Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Ινδία: Συνέλαβαν 1.000 γονείς που... σκαρφάλωσαν στα παράθυρα για να δώσουν σκονάκι στα παιδιά

Πηγή: AP

Ινδία: Συνέλαβαν 1.000 γονείς που... σκαρφάλωσαν στα παράθυρα για να δώσουν σκονάκι στα παιδιά


Σε 1.000 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία της Ινδίας μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την προβολή πλάνων στην τηλεόραση που έδειχναν γονείς, συγγενείς και φίλους μαθητών να σκαρφαλώνουν στους τοίχους σχολικού συγκροτήματος, την ώρα που διεξάγονταν εξετάσεις, για να δώσουν χαρτιά με απαντήσεις στους εξεταζόμενους.

Οι περισσότεροι συλληφθέντες είναι γονείς και συγγενείς μαθητών, οι οποίοι κρατώντας το κινητό τους τηλέφωνο στο χέρι, είχαν αναρριχηθεί στο τετραώροφο σχολικό κτίριο στο κρατίδιο Μπιχάρ.

Οι συλληφθέντες τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση και θα πρέπει να καταβάλουν 30 ευρώ τουλάχιστον για να αποφυλακιστούν, όπως δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας του Μπιχάρ Γκουπτεσβάρ Πάντεϊ.

Σε άλλες, μάλιστα, φωτογραφίες διακρίνονται μέλη του προσωπικού του σχολείου καθώς και αστυνομικοί, οι οποίοι παρακολουθούν αμέτοχοι τη σκηνή, αλλά και αστυνομικοί να δωροδοκούνται για να κάνουν τα στραβά μάτια.

Τουλάχιστον 750 μαθητές έχουν αποβληθεί, σύμφωνα με το BBC.

Μόνο στο Μπιχάρ περίπου 1,4 εκατομμύρια μαθητές δίνουν αυτή την περίοδο εξετάσεις για να πάρουν το απολυτήριο Λυκείου.
tanea.gr

Σημείωση "Ν.Μ." : Γιά νά μπορούν ν΄αναρριχώνται τόσο εύκολα στό 4ο πάτωμα  ή παντρευόνται, στίς Ινδίες, μικροί-μικροί ή είναι μεγάλοι "σαλταδόροι".
Τό πιθανότερο είναι -λόγω καί τού πληθυσμού πού έχει ξεπεράσει τό 1δίς- νά συμβαίνουνε καί τά δυό...
...άν δέν μάς "δουλεύει", δηλαδή, τό πρακτορείο ειδήσεων πού διακινεί τήν είδηση...

(14 μέτρα άνοδο!) Η «παλίρροια του αιώνα» έκανε...

 ...νησί το Μον Σεν Μισέλ

Η «παλίρροια του αιώνα» έκανε... νησί το Μον Σεν Μισέλ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στις ακτές της δυτικής Γαλλίας για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του θεαματικού φαινομένου της «παλίρροιας του αιώνα» που παρατηρείται κάθε 18 χρόνια περίπου.
Το Μον Σεν Μισέλ, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO , ξαναέγινε νησί δύο φορές το Σάββατο , κατά την πρωινή και κατά τη βραδυνή πλημμυρίδα, στις 20.07 (τοπική ώρα).
Στο αποκορύφωμα της πλημμυρίδας η στάθμη της θάλασσας στη Γαλλία φθάνει τα 14 μέτρα.
Η άμπωτη, εξίσου ισχυρή, έφερε στο φως τμήματα που καλύπτονται πάντα από το νερό.
Κατά την άμπωτη, η θάλασσα αποτραβιέται μέχρι τον ορίζοντα, ενώ στην πλημμυρίδα επανέρχεται με την ταχύτητα «αλόγου που καλπάζει».
Οι τοπικές αρχές επαναλάμβαναν τις τελευταίες ημέρες τις προειδοποιήσεις, κυρίως προς τους ψαράδες που θα έσπευδαν να μαζέψουν όστρακα κατά την άμπωτη.
Ενας 70χρονος ψαράς που πεζός απομακρύνθηκε κατά την άμπωτη πνίγηκε το Σάββατοςσε παραλία της νοτιο-δυτικής Γαλλίας.
Το φαινόμενο της «παλίρροιας του αιώνα», ενισχυμένο φέτος από την έκλειψη του ηλίου, θα καταγραφεί και στον κόλπο του Φάντι, στον Καναδά, όπου η στάθμη θα ανέλθει σε 16 μέτρα, στην ανατολική ακτή της Γης του Πυρός, στη βόρεια ακτή της Αυστραλίας και στο κανάλι του Μπρίστολ στη Βρετανία.
Η προηγούμενη «παλίρροια του αιώνα» είχε δημιουργηθεί σστις 10 Μαρτίου 1997, ενώ η επόμενη αναμένεται στις 3 Μαρτίου 2033.
tanea.gr

Η Διάσκεψη της Γιάλτας ως μια σημαντική επιτυχία του Αδόλφου Χίτλερ!



Στην παραπάνω εικόνα, βλέπετε ένα πραγματικό tweet του πιο αναγνωρίσιμου δημοσιογράφου μιας χώρας που βρίσκεται από το 2009 σε οικονομική κρίση από την οποία και δεν λέει με τίποτα να βγει.
Αρχικά, αξίζει κανείς να σημειώσει ότι επιβεβαιώνεται στην πράξη το ότι τα ελληνικά ΜΜΕ δεν είναι «δεξιά» ή «αριστερά» αλλά πάνω από όλα «κυβερνητικά», κάτι το οποίο μπορεί κανείς να διαπιστώσει και παρακολουθώντας το δελτίο του Mega.

Ας επιστρέψουμε όμως στην ουσία του tweet. Νομίζω ότι ο κ. Χατζηνικολάου θα πρέπει να αναπτύξει περαιτέρω τη θεωρία του. Θα μπορούσε και να την κατοχυρώσει και επιστημονικά βοηθώντας τους ανθρώπους να διαβάσουν σωστά την Ιστορία.
Του προτείνω κάποια case-study:
-Η Διάσκεψη της Γιάλτας ως σημαντική επιτυχία του Αδόλφου Χίτλερ ο οποίος μάζεψε γύρω από έναν τραπέζι τους πιο σημαντικούς εχθρούς του.
-Η ναυμαχία του Ναυαρίνου ως σημαντική επιτυχία του Ιμπραήμ ο οποίος κατάφερε να συσπειρώσει εναντίον του δυνάμεις με αντίθετα συμφέροντα και διαφορετικές προτεραιότητες.
-Η εισβολή στην Κύπρο ως μια μεγάλη επιτυχία του δικτάτορα Ιωαννίδη στον δρόμο για τη Δημοκρατία.

Διάθεση λιβανίσματος να υπάρχει και τα υπόλοιπα βρίσκονται.

από parapolitiki.com

Σκίτσο του Ηλία Μακρή

 (22.03.15)
                                                                                                                                       ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

Και τώρα, μπορούμε να τρέξουμε;...

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ
Ποιο είναι το «διά ταύτα» μετά την 4ωρη νυκτερινή διαπραγμάτευση της Πέμπτης; Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει σαφείς προτάσεις πολιτικής. Δεσμεύτηκε για (α) την υιοθέτηση και τη συστηματική, συνεπή, σταδιακή υλοποίηση αξιόπιστων, σοβαρών μεταρρυθμίσεων και (β) για τη δραστική βελτίωση της συνεργασίας μας με τους εκπροσώπους των εταίρων εδώ, στην Αθήνα. Εφτασε η ώρα, λοιπόν, να αποσαφηνίσουμε τι, εμείς, θέλουμε να κάνουμε.

Η συγκράτηση των κυρίων Σόιμπλε και Βαρουφάκη μακριά από τη ροτόντα, την Πέμπτη, βοήθησε στη θετική εξέλιξη. Η καγκελάριος Μέρκελ πήρε την ευθύνη, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επίσης.

Επί ένα μήνα καρκινοβατούσαμε σε μια συμφωνία-πλαίσιο, γεμάτη θεματικούς τίτλους και ασάφειες. Τώρα, η κυβέρνηση οφείλει να τρέξει ταχύτατα για να αναπληρώσει τον χρόνο που χάθηκε είτε εξαιτίας ιδεοληψιών είτε εξαιτίας μη έγκυρης ενημέρωσης από τον υπουργό Οικονομικών (που πίστεψε ότι αρκούσε μια ολιγοσέλιδη έκθεση ιδεών για να δοθούν στη χώρα λεφτά…) και από μια ομάδα προσωπικών συνεργατών που, όπως ακούγεται, υποχρέωσαν τον κ. Χουλιαράκη να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις.

Την Πέμπτη, ουσιαστικά δημιουργήθηκε μια νέα ευκαιρία για επανεκκίνηση της διαδικασίας, που είχε τελματώσει μέσα σε «δημιουργικές ασάφειες», σκληρά νεοφιλελεύθερες εμμονές, εθνικολαϊκές ρητορείες. Μένει να φανεί αν, στον λίγο χρόνο που απομένει, θα επιβεβαιωθεί η αισιοδοξία κορυφαίων παραγόντων της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου ότι μπορεί να επιτευχθεί ένα άθλος: να καταρτιστεί κατάλογος μεταρρυθμίσεων, να συζητηθεί στο Eurogroup τις προσεχείς ημέρες και να λάβουμε τα 1,9 δισ. ευρώ σύντομα.

Θα βοηθούσε η απαλλαγή μας από μύθους. (α) Βεβαίως, η πολιτική δεν θα εισάγεται μεταφρασμένη, ευθύνη της Βουλής και της κυβέρνησης θα είναι. Αλλά, εν πολλοίς, θα συνδιαμορφώνεται με τους εταίρους μας. (β) Η εποπτεία (στοιχείο της ευρωπαϊκής συμβίωσης, άλλωστε...) δεν υποδηλώνει υποτέλεια, η συνδιαλλαγή με τους απεσταλμένους τους δεν μας «μολύνει». (γ) Οι εταίροι δεν είναι αγγελούδια, αλλά ούτε εχθρός – δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο. Η Ευρώπη δεν είναι η ήπειρος των συμβιβασμένων, αλλά προχωρεί με συμβιβασμούς. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα εντός αυτής.

Αλλά, δεν αρκεί να προχωράμε. Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε ταχύτατα σε συμφωνία με τους εταίρους μας. Με τους καλύτερους δυνατούς όρους, αλλά, οπωσδήποτε, σε συμφωνία. Δύο οι λόγοι:

Ο πρώτος είναι ότι αν δεν σταθεροποιηθεί οριστικά η θέση μας στην Ευρωζώνη, η οικονομία θα βυθίζεται στην ύφεση και η ανεργία θα αυξηθεί. Ετσι, με συνθήματα εναντίον της, η λιτότητα θα διευρύνεται, με δικανικούς εθνικής αδιαλλαξίας τα Ταμεία θα τρυπήσουν από το ξύσιμο του πάτου και η Ελλάδα θα απομένει με απλωμένο το χέρι. Η ανάπτυξη προϋποθέτει άμεση άρση της αβεβαιότητας για τη θέση μας στην Ευρωζώνη.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, ένας σταθερός συμβιβασμός μαζί τους, είναι αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί το μείζον: Να ανοίξει ο δρόμος για να αντιμετωπισθούν οι εσωτερικές αιτίες της πολύμορφης κρίσης. Δηλαδή, για να ανατραπεί το καθεστώς της κλεπτοκρατίας, της διαφθοράς, της ανομίας. Οσα μας έσυραν στο σημερινό σημείο.

kathimerini.gr

Νέο ξέσπασμα Έλενας Ακρίτα για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη: «Ντροπή σας»!

«Κοίτα την πάρτη σου, κοίτα το τομάρι σου, κοίτα το νιτερέσο σου. Στάχτη και μπούρμπερη όλα τ’ άλλα. Για την αδικία δίπλα μας ΠΡΩΤΑ αδιαφορούμε και ΜΕΤΑ θρηνούμε».





Η Έλενα Ακρίτα, που έχει αντικαταστήσει τη φωτογραφία του προφίλ της στο Favebook με μία φωτογραφία του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ανάρτησε σήμερα το πρωί το τελευταίο κείμενό της στα Νέα, στο οποίο αναφέρεται στο bullying, τις τραγικές κοινωνικές συμπεριφορές, την αδικία, τις μικροαστικές και τελικά ανήθικες αντιλήψεις, με τίτλο «Είμαστε και πολύ μάγκες, πατριωτάκια!».

Το κείμενο της Έλενας Ακρίτα

«• Μην ανακατεύεσαι εκεί που δε σε σπέρνουν.
• Μη μπλέκεις σε καβγάδες, εσύ θα την πληρώσεις.
• Άσε τους άλλους να βγάλουν το φίδι απ’ την τρύπα.
• Τόσος κόσμος υπάρχει, κορόιδο είσαι να βοηθήσεις εσύ;
• Κοίτα το σπιτάκι σου και τη δουλίτσα σου.
• Κάνε πως δεν βλέπεις.
• Μόνος σου θ’ αλλάξεις τον κόσμο;
• Άσε κάναν άλλον να καθαρίσει, δεν είμαστε για μπλεξίματα.
• Μην πας στη διαδήλωση, θα ρίξουν δακρυγόνα.
• Προσπέρνα τον άστεγο.
• Προσπέρνα τον επαίτη.
• Προσπέρνα το θύμα της λεκτικής και σωματικής βίας.
• Προσπέρνα τον μετανάστη που ξυλοκοπούν.
• Προσπέρνα τον παχύσαρκο που ξεφτιλίζουν.
• Προσπέρνα τον γκέι που γελοιοποιούν.
• Προσπέρνα τον αδύναμο που χτυπάνε οι μπρατσωμένοι.
• Προσπέρνα τον μικρό που βασανίζουν οι μεγαλύτεροι.
• Κάψε ζωντανό το σκυλί να γελάσουμε.
• Βασάνισε μέχρι θανάτου το γατάκι να σπάσουμε πλάκα.
• Χτύπα.
• Δείρε.
• Βρίσε.
• Στιγμάτισε.
• Στηλίτευσε.
• Διαπόμπευσε.
• Κι όταν λυγίσει, όταν γονατίσει, ότι σωριαστεί – πάτα στο πτώμα του και προχώρα τη ζωή σου!

Ζωούλα. Σπιτάκι. Δουλίτσα. Γυναικούλα.Αντρούλης. Παιδάκια...
Όλα αυτά τα ‘-άκια’ και τα ‘-ούλια” της ντροπή. Όλα τα υποκοριστικά της μιζέριας, της ψυχικής ένδειας, ανθρωπ-ΑΚΙ της συμφοράς.
Είμαστε και πολύ μάγκες, πατριώτες;
Ή οι μάγκες δεν υπάρχουν πια, τους πάτησε το τρένο;

Κοίτα την πάρτη σου, κοίτα το τομάρι σου, κοίτα το νιτερέσο σου. Στάχτη και μπούρμπερη όλα τ’ άλλα. Για την αδικία δίπλα μας ΠΡΩΤΑ αδιαφορούμε και ΜΕΤΑ θρηνούμε.
Λυπάμαι που θα κακοκαρδίσω τους εθνικόφρονες και τους ‘πατριώτες’ (με πολλά εισαγωγικά), αλλά το φαινόμενο δεν προέκυψε τώρα.
Ρίξτε μια ματιά στις ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες που τόσο αγαπάμε.
Δείτε πιο προσεχτικά τις αρχές και στις αντιλήψεις που πρεσβεύουν οι χαρακτήρες:
Να βρουν μια δουλίτσα, να παντρευτούν το κορίτσι τους, να είναι ‘νοικοκυραίοι’, να κερατώσουν αλλά να μην χωρίσουν το στεφάνι τους, να προστατέψουν την παρθενία της κόρης, να πετάξουν στο δρόμο την ‘ατιμασμένη’, να καταδικάσουν το ‘μπάσταρδο’, να αποκληρώσουν, να διώξουν, να κλείσουν την πόρτα κατάμουτρα. Για να μην την ξανανοίξουν ποτέ πια. Κι ας πάει το παιδί τους άκλαυτο. Σαν το σκυλί στο αμπέλι.

Αυτές οι ταινίες δεν έπεσαν από το πουθενά. Αυτές αντικατοπτρίζουν τις ‘αρχές’ κι αξίες ενός άθλιου μικροαστισμού. Που στην ήπια μορφή του μεταφράζεται σε ‘κοινωνική αδιαφορία’. Και στην ακραία μορφή του σε εγκληματική ενέργεια.
Να βγάλουμε λοιπόν, τις παρωπίδες; Να πετάξουμε λοιπόν τις μάσκες; Να πούμε αλήθειες που πονάνε;
Φταίμε. Εδώ. Τώρα. Εμείς.
Εμείς και τα παιδιά μας: Είμαστε μια γενιά ενόχων. Που φέρνει στον κόσμο την επόμενη γενιά ενόχων.

Στην καλύτερη περίπτωση αδιαφορούμε, προσπερνάμε, στρέφουμε το βλέμμα από την άλλη πλευρά.
Στην χειρότερη περίπτωση ξεφτιλίζουμε, διαπομπεύουμε, βασανίζουμε, σκοτώνουμε:
Και τα όρια ανάμεσα στην παθητικότητα και την σκληρότητα – είναι διακριτά μόνο για όσους δεν εθελοτυφλούν.

Είμαστε και πολύ μάγκες, πατριώτες;
Ή οι μάγκες δεν υπάρχουν πια, τους πάτησε το τρένο;
Και τι είναι ‘μαγκιά’ στην τελική;
Να δέρνεις τον ανυπεράσπιστο; Ή να πλακώνεις αυτούς που δέρνουν τον ανυπεράσπιστo;».

από  thetoc.gr

Σημείωση "Ν.Μ." :  Aυτό τό ενυπόγραφο κείμενο τής αγαπητής Έλενας απηχεί οπωσδήποτε καί επακριβώς τίς απόψεις καί τού συντάσσοντος αυτό τό blog. 
Δέν θά ήταν δυνατό, άλλωστε, κάτι -έστω καί ελάχιστα- διαφορετικό.
Δ.Ν.Α

"Spiegel": Οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν την υπομονή τους...


 undefined
«Περαιτέρω βοήθεια θα δοθεί στην Ελλάδα μόνο αν είναι έτοιμη να λύσει τα προβλήματά της», διαμηνύει ο επικεφαλής του SPD, Τόμας Οπερμαν, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, την ώρα που το κυβερνητικό επιτελείο δίνει μάχη με το χρόνο, προκειμένου να ετοιμάσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων για την οποία έχει δεσμευτεί.
«Οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν την υπομονή τους με τον Τσίπρα», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στη διαδικτυακή έκδοση του Spiegel, που φιλοξενεί τις δηλώσεις του επικεφαλής του SPD στη γερμανική βουλή. «Περαιτέρω βοήθεια θα δοθεί στην Ελλάδα μόνο αν είναι έτοιμη να λύσει τα προβλήματά της», διαμηνύει ο Τόμας Οπερμαν, προσθέτοντας ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο Δημόσιος τομέας, να δημιουργηθεί μία αποτελεσματική φορολογική διοίκηση και να ληφθούν δραστικά μέτρα κατά της διαφθοράς.
Για αυτούς τους όρους που θέτει, θέλει «αξιόπιστες διαβεβαιώσεις» από τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Χωρίς ξεκάθαρη πρόθεση για μεταρρύθμιση από την ελληνική κυβέρνηση, τίποτα δεν θα γίνει», τόνισε, αναφερόμενος σε πιθανό τρίτο πακέτο βοήθειας το καλοκαίρι. 
Μάλιστα, ο Οπερμαν κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων στη συνάντηση της Δευτέρας με την Καγκελάριο. «Ο Τσίπρας ανέλαβε να καταρτίσει μία πλήρη λίστα με πιο συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και περιμένω να την παρουσιάσει στη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα. Επιτέλους θέλω να ξέρω αν η Ελλάδα θα κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις ή όχι», τόνισε.
Τέλος, αναφερόμενος σε ένα πιθανό Grexit, τόνισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη, ενώ το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πλήγμα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει η ΕΕ στην ιστορία της.

Αισιοδοξία Σταθάκη για τις συνομιλίες με τους εταίρους...


«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν πλέον ευήκοα ώτα στο εξωτερικό»
Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, εμφανίστηκε από τα Χανιά, ο υπουργός Οικονομίας Υποδομών και Ναυτιλίας, Γιώργος Σταθάκης.
Στο περιθώριο της τελετής του ετήσιου πολιτικού μνημοσύνου για τον Ελευθέριο και τον Σοφοκλή Βενιζέλο, ο κ. Σταθάκης δήλωσε:

«Νομίζω ότι προχθές έγινε ένα πολύ μεγάλο θετικό βήμα, το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Πιστεύω ότι πλέον η πεποίθηση της κυβέρνησης, ότι μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο και να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με τους εταίρους με τρόπο ασφαλή και ταυτόχρονα να επιτρέψει πλήρως την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλέον πολύ κοντά στην υλοποίησή της».

Στο Βερολίνο, πριν από τον πρωθυπουργό, ο Ν. Κοτζιάς...


Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος ΚοτζιάςΤαξίδι-αστραπή πραγματοποιεί σήμερα Κυριακή στο Βερολίνο ο Νίκος Κοτζιάς, μία μέρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει... συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, τη δεύτερη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε μία περίοδο που οι ελληνογερμανικές σχέσεις δεν διάγουν, τουλάχιστον σε επίπεδο δημόσιας ρητορικής, την καλύτερη περίοδό τους, η επίσκεψη Κοτζιά αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επίσκεψης Κοτζιά στο Βερολίνο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν ότι οι δύο άνδρες έχουν να συζητήσουν μία σειρά θεμάτων, όπως η κρίση στην Ουκρανία (σσ. σημειώνεται ότι έχει ανακοινωθεί ότι ο έλληνας Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κρεμλίνο στις 8 Απριλίου), οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα η πολιτική αστάθεια στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά και το «ελληνικό ζήτημα». Δεν πρέπει άλλωστε να λησμονείται ότι ο κ. Στάινμαγερ προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα...

La vie de bohème...

Πράγα. Πρωτεύουσα τής Τσεχίας στήν κεντρική Βοημία. Καλείται επίσης «η χρυσή πόλη» και «μητέρα των πόλεων». Από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας ανήκει στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.




Αυτές τίς μέρες, όπως μέ ενημερώνει o "compteur" τής Google, η "Νέα Μύκονος" δέχεται επισκέψεις από τή "Δημοκρατία τής Τσεχίας".
Eπειδή δέν διανοούμαι -ούτε μπορώ νά φαντασθώ- ότι Τσέχοι πολίτες κατελήφθησαν από κάποια μορφή σπάνιας μανίας... 
...νά προσλάβουν, δηλ., μεταφραστές γιά νά δούνε τί λέει ένα μυκονιάτικο blog πού στό κάτω-κάτω δέν ασχολείται (κάν) μέ τό  διεθνούς ενδιαφέροντος -σοβαρό- θέμα τού πάθους τής γαστριμαργίας καί τών συνταγογραφήσεων τής χοληστερίνης,
...καταλήγω, δυστυχώς, στό άδοξο -γιά τό blog καί τό διεθνιστικό του βεληνεκές- συμπέρασμα ότι, μάλλον, φίλοι μυκονιάτες αναγνώστες -μέ ανησυχίες γύρω από τόν Ευρωπαϊκό πολιτισμό- βρέθηκαν κατά Βοημία μεριά, αντίθετα πράττοντες μέ όσους ανησυχούν γιά τόν πολιτισμό τών Τhai οι οποίοι, πάντως, επέλεξαν -όπως καί ο βενετσιάνος Μάρκο Πόλο- νά "τραβήξουν" γιά τό δύσκολο δρόμο τού μεταξιού (πράγμα πού οφείλουμε, ευθαρσώς, νά  τό αναγνωρίσουμε) μέ μιά μικρή βεβαίως καί ελαφρά παράκαμψη, πρός τήν κατεύθυνση τής νοτιοανατιλικής Ασίας).
Ως γνωστόν, οι ταξιδιωτικές πληροφορίες καί περιγραφές είναι απ' όλους προσπελάσιμες καί καθόλου δυσεύρετες (γιά νά μήν πώ καί βαρετές) γι αυτό, σήμερα, θά τίς αποφύγω. Όμως μέ τήν ευκαιρία θά σάς παραπέμψω σέ  μιά λέξη πού από τήν εποχή πού, ακόμα, δέν ήξερα καλά-καλά τί σημαίνει, ασκούσε στ' αυτιά μου μιά απροσδιόριστη ηχητική γοητεία, τόσο στά ελληνικά όσο καί (βοηθούντος τού Αζναβούρ) στά γαλλικά. Αυτή η λέξη είναι η Βοημία (la bohème)

Στή Βικιπαίδεια διαβάζω :
Η γαλλική ομόηχη λέξη Μποέμ (Bohème) αρχικά σήμαινε καταγωγή από τη Βοημία δηλαδή Βοημός και συνεκδοχικά αυτός που κάνει ζωή τσιγγάνου, χωρίς τη φροντίδα και τη σκέψη της επαύριον. Η ονομασία αυτή χρησιμοποιήθηκε από τους Γάλλους προκειμένου να χαρακτηρίσουν έτσι τους Παρισινούς λογοτέχνες και καλλιτέχνες, για τον ανέμελο τρόπο της σκέψης και της ζωής τους, που αντιστρατεύονταν τα πλαίσια του βίου των οικονομικών στενών ορίων των πολιτών με τις καθημερινές ανάγκες και υποχρεώσεις, αλλά και περισσότερο για την ατημέλητη εμφάνισή τους ιδιαίτερα των καφενόβιων του "Καρτιέ Λατέν".
Τα χαρακτηριστικά των μποέμ ήταν η αδιαφορία για τη ζωή και τις έγνοιες της, η ξενοιασιά, η διαρκής ευθυμία, η σπατάλη χρημάτων, τα όνειρα για νέα και μεγαλύτερα έσοδα, έτσι που να μπορούν να εξασφαλίσουν και για την επόμενη τον ίδιο τρόπο ζωής. Συμβαίνει συχνά όμως υπό την εξωτερική εμφάνιση ενός "μποέμ" να υποκρύπτονται πρόσωπα άσημα και ανίκανα να συμμορφώσουν ζωή ανάλογη των οικονομικών τους δυνάμεων φερόμενα περισσότερα από ανόητη επιδειξιμανία. Αναμφίβολα όμως, συμβαίνει να εμφανίζονται ως "μποέμ" και πρόσωπα πραγματικοί καλλιτέχνες (ποιητές, ζωγράφοι, μουσικοί κ.λπ.) αλλά και άλλα πρόσωπα που χαίρουν ιδιαίτερης κοινωνικής εκτίμησης σαφώς προνοητικοί και άριστοι διαχειριστές των οικονομικών τους. Τέτοιοι λεγόμενοι "μποέμ" ήταν ο ποιητής Πωλ Βερλαίν, ο ζωγράφος Γκωγκέν κ.ά.
Τον τρόπο ζωής των "μποέμ" περιέγραψε αριστοτεχνικά και πολύ γλαφυρά ο Μυρζέρ στο μυθιστόρημά του "Σκηνές από τη ζωή των Μποέμ". Στην ελληνική δημώδη γλώσσα πέρασε η λέξη ομόηχα χαρακτηρίζοντας γενικά την ανέμελη ζωή γεμάτη απολαύσεις και μάλιστα χωρίς κανένα ιδιαίτερο μειωτικό χαρακτήρα ή προέκταση. Στα δε ελληνικά λαϊκά τραγούδια απαντώνται ευρύτατα οι ονομασίες "μποέμης" και "μποέμισσα".
(Όπως π.χ. οι στίχοι από το "Μποέμης" των Στ. Περπινιάδη και Στρ. Παγιουμτζή, στίχοι του Δ. Σέμση):  
Τώρα τ΄ αποφάσισα μποέμης για να γίνω
και για το κόσμο στο εξής δεκάρα πια δε δίνω
Σ΄ αυτό το ψεύτικο ντουνιά μποέμικα θα ζήσω
τη λεβεντιά, τα νειάτα μου νά τα   ευχαριστήσω
Στο κόσμο πια μποέμικα τώρα διασκεδάζω
και πόνο μέσα στη καρδία κανένα πια δε βάζω
-------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Στόν "πάγκο" υπάρχει καί μύλος πιπεριού. Γιά τό σωστό τρίψιμο...
Στήν μπυρομάνα Πράγα, εκτός από τίς άλλες ομορφιές... 
 -σέ ειδικό μαγαζί- ...σερβίρεται... 
  (όπως φαίνεται πλάϊ) 
...μπύρα μέσα σέ ...spa!!! 
Στήν πραγματικότητα, γιά νά λέμε τά πράγματα μέ τό ελληνικό τους όνομα -τί θά πεί spa καί ξε ...spa!- εδώ πρόκειται γιά διπλή βελτιωμένη κολυμπήθρα!
Μιλάμε γιά δουλειές πολύ ...προχώ, δηλαδή!
(Όχι! γιά σκεφθείτε το λιγάκι : "μπύρα Pilsner σερβιρισμένη μέσα σέ κολυμπήθρα"! Πολύ μεγαλείο ρέ παιδιά!)

Άς ανοίξουν τά μάτια τους οι δικοί μας επιχειρηματίες, πού όλο κλαίγονται, γιατί οι καιροί έχουν απαιτήσεις
καί οι δουλειές θένε : νεωτερισμοί καί εφευρετικότητα...
(εκεί είναι τό μυστικό...)

Σάς τά λέει αυτά ένας πούχει "καημό" μέ τίς καλές τίς μπύρες...

Δημήτρης Ν. Αγγελετάκης


Το σωσίβιο και το μάθημα

Opinion 

Ευλόγως ο Αλέξης Τσίπρας δεν τα ‘σπασε με την ευρωπαϊκή ηγεσία την Πέμπτη

ΓιωργοΣ ΛακοπουλοΣ
Μπορείς να τα ρίχνεις στους τεχνοκράτες της Ευρώπης, αλλά δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο και στους πολιτικούς της. Ειδικά όταν κάθεσαι σε μια ροτόντα και είσαι ένας με έξι.
Ευλόγως λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας δεν τα ‘σπασε με την ευρωπαϊκή ηγεσία το βράδυ της Πέμπτης. Είχε φανεί από την  προηγουμένη άλλωστε όταν διακήρυξε από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνησή του «δεν παίρνει εντολές από τεχνοκράτες».  Για τους πολιτικούς δεν είπε τίποτε.
Με διαφορά λίγων ωρών ο αντιπρόεδρός του μίλησε στην Έλλη Στάη για «κάποιον Κοστέλο» που πήγε να το παίξει πρωθυπουργός της Ελλάδας - δεν μίλησε για κανέναν Γιούνκερ και για κανέναν Ντράγκι.
-------------------------------------------------------------------------------------------
                    Έτσι λοιπόν στις 19 Μαρτίου 2015 ο Τσίπρας 
                    πέρασε από τις δικές του Κάννες και βγήκε σε 
                    πολύ καλύτερη κατάσταση από τον Γ. Παπανδρέου
-------------------------------------------------------------------------------------------
Έτσι λοιπόν στις 19 Μαρτίου 2015 ο Τσίπρας πέρασε από τις δικές του Κάννες και βγήκε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τον Γ. Παπανδρέου στην ορίτζιναλ βερσιόν του έργου: κάθονται οι μεγάλοι με τον «απροσάρμοστο» και ή τα βρίσκουν ή τον αφήνουν στη μοίρα του. Δεν είναι η πιο δημοκρατική μέθοδος, αλλά  δουλεύει...
Ο σημερινός Πρωθυπουργός της Ελλάδας τα βρήκε. Και πολύ καλά έκανε. Προφανώς γι  αυτό ζήτησε το σουαρέ και γι αυτό πήγε  χωρίς τον αλαφροΐσκιωτο Βαρουφάκη, αλλά με τον σώφρονα Δραγασάκη δίπλα του. Αυτό ήταν ήδη ένα μήνυμα .
Ξεχώριζε από τις υψηλές κυβερνητικές κορώνες και έδειχνε ότι είχε ληφθεί το μήνυμα που είχε στείλει η Μέρκελ σ’ αυτό το παιχνίδι συνεννοήσεων με καπνό: «Δεν βλέπω συμφωνία ούτε στις Βρυξέλλες ούτε στο Βερολίνο». Ο εστί μεθερμηνευόμενο: αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη για συμφωνία η Ευρώπη δεν βιάζεται.
Επειδή όμως δεν μπορεί να πει το ίδιο και η Ελλάδα που καίγεται για λεφτά, ο Πρωθυπουργός ήταν εκ των πραγμάτων ο επειγόμενος της παρέας στο τραπέζι των «επτά». Και επειδή στην πρώτη συζήτηση επι της ουσίας τα πήγε μάλλον καλά με την κυρία  γιατί να μην τα πάει και τη Δευτέρα στην Καγκελαρία.
--------------------------------------------------------------------------------------------
                                       Κατά τα λοιπά η συμφωνία της 
                                       19ης Μαρτίου είναι ένα ριμέικ της 
                                       συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου
--------------------------------------------------------------------------------------------
Κατά τα λοιπά η συμφωνία της 19ης Μαρτίου είναι ένα ριμέικ της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Επανάληψη των ίδιων πραγμάτων στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Αυτό επίτρεψε και στην ελληνική κυβέρνηση να φύγει με το κεφάλι ψηλά – συν μια υποσχετική για ζωντανό χρήμα - και στους δανειστές να   κρατήσουν την Ελλάδα στη ζωή, χωρίς να την απαλλάξουν από τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία…
Από αυτή την άποψη οι εταίροι έριξαν ένα σωσίβιο στην κυβέρνηση, αλλά δεν την έβγαλαν από τη θάλασσα.
Η σύγκλιση της Πέμπτης είναι αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός και έχει δίκιο: «επιστροφή στις ράγες προηγούμενης συμφωνίας». Αυτό ακριβώς είναι. Τα ίδια, με άλλα λόγια. Όπως η τρόικα έγινε κουαρτέτο και «θεσμοί», όπως το Μνημόνιο ονομάσθηκε «τρέχουσα διευθέτηση», όπως η αξιολόγηση του Απριλίου θα γίνει για το «παραταθέν πρόγραμμα». Τα ‘χει αυτά η πολιτική και ευτυχώς.
Έτσι προφανώς θα  συνεχίσουν να διαμορφώνοντα τα πράγματα ως τον προσεχή Ιούνιο – οπότε θα κριθεί οριστικά η συνέχεια  της ελληνικής προσπάθειας εξόδου από την κρίση.
-------------------------------------------------------------------------------------------- 
                                      Προς το παρόν δεν είναι άσχημα. 
                                      Για την ακρίβεια είναι πολύ καλά. 
--------------------------------------------------------------------------------------------
Προς το παρόν δεν είναι άσχημα. Για την ακρίβεια είναι πολύ καλά. Αρκεί η κυβέρνηση να καταλάβει αυτή τη φορά ποιες υποχρεώσεις ανέλαβε και ποιες υποσχέσεις απέσπασε – και με ποια σειρά.
Κυρίως όμως αν τα παθήματά της ως τώρα της γίνουν μαθήματα. Η Ευρώπη δεν προσφέρεται ούτε για  ιδεοληπτικούς τσαμπουκάδες ούτε για σταριλίκια. Είναι ένα σοβαρό τραπέζι γύρω από το οποιο όποιος κάθεται πρώτον ζυγίζει μόνο όσο είναι το βάρος του και δεύτερο οφείλει να σέβεται τους άλλους για να τον σεβαστούν κι εκείνοι - τα υπόλοιπα θα βρεθούν.
--------------------------------------------------------------------------------------------
                                      Η Ευρώπη δεν προσφέρεται ούτε 
                                      για ιδεοληπτικούς τσαμπουκάδες 
                                      ούτε για σταριλίκια
--------------------------------------------------------------------------------------------
Με άλλα λόγια η κοινοτική κουλτούρα δεν χωράει ούτε τους κατά-καμένους από τα μια πλευρά, ούτε τα παλικάρια της αριστερούτσικης φακής της Κουμουνδουρου από την άλλη. Είναι μια συνεχής εταιρική διαπραγμάτευση - επί διαφορετικών συμφερόντων ενιοτε αλλά και με διαφορετικές ιδεολογίες όταν  προκύπτει από τις ετυμηγορίες των λαών. Αλλά με κανόνες και προϋποθέσεις.
Σ’ αυτό το πλαίσιο ο αδύνατος μπορεί να στηριχτεί στους άλλους. Αρκεί να μην νομίζει ότι οι άλλοι στηρίζονται σ’ αυτόν και αν τους... αφήσει θα πέσουν. Ή να μην πιστεύει ότι μπορεί να βγει από την  δύσκολη θέση στην οποία ο ίδιος έβαλε τον εαυτό του τα προηγούμενα χρόνια χωρίς ζόρι..
Η συμφωνία των εφτά ήταν μια καλή εξέλιξη για τη χώρα. Θα γίνει καλύτερη αν η κυβέρνηση αντιληφθεί ότι αδίκως έχασε δυο ολόκληρους μήνες: έναν πριν τη πρώτη συμφωνία και έναν ως τη δεύτερη. Στην πολιτική τα πράγματα δεν εξελίσσονται με βάση τις  ιδεολογικές ρητορείες – ορίζονται από την ανάγκη.
thetoc.gr