Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Ο Εύζωνας της πλατείας Συντάγματος ποτέ δεν κρυώνει....

1987-2017: Πόσα άλλαξαν σε 30 χρόνια...
Ελλάδα Ιανουάριος 2017: Το χιόνι ίσα-ίσα έκανε την εμφάνισή του για μερικές ώρες ή και καθόλου στις...
περισσότερες περιοχές. Τα σχολεία στις περισσότερες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά και τις επόμενες μέρες λόγω "πολικού" ψύχους. Την ίδια στιγμή άνθρωποι συνεχίζουν να αποκοιμούνται άστεγοι στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, κάποιοι πεθαίνουν από μαγκάλια που σιγοκαίνε, μετανάστες στοιβάζονται σε σκηνές παραχωμένες από το χιόνι και οι αντιφάσεις σε ένα θεάτρο του παραλόγου συνεχίζονται καθημερινά

Ελλάδα Μάρτιος 1987 (30 χρόνια πριν): Ήταν το πρωί που ξύπνησα με μισό μέτρο χιόνι και ως μαθητής έτρεξα βάλω "χοντρά ρούχα" λίγο πριν πάω σχολείο... Τόσοι άστεγοι δεν υπήρχαν σε αυτή την χώρα, ούτε και μετανάστες στοιβαγμένοι σε χιονισμένες σκηνές. Καμιά γιαγιά δεν είχε πεθάνει από το μαγκάλι της. Μόνη σταθερή αξία... οι Εύζωνες στην πλατεία Συντάγματος. Προφανώς για κάποιον λόγο ο Εύζωνας δεν κρυώνει με τίποτα!...

Την φωτογραφία και το σχόλιο έστειλε στον Άρη Δημοκίδη (lifo) ο Νικόλαος Αξελης. Tην τράβηξε χτες με φιλμ, το οποίο εμφάνισε σήμερα το πρωί, όπως αναφέρει ο συντάκτης.

Χιονίζει στο κέντρο της Αθήνας...

Τα κυκλοφοριακά προβλήματα - Κλειστά αύριο τα σχολεία...
Το χιόνι που περίμεναν τόσες ημέρες οι Αθηναίοι άρχισε να πέφτει από το βράδυ της Δευτέρας στο κέντρο της πρωτεύουσας και...
εντονότερα στα βόρεια προάστια. Αυτή τη στιγμή χιονίζει ακόμα και στην παραλιακή και στην Αρκόπολη
Η μετεωρολογική υπηρεσία είχε προβλέψει νωρίτερα ότι οι χιονοπτώσεις θα ήταν έντονες σε περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο, η Εύβοια και οι Σποράδες, ενώ στα λευκά αναμενόταν να ντυθούν περιοχές και στην Αττική, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη...

Λεφτά υπάρχουν;

Αντί νά ρωτάμε "άν υπάρχουν λεφτά" μήπως θά έπρεπε νά αναρωτηθούμε άν υπάρχει "ΣΧΕΔΙΟ" καί "ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ" γιά τήν ανεύρεση τους;
Άσχετα, πάντως, τού τί λέγεται κι ακούγεται, λεφτά υπήρχαν, υπάρχουν καί θά υπάρχουν...
...εξαρτάται από τίς διαθέσεις τών  κυβερνήσεων νά τά "ξετρυπώνουν" γιά τήν ωφέλεια τού συνόλου... 
...ή νά τά "ροκανίζουν" παρέα μέ τούς κομματικούς φίλους τους.
Τά οικονομικά προβλήματα στήν Ελλάδα δέν δημιουργήθηκαν από τήν έλλειψη χρημάτων αλλά από τή διασπάθιση τού Δημοσίου χρήματος...
 "Νέα Μύκονος"

Παπαχελάς: Είτε το θέλουμε είτε όχι, η συζήτηση για τη δραχμή θα φουντώσει

"Για να μείνουμε βεβαίως στις ράγες, θα χρειαστούν δύο πράγματα. Μέσα, θα πρέπει να βασιστούμε σε μια κυβέρνηση η οποία πιστεύει πραγματικά σε μεταρρυθμίσεις που θα ξεκλειδώσουν τις απέραντες δυνατότητες της Ελλάδας. Εξω, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο ζουρλομανδύας των πολύ αυστηρών πρωτογενών πλεονασμάτων δεν αντέχεται και οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα".

Για ακόμα μια Κυριακή, ο Αλέξης Παπαχελάς επιχειρεί με το άρθρο του -που έχει τίτλο "Ευρωδραχμικά"- μέσα από τις σελίδες της Καθημερινής να ταράξει τα γαλήνια νερά του δημοσίου διαλόγου και να επισημάνει τον σοβαρό κίνδυνο μεταστροφής της κοινής γνώμης υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

Παραθέτω ολόκληρο το άρθρο:
Ευρωδραχμικά

                                  ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ 
Αλέξης Παπαχελάς Η ​​συζήτηση για το εάν η «δραχμή» αποτελεί μια διέξοδο για τη χώρα θα φουντώσει κάποια στιγμή πάλι, είτε το θέλουμε είτε όχι. Συχνά ακούμε γύρω μας τη φράση «αυτό το πράγμα δεν βγαίνει», που δείχνει ότι η υπερφορολόγηση έχει προκαλέσει πραγματική ασφυξία και δημιουργεί την αίσθηση ότι η χώρα έχει μπει σε μαύρη τρύπα. Οι δημοσκοπήσεις, επίσης, δείχνουν ότι το ευρώ χάνει το «κασέ» που είχε. Και όλα αυτά, σε μια στιγμή που οι δυνάμεις του λαϊκισμού και του αντιευρωπαϊσμού κερδίζουν έδαφος στην υπόλοιπη Ε.Ε. Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που δεν έχει προκύψει κάποιος χαρισματικός, λαϊκιστής, εθνικιστής πολιτικός, για να εκφράσει αυτή την άποψη.
Η συζήτηση γύρω από το θέμα, όμως, δεν πρέπει να είναι ταμπού. Και αυτό το λέμε έχοντας δώσει την πολιτική μάχη για το ευρώ και τη φιλοευρωπαϊκή πορεία της χώρας απέναντι στους απίστευτα ισχυρούς ανέμους του εθνικολαϊκισμού. Οταν όμως αγνοείς τη συζήτηση που διεξάγεται ψιθυριστά γύρω σου, υπάρχει ο κίνδυνος πάντοτε να βρεθείς μπροστά σε απρόοπτα.
Σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση που υποτίθεται ότι πιστεύει στο ευρώ και επωμίζεται μεγάλο πολιτικό κόστος για να παραμείνει η χώρα στις ράγες της Ε.Ε. Eίναι όμως μια κυβέρνηση με πολλά και έντονα δραχμικά στοιχεία. Μιλάει για το ευρώ, αλλά μόλις την αφήσεις λίγο χαλαρή, κυβερνά σαν να...

Μη μου τον Σόιμπλε τάραττε...

«Θα τρώγαμε χαλίκια και χορτάρια» αν δεν ήταν ο Σόιμπλε, υποστηρίζει ο Γ. Φλωρίδης...
Δεν υπάρχει σενάριο για το «μέλλον της Κεντροαριστεράς», είτε πρόκειται για «επανένωση», είτε για...
τελείως νέο σχήμα, που να μην έχει «παίξει» το όνομα του Γιώργου Φλωρίδη, τα τελευταία τουλάχιστον 2-3 χρόνια. Φυσικά, ο δρόμος που θα ακολουθούσε ένα τέτοιο πολιτικό εγχείρημα, «περιέργως» δεν έχει απασχολήσει κανέναν.

Κρίνοντας όμως από σημερινές δηλώσεις του ιδίου του Γιώργου Φλωρίδη, το πρόσημο που θα έχει αυτό το εγχείρημα, σίγουρα δεν θα βρίσκεται απέναντι στις πολιτικές επιταγές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κάθε άλλο μάλιστα.

«Στον Σόιμπλε πήγαμε για να μας δώσει λεφτά, για να μπορέσουμε να μην τρώμε χαλίκια και χορτάρια», δήλωσε με παρρησία, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας γιατί δεν πρέπει «να τα βάζουμε» με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Με λίγα λόγια, ο κ. Φλωρίδης, πριν δώσει το πολιτικό στίγμα του «ενωμένου προοδευτικού κινήματος» που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Κυριακή, με παρόντες «φρέσκους» πολιτικούς, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης και η Άννα Διαμαντοπούλου, «ένιωσε την ανάγκη» να προαναγγείλει τη στάση του απέναντι στον κ. Σόιμπλε.

Ευχάριστα νέα, λοιπόν, για τον… Σόιμπλε, καθώς στα «σπάργανα» βρίσκεται ακόμη ένας πολιτικός μηχανισμός, έτοιμος να συνηγορήσει υπέρ του, σε περίπτωση που τα υπάρχοντα κόμματα «αδυνατίσουν» πολιτικά.

Υ.Γ: Η πολιτική στάση τύπου «μη μου τον Σόιμπλε τάραττε» και σε νέα εκδοχή πλέον…

Λυκουρέζος προς δικαστές : "Ενδειξη δικαιοσύνης και δημοκρατίας η μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών..."

"Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου..."
Λυκουρέζος προς δικαστές: Ενδειξη δικαιοσύνης και δημοκρατίας η μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών
Με γραπτή δήλωσή του ο γνωστός ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο με τον οποίο θα...
εξεταστεί η έκδοση ή μη των 8 Τούρκων αξιωματικών στη χώρα τους από την Ελλάδα.

Στη δήλωσή του ο κ. Λυκουρέζος αναρωτιέται τι θα συμβεί αν τα τρία συμβούλια του Αρείου Πάγου αποφανθούν διαφορετικά επί των αυτών πραγματικών περιστατικών.

Η δήλωση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου:

Επιστολή Φερχόφσταντ σε Τσίπρα για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς...

''ο τρόπος που εφαρμόζονται οι νόμοι στην Τουρκία δημιουργούν έντονη ανησυχία για τον σεβασμό απαράβατων δικαιωμάτων''...
Επιστολή Φερχόφσταντ σε Τσίπρα για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς
Επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα κατά της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών στη χώρα τους απέστειλε ο...
επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ.
Στην επιστολή του τονίζει ''την ζωτική σημασία των βασικών αρχών της νομικής τάξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση'', ενώ επισημαίνει ότι ''ο τρόπος που εφαρμόζονται οι νόμοι στην Τουρκία δημιουργούν έντονη ανησυχία για τον σεβασμό απαράβατων δικαιωμάτων''.

Όπως αναφέρει αναλυτικά η επιστολή:

«Αγαπητέ πρωθυπουργέ, αγαπητέ Αλέξη,

Οι αρχές της χώρας σου πρόκειται σύντομα να αποφανθούν για ένα αίτημα έκδοσης από την τουρκική κυβέρνηση που αφορά οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που αιτήθηκαν άσυλο από την Ελλάδα, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Γνωρίζω την περιπλοκότητα και την ευαίσθητη πολιτική φύση της συγκεκριμένης υπόθεσης, και φυσικά δεν έχω καμία δυνατότητα να κρίνω εάν οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί είναι ένοχοι ή εάν ενεπλάκησαν στο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Παρ' όλα αυτά, θα ήθελα να τονίσω τη ζωτική σημασία των βασικών αρχών που διαμορφώνουν τη νομική τάξη που μοιραζόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η οποία υποχρεώνει όλα τα κράτη -μελή της Ε.Ε. να μην εκδίδουν κανέναν, ανεξάρτητα της ενοχής του, σε κράτος όπου αυτός ή αυτή μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με βασανιστήρια ή οποιαδήποτε άλλη απάνθρωπη ή υποτιμητική μεταχείριση (αρ.19 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Δυστυχώς, τους περασμένους πέντε μήνες, έπειτα από το πραξικόπημα έχουμε δει να πραγματοποιούνται δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις Τούρκων πολιτών. Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται οι νόμοι δημιουργούν έντονη ανησυχία για τον σεβασμό απαράβατων δικαιωμάτων τα οποία εγγυάται το τουρκικό Σύνταγμα, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα στη ζωή, η σωματική και πνευματική ακεραιότητα και το τεκμήριο της αθωότητας αλλά και το δικαίωμα για μια δίκαιη δίκη.

Σημαντικές ανησυχίες για παραβιάσεις των δικαιωμάτων αυτών από τις τουρκικές αρχές έχουν εκφραστεί τόσο από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και από την Κομισιόν, στην τελευταία έκθεση προόδου που εκδόθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής διεύρυνσης, τον περασμένο Οκτώβριο.

Συνεπώς, ελπίζω ότι συμμερίζεσαι τη θέση μου για διατήρηση και πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και αρχών, τις οποίες η Ελλάδα βοήθησε να σχηματιστούν μέσα στην ευρωπαϊκή ιστορία, και αποφάσισε να τηρήσει μέσω της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ελπίζω ότι οι ελληνικές αρχές θα δράσουν με οδηγό αυτές τις αρχές, όταν αποφασίσουν για την τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών»...
 

Χρυσές Σφαίρες: Οταν η Μέριλ Στριπ τα «έχωσε» στον Ντόναλντ Τραμπ! BINTEO...


Η πολυβραβευμένη ηθοποιός Μέριλ Στριπ ήταν καλεσμένη στη φετινή τελετή των Χρυσών Σφαιρών  για να...
βραβευτεί για τα 40 χρόνια προσφοράς της στο κινηματογράφο. Η ηθοποιός χρησιμοποίησε το βήμα των βραβείων και επιτέθηκε στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι συγκλονίστηκε από την κίνησή του να μιμηθεί ρεπόρτερ με ειδικές ανάγκες, στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Εμφανώς συγκινημένη είπε χαρακτηριστικά: «Υπήρξε μία ερμηνεία τη χρονιά αυτή που με συγκλόνισε. Μου ράγισε την καρδιά. Όχι επειδή ήταν κάτι καλό. Ήταν η στιγμή που ο άνθρωπος που ζητούσε να εκλεγεί στην πιο αξιοσέβαστη θέση στη χώρα μας, μιμήθηκε έναν ρεπόρτερ με ειδικές ανάγκες».

Η 67χρονη Μέριλ Στριπ, τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο: Cecil B. DeMille lifetime achievement award) για την προσφορά της, στις τέχνες.


Οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών ζητούν να μην υποβάλουν πόθεν έσχες...

Προσφύγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας...
ste1
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, η...
Ένωση Ιδιοκτήτων Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και ζητεί κατά πρώτον με προσωρινή διαταγή του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικολάου Σακελλαρίου να ανασταλεί η υποχρέωση υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες των μελών της Ένωσης αλλά και για όλα τα διευθυντικά και μετοχικά στελέχη της, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί της προσφυγής των πέντε δικαστικών Ενώσεων.

Κατά δεύτερο ζητεί να μην υποβάλουν καθόλου δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017 λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) σε ηλεκτρονική μορφή. Όμως, για τους δικαστές και εισαγγελείς δεν λήγει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων τους, καθώς η Ολομέλεια του ΣτΕ τον περασμένο Δεκέμβριο «πάγωσε» προσωρινά την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων πόθεν έσχες και οικονομικών συμφερόντων των δικαστών και εισαγγελέων μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής που έχουν καταθέσει πέντε δικαστικές Ενώσεις και η οποία (προσφυγή) θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ την 13η Ιανουαρίου 2017.

Οι καναλάρχες με την προσφυγή τους με την οποία ζητούν προσωρινή διαταγή για να ανασταλεί η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων πόθεν έσχες, επικαλούνται κατά κύριο λόγο...

«Αγρίεψε» η Μέρκελ...

Δεν θα επιτρέψουμε στο Λονδίνο να διαπραγματευθεί επιλεκτικά για το Brexit...
Η πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά μπορεί να γίνει μόνο υπό όρους, διεμήνυσε η Ανγκελα Μέρκελ απαντώντας ουσιαστικά στα...
όσα είπε η Τερέζα Μέι για το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να επιλέξει ένα «σκληρό Brexit», με προτεραιότητα στον έλεγχο των συνόρων και όχι στην πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Η Γερμανίδα Καγκελάριος όμως δήλωσε ότι δεν θα επιτραπεί στο Λονδίνο να διαπραγματευθεί επιλεκτικά, αυξάνοντας την πίεση στην Μέι.

Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τον περιορισμό της πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία αγορά στην περίπτωση που το Λονδίνο πάψει να αποδέχεται τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit, τόνισε η Μέρκελ.

Είναι σημαντικό, υπογράμμισε η Καγκελάριος, «να καταστήσουμε σαφές (...) ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά μπορεί να είναι εφικτή υπό τον όρο του σεβασμού των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να γίνει συζήτηση για τους περιορισμούς της πρόσβασης στην ενιαία αγορά της ΕΕ», προειδοποίησε... 

Νεκρός εντοπίστηκε ο ρώσος πρόξενος στην Αθήνα

Το άψυχο κορμί του βρέθηκε μέσα στο σπίτι του



20:30
09/01/2017
Νεκρός μέσα στο σπίτι του, στην οδό Ηρώδου Αττικού, βρέθηκε πριν από λίγη ώρα ο Ρώσος πρόξενος στην Αθήνα!
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο θάνατός του 55χρονου διπλωμάτη οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Ήταν πεσμένος στο πάτωμα σε ύπτια θέση, ενώ τα κλειδιά του σπιτιού ήταν πίσω από την πόρτα.
Οι συνεργάτες του ανησύχησαν επειδή σήμερα δεν πήγε στο γραφείο του και παράλληλα δεν είχε δώσει σημεία ζωής. Αρχικά έσπευσαν στο σπίτι του και όταν χτύπησαν και δεν πήραν καμία απάντηση, ειδοποίησαν την Αστυνομία.
Ο πρόξενος βρέθηκε στις 17.45' το απόγευμα. Το διαμέρισμά του βρισκόταν στον τρίτο όροφο 5οροφης πολυκατοικίας.
Επί τόπου έχει μεταβεί και κλιμάκιο του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας. 
newsbeast.gr

Απάντηση Μαξίμου: "Πρώτο Θέμα και ΝΔ συνεχίζουν την παραπληροφόρηση"...

Απαντά με στοιχεία για τους "διορσιμούς" το Μαξίμου...
«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Και τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το Πρώτο Θέμα συνέχισαν, εν γνώση τους, την...
παραπληροφόρηση, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σε συνέχεια της αντιπαράθεσης με την ΝΔ και το Πρώτο Θέμα σχετικά με τις προσλήψεις στο Δημόσιο τους τελευταίους μήνες. 

«Είτε είναι, λοιπόν, αδιάβαστοι, είτε συστηματικοί ψεύτες!», επισημαίνει το Μαξίμου, παραθέτοντας στην απάντησή του τα πρακάτω στοιχεία:

Πτώση γεννήσεων, αύξηση θανάτων από 2011-2015

Ο πληθυσμός της Ελλάδας την εποχή της κρίσης και των μνημονίων συρρικνώνεται, καθώς επιδρούν και πιο μακρόχρονες δημογραφικές τάσεις. Ηδη καταγράφεται μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ των θανάτων σε σχέση με τις γεννήσεις την πενταετία 2011-2015. Το 2015 οι θάνατοι στην Ελλάδα ήταν ήδη σχεδόν 30.000 περισσότεροι από τις γεννήσεις, συγκεκριμένα 29.365. Οι θάνατοι το 2015 έφτασαν τους 121.212, οι περισσότεροι που έχουν καταγραφεί σε ένα έτος από τις ελληνικές υπηρεσίες από το 1932 (το έτος εκείνο πέθαναν 117.593 άτομα), εξαιρουμένης βεβαίως της περιόδου 1941-1949. Ακόμα και το 1940, που το τελευταίο δίμηνο του έτους η Ελλάδα είχε εμπλακεί σε πόλεμο με τη φασιστική Ιταλία, οι θάνατοι ήταν 93.830. Το 2011 οι θάνατοι είχαν φτάσει τους 111.099.
Αρνητικό ιστορικό ρεκόρ καταγράφηκε το 2015 και στις γεννήσεις, που ήταν μόλις 91.847, ενώ το 2009 ήταν 117.933. Η πτώση των γεννήσεων την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων είναι... μνημειώδης. Το 2010 έπεσαν στις 114.766, το 2011 στις 106.428, το 2012 στις 100.371, το 2013 στις 94.134, το 2014 στις 92.148 για να καταλήξουν το 2015 στις 91.847.
Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ένα αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων - θανάτων, το οποίο ανοίγει συνέχεια υπέρ των θανάτων: Ετσι, το 2011 ήταν -4.689 άτομα, το 2012 -16.297, το 2013 -17.660, το 2014 -21.592 για να φτάσει το 2015 στους -29.365 ανθρώπους. Ας σημειωθεί πως μέχρι το 2009 το συγκεκριμένο ισοζύγιο ήταν θετικό: τη χρονιά εκείνη είχαμε 117.933 γεννήσεις και 108.316 θανάτους.
Το άμεσο αποτέλεσμα είναι να...

Πυρετός διαβουλεύσεων για το Κυπριακό

TWITTER/ @PrimeministerGR
Φωτογραφία αρχείου

Το σκίτσο του Πέτρου Ζερβού...

                                                                                        από τήν   ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ  7/1/17

Από σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις...

Ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις
Εκπτώσεις
ΕUROKINISSI
Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017 θα διαρκέσουν οι χειμερινές εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα, οι οποίες ξεκινούν σήμερα, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου.
Με αφορμή την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) υπενθυμίζει τα εξής:
Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.
Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2017.
Από φέτος καθιερώνεται και η υποχρεωτική αποδοχή ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, σε ορισμένους κλάδους αρχικά και σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων. Επίσης, θεσπίζεται το πλαίσιο για την υποχρέωση ενημέρωσης των δικαιωμάτων των καταναλωτών μεταξύ αυτών και των επιχειρήσεων, αναφορικά με την αποδοχή καρτών και τη διενέργεια ηλεκτρονικών συναλλαγών και καθορίζεται το πλαίσιο προσφυγής των καταναλωτών στις αρμόδιες αρχές στις περιπτώσεις παραβάσεων από τις επιχειρήσεις.

"Παίζονται" πολλά τό προσεχές πεντάμηνο...

                              Τι «παίζεται» τους επόμενους 4 - 5 μήνες
Κώστας ΚαλλίτσηςΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
 Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τους πολιτικούς αρχηγούς με αντικείμενο το Κυπριακό. Οι συναντήσεις αυτές, χωρίς καθόλου να υποβαθμιστεί το κεντρικό θέμα τους, θα ήταν ευχής έργο να λειτουργήσουν ως ένα βήμα στην κατεύθυνση της αποκατάστασης πνεύματος εθνικής συνεννόησης με ευρύτερο περιεχόμενο. Η κρισιμότητα των καιρών το υποδηλώνει. Γιατί, το αμέσως επόμενο διάστημα, κρίνεται αν η χώρα μας θα διατηρήσει την ελπίδα να τελειώνει με τα μνημόνια, εντός Ευρωζώνης, ή όχι.
Δεν έχουμε καιρό.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του γ΄ μνημονίου είτε, αντιθέτως, η αποτυχία μας να το ολοκληρώσουμε δεν θα κριθεί τον Ιούλιο του 2018. Κρίνεται τώρα, μέσα στους επόμενους λίγους μήνες. Για την ακρίβεια, μέσα στους επόμενους τέσσερις-πέντε μήνες θα καταστεί φανερό αν προδιαγράφεται μια νέα αποτυχία και, τότε, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωσή της τον Ιούλιο του 2018. Ή αν, αντιθέτως, θα διαμορφωθούν βασικές προϋποθέσεις για να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε επιτυχώς το τέταρτο (και τελευταίο εντός ευρώ...) πρόγραμμα, ώστε να βρούμε τη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους.
Δύο στοιχειώδεις προϋποθέσεις είναι (α) η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και (β) η διαμόρφωση ενός φιλικού επιχειρηματικού κλίματος, που θα είναι ικανό να επιφέρει τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας.
(α) Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μας επιτρέψει να...

Σε στάση αναμονής η ΕΚΤ

FRANCESCO CANEPA / REUTERS
H δραστική αναθέρμανση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και οι καλύτερες από τις αναμενόμενες προοπτικές των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αναμένεται πως θα επαναφέρουν στο προσκήνιο το αίτημα ορισμένων σκληροπυρηνικών της ΕΚΤ για διακοπή της πάρα πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής της.
Πάντως, καλό θα ήταν να μην στοιχηματίσετε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει άμεσα κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή ακόμα παρατηρεί και εξετάζει ένα ιδιαίτερα αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό τοπίο για το 2017 και απέχει πολύ από το να...