Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

...είναι καί λίγο σοβαρά...

Σαν Βαγγέλης
Γιατί καθόμαστε και συζητούμε άσκοπα πράγματα, όπως, λ.χ., αν οι τέσσερις διαφορετικές προτάσεις για τη ΔΕΗ ισάριθμων κομμάτων της αντιπολίτευσης «συναθροίζονται» σε μία; Από τη στιγμή που είναι τέσσερις διαφορετικές, είναι διαφορετικές! Πώς να το κάνουμε; Τι σημασία έχει αν προθέσεις και οι σκοποί εκείνων που τις συνέταξαν «συναθροίζονται», εφόσον οι ίδιοι αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, αφού για εκείνους προέχει να διαφωνούν ακόμη σε αυτά στα οποία συμπίπτουν οι απόψεις τους; Και από πού κι ώς πού οφείλει κάποια ανώτερη αρχή, κάποια επιτροπή της Βουλής ή δεν ξέρω ποιος άλλος, να πετύχει αυτό που τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να πετύχουν μόνα τους;
Η όλη συζήτηση είναι βαθύτατα γελοία, πολύ περισσότερο, δε, όταν ορισμένοι βασίζονται στη γνώμη που διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής, όχι ως πρόεδρος αλλά «σαν Βαγγέλης», όπως είπε. Ποιος καταδέχεται να πάρει στα σοβαρά έναν πρόεδρο Βουλής που μιλάει «σαν Βαγγέλης»;

από τή στήλη "ΦΑΛΗΡΕΥΣ" 
τής Καθημερινής

Σάν σήμερα...

Το Μανιφέστο Russell - Einstein

Στις 9 Ιουλίου του 1955, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, παρουσιάστηκε στο Λονδίνο το Μανιφέστο Russell- Einstein, από τον φιλόσοφο και ειρηνιστή Bertrand Russell. Το Μανιφέστο προέβαλλε την επικινδυνότητα των πυρηνικών όπλων και καλούσε τους ηγέτες του κόσμου να επιδιώξουν ειρηνικά ψηφίσματα για να ανακόψουν τη διεθνή διαμάχη.
Με επικεφαλής τον φιλόσοφο και ειρηνιστή Bertrand Russell και τον μεγάλο φυσικό και ανθρωπιστή Albert Einstein, οι Max Born, Perry Bridgman, Leopold Infeld, Frederic Joliot-Curie, Herman Muller, Linus Pauling, Cecil Powell, Joseph Rotblat, και τον Hideki Yukawa ζήτησαν με το Μανιφέστο από τους επιστήμονες όλων των πολιτικών πεποιθήσεων να συγκεντρωθούν για να συζητήσουν την απειλή, η οποία απειλούσε την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό της, λόγω της εμφάνισης των θερμοπυρηνικών όπλων.
Την πρώτη συνεδρίαση του 1957 την παρακολούθησαν 7 διαπρεπείς επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 3 από την Σοβιετική Ένωση, 3 από την Ιαπωνία, 2 από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, και 1 από την Αυστραλία, την Αυστρία, την Κίνα, τη Γαλλία, και την Πολωνία, συνολικά δηλαδή 22 επιστήμονες.
Μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα είχαν γίνει πάνω από 250 διασκέψεις Pugwash, στις οποίες συνολικά συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα. Τις ετήσιες διασκέψεις παρακολουθούν 150 έως 250 άτομα ενώ βασικός κανόνας τους είναι η προσωπική συμμετοχή των επιστημόνων και όχι η συμμετοχή αντιπροσώπων κυβερνήσεων ή οργανώσεων.
 tvxs.gr

Brazil 1 : 7 Germany

Δεν κέρδισαν τα «πάντσερ» αλλά η εθνική ομάδα της Γερμανίας


Παραπολιτική

Έχω διαβάσει από το πρωί σε δεκάδες site για τον θρίαμβο των «πάντσερ» κόντρα στη Βραζιλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο και αναρωτιέμαι πόσα χρόνια πίσω έχει μείνει η εγχώρια δημοσιογραφία.

Αν κάνετε μια αναζήτηση σε ξένα αθλητικά site, θα παρατηρήσετε ότι σχεδόν κανείς δεν χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο παρατσούκλι για την εθνική ομάδα της Γερμανίας, καθώς θεωρείται προσβλητικό για τους σύγχρονους Γερμανούς καθώς συνδέεται με το ναζιστικό τους παρελθόν.

Πριν από λίγο καιρό, ο Στράτος Σαφιολέας είχε σημειώσει στο Facebook:

Ψιλά γράμματα: Παρακολουθώντας το καταπληκτικό παιχνίδι Γερμανίας - Αλγερίας στη ΝΕΡΙΤ σιχάθηκα να ακούω τον παρουσιαστή της ΔΗΜΟΣΙΑΣ τηλεόρασης να αποκαλεί τους Γερμανούς "Πάντσερ".

Είναι ασύλληπτο ότι δεν περνά από το μυαλό κανενός στη ΝΕΡΙΤ ότι ο όρος αυτός είναι ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟΣ. Είναι σαν η ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ να αναφέρεται στους Έλληνες ως "οι Ζορμπάδες", ή "οι Φραπέδες". 'Η οι "Οφειλέτες".

Το πρωτοέγραψα χθες στο twitter και κάποιοι βιάστηκαν να απαντήσουν ότι έτσι αποκαλούν οι Γερμανοί χούλιγκανς τους εαυτούς τους. Πρώτον, δεν θα είχε σημασία, και δεύτερον είναι και λάθος.

Δεν θα είχε σημασία, διότι ακόμα και αν για παράδειγμα κάποιοι χούλιγκαν του ΠΑΟΚ αναφέρονταν τους εαυτούς ως οι "Βούλγαροι", δε θα μπορούσε ποτέ η ΝΕΡΙΤ να αναφέρεται έτσι στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Δεύτερον, ΦΥΣΙΚΑ και δεν αναφέρονται έτσι στην ομάδα τους οι Γερμανοί. Το παρατσούκλι της Ελληνικής ομάδας είναι "Το Πειρατικό" και της Γερμανικής είναι "Die Mannschaft", δηλαδή "Η Ομάδα".

Για να διαλύσω οποιαδήποτε αμφιβολία έγραψα χθες βράδυ σε 3 γνωστούς μου Γερμανούς δημοσιογράφους. Οι άνθρωποι μου απάντησαν πολύ ευγενικά ότι δεν υπάρχει τέτοιο παρατσούκλι για την Γερμανική ομάδα - και προφανώς δεν γνωρίζουν τέτοια αναφορά στους ποδοσφαιριστές τους από συναδέλφους τους. Το πιο ντροπιαστικό για εμένα ήταν πως όλοι τους έδωσαν συγχαρητήρια για την Ελληνική ομάδα την οποία χαρακτήρισαν εξαιρετική και άτυχη.

Άτυχοι είμαστε δυστυχώς εμείς, που πρέπει να υποστούμε την διαπαιδαγώγηση από τη Νέα Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση, όπου ούτε από ευγένεια, ούτε από περιέργεια οι παρουσιαστές δεν έχουν αναρωτηθεί αν η συμπεριφορά τους ταιριάζει μόνο σε τελειωμένους χούλιγκαν.