Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Τό σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη...

                                                                               ...από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (10.01.17)

Βολές Πολάκη για την υπόθεση Novartis


Ερωτήματα για την πολιτική του τότε υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη σε σχέση και με την υπόθεση Novartis άνοιξε ο Παύλος Πολάκης, με συνέντευξή του στο «Κόκκινο».Ο νυν αναπληρωτής υπουργός Υγείας  έκανε λόγο για «τεράστιο στημένο παιχνίδι» με τις τιμές των φαρμάκων επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς για την τιμολόγηση των φαρμάκων και σε άλλες χώρες - δηλαδή, όταν ένα φάρμακο έχει υψηλή τιμή στην Ελλάδα, παίρνει υψηλότερη τιμή και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Κι όπως εξήγησε, ενώ επί Μνημονίων και υπό την πίεση των δανειστών να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη για να τιμολογηθεί ένα νέο φάρμακο έπρεπε να κυκλοφορεί σε σημαντικό αριθμό χωρών της ΕΕ, επί Άδωνι Γεωργιάδη ο αριθμός αυτός περιορίστηκε σε μόλις τρεις. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Παύλος Πολάκης αυτό έγινε για να μπορούν να μπουν στην Ελλάδα οι φαρμακευτικές εταιρίες και να πάρουν τιμή που επηρεάζει και άλλες χώρες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε ότι ο τρόπος με τον οποίο τιμολογούνταν τα φάρμακα ήταν διαμορφωμένος ώστε να προφυλάσσει συγκεκριμένες εταιρείες, ενώ εκτίμησε ότι τα σχετικά ποσά που αφορούν μόνον τη Novartis φτάνουν εως τα 4,5 δισ. ευρώ τα τελευταία 6 με 7 χρόνια.
Ειδικά για την υπόθεση Novartis μίλησε για ιστορία «με μεγάλο βάθος», επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει και επισήμως δικαστική συνδρομή από τις αντίστοιχες αμερικανικές αρχές, και σημείωσε ότι ήδη «κυκλοφορούν» πολλά ονόματα και θα κυκλοφορήσουν και άλλα.
Περιγράφοντας, δε, το τοπίο στην φαρμάκου και ιατρικού εξοπλισμού τόσο την περίοδο πριν τα μνημόνια όσο και την τελευταία εξαετία, σημειώνοντας ότι οι δαπάνες του Δημοσίου, χωρίς την συμμετοχή των ασθενών, είχαν φτάσει να είναι της τάξης των 5-6 δισ. ευρώ, από τον προϋπολογισμό και τα Ταμεία.
Ακολούθησε μία οριζόντια περικοπή, που δεν πείραξε «ούτε τρίχα από το σύστημα υπερτιμολόγησης και λαμογιάς», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε επισημάνει αυτό το σύστημα στους πρώην υπουργούς Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη και Ανδρέα Λοβέρδο.

Μη έκδοση δύο εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών εισηγείται η εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Υπέρ της μη έκδοσης των δύο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς για τους οποίους σήμερα εκδικάστηκε το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση τους στη γείτονα, τάχθηκε κατά τη διάρκεια της αγόρευσης της η αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου κυρία Βασιλική Θεοδώρου.
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός πρότεινε κατ΄αρχήν την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών αρχών τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι συγκεκριμένο και σαφές, ενώ για την ουσία των κατηγοριών που αποδίδουν οι τουρκικές αρχές, η κυρία Θεοδώρου ανέφερε ότι τα στοιχεία που έχουν σταλεί πάσχουν από γενικότερες και αοριστία.
Σε κάθε περίπτωση, όμως τόνισε η εισαγγελική λειτουργός, ακόμα και αν το αίτημα των τουρκικών αρχών γίνει δεκτό, πρέπει επί της ουσίας να απορριφθεί καθώς, όπως ανέφερε υπάρχουν σοβαρότατα στοιχεία που συνηγορούν ότι οι εκζητούμενοι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης στη γείτονα, ενώ ο κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελισμούς είναι άμεσος ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους λόγω της ενδεχόμενης πιθανότητας να επανέλθει η θανατική ποινή στην Τουρκία.
Λίγο νωρίτερα και οι δύο εκζητούμενοι με τις τοποθετήσεις τους...

Σε εξέλιξη σύσκεψη για τη διαφθορά υπό τον Πρωθυπουργό


Σύσκεψη βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αντικείμενο τη διαφθορά.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Επίσης, συμμετέχουν ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, καθώς και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Μιχάλης Καλογήρου μαζί με τον γενικό γραμματέα κατά της διαφθοράς.
kathimerini.gr

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σέ τίτλους


1. Στον κλοιό του χιονιά βρίσκεται ολόκληρη η χώρα. Πολλά χωριά και νησιά έχουν αποκλειστεί και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Από το βράδυ χιονίζει και στην Αθήνα. Δείτε σε ποιους δήμους δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού.
2. Από το Μπούρκενστοκ και το σχέδιο Ανάν του 2004 έως τη Γενεύη του 2017, οι παράμετροι που καθορίζουν τη λύση - ή τη μη λύση - του Κυπριακού έχουν γίνει εάν όχι περισσότεροι, τουλάχιστον πιο σύνθετοι. Διαβάστε την ανάλυση του tvxs.gr. Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν για το θέμα. Τι είπαν οι δυο ηγέτες. Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς είχε σήμερα ο πρωθυπουργός. 
3. Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του «Πρώτου Θέματος», με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας που κατηγορεί την κυβέρνηση για δεκάδες χιλιάδες διορισμούς. Τι γράφει η εφημερίδα. Τι απαντά η κυβέρνηση. 
4. Νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του, επί της Ηρώδου Αττικού, βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Ρώσος πρόξενος στην Αθήνα, Αντρέι Μαλάνιν. Δείτε τι συνέβη. 
5. Στους δημάρχους Λέσβου και Λαμπεντούζα - Λινόζα Σπύρο Γαληνό και Τζούσι Νικολίνι απονέμεται το φετινό βραβείο Ούλοφ Πάλμε για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
6. Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας θα δικαστεί στις 19 Ιανουαρίου ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, για το περίφημο «λεφτά υπάρχουν» που έλεγε το 2009.
7. Ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Γκι Φέρχοφστατ απέστειλε σήμερα επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ζητά τη μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών από τη χώρα μας. Διαβάστε επίσης - Financial Times: Το δίλημμα του Τσίπρα με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς
8. Το σχέδιο είναι να μπλοκαριστεί η πορεία της Άνγκελα Μέρκελ προς μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία. Ποιοι είναι οι ενορχηστρωτές του; 
9. Η Μέριλ Στριπ ήταν σίγουρα αυτή που κέρδισε τις εντυπώσεις στην φετινή απονομή που έγινε για τις Χρυσές Σφαίρες. Ο λόγος; Δεν δίστασε να απονείμει κι εκείνη ένα βραβείο και συγκεκριμένα τη Χρυσή Σφαίρα κακής «ερμηνείας» στον Ντόναλντ Τραμπ. Δείτε τι απάντησε εκείνος. Το «La La Land» ήταν στο μεταξύ ο μεγάλος νικητής της βραδιάς
10. Τι κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις; Αυτό είναι βιασμός! Η κομίστρια Άλλι Κέρκαμ έφτιαξε ένα κόμικ που εξηγεί μέσα από έξυπνες παραβολές τι σημαίνει συναίνεση στο σεξ.
* Γελοιογραφία του Πάνου Μαραγκού για το «Έθνος»

Γελάει ο κόσμος

Δηλώσεις «πόθεν έσχες» EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Στις 19.12.2016 η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από αίτηση πέντε δικαστικών ενώσεων, εκτίμησε ότι μπορεί να προξενηθεί μη επανορθώσιμη βλάβη στους δικαστές και τους εισαγγελείς από την ηλεκτρονική υποβολή των προσωπικών τους δηλώσεων «πόθεν έσχες».
Και αυτή η άποψη οδήγησε το ΣτΕ να σταματήσει προσωρινά τη διαδικασία όσον αφορά τους δικαστές, μέχρι να εκδικαστεί οριστικά η προσφυγή των πέντε δικαστικών Ενώσεων στις 13.1.2017.
Εκείνο που ισχυρίζονται οι ενώσεις των δικαστών για να αποφύγουν τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων, είναι η πιθανότητα να διαρρεύσουν τα προσωπικά τους δεδομένα και να εκτεθούν σε κινδύνους.
Επίσης δεν τους αρέσει ούτε η σύνθεση του συμβουλίου ελέγχου των «πόθεν έσχες»... την οποία θεωρούν αντισυνταγματική, καθώς λένε ο έλεγχος των δηλώσεων ανατίθεται με αντισυνταγματικό τρόπο σε Αρχή που δεν συγκροτείται από δικαστές,
Στην ίδια γραμμή της δήθεν απειλής διαρροής των προσωπικών τους δεδομένων κινήθηκαν και οι βαρόνοι των ΜΜΕ.
Ζητούν –με προσφυγή της Ενωσης των μεγαλοκαναλαρχών (ΕΙΤΗΣΕΕ) στο ΣτΕ- να εξαιρεθούν οι ίδιοι και τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεών τους από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» τους.
Υποθέτω ότι ήδη γελάει όλη η Ελλάδα με τα «προσωπικά δεδομένα», που είναι ιερά κατά περίπτωση και πρέπει να παραμείνουν κρυφά μόνο γι' αυτές τις κατηγορίες ευυπόληπτων πολιτών.
Και αναρωτιέμαι αν το ΣτΕ  θα χρειαστεί πολλά τέρμινα (όσα χρειάζεται λ.χ. για την αδειοδότηση των καναλιών), για να... καθαρογράψει την απόφασή του. 
    
 Δημήτρης Τρίμης
    efsyn.gr

Στον κλοιό του χιονιά: Αποκλεισμένα χωριά και νησιά

                 tvxs.gr 18:35 | 09 Ιαν. 2017
Στον κλοιό της κακοκαιρίας συνεχίζει να βρίσκεται η χώρα με το χιονιά να επιδεινώνεται την Τετάρτη και να διαρκεί έως την Πέμπτη. Πολλά είναι τα προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας κυρίως σε ορεινά χωριά που έχουν αποκλειστεί αλλά και στα νησιά που βρίσκονται αντιμέτωπα με πρωτοφανή χιονόπτωση. 

Σημείωση "Ν.Μ." : Η φωτογραφία δείχνει τό λιμάνι τής Σκοπέλου

Ολόκληρο τό άρθρο τού tvxs.gr μαζί μέ τήν πρόγνωση τού καιρού τών επομένων ημερών ΕΔΩ