Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Δεν υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας...


PAUL KRUGMAN / THE NEW YORK TIMES
Προφανώς και πολλοί εξεπλάγησαν από την αναφορά του υποψηφίου των Δημοκρατικών, Μπένι Σάντερς, ο οποίος στο ντιμπέιτ των Δημοκρατικών ανέφερε τη Δανία ως χώρα–πρότυπο για το πώς βοηθά τους εργαζομένους της. Η Χίλαρι Κλίντον διευκρίνισε πως «δεν είμαστε Δανία», συμφωνώντας, ωστόσο, ότι παραμένει πηγή έμπνευσης. Μία τέτοια στιχομυθία μεταξύ των υποψηφίων των Ρεπουμπλικανών θα φάνταζε αδιανόητη, εφόσον δεν δείχνουν ικανοί να μιλούν για ευρωπαϊκά κράτη πρόνοιας, χωρίς την προσθήκη των λέξεων «υπό κατάρρευση». Με απλά λόγια, στον πλανήτη των Ρεπουμπλικανών, η Ευρώπη συλλήβδην είναι απλώς μια μεγαλύτερη Ελλάδα. Τελικά πόσο καλά τα έχουν καταφέρει οι Δανοί στην πραγματικότητα; Η απάντηση είναι ότι κάνουν πολλά πράγματα σωστά και, κάνοντάς τα αυτά, αρνούνται κάθε τι το οποίο ισχυρίζονται οι Ρεπουμπλικανοί για τα οικονομικά. Επιπλέον, μπορούμε πολλά να μάθουμε και από όσα δεν κάνουν σωστά οι Δανοί.
Η χώρα διατηρεί ένα κοινωνικό κράτος, το οποίο ξεπερνάει και τα πιο άγρια όνειρα των Αμερικανών φιλελεύθερων. Συγκροτείται από επιμέρους κρατικά προγράμματα, τα οποία σχεδιάστηκαν να παράσχουν οικονομική ασφάλεια. H χώρα προσφέρει καθολική περίθαλψη, δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και υποτροφίες στους φοιτητές. Η καθημερινή φροντίδα των παιδιών επιδοτείται σε μέγιστο βαθμό. Συνολικά οι οικογένειες με γονείς σε παραγωγική ηλικία λαμβάνουν ως μερίδιο του ΑΕΠ υπερτριπλάσια οικονομική βοήθεια από εκείνην την οποία λαμβάνουν οι αντίστοιχες οικογένειες στις ΗΠΑ. Η χρηματοδότηση των προνοιακών προγραμμάτων προϋποθέτει τη συλλογή πολλών ειδών φόρων. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής ανέρχεται στο 60,3%, ενώ υπάρχει και ένας ενιαίος γενικός φόρος κατανάλωσης της τάξεως του 25%.

Συνολικά στη Δανία σχεδόν το ήμισυ του εθνικού εισοδήματος καταβάλλεται σε φόρους, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το 25%. Αν προσπαθήσετε να περιγράψετε την πολιτική αυτή σε οποιονδήποτε Αμερικανό συντηρητικό, τότε θα προβλέψει την επερχόμενη διάλυση. Είναι βέβαιος ότι τέτοια γενναιόδωρα επιδόματα θα καταστρέψουν το κίνητρο για εργασία, ενώ τόσο υψηλοί φόροι θα αναγκάσουν όσους δημιουργούν θέσεις εργασίας είτε να κρυφτούν είτε να αυτοεξοριστούν. Οσο παράξενο, όμως, κι αν ακούγεται, η Δανία δεν παραπέμπει στην ταινία «Μαντ Μαξ». Αντιθέτως, ευημερεί και έχει καλές επιδόσεις στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η παραγωγικότητα είναι σχεδόν ανάλογη με την παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, παρά το ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι κατά τι χαμηλότερο στη Δανία, επειδή οι άνθρωποι πηγαίνουν περισσότερες διακοπές.Το μοντέλο της Δανίας θα μπορούσε να αναπαραχθεί; Η Γαλλία, λόγου χάριν, πολύ μεγαλύτερη και πιο διαφοροποιημένη από τη Δανία, διαθέτει πολύ γενναιόδωρο προνοιακό σύστημα, που χρηματοδοτείται από τους υψηλούς φόρους. Ισως, εξαιτίας του κάκιστου Τύπου της χώρας, να μη γνωρίζετε πως η παραγωγικότητα είναι σχεδόν η ίδια με εκείνην στις ΗΠΑ. Οι Γάλλοι έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους Αμερικανούς να προσληφθούν τα πρώτα χρόνια της παραγωγικής τους εργασίας. Φόροι και επιδόματα δεν καταστρέφουν την απασχόληση, όπως θέλει ο μύθος της Δεξιάς.

Επιστρέφοντας στη Δανία, αυτή είναι πολύ πλούσια, αλλά η οικονομία της επλήγη τα τελευταία χρόνια, γιατί η ανάκαμψη είναι αργή και ημιτελής λόγω κρίσης. Αυτό οφείλεται κυρίως σε κακές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές. Η χώρα, χωρίς να δέχεται πιέσεις για περικοπές, υιοθέτησε λιτότητα. Εντούτοις, τα λάθη αυτά δεν λένε τίποτε για τη βιωσιμότητα του ισχυρού κράτους πρόνοιας. Στην πραγματικότητα, όσοι απορρίπτουν την καθολική περίθαλψη για τους πολίτες και την επιδοτούμενη φροντίδα των παιδιών, είναι όσοι απαιτούν υψηλότερα επιτόκια και περικοπές. Αρα, οι Αμερικανοί Συντηρητικοί αποδέχονται πολιτικές των Δανών, αλλά μόνον όσες αποδείχθηκαν δραματικά εσφαλμένες

από kathimerini.gr

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους

tvxs.gr
1. Στη δημοσιότητα δόθηκε το νομοσχέδιο για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών. Αναλυτικά τι προβλέπει. Το νομοσχέδιο πήρε το πράσινο φως από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί το Σάββατο στην Ολομέλεια. 
3. «Η αποχώρηση της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων είναι για την κυβέρνηση είναι θέμα αρχής και διαφάνειας» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα επιμείνει καθώς η ίδια δεν φαίνεται διατεθειμένη να «διευκολύνει» με την παραίτηση της. 
4. Δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενο, κλείσιμο αξιολόγησης, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ασφαλιστικό μπαίνουν πιεστικά στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής ατζέντας από αύριο, στη σκιά της άφιξης της τρόικας.
5. Η Άγκυρα, μετά την πρώτη συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ για κοινό σχέδιο δράσης για το προσφυγικό, ξεκίνησε τα «παζάρια». Ήδη από την Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε στείλει μήνυμα προς τους ευρωπαίους επισημαίνοντας πως «άργησαν να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η Τουρκία» και πως «αφού μας χρειάζονται γιατί δεν μας εντάσσουν και στην ΕΕ».
6. Brain Drain. Η φυγή των νέων ανθρώπων, κυρίως επιστημόνων είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μετά την έναρξη της κρίσης. Σε ποιες χώρες πηγαίνουν οι Έλληνες επιστήμονες - μετανάστες.
7. Κίνδυνος πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας υπάρχει μόνο για τους «μη συνεργάσιμους« δανειολήπτες, επισημαίνει σε διευκρινιστικό της σημείο η Τράπεζα της Ελλάδας, αναφερόμενη στο νέο Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών για τα «κόκκινα δάνεια», ο οποίος δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες. 
8. Το εσωκομματικό πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει στη ΝΔ καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη νέου προέδρου στις 22 Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει. Έναν μήνα πριν, οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι «γαλάζιες» εκλογές είναι μία μονομαχία για δύο, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον πρώτο να προηγείται καθαρά. 
9. Κρεμασμένη στις τουαλέτες του αεροδρομίου «Ατατούρκ», στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε το Σάββατο μία Βρετανίδα δημοσιογράφος. Πρόκειται για την Ζακλίν Σάτον η οποία εργαζόταν για το BBC.
10. Σε λεωφόρο Παύλου Φύσσα θα μετονομαστεί η κεντρική λεωφόρος του Κερατσινίου Παναγή Τσαλδάρη. 
Διαβάστε επίσης τι θα πει να είσαι εξειδικευμένος στη «μεγάλη των τραυματιοφορέων σχολή»
* Σκίτσο του Γιώργου Κουφογιώργου

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης για αναβάθμιση 14 περιφερειακών αεροδρομίων...

Από φορείς και πολίτες...

Στην αίτηση που κατέθεσαν στο ΣτΕ, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται διάφορες διατάξεις του Συντάγματος και του ενωσιακού δικαίου...

Να ακυρωθεί η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που αφορά στην έγκριση υπογραφής από το ΤΑΙΠΕΔ της σύμβασης παραχώρησης αναβάθμισης συντήρησης κ.λπ. των 14 περιφερειακών αεροδρομίων Κρήτης, Αιγαίου, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιουνίου. Αυτό ζητούν με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) διάφοροι φορείς και χρήστες αεροδρομίων (επιβάτες).

Ειδικότερα, μεταξύ των αιτούντων είναι η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), η Περιφερειακή Ενότητα Χανιών, η Γ΄ Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και αρκετοί πολίτες που χρησιμοποιούν τακτικά τα περιφερειακά αυτά αεροδρόμια.

Στην αίτηση που κατέθεσαν στο ΣτΕ, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι παραβιάζονται διάφορες διατάξεις του Συντάγματος και του ενωσιακού δικαίου.

Οι προσφεύγοντες επισημαίνουν πως από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που έλαβε και την σχετική απόφαση απουσίαζαν δυο μέλη, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα κακής σύνθεσης του συγκεκριμένου οργάνου. Παράλληλα, αναφέρουν ότι αποφασίστηκε η παραχώρηση των περιφερειακών αυτών αεροδρομίων για 42 έτη (με δυνατότητα 10ετούς παράτασης) διάστημα που σύμφωνα με τους προσφεύγοντες είναι αδικαιολόγητα μεγάλης διάρκειας.

Επισημαίνουν, τέλος, ακόμη ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές που αφορούν την παροχή δημόσιας υπηρεσίας, όπως είναι η λειτουργία των αερολιμένων και ιδίως των νησιών και ότι παραβιάζονται βασικές αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού...
 

Στις διεθνείς σχέσεις, δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες, αλλά διαρκή συμφέροντα...

Ελλάς- Γαλλία… μπανανία...

Ελλάς- Γαλλία… μπανανία - Media

Καθ' ότι αυτές τις μέρες θα χορτάσουμε από ύμνους δοξαστικούς για τη «σπουδαία εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης» για τους «πατροπαράδοτους δεσμούς με τη Γαλλία»  καθώς και για  την «γνήσια και ανιδιοτελή βοήθεια που προσφέρει ο σοσιαλιστής Ολάντ» ο οποίος περί το τέλος της βδομάδας θα επισκεφτεί τη χώρα, καλό είναι να μην ξεχάσουμε τα...
βασικά:

Πρώτον: όπως μας συμβούλευε  η  «Wall Street Journal», αμέσως μετά τις εκλογές του περασμένου Γενάρη: «Έλληνες, αν θέλετε ένα φίλο, αγοράστε σκύλο»…


Ο Ολάντ , προφανώς, δεν είναι σκύλος. Είναι πρόεδρος της Γαλλίας και έρχεται στην Αθήνα για δουλειές. Τι δουλειές κάνουν οι πρόεδροι των μεγάλων χωρών-  της Γαλλίας εν προκειμένω;


Εκπροσωπούν- προωθούν και (όπου τους παίρνει) επιβάλλουν τα γαλλικά συμφέροντα. Στην προκειμένη περίπτωση, τα γαλλικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή σκιαγραφούνται από την προθυμία των γαλλικών κυβερνήσεων να επιδείξουν εμπράκτως τις στρατιωτικές τους δυνατότητες συμμετέχοντας σε πολεμικές επιχειρήσεις (βομβαρδισμοί Λιβύη και Συρία) στο πλάι των Αμερικάνων. Μ αυτόν τον τρόπο το Παρίσι υπενθυμίζει τις δυνατότητες της πολεμικής του βιομηχανίας και προβάλλει το ενδιαφέρον του για μερίδιο  από τις ανακατατάξεις στην λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου- πάντα στο πλευρό των Αμερικάνων.


Δεύτερον: όπως λένε στην Αίγυπτο, «υπάρχουν κλέφτες που μπορούν να σου πάρουν το γιλέκο που φοράς χωρίς να σου βγάλουν το σακάκι».


Ο εκάστοτε πρόεδρος της Γαλλίας (και ο Ολάντ εν προκειμένω) λειτουργώντας ως εκπρόσωπος και ντίλερ των μεγάλων γαλλικών οικονομικών μεγαθηρίων δε θα διστάσει να επιχειρήσει να πάρει από την ελληνική κυβέρνηση και τα «σώβρακα» αφήνοντάς την –προς το παρόν τουλάχιστον—να φαίνεται ντυμένη με τα κοστούμια της, έστω και χωρίς γραβάτα…


Αυτό που «προσφέρει» η Γαλλία στην Ελλάδα αυτήν την περίοδο είναι η «συμπάθεια» για το δράμα που βιώνει εξ αιτίας της γερμανικής οικονομικής αδιαλλαξίας. Αυτή η γαλλική συμπάθεια, θα πρέπει να σημειώσουμε, συμπίπτει με την αμερικανική προσπάθεια υπονόμευσης της γερμανικής οικονομικής ηγεμονίας στην Ευρώπη μέσα από τη δημιουργία ρωγμών στην αυστηρή περιοριστική οικονομική πολιτική. Στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων, ωστόσο, ακόμη και η συμπάθεια κοστίζει πανάκριβα.


Στην προκειμένη περίπτωση, η γαλλική συμπάθεια αποτιμάται σε:


Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας ( ο ΟΣΕ, όπως λένε οι πληροφορίες έχει ήδη «πακεταριστεί» και προορίζεται ως δώρο για τους γαλλικούς κρατικούς σιδηροδρόμους. Τα περιφερειακά αεροδρόμια- δωρίστηκαν, ως γνωστό στο γερμανικό δημόσιο…)


Συμβόλαια για έρευνα και εκμετάλλευση ελληνικών ενεργειακά ελπιδοφόρων περιοχών για την γαλλική TOTAL


Και , τέλος, μακροχρόνια ενοικίαση (leasing) της πραμάτειας της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας (φρεγάτες και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας)


Τρίτον: Στις  διεθνείς σχέσεις, δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες αλλά διαρκή συμφέροντα. Καθ ότι, λοιπόν, οι σχέσεις μεταξύ των κρατών  διαμορφώνονται στη βάση αυτών των συμφερόντων, καλό θα είναι να μην ξεχνάμε επίσης ότι δεν είναι ισότιμες. Η Γαλλία, στην προκειμένη περίπτωση είναι  δανειστής της Ελλάδας και η Ελλάδα μια χώρα χρεοκοπημένη η οποία κυβερνάται από το δίκαιο (μνημόνιο) των δανειστών. Στόχος δε της διακυβέρνησης της Ελλάδας μέσα από αυτό το  δίκαιο είναι πρώτα και πάνω απ όλα η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της έναντι των …εντιμότατων φίλων εταίρων και δανειστών της, οι οποίοι την αντιμετωπίζουν ως μπανανία.


Δημήτρης Μηλακας