Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Τό χάος τών κοινωνικών δικτύων καί ο επηρεασμός τής κοινής γνώμης στίς εκλογικές διαδικασίες

Κάθε μέρα είναι πρωταπριλιά
"...Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ με πρόσφατες δηλώσεις του παραδέχεται το χάος που επικρατεί με τις πλατφόρμες και τα κοινωνικά δίκτυα και κάνει λόγο για την ανάγκη αναθεώρησης των κανόνων επί το αυστηρότερο, με εμφανή την αυτοκριτική προσέγγιση. Οι δηλώσεις δεν γίνονται σε τυχαίο χρόνο. Εχει προηγηθεί η διαπίστωση για το ρόλο του Facebook στη διασπορά ψευδών ειδήσεων και στην διάδοση ακροδεξιών - ρατσιστικών θέσεων, αλλά και στον επηρεασμό της κοινής γνώμης σε εκλογικές διαδικασίες (βλ. σκάνδαλο Cambridge Analytica). Το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο με τη ζωντανή μετάδοση του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία, ενώ οι αλλαγές στη νομοθεσία της Ε.Ε. καθιστούν πλέον συνυπεύθυνες τις πλατφόρμες για τη διακίνηση του υλικού..."

"...Ηλίθιοι και ψεκασμένοι υπήρχαν πάντοτε και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Όμως, όπως ανέφερε και ο Ουμπέρτο Έκο, αυτές οι "στρατιές ηλιθίων", όπως τις χαρακτήριζε, μέσω των κοινωνικών δικτύων απέκτησαν λόγο και δύναμη. Το πρόβλημα είναι ότι πλέον δεν βρίσκονται στο "περιθώριο" αλλά στο προσκήνιο. Αυτή η δύναμη είναι τόσο ελκυστική που πλέον συστημικά ΜΜΕ καθοδηγούμενα από ισχυρά πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα κατασκευάζουν και διακινούν καθημερινά όχι "πρωταπριλιάτικα ψεματάκια" αλλά κραυγαλέα fake news -ειδικά στην Ελλάδα- σε μια πορεία χωρίς επιστροφή. Δεν είναι τυχαίο πως η αξιοπιστία των ελληνικών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται στον πάτο, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες.

Η διασπορά ψευδών ειδήσεων έχει γίνει εργαλείο προπαγάνδας που επηρεάζει πλέον δραματικά την ίδια τη Δημοκρατία και τις κατακτήσεις του σύγχρονου κόσμου. Η λήψη μέτρων, σε αυτή τη φάση, δεν μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση, ενδεχομένως όμως να μπορούσε να περιορίσει τη ζημιά..."

Ολόκληρο τό άρθρο : ΕΔΩ