Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Κουντουρά: Σε πρώτο πλάνο ο τουρισμός...

Κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την ευημερία χαρακτήρισε τον τουρισμό η αρμόδια υπουργός Έλενα Κουντουρά, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε πρώτο πλάνο για την κυβέρνηση.

Μιλώντας στα εγκαίνια της τουριστικής έκθεσης MITE 2017 στην Παιανία, η υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι «προωθούμε και προβάλλουμε την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό 365 ημέρες τον χρόνο, που προσφέρει ολοκληρωμένες αυθεντικές βιωματικές ταξιδιωτικές εμπειρίες».

Η κ. Κουντουρά σημείωσε πως είναι θετικά τα πρώτα μηνύματα για το 2018.

Στάθηκε επίσης στους πέντε στρατηγικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής:
 

Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου από τέλη Μαρτίου έως αρχές Νοεμβρίου.
Άνοιγμα νέων αγορών και ενίσχυση των παραδοσιακών.
Ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών.
Έμφαση στον θεματικό τουρισμό.
Δημιουργία πλαισίου για προσέλκυση νέων τουριστικών επενδύσεων...

Πηγή: ΑΜΠΕ

Χάος με τα πόθεν έσχες...

Ένα απίστευτο χάος επικρατεί από χθες με επίκεντρο εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεους υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική στο σύνολό της την υπουργική απόφαση που καθόριζε το περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Λίγα 24ώρα πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες που είναι το ερχόμενο Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 κανείς δεν γνωρίζει τι πρέπει να πράξει, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται ενοχλημένη με τη δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης εξέφρασε την αρνητική του έκπληξη για την απόφαση του ΣτΕ και δήλωσε ότι αναμένει την κοινοποίησή της για να την μελετήσει.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δήλωσε χθες ότι αναμένει να ενημερωθεί επίσημα, ωστόσο προσέθεσε: «Φοβάμαι όμως ότι η Δικαιοσύνη θα εκτεθεί».

Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες για το έτος 2016 λήγει το ερχόμενο Σάββατο, 21 Οκτωβρίου και η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε χθες ότι η σχετική υπουργική απόφαση είναι μη νόμιμη και πολλές διατάξεις της αντισυνταγματικές.

Το Ανώτατο Δικαστήριο (2649/2017), κάνοντας εν μέρει δεκτές τις προσφυγές των δικαστικών Ενώσεων, έκρινε συνταγματικό τον νέο τρόπο υποβολής πόθεν έσχες για όλους τους υπόχρεους, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι δικαστές, καθώς θεωρεί ότι «η Διοίκηση έχει λάβει ικανά μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους επέμβασης τρίτων σε αυτό και διαρροής των δεδομένων».

Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική τη ρύθμιση που είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αφορούσε στην υποχρέωση να δηλώνονται τα ποσά πάνω από 15.000 που βρίσκονται εκτός τράπεζας (σπίτια ή θυρίδες), καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία (τιμαλφή, πίνακες κλπ.) των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, κρίθηκε ότι:

Δέν σέ αφήνουν, κιόλας, ν' αγιάσης

Μια προκλητική απόφαση...
Από το δικαστικό σώμα έχουν δοθεί πολλές αφορμές -και στο παρελθόν και πρόσφατα- για αρνητικές κρίσεις σε βάρος του. Και αυτό δεν οφείλεται στην προσωπικότητα του ενός ή του άλλου δικαστικού, αλλά στις αποφάσεις που λαμβάνουν κατά καιρούς ως σώμα, ως εξουσία και ως, κατά το Σύνταγμα, πυλώνας της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αντίρρηση πως ο ρόλος που επιτελούν είναι δύσκολος και πολλές φορές δεν μπορούν να αποφύγουν λαθεμένες αποφάσεις. Είναι αυτοί που αποφασίζουν τι είναι δίκαιο και τι άδικο. Είναι αυτοί που αποφασίζουν για τη νομιμότητα, τη συνταγματικότητα των νόμων. Και είναι αυτοί που από τη θέση τους, αν θέλουν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, μπορούν να παρανομήσουν... νομίμως.

Η εξουσία των δικαστών είναι τεράστια, αν αναλογιστεί κανείς τις υποθέσεις που διαχειρίζονται. Μερικές φορές και ανέλεγκτη, καθώς δεν υπάρχει άλλη εξουσία να τους ελέγξει και να τους δικάσει παρά μόνο αυτή που οι ίδιοι έχουν. Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να τους κάνει πολύ προσεκτικούς. Φαίνεται, όμως, πως όταν πρόκειται για τα στενά συμφέροντά τους κάτι τέτοιο δεν το συνυπολογίζουν.

Στη συνείδηση του ελληνικού λαού έχουν λάβει αποκρουστική διάσταση τα περιβόητα μισθοδικεία, μέσω των οποίων οι δικαστές αποφάσιζαν προκλητικά -στην εποχή πριν από την κρίση- να αυξάνουν τους μισθούς τους. Αυτά, τη στιγμή που στις δικαστικές αίθουσες λαμβάνονταν αντεργατικές αποφάσεις που επιβράβευαν τις πολιτικές λιτότητας.

Χθες το ΣτΕ προχώρησε σε ακόμη μία προκλητική απόφαση. Αποδέχτηκε τις προσφυγές των δικαστικών ενώσεων κρίνοντας αντισυνταγματική εν μέρει την υπουργική απόφαση υποβολής δηλώσεων «πόθεν έσχες» στην οποία συμπεριλαμβάνονταν και οι δικαστικοί λειτουργοί. Με αυτή την απόφαση οι δικαστές θέλουν -μεταξύ άλλων- να μη δηλώνονται από όλους τους υπόχρεους ποσά που βρίσκονται εκτός τραπεζικών λογαριασμών (σε θυρίδες, στο μαξιλάρι τους κ.λπ.), αλλά και περιουσιακά στοιχεία, όπως πίνακες και αντικείμενα αξίας.

Θέλουν να μείνουν, δηλαδή, στο απυρόβλητο τα στοιχεία που αποδεικνύουν στην περίπτωσή τους ποιοι επίορκοι δικαστικοί χρησιμοποιούν την εξουσία τους για προσωπικό παράνομο πλουτισμό. Επίσης θέλουν το δικό τους «πόθεν έσχες» να ελέγχεται από όργανο στο οποίο θα είναι πλειοψηφία οι ίδιοι. Περισσότερα σχόλια δεν χρειάζονται...


Πηγή efsyn.gr