Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Ο Πάπας και οι ρωμαϊκές λεγεώνες…

Τα μαργαριτάρια των μεταδόσεων.
Όσα έλειπαν από τον λιτό σταυρό του Ποντίφηκα, τα έβαλαν οι δημοσιογράφοι…
Κατ’ αρχήν ακούσαμε (ΜΕGA) πως το αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης και η γη του Ηλία Βενέζη (τον Μυριβίλη ξέχασαν), «υποδέχονται τον Πάπα Φραγκίσκο».

Ο οποίος Πάπας στον Alpha έγινε...
«προκαθήμενος της …ρωμαϊκης Εκκλησίας».

Στη συνάντηση με τον Τσίπρα ακούγαμε πως «οι δυο άνδρες αγκαλιάζονται», αλλά βλέπαμε απλώς να δίνουν τα χέρια.

Ακούσαμε επίσης να χαρακτηρίζεται ο Πάπας «ιερός άνδρας» και πολλά άλλα (ανάμεσα στα οποία και το «βεβαίως βεβαίως» του Τσαγανέα προς τον Παπαμιχαήλ στην ταινία «Το ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο»)...


Wall Street Journal : Πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ εξετάζουν οι δανειστές...

WSJ: Νέα μέτρα έως και 3 δισ. ευρώ αν η Αθήνα δεν πιάσει τους στόχους

Νέα μέτρα λιτότητας, πέρα από αυτά που είναι ήδη προγραμματισμένα, εξετάζουν οι δανειστές, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους,  συμφωνα με τη "Wall Street Journal".

Τα νέα μέτρα αποτελούν στην ουσία μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο που απειλεί εκ νέου την Ελλάδα με χρεοκοπία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες, που επικαλείται η Wall Street Journal, η πρόταση περιλαμβάνει μέτρα έως και 3 δισ. ευρώ, εκτός από το πακέτο 5 δισ. ευρώ σε φόρους και περικοπές δαπανών που έχει ήδη συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Τα νέα μέτρα θα ληφθούν σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πιάσει τους στόχους για το πλεόνασμα των επόμενων ετών, οι οποίοι διαμορφώθηκαν στην συμφωνία του καλοκαιριού, τονίζουν οι αξιωματούχοι.

Τα νέα μέτρα θα μπορέσουν να υπερκεράσουν τις διαφορές μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ σχετικά με τον δημοσιονομικό προϋπολογισμό της Ελλάδας, γράφει η Wall Street Journal.

«Η διαφωνία έχει παραλύσει τις συζητήσεις για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα ώστε να εξασφαλίσει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας από το ΔΝΤ και να ξεκλειδώσει τα κεφάλαια από την Ευρώπη» γράφει χαρακτηριστικά η WSJ.

Χωρίς δισεκατομμύρια ευρώ, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με χρεοκοπία τον Ιούλιο, όταν και λήγουν ομόλογα πολλών δισ. ευρώ. Οι πολύμηνες συζητήσεις χωρίς συμφωνία έχουν προκαλέσει ένα νέο «ελληνικό δράμα» αυτό το καλοκαίρι, αναβιώνοντας τους φόβους ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης, καταλήγει το δημοσίευμα.

Σταύρο, θα πας με τον Κυριάκο?...

Η ερώτηση, στον Σταύρο Θεοδωράκη, από τον Γιώργο Αυτιά, ο οποίος κάπου διάβασε "οτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σου κάνει πρόταση. Σε θέλει (στη ΝΔ) όπως είσαι".
Ο επικεφαλής του "Ποταμιού" ήταν ξεκάθαρος: Η κοινωνία έχει ανάγκη από εναλλακτικές λύσεις με...
κεντρώα κατεύθυνση κι όχι ακροδεξιά, γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα έχει αποτύχει. 
Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για το καλό της κοινωνίας. 
Αλίμονο... 

Τέσσερα χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Μητροπάνου

Τέσσερα χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Μητροπάνου
Tην Κυριακή 17 Απριλίου συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Μητροπάνου, από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης Ελλάδας. 
Ακόμα και σήμερα, οι διαχρονικές του επιτυχίες "Θες", "Σβήσε το φεγγάρι", "Απόψε χάσαμε κι οι δυο" ξεσηκώνουν το κοινό στο άκουσμά τους.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1948 στην Αγία Μονή, μια συνοικία στα Τρίκαλα, απ' όπου καταγόταν η μητέρα του. Τον πατέρα τον γνώρισε στα 29 του χρόνια.
Μέχρι τα 16, όταν ήρθε στα χέρια του ένα γράμμα που ανέφερε πως ο πατέρας του ζει στη Ρουμανία, νόμιζω πς είχε σκοτωθεί στον Εμφύλιο Πόλεμο.
Ο Δημήτρης Μητροπάνος βγήκε από μικρός στη βιοπάλη, για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Δούλευε τα καλοκαίρια, αρχικά ως σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του και έπειτα στις κορδέλες κοπής ξύλων. Το 1964, μετά την τρίτη γυμνασία, μετακόμισε στην Αθήνα, σπίτι του θείου του στην Αχαρνών και πριν ακόμα τελειώσει το σχολείο ξεκίνησε να εργάζεται ως τραγουδιστής. Πολιτικοποιημένος από έφηβος, οργανώθηκε στη Νεολαία των Λαμπράκηδων. Μάλιστα, δεχόταν απειλές ότι δεν θα τον άφηναν να σπουδάσει λόγω των αριστερών του καταβολών.

Την ίδια περίοδο γνώρισε τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, όταν βρέθηκε στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδούσε, σε μια εκδήλωση της εταιρείας του θείου του. Μετά το τέλος του προγράμματος η παρέα του θείου του έβαλαν τον Δημήτρη Μητροπάνο να τραγουδήσει. Όταν τον άκουσε ο Μπιθικώτσης του είπε πως πρέπει να γίνει τραγουδιστής και μετά από παρότρυνσή του επισκέφθηκε την "Κολούμπια".
Εκεί του σύστησαν τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον οποίο μνημόνευε ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα. Ο Ζαμπέτας τον πήρε μαζί του στα "Ξημερώματα" όπου τότε εμφανιζόταν. Ο Μητροπάνος ήταν μόλις 16 ετών. Το βράδυ τραγουδούσε και το πρωί πήγαινε στο σχολείο.
"Ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα" είχε δηλώσει ο Μητροπάνος.

Το 1966 ο Μητροπάνος συναντήθηκε, τυχαία, για πρώτη φόρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμήνευσε, αντικαθιστώντας άλλον καλλιτέχνη που έπρεπε να απουσιάσει λόγω ασθένειας, μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών.
Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογράφησε τον πρώτο του 45άρη δίσκο, με το τραγούδι "Θεσσαλονίκη". Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού "Χαμένη Πασχαλιά", το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Σημαντικός σταθμός στην καριέρα του ήταν το έτος 1972 όταν, ο συνθέτης Δήμος Μούτσης και ο ποιητής-στιχουργός Μάνος Ελευθερίου κυκλοφορούν τον «Άγιο Φεβρουάριο», με ερμηνευτές τον Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα.
Τον Ιούλιο του 1999, ο Μητροπάνος και ο Μούτσης ξαναβρέθηκαν επί σκηνής στο Ηρώδειο με την Δήμητρα Γαλάνη και την σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Οι συναυλίες αυτές ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν σε διπλό CD δύο μήνες αργότερα. Ακολούθησαν, «Ο Δρόμος για τα Κύθηρα» του Γιώργου Κατσαρού και «Τα συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου. 


Στη μακρόχρονη πορεία του, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Λάκης Παπαδόπουλος, Μάριος Τόκας, Σπύρος Παπαβασιλείου, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Σπανός ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Η συμμετοχή του σε δίσκους των Λάκη Παπαδόπουλου (με το τραγούδι "Για να σ' εκδικηθώ") και Νίκου Πορτοκάλογλου ("Κλείνω κι έρχομαι") ανέδειξαν την ευρεία γκάμα της ερμηνείας του και προανήγγειλαν μια στροφή στον τρόπο ερμηνείας του, που θα οδηγήσει σε μια σειρά από δίσκους που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την έννοια του καλού σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού. Οι συνεργασίες με τον Μάριο Τόκα και το Φίλιππο Γράψα ("Η εθνική μας μοναξιά" το 1992 και "Παρέα με έναν ήλιο" το 1994) συνδυάζουν τη λαϊκή υφή και συναίσθημα με τη πιο βαθιά έννοια στίχων και τη χρησιμοποίηση λέξεων πιο επιτηδευμένων. 


Η πολύ σημαντική συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο τον δίσκο «Στου Αιώνα την Παράγκα», σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, αποτέλεσε τη στροφή του ερμηνευτή σε ακόμη πιο "έντεχνες" διαδρομές, διατηρώντας όμως πάντα την ταυτότητα του λαϊκού.
Ο Μητροπάνος συνέχισε στα ίδια μονοπάτια, με τραγούδια των Μικρούτσικου, Κορακάκη, Μουκίδη, Παπαδημητρίου κ.α. στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000.
Τελευταίες δισκογραφικές δουλειές του Δημήτρη Μητροπάνου, ήταν η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του στο Ηρώδειο, τον Σεπτέμβριο του 2009, αποτελούμενη από 2 CD με τον τίτλο "Τα τραγούδια της ζωής μου", και ο δίσκος "Εδώ Είμαστε" με τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη σε στίχους του ίδιου, της Λίνας Νικολακοπούλου, του Μάνου Ελευθερίου, του Λάκη Λαζόπουλου και ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά.
Τον Ιούνιο του 2012 κυκλοφόρησε το άλμπουμ-αφιέρωμα στο συνθέτη Μάριο Τόκα με τίτλο "Ήλιος Κόκκινος". Σε αυτό συμμετείχε και ο Δημήτρης Μητροπάνος με τρία τραγούδια ("Της μοναξιάς οι σκλάβοι", "Γράψε μου κάτι", "Υπάρχουν κάτι μελωδίες"). Ήταν τα τελευταία που ηχογράφησε ο Δημήτρης Μητροπάνος και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του.

Στις 17 Απριλίου του 2012 ο Δημήτρης Μητροπάνος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Υγεία με οξύ διαρροϊκό σύνδρομο και εμετούς.  Στη συνέχεια παρουσίασε αιφνιδίως δύσπνοια. Μετεφέρθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου αντιμετωπίστηκε για οξύ πνευμονικό οίδημα από το οποίο και κατέληξε στις 11 το πρωί.
Η κηδεία του τελέστηκε στις 19 Απριλίου του 2012,  στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Η σορός του βρισκόταν από νωρίς το πρωί στο παρεκκλήσι του Α' Νεκροταφείου όπου συγγενείς, φίλοι, καλλιτέχνες και "πιστοί" της μεγάλης του φωνής έσπευσαν για να του πουν το τελευταίο αντίο.
Ο Δημήτρης Μητροπάνος ήταν παντρεμένος με τη Βένια Μητροπάνου, με την οποία απόκτησε δυο κόρες. 


*με πληροφορίες από το wikipedia
enikos.g

Μια διαφορετική συνέντευξη του Δημήτρη Μητροπάνου...

Μια διαφορετική συνέντευξη του Δημήτρη Μητροπάνου σε μαθητές... σε μαθητές...
Στους μαθητές του 5ου Γυμνασίου Ιλίου, είχε δώσει ο μεγάλος μας τραγουδιστής, Δημήτρης Μητροπάνος, που έφυγε από τη ζωή στις 17 Απριλίου του  2012, σε ηλικία 64 ετών, την τελευταία του συνέντευξη.

Ο...
Δημήτρης Μητροπάνος, μάλιστα, είχε δεχθεί τους μαθητές στο σπίτι του. Μεταξύ άλλων τον είχαν ρωτήσει για την πολιτική και εάν τον είχε επηρεάσει η οικονομική κρίση. 



Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του μεγάλου μας τραγουδιστή, όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του σχολείου.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη, ΕΔΩ...

πηγη enikos.gr

Εκπληκτικής συλλήψεως διάλογος μεταξύ Τσίπρα-Μάρτιν Σούλτς!!!

Σκίτσο τού Δημήτρη Χατζόπουλου

Ένταση στο εσωτερικό των κομματικών οργανώσεων της ΝΔ...


Νέα Δημοκρατία:Ένταση στο εσωτερικό των κομματικών οργανώσεωνΕνόψει των εκλογών για τους προέδρους των Νομαρχιακών Επιτροπών...
Ένταση επικρατεί στο εσωτερικό των κομματικών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας σε αρκετούς νομούς ενόψει των εκλογών για τους προέδρους των ΝΟΔΕ (νομαρχιακών διοικουσών επιτροπών) την Κυριακή 17 Απριλίου και μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν...
την έναρξη του 10ου τακτικού συνεδρίου του κόμματος.

Κάθε εσωκομματική εκλογική διαδικασία, ανέκαθεν έχει εντάσεις, καθώς πάντα παραμονές συνεδρίων με φόντο τη νομή της κομματικής εξουσίας, εκτυλίσσονται διαξιφισμοί, συγκρούσεις και υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο.

Η σημερινή Ν.Δ. υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά το φιλελεύθερο και εκσυγχρονιστικό πνεύμα που θέλει να περάσει στο κόμμα ο νέος της πρόεδρος, δεν αποτελεί εξαίρεση και τις τελευταίες ώρες συμβαίνουν πρωτόγνωρα γεγονότα, όπως: υψηλόβαθμα περιφερειακά κομματικά στελέχη, υποψήφιοι πρόεδροι νομαρχιακών επιτροπών να κινούνται δικαστικά κατά του κόμματος!

Η αρχή έγινε από τη Θεσσαλία, όπου αργά το απόγευμα του Σαββάτου, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι υποψήφιοι πρόεδροι των ΝΟΔΕ Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Οι τρεις υποψήφιοι στράφηκαν κατά του στενού συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, του γραμματέα οργανωτικού της Ν.Δ. Βασίλη Σπανάκη, για τον οποίο έχουν διατυπωθεί πολλά παράπονα τις τελευταίες ημέρες από αρκετά επώνυμα στελέχη που είναι ενήμεροι των όσων συμβαίνουν στο παρασκήνιο.

Οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι αντέδρασαν με αυτό τον τρόπο, διότι...

Η παραδοσιακή ναυπηγική τέχνη ομορφαίνει, ευτυχώς ακόμη, τό λιμάνι τής Μυκόνου


Τό τρεχαντήρι (πρώτη φωτογραφία) καί η κουντούλα τού Γιαννάρα (Μαούνα), καμωμένα στήν Κοιλάδα από τό μαστρο-Γιάννη Λέκκα