Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Απεργία πείνας στη γερμανική πρεσβεία για τις κατοχικές οφειλές

Κίνημα Αξιοπρέπειας


Τρεις φίλοι και παλιοί συνοδοιπόροι από τα χρόνια της δικτατορίας αποφάσισαν να ενώσουν και πάλι τις δυνάμεις τους, πραγματοποιώντας απεργία πείνας από τις 15 έως τις 18 Δεκεμβρίου, έξω από τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στη χώρα μας αλλά και για τη μη αποπληρωμή του αναγκαστικού δανείου που είχε συναφθεί επί Κατοχής το 1942.
Οι τρεις τους φιλοδοξούν μέσα από τη διαμαρτυρία τους να δώσουν ένα μάθημα ζωής: ότι ο αγώνας και η αντίσταση για το δίκαιο μιας χώρας δεν κοιτάζει ηλικίες και χρόνια. Είναι, άλλωστε, η τρίτη φορά που πραγματοποιούν ένα τέτοιο εγχείρημα.
Παρατίθεται παρακάτω το κείμενο που εξέδωσαν, με αφορμή τη διαμαρτυρία τους:
  «Καλύτερα να αγωνίζεσαι μάταια
παρά να ζεις μάταια»

Μπέρτολτ Μπρεχτ



ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
ΑΠΟ ΤΙΣ 10.00 πμ 15/12/2014 μέχρι 10.00 πμ 18/12/2014

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΚΑΙ ΤΗ ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΥ «ΔΑΝΕΙΟΥ» ΠΟΥ ΠΗΡΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1942
Ποτέ άλλοτε ίσως η ρήση του John Adams, δεύτερου Προέδρου των ΗΠΑ, «Μια χώρα μπορείς να την κατακτήσεις ή με το σπαθί ή με το χρέος» δεν δικαιώθηκε τόσο ηχηρά όσο στην περίπτωση της Ελλάδος.
Ό,τι δεν κατάφεραν οι Γερμανοί με τους δυο μεγάλους πολέμους και τα Pantzer τους, προσπαθούν να το επιτύχουν τώρα με το επονείδιστο χρέος που...

Το μέσα και το έξω

Παντελής ΜπουκάλαςΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
 Από τη «μικρή παράταση του προγράμματος για τεχνικούς λόγους» περάσαμε στην «τεχνική επέκτασή» του. Και, από τον φόβο πιθανόν του χλευασμού, αντί να ευχαριστήσουμε ξανά «τους θυσιαζόμενους Ελληνες», προτιμήσαμε να ευχαριστήσουμε την ευλύγιστη γλώσσα, που μας προσφέρει πάντοτε δυνατότητες διαφυγής από την ωμή πραγματικότητα. «Παράταση» ή «επέκταση», δύο-τριών εβδομάδων ή μηνών ή και ετών, όπως και να ’χει, η Ελλάδα παραμένει στις πέδες. Καθηλωμένη, ραβδισμένη, τσακισμένη. Πάνω που θα έβγαινε να τρέξει στις αγορές ελεύθερη κι ωραία· λυτρωμένη από τον βραχνά της επιτήρησης, την ύπαρξη της οποίας, και με τη σιγουριά ότι λήγει, είχαν αρχίσει να την αναγνωρίζουν ακόμα και όσοι έλεγαν μέχρι χθες ότι τα περί ανελεύθερου ελέγχου είναι κακοήθη μυθεύματα.

Πλην της διαφυγής διά γλωσσικών τεχνασμάτων, οι κυβερνήτες μας τρέφουν ανέκαθεν ιδιαίτερη εκτίμηση και σε μια μέθοδο που, ανάλογα με τον νονό της και τα διαβάσματά του, κυκλοφορεί με τα ονόματα «τεχνική της υπεραναπλήρωσης», «κόλπο της αντιδιαστολής» (αυτή κάνει και ρίμα με την καταστολή) ή «μέθοδος του μέσα/έξω». Μένεις έκθετος στο εξωτερικό μέτωπο; Οι σύμμαχοί σου σε αντιμετωπίζουν βάναυσα; Υποχωρείς κατά μία «κόκκινη γραμμή» την εβδομάδα; Εσωτερικεύεις τη βαναυσότητα και ισοφαρίζεις τηρώντας «σκληρή και ανυποχώρητη στάση» στα μέτωπα του εσωτερικού της χώρας. Ασκείς έτσι κοινωνική πολιτική διά των ΜΑΤ (μετά τη σκαιή αντιμετώπιση των συνταξιούχων επί Σημίτη, θα έχουμε να θυμόμαστε και την τρυφερότητα της συγκυβέρνησης προς τους ανάπηρους) και, επιτέλους, αποφασίζεις «να υπερασπίσεις τη νομιμότητα» (όπως επιλεκτικά την εννοείς και μεροληπτικά την επιβάλλεις) «με κάθε κόστος». Ακόμα και με κόστος μια ανθρώπινη ζωή. Διότι «dura lex, sed lex» όπως παπαγαλίζουμε όποτε ξεμένουμε από επιχειρήματα.

Και ο Θεός ο ίδιος να κατέβει, δεν αλλάζει τίποτα είπε ο κ. Αθανασίου, απορρίπτοντας τα όπλα που του προσφέρει η ίδια η κατ’ αυτόν νομιμότητα για αιτήματα όπως του φυλακισμένου απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού. Παράξενο. Σε μια χώρα με εθνικοποιημένο τον Κύριο, και όπου ακόμα και οι νίκες στην μπάλα κρίνονται από τη μεσιτεία της Παναγίας, ένας υπουργός κηρύσσει έκπτωτο τον Θεό. Μα ποιον Θεό έχει υπόψη του; Τον Βάαλ;
kathimerini.gr

Το άναρθρο 14

Πάσχος ΜανδραβέληςΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
 Μια αμερικανική παροιμία λέει ότι «αν είσαι σφυρί, βλέπεις όλο τον κόσμο σαν καρφιά» και επομένως πολύ λογικά η επιτροπή της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση το μόνο πρόβλημα που βρίσκει στο άρθρο 14 είναι τα του «βασικού μετόχου»· όσοι δεν θυμούνται, είναι η υπόθεση που ταλάνισε τη χώρα επί τριετία, μέχρι που εισπράξαμε μια ευρωκαταδίκη και πήραμε τον απόθαρρό μας.

Μόνο όμως που το 577 λέξεων (!) άρθρο 14 έχει πολλά κι εξόχως αντιδημοκρατικά. Κατ’ αρχάς -παρά τη ρητορική «ο Τύπος είναι ελεύθερος»- επιτρέπει την κατάσχεση εντύπου «για προσβολή της χριστιανικής και κάθε άλλης γνωστής θρησκείας, για προσβολή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, για δημοσίευμα που αποκαλύπτει πληροφορίες για τη σύνθεση, τον εξοπλισμό και τη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων ή την οχύρωση της χώρας ή που έχει σκοπό τη βίαιη ανατροπή του πολιτεύματος ή στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους, για άσεμνα δημοσιεύματα που προσβάλλουν ολοφάνερα τη δημόσια αιδώ, στις περιπτώσεις που ορίζει ο νόμος». Τι είναι δημόσια αιδώς και πώς αυτή ορίζεται, τρέχα γύρευε...

Δεύτερον, «διατάσσει την οριστική ή προσωρινή παύση της έκδοσης του εντύπου και, σε βαριές περιπτώσεις, την απαγόρευση της άσκησης του δημοσιογραφικού επαγγέλματος (!) από το πρόσωπο που καταδικάστηκε, όπως ο νόμος ορίζει». Εχει και την ιλαρή διάταξη «νόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τα προσόντα για την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος»!

Φυσικά αυτές οι συνταγματικές διατάξεις δεν μεταφράστηκαν ποτέ σε εφαρμοστικούς νόμους και δεν ίσχυσαν ποτέ. Είναι από εκείνα τα άταφα πτώματα του καταστατικού χάρτη της χώρας με τα οποία ουδείς ασχολείται και ουδείς ντρέπεται που υπάρχουν σε Σύνταγμα δυτικής χώρας. Δεν απασχόλησαν την επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση της Ν.Δ. ούτε τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε δύο συνταγματικές αναθεωρήσεις (2001, 2007) και δεν τον απασχολούν και τώρα που ξανά-μανά αναθεωρεί το διπλά αναθεωρημένο σε μία δεκαετία Σύνταγμα.

Δεν απασχολεί όμως ούτε τις συνδικαλιστικές ενώσεις συντακτών, που αγρόν αγοράζουν είτε γίνεται αναθεώρηση του Συντάγματος είτε δεν γίνεται. Απλώς οι δημοσιογράφοι εν συνόλω εκπλήσσονται και οργίζονται όταν όλο αυτό το πλέγμα ανελευθερίας πέφτει στο κεφάλι κάποιου δημοσιογράφου και όλοι αναρωτιούνται «μα... πώς έγινε αυτό;».
kathimerini.gr

Η τουρκική πρόκληση, που πέρασε απαρατήρητη...




...από τα μάτια την ελληνικής κυβέρνησης (ΦΩΤΟ)...
Νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας πέρασε απαρατήρητη στο ...
Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Forum πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη χώρα μας.
Κατά τη διάρκεια των ομιλιών των κυρίων Σαμαρά και Νταβούτογλου μοιράστηκε στους παρευρισκομένους επίσημο φυλλάδιο του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας όπου στον χάρτη που είχε εικονογραφημένο η Κυπριακή Δημοκρατία εμφανίζεται με τα αρχικά GCA από τις λέξεις Greek Cypriot Administration, δηλαδή «Ελληνοκυπριακή διοίκηση».
Το θέμα προκάλεσε τη δυσαρέσκεια πολλών παρευρισκομένων στο Forum.
Δείτε τή φωτογραφία
 
enikos.gr

Συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τους γονείς του Νίκου Ρωμανού τη Δευτέρα ...

 Συνάντηση Σαμαρά με τους γονείς του Νίκου Ρωμανού 
Όπως μετέδωσε ο ρ/σ "Στο Κόκκινο 105,5" πριν από λίγο, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, οι γονείς του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού θα συναντηθούν με τον Αντώνη Σαμαρά στις 11 το πρωί της Δευτέρας, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε ο συνήγορος τού Ν. Ρωμανού, Φρ. Ραγκούσης.
 

Εισήγηση σε θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος...

Εισήγηση σε θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος και ασφάλειας στο Διαδίκτυο πραγματοποιήθηκε χθες, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην...
Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών.

Η ημερίδα απευθυνόταν σε σπουδαστές των κατευθύνσεων Πολιτικής - Ποινικής Δικαιοσύνης, Εισαγγελέων και Διοικητικής Δικαιοσύνης, προκειμένου να ενημερωθούν για τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, καθώς και εξειδικευμένοι Αξιωματικοί της Υπηρεσίας.

Οι θεματολογίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διεξαγωγή της ημερίδας ήταν:

Η αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ο σκοπός διοργάνωσης των ημερίδων.
Τα αδικήματα και ο τρόπος που αυτά διαπράττονται μέσω Διαδικτύου, καθώς και πρακτικές πρόληψης.
Η ανάλυση της νομοθεσίας, που αφορά τα αδικήματα που διαπράττονται μέσω Διαδικτύου.
Τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και γενικά η πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.
Στατιστικά στοιχεία, που αφορούν τη διείσδυση των Ελλήνων στο Διαδίκτυο και τις υποθέσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος...
 

Αφγανιστάν, το κράτος των ναρκωτικών

6.12.14


Δεκατρία χρόνια μετά την αμερικανική επέμβαση, το Αφγανιστάν -σήμερα- παράγει διπλάσιες ποσότητες οπίου από όσες το 2000 και καλύπτει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ο Matthieu Aikins ταξίδεψε στην περιοχή, επισκέφθηκε φυτείες, μίλησε με εργαζόμενους εκεί και το Rolling Stone δημοσιεύει το συγκλονιστικό ρεπορτάζ του στο οποίο αποδίδεται ο όρος «narco-state» στην ασιατική χώρα.
Διαβάστε το.

parapolitiki.com

Μένης Κουμανταρέας: Νεα υπόθεση Νάσιουτζικ?...

 Στο περιβάλλον του συγγραφέα, η αστυνομία αναζητά την λύση του μυστηρίου. Ποιος ηταν αυτός που την μοιραία νύχτα μπήκε στο διαμερισμα του (η πορτα του οποιου, δεν ειχε ίχνη παραβίασης)? Τι...
σχέση είχε με τον συγγραφεα? 
Η δολοφονία -που συμφωνα με ολες τις ενδείξεις, προς την εκδοχή αυτή προσανατολίζεται η ερευνα της αστυνομιας - φέρνει στην μνήμη την υπόθεση Νάσιουτζικ, όπου ενας συγγραφέας, ο Νάσιουτζικ, είχε κατηγορηθεί για τον φόνο ενός άλλου συγγραφέα, του Θανάση Διαμαντόπουλου. 
Ο Μένης Κουμανταρεας, οπως ήδη σας ενημερωσαμε, βρέθηκε νεκρός με εκδορες και σημάδια από χτυπήματα στο πρόσωπο.
Ο ίδιος λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, άνοιξε την πόρτα σε ενα πρόσωπο, που μάλλον γνωριζε καλά. Και το πρόσωπο αυτό, ηταν ο δολοφόνος του...
 

Νεκρός με χτυπήματα στο πρόσωπο βρέθηκε ο Μένης Κουμανταρέας...

Νεκρός με χτυπήματα στο πρόσωπο βρέθηκε ο Μένης Κουμανταρέας
Νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη βρέθηκε ο γνωστός συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας. Όπως ανέφερε πριν από λίγο ρεπορτάζ του ...
Mega, βρέθηκε με πολλαπλά χτυπήματα στο πρόσωπο.

Ο Μένης Κουμανταρέας γεννήθηκε το 1931 και ήταν Έλληνας πεζογράφος, δοκιμιογράφος και μεταφραστής. Μεγάλωσε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών Κάρολος Μπερζάν και φοίτησε στη Νομική και Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε κατά καιρούς σε ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες. Από το 1982 ζούσε αποκλειστικά από τη συγγραφική του δραστηριότητα. Ήταν βιωματικός συγγραφέας και η γραφή του είναι συνηθισμένη να κινείται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.
  στις

Δεν ήταν παραβιασμένη η πόρτα του διαμερίσματός του...

Μένης Κουμανταρέας Επιλεκτικά είχαν ψάξει τα προσωπικά του αντικείμενα...
Νεκρός μέσα στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη στον 4ο όροφο, βρέθηκε ο γνωστός συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας, τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 83χρονος συγγραφέας βρέθηκε να...
φέρει εκδορές και χτυπήματα στο πρόσωπο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πόρτα του διαμερίσματός του δεν βρέθηκε παραβιασμένη, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, κάποιος έψαξε τα προσωπικά του αντικείμενα επιλεκτικά.

Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ θα στραφούν σε ανθρώπους που γνώριζε και συναναστρεφόταν το τελευταίο διάστημα ο Μένης Κουμανταρέας, αφού το γεγονός πως η πόρτα δεν ήταν παραβιασμένη, σε συνδυασμό με το ότι έψαξαν επιλεκτικά μέσα στο σπίτι, δείχνουν πως κάποιο άτομο από το οικείο του περιβάλλον βρισκόταν μαζί του τις τελευταίες του στιγμές.

Ο θάνατός του προσδιορίζεται γύρω στη 01:00 τα ξημερώματα, ενώ περισσότερα στοιχεία για την αιτία του θανάτου του θα δοθούν μετά τη νεκροψία - νεκροτομή που θα γίνει τη Δευτέρα.

   

Το σημείωμα που βρήκε βουλευτής κάτω από το έδρανό του...

ΦΩΤΟ-Το σημείωμα που βρήκε βουλευτής κάτω από το έδρανό του  ΦΩΤΟ...
Ένα μήνυμα προς τη βουλή έστειλαν δύο έφηβοι βουλευτές, μέσω ενός σημειώματος που άφησαν στα έδρανα και βρήκε ο...
βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γάκης.
Οι έφηβοι βουλευτές, Κωνσταντίνος Ηλιακόπουλος και Βαρβέρης Νικόλαος, έγραψαν σε ένα χαρτί:

«Χαιρετίσματα από τους εφήβους βουλευτές. Μην ξεχνάτε τα πραγματικά προβλήματα».












enikos.gr

«Χάκεψε» το PayPal και πήρε βραβείο...

 
Αιγύπτιος ερευνητής σε θέματα ασφαλείας, βρήκε τρόπο να «σπάσει» όλους τους λογαριασμούς στο PayPal με ένα κλικ.
O Αιγύπτιος μάλιστα ανέβασε video στο YouTube στο οποίο αποδεικνύει ...
του λόγου το αληθές. Ο Γιάσερ Άλι, όπως είναι το όνομα του –παρ’ ολίγο– χάκερ έσπασε τους ελέγχους ασφαλείας του PayPal μέσω CSRF – Cross-site request forgery. Ελέγχοντας τα data προς το PayPal μέσω POST request, κατάφερε να πάρει πιστοποιητικό με ισχύ για κάθε χρήστη!

Επίσης, ο Αλί διαπίστωσε ότι οι ερωτήσεις ασφαλείας του PayPal δεν απαιτούν password authentication. Με το πιστοποιητικό ασφαλείας ανά χείρας ήταν σε θέση να έχει πλήρη έλεγχο όποιου λογαριασμού ήθελε, τροποποιώντας τις απαντήσεις μέσω ενός Python script που «έτρεχε» στον υπολογιστή του.
Πριν τρέξετε να κλείσετε τον λογαριασμό σας στο PayPal να σας πούμε ότι ο Αλί ενημέρωσε για την τρύπα ασφαλείας τους τεχνικούς στο PayPal, ώστε να διορθώσουν το σύστημα.

Σύμφωνα με το άρθρο του Geek, τo PayPal έδωσε ως αμοιβή στον Αλί $10.000.

 pcmag.com

Handelsblatt.: Τελεσίγραφο τρόικας στην Ελλάδα...


Handelsblatt: Τελεσίγραφο τρόικας στην Ελλάδα για διακοπή χρηματοδότησης ...για διακοπή χρηματοδότησης

Η τρόικα απειλεί να διακόψει την παροχή ρευστότητας προς την Ελλάδα, εάν δεν επέλθει συμφωνία αξιολόγησης μέσα στο 2014, υποστηρίζει η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στον διαδικτυακό τόπο της Deutsche Welle.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Handelsblatt, που χαρακτηρίζεται «αποκλειστικό» και βασίζεται σε πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Αθήνα, η τρόικα προειδοποιεί ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα διακοπεί η χρηματοδότηση.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα σταματήσει η ροή της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις ελληνικές τράπεζες που αποτελεί το «νευρικό σύστημα» της οικονομίας. Σε αυτήν την περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είχαν άλλη πηγή ρευστότητας, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα δεχόταν ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρα για την αναχρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Handelsblatt σημειώνει ότι το Eurogroup θέλει να κλείσει οπωσδήποτε τη διαπραγμάτευση πριν από τα Χριστούγεννα, γι' αυτό και «εντείνει την πίεση» προς την Αθήνα. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πάντως και ότι στην Ελλάδα εκδηλώνεται δυσφορία απέναντι στους δανειστές, καθώς και η υποψία ότι η ίδια η τρόικα δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις προβάλλοντας συνεχώς νέες αξιώσεις.

Aντίστοιχες πληροφορίες για τελεσίγραφο από την τρόικα -και ιδιαίτερα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- είχαν διαρρεύσει μέσω δημοσιευμάτων στον διεθνή τύπο τον Ιούλιο του 2012, μετά τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την εκταμίευση δόσεων συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ. Ο τότε Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν είχε πάντως διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες.

Τώρα το σενάριο επανέρχεται και μάλιστα σε μία συγκυρία που το γενικότερο κλίμα στην Ευρώπη ευνοεί την παροχή ρευστότητας, ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή παρέμβαση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι: αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που ο Ντράγκι δηλώνει τόσο απερίφραστα ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, αν χρειαστεί, σε μαζικές αγορές ομολόγων και μάλιστα χωρίς να υπάρχει σχετική ομοφωνία στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
tanea,gr

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα



                                                                                                                                                                        "ΤΑ ΝΕΑ"

Γιορτινά στολίσματα...


Εκτός από τή Δημαρχεία Μυκόνου πού στολίστηκε -όμορφα καί προτότυπα- γιά τίς γιορτές τών Χριστουγέννων...Αλλη μία πλατεία, η Τραφάλγκαρ, στο Κεντρικό Λονδίνο, έβαλε τα γιορτινά της....καί η Τραφάλγκαρ σκουαίαρ, στο Κεντρικό Λονδίνο, ζήλεψε κι έβαλε τα γιορτινά της.

Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό: Ο Σαμαράς κοντά στην πόρτα εξόδου

                                                     thepressproject

Η αναθεώρηση της αναθεώρησης


Πάσχος ΜανδραβέληςΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
 Εχουμε μια απορία: γιατί ο πρωθυπουργός επέλεξε τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο να προεδρεύσει στην Επιτροπή της Ν.Δ. για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και όχι κάποιον πρεσβύτερο και υψηλότερου κύρους όπως είναι ο κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης; Ρωτάμε γιατί αφενός ο κ. Παυλόπουλος δεν έχει χρόνο -είναι πολύ απασχολημένος να πολεμά το Μνημόνιο- και αφετέρου ήταν πρωταγωνιστής στη φλύαρη αναθεώρηση του 2001· αυτή που αναθεωρήσαμε το 2007 και τώρα τρέχουμε πάλι να την αναθεωρήσουμε. Αφήστε δε που χωρίς τον κ. Παυλόπουλο θα γλιτώναμε και έναν ακόμη γύρο για τον βασικό μέτοχο, μια διάταξη που ταλαιπώρησε επί χρόνια τη χώρα και τώρα ξαναμπαίνει στην πρόταση της Ν.Δ.

Αναφέραμε ως παράδειγμα τον κ. Βαρβιτσιώτη, διότι χρόνια τώρα μελετά το Σύνταγμα και προτείνει αλλαγές, όπως κάνει και πάλι με το νεοεκδοθέν βιβλίο του «Συνταγματικοί Στοχασμοί» (εκδ. Σάκκουλα, παρουσιάζεται την Τρίτη 9.12.2014). Φυσικά δεν είναι ανάγκη να συμφωνεί κάποιος με όλα όσα προτείνει ο πρώην υπουργός -σε κάποιες διαφωνεί και ο προλογίζων ομότιμος καθηγητής κ. Αντώνης Μανιτάκης- αλλά τουλάχιστον το βιβλίο δεν αναδίδει την ιλαρότητα της πρότασης που κατέθεσε η Επιτροπή της Ν.Δ. και θέλει συνταγματικές (!) «εγγυήσεις προστασίας εθνικής ταυτότητας και ελληνικής γλώσσας».

Δηλαδή πώς φαντάστηκαν τους εφαρμοστικούς νόμους μιας τέτοιας διάταξης τα στελέχη της Ν.Δ.; Θα απαγορεύσουν τα greeklish στο Διαδίκτυο ή θα αναβιώσουν εκείνον τον αλήστου μνήμης νόμο (2946/2001) της κ. Βάσως Παπανδρέου που προβλέπει ότι «οι επιγραφές... των καταστημάτων γράφονται υποχρεωτικώς στην ελληνική γλώσσα». Ο νόμος ισχύει, αλλά απλώς (και πολύ λογικώς) ουδείς τον εφαρμόζει. Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, όποιος νόμος είναι ανεφάρμοστος τον κάνουν συνταγματική διάταξη για να ευτελίζεται και το Σύνταγμα.

Φυσικά η πρόταση της επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση της Ν.Δ. εμπεριέχει και σοβαρές προτάσεις, αλλά αν ήταν επικεφαλής κάποιος σαν τον κ. Βαρβιτσιώτη θα μπορούσε να επισημάνει το αυτονόητο ότι σ’ αυτήν τη φάση δεν χρειάζεται αναθεώρηση για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που δεν υπάρχουν. Δεν είχαμε ποτέ πρωθυπουργό με πάνω από δύο συνεχόμενες θητείες, για να απαγορευτεί με συνταγματική διάταξη η τρίτη· η μείωση του αριθμού των βουλευτών μέχρι διακόσιους (που είναι το ζητούμενο) δεν χρειάζεται αναθεώρηση. Μπορεί να γίνει με έναν απλό νόμο.

Τέλος: πριν γίνει η «συνταγματική πρόβλεψη για το “πόθεν έσχες” των πολιτικών προσώπων και η ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό σώμα» μήπως θα μπορούσε ο πρόεδρος της Βουλής να αφήνει στον δικτυακό τόπο της Βουλής τις δηλώσεις «πόθεν έσχες των πολιτικών» ώστε να μπορούν να τις ελέγχουν οι πολίτες, για τους οποίους -στο κάτω κάτω της γραφής- συντάσσονται; Δεν χρειάζεται καν νόμος γι’ αυτό, παρά μόνο μία απλή απόφαση.

Τέλος, από το συμπίλημα της υπό τον κ. Παυλόπουλο Επιτροπής απουσιάζουν προτάσεις ενίσχυσης των δικαιωμάτων των πολιτών. Ούτε καν προτείνεται να καταργηθούν διατάξεις, όπως του άρθρου 13 για τον προσηλυτισμό, που δεν εφαρμόζονται επειδή έχουν καταπέσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και παραμένουν άταφα πτώματα στον καταστατικό χάρτη της χώρας.
Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε...
kathimerini.gr

Το αυτί του ακροδεξιού δεν ιδρώνει…

Ούτε μια πρόχειρη τέντα για να στεγαστεί ιατρείο δεν έστησαν οι Σύροι στο Σύνταγμα, για να μη δώσουν αφορμή σε κανέναν να τους κατηγορήσει, ενώ...
και ο καθαρισμός του χώρου υπήρξε υποδειγματικός. 

Αλλά το αυτί του ακροδεξιού δεν ιδρώνει. 

«Τα τσαντίρια των Σύριων στο Σύνταγμα υποβαθμίζουν την Αθήνα. 

Η πολιτεία δεν μπορεί να εκβιάζεται. Αμεση απομάκρυνσή τους από την πλατεία», έγραψε χτες στο twitter ο Θ. Πλεύρης, ο ίδιος που ζητούσε να πυροβολούνται όσοι πρόσφυγες έρχονται στη χώρα μας...

Δ. Αγγ. 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ – efsyn.gr

Το λιοντάρι, που έγινε γατούλα...

Κουνάει το χέρι με πυγμή, γέρνει το σώμα με μαγκιά, γουρλώνει τα μάτια και τονίζει με σιγουριά, πως η Ελλάδα παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις τις. Μία εικόνα, που…
τις τελευταίες βδομάδες, έχουμε δει σε κάθε δημόσια εμφάνιση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Και φτάνουμε στην πραγματικότητα.

Βλέπουμε έναν «μάγκα» να κάνει πίσω και να τρεκλίζει μπροστά στις πιέσεις, μπροστά στα συμφέροντα, μπροστά στην ίδια την τακτική του φόβου και της παραπλάνησης που έχει υιοθετήσει.

Έναν πρωθυπουργό, που μόλις πριν λίγες ώρες κοιτούσε αδιάφορα τον συνοδοιπόρο του στην καταστροφή Βενιζέλο, όταν ο Νταβούτογλου μιλούσε για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κύπρου.

Ένα «λιοντάρι», που έγινε γατούλα…