Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο…

Αύριο η ψηφοφορία…
Ακολουθεί ανασχηματισμός...
Η ημερομηνία της Zωής…

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στις 4μισι απόψε στην Βουλή. Η Ζωή από «λάθος» έβαλε αυριανή ημερομηνία. Όπως και να ‘χει η ψηφοφορία θα ‘χει ολοκληρωθεί μέχρι αύριο το βράδυ και…
σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα ακολουθήσει ανασχηματισμός.

Η Ζωή δεν θα προεδρεύσει στην Ολομέλεια…

Θύελλα αντιδράσεων από Γερμανούς πολιτικούς κατά του Σόιμπλε...


Δριμύτατη κριτική άσκησε ο Kάρστεν Σνάιντερ, οικονομικός εμπειρογνώμονας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατηγορώντας τον ότι...
διέπραξε σοβαρά σφάλματα κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. “Με το σχέδιο για προσωρινή έξοδο τη Ελλάδας από τα ευρώ ο Γερμανός υπουργός οικονομικών απομόνωσε τη Γερμανία στην Ευρώπη”, είπε ο Σνάιντερ στο πρώτο δημόσιο γερμανικό κανάλι ARD και πρόσθεσε: «Επανέφεραν την εικόνα του «πολύ σκληρού Τεύτονα…Δεν μπορώ να αντιληφθώ με ποιο τρόπο αυτό που έκανε ο κύριος Σόιμπλε ήταν χρήσιμο».

Ο Κάρστεν Σνάιντερ τόνισε ακόμη ότι ο κύριος Σόιμπλε ήθελε στην πραγματικότητα την έξοδο της Ελλάδας (από την ευρωζώνη), αλλά αυτός δεν ήταν ο στόχος μας. Οι σοσιαλδημοκράτες θεωρούν πολύ υψηλό ρίσκο το να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ, ιδίως για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Με το να τα παίζει όλα για όλα, κατά την άποψή μου, ο Σόιμπλε περισσότερο έβλαψε παρά ωφέλησε, τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης εμπειρογνώμονας.

Ο Σνάιντερ απέρριψε το επιχείρημα των Χριστιανοδημοκρατών ότι η απειλή βοήθησε τις διαπραγματεύσεις. «Εκ των υστέρων όλα εξηγούνται ως στρατηγική και μάλιστα ότι συνέβαλαν στην επιτυχία», είπε. «Υπήρχε σε αυτό το σημείο μια διαφορά ανάμεσα στον κύριο Σόιμπλε, ο οποίος προτιμούσε να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και της κυρίας Μέρκελ η οποία είχε κατά νου συνασπισμούς σε όλη την Ευρώπη».

Αλλά και οι πράσινοι (DIE GRÜNEN) επέκριναν με δριμύ τρόπο τον Γερμανό υπουργό οικονομικών για την πρότασή του αυτή. «Το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση προωθεί μια ενδεχόμενη προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι ένα ιστορικό λάθος», δήλωσαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των Πρασίνων, Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρντ και Αντον Χοφράιτερ». Τα σχέδιά του Σόιμπλε «δεν είναι μόνο απαράδεκτα, αλλά και αντισυνταγματικά», δεδομένου ότι η γερμανική βουλή δεν ρωτήθηκε για το περιεχόμενο του εγγράφου που έγινε γνωστό το Σάββατο, σημείωσαν οι εκπρόσωποι των Πρασίνων...
enikos.gr

Συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην ΕΡΤ...


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παραχωρήσει απόψε [22:00] συνέντευξη στην...
ΕΡΤ-1, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση...

Το δραματικό παρασκήνιο της 17ωρης Συνόδου

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
  ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το πιο δραματικό 48ωρο από την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. εξελίχθηκε το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες. Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ κρεμόταν κυριολεκτικά από μία κλωστή, ακόμα και δύο ώρες πριν από τη συμφωνία, και χωρίς παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, τηλεφωνήματα και παρεμβάσεις, αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τις καταστροφικές συνέπειες μιας χρεοκοπίας και εξόδου από την κοινή νομισματική ένωση. Μετά από 31 ώρες διαπραγμάτευσης, σε λιγότερο από δύο 24ωρα, στα οποία εξελίχθηκαν δύο Εurogroup και μία 17ωρη Σύνοδος Κορυφής, οι 19 ηγέτες της Ευρωζώνης έφτασαν χθες το πρωί σε σκληρή συμφωνία για περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας σε ένα νέο πρόγραμμα.

Ηταν μία νύχτα που χώρισε την Ευρωζώνη στα δύο, με τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Ιταλία στο πλευρό της Ελλάδας, και τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, μεταξύ άλλων, να βρίσκονται απέναντί της, απαιτώντας όλο και πιο σκληρούς όρους. Οι ηγέτες χωρισμένοι σε υπο-ομάδες ανέλυαν «γραμμή γραμμή» τις προτάσεις. Η απειλή ότι θα αποχωρήσουν από την αίθουσα ακούστηκε από κάποιους ηγέτες τα ξημερώματα, για να λάβουν την απάντηση από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ν. Τουσκ ότι «συγγνώμη, δεν μπορείτε να βγείτε από το δωμάτιο πριν υπάρξει λύση», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων.

Ιδιαίτερα σκληρός εμφανίστηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος έφτασε στη Σύνοδο με έγγραφο που είχε τα οκτώ σημεία που, κατά την άποψή του, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μονομερείς ενέργειες. Ο κ. Ρούτε μίλησε για προσλήψεις και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και, χωρίς να ζητήσει από τον κ. Τσίπρα να την ξανακλείσει, ανέφερε ότι οι προσλήψεις έγιναν χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη των θεσμών. Λίγο αργότερα σε κάποιο διάλειμμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ. Ρέντσι, σύμφωνα με αξιωματούχο, συνάντησε στον διάδρομο έξω από την αίθουσα τον κ. Ρούτε και τον επέπληξε για τη σκληρή στάση που είχε κρατήσει.

Η κρισιμότερη ώρα όμως ήταν στις έξι χθες το πρωί: Επειτα από περίπου 14 ώρες διαπραγματεύσεων και με κάποιους ηγέτες να κοιμούνται για λίγο μέσα στην αίθουσα, η έξοδος από το ευρώ δεν είχε αποφευχθεί. Εκείνη την ώρα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης γράφει στο twitter: «Το αποτέλεσμα παραμένει αβέβαιο... νέα διακοπή για διαβουλεύσεις». Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Σύνοδος διακόπτεται και στην τετραμερή συνάντηση που γίνεται για άλλη μία φορά ανάμεσα στους κ.κ. Μέρκελ, Ολάντ, Τσίπρα και Τουσκ, το ενδεχόμενο Grexit ήταν πλέον πιο πιθανό από ποτέ. Το βασικό «αγκάθι» ήταν η πίεση που ασκούσε η κ. Μέρκελ στον Ελληνα πρωθυπουργό να δεχθεί τον όρο για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αξίας 50 δισ., το οποίο να χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου για την αποπληρωμή του χρέους. Πολλοί ηγέτες, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.-Κ. Γιουνκέρ, γνώριζαν ότι δεν θα μπορούσε να το δεχτεί η ελληνική πλευρά, και ότι ήταν περισσότερο διαπραγματευτικό χαρτί της γερμανικής πλευράς. Αντίστοιχα ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε τραβήξει κόκκινη γραμμή για τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο επόμενο πρόγραμμα.

Εκείνη τη δύσκολη στιγμή, που τα πράγματα είχαν κολλήσει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δέχονται συγχρόνως και η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρούτε τηλεφωνήματα από τους κυβερνητικούς τους εταίρους. Στη μία τηλεφωνική γραμμή ο Γερμανός Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και από την άλλη ο Ολλανδός Ντίεντερικ Σαμσόν -και οι δύο σοσιαλδημοκράτες- είπαν λίγο πολύ: «Μα τι κάνετε; Πρέπει να κλείσετε τη συμφωνία αμέσως»
kathimerini.gr

Από τη μάχη της Ευρώπης στη μάχη της Βουλής...


Τα μέτρα πρέπει να είναι νόμος του κράτους μέχρι την Τετάρτη
- Ερώτημα η στάση της Ζωής...
Σε αγώνα δρόμου για να έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων στην Ολομέλεια της Βουλής μέσα στις επόμενες 48 ώρες έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, την ώρα που...
στο Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου αγωνίζονται να κατευνάσουν τις φυγόκεντρες δυνάμεις που ενεργοποίησε η υπογραφή του νέου μνημονίου για την καινούργια δανειακή σύμβαση από τον ESM στις Βρυξέλλες και απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον κυβερνητικό συνασπισμό και να διασπάσουν το ΣΥΡΙΖΑ.
Τα μέτρα που συνοδεύουν τη συμφωνία πρέπει σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης να έχουν ψηφιστεί μέχρι το βράδυ της Τετάρτης. Η ανάγκη υλοποίησης της δέσμευσης της κυβέρνησης καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική μετά και τη συνέχιση της χρηματοδοτικής ασφυξίας από την ΕΚΤ που δεν άνοιξε τις κάνουλες ρευστότητας του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, περιμένοντας την ψήφιση των μέτρων.
Τα μέτρα αναμένονταν κανονικά μέχρι το βράδυ της Δευτέρας από τη νομοθετική υπηρεσία της Βουλής, ωστόσο όπως φαίνεται θα εισαχθούν στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές σήμερα Τρίτη με τη μορφή του κατεπείγοντος πολυνομοσχεδίου, ώστε την Τετάρτη να συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής και να ψηφιστούν.
Την ίδια ώρα πάντως, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και τις πρωτοβουλίες που τυχόν θα αναλάβει για να εμποδίσει την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων δεσμεύσεων, δεδομένης της ηχηρής διαφοροποίησής της από τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου για την υπογραφή της νέας δανειακής συμφωνίας.
Υπενθυμίζεται ότι η κα Κωνσταντοπούλου στο παρελθόν είχε δηλώσει απερίφραστα ότι «μνημόνιο από την παρούσα Βουλή δεν θα περάσει».
Πάντως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πέραν της πολιτικής διαφοροποίησης διατηρεί φιλικές σχέσεις με την Πρόεδρο της Βουλής,  φέρεται να είχε το βράδυ της Δευτέρας δείπνο με την Ζωή Κωνσταντοπούλου...
newsbeast.gr

Βαρύ τίμημα στον ΣΥΡΙΖΑ από τη συμφωνία των Βρυξελλών


  TVXS Ανάλυση                                                                                                          
                                                                                                                                                                                                                        
Το τίμημα του σκληρού συμβιβασμού των Βρυξελλών πληρώνει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, με την τελική καταμέτρηση των απωλειών να είναι κι εκείνη που θα καθορίσει την επόμενη μέρα σε κόμμα, κυβέρνηση αλλά και στον ευρύτερο πολιτικό χάρτη.
Η τελική αναμέτρηση αναμένεται αύριο το βράδυ στη Βουλή στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα πρώτα προαπαιτούμενα της συμφωνίας των Βρυξελλών, όπου και θα αποτυπωθεί η πραγματική κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στη «μετά συμβιβασμού» εποχή. Η έκταση, δε, των διαρροών θα είναι εκείνη που θα καθορίσει τόσο τους νέους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς όσο και τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα σε επίπεδο κυβέρνησης – από το εύρος του ανασχηματισμού, έως κι αυτή καθ’ αυτή τη μορφή του κυβερνητικού σχήματος.
Μέχρι στιγμής, τα μηνύματα από το Μαξίμου λένε ότι...

14 Ιουλίου Εθνική εορτή τής Γαλλίας. Σάν σήμερα, τό 1789, η πτώση τής Βαστίλης. Ξεκινάει η Γαλλική επανάσταση

Η άλωση της Βαστίλης, η απαρχή της Γαλλικής Επανάστασης πού ανέτρεψε τή φεουδαρχία

Σαν σήμερα                                                                VIDEO τού DISCOVERY channel
Στις 14 Ιουλίου του 1789, με την πτώση της Βαστίλης, ξεκίνησε η Γαλλική Επανάσταση, που έμελλε να αλλάξει το ρου της ιστορίας για ολόκληρη την Ευρώπη σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο.
H 14 Ιουλίου αποτελεί Εθνική Εορτή της Γαλλίας, η οποία γιορτάζεται από το 1880. Ξεκίνησε με την άλωση της φυλακής της Βαστίλης, η οποία ήταν από τον 17ο αιώνα φυλακή πολιτικών και ποινικών κρατουμένων, με την κατάληψή της να έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, αφού στις 14 Ιουλίου υπήρχαν μόλις επτά κρατούμενοι, αλλά ήταν ένα είδος προπυργίου για το καθεστώς...

Financial Times: Εκεί μέσα «σταύρωσαν» τον Τσίπρα...

Το παρασκήνιο
18:00 | 13 Ιουλ. 2015
Το σκληρό παρασκήνιο του Eurogroup της συνόδου κορυφής που έκρινε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Ολόκληρο το άρθρο των Financial Times είναι το εξής:
H Eλλάδα δεν πλησίασε ποτέ πιο κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη όσο στις 6 το πρωί της Δευτέρας, την στιγμή που ανέτειλε ο ήλιος πάνω από τις Βρυξέλλες.
Ο Αλέξης Τσίπρας και η Άγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος, αποφάσισαν μετά από 14 ώρες αγωνιωδών συνομιλιών πως είχαν φτάσει σε αδιέξοδο. Χωρίς περιθώρια συμβιβασμού, δεν έβλεπαν πώς μπορούσαν να συνεχίσουν. Το Grexit ήταν η μόνη ρεαλιστική επιλογή.
Καθώς οι δύο ηγέτες κατευθύνονταν προς την έξοδο αυτός που έσπευσε να αποτρέψει την κούραση και την απογοήτευση να οδηγήσουν σε ένα ιστορικό σχίσμα στην ευρωζώνη ήταν ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Συγγνώμη, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να φύγετε από το δωμάτιο» είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας.
Το σημείο στο οποίο είχαν κολλήσει οι δύο ηγέτες ήταν...