Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Τού γυαλιού καί τού παλουκιού...!

Γυάλινη δικηγορία
του Παντελή Μπουκάλα

Οι δικηγόροι τη δουλειά τους θέλουν να κάνουν. Γι’ αυτήν έδωσαν όρκο, αν δεχτούμε πως αυτό έχει σημασία σε οποιοδήποτε επάγγελμα. Και γι’ αυτήν αμείβονται. Αρκετοί της συντεχνίας, όπως και κάθε συντεχνίας, γνωρίζοντας πως η αμοιβή τους θα αυξηθεί αν αυξηθούν οι επιτυχίες τους, ενδίδουν ασμένως στη χρήση μεθόδων ελεγχόμενης νομιμότητας και μειωμένης τιμιότητας, ώστε να..
«πετύχουν». Οι τίμιοι, που πάνε με τον σταυρό στο χέρι, όσο άξιοι κι αν είναι, μάλλον δεν θα αναλάβουν ποτέ καμία από τις λεγόμενες πολύκροτες υποθέσεις, που απασχολούν τα ΜΜΕ. Και σίγουρα δεν θ’ ακούσουν ποτέ να τους αποκαλούν «μεγαλο-». Μεγαλοδικηγόρους, μεγαλοποινικολόγους κ.λπ.
Για να κάνουν τη δουλειά τους όσο το δυνατόν καλύτερα για τους πελάτες τους, οι δικηγόροι μπλέκουν συχνά στις υποθέσεις τους τα ΜΜΕ, ιδίως τα τηλεοπτικά. Δεν βρίσκουν βέβαια όλοι ανοιχτές πόρτες μπροστά τους, κυρίως δε ορθάνοιχτα παράθυρα στα κανάλια. Οσοι το μπορούν (ας τους αποκαλέσουμε Γυάλινους Δικηγόρους), στη συμφωνία που κλείνουν με τον πελάτη, για ν’ αβγατίσουν την αμοιβή τους, προβάλλουν σαν πειστήριο αξιοσύνης τη δυνατότητά τους να τον υπερασπίσουν και από τηλεοράσεως. Να επηρεάσουν τους τηλεθεατές, το κοινό αίσθημα, τους ενόρκους εντέλει και τους δικαστές.
Τα κανάλια όμως; Και όχι μόνο τα ιδιωτικά αλλά και τα κρατικά; Πώς αποφασίζουν να μετατρέψουν το δελτίο ειδήσεων σε μίνι δίκη, με την παρουσία του δικηγόρου μονάχα της μιας πλευράς, που έτσι μπορεί να πει ανενόχλητος τα δακρύβρεχτά του ή και τα προσβλητικά του για τους αντίδικους;
Αίφνης η ΕΤ1 φιλοξένησε στο δελτίο της τον πολυγνωστότατο, πολλαπλώς «μεγαλο-»: μεγαλοδικηγόρο, μεγαλοπαράγοντα του ποδοσφαίρου με μεγαλειωδώς αβρή συμπεριφορά κ.λπ. Ο πολυγνωστότατος, εξπέρ των πολύκροτων υποθέσεων, καθότι εξπέρ της δημοσιότητας, και δη της τηλεοπτικής, ανέλαβε να υπερασπίσει τον αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού που παρέσυρε στο Αίγιο με το Ι.Χ. του ένα μωρούλι και τη γιαγιά του, τους σκότωσε και τους εγκατέλειψε. Ο δικηγόρος που ανέλαβε αρχικά να υπερασπίσει τον βεβαρημένου οδηγικού παρελθόντος οδηγό φαίνεται ότι κρίθηκε ανεπαρκώς Γυάλινος, εξ ου και η επιστράτευση του Γυαλινότατου.
Και η μεγάθυμη ΕΡΤ τού πρόσφερε βήμα για να πει το σενάριό του και να υποσχεθεί στους συγγενείς των νεκρών διευκόλυνση σε «κάθε διαδικαστική επιλογή τους, είτε δικαστικώς είτε εξωδίκως». Στο στυγνό «εξωδίκως» είναι βέβαια η ωμότητα. Στο δόλιο κλείσιμο του ματιού.

- το κείμενο του Π. Μπουκάλα είναι από την Καθημερινή (30.8.2019) 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Ο υπέρτιτλος προστέθηκε από τή "Νέα Μύκονο