Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Επιχείρηση «ταράξτε τους στή νομιμότητα»...

Όταν υποχωρεί η παλίρροια αποκαλύπτεται ποιοι φοράνε μαγιό και ποιοι κολυμπάνε γυμνοί. Κάπως έτσι σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της η «πληγωμένη» από...
την αντισυνταγματικότητα διάταξης του νόμου Παππά κυβέρνηση μετά την υποχώρηση της «παλίρροιας» του ΣτΕ, επιχειρώντας να τορπιλίσει τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας για σαμποτάζ διαρκείας στη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Οι επόμενες κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών βρέθηκαν στο επίκεντρο αλλεπάλληλων συσκέψεων στην Ηρώδου Αττικού.
Το ζήτημα είναι τόσο κομβικής σημασίας, δεδομένου ότι αποτελεί το ήμισυ του αφηγήματος της κυβέρνησης αλλά και μεγάλη πληγή στην οποία οφείλονται πολλές από τις σημερινές στρεβλές πραγματικότητες που οδήγησαν στα μνημόνια, που σπρώχνει πίσω ακόμα και το σχεδιασμό για άμεσο ανασχηματισμό.
Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σημειώνουν χαρακτηριστικά πως «δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ο ανασχηματισμός καθώς υπάρχουν θεσμικά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν».
Έτσι, τόσο στις συσκέψεις με συνεργάτες του όσο και στο Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε για τρεις ώρες εκτάκτως το βράδυ της Πέμπτης, εξετάστηκαν προσεκτικά όλα τα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη μάχη με τη διαπλοκή που πλέον έχει όλα τα χαρακτηριστικά του «ανένδοτου».

Τούτων δοθέντων και παρά την αρχική ανακοίνωση της πρωτοβουλίας για άμεση κατάθεση της ρύθμισης – γέφυρας για προσωρινές βεβαιώσεις εκπομπής στα κανάλια μέχρι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να γίνει ο διαγωνισμός, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση νέα διερευνητική Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ.
Με τον τρόπο αυτόν ωστόσο κυβερνητικός αξιωματούχος σημειώνει ότι «η ΝΔ θα κληθεί να βάλει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων», αφού θέτει εκ νέου προσχηματικά ως εκβιαστικό όρο την κατάργηση του νόμου Παππά, ο οποίος ωστόσο δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός στο σύνολό του παρά μόνο στη διάταξη 2Α με την οποία συμμορφώνεται και η κυβέρνηση.
«Τη Δευτέρα θα γίνει σαφές αν η ΝΔ ενδιαφέρεται για την συγκρότηση του ΕΣΡ, ή για την διαιώνιση της αυθαιρεσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως «εάν πράγματι, η ΝΔ υποστηρίζει πραγματικά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, δεν έχει παρά να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, την Δευτέρα στις 5μμ στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διάθεση να συμβάλλει στην συγκρότησή του».
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου, είναι εμφανές πως η ΝΔ «δεν ενδιαφέρεται για την απόφαση του ΣτΕ και την εφαρμογή της, αλλά για την με κάθε τρόπο παρακώλυση της συγκρότησης του ΕΣΡ, ώστε να μην ρυθμιστεί ποτέ το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».
«Την Δευτέρα όλος ο ελληνικός λαός θα έχει καταλάβει, πλέον, τι ακριβώς επιθυμεί και επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης», καταλήγει κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Τέλος, ως προς τη νομοθετική ρύθμιση αναμένεται ότι θα έρθει μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων και θα προβλέπει καταβολή τιμήματος που υπολογίζεται στα 7 εκατ. ευρώ για ένα έτος από όλους τους υποψήφιους καναλάρχες (τους οχτώ που έφτασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού), τήρηση του μίνιμουμ των 400 εργαζομένων, των απαιτούμενων κτηριακών υποδομών και του προγράμματος...

tribune.gr

Για ποια νομιμότητα μιλάμε;


Δύο σύντομες παρατηρήσεις που ενσωματώνουν και μερικές απορίες: 
 ► Όσοι κόπτονται για τη νομιμότητα, την οποία υποτίθεται πώς κουρελιάζει η συμμορία των κατσαπλιάδων, μήπως θα μπορούσαν να μας πουν τι ακριβώς πρέπει να πράξει  η κυβέρνηση, αφού και με τη βούλα του ΣτΕ κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά;
Σήμερα όλα τα κανάλια δεν έχουν άδεια, αφού δεν έχει υπογραφεί από την εκτελεστική εξουσία η προσωρινή παράταση της λειτουργίας τους. Συνεπώς είναι παράνομα (μην σας φοβίζει η λέξη, είναι η σωστή). Μια εξουσία λοιπόν που σέβεται τον εαυτόν της και είναι υποχρεωμένη εκ του Συντάγματος να εφαρμόζει τους νόμους οφείλει να τα κλείσει, μέχρι να ρυθμιστεί οριστικά το ζήτημα.
Αυτό επιβάλλει η νομιμότητα απ' όποια θέση κι αν την προσεγγίσεις. Καθαρές κουβέντες. Να το κάνει; Μήπως αυτό επιθυμούν ώστε να την καταγγείλουν (και με το δίκιο τους) ότι ρίχνει «μαύρο» στην ενημέρωση, δολοφονεί τον πλουραλισμό και ακυρώνει μία από τις βασικές αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας;
► Ο συνταγματικός νομοθέτης (μια ευρύχωρη και βολική έννοια πίσω από την οποία ενίοτε κρύβονται σκιτζήδες της πολιτικής,  μαθητευόμενοι μάγοι της νομικής επιστήμης και αρχολίπαροι με σκοτεινά κίνητρα) προέβλεψε πλειοψηφία 4/5 για τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ.
Να δεχθώ ότι η πρόθεση του ήταν ανιδιοτελής, ότι δηλαδή θέλησε να ενισχύσει με ισχυρές αρμοδιότητες και με ευρεία συναίνεση ένα όργανο το οποίο θα διαχειρίζεται και θα ελέγχει ένα ευαίσθητο πεδίο της δημόσιας ζωής.
Αυτός ο συνταγματικός νομοθέτης (ψάξε, ψάξε δεν είναι δύσκολο να τον βρεις) δεν σκέφτηκε το ενδεχόμενο του μπλοκαρίσματος της διαδικασίας από κάποια πολιτική δύναμη που θα διαθέτει τον κρίσιμο αριθμό ψήφων και για δικούς της λόγους δεν θα επιτρέψει το σχηματισμό του συγκεκριμένου οργάνου; Χωρίς δικλείδες ασφαλείας, χωρίς διεξόδους διαφυγής μια κυβέρνηση και η πλειοψηφία της Βουλής θα είναι αιχμάλωτες στο διηνεκές μιας μειοψηφίας. Τι είδους νομιμότητα είναι αυτή;

28.10.2016
efsyn.gr