Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Από το Eurogroup στη Σύνοδο Κορυφής

Με 251 «ναι», 32 «όχι» και 8 «παρών» και σημαντικές απώλειες από τον ΣΥΡΙΖΑ,  πήρε η κυβέρνηση την εξουσιοδότηση από τη Βουλή για να διαπραγματευτεί την επίτευξη συμφωνίας - βάσει της ελληνικής πρότασης - με τους δανειστές.  Μετά από μία δίωρη συνεδρίαση το Euro Working Group έδωσε το «πράσινο φως» και η ελληνική πρόταση συζητάται από το μεσημέρι στη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. 

Οι αποφάσεις από ότι οι μέχρι τώρα διαρροές δείχνουν θα ληφθούν άυριο Κυριακή σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής. Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου καταληκτικού Eurogroup την Δευτέρα.(από τό (live blogging τού tvxs.gr)

Εμπλοκή : Η Φινλανδία μπλοκάρει τη συμφωνία



23:02 | 11 Ιουλ. 2015
Το Φινλανδικό κοινοβούλιο αποφάσισε πως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αλεξάντερ Στουμπ δεν έχει εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Ελλάδα και του ζητούν να αποχωρήσει από το Eurogroup. 

Η στάση της Φινλανδίας από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ήταν αρνητική, προκαλώντας συχνά εμπόδια, ως μία εκ των «λαγών» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
tvxs.gr

Συμβαίνει ΤΩΡΑ : Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν αύριο για την Ελλάδα...

Spiegel: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν αύριο για την Ελλάδα...
Το Spiegel μεταδίδει αυτή την ώρα, πως, απόφαση για την Ελλάδα θα παρθεί αύριο από τους Ευρωπαίους ηγέτες κι όχι...
σήμερα από το Eurogoroup...

Σταθάκης: Εγω θα είχα παραιτηθεί...

...αν ήμουν στη θέση των άλλων...
Η Σαράφογλου τον ρώτησε, αυτό θα πρεπει να κανει ο κ.Λαφαζάνης, ο κ.. Στρατουλης και οι άλλοι. Και ο Γ. Σταθακης της απάντησε: Σας λέω τι θα εκανα εγώ. Ομως πριν...
από την παραίτηση υπάρχει κι άλλο στάδιο. Της συνομιλίας με τον πρωθυποργό...

"Ρήγμα" Γερμανίας - Γαλλίας λόγω Ελλάδας, "βλέπει" η DW...



Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν φαίνεται να συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις ως προς τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, γεγονός που...
γίνεται πιο εμφανές τις τελευταίες μέρες.

Όταν πριν από μια εβδομάδα έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η καγκελάριος αποφάσισε να μεταβεί την επόμενη μέρα στο Παρίσι για να διαπραγματευτεί με τον Φρανσουά Ολάντ, τον σημαντικότερο εταίρο του Βερολίνου σε καλές και κακές στιγμές και πρόεδρο της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης. Αυτές τις μέρες και ιδιαίτερα σήμερα αποκαλύφθηκε ο λόγος της σπουδής: Μέρκελ και Ολάντ δεν βλέπουν την ελληνική κρίση μέσα από το ίδιο πρίσμα.

Διαφορές στην κοινή γνώμη των δύο χωρών

Ενώ ο Φρανσουά Ολάντ ήταν ο πρώτος που από την περασμένη Παρασκευή επαίνεσε ως σοβαρές τις νέες ελληνικές προτάσεις, η Άνγκελα Μέρκελ προτίμησε να σιωπήσει και το γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών να χαρακτηρίσει ανοιχτή την έκβαση του σημερινού Eurogroup. Η επιφυλακτικότητα των Γερμανών έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει μεταρρυθμίσεις που αφορούν περισσότερο στην τετράμηνη παράταση του προγράμματος, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα εντελώς νέο πρόγραμμα διάρκειας 3 χρόνων.

Οι δύο ηγέτες στις αποφάσεις τους έχουν να λάβουν υπόψη τους επίσης ένα αριθμό παραγόντων. Καταρχήν την κοινή γνώμη που είναι διαφορετική στις δύο χώρες. Στη Γαλλία είναι ισχυρή η έννοια της αλληλεγγύης προς τους Έλληνες στις τάξεις των κυβερνώντων σοσιαλιστών και περιμένουν από τον Ολάντ να την επιδείξει. Αντίθετα στη Γερμανία επικρατεί έντονη επικριτική διάθεση και η πλειοψηφία απορρίπτει νέα χρηματοδοτική βοήθεια προς τους Έλληνες, όπως φαίνεται άλλωστε και μέσα από τις στήλες και τις κατά καιρούς καμπάνιες της λαϊκής εφημερίδα Bild. Η τάση αυτή αντικατοπτρίζεται και στην σκλήρυνση του τόνου στις πρόσφατες δηλώσεις του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος προειδοποίησε την Αθήνα να μην στηρίζει την πολιτική της στα λεφτά των γερμανών φορολογουμένων.

Διαφορετικοί κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί σε Γαλλία και Γερμανία

Αλλά και οι διαδικασίες στα κοινοβούλια των δύο χωρών είναι διαφορετικές. Στη Γαλλία ο Ολάντ δεν έχει πρόβλημα να περάσει το νέο πακέτο από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, αντίθετα στη Γερμανία οι διαδικασίες στο πλαίσιο του ESM είναι αυστηρότερες από ό,τι τα προηγούμενα πακέτα. Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε πρέπει να λάβουν από τη Bundestag εντολή για να διαπραγματευτούν και οι βουλευτές διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν τη χορήγηση κάθε βοήθειας. Η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανικών Koμμάτων (CDU/CSU), στην οποία υπάρχουν πολλοί επικριτές της ελληνικής διάσωσης πρέπει να πειστούν ότι και οι δύο διαπραγματεύτηκαν σκληρά.

Τέλος, η τρίτη διαφορά Γαλλιας και Γερμανίας έχει να κάνει με τη γενικότερη δημοσιονομική φιλοσοφία τους. Η Γαλλία λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού της και της παρεμβατικής πολιτικής της δεν έχει «αλλεργία» απέναντι στα χρέη. Αντίθετα στη Γερμανία επικρατεί το δόγμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Οι περισσότεροι Γάλλοι οικονομολόγοι και πολιτικοί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πολιτική της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει επιβάλει η Γερμανία στην ευρωζώνη. Γι’ αυτό και σε κυβερνητικούς κύκλους των Παρισίων αντιμετωπίζουν μια περεταίρω μείωση του ελληνικού χρέους με λιγότερο δέος.

Πηγή: DW

Πιέζουν την Αθήνα να κάνει περισσότερα βήματα...


undefined...σύμφωνα με το Reuters...
Διεκόπη το Eurogroup για dinner!...
Πηγές της ευρωζώνης, αναφέρουν πως υπάρχει συναίνεση μεταξύ των 18 Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο τραπέζι του Eurogroup και ζητούν από την Αθήνα «να κάνει περισσότερα βήματα για...
να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις», όπως μεταδίδει το Reuters.

Αυτή τη στιγμή το Eurogroup έχει διακόψει τη συνεδρίαση του, για dinner...  

"Libération": Είχε ο Τσίπρας δυνατότητα επιλογής;...



«Ο Τσίπρας, είχε δυνατότητα επιλογής;» είναι το πρωτοσέλιδο ερώτημα της "Libération" στο οποίο επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε...
εξασέλιδο εσωτερικό αφιέρωμα. Στο κύριο άρθρο, ο διευθυντής της εφημερίδας Λωράν Ζοφρέν, δίνει τη δική του ερμηνεία θεωρώντας ότι ως «υπεύθυνος πολιτικός άνδρας,ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε τελικά ανάμεσα «στη φωτιά και το εθνικό συμφέρον».

Εμπνευσμένος από την ελληνική ιστορία και μυθολογία, ο Λ. Ζοφρέν, αναρωτιέται «τι μούτρα θα κάνουν οι μικρο- Κασσάνδρες και οι πωλητές κοπανιστού αέρα, εάν τελικά υπογραφεί η διαφαινόμενη συμφωνία».

«Αυτές τις τελευταίες μέρες», σημειώνει, «ο τύπος της δεξιάς είχε καταληφθεί από οξεία «γκρεξίτιδα» ( grexite) γιατί πίστευαν ότι θα μπορούσαν να ξαποστείλουν τον Μυρμιδόνα Τσίπρα πέρα από τον Αχέροντα και να μείνουν έτσι μεταξύ τους μέσα σε μια εγωιστική Ευρώπη.Η αριστερά της αριστεράς βαυκαλιζόταν και αυτή με ανάλογες ψευδαισθήσεις πιστεύοντας ότι η ρητορική αντι-λιτότητας θα ήταν αρκετή για να μετατρέψει σε πρόβατο τον γερμανικό Μινώταυρο».

«Αιφνιδιασμένος από τις ελληνικές προτάσεις ο Ζαν Λυκ Μελανσόν θα καταγγείλει άραγε τον φίλου του ΣΥΡΙΖΑ για προδοσία;» αναρωτιέται ο διευθυντής της εφημερίδας και προσθέτει «η σκληρή πραγματικότητα κερδίζει έδαφος. Ο απαραίτητος συμβιβασμός βρίσκεται στο δρόμο για να επιβληθεί, κρατώντας την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και παρέχοντάς της τα απαραίτητα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Η διευθέτηση,εφ' όσον επιβεβαιωθεί, δεν θα ικανοποιήσει κανέναν και κυρίως τον ελληνικό λαό, που θα πρέπει να αποδεχθεί αυτό που αρνήθηκε μερικές μέρες πριν το δημοψήφισμα».

«Εάν τα καταφέρει, θα μπορέσουμε να πούμε τα πάντα για τον Αλέξη Τσίπρα, εκτός από ένα: ότι του έλειψε το κουράγιο. Συμπεριφέρεται αυτή τη φορά ως ένας υπεύθυνος ηγέτης που ξεχωρίζει (βάζει κατά μέρος) τη φωτιά στο όνομα του εθνικού συμφέροντος».

«Η Γαλλία, που την λέγαμε απομονωμένη και βουβή, μπορεί να νοιώθει την ικανοποίηση για τον διακριτικό αλλά αποφασιστικό ρόλο που έπαιξε σε μια διαπραγμάτευση ανάμεσα σε φιλελεύθερους και ακτιβιστές της ριζοσπαστικής αριστεράς, που καταλήγει τελικά σε μια λύση... σοσιαλδημοκρατική» γράφει ο Λωράν Ζοφρέν.

Ο δήμαρχος του Παλέρμο ύψωσε την ελληνική σημαία στο δημαρχείο.

Σε μια κίνηση συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό προχώρησε ο Δήμαρχος του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο, ο οποίος ανάρτησε την ελληνική σημαία στο μέγαρο Palazzo delle Aquile, έδρα του Δημαρχείου.
(tvxs.gr)
                                                                           *** 
Αιώνιοι καί ακατάλυτοι οι δεσμοί μας μέ τή "Μagna Grecia"!
Ακράγας, Γέλα, Σελινούς, Κρότων, Τάραντας, Συρακούσες κλπ.
Παλέρμο : πανοραμική άποψη
Τό "teatro Massimo" τού Παλέρμο είναι η Όπερα τής πόλης
Τό Παλέρμο ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. από Φοίνικες εμπόρους γύρω από ένα φυσικό λιμάνι στη βορειοδυτική ακτή της Σικελίας.Το φοινικικό όνομα της πόλης ήταν Ζίζ αλλά οι Αρχαίοι Έλληνες την αποκαλούσαν Πάνορμο εξαιτίας του θαυμάσιου φυσικού λιμανιού της. Το Παλέρμο δεν ήταν ποτέ ελληνική πόλη-κράτος αλλά αποτέλεσε αργότερα τμήμα της ελληνόφωνης Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας
                                                                     ***
Οι ακατάλυτοι δεσμοί μέ τόν Ελληνικό πολιτισμό καί
Η σημαία του Παλέρμο με τα διακριτικά του δήμου
ευρύτερα η επιρροή τού Ελληνικού πνεύματος -στη δημιουργία αυτών τών δεσμών- δέν συναντιόνται, σήμερα, μοναχά στήν έκφραση συμπαράστασης προς τον Ελληνικό λαό, τού Δήμαρχου του Παλέρμο Λεολούκα Ορλάντο, αλλά υποσημειώνονται, επίσης, σέ πολλά δημόσια κτίρια. Όπως, λόγου χάριν, στό "teatro Massimo" (φωτογραφία) τό οποίο κοσμείται στήν πρόσοψή του μέ κίονες κορινθιακού ρυθμού.
Δ.Ν.Α. 

στή συνέχεια περισσότερες φωτογραφίες
(όλες οι φωτογραφίες είναι από τή en.wikipedia.org/wiki/Palermo)

Ο μυστηριώδης Μ. Καραγάτσης

Στις 14 Σεπτέμβρη, το 1960, έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Ροδόπουλος που έμελλε να γίνει γίνει ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της «Γενιάς του ‘30» με το όνομα Μ. Καραγάτσης.

Ο Καραγάτσης Αυτοβιογραφείται
Γεννήθηκα στην Αθήνα σε ένα από τα τέσσερα γωνιακά σπίτια των οδών Ακαδημίας και Θεμιστικλέους. Δεν σας λέω όμως σε ποιό. Και το κάνω επίτηδες αυτό, για να μπλέξω άγρια-σε αυτό το αθηναϊκό σταυροδρόμι- τους διαφόρους «αρμοδίους», όταν έρθει η στιγμή να εντοιχισθεί η αναμνηστική πλάκα. Εγώ βέβαια θα τα έχω τινάξει προ πολλού, και θα σπάω κέφι καλά στον ουρανό, με τη μεταθανάτια φάρσα μου. Θα έχω παρέα το Σολωμό, που θα μου λέει κουνώντας το κεφάλι: «Τράβα και σύ Καραγάτση,όσα τράβηξα εγώ από τον Καιροφύλλα, τον Αποστολάκη και το Σπαταλά».

Όπως βλέπετε το κυριότερο γνώρισμά μου είναι η μετριοφροσύνη. Διδάχτηκα τα πρώτα γράμματα στο Αρσάκειο της Λάρισας (όταν συλλογιέμαι πώς, υπήρξα και Αρσακειάδα!) και αντί να ερωτευτώ τις συμμαθητριές μου, αγάπησα παράφορα τη δασκάλα μου. Γεγονός που μαρτυράει τη σκοτεινή ερωτική ιδοσυγκρασία μου. Έκανα ό,τι μπορούσα για να μην προβιβαστώ, να μείνω στην ίδια τάξη, κοντά στην "γυναίκα των ονείρων μου". Το υπέροχο λογοτεχνικό μου ταλέντο φανερώθηκε στο Γυμνάσιο, όταν έγραφα εκθέσεις αριστουργηματικές. Οι καθηγητές μου δεν πρόφταιναν να μου βάζουν δεκάρια. Ένας μονάχα- ένας ξερακιανός και καταχθόνιος- έβρισκε τα κείμενά μου απαίσια και τα μηδένιζε αράδα. Δεν μπορούσα να καταλάβω...αργότερα όμως κατάλαβα. Ο καθηγητής ήταν λογοτέχνης. Εννοείται πώς τον εκδικήθηκα σκληρά... Ήμουν νεαρότατο μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών όταν ο κ.Καθηγητής -γέρος πια- ζήτησε την ψήφο μου για να μπει και αυτός στο επίσημο αυτό Πρυτανείο της ελληνικής διάνθησης. Του την αρνήθηκα. Αποτέλεσμα: Αυτός είναι και εγώ δεν είμαι πια μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών...

Κάποτε σπούδαζα νομικά. Είχα συμφοιτητές τους κ.Πέτρον Χάρην, Άγγελο Τερζάκην, Γιώργο Θεοτοκάν, Πετσάλην και Οδυσσέα Ελύτην, τα εξαιρετικά αυτά νομικά πνεύματα που τόσο διέπρεψαν στη δικανική σταδιοδρομία τους- όπως και εγώ εξάλλου. Ο ισχυρισμός του κ. Κλ. Παράσχου ότι υπήρξε συμφοιτητής μου είναι ανακριβέστατος. Όταν ο νεαρότατος κ. Παράσχος γράφτηκε πρωτοετής στη νομική, εγώ ήμουν κιόλας δικηγόρος παρ'Αρείω Πάγω. Έφηβος ήμουν όταν έγραψα τα πρώτα μου και τελευταία ποιήματα. Δεν τα δημοσίευσα ποτέ. Αργότερα τορριξα στην πεζογραφία, ένας Θεός ξέρει το γιατί...

Έγραψα πολλά και διάφορα, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, έργα υψηλού ηθικοπλαστικού περιεχομένου, πολύ κατάλληλα για παρθεναγωγεία και βιβλιοθήκες οικογενειών με αυστηρά αστικά ήθη. Οι ήρωες μου- Λιάπκιν, Μαρίνα Ρεϊζη και ιδίως Γιούγκερμαν- είναι άνθρωποι αγνοί, αθώοι, ιδεολόγοι και στέκουν ψηλότερα από τις αθλιότητες του χαμερπούς υλισμού. Απορώ πως το εκπαιδευτικό συμβούλιο δεν εισήγαγε ακόμα τα βιβλία μου για αναγνωστικά στα σχολεία του κράτους, εξίσταμαι πώς η Ακαδημία δεν μου έδωσε ακόμα το βραβείο Αρετής, πώς δεν με εκάλεσε ακόμα να παρακαθήσω στους ενάρετους κόλπους της κοντά στον κ.Σπύρο Μελά.

Δεν επείραξα ποτέ συνάδελφο και είμαι συμπαθέστατος στους λογοτεχνικούς κύκλους. Αυτό θα αποδειχθεί στην κηδεία μου όπου θα έρθει κόσμος και κοσμάκης να πεισθεί ίδιοις όμμασι ότι πέθανα, ότι θάφτηκα, ότι πήγα στο διάολο. Και θα φύγει από το νεκροταφείο ο κόσμος και ο κοσμάκης βγάζοντας στεναγμούς ανακούφισης. Είμαι βέβαιος πώς ο Θεός θα με κατατάξει μεταξύ των αγίων στον Παράδεισο.

ΑΜΗΝ
Μ. Καραγάτσης                                                                              (από  tvxs.gr)


Με 251 ΝΑΙ, πέρασε η πρόταση...

Εγκρίθηκε η ελληνική πρόταση από την Βουλή...
Ο Τσίπρας «έχασε» τη δεδηλωμένη...
 Με 250 ψήφους υπέρ (Ναι), 32 κατά (Όχι) και 8 παρών ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά η κρίσιμη συνεδρίαση της βουλής και παράλληλα εγκρίθηκε η ελληνική πρόταση και εξουσιοδοτήθηκε ο πρωθυπουργός για τις τελικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Ηχηρά, ωστόσο, ήταν τα «παρών» που ακούστηκαν από την...
Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημήτρη Στρατούλη, Κώστα Λαπαβίτσα ενώ παράλληλα «παρών» ψήφισαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαϊα Κυρίτση, Ιωάννα Γαϊτάνη, Γιάννης Σταθά, Θανάσης Σκούμας και Στάθης Λεουτσάκος. Δεν ψήφισε η Ραχήλ Μακρή.

Αντίθετα, «Ναι» ψήφισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης ο οποίος και… καταχειροκροτήθηκε, ενώ κάτι αντίστοιχο σημειώθηκε και όταν ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος ψήφισε υπερ.

Πράσινο φως από τους θεσμούς...


Στο Eurogroup του Σαββάτου η τελευταία μάχη...

«Οι δανειστές της Ελλάδας εκτιμούν ότι οι προτάσεις που έκανε η Αθήνα είναι αρκετά θετικές, ώστε να γίνουν η βάση για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης που θα φτάσει τα 74 δισ. ευρώ» ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

«Υπήρξε θετική αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», είπε η πηγή. Το ESM ετοιμάζεται να προσφέρει 58 δισ. ευρώ συν 16 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, σημείωσε.

Πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι η αξιολόγηση του ελληνικού σχεδίου θα πάει στο Eurogroup του Σαββάτου, αλλά είναι «50-50» οι πιθανότητες αποδοχής εξαιτίας της αντίθεσης των «σκληρών» όπως η Γερμανία, που λένε όχι στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους...

Η Μέρκελ ξέρει καλύτερο ποδόσφαιρο από τον Τσακαλώτο... (βίντεο)


Δείτε το βίντεο...  
Έκανε και το χωρατό του ο Ευκλείδης κατά την αποψινή ομιλία του. Αποκάλυψε πρόσφατο διάλογο που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. 

«Σε μια από τις συναντήσεις της είπα ότι είναι σαν να είσαστε εσείς η Bayern Munich και εμείς η Barcelona και να μην μας αφήνετε να χρησιμοποιήσουμε ούτε το Νεϊμάρ, ούτε το Μέσι και μου απαντά εκεί...( εδώ τον ξεχνά και ζητά βοήθεια). Ούτε το Σουάρες! Άρα η κυρία Μέρκελ ξέρει καλύτερο ποδόσφαιρο απ' ότι εγώ», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών...
Δείτε το βίντεο :

Το αγκάθι της επικοινωνίας

(ΑΡ)
Το αγκάθι της επικοινωνίας


Ανάλυση της Λένας Αργύρη
Εντυπωσιακά απαρατήρητη πέρασε η προσπάθεια του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου την Τετάρτη να εξηγήσει τη στάση και να οριοθετήσει τον ρόλο της Ουάσιγκτον στο ελληνικό ζήτημα. «Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει εξηγήσει σε όλους τους συνομιλητές του ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ένα πρόβλημα που οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν ή θέλουν να επιλύσουν μόνες τους. Και μάλιστα», πρόσθεσε ο Τζος Ερνεστ με νόημα, «δεν έχουμε και καμία απολύτως ένδειξη ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να δουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρεμβαίνουν σε ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Οι πάντες γνωρίζουν στην Ουάσιγκτον ότι οι δυσκολίες στην επικοινωνία Λευκού Οίκου από τη μια πλευρά και Καγκελαρίας - ευρωπαϊκών θεσμών από την άλλη είναι υπαρκτές και διόλου αμελητέες, όλους τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες κυρίως γερμανικών μέσων ενημέρωσης, η καγκελάριος Μέρκελ έχει επανειλημμένως εξηγήσει πεισματικά στον πρόεδρο Ομπάμα ότι «εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και αυτό πρέπει να επιλυθεί εκ των έσω».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν καλά ότι παρά τις ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις μια ενδεχόμενη ελληνική έξοδος θα είναι ελεγχόμενη – διαβεβαιώσεις τις οποίες θεωρούν και λίγο εκβιαστικές –, το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ελλάδας θα επηρεάσει αναπόφευκτα το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη, η οποία αποτελεί έναν εκ των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων τους.

Ο εκνευρισμός είναι μεγάλος στην Ουάσιγκτον, όπου, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αλλά κυρίως η πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή του αιφνιδίασαν, προβλημάτισαν και εδραίωσαν την άποψη που επικρατούσε εδώ και μήνες, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απρόβλεπτη και κινείται στην κόψη του ξυραφιού, παρασυρόμενη από τις ακραίες φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε σχέση με τους Ευρωπαίους, όμως, ο Λευκός Οίκος φαίνεται πως εκτιμά ότι αν δεν αποφασίσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι ημιτελής και ανώφελη διότι απλώς θα μεταθέτει για αργότερα το πρόβλημα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Τζακ Λιου για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά μίλησε από το Ινστιτούτο Brookings για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Εκτός από τον κίνδυνο να βρεθεί η παγκόσμια οικονομία σε αχαρτογράφητα ύδατα, η Ουάσιγκτον επισημαίνει και τον γεωπολιτικό κίνδυνο από μια ενδεχόμενη κατάρρευση της χώρας μας και θεωρεί πως η παραμονή της Ελλάδας στους δυτικούς κόλπους είναι αδιαπραγμάτευτη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Ο κ. Λιου μάλιστα μίλησε με σαφήνεια και για τους εν λόγω κινδύνους, τους οποίους, σύμφωνα με πηγές στην Ουάσιγκτον, λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Πριν από λίγες ημέρες άλλωστε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το θέμα της Ελλάδας μάς απασχολεί υπό μια ευρύτερη έννοια, πέραν της οικονομικής».

από tanea.gr

Για ποιον χτυπάει την καμπάνα ο Μήλιος;..


«Το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί : να είσαι αναγκασμένος να κρύβεσαι για τις επιλογές σου» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Γιάννης Μηλιός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ...


karfara!



Πρώτα κράζει και μετά… θαυμάζει ο Μιχελογιαννάκης!..


Παρά τη σφοδρή κριτική ασκεί τις τελευταίες ημέρες στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί πως...
θα υπερψηφίσει την ελληνική πρόταση και την εξουσιοδότηση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Μιχελογιαννάκης αναφέρει έναν έναν τους λόγους για τους οποίους θα ψηφίσει "ναι".

1 Δεν θα έχουμε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκή ένωση.
2 Δεν θα έχουμε χρηματοδότηση και από τις αγορές.
3 Οι τράπεζες δεν θα παίρνουν χρήματα από τον ELA.
4 Αρχίζουμε, λοιπόν, εσωτερική χρηματοδότηση με φόρους στους Έλληνες. Ήδη χρωστούν δεκάδες δις και δεν μπορούν να πληρώσουν.
5 Εσωτερική χρηματοδότηση από έκδοση εντόκων γραμμάτιων από τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Να ξέρουμε ότι ακόμα και όλα να τα πάρει το κράτος, δεν μαζεύει 4 δισ.

6 Φορολόγηση καταθέσεων, αλλά τα λεφτά που είναι στις τράπεζες δεν είναι αληθινά, γιατί έχουν δοθεί σε δάνεια.
7 Οι ξένοι, σε πρώτη φάση, θα κατασχέσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.
8 Εισαγωγές δεν μπορούμε να κάνουμε, γιατί θέλουν αυτοί πρώτα τα χρήματα, αρά καύσιμα, φάρμακα και τρόφιμα τέλος.
9 Θα χρειαστεί χρόνος να τυπώσουμε δραχμή.
10 Θα χρειαστεί υποτίμηση 45% έως 85%.

11 Μέχρι να βρεθεί ισοτιμία δραχμής-ευρώ, με το νόμισμα σε πτώση, θα έχουμε αύξηση πληθωρισμού.
12 Μέχρι να δούμε τι γίνεται με ισοτιμία, ένας που έχει 5000 ευρώ στην τράπεζα, θα έχει 5000 δραχμές.
13 Το ΑΕΠ της Ελλάδος θα μειωθεί τουλάχιστον 20% σε μια τετραετία.
14 Έκρηξη ανεργίας.
15 Ανάπτυξη μαύρης αγοράς και παρατραπεζών.

16 Αποκοπή νησιωτικής Ελλάδος από ηπειρωτική, λόγω έλλειψης καυσίμων.
17 Συγκέντρωση πλούτου σε χέρια ελαχίστων.
18 Αφύλακτα σύνορα.
19 Έκρηξη εγκληματικότητας.
20 Τα ατομικά μας δάνεια θα πληρώνονται σε ευρώ και όχι δραχμές.

21 Αυτοί που έχουν χρήματα στο εξωτερικό και πολλοί από αυτούς κλεμμένα, θα αγοράσουν τσάμπα την Ελλάδα.
22 Επειδή δεν έχουμε επεξεργαστεί σχέδιο, εκτός την υποτίμηση, θα έχουμε και διολίσθηση 5% κάθε βδομάδα.
23 Η κλοπή με τις ανισοτιμίες νομισμάτων θα είναι απρόβλεπτες...

Στις 3 η ψηφοφορία στη Βουλή…


Από λεπτό σε λεπτό ξεκινάει η συζήτηση για την ελληνική πρόταση, ενώ η ψηφοφορία θα γίνει στις 3 το πρωί.

Μάλλον, η...
Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν θα είναι στην έδρα της Προέδρου για προφανείς λόγους, αλλά όπως είπε ο Τάκης Χατζής (ΣΚΑΙ), έχει ήδη κάνει δήλωση ότι δεν θα βάλει εμπόδιο στην κυβέρνηση.

Είναι πιθανόν να προσανατολίζεται στο «παρών»…