Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Στη δικαιοσύνη παραπέμπεται η υπόθεση του Γ. Καρατζαφέρη

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
 Την παραπομπή της υπόθεσης Γ. Καρατζαφέρη στην Δικαιοσύνη, αποφάσισε την Τετάρτη  ομόφωνα η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Εσχες. Παράλληλα, ελήφθη και η απόφαση για παραπομπή του θέματος και στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να γίνει, όπως ελέχθη, ο καταλογισμός (κατάσχεση) των παρανόμως κτηθέντων από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Ως προς το τελευταίο, γίνεται λόγος ειδικά για δύο ποσά συνολικού ύψους 1,65 εκατομμύρια ευρώ, που φαίνεται πως δεν δικαιολογείται η προέλευσή τους.
Στις αποφάσεις αυτές κατέληξε η εν λόγω Επιτροπή της Βουλής, έχοντας λάβει πόρισμα των ορκωτών λογιστών: Το πόρισμα, στο οποίο κατέληξαν μετά από επανεξέταση των δηλώσεων του κ. Καρατζαφέρη, ζητήθηκε μετά από την καταγγελία ότι εμβάσματα σχετιζόμενα με προμήθειες για προώθηση εξοπλιστικών προγραμμάτων διακινήθηκαν μέσω off shore εταιρειών που είχε συστήσει. Από την επανεξέταση αυτών των δηλώσεων προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μόνο η μία εταιρεία δηλώθηκε, και αυτή για μόνο δύο χρονιές (1994 και 1996).
Στη συνέχεια, η επίμαχη εταιρεία «εξαφανίστηκε» από τις δηλώσεις που ο κ. Καρατζαφέρης υπέβαλε στη Βουλή τα επόμενα έτη. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, βουλευτής υποστήριξε ότι υπάρχει και τρίτη off shore. Τούτων δοθέντων, ο ελεγχόμενος πολιτικός αρχηγός, εγκαλείται τουλάχιστον για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» και για παράνομη συμμετοχή, ως πολιτικός, σε τέτοιου τύπου εταιρεία.
Ανεξαρτήτως της τωρινής και μελλοντικής εξέλιξης σε επίπεδο δικαιοσύνης πλέον, ξεχωριστή σημασία έχει ως προς τα όσα έχουν συμβεί έως τώρα το γεγονός ότι οι ετήσιοι έλεγχοι των δηλώσεων πόθεν έσχες μέσω του γνωστού μηχανισμού στη Βουλή δεν εντόπισαν την «εξαφάνιση» της προαναφερθείσας εταιρείας. Ούτε την κρίσιμη χρονιά, ούτε και κατά τον επανέλεγχο που αποφασίσθηκε τα τελευταία χρόνια. Επιπροσθέτως, αξιοπρόσεκτο είναι πως ουδείς έκρινε σκόπιμο έστω και τώρα να διερευνήσει το γιατί δεν λειτούργησε ο ελεγκτικός μηχανισμός που λειτουργεί διαχρονικά στο Κοινοβούλιο.
Υπενθυμίζεται πως ειδικά για τον επανέλεγχο των δηλώσεων συγκεκριμένων αξιωματούχων από το 1974 έως σήμερα, σύμφωνα με κοινοβουλευτικά στελέχη καταβλήθηκε στους ελεγκτές ποσό ύψους 800 χιλιάδων ευρώ ως αμοιβή. Ερωτηθείς από την «Κ» ο Πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου κ. Γ. Καλαντζής, μετά το τέλος της πολύωρης χθεσινής συνεδρίασης, απάντησε πως ουδέν θέμα τίθεται για την ποιότητα και την εγκυρότητα των ελέγχων που διενεργήθησαν
kathimerini.gr

Φυλάκιση 4 ετών με αναστολή στο ζεύγος Παπαντωνίου

Η κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του αφορά τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του οικονομικού έτους 2009, ενώ το ζευγάρι αναμένεται να δικαστεί -και πάλι στο Πλημμελειοδικείο- την ερχόμενη Πέμπτη για αντίστοιχη κατηγορία που αφορά το οικονομικό έτος 2008. Η κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του αφορά τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του οικονομικού έτους 2009, ενώ το ζευγάρι αναμένεται να δικαστεί -και πάλι στο Πλημμελειοδικείο- την ερχόμενη Πέμπτη για αντίστοιχη κατηγορία που αφορά το οικονομικό έτος 2008.

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
 «Πρόγευση»  για τις ποινικές εκκρεμότητες που διαθέτει, δόθηκε στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και στη σύζυγό του από το Μονομελές Εφετείο της Αθήνας, που προχώρησε σε απόφαση καταδίκης τους για παραβάσεις του «πόθεν έσχες», που σχετίζονταν με την παράλειψη του πρώην υπουργού να δηλώσει λογαριασμό της συζύγου του που εντοπίστηκε στη λίστα Λαγκάρντ. Το Δικαστήριο, χωρίς την παρουσία των κατηγορουμένων, τους καταδίκασε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, καθώς το αδίκημα για παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων αφορούσε το έτος 2009, όταν η εν λόγω παράβαση ήταν ακόμη πλημμέλημα.
 Πέραν της φυλάκισης, επιβλήθηκε χρηματική ποινή, 10.000 και 15.000 ευρώ αντίστοιχα, ενώ το Δημόσιο που παρέστη ως πολιτική αγωγή (ζήτησε αποζημίωση) έλαβε το ποσό των 50.000 ευρώ.
Ο πρώην υπουργός δικάζεται προσεχώς για το ίδιο αδίκημα αλλά σε σχέση με το 2008, ενώ αναμένεται η κρίση του Συμβουλίου Εφετών προκειμένου να ξεκαθαριστεί αν θα δικαστεί και για κακούργημα, καθώς έχει ήδη παραπεμφθεί με το σκεπτικό ότι ούτε το 2010 (τότε η κατηγορία ήταν κακούργημα) δήλωσε τον επίμαχο λογαριασμό στο «πόθεν έσχες» που υπέβαλε στη Βουλή.
Κι ενώ οι εκκρεμότητες του Γιάννου Παπαντωνίου σχετικά με παραλείψεις του περί το «πόθεν έσχες» και τον λογαριασμό της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, στη λίστα Λαγκάρντ είναι ακόμη στην αρχή, έρευνες διενεργούνται από τις δικαστικές αρχές και για την ουσία της υπόθεσης. Τον ακριβή, δηλαδή, εντοπισμό της προέλευσης των περίπου δύο εκατομμυρίων ευρώ που βρέθηκαν στον λογαριασμό Κουράκου στη λίστα Λαγκάρντ.
 Ο Γ. Κανδαλέπας
 Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του υποστηρίζουν ότι το εν λόγω ποσό αποτέλεσε καταπίστευμα (νομική έννοια) για τα παιδιά της κ. Κουράκου από τον πρώτο της γάμο. Το άνοιγμα, ωστόσο, του λογαριασμού της οδήγησε τις δικαστικές αρχές στον στενό συνεργάτη του Γιάννου Παπαντωνίου και μετέπειτα κουμπάρο του, Γιώργο Κανδαλέπα. Ο Κανδαλέπας κατέθεσε τα χρήματα στον λογαριασμό της Σταυρούλας Κουράκου, αλλά δεν έχει συναινέσει έως σήμερα για το άνοιγμα και του δικού του λογαριασμού προκειμένου να φανεί γιατί και πώς κατατέθηκαν αυτά τα χρήματα.
 Για τον λόγο αυτό οι δικαστικές αρχές έχουν αποστείλει ήδη στην Ελβετία αίτημα δικαστικής συνδρομής και αναμένουν τα αποτελέσματα που θα δώσουν απάντηση για το ποια ήταν η προέλευση των χρημάτων που εντοπίστηκαν –τυχαία– στον λογαριασμό της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου.
kathimerini.gr

Zήγρας: Σήκω ρε κι ομολόγησε να απαλλάξεις το παιδί σου. Δε λυπάσαι...


Τσοχατζόπουλος: Έχεις τρελαθεί τελείως...
Νέα ένταση στη δίκη.
Το αίτημα της Αρετής...
Ένταση επικράτησε και σήμερα στη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση για τις «χρυσές» μίζες των εξοπλιστικών. Την ώρα που...
η Αρετή Τσοχατζόπουλου κλήθηκε από το δικαστήριο να τοποθετηθεί επί του νέου αιτήματος που υπέβαλε ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος για αναστολή εκτέλεσης της ποινής της, ο Νίκος Ζήγρας απευθυνόμενος προς τον Τσοχατζόπουλο του είπε: 
«Σήκω ρε κι ομολόγησε να απαλλάξεις το παιδί σου. Δε λυπάσαι... Εγώ κλαίω γι’ αυτό το παιδί... Θες να μη δικαστείς κιόλας! Εγκληματίας πρώτου βαθμού».

Ο πρώην υπουργός εμφανώς εκνευρισμένος του ζήτησε να σταματήσει: «Σταματά επιτέλους. Έχεις τρελαθεί τελείως» του είπε. 


Το αίτημα της Αρετής

Να ανοίξει η πόρτα της φυλακής για την Αρετή Τσοχατζοπούλου, η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης 12 ετών για την υπόθεση με τις «χρυσές μίζες» με πρωταγωνιστή τον πατέρα της και πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο ζήτησε ο συνήγορος.

Ο συνήγορος της Αρετής Τςοχατζοπουλου , Μιχάλης Δημητρακόπουλος κατέθεσε στο δικαστήριο αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής της επικαλούμενος κυρίως τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει το ένας της παιδί.

Αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής της αναμένεται καταθέσει στο Δικαστήριο και ο συνήγορος της Βίκης Σταμάτη, Φραγκίσκος Ραγκούσης.
Νωρίτερα οι δικαστές απέρριψαν την ένσταση που είχαν υποβάλλει στο Δικαστήριο οι συνήγοροι του Άκη Τσοχατζόπουλου, σύμφωνα με την οποία έχει παραγραφεί - δυνάμει του άρθρου 86 παρ. 3 β του Συντάγματος - το αδίκημα για τον Άκη Τσοχατζόπουλου και έχει παύσει η ποινική δίωξη μόνο ως προς το πρόσωπό του.

Το Δικαστήριο διέκοψε λόγω κωλύματος που επικαλέστηκε μια εκ των δικαστών επικαλούμενη προσωπική σχέση με έναν από τους συνηγόρους.
 

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τη νέα αστυνομική βία κατά δημοσιογράφων...

αστυνομία - ΜΑΤΈντονη είναι η αντίδραση της ΕΣΗΕΑ στη νέα επίθεση που σημειώθηκε εναντίον ανθρώπων των μέσων ενημέρωσης, που...
έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου, στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως σημειώνει η Ένωση, "ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι των πρόσφατων ανακοινώσεων και διαβημάτων διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, για τις άγριες επιθέσεις που επιφυλάσσουν άνδρες των ΜΑΤ εναντίον δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ την ώρα της άσκησης των καθηκόντων τους.... και το ίδιο σκηνικό και ακόμη αγριότερο, επαναλήφθηκε", κάνοντας λόγο για "απρόκλητη επίθεσης που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ εναντίον των διαδηλωτών".

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την εντονότατη διαμαρτυρία του για την άγρια επίθεση που δέχτηκαν ο δημοσιογράφος και η φωτορεπόρτερ του VICE Αντώνης Ντινιακός (χτυπήθηκε από εποχούμενους μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΕΛΤΑ) και Αλεξία Τσαγκάρη, καθώς και το πρωτοφανές περιστατικό εκτόξευσης χειροβομβίδας κρότου λάμψης στα πόδια της δημοσιογράφου του Mega Ειρήνης Ανδρουλάκη, την ώρα που όλοι τους κάλυπταν τα γεγονότα στο κέντρο της Αθήνας.

Η ΕΣΗΕΑ καλεί τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. "να πράξουν κάτι πρακτικότερο από το να καλύπτουν τις ευθύνες τους πίσω από ατέρμονες και πάντα αναποτελεσματικές ΕΔΕ".

Παράλληλα, το δ.σ. της ΕΣΗΕΑ εξαπολύει βολές κατά ορισμένων ΜΜΕ, τα οποία για την κάλυψη των γεγονότων, αρκέσθηκαν αποκλειστικά στις ανακοινώσεις του γραφείου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., "αναπαράγοντας τη στρεβλή εικόνα ότι δήθεν οι αστυνομικές δυνάμεις προκλήθηκαν από τους 'νεαρούς διαδηλωτές' και αναγκάσθηκαν να απαντήσουν με ρίψη χημικών και χρήση… λελογισμένης βίας".

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Κυριακή, η Ένωση Φωτορεπόρτερ (ΕΦΕ) διέψευσε την πληροφορία που φιλοξένησαν μέσα ενημέρωσης, ότι δηλαδή έχει εντοπιστεί και έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα ο ΜΑΤατζής που χτύπησε τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Λιάκο, την Πέμπτη. Η διάψευση ήρθε έπειτα από ενημέρωση που είχε η ΕΦΕ από την ΕΛ.ΑΣ. Υπενθυμίζεται πως το θέμα είχε έρθει στο προσκήνιο έπειτα από καταγγελία της ΕΦΕ πως άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν στον φωτορεπόρτερ Γιάννη Λιάκο...
efsyn.gr

Άρχισε το αποχαιρετιστήριο κυβερνητικό ξεκατίνιασμα...

Ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ ότι προκαλεί προβλήματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα επέρριψε σήμερα Τρίτη ο Άδωνις Γεωργιάδης και μάλιστα...
σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, προκαλώντας την αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη. "Μόνο οι απατεώνες υπογράφουν συμφωνίες για να μην τις τηρούν" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ στο Μega. Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να καταθέσει στη Βουλή όλα όσα έχουν συμφωνήσει με την τρόικα "και το ΠΑΣΟΚ ας μην τα ψηφίσει, να πάμε στις εκλογές". "Η τρόικα έχει δίκιο... Όταν υπογράφουμε μια συμφωνία, την υπογράφουμε για να την τηρήσουμε..." σημείωσε. "Όποιος δεν αντέχει να κάνει αυτή τη δουλειά, να αλλάξει δουλειά. Εδώ και έξι μήνες μετά τις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ έβαλε φρένο..." ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής. 
 Μιας και ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και στη συζήτηση αυτή δεν εκπροσωπεί απλώς τον εαυτό του, είναι προφανές ότι σιγά-σιγά το παίρνουν απόφαση ότι το πράγμα δεν σώζεται και αρχίζουν να ασχολούνται με το ποιος θα πάρει την ευθύνη...
parapolitiki.com

«Δύσκολα τα πράγματα αν δεν έρθει η Τρόικα»…

Κυβερνητικό στέλεχος παραδέχεται την απελπισία του Μαξίμου…

Την αγωνία του Μαξίμου και την κατάσταση απελπισίας, αναφορικά με το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, περιέγραψε κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο…
διεθνές πρακτορείο Reuters.

«Αν δεν έρθει η τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ» είναι η φράση κλειδί, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή οι τροϊκανοί πιέζουν για αλλαγές στο νόμο των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τις 100 δόσεις.

Κάτι που σημαίνει, πως αν οι τροικανοί δεν μας χτυπήσουν την πόρτα εντός 10ημέρου, ας ετοιμαζόμαστε για νέες κωλοτούμπες…