Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Θά πάει, άραγε, ο Pink Panther στόν πλειστηριασμό γιά τά χωράφια τού Κωστόπουλου;;;...

                                                                                             21/8/2019


Eίσπραξη νοσηλίων από αλλοδαπούς : Η απάντηση του Ανδρέα Ξανθού στη δήλωση Κικίλια...

 «Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δημιουργήσει σύστημα καταγραφής και είσπραξης νοσηλίων από τους Ευρωπαίους και τους κατοίκους τρίτων χωρών που επισκέπτονται τη χώρα μας και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Οφείλει να γνωρίζει ότι τέτοιο σύστημα υπάρχει και ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες είτε υποβάλλονται από τα νοσοκομεία και αναζητούνται μέσω του ΕΟΠΥΥ από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενή (αν πρόκειται για πολίτη που διαθέτει την ευρωπαϊκή κάρτα ασθενείας), είτε χρεώνονται και εισπράττονται από τις υπηρεσίες των νοσοκομείων (αν πρόκειται για πολίτες τρίτων χωρών). Με την έννοια αυτή το κόστος περίθαλψης δεν επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος Τομέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός απαντώντας στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.
Και συνεχίζει: «Αν λοιπόν η εγκύκλιος αφορά τη φροντίδα υγείας των τουριστών και απλώς υπενθυμίζει στις δημόσιες δομές υγείας την προβλεπόμενη διαδικασία αναζήτησης των νοσηλίων, έχει καλώς. Αν όμως αλλάζει κάτι σε σχέση με τη μεταχείριση αλλοδαπών πολιτών που διαμένουν μόνιμα στη χώρα και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (έγκυες, παιδιά , άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα, με λοιμώδη νοσήματα, με αναπηρία, ψυχική νόσο κλπ) και που σήμερα εξυπηρετούνται δωρεάν από το ΕΣΥ με βάση τις προβλέψεις του ν.4368/2016 , τότε πρέπει να το ξέρουμε».
Καταλήγοντας, ο κ. Ξανθός σημειώνει: «Αν στόχος της εγκυκλίου είναι να εισπράττονται χρήματα από ασθενείς που αδυνατούν να καταβάλλουν το κόστος και με αυτό τον τρόπο να αποτρέπονται από τη χρήση υπηρεσιών του ΕΣΥ, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης στην αναγκαία φροντίδα, κάτι που αντίκειται στις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το κυριότερο όμως είναι ότι έτσι μπορεί να δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας από τη μη έγκαιρη φροντίδα ανθρώπων που έχουν ενδεχομένως μεταδοτικό νόσημα και χρήζουν άμεσης περίθαλψης.
Ελπίζουμε η εγκύκλιος, παρά τον «επικοινωνιακό θόρυβο» που τη συνόδευσε, να αφορά την πρώτη περίπτωση».
 Δευτέρα 19 Αυγ 2019
enikos.gr 

Η διαμαρτυρία τού επισκέπτη δέν είναι προϊόν ανθελληνισμού (ή “αντιμυκονιατισμού”...). Είναι συναλλακτικό δικαίωμα...

Το τουριστικό προϊόν στα όριά του 
Μαθημένοι τα τελευταία χρόνια να καταρρίπτουμε τα τουριστικά μας ρεκόρ και βέβαιοι ότι αυτή είναι η μοναδική θεραπεία για τα ιδιωτικά και τα δημόσια οικονομικά μας, οδεύαμε σίγουροι ότι και φέτος θα σαρώσουμε. Τα στοιχεία όμως δεν επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες. Το περυσινό ρεκόρ των 33 εκατομμυρίων αφίξεων θα μείνει ακατάρριπτο. Κατά τις αναθεωρημένες προβλέψεις, το 2019 οι επισκέπτες θα είναι 10% λιγότεροι, τα δε τουριστικά έσοδα μειωμένα κατά 1,5 δισεκατομμύριο.
Σε πρώτη ανάγνωση η εξέλιξη κρίνεται αρνητική. Λιγότεροι τουρίστες σημαίνει μικρότερη μείωση της ανεργίας, κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης και λιγότερα φορολογικά έσοδα. Κι αυτό, παρότι είναι γνωστό ότι οι επαγγελματίες του συγκεκριμένου κλάδου (αλλά και οι αυξανόμενοι «ερασιτέχνες» του Airbnb) δεν είναι και από τους φοροδοτικά συνεπέστερους πολίτες. Μάρτυς και τα περιστατικά βίας εναντίον ελεγκτών της ΑΑΔΕ. Οι επιθέσεις θα γίνονταν ακόμα κι αν ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης δεν διαβεβαίωνε προ κάλπης όσους διαμαρτύρονταν για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ ότι «αυτός δεν κάνει τέτοια πράγματα». Αλλά διαβεβαιώσεις τέτοιας ποιότητας δεν τις συγχωρεί ούτε καν η λαϊκιστικώς εθιμική προεκλογική γαλαντομία.
Και η δεύτερη ανάγνωση, όμως, όσων συμβαίνουν στον τουρισμό οδηγεί σε αποκαρδιωτικά συμπεράσματα. Κι αυτό, επειδή τίποτε δεν πείθει ότι το πάθημα θα γίνει μάθημα. Βέβαιοι ότι το δελεαστικό άθροισμα αρχαιότητες + ήλιος + παραλίες + χωριάτικη αρκεί για να καταρρίπτονται αενάως τα ρεκόρ, συνεχίζουμε να απομυζούμε ένα μοντέλο βαρύτατα προβληματικό. Πότε αλήθεια θα αποδεχτούμε ότι η Μύκονος, η Σαντορίνη και οι απομιμήσεις τους, έτσι όπως έχουν παραδοθεί στη θρησκεία του χρήματος, θα πάψουν γρήγορα να λειτουργούν σαν οικουμενικοί μαγνήτες και θα μετατραπούν σε τουριστοαπωθητικά σημεία; Πότε θα πείσουμε την πολυμήχανη μαγκιά μας ότι οι τουρίστες δεν είναι «κουτόφραγκοι» ή «χαζοσλάβοι», που μπορούμε (αλλά και «δικαιούμαστε») να τους ξεγελάμε εσαεί με «μερίδες ξου» και πειραγμένες αποδείξεις; Πότε θα καταλάβουμε ότι στο οικουμενικό χωριό μια ανάρτηση στο φέισμπουκ ή ένα τουίτ για τα σκουπίδια της Κέρκυρας, τον αποκλεισμό της Σαμοθράκης ή την υποθαλάσσια χωματερή της Ανδρου μπορούν να ακυρώσουν πολυέξοδες καμπάνιες; Και ότι οι διαδικτυακές διαμαρτυρίες, είτε από φίρμες σαν τον Λεονάρνο ντι Κάπριο είτε από άσημους τουρίστες, δεν είναι προϊόν ανθελληνισμού, όπως αποφαινόμαστε με πάγια αυτοαθωωτική ελαφρότητα, αλλά συναλλακτικό δικαίωμα;
20.08.2019

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΠΟΥΚΑΛΑ
από τήν Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ "Νέας Μυκόνου" : Ο υπέρτιτλος γράφτηκε από τή "Νέα Μύκονο"  καί είναι βγαλμένος από τό κείμενο