Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Ένα σχόλιο τού Μάνου Χατζιδάκι γιά τό "τέρας", από το βιβλίο «Τα Σχόλια του Τρίτου»...

Μάνος Χατζιδάκις: Όσο μας τρομάζει η μορφή του τέρατος...

 15 Ιουν. 2015
δημοσιεύθηκε στό tvxs.gr τήν 15η Ιουν. 2015
Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει [...] Η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι, να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει η ομορφιά [...] Η υποταγή ή ο εθισμός σε μια τέτοια συνύπαρξη, ή συνδιαλλαγή, δεν προκαλεί τον κίνδυνο της αφομοίωσης ή της λήθης, του πως πρέπει, του πως οφείλουμε να σκεφτόμαστε, να πράττουμε και να μιλάμε; Αναμφισβήτητα αρχίσαμε να το ανεχόμαστε. Και η ανοχή, πολλαπλασιάζει τα ζώα στη δημόσια ζωή, τα ισχυροποιεί και τα βοηθά να συνθέσουν με ακρίβεια τη μορφή του τέρατος που προΐσταται, ελέγχει και μας κυβερνά. Η μορφή του τέρατος είναι αποκρουστική. Όταν όμως το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε... γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε. Μάνος Χατζιδάκις 


Ο Frankenstein έγινε πόστερ και στολίζει το δωμάτιο ενός όμορφου αγοριού. Το αγόρι ονομάζεται Πινοσέτ ή Βιντέλλα, κι ολομόναχο χορεύει με πάθος ένα tango ελλειπτικό. Δεν υπάρχει μουσική, ούτε τραγουδιστής από κοντά. Μονάχα ένας ρυθμός ατέλειωτος και αριθμοί. Χίλιοι, πεντακόσιοι, πέντε χιλιάδες, δέκα, εκατό χιλιάδες, αριθμοί όχι εντελώς αποσαφηνισμένοι των εξαφανισθέντων, βασανισθέντων και νεκρών. Και το tango να συνεχίζεται, το δε ποδόσφαιρο στις φάσεις του, να κόβει την αναπνοή εκατομμυρίων θεατών επί της γης. Εκατομμύρια περισσότεροι απ’ όσους εννοούνε ν’ αντιδράσουνε στο τέρας, και εξαφανίζονται μες σε χαντάκια, σε ρεματιές ή στις αγροτικές ερημιές. 
Από την ώρα που ο Frankenstein γίνεται στόλισμα νεανικού δωματίου, o κόσμος προχωράει μαθηματικά στην εκμηδένιση του. Γιατί δεν είναι που σταμάτησε να φοβάται, αλλά γιατί συνήθισε να φοβάται. Κι εγώ με τη σειρά μου δεν φοβάμαι τίποτα περισσότερο, απ’ το μυαλό της κότας. Απ’ το να υποχρεωθώ να συνομιλήσω με μια κότα ή μ’ ένα σκύλο, ή τέλος πάντων, μ’ ένα ζώο δυνατό πού βρυχάται. Τί να τους πω και πώς να τους το πω; Και μήπως δεν είναι εξευτελισμός, αν επιχειρήσω να μεταφράσω ή να καλύψω τις σκέψεις μου, κάτω από φράσεις απλοϊκές και ηλίθια νοήματα, για να καθησυχάσω τυχόν τη φιλυποψία μιας κότας, που όμως έχει άνωθεν τοποθετηθεί για να μας ελέγχει και να μας καθοδηγεί;
 
Η υποταγή ή ο εθισμός σε μια τέτοια συνύπαρξη, ή συνδιαλλαγή, δεν προκαλεί τον κίνδυνο της αφομοίωσης ή της λήθης, του πώς πρέπει, του πώς οφείλουμε να σκεφτόμαστε, να πράττουμε και να μιλάμε; Αναμφισβήτητα αρχίσαμε να το ανεχόμαστε. Και η ανοχή, πολλαπλασιάζει τα ζώα στη δημόσια ζωή, τα ισχυροποιεί και τα βοήθα να συνθέσουν με ακρίβεια τη μορφή του τέρατος, που προΐσταται, ελέγχει και μας κυβερνά.
 
Το τέρας σχηματίζεται από τα ζώα κι απ’ τους εχθρούς.
 
Θα σας θυμίσω μια συνομιλία τότε, μέσα στη τάξη του σχολείου. Με πλησιάζει ένας...

Απομακρύνεται η συμφωνία από τις 20 Αυγούστου...

 
Βαραίνει το κλίμα στις συζητήσεις με τους δανειστές καθώς στο τραπέζι μπαίνουν...
όλο και περισσότερες απαιτήσεις από τους εκπροσώπους των θεσμών.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι απομακρύνονται οι πιθανότητες για επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 Αυγούστου, προκειμένου να μην υπάρξουν νέα προαπαιτούμενα που θα χρειαστεί να περάσουν από τη Βουλή και, αυξάνουν οι πιθανότητες για ένα δάνειο-γέφυρα που θα περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα αυτά.

Η εξέλιξη αυτή, αποδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου σε ύστατη προσπάθεια των ακραίων κύκλων να επαναφέρουν τα σενάρια του Grexit και να «ρίξουν» την ελληνική κυβέρνηση, προωθώντας κυβέρνηση «ειδικού σκοπού».

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την πλευρά της ηγεσίας των δανειστών για να αποτρέψει τις εξελίξεις αυτές.

Παράλληλα, αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρες κάλπες εντός του φθινοπώρου…
real.gr

Ποια συμφέροντα υπηρέτησε η κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλου;...

Επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ή άλλως στην «κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλου», όπως την ονομάζει, εξαπολύει ο πρώην υπουργός και νυν κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Μιχάλης Καρχιμάκης.
 Με αφορμή την...
ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα φέρει νόμο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, θυμίζει ότι είναι ήδη νομοθετημένο από την κυβέρνηση Παπανδρέου το σύστημα ιχνηλασιμότητας ακριβώς με αυτό τον σκοπό. «Ο σχεδιασμός και η προετοιμασία αυτής της πρωτοβουλίας είχε ξεκινήσει από το 2010. Μετά όμως την ψήφιση του νόμου το 2011 και την ανατροπή Παπανδρέου, η κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλου υπονόμευσε τον νόμο Παπανδρέου για το λαθρεμπόριο, αδρανοποιώντας τον, αποστέλλοντάς τον στα αζήτητα», καταγγέλλει, αναρωτώμενος ποια συμφέροντα υπηρετούσε, πόσα λεφτά χάθηκαν και διοχετεύθηκαν σε τσέπες διαφόρων…

Απευθυνόμενος δε, στην σημερινή κυβέρνηση, την καλεί μαζί με τις πρωτοβουλίες της, να πει την αλήθεια για το ποιος νομοθέτησε, αλλά δεν πρόλαβε την εφαρμογή του νόμου λόγω της ανατροπής του, και για το ποιος δεν υλοποίησε τον νόμο. «Μην έχετε πρόβλημα να αναφέρετε το όνομα της κυβέρνησης Παπανδρέου. Μην έχετε πρόβλημα να πείτε την αλήθεια. Σίγουρα δεν θα βγείτε χαμένοι», λέει…
matrix24.gr

Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του Χρηματιστηρίου


H Mαύρη Δευτέρα του Χρηματιστηρίου κόστισε 7,913 δισ. ευρώ στην αξία της αγοράς η οποία βυθίστηκε κατά 16,23% στις 668,06 μονάδες. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του Χρηματιστηρίου από τότε που υπάρχουν στατιστικά στοιχεια (1957).
Η καθίζηση του τραπεζικού κλάδου είναι αξιοσημείωτη με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης στο -30%. Ωστόσο μέσα από την σοκαριστική εικόνα της πτώσης αναδείχθησαν κάποια ποιοτικά στοιχεία της αγοράς. Οπως για παράδειγμα ότι το 1/3 των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε από τον ΟΤΕ στοιχείο που δείχνει και την στήριξη της μητρικής εταιρίας απέναντι στην μετοχή. Στοιχεια αντίδρασης για περαιτερω αλλαγή της εικόνας έδειξαν και άλλες εταιρίες που χαρακτηρίζονται για την εξωστρέφεια τους όπως είναι ο Τιτάνας, ο Μυτιληναίος, η Folli Folli Group η Μέτκα η Aεροπορία Αιγαίου.
Ο τζίρος της αγοράς ανήλθε στα 67,660 εκατ. ευρώ.  Το κλίμα θα παραμείνει  βαρύ και στην αυριανή συνεδρίαση αλλά και στις επόμενες που θα ακολουθήσουν , ωστόσο οι διαχειριστές είναι πλέον σε θέση να αξιολογήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Όλες οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου άνοιξαν και έκλεισαν στο limit down με τους πωλητές να συνωστίζονται και με εκατοντάδες εκατομμύρια τεμάχια να έχουν βγει προς πώληση, ενώ οι ελάχιστοι αντισυμβαλλόμενοι δεν μπορούν να κάνουν καμία διαφορά. Με πτώση 29,92% ο κλάδος των τραπεζών, ενώ ακολουθεί ο κλάδος της κοινής ωφέλειας ( ΔΕΚΟ ) με 19%. Στα 0,84 ευρώ η Εθνική Τράπεζα χάνει 30% με εκτελεσμένα 3,1 εκατ. τεμάχια.  Πτώση 29,86% η Eurobank στα 0,101 ευρώ και 2,7 εκατ. μετοχές, ενώ περιμένουν ανεκτέλεστες εντολές  240 εκατ. μετοχές. Με -30% η Πειραιώς και κλείσιμο  στα 0,28 ευρώ.
Τέλος να διευκρινίσουμε ότι η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων όπως αποφάσισε σήμερα το πρωί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα συνεχισθεί και στις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσης.
Ωστόσο όπως εξηγούν στην «Κ» διαχειριστές χαρτοφυλακίων «η σημερινή μέρα είναι σοκαριστική αφού ήταν αναμενόμενο να υπάρχει αυτή η καθίζηση στα όρια του κραχ για το Ελληνικό χρηματιστήριο που παρέμεινε κλειστό για 25 συνεδριάσεις». Πάντως ήδη το τελευταίο ημίωρο παρατηρείται μία αυτονόμηση των εταιριων υψηλής κεφαλαιοποίησης που δείχνουν ότι από τις επόμενες συνεδριάσεις θα εμφανιστούν αγοραστές καθώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν εξαρτώνται από την πορεία της Ελληνικής οικονομίας και η δραστηριότητά τους στην πλειοψηφίας τους παράγεται και εξάγεται σε διεθνείς αγορές.
Υπό μορφή αγέλης συνωστίζονταν στην έξοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών εκατοντάδες hedge funds στην προσπάθειά τους να ρευστοποιήσουν ελληνικές μετοχές μετά  από πέντε εβδομάδες αργίας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης μιλώντας πριν νωρίτερα στο πρακτορείο Bloomberg για την σημερινή επανέναρξη του Χρηματιστηρίου δήλωσε τα εξής: «Κανείς δεν περίμενε ότι σήμερα το χρηματιστήριο θα πήγαινε καλά. Είναι δύσκολο να απαντήσει κανείς στο ερώτημα αν οι κανόνες είναι δίκαιοι για τους Ελληνες επενδυτές λόγω της κατάστασης που δημιούργησαν τα capital controls. Επίσης ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών υπογράμμισε  ότι υπήρχαν περίπου 165 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των ελλήνων επενδυτών στις χρηματιστηριακές προκειμένου να γίνουν αγορές. Απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο να φύγουν εταιρείες από το ΧΑ (delisting) εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθεί αν και σημείωσε ότι το κλείσιμο της αγοράς είναι ένα μειονέκτημα. Τέλος ο δ/νων σύμβουλος της ΕΧΑΕ εκτίμησε ότι  είναι δύσκολο σήμερα να υπάρξει κάποιος κλάδος που θα κλείσει με άνοδο, εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι αυτό μπορεί να συμβεί στην αυριανή συνεδρίαση.
από "kathimerini.gr