Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους

tvxs.gr 21:38 | 23 Ιουν. 2016
1. Κι ενώ τα επίσημα αποτελέσματα του κρίσιμου δημοψηφίσματος αναμένονται αύριο, Παρασκευή... οι αγορές και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Bremain. Δημοσκόπηση στον Independent έδινε προβάδισμα 10 μονάδων για το Bremain. Ψηφίζω Bremain γιατί μόνο ενωμένοι θα αλλάξουμε την Ευρώπη. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν μίλησε στην Έιμι Γκούντμαν και το Democracy Now, για το κρίσιμο για τη χώρα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη δημοψήφισμα. Ακόμη... Οι στοιχηματικές εταιρείες προεξοφλούν το Bremain και Γιατί οι ψηφοφόροι του Φάρατζ πηγαίνουν στα εκλογικά τμήματα με τα δικά τους στυλό. 

2. Τα «ναι» και τα «όχι» των αρχηγών στο πόκερ του εκλογικού νόμου. Με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και με επαναβεβαίωση του στόχου του Μαξίμου για εξεύρεση πλειοψηφίας 200 βουλευτών έκλεισε ο πρώτος γύρος των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον νέο εκλογικό νόμο.
3Το δώρο Ντράγκι: Τί σημαίνει η επαναφορά του waiver. 
4Σε δίκη ο Μαρκογιαννάκης για την υπόθεση Γιακουμάκη. Απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης που είχε καταθέσει στον Άρειο Πάγο. 
5Επίθεση ενόπλου σε κινηματογράφο στη Γερμανία - Νεκρός ο δράστης [Βίντεο]. 
6. Μαζικές διαδηλώσεις κατά του εργασιακού νόμου στη Γαλλία [Βίντεο]. 
7. ΗΠΑ: Δεν θα γίνει η ψηφοφορία για την οπλοκατοχή στη Βουλή - Η καθιστική διαμαρτυρία των Δημοκρατών [ΒΙΝΤΕΟ]. 
8Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Τέσσερις μέρες και νύχτες ανοιχτό με δωρεάν είσοδο. Το κόσμημα του Φαλήρου ανοίγει τις πύλες του με το πρόγραμμα «Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο», προκειμένου το κοινό να γνωρίσει τη νέα έδρα της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης και το πανέμορφο πάρκο, με ένα πανόραμα εκδηλώσεων, αλλά και ξεναγήσεις.
9. Tvxs Συνέντευξη: Τι έγραψε ο Νιck Cave στις σακούλες εμετού των αεροπλάνων;
10. To Τvxs προτείνει: Οι καλύτερες ταινίες της νέας εβδομάδας.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: 4 μέρες και νύχτες ανοιχτό με δωρεάν είσοδο στον κόσμο


tvxs.gr 19:24 | 23 Ιουν. 2016
Τελευταία ανανέωση 19:44 | 23 Ιουν. 2016
Τo Kέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο ανοίγει τις πύλες του με το πρόγραμμα «Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο», προκειμένου το κοινό να γνωρίσει τη νέα έδρα της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης και το πανέμορφο πάρκο, με ένα πανόραμα εκδηλώσεων, αλλά και ξεναγήσεις.

Από σήμερα Πέμπτη, μέχρι και τις 04:00 ξημερώματα της Δευτέρας, το ΚΠΙΣΝ θα είναι ανοιχτό, με δωρεάν είσοδο, για να υποδεχτεί μεγάλους και μικρούς.
Περισσότεροι από 400 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο δίνουν ραντεβού, συμπράττοντας σε μια μεγάλη γιορτή.

Σήμερα, έμφαση δίνεται στον αθλητισμό, με παραδοσιακά παιχνίδια, στίβο για παιδιά, παραολυμπιακά παιχνίδια, ξιφασκία (18.00-21.30, Δυτικός δρόμος). 
Η Demy θα θα δώσει συναυλία (21.30, Ξέφωτο), ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ακολουθήσει συναυλία τζαζ με το ντουέτο Xylouris White.
Η ομάδα David Dorfman Dance θα δώσει παράσταση με αθλητές κλασικού αθλητισμού και Special Olympics, ανιχνεύοντας κοινωνικούς και προσωπικούς ρόλους μέσω της τέχνης του χορού (20.30, Μεσογειακός Κήπος).
Αλλά, εκεί είναι και ο Γκάρι Κασπάροφ, ο κορυφαίος σκακιστής για να αναμετρηθεί με τη νέα γενιά -15 πρωταθλητές και πρωταθλήτριες 10 έως 12 ετών (19.00, Λαβύρινθος).

Αύριο, Παρασκευή ο άνθρωπος που σχεδίασε το κόσμημα του Φαλήρου, ο σπουδαίος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με το κοινό  (18.30, ΕΛΣ, με δελτία προτεραιότητας). Το βράδυ, το πάρκο θα μεταμορφωθεί σε μια ανοιχτή μουσική παλέτα φιλοξενώντας την παραγωγή «Jazz & Colors», με 14 τζαζ ορχήστρες (20.00, Εσπλανάδα και Οχθες Καναλιού).
Παράσταση street dance θα δώσουν οι βραβευμένες ομάδες χορού του δρόμου Funky Habits και Waveomatics (20.30, Πίδακες Νερού). Ακόμα, στο Ξέφωτο (21.30), θα παρουσιαστεί το έργο «Water Passion after St. Matthew» του Tan Dun που γράφτηκε το 2000 για την 250ή επέτειο από τον θάνατο του Μπαχ.
Συμμετέχουν οι: Stephen Bryant (μπάσος-βαρύτονος), Chiara Chizzoni (σοπράνο), Αlexandrina Boyanova (βιολί) κ.ά.
Το Σάββατο αρχίζει με ξεναγήσεις στο Πάρκο και στα κτίρια της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Το απόγευμα οργανώνεται συζήτηση με τις επιμελήτριες του καλλιτεχνικού προγράμματος του τετραημέρου, την πολυσχιδή, υπέροχη Λόρι Αντερσον και τη Λίμορ Τόμερ, γενική διευθύντρια Συναυλιών και Διαλέξεων του Μητροπολιτικού Μουσείου Νέας Υόρκης (18.30, Φάρος). Η Λόρι Αντερσον θα παρουσιάσει και μια βιωματική περφόρμανς με αφετηρία το αντίθετο της βεβαιότητας: τη μόνιμη διερώτηση (21.30, Ξέφωτο).
Υπάρχει και συνέχεια: Έργα Γιάννη Χρήστου στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής (18.30), η εμβληματική μινιμαλιστική σύνθεση «In C» του Τέρι Ρίλεϊ (20.00), Λαβύρινθος), αλλά και η συναυλία του ιδιαίτερου Ομάρ Σουλεϊμάν από τη Συρία (22.30, Ξέφωτο). Σ τον ίδιο χώρο θα προβληθεί τα μεσάνυχτα η βραβευμένη ταινία «Η καρδιά ενός σκύλου» της Λόρι Αντερσον.
Η Κυριακή έχει ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, αθλητικές δραστηριότητες, εργαστήρια. Συναυλίες θα δώσουν στο Ξέφωτο το The Secret Trio που ενώνει τους ρυθμούς των Βαλκανίων με τη ροκ με την τζαζ (19.30), ο Απόλλωνας Ρέτσος (21.30), η Ελευθερία Αρβανιτάκη (22.30). Επίσης, όπως είναι ήδη γνωστό, στις εκδηλώσεις  εντάσσεται και έκθεση αφιερωμένη στον ζωγράφο Παναγιώτη Τέτση (Υποδοχή Αγοράς).

Σε δίκη παραπέμπεται ο Χρ. Μαρκογιαννάκης για την υπόθεση θανάτου του Γιακουμάκη...


Στο εδώλιο θα καθίσει ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, για την εμπλοκή του στην υπόθεση του θανάτου του...
σπουδαστή στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Την παραπομπή του σε δίκη είχε αποφασίσει τον περασμένο Μάρτιο το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων, ωστόσο κατά της απόφασης είχε ασκήσει αίτηση αναίρεσης ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτησή του παραπέμποντας οριστικά τον Μαρκογιαννάκη σε δίκη.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος), αφού εμφανίζεται να είχε παρέμβει στη διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, ώστε να αποφύγουν την βαριά τιμωρία Κρητικοί φοιτητές, οι οποίοι επίσης φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Γιακουμάκη.

Υπενθυμίζεται ότι, το φθινόπωρο του 2015,ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης με επιστολή του, ισχυριζόταν ότι επρόκειτο για «μια απίστευτα προκλητική και βάναυση κακοποίηση του αποδεικτικού υλικού της σχετικής δικογραφίας, που ακόμη και ο χαρακτηρισμός της ως ‘’κατάχρησης εξουσίας’’ είναι επιεικής»...

naftemporiki.gr

Την έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Ανδ. Παπανδρέου εγκαινίασε ο ΠτΔ...


Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εγκαινιάσθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο η έκθεση της Βουλής για την επέτειο από τα 20 χρόνια του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον...
Πρωθυπουργό συνόδευσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Κατά την είσοδό τους στη Βουλή οι τρεις πολιτειακοί παράγοντες συνάντησαν τον Αντώνη Λιβάνη, στενότατο και έμπιστο συνεργάτη του Παπανδρέου. Είχαν σύντομη συνομιλία και στη συνέχεια προχώρησαν στην αίθουσα για να ξεκινήσει η εκδήλωση.

Ο Παύλος Σούρλας, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ιδρύματος Βουλής, αναφέρθηκε στην «εξαιρετική και ασυνήθιστη προσωπικότητα» του Ανδρέα Παπανδρέου.
«Ανήκει στους πρωτοπόρους που με τη ζωή και τη δράση του σφράγισαν την σύγχρονη ιστορία του τόπου. Όχι μόνο φίλοι, αλλά και αντίπαλοί του, αναγνωρίζουν ότι επέφερε βαθιές αλλαγές στην κοινωνία και ενέταξε ευρεία στρώματα που αισθάνονταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας», υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι η απόφαση για την έκθεση «πάρθηκε ομόθυμα από το δ.σ. του Ιδρύματος μετά από πρόταση του μέλους του δ.σ. και πρ. προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου. Η ομοθυμία φανερώνει την βαθιά αναγνώριση της επίδραση του Παπανδρέου στην ζωή και την ιστορία της πατρίδας μας».

Στην εκδήλωση εκτός του Πρωθυπουργού από πολιτικούς αρχηγούς ήταν μόνο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος στάθηκε δίπλα στον πρ. πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Από την οικογένεια Παπανδρέου ήταν ο πρ. πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Παπανδρέου.

Επίσης ήταν και η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου.



Στην εκδήλωση ήταν πολλά ενεργά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Ευάγγελος Βενιζέλος, Βεσίλης Κεγκέρογλου, Γιάννης Μανιάτης κ.α.), αλλά και δεκάδες πρ. βουλευτές (Μιχάλης Καρχιμάκης, Παναγιώτης Φασούλας, Γιάννης Διαμαντίδης, Δημήτρης Λυμπέρης, Χρήστος Μαγκούφης, Κώστας Γείτονας κ.α.).

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπουργοί (Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Φίλης, Μάρκος Μπόλαρης) και αρκετοί βουλευτές (οι αντιπρόεδροι της Βουλής Τάσος Κουράκης και Γιώργος Βαρεμένος και οι Χρήστος Μπγιάλας, Νεκτάριος Σαντορινιός, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Νίνα Κασιμάτη, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος κ.α.).

Από την Ν.Δ. ήταν ο πρ. πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης. Ακόμη ήταν ο πρ. πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και ο πρ. υπουργός Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Παρών ήταν και ο πρ. πρόεδρος της Βουλής Βύρωνας Πολύδωρας, ο Μανώλης Γλέζος που ασπάσθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας...
naftemporiki.gr

Πόσα κιλά μαλ@κ@ς μπορεί να είναι;...


είπε το φοβερό: Τι Τιγκανά τι Ανδρέας Παπανδρέου!..

Καλά ήταν φευγάτος εξ ανέκαθεν. Αλλά η επαφή του με την κάμερα τον έχει αποτελειώσει. Σήμερα στην εκπομπή του, αναφερόμενος στα θέματα της ημέρας θεώρησε πως η σαν σήμερα γέννηση (23 Ιουνίου 1955) του ποδοσφαιριστή Ζαν Τιγκανά ήταν...
πιο σημαντικό γεγονός από την 23η Ιουνίου του 1996, ημέρα που πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου. 

Και επειδή θεωρεί αυτούς που τον ακούνε βλάκες, απαίδευτους, ανιστόρητους και γενικώς ασχέτους, επανέλαβε στο τέλος της εκπομπής το όνομα Τιγκανά με ένα υποχθόνιο μειδίαμα, σαν να έλεγε πώς μόνο αυτό γνώριζε ποιος ήταν ο Τιγκανά. Και φυσικά, πάνω απ' όλα, τι μεγάλη αξία είχε (που να μιλάμε τώρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου!)...
 

Αγκαλιά και πλάι πλάι...

Τα χαμόγελα Τσίπρα - Γιώργου στην έκθεση για τον Ανδρέα Παπανδρέου
στην έκθεση για τον Ανδρέα Παπανδρέου...

Δείτε τις φωτογραφίες...

Πηγή φωτο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία σύντομη συνομιλία με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου την ώρα που
παρακολουθούσαν τα εκθέματα στα εγκαίνια της “Έκθεσης Ανδρέας Παπανδρέου, 1919-1996: προσωπική και πολιτική διαδρομή”.

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, παρουσίασε την έκθεση «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, 1919-1996: προσωπική και πολιτική διαδρομή», στον χώρο του Περιστυλίου της Βουλής των Ελλήνων, που εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος...
Τα χαμόγελα Τσίπρα - Γιώργου στην έκθεση για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Τα χαμόγελα Τσίπρα - Γιώργου στην έκθεση για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Τα χαμόγελα Τσίπρα - Γιώργου στην έκθεση για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Τα χαμόγελα Τσίπρα - Γιώργου στην έκθεση για τον Ανδρέα Παπανδρέου

  enikos.gr, enimerosi24.gr

Ποιοι δεν αντάλλαξαν ούτε… βλέμμα στην έκθεση για τον Ανδρέα Παπανδρέου...

Mimi
Πολλά άτομα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και βουλευτές, βρέθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας για τον ιδρυτή του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου. Δύο άτομα όμως ξεχώρισαν καθώς όχι μόνο δεν χαιρετήθηκαν μεταξύ τους αλλά...
δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα…  Ο λόγος για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την Δήμητρα Λιάνη. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης φωτογραφίας για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, ούτε που γύρισαν το κεφάλι…
paraskhnio.gr

Καρέ καρέ όσα έγιναν στην έκθεση για τον Ανδρέα στην Βουλή... (Φωτογραφίες...)

kare-kare-osa-eginan-stin-ekthesi-gia-ton-andrea-stin-bouli-fwto

Η έκθεση της Βουλής στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου τελικά κατάφερε να ενώσει...

Τα τέσσερα παιδιά του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ , Γιώργο, Αντρίκο, Νίκο και Σοφία  με την τελευταία σύζυγό του Δήμητρα Παπανδρέου που στάθηκαν δίπλα δίπλα. Νωρίτερα η Δήμητρα Παπανδρέου είχε...
τελέσει μόνη της μνημόσυνο στον τάφο του Ανδρέα στο Πρώτο Νεκροταφείο.

Απούσα η κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου.  

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έκανε και τα εγκαίνια της έκθεσης έχοντας δίπλα του τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Βουλής.
Παρών ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  Κώστας Σημίτης , η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Παρών και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο το παρών έδωσε ο «ΠΑΣΟΚογενής» Χρήστος Σπίρτζης αλλά και η Όλγα Γεροβασίλη.

Πλήθος πρώην υπουργών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο Απόστολος Κακλαμάνης Φίλιππος Σαχινίδης, Δημήτρης Ρέππας, Κώστας Γείτονας, ΔημήτρηςΛιντζέρης, Γιώργος Ρωμαίος, Ανδρέας Μακρυπίδης, Γιώργος Ανωμερίτης, Νίκος Σηφουνάκης, Παναγιώτης Φασούλας Κώστας Σκανδαλίδης Σήφης Βαλυράκης.

Την ξενάγηση στα εκθέματα της έκθεσης έκανε ο Φίλιππος Πελτσάνικος και μάλιστα βρέθηκαν δίπλα δίπλα ο Γίώργος Παπανδρέου και  ο ΑλέξηςΤσίπρας.

Υψηλή η εκπροσώπηση της ΝΔ με τον πρώην πρόεδρο Βαγγέλη Μειμαράκη, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα και τον στενό συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά και βουλευτή  Δημήτρη Σταμάτη.

Από το Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Αμυράς.
Δείτε τίς φωτογραφίες

Ο,τι κι αν συμβεί ο Κάμερον θα χάσει

Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο, αν όχι τη βεβαιότητα, της συνεχούς αμφισβήτησης της ηγεσίας του και πιθανώς της ανατροπής του, βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς στην προσπάθειά του να συσπειρώσει το κόμμα του και να "υπερβεί" τον σκόπελο των ευρωσκεπτικιστών στους κόλπους των Συντηρητικών, επέλεξε την ριψοκίνδυνη πρωτοβουλία του δημοψηφίσματος ανοίγοντας έτσι τους ασκούς του Αιόλου.
Είναι σαφές ότι με τη στρατηγική που επέλεξε αντί να ενώσει, διαίρεσε τη χώρα του σε βαθμό που κανείς δεν περίμενε ή είχε προβλέψει. Ο λεκτικός πόλεμος που είχε ως αποκορύφωμα τη δολοφονία της βουλευτου Τζο Κοξ, τραυμάτισε βαθιά τη βρετανική κοινωνία.
Ο 47χρονος πρωθυπουργός βρίσκεται πλέον ενώπιον ενός σκηνικού αυτοπαγίδευσης. Εάν κερδίσει το Brexit είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανατραπεί εσωκομματικά, σε μια εξέλιξη που φέρνει στη μνήμη την αντικατάσταση της Μάργκαρετ Θάτσερ από τον Τζον Μέιτζορ, το 1990. Αλλά ακόμη και αν επικρατήσει το Bremain και η Βρετανία παραμείνει εντός της ΕΕ, και το αποτέλεσμα είναι όσο οριακό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι συσχετισμοί που θα προκύψουν και η γενικότερη αίσθηση πικρίας και διαίρεσης δεν θα επιτρέψει στον Κάμερον να πανηγυρίσει και να πιστωθεί πολιτικά τη νίκη.
Αλλωστε, θα  ηγείται ενός βαθιά διχασμένου κόμματος του οποίου, μάλιστα, η πλειοψηφία θα είναι εναντίον του καθιστώντας και σε αυτη την πιθανή εξέλιξη δύσκολη την παραμονή του στην ηγεσία.
Και στις δυο περιπτώσεις, λοιπόν, είναι πολύ πιθανό ότι θα επιχειρήσει να νομιμοποιήσει την παραμονή του στην πρωθυπουργία μέσα από πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αν προλάβει να τις προκηρύξει..

από kathimerini.gr

Ο κτύπος του Big Ben...

Ώρα Ευρώπης για τη Μεγάλη Βρετανία ή μήπως ώρα περισυλλογής για την Ευρώπη; 
Όπως και να έχει το αποτέλεσμα της κάλπης μοιάζει αμφίρροπο, γεγονός που εξηγεί και 
την έντονη κλιμάκωση της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της χώρας 
στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
REUTERS/Toby Melville
από kathimerini.gr

Σχεδόν μισό δισ. συνεισφέρει η κρουαζιέρα στην οικονομία


Celestyal

Στα 489 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η συνεισφορά του κλάδου της κρουαζιέρας στην ελληνική οικονομία, έσοδα που μπορούν να έρθουν μόνο από εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα. Στο μεταξύ μόνο το 6,5% των Ελλήνων έχει ταξιδέψει με κρουαζιερόπλοιο, καθώς το 45% πιστεύει ότι είναι ακριβός τρόπος διακοπών και το 30% δεν το έχει σκεφτεί. 
Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη η εταιρεία Celestyal Cruises (η μοναδική εταιρεία κρουαζιερόπλοιων με έδρα την Ελλάδα) κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε το φετινό της πρόγραμμα, τις πρώτες εκτιμήσεις της χρονιάς, καθώς και το μελλοντικό σχεδιασμό της. 
Ο αντιπρόεδρος επιχειρήσεων καπ. Γιώργος Κουμπενάς δήλωσε ότι η εταιρεία είχε το 2015 σύνολο εξόδων περίπου 110 εκατ. ευρώ τα οποία διοχετεύτηκαν στην ελληνική οικονομία. Ανάμεσα σε αυτά ήταν περίπου 25,9 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση του ξενοδοχειακού τμήματος των πλοίων και συντήρηση στόλου, περίπου 8 εκατ. ευρώ σε εταιρείες τροφίμων και περίπου 33 εκατ. ευρώ ήταν τα άμεσα έξοδα λειτουργίας. 
«Η Ελλάδα αποτελεί σταθερά έναν δημοφιλή και αγαπημένο προορισμό για τους ξένους τουρίστες, καθώς έχει να επιδείξει τρομερή φιλοξενία, ιστορία, γαστρονομία και πολιτισμό», τόνισε ο αντιπρόεδρος πωλήσεων Πυθαγόρας Νάκος ενώ αναφέρθηκε στους νέους προορισμούς στην Ελλάδα που σταθερά επενδύει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, καθώς το 2016 προστέθηκαν το Ναύπλιο και τα Χανιά, ενώ για το 2017 θα προστεθεί η Κάλυμνος. Επίσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη δραστηριοποίηση της εταιρείας στην Κούβα,όπου μετά την τρίτη επιτυχημένη χρονιά η εταιρεία αποφάσισε την παραμονή του κρουαζιερόπλοιου Celestyal Crystal για όλο το χρόνο στην περιοχή, καθώς υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον με 12.500 για το 2016 και αύξηση 57% και εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά που φθάνουν τους 39.000 επιβάτες. 
efsyn.gr

Ο κώστας Μητρόπουλος σατυρίζει τήν επικαιρότητα

                                                                                                                                                               από "ΤΑ ΝΕΑ"

Το δώρο Ντράγκι: Τί σημαίνει η επαναφορά του waiver


Tvxs Ανάλυση  08:25 | 23 Ιουν. 2016
Ο Μάριο Ντράγκι γύρισε το – πρώτο τουλάχιστον - «κλειδί» που θα δώσει ανάσα στις ελληνικές τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως αναμενόταν αποφάσισε χθες την επαναφορά του waiver, και μέσα στου επόμενους μήνες θα κριθεί εάν η κίνηση αυτή θα είναι όντως και το πρώτο βήμα της μεγάλης αναστροφής για την ελληνική οικονομία.

Σε πρώτο χρόνο, και όπως επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες, το θετικό αποτέλεσμα θα είναι πρωτίστως ψυχολογικό και θα λειτουργήσει ως μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις αγορές. Η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ ορίζει ότι το waiver, δηλαδή η ρήτρα εξαίρεσης που επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να αποδέχεται ως εγγυήσεις ελληνικά κρατικά ομόλογα, θα τεθεί ξανά σε ισχύ από τις 29 Ιουνίου.
Αμεσο όφελος 150 εκ. ευρώ
Άμεσα, και από αυτή την κίνηση και μόνον, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι το όφελος για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα είναι περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ, καθώς οι τράπεζες θα μπορούν πλέον να μειώσουν κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ τον δανεισμό τους από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) και να τον μεταφέρουν στο ευρωσύστημα.
Το επόμενο βήμα, και πολύ πιο σημαντικό σε οικονομικούς όρους όφελος, θα καθοριστεί από την απόφαση που θα λάβει επίσης στις 29 Ιουνίου για το ύψος του haircut (κουρέματος) που θα επιβάλει στα ελληνικά ομόλογα που δέχεται ως εγγυήσεις (collateral). To κούρεμα αυτό επιβάλλεται σε όλα τα ομόλογα που είναι χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης και γίνονται δεκτά κατά «παρέκκλιση», όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Από τον περασμένο Ιούνιο, δε, το ύψος αυτού του haircut είχε ανέβει στο 0,45%. Το καλό σενάριο αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές της τραπεζικής αγοράς, να μειωθεί το ποσοστό αυτό στο 0,25% με 0,30% - προοπτική, που δείχνει εφικτή με βάση τα έως τώρα μηνύματα από την πλευρά της ΕΚΤ.
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
Έτερη θετική εξέλιξη που αναμένεται μετά την επαναφορά του waiver είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους, ενώ το τελικό και μεγάλο στοίχημα είναι η συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, ήτοι της αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο συνδυασμός του waiver με την συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση θα αποφέρει άμεσο όφελος περί τα 450 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος – η συμμετοχή όμως της χώρας μας στο QE δεν πρέπει να αναμένεται, στην καλύτερη περίπτωση, πριν από το φθινόπωρο.
Οι πληροφορίες από τη Φραγκφούρτη αναφέρουν ότι η ΕΚΤ συνδέει άμεσα την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τόσο με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας όσο – και κυρίως – με την επιτυχή ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης.
Και η προϋπόθεση που φέρεται να βάζει ο Μάριο Ντράγκι είναι η πλήρης και απαρέγκλιτη τήρηση όλων των δεσμεύσεων του προγράμματος, με ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα στις ταχείες ιδιωτικοποιήσεις…

Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα ανήμερα του ιστορικού δημοψηφίσματος

23 Ιουνίου 2016. Ιστορική ημέρα για τη Βρετανία και ίσως για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Βρετανοί αποφασίζουν: Brexit ή Bremain. 
Σήμερα, ανήμερα του δημοψηφίσματος που θα κρίνει το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ και ανεξάρτητα από το πιο θα είναι το αποτέλεσμα, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία και ιστορία…

Ιστορικό δημοψήφισμα για το μέλλον της Βρετανίας στην Ε.Ε...

ΟιΒρετανοί καλούνται να...
ψηφίσουν σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα, από το αποτέλεσμα του οποίου θα κριθεί η παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 ώρα Βρετανίας (09:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 22:00 (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας)..

Το εκλογικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί αύριο το πρωί, αλλά μέχρι τις 4 τα ξημερώματα κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρχει σαφής ένδειξη του αποτελέσματος.

Πρόκειται για το τρίτο δημοψήφισμα στην ιστορία της χώρας, το οποίο διεξάγεται έπειτα από τέσσερις μήνες πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας και εκείνους που επιθυμούν την αποχώρησή της από την Ε.Ε.

Το ερώτημα
«Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση;».

Αυτό είναι το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν πάνω από 46,5 εκατ. ψηφοφόροι. Συνολικά έχουν δημιουργηθεί 382 τοπικά εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Εκτός από Βρετανούς, δικαίωμα εγγραφής για να ψηφίσουν είχαν πολίτες της Ιρλανδίας και της Κοινοπολιτείας που είναι εγκατεστημένοι στη Βρετανία.

Μεταξύ αυτών και Κύπριοι απόδημοι, αλλά και Βρετανοί πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό λιγότερο από 15 χρόνια.

Η τελευταία δημοσκόπηση και οι αναποφάσιστοι
Η εκστρατεία υπέρ της παραμονής ανέκτησε το προβάδισμά της έναντι της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δημοσιεύθηκε στους «Times».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το Bremain προηγείται με 51% έναντι 49% του Brexit.

Τα ποσοστά προκύπτουν με βάση τους υπολογισμούς για τη συμμετοχή και μετά την αφαίρεση όσων από τους ερωτηθέντες απάντησαν «δεν γνωρίζω» ή δεν απάντησαν τι θα ψηφίσουν, εξήγησε ο Σαμ Κόουτς, αναπληρωτής αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος των Τimes.

Προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για την εφημερίδα έφερε την εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. να προηγείται.

Ωστόσο, σημαντικό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων (10%), που αναμένεται να κρίνει το αποτέλεσμα.

efsyn.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου

                                                                                                                                   από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (22.06.16)

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα. Σε τίτλους


tvxs.gr 21:55 | 22 Ιουν. 2016
Τελευταία ανανέωση 21:56 | 22 Ιουν. 2016
1. Τελευταία ημέρα της εκστρατείας για το κρίσιμο δημοψήφισμα που κρίνει αύριο, Πέμπτη 23 Ιουνίου, την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ε.Ε. Εδώ Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το βρετανικό δημοψήφισμα, αλλά και οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Citi. Ακόμη, ένα Γράμμα από το Λονδίνο αλλά και μία συνέντευξη: Τί θα κάνουν σε περίπτωση Brexit οι Ευρωπαίοι πολίτες που είναι εγκατεστημένοι στη Μεγάλη Βρετανία; To Brexit μέσα από το πενάκι των σκιτσογράφων και η πλευρά των στοιχημάτων: Τζόγος 75 εκατ. ευρώ

2Πρόβα (νέου) πολέμου των δανειστών για χρέος και πλεονάσματα. Όλα όσα έγιναν στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα. Λεφτά από το ΔΝΤ μόνο με ελάφρυνση χρέους, είπε η Ντέλια Βελκουλέσκου στην ομιλία της. Σταδιακά η ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ ο Γιώργος Χουλιαράκης διεμήνυσε ότι οι στόχοι για το πλεόνασμα πρέπει να μειωθούν μετά το 2018. 
3Αλέξης Τσίπρας: Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη. Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.
4Waiver: Δεκτά και πάλι τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ. 
5. Προσωρινό λουκέτο στα καταστήματα που φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Σχετική εγκύκλιος με τις αναλυτικές οδηγίες αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες. 
6. Αγωνία τέλος: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών για τα ΕΠΑΛ
7. «Πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την πώληση του ΟΛΠ στην COSCO
8. Τουλάχιστον 93 νεκροί από κεραυνούς στην Ινδία. 
9. Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει διεθνώς ο θανάσιμος πυροβολισμός τζάγκουαρ που χρησιμοποίησαν ως μασκότ σε λαμπαδηδρομία. Η Τζούμα, ένα θηλυκό τζάγκουαρ έχασε τη ζωή του σε τελετή λαμπαδηδρομίας στη Βραζιλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίου. Τη χρησιμοποίησαν ως μασκότ, όμως εκείνη ξέφυγε από τους ιθύνοντες... 
 10. Tvxs Αφιέρωμα: Τα ανθρώπινα πάθη πρωταγωνιστούν στο Σινεμά του Αμπάς Κιαροστάμι
... Και ένα πρόσωπο, μια ιστορία. Lita Cabellut: Το χαμίνι που έγινε διάσημη ζωγράφος.

«Παγώνει» μέχρι νεωτέρας η συμφωνία μεταξύ Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου


Τη συμφωνία με τη «Μαρινόπουλος» φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να «παγώνει» μέχρι νεωτέρας η «Σκλαβενίτης».
Νομικοί κύκλοι που ασχολούνται με την υπόθεση επισημαίνουν πως αυτή τη στιγμή τα νομικά και τεχνικά κωλύματα που υπάρχουν καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση της συμφωνίας «Μαρινόπουλος» - «Σκλαβενίτης».
Σπεύδουν ωστόσο να προσθέσουν ότι δεν εγκαταλείπουν το σχέδιο για σύσταση κοινής εταιρείας μεταξύ των δύο επιχειρήσεων στην οποία προβλεπόταν να μεταβιβαστούν τα 33 υπερμάρκετ της «Μαρινόπουλος».
Τα ζητήματα που φέρεται να ανησυχούν την «Σκλαβενίτης» το τελευταίο διάστημα είναι η μη καταβολή της δόσης του Μαϊου από τη «Μαρινόπουλος» προς τους προμηθευτές της, όπως είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ρύθμισης των οφειλών της, καθώς και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η «Μαρινόπουλος» φέρεται να έχει σε εκκρεμότητα περίπου 2.000 ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις με προμηθευτές, ιδιοκτήτες ακινήτων κτλ. Παραμένουν επίσης σε εκκρεμότητα τα ζητήματα που έχει θέσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και συγκεκριμένα το γεγονός ότι η Ανεξάρτητη Αρχή έχει ζητήσει να μη συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της κοινής εταιρείας «Σκλαβενίτη»-«Μαρινόπουλου» μέλη της οικογένειας «Μαρινόπουλου». Οι ίδιες πηγές αποκλείουν το σενάριο η «Σκλαβενίτης» να εξαγοράσει το σύνολο της «Μαρινόπουλος» και θεωρούν πολύ πιθανότερο το ενδεχόμενο η «Μαρινόπουλος» να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της.
«Μαρινόπουλος»: Στόχος η επάνοδος το συντομότερο δυνατό
Βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, αλλά τίποτα ακόμη δεν έχει τελειώσει. Αυτό είναι το σήμα που επιχειρεί να δώσει η «Μαρινόπουλος» με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο και στην οποία, όπως είχε γράψει η «Κ», περιγράφει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία και αποφεύγει για την ώρα να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την τύχη της.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση της «Μαρινόπουλος» έχει ως εξής:
«Η Μαρινόπουλος βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν.
Παραμένουμε σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης.
Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54 ετών. Θα επανέλθουμε με σχετικές ενημερώσεις βάσει των εξελίξεων εντός των επόμενων εβδομάδων».
kathimerini.gr