Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Το ΣτΕ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών


Προεχόντως επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την ταχεία ολοκλήρωση» της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη δημοπρασία χορήγησης 4   αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)»  (η  τιμή της  κάθε άδειας έχει καθοριστεί  στα 3 εκ. ευρώ).
Με κύριο άξονα το επιχείρημα αυτό  η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας  με   πρόεδρο  τον  Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου δημοσίευσε σήμερα   σειρά αποφάσεων της με τις οποίες απέρριψε  συλλήβδην ως αβάσιμους και ως αλυσιτελής όλους του νομικούς ισχυρισμούς των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών που προέβαλαν τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων.
Αναλυτικά, η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ απέρριψε και τις έξι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι εταιρείες Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (απόφαση 129/2016), Νέα Τηλεόραση Α.Ε.- Star (απόφαση 130/2016), Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε.- Epsilon (απόφαση 131/2016), Antenna TV A.E. (απόφαση 146/2016), Ειδήσεις Ντοτ Κομ- ΣΚΑΪ Α.Ε. (απόφαση 147/2016) και Τηλέτυπος Α.Ε.- Μega (απόφαση 148/2016).
1. «είναι επιβεβλημένη η χορήγηση αδειών με απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης»,
2. η «ανάγκη άμεσης νομοθετικής παρέμβασης» έχει καταστεί «επιτακτική», καθώς από 31 Δεκεμβρίου 2015 έχει λήξει η «πολλάκις παραταθείσα» σχετική προθεσμία (και, άρα, καλώς ανατέθηκε η σχετική αρμοδιότητα στον Υπουργό Επικρατείας) και
3. η διενέργεια του διαγωνισμού αποτελεί δέσμευση της χώρας μας στο πλαίσιο της Συμφωνίας με τους εταίρους της. Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι, με τη Σύμβαση Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η Ελλάδα «ανέλαβε δέσμευση θεσπίσεως διαρθρωτικών δημοσιονομικών μέτρων που θα συμπεριλαμβάνουν, εκτός άλλων, και την «αναγγελία προκήρυξης δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού υποβολής προσφορών για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και την καταβολή τελών που αφορούν τη χρήση των αντίστοιχων συχνοτήτων».
kathimerini.gr

Τα ελληνικά συμφέροντα πρώτα...

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ αναγνωρίζει -με τον δικό του τρόπο βέβαια- την αποτυχία της πολιτικής των μνημονίων ως...
θεραπείας για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Παλιότερα είχαμε τον λανθασμένο πολλαπλασιαστή.

Τώρα έχουμε την αναγνώριση από την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ ότι υπήρχαν αστοχίες στο 1ο Μνημόνιο λόγω λαθών του τέως διευθυντή του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, και αντικειμενικών εσωτερικών παραγόντων στη χώρα μας.

Βασιζόμενη στην έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office) την οποία συζήτησε το Δ.Σ. του Ταμείου, η κ. Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι η ύφεση στην Ελλάδα ήταν πολύ βαθύτερη από τις αρχικές προβλέψεις του 1ου Μνημονίου, ενώ δεν είχαν προβλεφθεί τα εμπόδια που προέκυψαν από την εφαρμογή του, τα οποία, κατά την επικεφαλής του ΔΝΤ, ήταν εσωτερικά, δηλαδή ελληνικής προέλευσης.

Στην έκθεση διαφαίνονται ευθύνες του τέως επικεφαλής του Ταμείου που, τάχα, σύρθηκε από τους Ευρωπαίους και δεν εκτίμησε σωστά τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα το Ταμείο να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα που δεν έβγαινε.

Αστεία πράγματα.

Το ΔΝΤ είναι ο κορυφαίος και ο μοναδικός διεθνής οργανισμός που πιστοποιεί τη βιωσιμότητα του χρέους μιας χώρας και η Ελλάδα είναι μέλος του.

Συνεπώς ήξεραν τα πάντα και τα ήξεραν σε όλες τις λεπτομέρειες. Δεν έπραξαν τίποτε για τη χώρα μας χωρίς επίγνωση του τι κάνουν και πού θα οδηγήσει αυτό. Επομένως, προς τι όλη αυτή η φιλολογία περί αστοχιών;

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το ΔΝΤ βρίσκεται σε οξεία αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για το ελληνικό ζήτημα.

Εξίσου σαφές είναι ότι το Ταμείο επιθυμεί μια διευθέτηση του ελληνικού χρέους σε μακροπρόθεσμη βάση, την οποία αν δεν την πετύχει, με τους όρους που επιθυμεί, δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει το 3ο Μνημόνιο.

Συνεπώς όλα αυτά δεν αφορούν κυρίως εμάς, αλλά τις αντιθέσεις μεταξύ των δανειστών μας.

Καλό είναι η κυβέρνηση να παρακολουθεί την εξέλιξή τους με τη δέουσα προσοχή. Θα της είναι χρήσιμο στις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου, και όχι μόνο, για να οργανώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού...

efsyn.gr

Με «άσφαιρα πυρά» η κριτική για την επίσκεψη στην Πάρο


Η προγραμματισμένη για σήμερα μετάβαση του Αλέξη Τσίπρα στην Πάρο για τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου στο κυκλαδίτικο νησί έγινε αφορμή για σκληρή κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση χθες. Την ένταση πυροδότησε η σπουδή του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδη να συνδέσει τη μετάβαση στην Πάρο με κυβερνητική τροπολογία που προβλέπει ότι «εξαιρούνται από τον περιορισμό του ανώτατου ορίου των εξήντα (60) επιτρεπόμενων, κατ’ έτος, ημερών μετακίνησης εκτός έδρας οι συνοδοί ασφαλείας και τα μέλη αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό», καθώς και ότι τα μέλη της αποστολής που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών στο εξωτερικό «διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με το πρόσωπο που συνοδεύουν. Τα εν λόγω έξοδα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του αρμόδιου φορέα του Δημοσίου».
Ο κ. Γεωργιάδης, που έσπευσε μέσω Twitter να καταγγείλει την κυβέρνηση, μίλησε για συνοδεία 54 ατόμων με τον πρωθυπουργό (προφανώς λόγω της χωρητικότητας του αεροσκάφους με το οποίο θα γίνει η μετακίνηση) και για τριήμερη παραμονή τους στην Πάρο. Το θέμα έσπευσε να σχολιάσει, υιοθετώντας την άποψη περί διευρυμένης αποστολής στην Πάρο, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν σφοδρή, με αναφορά σε «κρεσέντο προπαγάνδας, ψεμάτων και λαϊκισμού» και με πρόσκληση προς τους κ. Γεωργιάδη και Κουμουτσάκο να μεταβούν στην Πάρο για να διαπιστώσουν ότι η πρωθυπουργική αποστολή θα είναι ολιγομελής και θα επιστρέψει αυθημερόν και χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοσίων εξόδων, καθώς την ειδική πτήση χορηγεί η εταιρεία Aegean. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα ανέφεραν ότι τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύσουν στην Πάρο οι υπουργοί Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης και Επικρατείας Ν. Παππάς, ο γραμματέας της κυβέρνησης Χρ. Καλογήρου και δύο συνεργάτες του Πρωθυπουργικού Γραφείου.

Από την πλευρά της Ν.Δ. δεν φάνηκε να ικανοποιούνται με τις διευκρινίσεις και σε ανακοίνωση που εξέδωσαν εξέφραζαν τη λύπη τους «που χαλάσαμε στον πρωθυπουργό και την κουστωδία του το τριήμερο στην Πάρο», ενώ προσέθεσαν ότι, όταν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση, θα καταργήσει «την τροπολογία της δωρεάν αναψυχής».

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αναγνώριζαν ότι ο τρόπος με τον οποίο επελέγη αυτή να έρθει στη Βουλή, κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» της ψηφοφορίας για άσχετο νομοσχέδιο (για την πάταξη του λαθρεμπορίου), δεν ήταν ο πλέον ενδεδειγμένος, όπως και η επιλογή να κατατεθεί η επίμαχη τροπολογία την ημέρα που η κυβέρνηση παρουσίαζε μέτρα για την κοινωνική πολιτική και παροχές για να διορθωθεί η απώλεια του ΕΚΑΣ.

kathimerini.gr

Ευθ. Βασιλάκης: Τρεις με τέσσερις φορές περισσότεροι επιβάτες στην Πάρο


INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Όπως υπογράμμισε, από αυτόν κιόλας το μήνα, η Πάρος θα έχει τρεις με τέσσερις φορές παραπάνω επιβάτες από πριν, από αυτόν το μήνα τα εισιτήρια θα είναι φθηνότερα, γιατί υπάρχουν θέσεις και από αυτόν το μήνα θα υπάρχει διασυνδεσιμότητα με το εξωτερικό.

«Αυτή τη φορά το κράτος, ο ιδιωτικός τομέας και οι τοπικοί φορείς συνεργάστηκαν πολύ καλά» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης κατά την τελετή εγκαινίων του νέου αεροδρομίου της Πάρου.  
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι και από το 2014, και με την προηγούμενη κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή, έγιναν από κοινού προσπάθειες να προχωρήσει το έργο.
Όπως υπογράμμισε, από αυτόν κιόλας το μήνα, η Πάρος θα έχει τρεις με τέσσερις φορές παραπάνω επιβάτες από πριν, από αυτόν το μήνα τα εισιτήρια θα είναι φθηνότερα, γιατί υπάρχουν θέσεις και από αυτόν το μήνα θα υπάρχει διασυνδεσιμότητα με το εξωτερικό. Αναφερόμενος στο οικονομικό όφελος του έργου, ο αντιπρόεδρος της Aegean είπε ότι το Δημόσιο εξοικονομεί 4,2 εκατ. ευρώ από το γεγονός ότι παύει η επιδότηση της άγονης γραμμής, ενώ σε άλλα 2,5 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα άμεσα έσοδα από τον ΦΠΑ και τα τέλη αναχώρησης από την Αθήνα, δηλαδή περίπου 6,5 εκατ. ευρώ όφελος.

naftemporiki.gr

Αυξήθηκαν 21,6% οι αφίξεις επιβατών κρουαζιέρας το α΄ εξάμηνο

 Οι αφίξεις επιβατών το πρώτο εξάμηνο έφθασαν τις 346.252. Σε ποσοστό 83,5% (289.112), οι επιβάτες αυτοί είχαν τον Πειραιά ως ενδιάμεσο σταθμό, ενώ σε ποσοστό 16,5% (57.140) ξεκίνησαν από το λιμάνι την κρουαζιέρα τους.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ανοδικά κινούνται οι αφίξεις των επιβατών με κρουαζιέρα για τη φετινή σεζόν στη χώρα μας, η οποία δέχεται και μέρος πρόσθετων δρομολογίων που ακυρώθηκαν στην Τουρκία λόγω της πρόσφατης αναταραχής με το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός, βάσει στοιχείων του ΟΛΠ που επικαλείται ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, ότι το σύνολο των επιβατών κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου αυξήθηκε κατά 21,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, φθάνοντας σε 346.252. Σε ποσοστό 83,5% (289.112), οι επιβάτες αυτοί είχαν τον Πειραιά ως ενδιάμεσο σταθμό, ενώ σε ποσοστό 16,5% (57.140) ξεκίνησαν από το λιμάνι την κρουαζιέρα τους.

Πάντως, χθες, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας, η οποία συστάθηκε πρόσφατα με κοινή απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρου Δρίτσα και της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, με σκοπό τη συνεργασία με όλους τους φορείς και τη χάραξη ενιαίου σχεδιασμού για την ελληνική κρουαζιέρα. Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν 28 εκπρόσωποι φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθορίστηκε το πλαίσιο λειτουργίας της επιτροπής και έγινε αποτύπωση των εξελίξεων στον κλάδο της κρουαζιέρας.

Από τη πλευρά των εκπροσώπων των ιδιωτικών φορέων, εκφράσθηκε η ανησυχία για την πορεία του κλάδου τη διετία 2017-2018, καθώς η αναταραχή που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά και την κρουαζιέρα στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συμφωνήθηκε να εξετασθούν πολιτικές για την ανάσχεση των όποιων αρνητικών επιπτώσεων μπορεί να επηρεάσουν τον κλάδο. Στη τοποθέτησή του, ο κ. Δρίτσας κάλεσε, μεταξύ άλλων, τους φορείς μέσω της επιτροπής να συμβάλουν στη χάραξη ενιαίας στρατηγικής προώθησης των απαιτούμενων μέτρων και κινήτρων βελτίωσης, ώστε να αξιοποιηθούν όλα αυτά προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Από τη πλευρά της, η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας αποτελεί βασική προτεραιότητας της νέας εθνικής τουριστικής πολιτικής, με στόχο την αύξηση των αφίξεων και των εσόδων του τουρισμού. Η αναπληρώτρια υπουργός έκανε ειδική μνεία στις πολιτικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη δράσεων και συνεργασιών με χώρες στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να ενισχυθεί η τουριστική ταυτότητα της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Σε ό,τι αφορά τη δυναμική του κλάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, τα οποία προκύπτουν από σχετική ενημέρωση των λιμενικών αρχών της χώρας, καταγράφεται ανοδική πορεία στα βασικά μεγέθη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2016. Σημειώνεται ότι, με βάση τα στοιχεία της Ενωσης Λιμένων Ελλάδας, το 2015 είχε καταγραφεί αύξηση της τάξεως του 12% στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που προσέγγισαν ελληνικά λιμάνια φθάνοντας τις 4.281. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, υπήρξε αύξηση κατά 9,9% των επισκεπτών κρουαζιέρας και αύξηση 10,2% των συνολικών 

 kathimerini.gr

180 χρόνια από τή γέννηση τού Εμμανουήλ Ροΐδη

Εμμανουήλ Ροΐδης: Ο φιλοπαίγμων και αιρετικός Έλληνας λογοτέχνης


tvxs.gr 09:07 | 28 Ιουλ. 2016
Τελευταία ανανέωση 09:08 | 28 Ιουλ. 2016
Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες της Ελλάδας του 19ου αιώνα. Καυστικός και οξυδερκής, ο Εμμανουήλ Ροΐδης είχε διατυπώσει το περίφημο «εκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους Έλληνας» και το «Εις νόμος απαιτείται εις αυτήν τη χώραν, ο οποίος να επιτάσσει την εφαρμογήν όλων των υπολοίπων νόμων».

Ο Εμμανουήλ Ροΐδης γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1836 στην Ερμούπολη της Σύρου, γόνος εύπορης αριστοκρατικής οικογένειας με καταγωγή από την Χίο. Το 1841 ο πατέρας του, Δημήτριος Ροΐδης, διορίστηκε διευθυντής μεγάλου εμπορικού οίκου και, στη συνέχεια, ανέλαβε τη θέση του γενικού πρόξενου της Ελλάδας στη Γένοβα, όπου η φιλελεύθερη γενοβέζικη επανάσταση του 1848-49 σημαδεύει τον νεαρό Ροΐδη αποφασιστικά στους ιδεολογικούς του προσανατολισμούς.
Το 1849 η οικογένεια επέστρεψε στην Σύρο, όπου ο Εμμανουήλ εγγράφηκε και φοίτησε στο ελληνοαμερικανικό λύκειο του Χ. Ευαγγελίδη. Τότε ξεκίνησε και η ενασχόλησή του με τη συγγραφή – ενώ την ίδια εποχή γνωρίστηκε με τον μετέπειτα λόγιο, ποιητή και πεζογράφο Δημήτριο Βικέλα, με τον οποίο ως μαθητές εξέδωσαν το χειρόγραφο περιοδικό Μέλισσα.
Το 1855 ξεκινά σπουδές Φιλολογίας και Φιλοσοφίας στο Βερολίνο, τις οποίες όμως διέκοψε μετά από 2 χρόνια. Ασχολήθηκε με το εμπόριο και ταξίδεψε στην ηπειρωτική Ευρώπη, τις παραδουνάβιες περιοχές και την Αίγυπτο. Διέμεινε στη Ρουμανία με την οικογένειά του έως το 1862, χωρίς να πάψει όμως να επισκέπτεται την Αθήνα τακτικά. Το 1860 δημοσιεύει το Οδοιπορικό του Σατωβριάνδου (Chateaubriand Itineraire) ενώ δυο χρόνια αργότερα μετακομίζει πλέον στην Αθήνα και αφοσιώνεται στη συγγραφή.
Το 1866 εξέδωσε την «Πάπισσα Ιωάννα», ένα μυθιστόρημα με ιστορική βάση, που όμως περισσότερο μοιάζει με μια ιστορική μελέτη. Ο Ροΐδης άκουσε την ιστορία της Πάππισας Ιωάννας όταν ήταν ακόμα παιδί στη Γένοβα και εντυπωσιάστηκε βαθιά. Η Πάπισσα Ιωάννα εκτυλίσσεται τον 9ο αιώνα μ.Χ. και είναι η ιστορία μιας νεαρής κοπέλας, κόρης ιεραποστόλου, η οποία, όταν έμεινε ορφανή, μεταμφιέστηκε σε άντρα, μπήκε σε μοναστήρι. Εκεί γνωρίζει και έναν επισκέπτη μοναχό, τον οποίο ακολουθεί και...

Ξαφνικός (αμερικανικός) έρωτας...

Ξαφνικός (αμερικανικός) έρωτας... - Media
Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος το καθεστώς Ερντογάν, σαν έτοιμο από καιρό, δεν δίστασε ούτε στιγμή να υποδείξει τους ηθικούς αυτουργούς: τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και την αμερικανική κυβέρνηση -σύμφωνα με όσα λένε ευθέως Τούρκοι αξιωματούχοι- που τον προστατεύει.

Μετά την...
αποτυχημένη έκβαση του πραξικοπήματος και κυρίως μετά τον τρόπο που το καθεστώς Ερντογάν επέλεξε να αντιδράσει -βγάζοντας στη «σέντρα» τους Αμερικανούς-, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις οδηγούνται σε «αχαρτογράφητα νερά». Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επαναπροσέγγισης ΗΠΑ - Τουρκίας όσο υπάρχει κυρίαρχος στην τουρκική πολιτική σκηνή ο Ερντογάν.

Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα από αυτήν τη βάσιμη εκτίμηση, μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι του Ερντογάν στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι καταδικασμένες να υποστούν το μαρτύριο της αναπροσαρμογής τους και της αναζήτησης ενός νέου κοινού παρονομαστή συμφερόντων, για έναν πολύ απλό λόγο: η Ουάσιγκτον έχει επιλέξει να δημιουργήσει έναν νέο «πράκτορα» των συμφερόντων της στην περιοχή, το προτεκτοράτο (της) Κουρδιστάν.

Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι το καθεστώς Ερντογάν από τη μία και η αμερικανική διπλωματία από την άλλη απέτυχαν να διαπραγματευτούν για αυτό το μείζον για τα τουρκικά συμφέροντα ζήτημα. Η δημιουργία κουρδικής οντότητας κατ' αρχάς έξω από τα τουρκικά σύνορα, στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, είναι πια δεδομένη. Δεδομένη είναι πια και η πληγή που έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία στις νοτιοανατολικές κουρδικές επαρχίες της. Αυτήν ακριβώς την πληγή θα αξιοποιήσει η Ουάσιγκτον για να ματώσει ακόμη περισσότερο τον «σουλτάνο» Ερντογάν, μέχρι να δρομολογηθεί μια επόμενη και πιο επιτυχής κίνηση εναντίον του.

Το συμπέρασμα απ' όλα αυτά είναι ότι για το επόμενο διάστημα των εντάσεων στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις οι Αμερικανοί είναι υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουν με μεγαλύτερη ένταση τις άλλες προσβάσεις τους στην περιοχή. Μια από αυτές, προφανώς, είναι η Ελλάδα.

Ήδη οι αμερικανικές «οδηγίες» προς την Αθήνα έχουν φτάσει: πρώτη απ' όλες να μην ενδώσει στις τουρκικές πιέσεις και προχωρήσει στην άμεση απέλαση των οκτώ Τούρκων φυγάδων. Οι επόμενες... οδηγίες έχουν να κάνουν με τις προϋποθέσεις αναβάθμισης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην ελληνική επικράτεια.

Δημήτρης Μηλακας

topontiki.gr

Ο υπερσυντέλικος της Ευρώπης...

Τάκης Θεοδωρόπουλος

Τι είν’ η Ευρώπη μας; Μην είν’ οι Αλπεις και τα εντελβάις; Μην είν’ τα Κάπρι και οι Κυανές Ακτές; Οχι, όχι! Η...
Ευρώπη μας, καλά μου παιδιά, είναι κάτι πολύ μεγάλο. Είναι η ιστορία της, ο Καρλομάγνος και οι Πάπες, οι Βουρβόνοι και οι Ναπολέοντες, οι Τιούντορ και οι Κρόμγουελ, οι Αψβούργοι και η τεθλιμμένη Σίσυ. Είναι ο πολιτισμός της. Είναι η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός, είναι η Δημοκρατία και ο Ανθρωπισμός. Είναι, πώς να το πω, κάτι πολύ μεγάλο. Τόσο μεγάλο, που είναι σχεδόν αδύνατο να το περιγράψεις με λίγα λόγια, ακόμη και με λίγα παραπάνω. Ο,τι κι αν πεις, όλο και κάτι θα σου ξεφύγει. Ως εκ τούτου, εάν είσαι πραγματικός Ευρωπαίος οφείλεις να συμπυκνώσεις τον ιστορικό ογκόλιθο στο ουσιώδες. Διότι η Ευρώπη είναι σαν τη ζωή. Οπου όλες της οι λειτουργίες, ηπατικές, νεφρικές, πνευμονικές και γαστρεντερολογικές, κρίνονται από τον σφυγμό ενός και μόνου μυός, της ατέλειωτης καρδιάς.

«Αν επαναφέρουν τη θανατική ποινή στην Τουρκία, δεν θα βλέπουν την Ευρώπη ούτε με τα κιάλια». Κάπως έτσι το είπε ο κ. Γιούνκερ. Ο συμπαθέστατος κ. Γιούνκερ, ο φίλος της Ελλάδας κ. Γιούνκερ, ο προσηνέστατος κ. Γιούνκερ, αυτός που κάνει πατ-πατ στην πλάτη του δικού μας του παιδιού. Ο εστί μεθερμηνευόμενον, η Ευρώπη είναι η επικράτεια όπου έχει καταργηθεί η θανατική ποινή. Τι το περίεργον; Τίποτε. Τα περίεργα ξεκινούν όταν αρχίζουν και ξεφυτρώνουν τα ζιζάνια του νου, κατά το κοινώς λεγόμενον «οι δεύτερες σκέψεις». Δηλαδή οι συλλήψεις των δημοσιογράφων, οι διώξεις των πανεπιστημιακών, οι εκκαθαρίσεις των δικαστικών, τα λιντσαρίσματα, όλ’ αυτά δεν ενοχλούν την ευρωπαϊκή ευαισθησία. Μόνον η επαναφορά της θανατικής ποινής. Είναι η «κόκκινη γραμμή».

Και για να σοβαρευτούμε. Το πρόβλημα στην περίπτωση δεν είναι η Τουρκία του Ερντογάν. Το πρόβλημα είναι η Ευρώπη και ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζει τον εαυτό της. Με όλο και λιγότερες απαιτήσεις απέναντι στην ιστορία της, στον πολιτισμό της και στη δημοκρατία της. Οπως αρνείται να πιστέψει ότι ο πόλεμος των πολιτισμών έχει μεταφερθεί στην επικράτειά της, έτσι και αρνείται να παραδεχθεί ότι στο όνομα της δημοκρατίας στην Τουρκία παραβιάζεται η στοιχειώδης δημοκρατική νομιμότητα. Αρκεί να μην της θίξουν τις «κόκκινες γραμμές». Είναι σαν να ακούω τον Γιούνκερ να λέει: «Θα διαπραγματευθούμε σκληρά με την Τουρκία για τις κόκκινες γραμμές μας». Τηρουμένων όλων των δυνατών αναλογιών, μη μου πείτε ότι δεν σας θυμίζει τους δικούς μας.

Το επαναλαμβάνω: το πρόβλημα δεν είναι η Τουρκία. Το πρόβλημα είναι η Ευρώπη. Διότι όσοι μιλούν για περισσότερη Ευρώπη –και την εύχομαι–, όσοι μιλούν για Ομοσπονδία –και την επιθυμώ– αναφέρονται σε διοικητικές μεταρρυθμίσεις, μια τροποποίηση των συνθηκών που οδήγησαν την Ευρώπη στη σημερινή ελάχιστη Ευρώπη. Επί του περιεχομένου, μηδέν εις το πηλίκον.

Ασχετο σχετικό. Οι καθηγητές της γαλλικής γλώσσας ανά τον κόσμο συνεδρίασαν στη Λιέγη και κατέληξαν ότι η γραμματική πρέπει να απλουστευθεί για να διευκολυνθεί η διδασκαλία της στα παιδιά των μεταναστών. Exeunt υπερσυντέλικος, δευτερεύουσες και τα παρελκόμενα. Η Ευρώπη είναι ο πολιτισμός της είπατε;...

Ενα απέραντο δικαστήριο...

Κυριάκος Μητσοτάκης- Ευάγγελος Βενιζέλος 
Τάσος Παππάς

Αν πιστέψουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στην περίπτωση που κερδίσει τις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία και σχηματίσει κυβέρνηση, είτε μόνη της είτε με...
τη βοήθεια των κομμάτων-εκπροσώπων της εξωραϊσμένης πρόσοψης του νεοφιλελευθερισμού, η Βουλή θα μετατραπεί σ’ ένα απέραντο δικαστήριο.

Ποιοι θα κάθονται στη θέση του προέδρου και του γενικού εισαγγελέα και ποιοι στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν χρειάζεται να διαθέτεις πριαπική φαντασία για να το προβλέψεις.

Εξεταστική για την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και έρευνα για τις ανακοινώσεις του Τσίπρα σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, αφού ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «γιγαντιαίο αντιπερισπασμό που θα διερευνηθεί μαζί με τα υπόλοιπα από την επόμενη Βουλή».

Ο κ. Βενιζέλος έχει προφανώς προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών (νίκη της Νέας Δημοκρατίας) και ελπίζει ότι το κόμμα του (ή μήπως μόνον ο ίδιος με ορισμένους από το κόμμα του που συμμερίζονται τις απόψεις του;) θα παίζει ουσιαστικό κυβερνητικό ρόλο.

Επειδή δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι είδους αδίκημα είναι ο «γιγαντιαίος αντιπερισπασμός», ας μείνουμε στο άλλο θέμα.

Στην περίπτωση λοιπόν που ο συσχετισμός στην επόμενη Βουλή επιτρέψει τη συγκρότηση εξεταστικής (γιατί όμως να μην πάνε κατευθείαν σε προανακριτική ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος σε περιττές και χρονοβόρες διαδικασίες;) θα κληθούν φυσικά να απολογηθούν ο Τσίπρας, ο Βαρουφάκης (με τα πρακτικά των Eurogroup υπό μάλης), ο Λαφαζάνης, η Κωνσταντοπούλου και πολλοί άλλοι.

Υπάρχει καμιά αμφιβολία για το πόρισμα της πλειοψηφίας;

«Ενοχοι χωρίς ελαφρυντικά για την ανήκεστο βλάβη που προκάλεσαν στη χώρα, την οικονομία και το πολιτικό σύστημα».

Για τη συνέχεια και τις ποινές που θα επιβληθούν δεν θα διακινδυνεύσω πρόβλεψη.

Αν όμως θέλουν οι σύγχρονοι Ιαβέρηδες να δώσουν μια επίφαση νομιμότητας στην ήδη ειλημμένη απόφασή τους, ας σκεφτούν την πρόταση που ακολουθεί: Να προσέλθουν να καταθέσουν με όποια ιδιότητα επιλέξουν οι ίδιοι:

Ο Β. Σόιμπλε για να μας πει πώς ακριβώς σκεφτόταν την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και τι περιελάμβανε το περίφημο σχέδιό του.

Γιατί σχέδιο είχε και αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει.

Ο Φρ. Ολάντ (δεν γράφω πρόεδρος της Γαλλίας γιατί δεν ξέρω τι θα είναι όταν θα συνεδριάζει η επιτροπή στην Ελλάδα) και ο Μ. Ρέντσι (δεν γράφω πρωθυπουργός της Ιταλίας γιατί μπορεί να έχει χάσει το δημοψήφισμα του φθινοπώρου και να μη βρίσκεται στην εξουσία) προκειμένου να μας ενημερώσουν για τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν ώστε να αποτραπεί η στρατηγική Σόιμπλε.

Ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ για να μας πληροφορήσει σχετικά με το πολυσέλιδο πόνημα που είχε κρυμμένο στο γραφείο του, το οποίο θα έθετε σε εφαρμογή αν είχαμε Grexit.

O Μ. Ντράγκι για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τον ισχυρισμό Τσίπρα ότι είχε υποσχεθεί παράταση μίας εβδομάδας στη χρηματοδότηση των τραπεζών ώστε να γίνει ομαλά το δημοψήφισμα, υπόσχεση που δεν κράτησε, όπως επιμένει ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Μια τέτοια εξεταστική θα έχει νόημα και μεγάλο ενδιαφέρον.

Ισως όμως να αλλάξουν θέσεις στο δικαστήριο οι εμπλεκόμενοι: οι κατήγοροι να γίνουν κατηγορούμενοι, οι κατηγορούμενοι κατήγοροι και οι σύγχρονοι Ιαβέρηδες να έχουν την τύχη του προτύπου τους...


efsyn.gr