Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

Επιφυλάξεις Συνηγόρου του Πολίτη για αιγιαλό...

Η ανεξάρτητη Αρχή απέστειλε τις παρατηρήσεις της και στον υπουργό Οικονομικών
Παρατηρήσεις, επιφυλάξεις και προβληματισμό για σειρά ζητημάτων που προκύπτουν από...
την εξέταση του σχεδίου νόμου «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» του υπουργείου Οικονομικών διατυπώνει ο Συνήγορος του Πολίτη, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο νόμου πρέπει να τύχει νέας ολοκληρωμένης επεξεργασίας.

Μάλιστα, η ανεξάρτητη Αρχή απέστειλε τις παρατηρήσεις της και στον υπουργό Οικονομικών, αξιοποιώντας την πλούσια εμπειρία του Συνηγόρου για ανάλογα θέματα αλλά και τη δυνατότητα που παρέχει ο νόμος για τη συμβολή του στο νομοθετικό έργο.

Όπως αναφέρεται από την ανεξάρτητη Αρχή, οι προβληματισμοί της έχουν σκοπό να συμβάλουν εποικοδομητικά στη σχετική συζήτηση, ενώ τα ζητήματα που θέτει αφορούν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία του δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού, της παραλίας, της όχθης και της παρόχθιας ζώνης, και κατ' επέκταση της πρόσβασης των πολιτών σε αυτές, ενώ ως φαίνεται καταργείται στην πράξη και η ζώνη παραλίας.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο, οι μορφολογικές επεμβάσεις που επιτρέπονται προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες, ενώ προβληματίζει η δυνατότητα που παρέχεται για νομιμοποίηση σοβαρών μορφολογικών αλλοιώσεων, ακόμη και για ευκαιριακούς επιχειρηματικούς σκοπούς.

Γενικότερα απουσιάζει η απαραίτητη...

Διεθνής Διαφάνεια: Μείωση 50% μισθού υπαλλήλου καθαριότητας επειδή κατήγγειλε αδιαφανείς διαδικασίες!


  Παραπολιτική

Μείωση μισθού κατά 50% επιβλήθηκε σε υπάλληλο καθαριότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, ως πειθαρχική ποινή επειδή κατήγγειλε παράτυπες και αδιαφανείς διαδικασίες στην υπηρεσία της.

Η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς (ΔΔ-Ε) μέσω της Υπηρεσίας «Διαφάνεια Τώρα!» για την καταγγελία περιστατικών διαφθοράς από πολίτες, παρεμβαίνει στη συγκεκριμένη υπόθεση ζητώντας να δρομολογηθεί η νόμιμη διαδικασία για άμεση επανεξέταση και αποκατάσταση των βασικών δικαιωμάτων της εργαζομένης.

 Με επιστολή της η Διεθνής Διαφάνεια, στις 9 Μαΐου 2014, προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, υπογράμμισε ότι η υπάλληλος είχε απευθυνθεί ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2013 στη συγκεκριμένη Υπηρεσία καταγγέλλοντας φαινόμενα αδιαφάνειας του Δήμου Σύρου, χωρίς να λάβει ικανοποιητική ανταπόκριση. Αντ’ αυτού, στην υπάλληλο επιβλήθηκαν πειθαρχικές κυρώσεις για «άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής» από τα ίδια τα πρόσωπα εναντίον των οποίων στρεφόταν η «κριτική» της υπαλλήλου, και χωρίς να έχουν πρώτα εξεταστεί όσα καταγγέλονταν για αδιαφάνεια. H υπάλληλος υπέβαλε το Νοέμβριο του 2013 και τον Ιανουάριο του 2014, ενστάσεις για την επανεξέταση της υπόθεσής της -με αποτέλεσμα να μην έχει προχωρήσει προς το παρόν η κράτηση του μισθού της μέχρι να  συγκροτηθεί και να λάβει τελική απόφαση το αρμόδιο όργανο.

Μετά την παρέμβαση της Διεθνούς Διαφάνειας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με έγγραφό της προς τον Δήμο Σύρου–Ερμούπολης, κάλεσε  τον Δήμαρχο Σύρου, ως πειθαρχικό προϊστάμενο των υπηρεσιών, να εκπληρώσει...

Μόνο για πολύ δεξιούς*

                                              (Ζω)γραφική  παράσταση πολιτικού ανοίγματος

                                        (πού, πιθανόν, ετοιμάζεται νά διαπράξει η αξιωματική αντιπολίτευση)


Άνοιγμα χωρίς αριστερό περιθώριο (χωρίς αριστερό λαμπά)

Άνοιγμα χωρίς αριστερό -όπως, εμείς, τό βλέπουμε- περιθώριο, χωρίς αριστερό λαμπά. (Τό  ότι ο απέξω τό βλέπει ακριβώς ανάποδα κρίνεται ως, γεγονός, άνευ σημασίας διότι

Από πότε όσοι βρίσκονται "στήν απ'έξω" έχουν βαρύνουσα γνώμη;)

Στη συγκεκριμένη περίπτωση επειδή δεν έχουμε καθόλου περιθώριο στα αριστερά του ανοίγματος, συμπεραίνουμε  ότι : 

ό,τι είναι νά γίνει πρέπει νά γίνει, υποχρεωτικά, πρός τά δεξιά (δεξιά στροφή) ό.έ.δ. 

                                                             --------------

*(τό παρόν πόνημα είναι αφιλοκερδής παραχώρηση, χάριν τού πλουραλισμού καί τής "ελεύθερης διακίνησης τών ιδεών". Βασικά, όμως, γιά νά μή χαίρεται ο εξαποδίτης μέ τίς αβάσιμες  δημαγωγικές ρητορίες τών ημερών καί τά ανέξοδα -χωρίς budget- χουβαρνταλίκια. Δεί δέ χρημάτων καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲν ἔστι γενέσθαι τῶν δεόντων ...γάρ!)
 (Η σχολιασμένη εικονογραφηση είναι τής Ν.Μ.)

Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

Los afragos batireiros atletas : "hasta la victoria siempre"


O Ζορμπάς «αντικατέστησε» το άγαλμα του Ιησού, στο Ρίο.
Η φωτό, κυκλοφορεί αυτή την ώρα στο διαδίκτυο και κάνει θραύση.
Απολαύστε την...

Άλυτη εξίσωση το MEGA...



Ούτε ο Αϊνστάιν δεν θα μπορούσε να βρει λύση στην εξίσωση του Mega! Το κανάλι αντιμετωπίζει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που ξεκινούν από το οικονομικό και καταλήγουν στην...
πολιτική γραμμή που ακολουθεί.
Με τρεις βασικούς μετόχους όμως που συνιστούν τους σημαντικότερους πυλώνες των επιχειρήσεων ΜΜΕ στην χώρα, με κοινά αλλά και διαφορετικά ή και αλληλοσυγκρουόμενα κάποιες φορές συμφέροντα η κατάσταση είναι χαοτική! Όσο τα πράγματα πήγαιναν καλά το κανάλι ήταν κερδοφόρο και ταυτόχρονα ο απόλυτος opinionmaker στη χώρα… Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας και ΔΟΛ (Λαμπράκης πριν, Ψυχάρης τώρα), είχαν αφήσει τον σταθμό στον αυτόματο και δεν χρειαζόταν να παρεμβαίνουν παρά ελάχιστες φορές… Τα τελευταία χρόνια όμως η οικονομική κατηφόρα, αλλά και η σταδιακή απώλεια της παρέμβασης του στο ευρύ κοινό, έχουν υποχρεώσει τους τρεις μετόχους να βρίσκονται σχεδόν σε καθημερινή επαφή και να συζητούν για το Mega, χωρίς να λαμβάνουν ολοκληρωμένες αποφάσεις.
Κανείς δεν θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη για να δοθεί μόνιμη λύση στα οικονομικά προβλήματα του καναλιού, ενώ πιέζουν για να είναι ο σταθμός στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Οικονομικά με κάποιες μικρές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και συνεχή σύναψη μεγάλων δανείων το κανάλι καταφέρνει με αρκετές δυσκολίες, είναι η αλήθεια, να στέκεται στα πόδια του με αξιοπρέπεια. Βέβαια κάθε έξι μήνες η οικονομική θηλιά σφίγγει και κάθε φορά με μπαλώματα προσπαθούν να καλύψουν τις τρύπες που δημιουργούνται, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διαιωνίζεται, αλλά και η συνολική εικόνα του σταθμού να θολώνει ολοένα και περισσότερο! Χαρακτηριστική του προβλήματος είναι η κατάσταση στην πολιτική γραμμή του σταθμού. Οι τρεις μέτοχοι υποχρεώνουν τα στελέχη του ενημερωτικού τομέα να στηρίζουν με κάθε τρόπο όλες τις τελευταίες κυβερνήσεις και τις μνημονιακές τους αποφάσεις, αφού έτσι εξυπηρετούν όπως πιστεύουν τα πολυποίκιλα επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Η στήριξη αυτή που σε πολλές περιπτώσεις έχει λάβει χαρακτηριστικά σκληρής προπαγάνδας οδήγησε όπως ήταν ευνόητο στην απομάκρυνση, αλλά και την αποδοκιμασία του τηλεοπτικού κοινού που αρχικά «ψήφισε» το πιο light πολιτικά και με πιο πολύ lifestyle θέματα δελτίο του ΑΝΤ1, ενώ τελευταία δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο δελτίο του Star.
Την ίδια ώρα που το κεντρικό δελτίο του Mega βουλιάζει αναζητούνται λύσεις, με τα χέρια των στελεχών του σταθμού όμως «δεμένα»… Αφού δεν μπορούν να προχωρήσουν, ούτε σε αλλαγή πολιτικής γραμμής ούτε σε αλλαγή προσώπων που θα σηματοδοτούσε την ανανέωση στην εικόνα, αλλά και τον λόγο…

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ..

18 χρόνια κάθειρξη σε πρώην δήμαρχο για υπεξαίρεση...

 
Έβαλε χέρι ακόμη και στα χρήματα χορηγού στη μνήμη των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο φοβερό δυστύχημα, στα Τέμπη. Στη φυλακή οδηγείται Πρώην δήμαρχος της Ημαθίας καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης σε κάθειρξη 18 ετών, για ...
υπεξαίρεση στα ταμεία του δήμου και οδηγήθηκε στη φυλακή. Μεταξύ των χρημάτων που υπεξαίρεσε, ήταν κι αυτά από χορηγία του ΟΠΑΠ, στην μνήμη των μαθητών που σκοτώθηκαν στα Τέμπη.
Πρόκειται για τον Ελευθέριο Βαλαβάνη, που διετέλεσε δήμαρχος από το 2003 έως το 2006 στον άλλοτε δήμο Αποστόλου Παύλου. Μαζί του καταδικάστηκε ο πρώην ταμίας του ίδιου δήμου -κατά το παραπάνω διάστημα- στον οποίο το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών. Σε αντίθεση όμως με τον πρώην δήμαρχο, ο ταμίας αφέθηκε ελεύθερος ενόψει του εφετείου.
Οι δύο άνδρες, που κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση σε βάρος ΟΤΑ, κατηγορούνταν ότι άφησαν «τρύπα» ύψους 1,3 εκατ. ευρώ χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την απώλειά τους. Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται, έπειτα από καταγγελία του δημάρχου που διαδέχθηκε τον Ελ. Βαλαβάνη για τη διαχείριση του τελευταίου. Ακολούθησε διαχειριστικός έλεγχος των οικονομικών επιθεωρητών, που ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2009, από τον οποίο διαπιστώθηκαν σωρεία περιπτώσεων κακοδιαχείρισης.
Ανάμεσα στα χρήματα που χάθηκαν περιλαμβάνεται...

Χωρίς εντολή ...

 

Ολόκληρη ανακοίνωση έβγαλε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ότι, με εντολή του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά, οι...
βουλευτές δεν συμπεριλαμβάνονται σε εκείνους τους δημόσιους λειτουργούς, όπως οι δικαστικοί, που με βάση την απόφαση του Μισθοδικείου του 2013 θα αναπροσαρμοστεί ο μισθός τους στα επίπεδα του 2009. Παρέλειψε η κ. Βούλτεψη να μας πει ότι αυτό γίνεται με απόφαση των ίδιων των βουλευτών, που δεν διεκδίκησαν την αναπροσαρμογή των μισθών τους όταν μπορούσαν, δηλαδή πριν γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας επί της απόφασης του Μισθοδικείου. Δεν υπάρχει καμία εντολή Σαμαρά, λοιπόν, παρά μόνο στη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου...

«Hρωι(νι)κές» ιστορίες, «Eυϋπόληπτοι» πολίτες καί «πράσινοι ίπποι»...

Οι φυτείες τής παπαρούνας...
"...Μόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, οι χρήστες με κύρια ουσία την ηρωίνη ξεπερνούσαν τις 20.000 άτομα. Οι ενδείξεις, από εξειδικευμένα κέντρα θεραπείας, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός έχει αυξηθεί".

"...Δεν ζούμε σε αγγελικά πλασμένο κόσμο, αλίμονο αν απορούμε με αποκαλύψεις που δηλώνουν ότι η ταξική σύνθεση του εγκλήματος είναι εξαιρετικά ευρεία και χαίρει, διεθνώς, υψηλής προστασίας".

"...Στην ελληνική δημόσια σφαίρα, ένας εγγράμματος, σκληρά εργαζόμενος, εκτός κυκλωμάτων και χωρίς σοβαρά περιουσιακά στοιχεία, ακόμη και με περγαμηνές στο βιογραφικό του, είχε χαμηλή αποδοχή. Με την υπόθεση της ηρωίνης θίγεται ένα σοβαρό ταμπού της ελληνικής κοινωνίας: ο επιτυχημένος επιχειρηματίας μπορεί και να μην είναι καθόλου ευυπόληπτος".
Σημείωση Νέας Μυκόνου : τά αποσπάσματα είναι από τό κατωτέρω άρθρο τής ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                                                             Τοξικοί κόσμοι
                                                      

Μαρία ΚατσουνάκηΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ 
25.06.2014
 Αύριο (26/6) είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Ο «εορτασμός» στην Ελλάδα συμπίπτει με την πολύκροτη υπόθεση αποκάλυψης μαφίας που επρόκειτο να διακινήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη 2,1 τόνους ηρωίνης. Ελληνες, ένας εφοπλιστής, ένας επιχειρηματίας και οι συνεργάτες τους, εμφανίζονται ανάμεσα στους εμπλεκομένους.

Το θέμα προσφέρεται για πολλαπλό σχολιασμό. Μία πλευρά εξάντλησε ο Πάσχος Μανδραβέλης στην κυριακάτικη έκδοση, γράφοντας για τον «παραλογισμό του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τον τρόπο που οι δικαστικές αρχές τον εφαρμόζουν». Και τα πρόσωπα και τα ονόματα των διακινητών προστατεύονται, ενώ σε άλλες περιπτώσεις και οι στοιχειώδεις κανόνες προφύλαξης από τον διασυρμό ουδόλως λαμβάνονται υπόψη.

Μια άλλη πτυχή της υπόθεσης αφορά τη διατυπωμένη άποψη (δημοσιεύτηκε χθες σε κύριο άρθρο ηλεκτρονικής έκδοσης) πως ο σκοτεινός κόσμος των ναρκωτικών, είτε πρόκειται για χρήστες είτε για εμπόρους, αφορά κυρίως το περιθώριο και όχι την υψηλή κοινωνία. «Περιθώριο» είναι τα θύματα ενός ασύλληπτου τζίρου δισεκατομμυρίων, διεθνώς, στον οποίο συμμετέχουν και καθ’ όλα «ευυπόληπτοι» πολίτες. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ειδική πληροφόρηση. Και μόνο... τηλεοπτικά επεισόδια του «CSI» να έχει παρακολουθήσει, αντιλαμβάνεται πώς και από ποιους στήνονται αυτές οι επιχειρήσεις. Δεν ζούμε σε αγγελικά πλασμένο κόσμο, αλίμονο αν απορούμε με αποκαλύψεις που δηλώνουν ότι η ταξική σύνθεση του εγκλήματος είναι εξαιρετικά ευρεία και χαίρει, διεθνώς, υψηλής προστασίας.

Μία τρίτη ανάγνωση της ιστορίας...

Τα άλλα λεφτά στην αγορά (ή τά λεφτά τής κρουαζιέρας)

Τα άλλα λεφτά στην αγορά
Πάσχος ΜανδραβέληςΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
Ε​​να από τα παλλαϊκά αιτήματα (από Δεξιά και Αριστερά) στα χρόνια της κρίσης είναι «να πέσουν λεφτά στην αγορά». Από το κράτος, εννοείται. Το διαβάζουμε στις ανακοινώσεις των κομμάτων, το ακούμε στα κανάλια, το κηρύσσουν από άμβωνος καθηγητές ΑΕΙ και από παραθύρων οι σταρ της τηλοψίας. Η αλήθεια είναι ότι όταν πέφτουν λεφτά στην αγορά η οικονομία κινείται· ο κύκλος εργασιών του εμπορίου μεγαλώνει, τα μαγαζιά προσλαμβάνουν περισσότερους, αυτοί ξοδεύουν πιο πολλά κ.λπ. Μόνο που ο μισός κεϊνσιανισμός, που δοξολογούν μετ’ επιτάσεως κάποιοι ως το μοναδικό φάρμακο στην κρίση, αποσιωπά το πρώτο κινούν. Ο καλός Θεούλης, που στην Ελλάδα τον βαφτίσαμε κράτος, πρέπει να έχει λεφτά να ρίξει στην αγορά. Και δεν αρκεί μόνο αυτό. Οπως απέδειξε τη μοιραία διετία 2008-2009, που η κυβέρνηση Καραμανλή έριξε πολλά δανεικά λεφτά στην αγορά (μα πάρα πολλά: 24 δισ. έφτασε το πρωτογενές έλλειμμα το 2009) η ελληνική οικονομία μπήκε σε σπειροειδή ύφεση.

Φέτος, όμως, θα πέσουν λεφτά στην αγορά: «574 εκατομμύρια δολάρια είναι η άμεση οικονομική συμβολή της κρουαζιέρας στην ελληνική οικονομία, ποσό που αποτελεί το έβδομο υψηλότερο μέγεθος στην Ευρώπη» («Καθημερινή» 24.6.2014). Η δημιουργία αυτού του νέου πλούτου κατ’ αρχάς απαξιώνει το παλιό επιχείρημα όλων των εχθρών της άρσης του καμποτάζ, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι οι επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων απλώς αφήνουν τη σκόνη τους στα λιμάνια που επισκέπτονται.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι τα μπουλούκια των επισκεπτών που παίρνουν τα λεωφορεία από τα λιμάνια και ξαμολιούνται στους τουριστικούς προορισμούς δεν αφήνουν πολλά, ή έστω αφήνουν πολύ λιγότερα απ’ όσα θα ήθελαν ή μπορούσαν. Κι αυτό διότι δεν προσεγγίζουν π.χ. την Αθήνα μόνο τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Πολλές φορές περιδιαβάζουν σε μια έρημη πόλη και απλώς κοιτούν τις βιτρίνες των καταστημάτων. Το αστείο δε είναι ότι οι εχθροί της απελευθέρωσης των θαλασσίων μεταφορών, που είχαν ως επιχείρημα ότι οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων δεν αφήνουν δεκάρα τσακιστή στον τόπο, είναι οι ίδιοι που πρωτοστατούν ώστε να μην μπορεί κανείς να αφήνει κάτι στην αγορά. Οπως πρωτοστατούσαν στα μπλόκα για να μη δένουν τα κρουαζιερόπλοια, έτσι πρωτοστατούν (δυναμικώς) να μην ανοίγουν τα μαγαζιά.

Να σημειώσουμε εδώ ότι όταν τον Ιούλιο του 2010 έγινε το πρώτο βήμα για την άρση του καμποτάζ, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε λέγοντας ότι εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο (μερικής έστω) απελευθέρωσης, αυτό θα «οδηγήσει στην αύξηση της ανεργίας μεγάλου αριθμού Ελλήνων ναυτικών για να εξυπηρετηθούν οι απαιτήσεις των εφοπλιστικών και άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων χωρίς κανένα τεκμηριωμένο όφελος για την εθνική οικονομία» (22.6.2010). Το ΚΚΕ, που έστελνε στα λιμάνια τους μπράβους του ΠΑΜΕ για να εμποδίζουν τους τουρίστες να αποβιβαστούν, ανακοίνωνε ότι «η άρση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια... θα έχει και αρνητικές συνέπειες για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες στον τουρισμό και τους εργαζόμενους στον κλάδο... Οι τουρίστες στα νησιά και στις άλλες περιοχές δεν πρόκειται να αυξηθούν τόσο στη χώρα μας όσο και στις άλλες χώρες...».

Τα αναφέρουμε αυτά, όχι για να θυμόμαστε, αλλά γιατί ακούμε τα ίδια κάθε φορά που είναι να απελευθερωθεί, έστω μερικώς, ένας κλάδος της οικονομίας.
 kathimerini.gr

Αντίδοτο στην άνοια η μόρφωση


 Όσο περισσότερο χρόνο απασχολεί κάποιος το μυαλό του, τόσο αυξάνει τις πιθανότητες να το διατηρήσει «φρέσκο» έως της προχωρημένη ηλικία, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Σύμφωνα με τη μελέτη, η «συνταγή» της διατήρησης ενός υγιούς νου στην τρίτη ηλικία είναι να μορφώνεται κανείς όσο γίνεται περισσότερο και να έχει μια εργασία με νοητικές προκλήσεις όσο γίνεται πιο νωρίς στη ζωή του. Στη συνέχεια, μεγαλώνοντας, να μη σταματά να τροφοδοτεί με ερεθίσματα το μυαλό του, διαβάζοντας, κάνοντας κοινωνικές επαφές ή χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή του έως τα γεράματα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ακτινολόγο Πρασάντι Βεμούρι της Κλινικής Mayo, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευρολογίας του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMA Neurology», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, διαπίστωσαν ότι οι 70ρηδες και οι 80ρηδες, που είχαν περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης, που διέθεταν εργασίες γεμάτες διανοητικές προκλήσεις και οι οποίοι γενικότερα δεν είχαν σταματήσει ποτέ να κρατούν απασχολημένο το μυαλό τους με νέα πράγματα, εμφάνιζαν με καθυστέρηση έως εννέα ετών τα πρώτα προβλήματα μνήμης και άνοιας, σε σχέση με όσους ζούσαν καθημερινές ζωές χωρίς νοητικές προκλήσεις.
Γενικότερα, όσοι κάνουν «πνευματικά» επαγγέλματα και έχουν το υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, εμφανίζουν με καθυστέρηση τουλάχιστον πέντε ετών σημάδια έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών τους, σε σχέση με όσους κάνουν χειρωνακτικά επαγγέλματα.
Όμως και οι άνθρωποι που είναι χειρώνακτες και οι λιγότερο μορφωμένοι, είναι αυτοί, σύμφωνα με την μελέτη, που κατ΄ εξοχήν ωφελούνται, αν έστω και με καθυστέρηση στη ζωή τους αρχίσουν να κρατούν σε εγρήγορση τον νου τους με διάβασμα, σταυρόλεξα, δια βίου μάθηση (σεμινάρια κ.α.), χρήση υπολογιστών στο σπίτι (ιδίως για βιντεοπαιγνίδια), παίξιμο κάποιου μουσικού οργάνου και ενδιαφέρουσες παρέες. Άσχετα με το μορφωτικό επίπεδό τους και τη φύση της δουλειάς του, όσοι κάνουν κάτι νοητικά απαιτητικό τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, καθυστερούν κατά τουλάχιστον τρία χρόνια την εμφάνιση της άνοιας.
Στην πιο πλεονεκτική θέση από όλους, όπως έδειξε η έρευνα, είναι όσοι τόσο ως νέοι σπούδασαν περισσότερα χρόνια και παράλληλα ξεκίνησαν εξ αρχής να έχουν μια εργασία με νοητικές προκλήσεις, όσο και σε προχωρημένη ηλικία συνεχίζουν να «διεγείρουν» το μυαλό τους με διαρκώς νέα ερεθίσματα. Αυτοί μπορούν να καθυστερήσουν την άνοια περισσότερα από οκτώ χρόνια.
kathimerini.gr

Ματέο Ρέντσι: Όχι στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα χωρίς κοινές αξίες


  Παραπολιτική
Ζωηρές πινελιές στο βαριεστημένο πίνακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσθέτει σε κάθε ευκαιρία ο 39χρονος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, η χώρα του οποίου θα διαδεχθεί την Ελλάδα στην προεδρία της Ε.Ε.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Capital.gr, σε ομιλία του σε Ιταλούς βουλευτές ο Ρέντσι δήλωσε ότι δεν αρκεί να έχουμε ένα νόμισμα, έναν πρόεδρο ή μια πηγή χρηματοδότησης από κοινού ενώ προσέθεσε ότι είτε αποδεχόμαστε ένα κοινό πεπρωμένο και κοινές αξίες, είτε χάνουμε το ρόλο της Ευρώπης έναντι του εαυτού της.
«Εμπιστευθήκαμε στο κοινό νόμισμα το στόχο της οικοδόμησης της Ευρώπης, αλλά αυτό δεν αρκεί», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς την ΕΕ: είτε δεχόμαστε να έχουμε κοινές αξίες είτε κρατήστε το νόμισμά σας και αφήστε μας τις αξίες μας.
Ο Ρέντσι επέμεινε πολύ στην ανθρώπινη πλευρά, τις κοινές αξίες και τον κοινό πολιτισμό της ΕΕ, αναφερόμενος για παράδειγμα στη μετανάστευση ή την ανεργία των νέων και των γυναικών, χωρίς να αμελήσει ωστόσο την οικονομική και πολιτική πλευρά. «Η Ευρώπη ζει σήμερα ένα μεγάλο δίλημμα μπροστά στο ερώτημα: τι είναι η Ευρώπη; Η Ευρώπη σήμερα είναι πλήξη (. . .) έχει κατακλυσθεί από αριθμούς και στερείται ψυχής», δήλωσε.

Ελπίζω να μην τον καταγγείλουν η κυβέρνηση Σαμαρά και η «Κεντροαριστερά» μας ως υποστηρικτή του ΣΥΡΙΖΑ και λομπίστα της...λιρέτας.

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη


Κάθειρξη 37 ετών για καταπάτηση δημόσιας γης στο Δημοσθένη Βεργή

 Βαριά καταδίκη συνολικής κάθειρξης 37 ετών και 6 μηνών χωρίς αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρόεδρο των «Ελλήνων Οικολόγων» Δημοσθένη Βεργή, που απουσίαζε από το δικαστήριο, για υπόθεση καταπάτησης 452.000 τ.μ. δημόσιας γης κοντά στη λίμνη Μαραθώνα.
 Στον κ. Βεργή , που σύμφωνα με την απόφαση θα πρέπει να συλληφθεί και να οδηγηθεί στην φυλακή, το δικαστήριο επέβαλε χρηματικό πρόστιμο 150 χιλιάδων ευρώ ενώ του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Συγκατηγορούμενοι του Δημοσθένη Βεργή στην υπόθεση καταπάτησης, που κηρύχθηκαν ένοχοι, ήταν ο πρώην δασάρχης Πεντέλης, Νίκ. Παπακώστας και ένα ακόμη πρόσωπο που καταδικάστηκαν, ο πρώτος σε 14 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 5000 ευρώ και ο δεύτερος σε 10 έτη και πρόστιμο 3.000 ευρώ.
 Και στους δύο το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να δοθεί αναστολή στην έκτιση της ποινής τους. Στην υπόθεση είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε ακόμη δύο πρόσωπα που κρίθηκαν αθώοι από το δικαστήριο. Σύμφωνα με τη δικογραφία η επίδικη δημόσια γη που αφορά ακίνητα συνολικής έκτασης 452.000 τ.μ. στον 'Αγιο Στέφανο Αττικής αξίας που υπερβαίνει τα 8 εκατομμύρια ευρώ, την οποία φαίνεται να διεκδικούσε ο Δημοσθένης Βεργής για λογαριασμό του ιδίου και του πολιτικού του κόμματος. Σύμφωνα με την κατηγορία οι εκτάσεις ήταν δασικές ή αναδασωτέες και ανήκαν στο Ελληνικό Δημόσιο ή -κάποιες από αυτές- στην ΕΥΔΑΠ.
 Ο καταδικασθείς πρόεδρος του κόμματος των «Ελλήνων Οικολόγων» σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, προέβαλε «δικαιώματα κυριότητας» για τα επίμαχα ακίνητα τα οποία μέσω πλαστογραφήσεων εμφανίζονταν ως μη δασικά. Οι συγκατηγορούμενοι του που καταδικάστηκαν από το δικαστήριο κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, πως συνέταξαν εκθέσεις που χρησιμοποίησε ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης, το 1999, σε αγωγή του κατά του Δημοσίου, με την οποία διεκδικούσε 42.800 τ.μ. από την επίμαχη περιοχή.
kathimerini.gr

Τελικά και ο Δημοσθένης Βεργής ανήκει στη σκοτεινή πλευρά της Μεταπολίτευσης!


  Παραπολιτική

Μαζί με τον Βασίλη Λεβέντη, ο Δημοσθένης Βεργής αποτελεί εκείνον τον πολιτικό αρχηγό που όλοι αναφέρουμε όταν επιχειρούμε μια ανάλαφρη αναλογία σε κάποια πολιτική συζήτηση. Κι όμως. Αυτός ο γραφικά αστείος τύπος καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη 37 ετών!

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε την εν λόγω ποινή στον πρόεδρο των «Ελλήνων Οικολόγων» Δημοσθένη Βεργή, που απουσίαζε από το δικαστήριο, για υπόθεση καταπάτησης 452.000 τ.μ. δημόσιας γης κοντά στη λίμνη Μαραθώνα!

Ο καταδικασθείς πρόεδρος του κόμματος των «Ελλήνων Οικολόγων» σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, προέβαλε «δικαιώματα κυριότητας» για τα επίμαχα ακίνητα τα οποία μέσω πλαστογραφήσεων εμφανίζονταν ως μη δασικά.

Τελικά, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, όλο και κάτι σάπιο θα βρεις από κάτω. Τι άλλο θα μας ξημερώσει...

Υ.Γ Ζω για τη στιγμή που ο κ. Βεργής θα κάνει λόγο για «πολιτική δίωξη».