Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Απ' όπου καί νά τήν κοιτάξεις, στήν Ελλάδα, η παιδεία σέ πληγώνει...

Μέ αφορμή αλλά καί αιτία τό θέμα τής Έκθεσης στό μάθημα τής Νεοελληνικής Γλώσσας, πού δόθηκε στήν έναρξη τών φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, ο Γιώργος Σταματόπουλος έγραψε στή στήλη "υποσημειώσεις
(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 20/5/2015) τό παρακάτω, ομολογουμένως, καίριο άρθρο πού δίνει -σέ αδαείς καί ειδήμονες- τή δυνατότητα νά ρίξουν μιά "κλεφτή ματιά", από μιά ορισμένη -αλλά ευρεία καί ευκρινή- οπτική γωνία, προκειμένου νά έχουν μιά αρκετά καλή εικόνα τής νοοτροπίας πού επικρατεί μεταξύ τών εισηγητών τών θεμάτων. 
Μιά εικόνα γιά άλλους δυσπερίγραπτη καί γι άλλους ...γραφική! 
Σέ κάθε περίπτωση όμως, μιάς καί ο λόγος περί αρχαίου θεάτρου, μιά εικόνα "τραγική" πού εξηγεί, εν πολλοίς, τήν γενικότερη "τραγωδία" τής παιδείας στήν σημερινή Ελλάδα...
Δ.Ν.Α.  
                                                                       ***

     υ ποσημειώσεις            Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ  gstamatopoulos@efsyn.gr

Δραγασάκης: Ούτε δεχόμαστε τελεσίγραφα ...



...ούτε υποκύπτουμε σε εκβιασμούς.
Δείτε όλα τα tweets του αντιπροέδρου της κυβέρνησης...
                                                                        *** 
«Ούτε δεχόμαστε τελεσίγραφα ούτε υποκύπτουμε σε εκβιασμούς» διαμήνυσε την Τρίτη σε ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. 
«Η τρόικα στην Ελλάδα τελείωσε με...
την ψήφο του ελληνικού λαού» προσθέτει ο κ. Δραγασάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι «το Μνημόνιο αποτέλεσε ένα πλέγμα αστοχιών με οδυνηρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην επίτευξη μίας δίκαιης συμφωνίας. «Δεν έχει νόημα σε αυτό το σημείο να εγκλωβιστούμε σε ένα άσκοπο blamegame (σ.σ «αλληλοκατηγορίες») τονίζει. 






 Όπως σημειώνει, «στόχος της κυβέρνησης της οικονομίας και η ανάκτηση της αισιοδοξίας της κοινωνίας. «Η λαϊκή εντολή ήταν σαφής για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη εντός του ευρώ με εγκατάλειψη της εποχής των μνημονίων» ξεκαθαρίζει. 


«Ως κυβέρνηση έχουμε γραπτά διατυπωμένες προτάσεις για όσα ζητήματα έχουν τεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων. Σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η εξυπηρέτηση του συμφέροντος του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δραγασάκης. 



 Δηλώνοντας ότι η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν αντέχουν άλλη λιτότητα, ο κ. Δραγασάκης τονίζει ότι πρέπει να διασφαλίζει προϋποθέσεις όπως να αποκαθιστά την ομαλότητα ως προς τη ρευστότητα και να είναι μακράς πνοής, να έχει μακροχρόνιο ορίζοντα, να περιλαμβάνει σαφή οδικό χαρακτήρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και να περιλαμβάνει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτω από το 1% για το 2015 και από το 1,5% για το 2016. 


«Το παραγωγικό σύστημα πρέπει να μετασχηματιστεί και ένα επενδυτικό "σοκ" να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία» παρατήρησε.  «Η συμφωνία όμως είναι ακόμη ένας στόχος προς επίτευξη και όχι μια συντελεσμένη πραγματικότητα» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 

Δείτε όλα τα tweets:

Σκουρλέτης: Εάν δεν έχουμε έντιμη συμφωνία πάμε σε εκλογές...


Τι δήλωσε για Ελενα Παναρίτη και Νίκο Παππά...
Τη λύση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες πρόκρινε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, σε περίπτωση που η συμφωνία με τους δανειστές δεν μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο του «έντιμου συμβιβασμού» που επιδιώκει η κυβέρνηση. «Όταν εκλέγεσαι δεν παίρνεις λευκή επιταγή... Αν επιτευχθεί συμφωνία που δεν συνιστά έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό, θα πρέπει να ερωτηθεί ο λαός πριν την υπογράψουμε» υπογράμμισε στον ΣΚΑΙ ο Πάνος Σκουρλέτης, μία ημέρα μετά την πενταμερή σύσκεψη για το ελληνικό ζήτημα. «Πλέον έχουμε περάσει στην χορεία των πολιτικών αποφάσεων, τη λύση θα τη δώσει η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει το μάξιμουμ των υποχωρήσεων δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υποχωρήσεων πλέον. Οι άλλες πλευρές συμπεριφέρονται σαν κυβερνήτες (...) η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλα περιθώρια από τον ελληνικό λαό να αυτοκαταργηθεί» πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις είναι το μίνιμουμ και αυτονόητο και όχι ιδεολογική αγκύλωση. «Εξαντλούμε τα περιθώρια να είναι μέρος της συμφωνίας το ν/σ, αλλά πρέπει να ψηφιστεί ούτως ή άλλως είναι ή δεν είναι μέρος της συμφωνίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης τήρησε αποστάσεις από το θέμα κομματικής πειθαρχίας, το οποίο άνοιξε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. «Πριν φτάσουμε για κομματικές πειθαρχίες θα πρέπει να δούμε τη συμφωνία, δεν χωρούν ντιρεκτίβες σε αυτό δεν βοηθάει η χρήση κομματικής πειθαρχίας» πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.Αναφορικά με το θέμα της Έλενας Παναρίτη και την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο ΔΝΤ ο Πάνος Σκουρλέτης ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν η καλύτερη επιλογή για εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, καθώς «λόγω της διαδρομής της είχε συνδεθεί με άλλες απόψεις». 
newsbeast.gr

Οι χώρες που έχασαν δόσεις στο ΔΝΤ...


Ποιες χώρες στην ιστορία του ΔΝΤ δεν έχουν καταφέρει να πληρώσουν δόση; Την Παρασκευή η Ελλάδα καλείται να πληρώσει την...
πρώτη δόση Ιουνίου 334 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, σε σύνολο 1,6 δισ. ευρώ στο μήνα.

Εάν δεν τα καταφέρει θα είναι μια από τις χώρες που έχασαν δόση, όπως η Κούβα, η Ζιμπάμπουε και το Σουδάν.

Δείτε εδώ μερικά από τα κράτη που έχουν χάσει τις πληρωμές του χρέους του ΔΝΤ στις επτά δεκαετίες της ύπαρξής του, όπως εξιστορείται σε μεγάλο βαθμό στο βιβλίο «Σιωπηλή Επανάσταση» (Silent Revolution) του 2001 από τον ιστορικό του ΔΝΤ, James Boughton.


enikos.gr

Mιά τελευταία προσφορά γιά τήν Ελλάδα...


Την Πενταμερή του Βερολίνου σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος...
Στη χθεσινοβραδινή συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρεται εκτενώς ο γερμανικός Τύπος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.«Μια τελευταία προσφορά για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος της Die Welt, αλλά και της Die Zeit και της οικονομικής Handelsblatt. «Η Μέρκελ ολοκλήρωσε τη νυχτερινή σύνοδο κορυφής της τελευταίας ευκαιρίας», τιτλοφορείται η Frankfurter Allgemeine, ενώ η Suddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι η χθεσινή συνάντηση ήταν «Μια τελευταία πρόταση».

Όπως δήλωσαν στην Welt κύκλοι που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις, «η συνάντηση είχε στόχο να γίνει μια τελευταία πρόταση στους Έλληνες, όμως που θα βασίζεται αυστηρά στις βάσεις του τρέχοντος προγράμματος».Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα είπαν πρόσωπα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στη γερμανική εφημερίδα, η Αθήνα κάνει προσπάθειες να πλησιάσει τους πιστωτές της. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει η πηγή αυτή, άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων. Όμως προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, καταλήγει η Welt.Η Frankfurter Allgemeine από την πλευρά της σημειώνει τις δηλώσεις «του Στέφεν Ζάιμπερτ εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος επεσήμανε ότι οι πέντε αξιωματούχοι συμφώνησαν να συνεχίσουν «με μεγάλη ένταση» να αναζητούν λύση, αλλά και να παραμείνουν σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.Η Suddeutsche Zeitung αναφέρει ότι πολλοί εκτιμούν πως η συζήτηση αυτή των πέντε αξιωματούχων στο Βερολίνο, η οποία διήρκησε περίπου τρεις ώρες, είναι το πρελούδιο μιας απόφασης για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.Σε μια σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο προσπάθησαν οι πιστωτές της Ελλάδας να καταλήξουν σε μια τελευταία συμβιβαστική πρόταση, σημειώνει η Zeit. Όμως, προσθέτει, τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής δεν έχουν γίνει γνωστά.Το ελληνικό δράμα χρέους μπαίνει στην τελευταία φάση, επισημαίνει η Handelsblatt. Και εξηγεί: Την Παρασκευή η Αθήνα πρέπει να πληρώσει μια δόση ύψους 300 εκατομμυρίων. Οι διεθνείς πιστωτές προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση ένα πιθανό συμβιβαστικό πακέτο, όμως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία, καταλήγει.Τέλος, το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πραγματοποίησαν μια έκτακτη συνάντηση στο Βερολίνο για τα επόμενα βήματα, χωρίς όμως την παρουσία του κ. Τσίπρα. Προφανώς, σχολιάζει, οι θεσμοί επιθυμούν να κάνουν μια τελευταία συμβιβαστική πρόταση στην Αθήνα.

Γκάμπριελ*: Γιγαντιαίες οι συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας...


Ζίγκμαρ Γκάμπριελ* : αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας
«Οι συνέπειες μιας ελληνικής χρεοκοπίας θα ήταν γιγαντιαίες για την Ευρώπη», διεμήνυσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γκάμπριελ* εξέφρασε την ελπίδα πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο.

Επίσης, ο κ. Γκάμπριελ* σημείωσε πως ελπίζει ότι η Ελλάδα θα «αγκαλιάσει» τις προσπάθειες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και των επικεφαλής των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας να υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.


Μοσκοβισί: Μακρύς ο δρόμος προς τη συμφωνία

Ο δρόμος προς τη συμφωνία είναι ακόμα μακρύς, δήλωσε την Τρίτη ο Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι οι κκ. Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ, Λαγκάρντ και Ντράγκι, που συναντήθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας στο Βερολίνο, συμφώνησαν "να εργασθούν ακόμη πιο εντατικά". Στην Αθήνα, πάντως, δεν έχει φτάσει κανένα προσχέδιο συμφωνίας και οι συζητήσεις στο Brussels Group έχουν "παγώσει" απο το Σάββατο.
"Σοβαρή πρόοδος" έχει καταγραφεί, αλλά "μένει ακόμη πολύς δρόμος να γίνει για να φθάσουμε σε μία καλή συμφωνία", δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων,Πιερ Μοσκοβισί, στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter. Χθες, οι εκπρόσωποι των πιστωτών Κριστίν Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι και Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ συνήλθαν στο Βερολίνο μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και συμφώνησαν "να εργασθούν ακόμη πιο εντατικά" για την επίτευξη συμφωνίας.
"Οι συνομιλίες αυτές αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς", υπάρχει "πραγματική πρόοδος" για την εξεύρεση λύσης στην ελληνική κρίση, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί. "Υπάρχουν στέρεες βάσεις για την καταγραφή προόδου, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο αυτό" και "πρέπει να καταβληθούν ακόμη προσπάθειες από τις δύο πλευρές για να το επιτύχουμε", επέμεινε, προσθέτοντας "ότι επιθυμεί σφόδρα την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη".
"Έχουμε προχωρήσει ως προς συγκεκριμένα ζητήματα", κυρίως σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ και την μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, αλλά "ο χρόνος πιέζει", πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δήλωσε ότι "δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπισθεί σήμερα".

Στον πάγο το Brussels Group
Από το Σάββατο έχουν "παγώσει" οι συζητήσεις σε Αθήνας - δανειστών σε επίπεδο Brussels Group (BG), με την κυβέρνηση να έχει στηρίξει τις ελπίδες της σε πολιτική λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαφορές των δύο πλευρών στις συζητήσεις που γίνονται στο BG είναι μεγάλες, η πρόοδος που έχε επιτευχθεί μικρή, ενώ αρμόδια στελέχη με γνώση αυτών σημειώνουν ότι οι Ελληνες εκπρόσωποι δεν είχαν την εξουσιοδότηση να προχωρήσουν σε περαιτέρω διαβουλεύσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες η απόσταση των δύο πλευρών επί των δημοσιονομικών θεμάτων ήταν περίπου 2 δισ ευρώ. Επί της ουσίας οι δανειστές ζητούσαν 2 δισ ευρώ περισσότερα μέτρα από ότι παρουσίαζε η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό οι απεσταλμένοι της Αθήνας δεν είχαν εντολή να συζητήσουν περισσότερες παρεμβάσεις, ενώ παρόμοια ήταν η εικόνα και σε άλλα κρίσιμα θέματα.
kathimerini.gr

Νυκτερινό θρίλερ με πενταμερή κορυφής στο Βερολίνο

Ντράγκι και Λαγκάρντ προστέθηκαν αργά το βράδυ στους Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ που συζητούσαν για το ζήτημα της Ελλάδας

Νυκτερινό θρίλερ με πενταμερή κορυφής στο Βερολίνο

Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι εξέρχονται από την αίθουσα συνεδριάσεων της Καγκελαρίας, αργά μετά τα μεσάνυχτα
   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08:00 |
Με την παρουσία - έκπληξη των Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ που δεν είχε ανακοινωθεί αναβαθμίστηκε χθες το βράδυ η συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ στο Βερολίνο, με το ελληνικό πρόβλημα να αποτελεί αποκλειστικό θέμα της ατζέντας.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών προχώρησαν - ύστερα από επιμονή της κυρίας Μέρκελ, αλλά και του Γιούνκερ - σε μια τελική προσπάθεια άρσης των διαφορών που τους χωρίζουν σχετικά με το ελληνικό ζήτημα. Ειδικότερα, η προσοχή όλων στράφηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει εντελώς διαφορετική προσέγγιση για τα μέτρα που θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν από την Ελλάδα (αλλά και από τους δανειστές) προκειμένου να θεωρήσει τη συμφωνία συμβατή με το καταστατικό του και να προχωρήσει στην ανανέωση της χρηματοδότησης της χώρας.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. Οπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ θέτει μετ' επιτάσεως το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους - κάτι που ενδιαφέρει άμεσα την Αθήνα - αλλά ζητεί σκληρά μέτρα τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στις εργασιακές σχέσεις και στο δημοσιονομικό κενό, σπάζοντας τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει σήμερα την αποστολή κειμένου από τους δανειστές, στο οποίο θα καταγράφονται οι διαφορές και οι συγκλίσεις. Αργά τη νύχτα - και ενώ η ξαφνική πενταμερής συνάντηση ήταν στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος - μια σειρά έγκυρων, παγκόσμιας εμβάλειας μέσων ενημέρωσης έκανε λόγο για πληροφορίες που ήθελαν τους δανειστές να απευθύνουν ενός είδους τελεσίγραφο - πρόταση προς την Ελλάδα, στη λογική τού «συμφωνήστε ή αφήστε το».

Μάλιστα, έκαναν λόγο για αποστολή της σχετικής πρότασης και στο Brussels Group, σε μια προσπάθεια να γίνει η τελική συζήτηση και να λειανθούν οι όποιες διαφορές. Από την πλευρά τους, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έθεταν ως απαραίτητη προϋπόθεση για συμφωνία την εξασφάλιση της ρευστότητας από την πλευρά των δανειστών.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προήδρευσε πολύωρης σύσκεψης κυβερνητικών στελεχών στο Μέγαρο Μαξίμου, αποχώρησε από το γραφείο του λίγα λεπτά μετά την έναρξη της πενταμερούς. Ωστόσο, όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, ο κυβερνητικός συναγερμός κράτησε όλη την νύχτα, εν αναμονή των προτάσεων από την πλευρά των δανειστών.
«Δεν μπορώ να πω ότι η Ελλάδα δεν θα είναι θέμα στο περιθώριο αυτής της συνάντησης» είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ. Αλλη αναφορά επί της ουσίας όμως δεν έκανε. Ούτε για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης Μέρκελ - Ολάντ - Τσίπρα την Κυριακή.
Πραγματοποιήθηκε σε «εποικοδομητική ατμόσφαιρα», περιορίστηκε να πει ο Ζάιμπερτ, «όπως και η συνάντηση στη Ρίγα».
Η διορία που είχαν θέσει η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Ολάντ στην προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο για λύση έως το τέλος Μαΐου εξέπνευσε χωρίς αποτέλεσμα. Δεν θέτουν πλέον άλλες χρονικές προθεσμίες παρά μόνον όσες προκύπτουν από την εκπνοή του προγράμματος στο τέλος Ιουνίου, όπως είπε ο Ζάιμπερτ.
Ταυτόχρονα επιχείρησε στεγανοποίηση της Συνόδου Κορυφής του G7 που πραγματοποιείται υπό γερμανική προεδρία την ερχόμενη Κυριακή στο Ελμαου της Βαυαρίας. Η ελληνική κρίση δεν είναι στην ατζέντα της Συνόδου είπε ο Ζάιμπερτ. «Δεν είναι θέμα του G7» αλλά θέμα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και απόφασης του Eurogroup. Και πρόσθεσε: «Εκεί ανήκει και εκεί πρέπει να βρεθεί μια λύση».
Η καγκελάριος επιθυμούσε να εξευρεθεί λύση προτού υποδεχθεί στις Βαυαρικές Αλπεις τους άλλους έξι ηγέτες του G7. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για τον οποίο η Μέρκελ πήρε μαζί με τον Ολάντ «επ' ώμου» την πολιτική διαπραγμάτευση σε απευθείας επαφή με τον Τσίπρα.
Ο επιπρόσθετος λόγος είναι ότι το ανώτατο επίπεδο ηγεσίας είναι η μόνη δυνατότητα που απέμεινε καθώς το κανάλι σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών έπαψε να λειτουργεί. Στο Βερολίνο θεωρούν ότι ο Σόιμπλε δεν έχει συνομιλητή πλέον στην Αθήνα μετά την αντικατάσταση του Βαρουφάκη από τον Τσακαλώτο στην ομάδα διαπραγμάτευσης των Βρυξελλών.
από τήν ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
τής εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ"

Παρέμβαση Λευκού Οίκου:

  «Έχει γίνει σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο»


Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου «έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο» προκειμένου να αποτρέψει την αναίτια αστάθεια που θα προκαλούσε μία χρεοκοπία της Ελλάδας για την παγκόσμια οικονομία. Αυτό δήλωσε πριν λίγο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαίωνε ότι η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ συναντάται σήμερα το βράδυ στο Βερολίνο με την γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ για το ζήτημα της Ελλάδας.

Ο κ. Ερνεστ τόνισε ότι είναι πεποίθηση των ΗΠΑ ότι η Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι εταίροι της και το ΔΝΤ «θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τη σημαντική δουλειά που χρειάζεται για να προσπαθήσουν να λύσουν τις διαφορες τους όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να προσπαθήσουν να αποτρέψουν κάποια αστάθεια από το να εισέλθει στις διεθνείς αγορές».

Ερωτώμενος για τις επιπτώσεις μία πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας για τις ΗΠΑ και αν η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για να προστατέψει το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών για τις λεπτομέρειες. Ο ίδιος, ωστόσο, τόνισε ότι ο κ. Λου μίλησε για το θέμα την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο του G7 στη Δρέσδη, όπου όπως είπε «προέτρεψε ξανά όλα τα μέρη να βρουν κοινό έδαφος και να φτάσουν σε συμφωνία γρήγορα». Οπως πρόσθεσε ο κ. Ερνεστ, όσο ήταν εκεί ο αμερικανός υπουργός «μίλησε επίσης με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να επικοινωνεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, των Ευρωπαίων εταίρων της και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις από μία χρεοκοπία της Ελλάδας στις ΗΠΑ δεν είναι εύκολα υπολογίσιμες. Οπως είπε ερωτώμενος σχετικά, «λειτουργούμε σίγουρα σε μία διασυνδεδεμένη παγκόσμια οικονομία και τυπικά η αστάθεια σε ένα μέρος της παγκόσμιας οικονομίας επηρεάζει τις ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ξεκάθαρο πόσο σημαντικές επιπτώσεις θα έχει στις ΗΠΑ, αλλά φαίνεται να είναι ένα αναίτιο ρίσκο, γι' αυτό και ο Λου έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά στο παρασκήνιο». 
Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν διευκρίνησε αν η κυρία Λαγκάρντ θα συναντηθεί και με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες που βρίσκονται στο Βερολίνο, ούτε είχε «κάτι να προσφέρει» στην ερώτηση αν η συζήτηση αφορά το τρέχον πρόγραμμα ή και ένα πιθανό επόμενο. 
kathimerini.gr