Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα (Σε τίτλους)

20:53 | 10 Μάιος. 2016
Οι δέκα πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας με μία ματιά.
1. Eνας συμβιβασμός εκατέρωθεν «μη ήττας», μια τυπική ευρωπαϊκή ανακωχή, κι ένα ακόμη ανοιχτό – έστω και κοινωνικά αιματηρό – πολιτικό στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα: Η χθεσινή «προσυμφωνία» με τους δανειστές στο Eurogroup δεν έφερε τη ριζοσπασπιστική υπέρβαση, διέσωσε όμως τον ζωτικό πολιτικό χώρο που είχαν ανάγκη αμφότερες οι πλευρές. Ως βήμα «σημαντικής προόδου στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης» χαρακτήρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup. Την ικανοποίηση του για την απόφαση του Eurogroup με την οποία «επισφραγίστηκε μια θεμελιώδης αλλαγή της εικόνας για τη χώρα» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο ο Πάνος Καμμένος προσήλθε με ένα δώρο για τον πρωθυπουργό. Δύο γραβάτες, μια και η συζήτησε για το χρέος ξεκίνησε.
2. Το «προοίμιο συμφωνίας» στο χθεσινό Eurogroup βάζει τέλος στα σενάρια για νέο θερινό θρίλερ με τους δανειστές και, μαζί, διαγράφει οριστικά και τις όποιες επιδιώξεις ή εισηγήσεις για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Κυρίαρχη θέση στην ατζέντα Τσίπρα έχει ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης – ένας ανασχηματισμός που, ουσιαστικά, έχει προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από τον περασμένο Σεπτέμβριο κιόλας και επιβεβαιώθηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο πριν από το Πάσχα.
3. Με αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους Ελλήνων που περιλαμβάνονται στα Panama Papers και εξειδικευμένα, πλέον, αιτήματα δικαστικής συνδρομής, τόσο στις Αρχές του Παναμά, όσο και στις κυπριακές Αρχές, εντατικοποιούν τις έρευνές τους οι οικονομικοί εισαγγελείς. Σε μία πρώτη αντίδραση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας και η σύζυγός του Ευτυχία Κουτσουρέλη των οποίων τα ονόματα περιλαμβάνονται στα Panama Papers, σε ανακοίνωση τους τονίζουν ότι όλες οι δραστηριότητες που αναφέρονται σε αυτά έχουν δηλωθεί στις ελληνικές αρχές.
4. Σχεδόν οι μισοί πολίτες σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως θα κάνει η Μεγάλη Βρετανία τον Ιούνιο.
5. Με το μάθημα της έκθεσης ξεκινούν τη Δευτέρα 16 Μαΐου οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Διαβάστε το πρόγραμμα και τις οδηγίες του υπουργείου για τις Πανελλαδικές.
6. Έναν νεκρό και τρεις τραυματίες άφησε πίσω του ο άνδρας που επιτέθηκε νωρίς το πρωί με μαχαίρι σε επιβάτες στον σιδηροδρομικό σταθμό του της πόλης Grafing κοντά στο Μόναχο. Τοξικοεξαρτημένος και με ψυχολογικά προβλήματα είναι τελικά ο δράστης της επίθεσης.
7. Οι Podemos συμμαχούν με την Ενωμένη Αριστερά για τις νέες βουλευτικές εκλογές της 26ης Ιουνίου στην Ισπανία.
8. Η γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών Reebok παρουσίασε μια ειδική έκδοση γνωστού αθλητικού παπουτσιού της για την 68η επέτειο της «Ημέρας Ανεξαρτησίας» του Ισραήλ. Πάνω στο παπούτσι αναγράφεται «Ισραήλ 68» και σύμφωνα με την Jerusalem Post η πώληση  των συλλεκτικών μοντέλων θα πραγματοποιηθεί μέσω της σελίδας της Reebok στο Facebook.
9. Αν ονειρεύεστε να ζήσετε το δικό σας παραμύθι τότε ίσως πρέπει να μετακομίσετε στο χωριό Giethoorn. Είναι γνωστό ως η «Βενετία της Ολλανδίας» και αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς πρόκειται για ένα χωριό που δεν έχει δρόμους
10. Τζούντιθ Μπάτλερ, η γυναίκα που σημάδεψε τη σύγχρονη φεμινιστική θεωρία σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο tvxs.gr.

Αποφύγαμε το ατύχημα…

Τι είδους κυβέρνηση, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ…
Στην ερώτηση της Σίας Κοσιώνη, αν μιλάμε για θρίαμβο, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται τα κυβερνητικά στελέχη, ο διευθυντής της Καθημερινής, Αλέξης Παπαχελάς απάντησε: Δεν πρόκειται βεβαίως για θρίαμβο. Απλώς αποφύγαμε το ατύχημα και είναι όλοι χαρούμενοι.
Στην…
επόμενη ερώτηση για το τι είδους κυβέρνηση είναι αυτή, ο Παπαχελάς έδωσε μία εύστοχη απάντηση: Είναι μια Αριστερή κυβέρνηση, που δεν φοβίζει τους Ευρωπαίους, καθώς έχει την δυνατότητα, που δεν είχαν οι Δεξιές και Κεντροδεξιές κυβερνήσεις, να περνάει με σχετική ευκολία την πολιτική της στον κόσμο.
Και όσον αφορά στον Τσίπρα, κάποιοι Ευρωπαίοι ποντάρουν πάνω του, καθώς πιστεύουν ότι οδηγεί σε σταθερότητα την χώρα…

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                 από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (10.05.16)

Εκλογές τέλος, και στο… βάθος ανασχηματισμός

Tvxs Ρεπορτάζ 07:36 | 10 Μάιος. 2016
Τελευταία ανανέωση 12:27 | 10 Μάιος. 2016
Το «προοίμιο συμφωνίας» στο χθεσινό Eurogroup βάζει τέλος στα σενάρια για νέο θερινό θρίλερ με τους δανειστές και, μαζί, διαγράφει οριστικά και τις όποιες επιδιώξεις ή εισηγήσεις για άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Οι πρόωρες εκλογές άλλωστε, παρ’ ότι «έπαιξαν» ως διαπραγματευτικό χαρτί, ουδέποτε εντάχθηκαν σοβαρά στον στρατηγικό σχεδιασμό του Μαξίμου που εξακολουθεί να έχει ως βασική στόχευση την – κατά το δυνατόν τουλάχιστον – εξάντληση της τετραετίας.
Ως εκ τούτου, η διαγραφόμενη ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου ακυρώνει το βασικό – και μάλλον βιαστικό ― αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για «εκλογές εδώ και τώρα» και εξαναγκάζει την αντιπολίτευση σε επαναπροσδιορισμό στρατηγικής.
Προκειμένου, δε, να κάνει όσο πιο δύσκολο γίνεται αυτό τον επαναπροσδιορισμό το Μαξίμου θα επιχειρήσει να «μηδενίσει» το κοντέρ και να κερδίσει καθαρό πολιτικό χρόνο προκειμένου να ξεδιπλώσει το δίπολο της δικής της ανασυγκρότησης και του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» ― ήτοι, το εθνικό σχέδιό της για την ανάπτυξη και τα αντίμετρα «κοινωνικής δικαιοσύνης» κόντρα στο Μνημόνιο.

...γιά τίς αλλαγές και τίς αποχωρήσεις...

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στους Έλληνες των Panama Papers από οικονομικούς εισαγγελείς

Panama Papers


tvxs.gr 13:25 | 10 Μάιος. 2016
Τελευταία ανανέωση 14:51 | 10 Μάιος. 2016
Με αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους προσώπων που περιλαμβάνονται στα Panama Papers και εξειδικευμένα, πλέον, αιτήματα δικαστικής συνδρομής, τόσο στις Αρχές του Παναμά, όσο και στις κυπριακές Αρχές, εντατικοποιούν τις έρευνές τους οι οικονομικοί εισαγγελείς.
Με βάση τα «ελληνικού ενδιαφέροντος» στοιχεία των Panama Papers, που δημοσιοποιήθηκαν αργά χθες το βράδυ με την ευθύνη της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, ICIJ, οι οικονομικοί εισαγγελείς, Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ετοιμάζουν εξειδικευμένα αιτήματα δικαστικής συνδρομής παροχής πληροφοριών για Έλληνες φορολογούμενους, εκπροσώπους, δικαιούχους, κ.ά, υπεράκτιων εταιρειών και ιδρυμάτων, πελατών της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca.
Ήδη, πριν από τη χθεσινή δημοσιοποίηση των αρχείων, ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Παναγιώτης Αθανασίου είχε δώσει εντολή ενδελεχών οικονομικών ελέγχων για εμπλεκόμενα πρόσωπα, στο πλαίσιο των οποίων διενεργήθηκαν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στα σπίτια και σε επαγγελματικούς χώρους όσων ερευνώνται. Επίσης, έχουν ζητηθεί, μέσω δικαστικής συνδρομής, στοιχεία από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και αρχείων από τις κυπριακές Αρχές, αφού φαίνεται να προκύπτει εμπλοκή Ελλήνων φορολογουμένων και σε «κυπριακού ενδιαφέροντος» υπεράκτιες εταιρείες που έκαναν χρήση των υπηρεσιών της παναμέζικης δικηγορικής εταιρείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αυτοί είναι οι Έλληνες των Panama Papers
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα από την Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), στα αρχεία εμφανίζονται περίπου 220 υπεράκτιες εταιρείες ελληνικού ενδιαφέροντος με εμπλεκόμενους, είτε δικαιούχους, είτε στελέχη, είτε διαχειριστές τους, περίπου 400 πρόσωπα. Αντίστοιχα, οι κυπριακού ενδιαφέροντος εταιρείες ξεπερνούν τις 6.000, ενώ τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε αυτές είναι περισσότερα από 3.500.

Deutsche Welle : «Ανακούφιση» στη Γερμανία για τα αποτελέσματα του Eurogroup...

«Ανακούφιση» στη Γερμανία για τα αποτελέσματα του Eurogroup - Media

Τα γερμανόφωνα ΜΜΕ υποδέχονται με ανακούφιση τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, τα οποία δρομολογούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης και...
τη συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Με τίτλους όπως: «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξετάζουν μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» (tagesspiegel), «Σε απόσταση αναπνοής η νέα βοήθεια για την Ελλάδα» (tagesschau), «Φως στην άκρη του τούνελ του ελληνικού δράματος» (DW), «Άνοιξε η συζήτηση για το χρέος» (Neue Zürcher Zeitung), «Η αμφιλεγόμενη συμφωνία τούρμπο στο χθεσινό Εurogroup» (Die Welt), τα γερμανικά και γερμανόφωνα μέσα ενημέρωσης υποδέχονται τα αποτελέσματα της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για την πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Ενδεικτικό το δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt : «Το νέο στοιχείο είναι ότι οι χώρες της ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, είναι έτοιμες να συζητήσουν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και μάλιστα άμεσα, πριν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Αθήνα. Μέχρι τις 24 Μαΐου η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης θα προετοιμάσει τις τεχνικές λεπτομέρειες. Πολλά όμως από αυτά είναι αντίθετα σε αυτά που επιθυμούσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προέκρινε την ψήφιση και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων πάντα υπό την εποπτεία των θεσμών. Και μετά, ενδεχομένως, να ακολουθούσε συζήτηση για ελάφρυνση».

Κλείνει η συζήτηση για την Ελλάδα πριν το βρετανικό δημοψήφισμα
Για τη στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τα γερμανικά πρακτορεία ειδήσεων σημειώνουν ότι: «Ο Β. Σόιμπλε δεν έκανε δηλώσεις μετά την, ασυνήθιστα σύντομη, συνεδρίαση του Eurogroup. Είπε μόνο ότι “προχωρήσαμε σε σημαντικό βαθμό“. Ως γνωστόν δεν θεωρεί αναγκαία μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Από την άλλη πλευρά όμως η ελάφρυνση αποτελεί προϋπόθεση για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και ο γερμανός υπουργός επιθυμεί την συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής».

Χαρακτηριστικό και το δημοσίευμα της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung: «Αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία τέλη Μαΐου, η επόμενη εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί πριν τον Ιούλιο, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εξυπηρετήσει παλαιότερα χρέη. Εκτός αυτού, και αυτό είναι το σημαντικότερο, θα έκλεινε η δημόσια συζήτηση για την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ».
από : Deutsche Welle

Κομισιόν: Στο Eurogroup σημειώθηκε σημαντική πρόοδος για την Ελλάδα...


Έχει τεθεί το πεδίο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο, ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους, εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Όπως τόνισε...
η Annika Breidthardt, "στο χθεσινό Eurogroup σημειώθηκε σημαντική πρόοδος προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος".
"Μαζί με την ψήφιση (την Κυριακή) της σημαντικής νομοθεσίας από την ελληνική Βουλή, το πεδίο έχει πλέον τεθεί για να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την πρώτη αξιολόγηση", δήλωσε χαρακτηριστικά.
"Μετά την πλήρη εφαρμογή των prior actions από τις αρχές, το Eurogroup είναι έτοιμο να υποστηρίξει την εκταμίευση της επόμενης δόσης", σημείωσε η Breidthardt.
Σημείωσε ακόμη ότι "η Κομισιόν θα συμμετέχει ενεργά στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και θα υποβάλει έκθεση σχετικά με τη συμμόρφωση, μόλις έχουν ολοκληρωθεί οι prior actions. Θα βοηθήσουμε επίσης στην επικείμενη συζήτηση για τα μέτρα του χρέους".
 

Το φαινόμενο Μιχελογιαννάκη...


Ισως να μην έχετε προσέξει πώς ψήφισε ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Και πώς να το έχετε προσέξει αφού την ώρα της ψηφοφορίας ο κ. Μιχελογιαννάκης...
κρύφτηκε πίσω από μια κολόνα της αίθουσας της Ολομέλειας (για να μην τον... πιάνει η κάμερα) και πέταξε ένα αχνό «Ναι σε όλα». Τον ρώτησα ευθέως γιατί αυτή τη φορά ψήφισε Μνημόνιο ενώ άλλαξε στο παρελθόν δύο κόμματα (ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ) για να μην ψηφίσει μνημόνια. Και ιδού η απάντησή του, η οποία, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να διδάσκεται σε πανεπιστήμια στο μάθημα της Πολιτικής Επιστήμης: «Εκανα δημοσκόπηση ανάμεσα στους ψηφοφόρους μου και βγήκε με συντριπτική πλειοψηφία ότι πρέπει να ψηφίσω το Ασφαλιστικό» είπε, για να συμπληρώσει ευθύς αμέσως: «Ρώτησα τον κόσμο, βλέπετε...». Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό είχε εξαφανιστεί από τα κανάλια. Ρωτούσε όλο αυτό το διάστημα τον κόσμο «να ψηφίσω ή να μην ψηφίσω;». Πάντως, όπως λέει, δεν τον τύπτει η συνείδησή του επειδή αυτή τη φορά κατάφερε και ψήφισε Μνημόνιο γιατί, όπως έλεγε, «θα μπούμε τώρα στη διαγραφή του χρέους, δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση - άλλωστε, μου είπε ο κόσμος να ψηφίσω...».
ΒΗΜΑτοδότης

Κομισιόν: Θέμα ημερών η συμφωνία για κλείσιμο της αξιολόγησης...


Ως βήμα «σημαντικής προόδου στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης» χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ...
ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ θεσμών και Αθήνας σε τεχνικό επίπεδο, ώστε το Eurogroup να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, εκτιμά η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αννίκα Μπράιτχαρντ, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του Τύπου, στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι μετά τη νομοθέτηση των «σημαντικών» μεταρρυθμίσεων το περασμένο Σαββατοκύριακο και την ολοκλήρωση της νομοθέτησης των προαπαιτούμενων μέσα στις επόμενες μέρες, οι θεσμοί και ελληνικές Αρχές αναμένεται να ολοκληρώσουν τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ αμέσως μετά το Eurogroup είναι έτοιμο να υποστηρίξει την επόμενη εκταμίευση.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η κ. Μπράιτχαρντ επανέλαβε ότι η Κομισιόν θα συμβάλει με την τεχνογνωσία της, ωστόσο εναπόκειται στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τους πιστωτές της Ελλάδας να αποφασίσουν σχετικά.

Τέλος, αναφορικά με το ΔΝΤ, παρέπεμψε στη χθεσινή δήλωση του Eurogroup, όπου σημειώνεται πως «μαζί με τη συμφωνία και την εφαρμογή της δέσμης μέτρων, αυτή η συμφωνία για το χρέος και οι επαρκείς διαβεβαιώσεις χρηματοδότησης από τους Ευρωπαίους εταίρους αναμένεται να επιτρέψουν στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα»...
 

Ο... Αρκάς απαντά με νέο σκίτσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη

H απάντηση


tvxs.gr 10:38 | 09 Μάιος. 2016
Τελευταία ανανέωση 12:54 | 09 Μάιος. 2016
Τον Αρκά επικαλέστηκε και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, στη συζήτηση για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ χρησιμοποίησε ξανά μια γελοιογραφία του γνωστού σκιτσογράφου εξαπολύοντας επίθεση κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
«Ηγέτης είναι αυτός που μπορεί να αποτρέψει μια καταστροφή, η οποία δεν θα ερχόταν αν δεν κυβερνούσε» αναφέρει ο ήρωας του Αρκά, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό «εσείς δεν είστε ικανός ούτε αυτή την καταστροφή να αποτρέψετε», προτρέποντάς τον για άλλη μια φορά να παραιτηθεί!

 











Λίγη ώρα αργότερα ο Αρκάς σχολίασε με νέο σκίτσο του διά του photoshop του Jungle Report τη νέα αναφορά του στη Βουλή από τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πιο τρυφερές μητρικές αγκαλιές της Τέχνης

Ημέρα της Μητέρας


09:56 | 08 Μάιος. 2016
Τελευταία ανανέωση 18:54 | 09 Μάιος. 2016
Ιφιγένεια Κοντού
Όσοι ποιητές κι αν γράψουν... όσοι ζωγράφοι κι αν δημιουργήσουν... όσοι γλύπτες κι αν φιλοτεχνήσουν έργα για τη μητέρα , πάλι λίγα θα είναι...
Στο αφιέρωμα αυτό είναι συγκεντρωμένες μερικές μόνο από τις πιο τρυφερες μητρικές αγκαλιές της Tέχνης.
Κάποια έργα είναι εμβληματικά όπως το μπάνιο της Mary Cassatt ή η χρυσή λουλουδιασμένη  αγκαλιά του Klimt [μέρος από ένα ολόκληρο έργο με τίτλο: «οι ηλικίες της γυναίκας»]. Άλλα ίσως είναι λιγότερο διάσημα.
Αλλά τι σημασία έχει; Κάθε έργο είναι μοναδικό και κάθε έργο είναι σπουδαίο. Όπως και κάθε μητέρα!
(ακολουθούν φωτογραφίες)

Στέλιος Κούλογλου: Η διπλή εξαφάνιση της Ντόρας Μπακογιάννη

Το μήνυμα
tvxs.gr 15:32 | 09 Μάιος. 2016
Τελευταία ανανέωση 22:24 | 09 Μάιος. 2016
Πολιτική χαρακτήρισε την «διπλή εξαφάνιση» - όπως την αποκάλεσε - της Ντόρας Μπακογιάννη από την ψηφοφορία για το ασφαλιστικό αλλά και της είδησης αυτής από τα ΜΜΕ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ3, ο Στέλιος Κούλογλου σημείωσε: «έχουμε σήμερα για παράδειγμα τη διπλή εξαφάνιση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Η κα. Μπακογιάννη ήταν χθες στη συζήτηση για το ασφαλιστικό, μετά έφυγε. Αυτή ήταν μια πολιτική κίνηση. Διαφορετικά θα μπορούσε να στείλει μια επιστολή, αν είχε λόγους, να φύγει στην οποία να αναφέρει την πρόθεσή της να ψηφίσει σύμφωνα με την πολιτική της ΝΔ». 
«Αυτή η πολιτική κίνηση έγινε γιατί οι σοβαροί κύκλοι της ΝΔ γελάνε με την πολιτική που έχει υιοθετήσει ο κ. Μητσοτάκης. Μια πολιτική αντιπολίτευσης που βγαίνει από τα αριστερά στην κυβέρνηση. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα βλέπουν πάλι ένα κλίμα δημαγωγίας και λαϊκισμού, τα «Ζάππεια» σε επανάληψη, και κανένα κόμμα να μην μαθαίνει από το προηγούμενο» τόνισε ο ευρωβουλευτής και πρόσθεσε: 
«Αυτό όμως που μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι έχει αποσιωπηθεί και το γεγονός της εξαφάνισης της κυρίας Μπακογιάννη από τα ΜΜΕ. Η αρνητική αίσθηση και οι επιπτώσεις των μέτρων σε αρκετό βαθμό ενισχύονται λοιπόν από τα πολιτικά παιχνίδια που παίζουν τα ΜΜΕ. Τόσο ισχυρά παιχνίδια που μπορούν να «εξαφανίσουν» μια μεγάλη πολιτικό μιας παράταξης όταν αυτή λέει ή κάνει πράγματα που δεν αρέσουν. Πριν τις εκλογές είχαμε τα ίδια ΜΜΕ να λένε ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει η Δευτέρα Παρουσία». 
* Αργά σήμερα το βράδυ το γραφείο της κυρίας Μπακογιάννη επικοινώνησε με το tvxs.gr για να διευκρινίσει ότι εκείνη αποχώρησε από την ψηφοφορία γιατί αισθάνθηκε αδιαθεσία

Μήνυμα του ΚΚΕ για την «Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης»...

Μήνυμα του ΚΚΕ για την «Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης»

«Η 9η Μάη ήταν και θα είναι η ημέρα - ορόσημο της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, σε πείσμα όλων όσοι προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, για να ξεχάσουν οι λαοί, οι νεότερες γενιές την ...

Αντιφασιστική Νίκη και κυρίως τα ιστορικά διδάγματα που απορρέουν απ' αυτήν» υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τα 71 χρόνια από την μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι, θυσιάστηκαν και έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στο ναζιστικό - φασιστικό ιμπεριαλιστικό «'Αξονα» Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

Επίσης το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής στην δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, που ηγήθηκαν των εθνικοαπελευθερωτικών και αντιφασιστικών κινημάτων και εκφράζει την υπερηφάνειά του για τον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων, που είχαν, όπως τονίζει, ψυχή, αιμοδότη και καθοδηγητή το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

«Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο πρώτος, ήταν αποτέλεσμα των ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα των αγορών, των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που οξύνθηκαν στις συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, βάθυναν την ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη και κατέστησαν και πάλι τη Γερμανία μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη» αναφέρει το ΚΚΕ.

«Οι νικηφόρες μάχες του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ, στο Κουρσκ, στο Λένινγκραντ, μέσα στο Βερολίνο, απέδειξαν την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος, της εργατικής εξουσίας, τα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας» υποστηρίζει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Σήμερα, 71 χρόνια μετά απ' το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης, οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή μας, με «μήλο της έριδος» τις πηγές και τους δρόμους ενέργειας. Αυτό αποδεικνύεται απ' τους δεκάδες τοπικούς και περιφερειακούς πολέμους, απ' τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με θύματα τους λαούς και με χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Επομένως, οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, καθώς μεγαλώνουν οι κίνδυνοι ενός γενικευμένου πολέμου, με εμπλοκή και της Ελλάδας»...
 

Ν.Δ.: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το τέταρτο μνημόνιο...



«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το τέταρτο μνημόνιο», ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για ...
«νέα, επώδυνα και σκληρά μέτρα με τα οποία επιβαρύνει τον ελληνικό λαό εξαιτίας της παταγώδους αποτυχίας της».

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Eurogroup της Δευτέρας, η Ν.Δ. επεσήμανε ότι «όλους τους Έλληνες μας περιμένει, εκτός των άλλων, η αύξηση των έμμεσων φόρων με αλυσιδωτές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο, οι μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου και η άμεση πώληση εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, με προσωρινή εξαίρεση τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας».

Παράλληλα, η Συγγρού τόνισε ότι «θεσπίζεται πρόσθετος προληπτικός μηχανισμός περικοπής μισθών και συντάξεων, εφόσον δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι».

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση του χρέους, η Ν.Δ. σχολίασε ότι «παραπέμπεται για το τέλος του προγράμματος, δηλαδή το 2018, ενώ κατηγορηματικά αποκλείεται κάθε σκέψη για κούρεμα του χρέους».

«Είναι τόσο σκληρά και ταυτόχρονα αναποτελεσματικά αυτά τα μέτρα, που όποιο ψέμα και αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση δεν την πιστεύει πλέον κανείς», κατέληξε η Ν.Δ...
 

Η ανακοίνωση τού ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ γιά τά "ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ"

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
                                  ---
Στις 26 Απριλίου υπεγράφη η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία (ΧΡ. ΚΑΙΡΙΔΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ) για την αποκομιδή των απορριμμάτων του Δήμου μας μετά την ολοκλήρωση του πρώτου διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού που διεξήχθη ποτέ στο Δήμο Μυκόνου και από τους πρώτους πανελλαδικά. Η Δημοτική Αρχή με την ανεξάντλητη υποστήριξη των εργαζομένων του Δήμου, απέδειξε στην πράξη και παρά τις αντιρρήσεις μερίδας της αντιπολίτευσης για τη σκοπιμότητα και προσδοκώντας στην αποτυχία του διαγωνισμού, ότι με συστηματική προσπάθεια και σκληρό αγώνα, ήρθε σε πέρας μία διαδικασία που συνολικά διήρκησε 14 μήνες προκειμένου να ξεπεραστούν συγκρούσεις μεταξύ υποψήφιων αναδόχων, να κερδηθούν δικαστικοί αγώνες και να ληφθούν όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις (Ελεγκτικό Συνέδριο και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, κλπ.).
Η διάρκεια της σύμβασης είναι για 2 συν 1 έτη και ενδεικτικά το αντικείμενο του Αναδόχου περιλαμβάνει Αποκομιδή Αστικών Απορριμμάτων, Χειρωνακτικό Οδοκαθαρισμό, Μηχανική Οδοσάρωση, Πλύσιμο Κάδων Απορριμμάτων, Αποκομιδή Ογκωδών Αντικειμένων & Απορριμμάτων και Καθαρισμό Δημοτικών Τουαλετών. 

Στο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί και γραμμή επικοινωνίας τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης δημοτών / πολιτών για την άμεση ανταπόκριση των αιτημάτων τους. 
Η Δημοτική Αρχή συνεπής στον προγραμματισμό της και στην προσπάθεια επίλυσης αυτού του τόσο κρίσιμου ζητήματος για τον τόπο μας και την εικόνα του νησιού μας, προχωράει στο αμέσως επόμενο διάστημα στον καθαρισμό των παραλιών, στην τοποθέτηση νέων κάδων απορριμμάτων, στην κυκλοφορία 2 νέων σύγχρονων απορριμματοφόρων και στην υπογραφή της σύμβασης λειτουργίας του ΧΥΤΑ από ιδιώτη ανάδοχο με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ένα αίτημα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το οποίο ο Δήμος μας έχει απειληθεί με δυσθεώρητο πρόστιμο. Για πρώτη φορά λοιπόν γυρνάμε σελίδα στα ζητήματα περιβάλλοντος του νησιού μας και συνεχίζουμε τον αγώνα με συμμάχους εσάς, για την ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων της Μυκόνου, προσβλέποντας σε μια πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων φιλικότερη στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Τηρούμε τις υποσχέσεις μας, ζούμε δίπλα σας.

ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

«Αποτυπώθηκε ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους» είπε ο Τσίπρας στον Παυλόπουλο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/05/2016 20:58 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 09/05/2016 22:20 |
«Αποτυπώθηκε ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους» είπε ο Τσίπρας στον Παυλόπουλο
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Την εκτίμηση ότι η απόφαση του Eurogroup για την αξιολόγηση και τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους αποτελεί θετικό μήνυμα για τις αγορές, τους επενδυτές και τον ελληνικό λαό, που «δικαιούται μια καλή είδηση», καθώς τόσο έχει ταλαιπωρηθεί «ίσως και άδικα» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ενημέρωση που παρείχε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το βράδυ της Δευτέρας.

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμαναν την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα, παρατηρώντας ότι ίσως δεν είναι τυχαίο που σήμερα είναι η Ημέρα της Ευρώπης και η αλληλεγγύη είναι μια αναντικατάστατη αξία της ΕΕ.
Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός αποδεικνύουν την αταλάντευτη απόφασή τους να πορευθούν εντός της ΕΕ, υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Αναλυτικότερα, κατά τη σύντομη συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι επισκέπτεται αργά το βράδυ τον Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά «είναι για καλό».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για θετική έκβαση του Eurogroup για την ελληνική πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα, στη βάση των ελληνικών προτάσεων, ενώ παράλληλα στην απόφαση του Eurogroup αποτυπώνεται ο οδικός χάρτης για την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους.
Πρόκειται για ένα «θετικό μήνυμα προς τις αγορές, τους επενδυτές και τον ελληνικό λαό, ειδικά για τα μεσαία και πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος, και δικαιούνται μια καλή είδηση», όπως είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης από την πλευρά των ευρωπαίων και παρατήρησε ότι ίσως να μην είναι τυχαίο που σήμερα είναι η Ημέρα της Ευρώπης. Η αλληλεγγύη είναι μια αξία αναντικατάστατη για την Ευρώπη, ανέφερε.
Υπογράμμισε, δε, ότι πρόκειται για μια ένδειξη αλληλεγγύης αναγκαία απέναντι σε έναν λαό που ταλαιπωρήθηκε «ίσως και άδικα».
Ο ίδιος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς σε ολόκληρη τη δύσκολη διαδρομή στήριξε αταλάντευτα την ανάγκη διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων του λαού.
Όπως είπε, ήδη ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα του Eurogroup και σημείωσε ότι θα είναι στη διάθεσή τους για περαιτέρω διευκρινίσεις, όταν καθοριστούν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, δηλαδή μετά το Eurogroup της 24ης Μαΐου, προκειμένου «να ανοίξει ένας διάλογος στον τόπο με θετικό πρόσημο, καθώς θα κοιτάζουμε μπροστά πλέον».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση και σημείωσε με τη σειρά του το γεγονός ότι σήμερα είναι η Ημέρα της Ευρώπης και πως η Ευρώπη δείχνει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα.
Τόνισε, δε, ότι παράλληλα η Ελλάδα αποδεικνύει πως μένει αταλάντευτα στην πορεία της εντός της ΕΕ και πως οι εταίροι της αναγνωρίζουν την απόφασή της αυτή.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος παρατήρησε ότι ήταν πολύ σημαντικό που ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, σημειώνοντας ότι κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως η παραμονή στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ήταν απόφαση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, η οποία επιπλέον επικυρώθηκε από τον ελληνικό λαό στις τελευταίες εκλογές.
Είναι σημαντικό, επισήμανε, ότι αυτή τη στιγμή η σημαντική πλειοψηφία του ελληνικού λαού συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, παρά τις δυσκολίες.
Για τα αποτελέσματα του Eurogroup ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και τους αρχηγούς των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης Στ. Θεοδωράκη, Δ. Κουτσούμπα, Φ. Γεννηματά, Β. Λεβέντη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προτού μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο και τους δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Αύριο Τρίτη στις 13:00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό τον Πρωθυπουργό.

tanea.gr

Eurogroup : Οι όροι για να κλείσει η αξιολόγηση – Και οι μισθοί στον «αυτόματο κόφτη»

tvxs.gr 21:26 | 09 Μάιος. 2016
Σήμα  για επισφράγιση του τελικού deal με τους δανειστές και ολοκλήρωσης της αξιολόγησης στο  Εurogroup της 24ης Μαίου έστειλαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.
Το σχέδιο συμφωνίας, που περιέγραψε ο Γερούν Νταίσελμπλουμ και περιγράφεται στο επίσημο ανακοινωθέν του έκτακτου Eurogroup των Βρυξελλών, βασίζεται σε τρεις άξονες και επίσης τρία στάδια:
* Την εφαρμογή του γνωστού πακέτου μέτρων των 5,4 δις ευρώ καθώς και των επιπλέον παραμετρικών παρεμβάσεων (αύξηση έμμεσων φόρων)
* Τη νομοθέτηση έως τις 24 Μαίου του λεγόμενου «Αυτόματου Μηχανισμού» διόρθωσης και εν συνεχεία, αφού κλείσει η αξιολόγηση
* Την έναρξη της μακράς συζήτησης για το χρέος με ορίζοντα εφαρμογής της τελικής λύσης το 2018.


Ο δημοσιονομικός κόφτης
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Εurogroup, o Μηχανισμός Διόρθωσης – ο λεγόμενος και «δημοσιονομικός κόφτης» - θα θέτει σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα εάν διαπιστώνεται...

Το καλό και το κακό σενάριο για το χρέος

Οι προβλέψεις
tvxs.gr 19:47 | 09 Μάιος. 2016
Τελευταία ανανέωση 19:48 | 09 Μάιος. 2016
Με... αρκούντως θολές ασκήσεις επί χάρτου φαίνεται πως ξεκινά η συζήτηση μεταξύ των πιστωτών για το ελληνικό χρέος – ασκήσεις, στις τεράστιες αποκλίσεις προβλέψεων που περιλαμβάνει η ανάλυση βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού άξονα δανειστών.

Η ανάλυση βιωσιμότητας (Debt Sustainability Analysis), που εκπονήθηκε από τους ευρωπαίους δανειστές και διέρρευσε στην  Wall Street Journal, περιλαμβάνει τέσσερα σενάρια για το ελληνικό χρέος: Το «καλό», το «κακό» και... δύο ακόμη ενδιάμεσα.
Με βάση το «καλό» - αλλά λιγότερο πιθανό – σενάριο, το ελληνικό χρέος μπορεί να μειωθεί μόλις στο 62,6% έως το έτος 2060. Σύμφωνα με το «κακό σενάριο» - που επίσης συγκεντρώνει χαμηλές πιθανότητες – θα μπορούσε έως το ίδιο έτος να εκτοξευτεί στο 258,3% του ΑΕΠ.
 
Το «βασικό σενάριο»
Το πιθανότερο, το λεγόμενο «βασικό σενάριο», προβλέπει ότι...