με την απόφαση – καταπέλτη οι ισχυρισμοί του εναγόμενου δεν αποδείχτηκαν αληθείς αλλά ψευδείς, καθώς ο εναγόμενος...

Εκλεισαν τη Βουλή πριν την ώρα της...

Λίγο μετά τις 17:00 θυροκολλήθηκε αιφνιδιαστικά το Προεδρικό Διάταγμα για τη λήξη της παρούσας συνόδου της Βουλής και την έναρξη των θερινών τμημάτων. Επίσημη ανακοίνωση για το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής δεν έχει υπάρξει, σύμφωνα όμως με πληροφορίες είναι η ένταση που έχει προκληθεί στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης για τον ανασχηματισμό αλλά και η πρόθεση να περάσουν όλα τα κρίσιμα νομοθετήματα από τα θερινά τμήματα για να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο να διακοπούν την Τετάρτη οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής εξέφρασε ο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Λαφαζάνης στον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη...
enet.gr

Φωτό από το κλείσιμο της Βουλής...


Ο Φρούραρχος της Βουλής θυροκολλεί την απόφαση για το κλείσιμο της Βουλής.

Την λήξη εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής αποφάσισε η κυβέρνηση και έγινε η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και αφορά στην λήξη της παρούσας κοινοβουλευτικής συνόδου...
 enikos.gr

Η δημοκρατία σε διακοπές


Σημείο G
Του Χριστόφορου Κάσδαγλη

Κακώς η κυβέρνηση έκλεισε άρον άρον τη Βουλή για το καλοκαίρι δια προεδρικού διατάγματος. Θα ήταν πολύ πιο κοντά στο μήνυμα των ευρωεκλογών και στα νέα κοινοβουλευτικά ήθη αν η επίσπευση του καλοκαιριού επιβαλλόταν εκτάκτως με πράξη νομοθετικού περιεχομένου!
Ακόμα κι αν υπήρχαν μερικοί κακοπροαίρετοι που πίστευαν ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών, δεν μένει πλέον καμία αμφιβολία. Η κυβέρνηση τους αποστόμωσε χθες για τα καλά, τους κατατρόπωσε, τους έκανε να καταπιούν τη γλώσσα τους.

«Έχοντας υπόψη τις διατάξεις 1. του άρθρου 64 παρ. 2 του Συντάγματος και 2. του άρθρου 82 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής, με πρόταση του Πρωθυπουργού, κηρύσσουμε:
Τη λήξη των εργασιών της Β’ Συνόδου, της ΙΕ’ Βουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας την 4η Ιουνίου. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.»

Με προεδρικό διάταγμα, λοιπόν, το μήνυμα αναγνωρίστηκε και αρχειοθετήθηκε. Ο λαός απαιτεί να έρθει το καλοκαίρι εδώ και τώρα! Ο λαός δεν επιθυμεί να λειτουργεί κανονικά η Βουλή, γουστάρει να στείλει τους εκπροσώπους του...

Καταδικαστική απόφαση εις βάρος του Πάνου Καμμένου

Κέρδος 100.000 ευρώ εξασφάλισε στους...κερδοσκόπους ο Καμμένος με τις μπούρδες για τα CDS


  Παραπολιτική

Δεν απεδείχθηκαν οι  καταγγελίες του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων περί εμπλοκής τής Μ. Ξαφά σε κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα CDS

Καταδικαστική απόφαση εις βάρος του Πάνου Καμμένου εκδόθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών για τα όσα υποστήριζε περί εμπλοκής τής Μ. Ξαφά σε κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα CDS εις βάρος του Δημοσίου την περίοδο ένταξης της Ελλάδας στο Μνημόνιο.

Το δικαστήριο έκρινε (Αρ. Απ. 2284/2014) ότι δεν προέκυψε καμία τέτοια συναλλαγή της εταιρείας της κ. Ξαφά JJ Partners, η οποία είχε προσφύγει εναντίον του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, καταδικάζοντάς τον σε χρηματική ποινή 100.000 ευρώ.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε ότι δεν απεδείχθηκαν οι συκοφαντικές καταγγελίες του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων


Σχόλιο Παραπολιτικής: Συγχαρητήρια σε εκείνους τους Έλληνες που αποδείχθηκαν πρόθυμοι να πιστέψουν όλες αυτές τις ανοήσεις που εκστόμισαν κατά καιρούς οι διάφοροι Καμμένοι. Το κόστος για τη χώρα ήταν πολύ μεγαλύτερο από 100.000 ευρώ.

ΠΑΣΟΚ: Οι τελευταίες μέρες της Πομπηίας…

Τελευταίες απέλπιδες προσπάθειες, να γλυτώσουν από την καταστρεπτική λάβα του Βεζούβιου (Βενιζέλου)…

Γαντζωμένος στην καρέκλα του με μια μικρή ομάδα πραιτοριανών, προσπαθεί να διασωθεί κρατώντας ως λάβαρο το 8% της «Ελιάς», κάτω από την οποία έκρυψε και έπνιξε το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ.

Μετά τους Γερουλάνο, Ρέππα και Σκανδαλίδη, θέμα ηγεσίας έθεσε και…
ο Μωραϊτης.

Στο MEGA βγήκαν ασθμαίνοντες να μεταδώσουν ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με την οποία «οι απόντες των εκλογών, ζητάνε τα ρέστα».

Πολύ σύντομα, ο Χοντρός θα μείνει μόνος με την σφραγίδα, τους ανεκδιήγητους Κουκουλόπουλο, Γρηγοράκο και την τόσο αντιπαθή και πάντως αποτυχημένη Συλβάνα Ράπτη…

Φον Δημητράκης...




Αριστερά, η υπουργός Αμύνης της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Δεξιά, ο...
δικός μας φον Δημητράκης...

Από τη στήλη Φαληρεύς (Στ. Κασιμάτης - Καθημερινή)

Τι κρύβει το πρόωρο κλείσιμο, της Ολομέλειας της Βουλής;..

Την γλυτώνει ο Παπακωνσταντίνου;..

Ο Καραμανλής τον Μάιο του 2009 έκλεισε πρόωρα την Βουλή, για να γλυτώσουν τα στελέχη της κυβέρνησής του, από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Ο Σαμαράς, σήμερα, 4 Ιουνίου, γιατί κλείνει την Βουλή;

Ποιες υποθέσεις παραγράφονται; Είναι μέσα σ’ αυτές και η λίστα Λαγκάρντ; Την γλυτώνει ο Παπακωνσταντίνου;

Αλλά πέρα απ’ αυτά, είναι σίγουρο πως με τα θερινά τμήματα, θα περάσουν, άνετα, ζητήματα που επιβάλει η τρόικα, καθώς και νομοσχέδια, μεγάλα και κρίσιμα (όπως ο Αιγιαλός κ.α), που στην Ολομέλεια, θα συναντούσαν δυσκολίες.

Το 2009 η εφημερίδες γράφαν, πως το πρόωρο κλείσιμο της Βουλής αποτελεί «μαύρη σελίδα για τον Κοινοβουλευτισμό». Σήμερα τι είναι;..