Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Μέρκελ : Θα είναι ξανά υποψήφια για την καγκελαρία. Για τέταρτη θητεία


tvxs.gr | 20 Νοε. 2016
Τελευταία ανανέωση 17:36 | 20 Νοε. 2016
Νωρίς το βράδυ, στις 20:00, ώρα Ελλάδας, η Άνγκελα Μέρκελ θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου, στην οποία και θα ανακοινώσει την πρόθεσή της να διεκδικήσει και τέταρτη θητεία. 

Ήδη, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ το ανακοίνωσε σε ανώτερα στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). 

Η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας, όπως την αποκαλούν, βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από το 2005. Κι όπως όλα δείχνουν θα προσπαθήσει να μείνει κι άλλο. 
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της πάντως πέρασε διά πυρός και σιδήρου αφού αναβλήθηκε ήδη αρκετές φορές. Κι αυτό γιατί η Μέρκελ βρέθηκε αντιμέτωπη με τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν τη δημοτικότητά της στο ναδίρ και δεύτερον λόγω της ανόδου του ακροδεξιού κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). 
Για μεγάλο χρονικό διάστημα λοιπόν, η Μέρκελ απέφευγε να τοποθετηθεί στο ζήτημα της υποψηφιότητας για την καγκελαρία...

Σπίρτζης: Με τον Λαλιώτη θα χορεύω ταγκό στο Σύνταγμα…

spirtzislaliotis

Μετά τον Κώστα Λαλιώτη και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης διέψευσε την πληροφορία του...
Γιώργου Παπαχρήστου στα ΝΕΑ περί «αρραβώνα» Σύριζα-ΠΑΣΟΚ, μετά από συνάντηση των δυο τους σε γνωστό στέκι πολιτικών δημοσιογράφων και καλλιτεχνών.

«Με τον Κώστα Λαλιώτη μας ενώνει μια φιλία πολλών χρόνων. Δεν αρνήθηκα ποτέ τις ιδεολογικές μου καταβολές. Είμαι σοσιαλιστής και το τι θα κάνω εγώ με τον Κώστα Λαλιώτη σας το λέω: θα χορεύω ταγκό στο Σύνταγμα», είπει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής».

Θυμίζουμε ότι ο δημοσιογράφος είχε δημοσιεύσει την πληροφορία ότι στο πλαίσιο της συζήτησης για σύγκλιση των δυο κομμάτων είχε προκύψει και η θετική ψήφος του ΠΑΣΟΚ υπέρ της συγκρότησης του ΕΣΡ, γεγονός που -όπως είχε σχολιάσει- έβγαλε από τη γωνία την κυβέρνηση.

Ο Κώστας Λαλιώτης είχε κάνει λόγο για μυθεύματα, σημειώνοντας ότι απλώς αντήλλαξαν στα όρθα δυο κουβέντες με τον υπουργό του Αλέξη Τσίπρα, καθώς γευμάτιζαν στην ίδια ταβέρνα.

Η Φώφη Γεννηματά είχε απαντήσει, όμως σε πολύ υψηλούς τόνους, κατηγορώντας τον Γιώργο Παπαχρήστο πως έγραψε ψέματα κατ΄εντολήν του παλιού αφεντικού του (εννοούσε τον Σταύρο Ψυχάρη) και του νέου (έδειχνε τον Γιάννη Αλαφούζο, επειδή ο δημοσιογράφος έχει προσληφθεί στον Σκάι).

Οι αντιδράσεις, ιδιαίτερα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του δημοσιογράφου, που έκανε λόγο για προνομιακές σχέσεις της με τον επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη και επέμεινε στην ακρίβεια του ρεπορτάζ του…

aixmi.gr

Κυριάκος Μητσοτάκης : Όλο και πιο δεξιά



Tvxs Ανάλυση | 19 Νοε. 2016
Στο δίλημμα Ν. Σαρκοζί ή Α. Ζιπέ ο πρόεδρος της ΝΔ απαντά στην πράξη με την πρώτη επιλογή. 

Η σκιώδης κυβέρνηση που ανακοίνωσε είναι ένα σχήμα που καθησυχάζει τον Κ. Καραμανλή με την αξιοποίηση δικών του αλλά κυρίως ικανοποιεί τον Α. Σαμαρά, στέλνοντας το μήνυμα δεξιά της ΝΔ ότι προς τα εκεί είναι στραμμένο το βλέμμα του. Άλλωστε, το άνοιγμα στο κέντρο, βασική επαγγελία του πριν αναλάβει την ηγεσία, εξαντλείται στην τοποθέτηση του προερχόμενου από τη ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου ως επικεφαλής του τομέα Υγείας, αλλά κι αυτός ήταν μια μεταγραφή που έχει την υπογραφή του Αντώνη Σαμαρά. 
Ο Βορίδης και η παρέα του 
Η στροφή προς τα δεξιά σηματοτοδείται με την παρουσία του Μ. Βορίδη στο σκιώδες κορυφαίο υπουργείο Εσωτερικών, με την αναβάθμιση της Ανν Μισέλ Ασημακοπούλου (πρόσφατα παρομοίασε την κυβέρνηση με το χιτλερικό καθεστώς) που βρίσκεται απέναντι από τον Ν. Παππά, με την ανάθεση στον Αδ. Γεωργιάδη (που παραμένει αντιπρόεδρος της ΝΔ) την ειδική αποστολή της σύγκρουσης με τον ΥΠΑΜ Π. Καμμένο και βέβαια με την αντικατάσταση του μετριοπαθούς Γ. Κουμουτσάκου από τον νέο εκπρόσωπο του κόμματος Β. Κικίλια, ο οποίος εκφράζει τη λαϊκή δεξιά, προτάσσει τα θέματα νόμου και τάξης, ενώ ως τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής δεν είχε κρύψει την κατανόησή του για τους γονείς του Ωραιοκάστρου που δεν ήθελαν προσφυγόπουλα στα σχολεία τους. 
Ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να τρίβει τα χέρια του αφού βρέθηκε μια θέση ακόμη και για φθαρμένα πρόσωπα ταυτισμένα με τον ίδιο, όπως ο Σίμος Κεδίκογλου (αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών) ή ο Χαράλαμπος Αθανασίου (αναπληρωτής τομεάρχης Ναυτιλίας). 

Σεβασμός στην επετηρίδα 
Οι ισορροπίες με τους καραμανλικούς τηρήθηκαν μέσα από την...

Εθνικό Κτηματολόγιο και αυθαίρετη δόμηση

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


Του Κωνσταντίνου Π. Κλοκοταρά*
Ο Κωνσταντίνος Π. Κλοκοταράς, 
Αγρονόμος και 
τοπογράφος Μηχανικός.
Το άρθρο, περί αυθαιρέτων για τα οποία έχει χυθεί πολύ μελάνι, γράφεται ενόψει λήξης προθεσμία την 8η Φεβρουαρίου 2017 για υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4178 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης - Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις» και της επανεκκίνησης του μηχανισμού «τακτοποίησης» αυθαιρέτων με νέο Νόμο. Αντικειμενικά για να χαρτογραφηθούν οι αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις απαιτείται επταετής Fast Track διαδικασία και τουλάχιστον 25ετής δυναμική στατιστική ενημέρωση - ολοκλήρωση της διαδικασίας ρύθμισης αποπληρωμής αυθαίρετων κατασκευών –σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου στην Ελληνική επικράτεια - δεδομένου ότι η αυθαιρεσία αποτελεί τον κανόνα και να είναι πλέον δύσκολο να βρούμε οικοδομική άδεια στις πολεοδομίες χωρίς παρανομίες (Θεωρημένο Τοπογραφικό Διάγραμμα Κάλυψης από Πολεοδομία που δεν ανταποκρίνεται στην υπάρχουσα κατάσταση, επεκτάσεις και υπερβάσεις του νομίμου περιγράμματος της οικοδομής είτε αυτές γίνονται κατ' επέκταση είτε καθ' ύψος, αλλαγή χρήσης, πιλοτές που χτίζονται, γκαράζ, κ.λ.π.). Μάλιστα η απουσία Εθνικού Κτηματολογίου στην Ελληνική επικράτεια καθιστά κάθε μελλοντική οικοδομική άδεια εν δυνάμει αυθαίρετη λόγω έλλειψης γεωμετρικής εγγύησης Γεωτεμαχίου για τη σύνταξη Διαγράμματος Δόμησης θέμα που εγείρει ρύθμιση αυθαίρετων κατασκευων που κατασκευάστηκαν μετά την 28/07/2011 ή θα κατασκευασθούν μελλοντικά .


Ο Ν.4178 δίνει τη δυνατότητα σε όσους ιδιοκτήτες επιθυμούν να ρυθμίσουν αυθαίρετες κατασκευές ή και χρήσεις που έχουν ολοκληρωθεί πριν τις 28/07/2011. Απο 1η Σεπτεμβρίου 2016 δόθηκε σε διαβούλευση, το Σχέδιο Νόμου «Νόμος Για Τον Έλεγχο Και Την Προστασία Του Δομημένου Περιβάλλοντος» και ολοκληρώθηκε στις 10 Οκτωβρίου. Είναι η 7η νομοθετική παρέμβαση για τις Αυθαίρετες κατασκευές...

Τό σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου... (20.11.16)

                                                                                               ...από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (20.11.16)

Το στοίχημα των 17,7 δισ. της ελληνικής ναυτιλίας

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Με ένα στοίχημα ύψους 17,7 δισ. δολ. στην ανάκαμψη των ναυλαγορών ισοδυναμούν οι παραλαβές νεότευκτων πλοίων της ελληνικής πλοιοκτησία κατά την επόμενη τριετία. Περισσότερα από 340 ποντοπόρα πλοία όλων των τύπων είναι προγραμματισμένα να παραδοθούν από ναυπηγεία του εξωτερικού στους Ελληνες ιδιοκτήτες τους από τις αρχές του 2017 έως τα τέλη του 2018. Η συνολική αξία των υπό παραγγελία πλοίων ανέρχεται στα 17,749 δισ. δολ., σύμφωνα με τη διεθνή συμβουλευτική εταιρεία VesselsValue, που ειδικεύεται στις αποτιμήσεις ποντοπόρων.
Πρόκειται για παραγγελίες που έγιναν τα τελευταία λίγα χρόνια, οπότε και οι τιμές στα ναυπηγεία, ανά την υφήλιο, είχαν ήδη αρχίσει να υποχωρούν σημαντικά. Το στοίχημα ελήφθη στη βάση της εκτίμησης ότι οι τιμές βρίσκονται πλέον σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η προσδοκία είναι πως όταν «πέσουν στο νερό» τα νεότευκτα, οι ναύλοι που εισπράττουν θα καλύπτουν λειτουργικά και χρηματοοικονομικά κόστη.
Το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών παραγγελιών, που...

Δύσκολες ώρες γιά τόν λαοφιλή π. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο

Επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του Κωστή Στεφανόπουλου


tvxs.gr 17:46 | 19 Νοε. 2016
Ως ιδιαιτέρως κρίσιμη κρίνεται η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος νοσηλεύεται από την Πέμπτη στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό Αντώνιο Δημητρακόπουλο, τομεάρχη Παθολογικού Τομέα του «Ερρίκος Ντυνάν» και διευθυντή του Γ΄ Παθολογικού Τμήματος, ο κ. Στεφανόπουλος, εισήχθη στο νοσοκομείο, «με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια». 
«Κλινικά και απεικονιστικά διαπιστώθηκε ότι πάσχει από αμφοτερόπλευρη πνευμονία εξ εισροφήσεως. Παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, η κλινική του εικόνα βαίνει επιδεινούμενη με ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων», προσθέτει.

Πρόεδρος των ΗΠΑ και βαθύπλουτος επιχειρηματίας γίνεται;

Τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις του Τραμπ;
tvxs.gr | 19 Νοε. 2016
Πρόεδρος των ΗΠΑ και βαθύπλουτος επιχειρηματίας γίνεται; Κανονικά όχι, γιατί υπάρχει το ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων. Τι θα γίνει όμως με την περίπτωση του Τραμπ που μετά την εκλογή του είναι και το ένα και το άλλο;

Σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Welle, για πρώτη φορά θα πάρει τα ηνία εξουσίας ένας βαθύπλουτος επιχειρηματίας με πολλές δοσοληψίες με τη δικαιοσύνη. Τα επιχειρηματικά συμφέροντα που φέρνει μαζί του παράλληλα με το προεδρικό αξίωμα είναι τεράστια. Με τις πολιτικές του αποφάσεις μπορεί να επηρεάσει την ομαλή πορεία της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας. Και οι αναλυτές προειδοποιούν για μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση συμφερόντων.
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα: «για να μην γίνει ο επιχειρηματίας Τραμπ ο μεγάλος κερδισμένος των αποφάσεων του προέδρου Τραμπ υπόσχεται ότι θα μεταβιβάσει τα ακίνητα και τις επιχειρηματικές μετοχές σε ένα ανεξάρτητο ίδρυμα καταπιστευτικής διαχείρισης της περιουσίας του με την επωνυμία Blind Trump, στο οποίο δεν θα έχει κανέναν έλεγχο. 
«Θα το κάνουμε με απόλυτα νόμιμο τρόπο» διαβεβαιώνει ο...

Σλοβενία : Το πόσιμο νερό είναι συνταγματικό δικαίωμα

Η Σλοβενία κατοχύρωσε συνταγματικά το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό

Προστασία


tvxs.gr | 19 Νοε. 2016
Η Σλοβενία έγινε το πρώτο ευρωπαϊκό κράτος που κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στο πόσιμο νερό.

Πλέον το Σύνταγμα της χώρας αναφέρει ρητά ότι το πόσιμο νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα. Ήταν μια κίνηση για την αποτροπή της εμπορευματοποίησης των υδάτινων πόρων της χώρας. 
Συγκεκριμένα το Σύνταγμα λέει μετά την τροποποίηση: «Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στο πόσιμο νερό. Οι υδάτινοι πόροι αποτελούν δημόσιο αγαθό και διαχειρίζονται από το κράτος. Οι υδάτινοι πόροι χρησιμοποιούνται πρωταρχικά για την παροχή πόσιμου νερού στους πολίτες και νερού οικιακής χρήσης στα νοικοκυριά, και, υπό αυτή την έννοια, δεν αποτελούν εμπόρευμα για την αγορά». 
Ο πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ, που ψήφισε υπέρ της τροπολογίας, περιέγραψε το νερό ως το «υγρό χρυσάφι του 21ου αιώνα».