Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Πόσα θέλουν να μας τρελάνουν;...(Κουίζ για δυνατούς λύτες)


Σύνοδος κορυφής«Έχω μια μεγάλη έγνοια, τα προγράμματα προσαρμογής που τέθηκαν σε εφαρμογή οδήγησαν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ελλάδας στο...
όριο της φτώχειας. Το 25% των Ελλήνων δεν έχουν πλέον ασφάλιση, η ανεργία, και κυρίως των νέων, είναι πολύ αυξημένη, οι Έλληνες είναι δυστυχισμένοι, υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και δεν θέλουν να βλέπουν πλέον την πολιτική λιτότητας να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί».
 
Κουίζ για δυνατούς λύτες: Ποιος θα μπορούσε να έχει κάνει αυτή τη δήλωση;

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας σε κομματικό αχτίφ της Αριστερής Πλατφόρμας;
Ο Δημήτρης Στρατούλης σε σύναξη συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο Κώστας Λαπαβίτσας σε συνέντευξη του στον Γκάρντιαν;
Ο Αλέξης Μητρόπουλος σε μια από τις πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις του;
Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στη συνεδρίαση της επιτροπής για το χρέος;
Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε διάλεξη του σε κάποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα;
Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απευθυνόμενος σε οπαδούς του κόμματος του;
Ίσως ένας από τους διανοούμενους και τους ακτιβιστές που κατακρίνουν με πάθος την κυρίαρχη πολιτική στην Ευρώπη και στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση;
Μήπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε μία από τις τηλεδιασκέψεις με Μέρκελ-Ολάντ;
Όλοι αυτοί, αλλά και πολλοί άλλοι από το στρατόπεδο των μαχητών κατά της λιτότητας, θα μπορούσαν να είχαν περιλάβει αυτή τη δήλωση στις δημόσιες παρεμβάσεις τους. Ωστόσο, αν ποντάρετε σ' ένα από τα παραπάνω πρόσωπα, σας πληροφορώ ότι κάνετε λάθος, χάσατε πανηγυρικά. Η δήλωση ανήκει στον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ναι, καλά διαβάσατε, στον αξιωματούχο που πιέζει τον Τσίπρα να υπογράψει γρήγορα και τον εγκαλεί για όσα προεκλογικά είχε πει. Μα, αυτά που λέει ο κ. Γιούνκερ ότι δεν αντέχουν πια οι Έλληνες, είναι ακριβώς αυτά που υποσχέθηκε να πολεμήσει ο Τσίπρας.

Τείνω να πιστέψω τον πρώην σύμβουλο του Μπαρόζο, τον Φιλίπ Λεγκρέν, ο οποίος χαρακτήρισε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους «ηλίθιους και ανίκανους». Θα συμπλήρωνα ότι είναι και Ταρτούφοι περιωπής. Γι αυτό άλλωστε και επιβιώνουν τόσα χρόνια σε κορυφαίες θέσεις...
Τάσος Παππάς
efsyn.gr

Βράβευσε βουλευτή η Zωή!… (τής "τήν ...έφερε" τής Κεφαλογιάννη!...)


Μακρή και Κεφαλογιάννη έδωσαν μάχη...

Δείτε το βίντεο...

Συγκινητικές στιγμές απόψε, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.  Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε το βραβείο του πιο...
υπομονετικού βουλευτή!

Η επιτροπή έφτανε στο τέλος της και επειδή δεν είχαν προλάβει όλοι οι βουλευτές να υποβάλουν ερωτήσεις στον κ. Βαλυράκη, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε: "Θα δώσω βραβείο της πιο υπομονετικής βουλευτή, όχι στην κυρία Κεφαλογιάννη αλλά στην κυρία Μακρή που δεν έχει διαμαρτυρηθεί καθόλου, γιατί δεν θα ρωτήσει ούτε εκείνη σήμερα".

"Δεν θα το πάρω εγώ, παρότι περίμενα τρεις ώρες την προηγούμενη φορά και τρεις ώρες αυτήν. Αλλά δεν έχει καμία σημασία, δεν περιμένω τα βραβεία να τα πάρω από εσάς", απάντησε η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη...

Με διώχνει η Άνγκελα...


Παγωμάρα προκάλεσε σήμερα ο Σόιμπλε στους συνεργάτες του. Ενώ ετοιμαζόταν να μεταβεί στο γραφείο της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, πέταξε ένα…
κρύο αστείο, το οποίο όμως τους αναστάτωσε όλους.

«Πιθανόν να με απομακρύνει από τα καθήκοντά μου», τους είπε. Μετά από σύντομη παύση ξέσπασε σε γέλια και είπε ότι απλά αστειευόταν

Τι χιούμορ…

Αυτές είναι οι αντιπροτάσεις της Αθήνας…


Δημοσιονομικό κενό και χρέος στις βαλίτσες του Δραγασάκη…

Η ελληνική πλευρά εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, στις θέσεις της για τρεις συντελεστές ΦΠΑ και...
στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Συγκεκριμένα, συνεργάτες του πρωθυπουργού πρόσθεταν ότι σε ό,τι αφορά στον «χαμηλό» ΦΠΑ στο 6% και τον «υψηλό» στο 23%, οι ελληνικές θέσεις δεν αλλάζουν, ενώ αντικείμενο συζήτησης αποτελεί ο ενδιάμεσος συντελεστής.
Επιπλέον, μετά την τηλεφωνική συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνγκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέλαβε να επικοινωνήσει με τους άλλους θεσμούς και να τους ενημερώσει για την αυριανή συνάντηση. Αδιευκρίνιστο παραμένει το εάν θα υπάρχει εκπρόσωπος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υπογράμμιζαν πως «η 18η Ιουνίου είναι μια σημαντική ημερομηνία»...

Στον Αλέξη το «μπαλάκι»…


Το τραπέζι της διαπραγμάτευσης στρώνεται και πάλι για όλες τις πλευρές, ωστόσο, είναι σαφές, πως…
όλο το βάρος των αποφάσεων έχει πέσει στον Αλέξη Τσίπρα.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, το ΔΝΤ μοιάζει αμετακίνητο στις προτάσεις για ασφαλιστικό και δημοσιονομικό κενό και κυρίως στις περικοπές συντάξεων, στη κατάργηση ΕΚΑΣ και τη φορολογία.

Και όλα αυτά, ενώ στο Βερολίνο η Μέρκελ, έχει να αντιμετωπίσει τους γερμανούς βουλευτές που έχουν σηκώσει θύελλα αντιδράσεων εναντίον της τακτικής που ακολουθεί για την Ελλάδα…

«Βόμβα» Βαλυράκη…


O Σήφης Βαλυράκης ενώ καταθέτει στήν επιτροπή τής βουλής
Το τηλεφωνικό κέντρο του Μαξίμου δεν είναι ασφαλές!..

Σε μια καταγγελία "βόμβα" προέβη ο Σήφης Βαλυράκης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής.

Ο πρώην πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την Siemens είπε ότι "το Μαξίμου θα πρέπει να ξέρει ότι το τηλεφωνικό κέντρο που έχει δεν είναι ασφαλές.

"Είναι διάτρητες οι επικοινωνίες και δεν ξέρω τι διαπραγματεύεται η Ελλάδα, με αδυναμία να έχει μυστικά" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αποκάλυψε: "Με αφορμή την παρουσία μου εδώ και την κουβέντα μας και την αποστολή μηνυμάτων, βρέθηκα με μπλοκαρισμένη την ip address. Ο πάροχος μπλοκάρισε την ip address σε συγκεκριμένους αποδέκτες για να δυσκολέψει την επικοινωνία".

Αντιδρώντας στα λεγόμενα του κ. Βαλυράκη, η πρόεδρος της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, είπε ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει ειδική αρμοδιότητα για το ζήτημα της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών.
"Πρέπει να καταγράψουμε ότι υπάρχει μια εκκρεμότητα για τα οποία τα κόμματα πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή ωριμότητα και σύνεση και αυτή αφορά ότι η Αρχή Διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών στην πραγματικότητα λειτουργεί με μισή σύνθεση και έχοντας εδώ και ένα χρόνο στερηθεί και τον πρόεδρό της" σημείωσε , επισημαίνοντας ότι είναι επιτακτικό να ρυθμιστεί η σύνθεση της αρχής λόγω και των αποκαλύψεων υποθέσεων κατασκοπείας σε βάρος της χώρας...

Στην Αθήνα απόψε το "Brussels Group"...



 Μετά την δήλωση Γιούνκερ για "τεχνική διαπραγμάτευση", στην Αθήνα καταφθάνουν απόψε τα μέλη της «ομάδας Βρυξελλών» (γνωστά κι ως Brussels Group), με στόχο τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με...
πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν εκ νέου, αύριο Σάββατο...

"Guardian": ΔΝΤ αλά Dirty Harry σε Τσίπρα - «Νιώθεις τυχερός αλητάκο;»...


ΔΝΤ προς Αλέξη Τσίπρα: Αισθάνεσαι τυχερός, αλήτη; (Video) - MediaBINTEO...
«Αποσύροντας την διαπραγματευτική του ομάδα από τις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ ζητά από την Ελλάδα να αποφασίσει αν μπορεί να αντέξει οικονομικά, να συνεχίσει το παζάρι», αναφέρει ο "Guardian" σε ανάλυσή του για τις εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης και...
την διαμάχη ελληνικής κυβέρνησης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μάλιστα, ο βρετανικός "Guardian", επιλέγει να παρουσιάσει την κόντρα, χρησιμοποιώντας την περίφημη ατάκα του Κλιντ Ίστγουντ, ως Dirty Harry.

«Πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου μια ερώτηση. Αισθάνομαι τυχερός; Λοιπόν, αισθάνεσαι, αλήτη;». Η ατάκα αυτή –λέει ο Guardian- σου έρχεται στο μυαλό, την ώρα που ανακοινώνεται ότι το ΔΝΤ αποσύρει την διαπραγματευτική του ομάδα από τις Βρυξέλλες.

Το μήνυμα του Ταμείου, είναι λακωνικό και βίαιο. Υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών. Δεν υπήρξε πρόοδος στο να γεφυρωθούν. Οι δύο πλευρές βρίσκονται μακριά ακόμα από την συμφωνία.

Αυτά, λοιπόν, για τα περί συμφωνίας που ακούστηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Οι μετοχές σε όλη την Ευρώπη ανέβηκαν με την ελπίδα ότι μια λύση στην κρίση είναι κοντά, όμως αυτή η αισιοδοξία διαταράχτηκε από την είδηση που έφτασε από την Ουάσινγκτον.

Το ΔΝΤ, ξεκάθαρα, υπέμεινε αρκετά. Δεν εντυπωσιάστηκε από την ελληνική πρόταση να ομαδοποιήσει και τις τέσσερις δόσεις αποπληρωμής του χρέους ενώ απογοητεύτηκε από την απροθυμία του Αλέξη Τσίπρα, να κάνει πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» του, για συντάξεις και μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά.

Αυτό, λοιπόν, είναι το ΔΝΤ που κρατά το περίστροφο στο κεφάλι του Αλέξη Τσίπρα.  Φαίνεται πως βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, στο σημείο που οι πιστωτές λένε στους Έλληνες «take it or leave it» (σ.σ. πάρτε το ή αφήστε το). Αυτοί πρέπει να αποφασίσουν, αν το ΔΝΤ, το εννοεί.

Μέχρι στιγμής,  η οπτική της Αθήνας ήταν πως η τρόικα –την οποία συνθέτους το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- μπλόφαρε. Η εν λόγω οπτική λέει ακόμα πως πάντα υπάρχει χώρος για λίγο ακόμα παζάρεμα, πάντα υπάρχει χρόνος για μια καλύτερη συμφωνία που δεν θα περιέχει μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, τον ΦΠΑ και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που απαιτούνται από τους δανειστές ως αντάλλαγμα για μια νέα βοήθεια.

Η Ελλάδα έχει φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα για μια σειρά λόγους. Νομίζουν πως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ανησυχούν για οτιδήποτε μπορεί να σπρώξει την Ελλάδα έξω από το κοινό νόμισμα, καθώς αυτό θα ήταν πισωγύρισμα για την μόνη ιδέα που η Ευρώπη υλοποίησε.

Πιστεύουν πως η Άνγκελα Μέρκελ είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί φοβούμενη πως ένα Grexit θα σπρώξει τον Τσίπρα στα πρόθυμα χέρια του Βλάντιμιρ Πούτιν. Και είναι ακόμα πεπεισμένοι πως οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται από την τρόικα είναι στην λάθος κατεύθυνση και θα προκαλέσουν ακόμα περισσότερο πόνο στον πληθυσμό που έχει υποφέρει αρκετά.

Από την δική τους πλευρά, οι δανειστές λένε πως η Ελλάδα δεν είναι πραγματικά σοβαρή σε ότι έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεισφέρει το 10% του ΑΕΠ στις συντάξεις, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κατά μέσο όρο 2%. Σε τελική ανάλυση όμως, γνωρίζουν ότι η Ελλάδα «στεγνώνει» από ρευστό και θέλει να μείνει στο ευρώ.

Έχουν ανεχτεί αρκετά τον Τσίπρα να συμπεριφέρεται σαν να κρατά εκείνος το 44άρι Magnum και να τους απειλεί πως θα τραβήξει τη σκανδάλη.

Αυτή η ταινία κορυφώνεται την επόμενη εβδομάδα, καταλήγει το κείμενο του Guardian.

Εδώ μπορείτε να δείτε και την σκηνή από την ταινία, στην οποία αναφέρεται η βρετανική εφημερίδα.
topontiki.gr

Οριστικά... εκτός...


undefined

Αντα Ψαρρά

«H ύπαρξή σου σε σκοτάδια όλο πηχτότερα βουτά. / Tάχα η θέλησή σου λίγη, τάχα ο πόνος σου μεγάλος; / Aχ, πού 'σαι, νιότη, που 'δειχνες πως...
θα γινόμουν άλλος!» 
Αυτοί ήταν στίχοι του αριστερού-αγωνιστή-λογοτέχνη και ποιητή Κώστα Βάρναλη στο ποίημα «Σκλάβοι Πολιορκημένοι». Ηταν 16 Δεκεμβρίου του 1974, λίγο μετά τη Μεταπολίτευση, όταν σε εκδήλωση του ΚΚΕ εσωτερικού και της Νεολαίας ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος στο «Ακροπόλ» έφτασε η είδηση του θανάτου του. Ημασταν τότε ΟΛΟΙ εκεί. Για την Αριστερά, τις αξίες, την ισότητα, την ελευθερία, τον σεβασμό στα δικαιώματα, την ιδεολογία και την ελπίδα. Ολα αυτά τότε!

Σήμερα, ο Γρηγόρης Ψαριανός, στον οποίο αφιερώνουμε τους στίχους, είναι απλά η εικόνα του στο MEGA τη στιγμή που η Ολγα Τρέμη τον εγκαλεί για λεκτική βία απέναντι στην υπουργό Θεανώ Φωτίου.
efsyn.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (12.06.15)

                                                                                                                                            από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

«Αντίο» στον παθιασμένο, αρχοντικό και πολυσχιδή σερ Κρίστοφερ Λι

Εφυγε από τη ζωή ο Κρίστοφερ Λι σε ηλικία 93 ετών. Ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός, ο οποίος είχε και τον τίτλο του «Σερ», ήταν εκείνος με τις περισσότερες συμμετοχές σε ταινίες από οποιονδήποτε άλλο ηθοποιό της γενιάς του.
ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ
 Οταν πέρυσι τον είδαμε να παίρνει μέρος σε σκηνές δράσεις στο τελευταίο μέρος της φανταστικής τριλογίας «Χόμπιτ», πολλοί αναρωτιούνταν πώς τα καταφέρνει ακόμα σε αυτή την ηλικία. Ο σερ Κρίστοφερ Λι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών την Κυριακή –ο θάνατός του άργησε να δημοσιοποιηθεί κατόπιν οικογενειακής επιθυμίας– ήταν ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του μοντέρνου κινηματογράφου. Μπορεί για μεγάλο μέρος του κοινού να έμεινε για πάντα ταυτισμένος με τον αρχετυπικό ρόλο του Δράκουλα, τον οποίο ο ίδιος δημιούργησε, η αλήθεια όμως είναι πως ο Κρίστοφερ Λι έχει πολλές ακόμα σπουδαίες στιγμές στο παλμαρέ του και μια απίστευτη φιλμογραφία, η οποία μετράει πάνω από 200 συμμετοχές σε ταινίες και δεκάδες άλλες σε τηλεοπτικές σειρές από το 1948.
Τον πρώτο «Δράκουλα» του 1958 ακολούθησαν, ούτε λίγο, ούτε πολύ, 8 σίκουελ –αμφιβόλου κινηματογραφικής αξίας τα περισσότερα– καθιερώνοντας τον Λι ως φιγούρα αμφιλεγόμενη και πάντως τρομακτική, το στιλ της μορφής που χρησιμοποιούν οι μανάδες για να τρώνε το φαγητό τους τα παιδιά τους... Από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, πάντως, ο Βρετανός ηθοποιός εγκατέλειψε τον συγκεκριμένο ρόλο, φοβούμενος ότι είχε πια ξεπέσει στην καρικατούρα. Παρ’ όλα αυτά, οι ρόλοι σε ταινίες φαντασίας πάντα τον συνάρπαζαν και σκηνοθέτες, όπως ο Τιμ Μπάρτον, για παράδειγμα, ήταν παραπάνω από πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν το αρχοντικό παράστημα και την επιβλητική φωνή του στους ανάλογους ρόλους.
Η μεγάλη του «επιστροφή», ωστόσο, ήρθε στις αρχές της νέας χιλιετίας, οπότε και ανέλαβε ρόλους σε δύο από τα πιο φιλόδοξα κινηματογραφικά πρότζεκτ των τελευταίων δεκαετιών. Το πρώτο ήταν η αναβίωση του «Πολέμου των Αστρων» του Τζορτζ Λούκας, όπου και ερμήνευσε τον χαρακτήρα του σκοτεινού Λόρδου Ντούκου, προσφέροντας με την ισχυρή παρουσία του μια θετική πινελιά σε μια, κατά τα άλλα, μέτρια ταινία. Ο δεύτερος -και σημαντικότερος- ρόλος ήταν αυτός του Μάγου Σάρουμαν στην τριλογία του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» και αργότερα σε αυτήν του «Χόμπιτ». Οντας και ο ίδιος μεγάλος θαυμαστής του κόσμου του Τόλκιν, ο Λι, αν και ήδη ηλικιωμένος, ρίχτηκε με τα μούτρα στη δουλειά κάνοντας εκτός των γυρισμάτων ατελείωτα voice over και εξαντλώντας ακόμα και τον σκηνοθέτη Πίτερ Τζάκσον, προκειμένου να πετύχει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Εκτός των ταινιών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν η ζωή του, ο Κρίστοφερ Λι ήταν ένας πολυσχιδής καλλιτέχνης, που ασχολούνταν επίσης με τη λογοτεχνία και τη μουσική στο είδος της μέταλ. Ο δίσκος του «Charlemagne: By the Sword and the Cross», μάλιστα, βραβεύτηκε ως ένα από τα άλμπουμ της χρονιάς για το 2010.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Πρός κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά

Το νέο σενάριο για ΦΠΑ φουσκώνει τον λογαριασμό
  Με χειρότερη πρόταση από αυτή που υπήρχε στο e mail Χαρδούβελη κατέρχεται η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σενάριο που παρουσίασε η ελληνική πλευρά προβλέπει τη διατήρηση των τριών υφιστάμενων συντελεστών (6,5%, 13% και 23%) με μεταθέσεις προϊόντων και υπηρεσιών στους υψηλότερους συντελεστές και όπως όλα δείχνουν, την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών στα νησιά. Στόχος είναι η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 1-1,35 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο Χαρδούβελη προέβλεπε τη διατήρηση των τριών συντελεστών και των χαμηλών συντελεστών στα νησιά και εσωτερικές προσαρμογές στον τομέα του τουρισμού. Συγκεκριμένα προέβλεπε η διαμονή στα ξενοδοχεία να φορολογείται με συντελεστή 13% από 6,5% που είναι σήμερα.
Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει τη μεταφορά των τουριστικών υπηρεσιών στο 13%, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, τη μεταφορά στον υψηλό συντελεστή 23% των τυποποιημένων τροφίμων και ενδεχομένως και της εστίασης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες μικρές αλλαγές που θα οδηγήσουν στην αύξηση των εσόδων.
Ειδικότερα, ο υπερμειωμένος συντελεστής 6,5% θα επιβάλλεται σε φάρμακα, βιβλία και θέατρα, ενώ ο μειωμένος, ο οποίος θα ανέρχεται στο 13%, θα επιβάλλεται σε βασικά είδη τροφίμων (κυρίως φρέσκα προϊόντα), ξενοδοχεία, εφημερίδες, ηλεκτρική ενέργεια και νερό. Στον υψηλό συντελεστή 23% θα υπάγονται όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ εξετάζεται να ενταχθεί και η εστίαση.

Από τις εσωτερικές προσαρμογές το όφελος που θα προκύψει ανέρχεται σε:
288,5 εκατ. ευρώ από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών (5%, 9% και 16%) στα νησιά του Αιγαίου.
350 εκατ. ευρώ από την αύξηση του συντελεστή στα ξενοδοχεία στο 13% από 6,5% σήμερα.
350 εκατ. ευρώ περίπου από τη μετατόπιση του 28% του κλάδου των τροφίμων στον υψηλό συντελεστή 23% από 13% που είναι σήμερα.
350 εκατ. ευρώ από διάφορες προσαρμογές που δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης.

Πάντως, από τις αλλαγές και συγκεκριμένα από τη μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από το 6,5 στο 13% και από το 13% στο 23% θα ακριβύνουν:
α) Μακαρόνια, ρύζι και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες, μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, ντοματοπολτοί και σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.
β) Υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, αεροπορικά εισιτήρια).
γ) Υπηρεσίες επισκευής παλαιών κατοικιών.
δ) Εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ. πλην θεάτρων).
ε) Διαμονή σε ξενοδοχεία.
στ) Προϊόντα και υπηρεσίες σε νησιά του Αιγαίου.
ζ) Εστίαση.

Σημειώνεται ότι η πρόταση των δανειστών προέβλεπε την εφαρμογή δύο συντελεστών στον ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, είχαν προτείνει την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή 23% για όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και ενός μειωμένου 11% μόνο για τα φάρμακα, τα είδη διατροφής και τις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία, με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και των εκπτώσεων συμπεριλαμβανομένων και των μειώσεων κατά 30% στους συντελεστές για τα νησιά του Αιγαίου.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Γιουνκέρ: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας


«Η συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα είναι απαραίτητο να επέλθει τις επόμενες μέρες», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε δηλώσεις του για το ελληνικό χρέος.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Γαλλίας, αναφέρθηκε στην έκβαση της διαπραγμάτευσης και παραδέχθηκε πως πλέον «το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της Ελλάδας». Ο πρόεδρος της Ε.Ε.  δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αναγκαία «επανεκκίνηση των συζητήσεων, αρχικά σε τεχνικό επίπεδο και έπειτα σε πολιτικό».
«Στην συνάντησή μου με τον κ. Τσίπρα, έθεσα μια σειρά από παρατηρήσεις και προτάσεις, τις οποίες η πλευρά της Ελλάδας έδειξε πως συμμερίζεται», κατέληξε ο κ. Γιουνκέρ
kathimerini.gr