Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου

Τσίπρας: Δεν θα παίζουμε τις κουμπάρες, λύση στο Eurogroup αλλιώς έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

 ΒΙΝΤΕΟ...
Καταγγέλλοντας ανοιχτά πολιτικά σκοπιμότητες ενώπιον του Ντόναλντ Τουσκ και ζητώντας έκτακτη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης εάν δεν υπάρξει λύση για την αξιολόγηση στο έκτακτο  Eurogroup  της Παρασκευής, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί την τελική αντεπίθεση στην - πολλαπλώς ναρκοθετημένη - αρένα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.
Με το αίτημα για έκτακτη σύνοδο κορυφής ενδεχομένως και πριν από το Πάσχα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να στείλει διπλό μήνυμα: Αφενός να καταδείξει ότι η συμφωνία είναι πλέον υπόθεση αμιγώς πολιτική, και δη σε ανώτατο επίπεδο, και αφ' ετέρου να σπάσει το blame game των δανειστών εγκαλώντας τους ευθέως για πολιτικές σκοπιμότητες.Τις εν λόγω σκοπιμότητες ο πρωθυπουργός τις απέδωσε, χωρίς μεν να τους κατονομάσει αλλά φωτογραφίζοντάς τους καθαρά, στο ΔΝΤ και στο Βερολίνο, ενώ στη πράξη εκείνο που επιδιώκει είναι να κλιμακώσει την πίεση για άμεση και πολιτική λύση.Από την πλευρά του, και μετά από συνάντηση που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον έλληνα πρωθυπουργό. Προσπάθησε, ωστόσο, επιμελώς να εκπέμψει στίγμα αισιοδοξίας τονίζοντας επανειλημμένα ότι βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στη λύση.
Τσίπρας: Οχι άλλα παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού
«Δεν θα παίζουμε τις κουμπάρες. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρόκειται για το μέλλον ενός λαού. Τόσο εγώ όσο και η ελληνική κυβέρνηση δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για πολύ ακόμη, παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού και παιχνίδια σε βάρος της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας για να προσθέσει με νόημα ότι «κάποιοι διαρκώς μετακινούν τα γκολπόστ».
Χαρακτηρίζοντας, δε, «αμετανόητους» ορισμένους από τους δανειστές και αποδίδοντάς τους σκόπιμες καθυστερήσεις, δήλωσε:

Süddeutsche Zeitung : Ο Σουλτς οφείλει να αλλάξει τη γραμμή του Βερολίνου έναντι της Αθήνας

Ο Σουλτς κερδίζει σε δημοτικότητα επειδή στη συνείδηση των ψηφοφόρων δεν ταυτίζεται με τον μεγάλο συνασπισμό. Που σημαίνει ότι καλείται να διορθώσει λάθη που έκανε ο μεγάλος συνασπισμός.
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
Μοιάζουν σαν να έχουν αποκτήσει χαρακτήρα επαναλαμβανόμενου τελετουργικού των τελευταίων επτά χρόνων οι ατέλειωτες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς για να κλείσει κάθε φορά κάποια αξιολόγηση. Κι αυτό την τελευταία στιγμή, την ώρα που όλα φαίνονται να έχουν χαθεί και να οδηγείται η χώρα στον οικονομικό γκρεμό.
Μόνο που φέτος έχει έρθει η χρονιά που θα κριθεί εκλογικά η μακροημέρευση της Άγκελα Μέρκελ στο θώκο της καγκελαρίας, χωρίς να καταφέρει ο μεγάλος συνασπισμός να δώσει λύση στο «ελληνικό δράμα» πριν ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία. Τα βλέμματα, κυρίως αυτά των Αθηνών, στρέφονται αναπόδραστα στον Μάρτιν Σουλτς. Διαθέτει εναλλακτικές ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών;
Μια σύντομη αναδρομή στα πεπραγμένα επιφανών Χριστιανοδημοκρατών, όπως η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, δείχνει ότι η γερμανική πολιτική στο ελληνικό ζήτημα σφραγίστηκε από βαθιά δυσπιστία απέναντι στην Αθήνα αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, παρατηρεί σε άρθρο γνώμης η Süddeutsche Zeitung, υπενθυμίζοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος που το Βερολίνο ζήτησε να συσταθεί εκτός ευρωπαϊκών συμφωνιών ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και επέμενε στη συμμετοχή του ΔΝΤ στα ελληνικά προγράμματα διάσωσης.
Όλα αυτά δεν εμπόδισαν την καταστροφή της Ελλάδας. Με αυτό το δεδομένο ο υποψήφιος του SPD δεν έχει εναλλακτική από το να αλλάξει την πολιτική γραμμή πλεύσης του Βερολίνου στο ελληνικό ζήτημα, σημειώνει ο Γερμανός σχολιαστής. Ο Σουλτς κερδίζει σε δημοτικότητα επειδή στη συνείδηση των ψηφοφόρων δεν ταυτίζεται με τον μεγάλο συνασπισμό. Που σημαίνει ότι καλείται να διορθώσει λάθη που έκανε ο...

Κομισιόν: Σύγκλιση σε βασικά θέματα της αξιολόγησης.

Βρυξέλλες,
Του Νίκου Μπέλλου
«Σύγκλιση» σε βασικά θέματα της αξιολόγησης μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης διαπιστώνει η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ αξιωματούχων της Ευρωζώνης και της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Άνικα Μπράιντχαρντ, η συνάντηση οργανώθηκε από τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ενώ έλαβαν μέρος ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και αξιωματούχοι των άλλων θεσμών μαζί με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.
Η συνάντηση ήταν «πολύ καλή», είπε, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν εκτιμά πως υπάρχει σύγκλιση σε βασικά θέματα της αξιολόγησης και ελπίζει ότι στο Εurogroup της Μάλτας, την Παρασκευή, θα καταγραφεί αξιοσημείωτη πρόοδος.
Με δεδομένο πλέον ότι το ορόσημο για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας στη Μάλτα χάθηκε, νέος στόχος είναι τώρα, όπως ανέφερε την Τρίτη αξιωματούχος της Ευρωζώνης, μια προσέγγιση που θα επιτρέψει την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017  
naftemporiki.gr

Αποφυλακίζεται ο Τσοχατζόπουλος

Εγγύηση 200.000 ευρώ για Τσοχατζόπουλο - αδυναμία καταβολής επικαλούνται οι συνήγοροί του

Την αποφυλάκιση του Ακη Τσοχατζόπουλου, με οριακή πλειοψηφία τριών ψήφων υπέρ έναντι δύο κατά, αποφάσισε, κάνοντας δεκτή την εισαγγελική πρόταση, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών σε δεύτερο βαθμό με βασικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό.
Το δικαστήριο αποφυλάκισε τον πρώην υπουργό για λόγους υγείας, μετά από πέντε χρόνια παραμονής του στη φυλακή.
Επέβαλε, ωστόσο, σειρά περιοριστικών όρων. Μεταξύ άλλων, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, υποχρέωση καταβολής 200 χιλιάδων ευρώ ως εγγύηση, υποχρέωση να διαμένει σε συγκεκριμένη διεύθυνση, παράδοση διαβατηρίου, απαγόρευση χρήσης πλωτών η άλλων μέσων κλπ.
Οι συνήγοροί του υπέβαλαν αίτημα για μείωση της εγγύησης, επικαλούμενοι αδυναμία του πρώην υπουργού να πληρώσει και αφήνοντας να εννοηθεί, ότι όταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος θα βγεί από το νοσοκομείο, ενδέχεται η απόφαση αποφυλάκισης, λόγω ελλείψεως χρημάτων για την εγγύηση, να μην μπορεί να εφαρμοστεί. 
«Καθίσταται η απόφαση σας ανεφάρμοστη. Εφόσον δεν μπορει να καταβληθεί η εγγυοδοσία επιστρέφει στις φύλακές», ηταν η αντίδραση του συνηγόρου του πρώην υπουργού, καθηγητή Λεωνίδα Κοτσαλή.
Ο ίδιος ο Τσοχατζόπουλος δεν ήταν παρών στο δικαστήριο καθώς νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και βρίσκεται σε μετεγχειρητικό στάδιο.
Η εισαγγελική πρόταση

Μίλτος, Μύκονος και πρόσφυγες...

Όταν ο υπεύθυνος μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ χάνει τη μπάλα...
Μίλτος, Μύκονος και πρόσφυγεςΈλα ρε φίλε, αγωνία στις Βρυξέλλες; Μιλάμε τώρα για αγωνία στις...
Βρυξέλλες, όχι για αγωνία στις κερκίδες της Τούμπας ή του Καραϊσκάκη ή της Λεωφόρου, να σου κόβεται το αίμα, να σε καβαλάει η ανατριχίλα, να σου παγώνει το μέτωπo και να σε τρώει ο πυρετός. Κι επειδή βεβαίως η ενημέρωση η δημοσιογραφική προέρχεται από τους «κύκλους» της κάθε πλευράς, παπάρια (συγγνώμη αμελέτητα) ενημέρωση έχουμε για όλα όσα γίνονται και λέγονται πίσω από κλειστές πόρτες. Εκτός κι αν έχετε την εντύπωση ότι ο Σόιμπλε είναι όλη την ώρα με το τηλέφωνο στο χέρι και μπριφάρει τα αηδόνια της ελληνικής TV…

Αφήνω λοιπόν πίσω την αγωνία στις Βρυξέλλες, προσπερνώ το παραλήρημα του Αμβροσίου Λενή για τον Μπελογιάννη (δεν έχει καν πλάκα ο άφρων γέρων), αρνούμαι να σχολιάσω τον αφοδεύοντα ληστή (θα με απολύσει ο Χατζής, έτσι κι ανοίξω το στόμα μου) κι αποφασίζω εν τέλει να το ξαλεγράρω λίγο με Μίλτο Βαρβιτσιώτη. Ο οποίος Μίλτος Βαρβιτσιώτης πήγε στο «ΟΛΑ» κι έδωσε ρεσιτάλ για μια ακόμη φορά. Διότι έτσι είναι ο σολίστας ο σπουδαίος, παντού  θα δώσει τον καλύτερο του εαυτό, για να ικανοποιήσει τους θαυμαστές του και (κυρίως, εδώ που τα λέμε στην περίπτωση του Μίλτου) τις θαυμάστριές του!

Μην τα πολυλογώ όμως, η επίδειξη ανετίλας ξεκίνησε φυσικά με ένα σχόλιο για τη Μύκονο. Όπου ο πρώην Υπουργός δήλωσε ευθαρσώς:

Σκληρή ανακοίνωση τού ΣΥΡΙΖΑ γιά τή στάση των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και της Εύας Καϊλή...

ΣΥΡΙΖΑ: Αθλιότητες ΝΔ και Καϊλή...

στο ευρωκοινοβούλιο...
Σε μια σκληρή ανακοίνωση προέβη η Κουμουνδούρου στηλιτεύοντας τη στάση των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της Εύας Καϊλή στη συζήτηση για την αξιολόγηση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η Μαρία Σπυράκη αμφισβήτησε τα στοιχεία της Κομισιόν, ενώ  ο Γιώργος Κύρτσος μίλησε για ευθύνη της κυβέρνησης αναφορικά με την καθυστέρηση στην αξιολόγηση. Προσθέτει ότι η Εύα Καϊλή κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι συμπαρίσταται στην ελληνική κυβέρνηση.
«Είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι νομίζουν πως, συμμαχώντας με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Σόιμπλε, θα γίνουν αρεστοί στον ελληνικό λαό» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:  
Δεν προκαλεί έκπληξη, πλέον, η πλήρης ταύτιση της ΝΔ με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών, η οποία που εκφράστηκε και κατά τη συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  την περασμένη Τρίτη. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, αλλά και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, δεν δίστασαν να αποκαλύψουν πως αυτό που τους νοιάζει δεν είναι η πορεία της οικονομίας και της ίδιας της χώρας, αλλά η πτώση της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι στηρίζουν την κυβέρνηση!
Συγκεκριμένα, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Σπυράκη αμφισβήτησε τα στοιχεία της Κομισιόν που παρουσίασε ο Π. Μοσκοβισί για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, φτάνοντας στο σημείο να αναρωτηθεί αν η Κομισιόν «ελέγχει στα αλήθεια την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών»! Στο ίδιο μήκος κύματος, o ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ. Κύρτσος, ισχυρίστηκε πως η ευθύνη για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ανήκει «στην ελληνική κυβέρνηση».
Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευα Καϊλή δεν είχε κάποιο πρόβλημα να κατηγορήσει ευθέως την Κομισιόν ότι συμπαρίσταται στην ελληνική κυβέρνηση: «Εκτός από το να κατηγορείτε το ΔΝΤ και το Συμβούλιο αλλά και να καλύπτετε τον Τσίπρα και την εθνικολαϊκιστική κυβέρνησή του [...]!».
Οι παραπάνω αθλιότητες είναι ενδεικτικές του θράσους των πρώην κυβερνητικών συνεταίρων να παρουσιάζονται ως σωτήρες, τη στιγμή που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Είναι βαθιά νυχτωμένοι όσοι νομίζουν πως, συμμαχώντας με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ και του Σόιμπλε, θα γίνουν αρεστοί στον ελληνικό λαό...

efsyn.gr

Τά ίδια τής ...συχωρεμένης...

Ο Σόιμπλε είναι κρυμμένος στη ντουλάπα
                       ***
Το σκηνικό δυστυχώς επαναλήφθηκε χθες: όπως και στη προηγούμενη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα στο Ευρωκοινοβούλιο, η ΝΔ έριξε όλα τα βάρη στην ελληνική κυβέρνηση. Παρότι, ειδικά στη χθεσινή συγκέντρωση, οι ομιλητές όχι μόνο επαίνεσαν την ελληνική πλευρά για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και τα θετικά πρόσημα στην οικονομία, αλλά κατηγόρησαν ευθέως τους πραγματικούς υπεύθυνους για την καθυστέρηση της αξιολόγησης: το Βερολίνο και το ΔΝΤ.
Ακόμη και οι συντηρητικοί βουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και η ΝΔ, προτίμησαν να αναφερθούν σε γενικότερες αδυναμίες της χώρας, όπως πχ ότι δεν φορολογείται επαρκώς το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο. Μόνο οι ομιλητές από την ελληνική αντιπολίτευση έστρεψαν τα πυρά τους εναντίον της κυβέρνησης. Μάλιστα σε σχετική ερώτηση, ένας βουλευτής της ΝΔ δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι για την καθυστέρηση δεν ευθύνεται ούτε ο Σόιμπλε ούτε το ΔΝΤ αλλά η ελληνική κυβέρνηση.
Άλλοι βγήκαν στη Κομισιόν και τον επίτροπο Μοσκοβισί, από «τα δεξιά»: τι άλλο κάνετε «από  το να κατηγορείτε το ΔΝΤ και το Συμβούλιο αλλά και να καλύπτετε τον Τσίπρα και την εθνικολαϊκιστική κυβέρνησή»,αναφώνησε η η κυρία Καιλή, που μάλιστα ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον κ. Μοσκοβισί! Και όλα αυτά ενώ η γαλλική εφημερίδα Le Soir αποκάλυπτε έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ καθυστερεί επίτηδες την αξιολόγηση ενώ ο Πολ Τόμσεν προβάλλει συνεχώς νέες απαιτήσεις.
Πίσω από τον τελευταίο κρύβεται ο Σόιμπλε, που μετά τις κατηγορίες που δέχθηκε ότι συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας έβαλε άλλους να μιλούν για λογαριασμό του. Αυτό δεν ξέφυγε από τους ομιλητές, Πράσινους και Σοσιαλδημοκράτες, που για πρώτη φορά τον έβαλαν στο στόχαστρο της κριτικής τους. Στη πραγματικότητα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κρύβεται στη ντουλάπα, όπως ο ληστής στο Παλαιό Φάληρο. Η αντιπολίτευση κάνει ότι δεν τον βλέπει, ακριβώς τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται ένα πανεθνικό μέτωπο για την αντιμετώπιση του.


Süddeutsche Zeitung : Δεν τα βρίσκουν οι δανειστές για τα πλεονάσματα

Δύο μέρες πριν το Eurogroup της Παρασκευής οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των δανειστών για την Ελλάδα με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung στις οικονομικές της σελίδες σε άρθρο με τίτλο «Διαφωνίες για την Ελλάδα».
Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει: «Μετά από διαπραγματεύσεις μηνών ακόμα να συμφωνήσουν οι πιστωτές για τους δημοσιονομικούς στόχους που πρέπει να πετύχει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Το βασικό ερώτημα είναι για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ισχύσει ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, που συμφωνήθηκε για το 2018, αλλά και ποιες μεταρρυθμίσεις απαιτούνται για να επιτευχθεί».
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι «θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι τέσσερεις θεσμοί για να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η δεύτερη αξιολόγηση».
Εκπρόσωποι των θεσμών και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις το βράδυ της Τρίτης. Στο μεταξύ, συνεχίζει η εφημερίδα, οι δανειστές αυξάνουν την πίεση προς την Αθήνα.
«Υπάρχει κλίμα ανησυχίας, δηλώνει υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος. Αν και για την τρέχουσα και επόμενη χρονιά οι προγνώσεις για την ανάπτυξη είναι θετικές, μια γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επανεξεταστούν τα οικονομικά στοιχεία, που καθορίζουν την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος».

Κόντρα Φλαμπουράρη - Ν.Δ. για...

 ...την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων

«Παρότι δεν συνάδει με τα πολιτικά ήθη η συμπεριφορά της ΝΔ, παραμένω ψύχραιμος και όχι «υπερήφανος», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σε απάντηση του προς τη ΝΔ.
REUTERS/ALEXANDROS AVRAMIDIS

Για βελτίωση των «απίθανων και χαριστικών» συμβάσεων της κυβέρνησης της Ν.Δ. που είχε υπογράψει με «υπερηφάνεια» και ακόμη υποστηρίζει κάνει λόγο ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ότι «ξεχνάει πως τα 2 χρόνια καθυστερήσεων στοίχισαν στα έσοδα του Δημοσίου, στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
«Παρότι δεν συνάδει με τα πολιτικά ήθη η συμπεριφορά της ΝΔ, παραμένω ψύχραιμος και όχι «υπερήφανος», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της», τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σε απάντηση του προς τη ΝΔ.
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Ν.Δ. που έκανε λόγο ότι «ο κ. Φλαμπουράρης αναγγέλλει με υπερηφάνεια ότι ολοκληρώνεται πριν το Πάσχα η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων».
 
Επίσης, η Ν.Δ. υπενθύμιζε μία σειρά δηλώσεων του κ. Φλαμπουράρη και του κ. Τσίπρα ότι δεν θα πάρει κανείς τα λιμάνια, τον σιδηρόδρομο και τα αεροδρόμια, ενώ κατέληγε στο συμπερασμα ότι «κάνουν σήμερα εκείνα που κατήγγελλαν χθες. Με τεράστιες καθυστερήσεις, όμως, που κοστίζουν πολύ βαριά στην οικονομία και στην κοινωνία. Οι ιδεοληψίες, οι εμμονές και το θέατρο που παίζουν πληρώνονται ακριβά από όλους τους Έλληνες». 

Τρίτη, 04 Απριλίου 2017

naftemporiki.gr

Ν.Δ.: Ο Αλ. Τσίπρας ενδιαφέρεται μόνο για τη διατήρηση της εξουσίας



EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Η Ν.Δ. καταλογίζει στον κ. Τσίπρα ότι «διαπραγματεύεται τη συμφωνία με τις διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ουσιαστικά με τους εταίρους της χώρας».

«Το δημοσίευμα των Financial Times αποδεικνύει, άλλη μια φορά, αυτό που γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Ο κ. Τσίπρας για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η διατήρηση της εξουσίας του και το πολιτικό του μέλλον», σχολίασε η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται πως ο Πρωθυπουργός απέρριψε προ μηνός συμφωνία με τους θεσμούς, λόγω εσωκομματικών αντιδράσεων.
Η Ν.Δ. καταλογίζει στον κ. Τσίπρα ότι «διαπραγματεύεται τη συμφωνία με τις διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ουσιαστικά με τους εταίρους της χώρας».
«Η συνεχής καθυστέρηση βουλιάζει την οικονομία και την κοινωνία στην αβεβαιότητα», προσθέτει η Ν.Δ.


Τρίτη, 04 Απριλίου 2017 22:04
naftemporiki.gr

Ντέισελμπλουμ: Πρόοδος, συνεχίζουμε τις συνομιλίες την Τετάρτη

Πρόοδος επετεύχθη στις διαβουλεύσεις του κυβερνητικού επιτελείου με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τρίτης, με τις συνομιλίες να συνεχίζονται και την Τετάρτη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Κάναμε καλή πρόοδο, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Τετάρτη», έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup, στη 1.30 ώρα Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό επιτελείο επιστρέφει στην Αθήνα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιάσκεψης.
Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητική αντιπροσωπεία -οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθώς και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης- συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και το Εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενούα Κερέ. Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκε και το ΔΝΤ.
Στόχος ήταν η προσέγγιση των θέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών, πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου, προκειμένου να μην χαθεί επιπλέον πολύτιμος χρόνος για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.


Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 01:40
naftemporiki.gr

Aνακαλείται η άδεια... (Σημ. "Ν.Μ.": Γιατί αδειοδοτήθηκε;;;)

 ...του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών Αστρολογίας
Ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΠΕΠ να ανακληθεί άμεσα η άδεια του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών Αστρολογίας, μετά τα σχετικά δημοσιεύματα.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο:
«Με αφορμή τα δημοσιεύματα για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ)-πρόκειται για οργανισμό αυτόνομο εποπτευόμενο από το Υπουργείο-σε Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με τον διακριτικό τίτλο «Εναλλακτική Παιδεία» το οποίο σύμφωνα με τα δημοσιεύματα φαίνεται να λειτουργεί ως Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Αστρολογίας, ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΠΕΠ να ανακληθεί αμέσως η συγκεκριμένη άδεια λειτουργίας και να ελεγχθούν οι ευθύνες του εισηγητή της υπόθεσης. Κάλεσε επίσης σε  άμεση συνάντηση στο γραφείο του τον Πρόεδρο του ΕΟΠΠΕΠ». 
kathimerini.gr

Financial Times: Το πολιτικό κόστος σκέφτεται ο Τσίπρας…

«Το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες θα μπορούσε να στείλει το κόμμα πίσω σε μονοψήφια ποσοστά...»
Την άποψη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί τον προηγούμενο μήνα με την τρόικα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, προκειμένου να...
αποφύγει ή να μετριάσει το πολιτικό κόστος και τις αντιδράσεις, εξέφρασαν οι Financial Times σε σημερινό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, στη συμφωνία προβλεπόταν η περαιτέρω περικοπή των συντάξεων για το 2019, πριν τις εκλογές που ενδέχεται να γίνουν την ίδια χρονιά.

«Το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες θα μπορούσε να στείλει το κόμμα πίσω σε μονοψήφια ποσοστά. Ήταν μια συμφωνία που δεν μπορούσαν να καταπιούν», φέρεται να έχει δηλώσει πρώην ακτιβιστής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι FT αναφέρονται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, γράφοντας πως στις σημερινές συνομιλίες στις Βρυξέλλες θα πιέσει για καθυστέρηση εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις έως το 2020, αντιστεκόμενος παράλληλα στην απαίτηση των πιστωτών για τις μαζικές απολύσεις, ώστε να μην εφαρμοστούν τα μέτρα πριν τις εκλογές του 2019.

Αξιωματούχος της Τραπέζης της Ελλάδος, εξάλλου, σχολιάζει ότι αν η συμφωνία δεν κλείσει εντός του Μαΐου, τότε πρέπει να αναμένεται επιστροφή στην ύφεση κατά το πρώτο μισό του έτους. Σημειώνεται επίσης η εκροή καταθέσεων σε ύψος 2 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους και το πλήγμα στην ευρύτερη οικονομία από την αβεβαιότητα και την καθυστέρηση.

Η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς είναι εφικτή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά και απαραίτητη ώστε να περιοριστούν τα ρίσκα που προκαλούνται από καθυστερήσεις, δήλωσε στο μεταξύ ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί...
 

Εκλογές στα χρόνια της επιτήρησης...

Πόσο τίμιες είναι οι προθέσεις όσων ζητούν άμεση προσφυγή στην κάλπη;..


Οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης βρίσκονται σε τέτοιο κομβικό σημείο, που αρχίζουν να αποκαλύπτονται οι προθέσεις και οι...
στοχεύσεις όλων των πλευρών. Όσο ξεκάθαρο είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το κλείσιμο της αξιολόγησης, άλλο τόσο προφανές είναι ότι συγκεκριμένοι κύκλοι από τους δανειστές δεν θέλουν με τίποτα να κλείσει η αξιολόγηση.

Στην ουσία, αυτό το μπαράζ των αλλεπάλληλων εμπλοκών είναι τόσο ξεκάθαρο πια, αφού, πέρα από τις “παράλογες απαιτήσεις”, αναθεωρούν τη στάση τους ακόμη και σε θέματα που είχαν κλείσει.

Πώς προκύπτει αυτό; Και από τις τελευταίες διαρροές ευρωπαϊκών πηγών, που χαρακτήρισαν χθες παράλογες τις απαιτήσεις που θέτουν κάποιοι από τους δανειστές με αποτέλεσμα να καθυστερεί η αξιολόγηση. Φυσικά, οι “ευρωπαϊκές πηγές” δεν κατονόμασαν τους δανειστές που βάζουν εκ νέου παράλογες απαιτήσεις στο τραπέζι, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι. Όπως γνωρίζουμε επίσης και ποιοι εγχώριοι παράγοντες ανοίγουν την όρεξη των ακραίων.

Γιατί όσοι μιλάνε για εκλογές τώρα, όσοι σχεδιάζουν σενάρια για πτώση της κυβέρνησης, όσοι περιφέρονται και λένε ότι όταν έρθουν στην εξουσία, θα πάρουν “τόσα κι άλλα τόσα μέτρα”, όσοι καιροφυλακτούν με πρόσχημα “οικουμενικές” λύσεις να κερδίσουν το προσωπικό τους στοίχημα όποιο κι αν είναι το τίμημα για τη χώρα μόνο κακή υπηρεσία μπορούν να προσφέρουν αυτή τη στιγμή για τους πολίτες και την κοινωνία...