Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

Από τις 20 Αυγούστου 2014 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015, η κυνηγετική περίοδος


Από τις 20 Αυγούστου 2014 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015 ορίζεται για φέτος η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου. Όπως έγινε γνωστό, το κυνήγι του αγριοκούνελου θα επιτρέπεται, κατ' εξαίρεση, έως τις 10 Μαρτίου 2015. Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, υπέγραψε, εξάλλου, τις αποφάσεις για τα τέλη έκδοσης αδειών κυνηγίου και την ετήσια συνδρομή κυνηγών για το κυνηγετικό έτος 2014-2015. Σημειώνεται, ότι για το τρέχον κυνηγετικό έτος 2014- 2015, τόσο στα τέλη, όσο και τη συνδρομή, δεν υπήρξε καμία αύξηση του τιμήματος.
«Καλώ άπαντες να ασκούν τις δραστηριότητές τους στη φύση με σεβασμό στο περιβάλλον και τις ρυθμίσεις της δασικής νομοθεσίας» τόνισε σε σχετική δήλωση ο κ. Ταγαράς και πρόσθεσε: «Η δασική υπηρεσία μεριμνά για την προστασία και ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας της χώρας, ενώ παράλληλα η θηροφυλακή, σε συνεργασία με τις κατά τόπους υπηρεσίες, φροντίζει για την πάταξη της λαθροθηρίας».

Όσον αφορά τα τέλη αδειών ανά κατηγορία, ορίζονται ως εξής:

Το σιωπηλό πραξικόπημα

 Σχόλιο του Στ. Κούλογλου

Δεν έχουμε ούτε τανκς στους δρόμους, ούτε φυλακές και ξερονήσια για τους αντιφρονούντες. Έχουμε όμως μια συστηματική παραβίαση του Συντάγματος, από τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που το Σύνταγμα ορίζει σαφώς ότι αφορούν την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και όχι το κλείσιμο της ΕΡΤ, παραδείγματος χάριν, μέχρι τις τροπολογίες όπως αυτή για τα ΜΜΕ που ψηφίστηκε χθες σε έναν νόμο που αφορούσε δωρεές ανάμεσα σε δύο νοσοκομεία.

Κανονικά, αν υπήρχε στοιχειώδης σεβασμός στο Σύνταγμα, η τροπολογία που προκάλεσε χθες την αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ από την Βουλή καθώς και την απεργία της ΕΣΗΕΑ, δεν θα έπρεπε ούτε καν να είχε μπει για συζήτηση. Το άρθρο 74, παράγραφος 5 του Συντάγματος δεν αφήνει καμιά αμφιβολία: «Προσθήκη ή τροπολογία άσχετη με το κύριο αντικείμενο του νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμου δεν εισάγεται για συζήτηση».
Το ίδιο σαφές είναι και το άρθρο 75 παρ.2 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι κάθε νομοσχέδιο ή τροπολογία που καταθέτει προς ψήφιση η κυβέρνηση πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση προκειμένου να γνωστοποιούνται οι οικονομικές επιπτώσεις των νομοθετημάτων. Για την τροπολογία αυτή λοιπόν για τα ΜΜΕ που όπως σημειώθηκε δεν έπρεπε καν να συζητηθεί, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ήταν καταπέλτης: «Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και της εκτίμησης των οικονομικών αποτελεσμάτων».
Τι ακριβώς συμβαίνει εδώ;...

Χάος με τον ΕΝΦΙΑ...

Χάος με τον ΕΝΦΙΑ
Σοκ έχουν προκαλέσει σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων τα "ραβασάκια" του ΕΝΦΙΑ που λαμβάνουν στην καρδιά του καλοκαιριού. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των...
πολιτών που καλούνται να πληρώσουν έως το τέλος του Αυγούστου υπέρογκα ποσά που δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα που πλήρωναν μέχρι σήμερα.
Συμφωνα με το enikos.gr, πολίτης καταγγέλλε  ότι στο Δημοτικό Διαμέρισμα Δάφνης Ευβοίας, το περασμένο έτος η αξία του οικοπέδου του υπολογιζόταν στις 10.000 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ φέτος υπολογίζεται στις 60.000 ευρώ.
'Αλλος φορολογούμενος καταγγέλλει :
Αγροτική αποθήκη 45τ.μ, αξία 56.000 ευρώ από 6.000 ευρώ μέχρι τώρα. Αγροτεμάχιο (λιοστάσι) στο βουνό (εν μέρει δάσος), έκτασης 20 στρεμμάτων, αξία 314.000 ευρώ από 30.000 μέχρι τώρα.
Συνολική αξία περιουσίας 2.000.000 ευρώ από 50.000 ευρώ μέχρι τώρα. (Η πραγματική αξία δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ) Συνολικός φόρος 5.000 ευρώ (περίπου) από 160 ευρώ μέχρι σήμερα. Όλα αυτά σε ένα μικρό, ημιορεινό, αγροτικό, και πληθυσμιακά φτηνών -χωρίς οικιστικό ενδιαφέρον- με μηδενική οικοδομική δραστηριότητα, χωριό της Αιτωλοακαρνανίας.
Σε άλλη καταγγελία αναφέρεται: Στους Γόμφους Τρικάλων φορολογούμενος καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 3.900 ευρώ για ένα στρέμμα οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται μια αγροικία 50 τ.μ, ενώ στον Άγιο Προκόπιο Τρικάλων, σε σπίτι 40 τ.μ, η αντικειμενική αξία από τα 8.000 ευρώ πέρυσι πήγε στα 38.000 ευρώ φέτος...
 

Ο.Η.Ε. : Περί οργανωμένου εγκλήματος (Σύμβαση τού Παλέρμο)...

Προχθές Δευτέρα (ανήμερα τήν αποφράδα 4η Αυγούστου) ανάρτησα ένα κείμενο τού Αλέξη Παπαχελά από τήν Κυριακάτικη "Καθημερινή" στό οποίο ο συγγραφέας χρησιμοποίησε, ομολογουμένως, μέ πολλή ευστοχία καί μεγάλη ακρίβεια -σέ σχέση καί μέ τά περιγραφόμενα του- τόν όρο "μυκονοποίηση".
Στό κείμενο αυτό είχα γράψει ένα δικό μου πρόλογο -πού υπογράμιζε στόν αναγνώστη τή συγκεκριμένη λέξη- μαζί μέ τόν δισκελή υπέρτιτλο : Τί είναι η "Μυκονοποίηση"...καί η "Σύμβαση τού Παλέρμο".
Το Σύμπλεγμα του Λαοκόοντος
Πολλοί φίλοι μέ ρώτησαν περισσότερες λεπτομέρειες. Περί τίνος, δηλαδή, πρόκειται  η "Σύμβαση τού Παλέρμο" γιά τό οργανωμένο έγκλημα "καί πού εφαρμόζεται".
Βρήκα αυτά πού θά δείτε στή συνέχεια καί τά οποία επειδή έχουν -καί ως εγκυκλοπαιδική γνώση- αρκετό ενδιαφέρον, θεωρώ ότι αξίζουν νά διαβαστούν ακόμη καί από όσους, συνήθως, αρέσκονται νά παρακολουθούν τήν κίνηση τών κοσμικών παραλιών τού νησιού (...εκ "κοινωνικού ενδιαφέροντος" ορμώμενοι!..) όπου, άλλωστε, από ένα "περίεργο χούϊ" οι "οργανωμένοι" καί οι "κοσμικοί" συνέθεταν, ανέκαθεν, στή Μύκονο -ίσως καί αλλού αλλά όχι τόσο- ένα ιδιότυπο Λαοκοόνδειο σύμπλεγμα πού χρόνια, τώρα, έλκει τήν προσοχή καί τά βλέμματα "αρμοδίων ειδικών" καί περιέργων...
Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης

                                                                                         ---------              

Χαρακτηριστικά του Οργανωμένου Εγκλήματος:
Ο όρος «οργανωμένο έγκλημα» περιλαμβάνει ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων, αγορών, εμπλεκομένων ατόμων, διαπραττομένων εγκλημάτων, επιπέδων οργάνωσης, μέσων και μορφών διάπραξης και άλλων πτυχών.
Αυτό καθιστά δύσκολη αν όχι αδύνατη την ύπαρξη ενός κοινά παραδεκτού ορισμού για το οργανωμένο έγκλημα ο οποίος θα μπορεί να καλύπτει όλες του τις εκδηλώσεις.
Οι κυριότερες θέσεις διεθνών οργανισμών για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού είναι:

α. Ευρωπαϊκή Ένωση
Στα πλαίσια της Ε.Ε. προσδιορίσθηκαν τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι εθνικές αρχές για να εξετάσουν μία παράνομη δράση ως μορφή οργανωμένου εγκλήματος (έγγραφο 6204/2/97 ENFOPOL 35 REV 2 Συμβουλίου Ε.Ε.).
Μετά από πολλές συζητήσεις συμφωνήθηκε από τις χώρες μέλη ότι για να εντάξουν μία εγκληματική πράξη στο οργανωμένο έγκλημα θα πρέπει να συντρέχουν έξι τουλάχιστον από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων να συνυπάρχουν οπωσδήποτε τα αναφερόμενα στα σημεία 1, 3, 5 & 11:
1.-Συνεργασία μεταξύ περισσοτέρων των δύο προσώπων.
2.-Καταμερισμός καθηκόντων.
3.-Μεγάλη ή απροσδιόριστη χρονική διάρκεια.
4.-Κάποια μορφή πειθαρχίας (οι δραστηριότητες της οργάνωσης να υλοποιούνται σύμφωνα με ένα καθορισμένο σύνολο κανόνων).
5.-Υπόνοιες διάπραξης σοβαρών ποινικών αδικημάτων.
6.-Διεθνής δράση (οι δραστηριότητες της οργάνωσης να καλύπτουν περισσότερες από μία χώρες).
7.-Χρήση βίας ή άλλων μορφών εκφοβισμού (η χρήση βίας ή εκφοβισμού αποτελούν μέρος των συνηθισμένων μεθόδων δράσης της οργάνωσης).
8.-Χρήση εμπορικών ή επιχειρησιακών δομών (για να ελέγχει τα κέρδη της).
9.-Εμπλοκή σε νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος).
10.-Άσκηση επιρροής στους τομείς της πολιτικής, των Μ.Μ.Ε, της Δημόσιας Διοίκησης, των δικαστικών Αρχών ή της οικονομίας.
11.-Επιδίωξη κέρδους και/ή ισχύος ως βασικός στόχος.

β. Πολιτική Διακήρυξη της Νάπολης
Στην Πολιτική Διακήρυξη της Νάπολης και στο Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για το οργανωμένο έγκλημα καταγράφονται έξι χαρακτηριστικά του: ...

RTL κατά Σόιμπλε: «Στην Ελλάδα πεθαίνουν άνθρωποι ...


RTL κατά Σόιμπλε: «Στην Ελλάδα πεθαίνουν άνθρωποι επειδή δεν έχουν χρήματα για το γιατρό...»...επειδή δεν έχουν χρήματα για το γιατρό...»...
Την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων λιτότητας αλλά και το ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα αμφισβητεί ανάλυση στην ιστοσελίδα του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου RTL. Όπως σχολιάζει ο αρθογράφος: «Η Ελλάδα θεωρείται ...
ευρωπαίος ασθενής, ο γερμανικός λαϊκός Tύπος αρέσκεται στο να σκιαγραφεί την εικόνα του τεμπέλη Έλληνα που αφήνεται να διασωθεί με χρήματα των γερμανών φορολογουμένων κι ενώ ο ίδιος δεν πληρώνει φόρους και αγοράζει ακίνητα στο Βερολίνο. Βεβαίως: Οι ελληνικές ελίτ συνέβαλαν με τη νοοτροπία τους στη δημιουργία αυτής της εικόνας. Ωστόσο, μια ματιά στα τρέχοντα στοιχεία της οικονομίας και στην κατάσταση των ‘κανονικών' Ελλήνων δείχνει ότι η επιβαλλόμενη από την τρόικα λιτότητα αποτελεί καταστροφή για τους πολίτες.»

Ο αρθρογράφος ασκεί δριμεία κριτική με αφορμή παλαιότερη δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος είχε υπογραμμίσει ότι δεν επιτρέπεται καμία πρόφαση για «να μη ληφθούν οι δυσάρεστες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν». Όπως επισημαίνει το σχόλιο: «Ένα είναι σαφές: Στην Ελλάδα πεθαίνουν άνθρωποι επειδή δεν έχουν πλέον χρήματα για την επίσκεψη στο γιατρό. Και, ειρήσθω εν παρόδω, το κόμμα του Σόιμπλε αυτοαποκαλείται ‘χριστιανικό'.»

Ο αρθρογράφος εκφράζει την απορία του για την ικανοποίηση που εξέφρασε η τρόικα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος κατά την τελευταία της επίσκεψη στην Αθήνα και επισημαίνει: «Η τρόικα είναι απλά ένα εργαλείο για την πλήρη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας. Δεν υπάρχει χώρος για συναίσθημα, για τους ανθρώπους». Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι ενδεχόμενη συνέχιση των σκληρών μέτρων λιτότητας θα είναι μοιραία για τη χώρα και υπογραμμίζει: «Όπως η Γερμανία επέβαλε κατά τη διάρκεια της κρίσης μεταξύ 2008 και 2010 ένα πρόγραμμα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, έτσι χρειάζεται τώρα η Ελλάδα ένα πρόγραμμα επενδύσεων προκειμένου να διατηρήσει και να εκσυγχρονίσει τις δημόσιες υποδομές.»

 Deutsche Welle

Τρέμει…

Xynidis




Ένας ένας «την κάνουν»… Αυτόν τον τίτλο επέλεξε ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, Σωκράτης Ξυνίδης, για να στηλιτεύσει τα δρώμενα στο εσωτερικό της ΝΔ.
Το πού ακριβώς αναφέρεται, γίνεται απολύτως σαφές στις...
τρεις γραμμές κειμένου που

επιφύλαξε στον «στόχο» του. Και αρκούσαν…
«Όσο βλέπω τα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ να σκοτώνονται για μία θέση έμμισθη στο εξωτερικό, που παλαιότερα θα ερμηνευόταν ως πολιτική τους αποστρατεία, τρέμω για αυτά που μας περιμένουν», γράφει, στο προσωπικό του ιστολόγιο, μέσα από το οποίο έχει επιλέξει να εκφράζεται το τελευταίο διάστημα.
Λέτε ο …παραλήπτης, να μην έλαβε το μήνυμα;
Από την άλλη πάλι, να είναι «παραλήπτης» μόνο ο προφανής; Απορία ψάλτου … βηξ.

matrix24.gr