Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Τό επίκαιρο σκίτσο...

                                                          ...
από tanea.gr

Άρθρο του Δημοκρατικού γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς στους New York Times


Η πολιτική επανάσταση θα συνεχιστεί. 
Το άρθρο
tvxs.gr 09:18 | 13 Νοε. 2016
Του Μπέρνι Σάντερς*
Εκατομμύρια Αμερικανοί επέλεξαν τη ψήφο διαμαρτυρίας την Τρίτη, εκφράζοντας την έντονη αντίθεση τους σε ένα οικονομικό και πολιτικό σύστημα που τοποθετεί τον πλούτο και τα εταιρικά συμφέροντα πάνω από τις δικές τους ανάγκες.

Υποστήριξα σθεναρά τη Χίλαρι Κλίντον, αγωνίστηκα σκληρά για εκείνη, και πίστεψα ότι ήταν η σωστή επιλογή. Αλλά ο Ντόναλντ Τζ. Τράμπ κέρδισε τον Λευκό Οίκο, επειδή η ρητορική εκστρατεία του αξιοποίησε με επιτυχία μια ολοζώντανη και δικαιολογημένη οργή, μια οργή που πολλοί παραδοσιακοί Δημοκρατικοί αισθάνονται.
Είμαι λυπημένος,  αλλά όχι έκπληκτος από το αποτέλεσμα. Δεν είναι σοκ για μένα ότι εκατομμύρια άνθρωποι που ψήφισαν τον κ. Τράμπ, το έπραξαν γιατί έχουν πια κουραστεί από το οικονομικό, πολιτικό και μιντιακό status quo.
Οικογένειες εργαζομένων παρακολουθούσαν τους πολιτικούς να δέχονται οικονομική στήριξη για την προεκλογική τους εκστρατεία από δισεκατομμυριούχους και εταιρίες συμφερόντων - και στη συνέχεια να αγνοούν τις ανάγκες των απλών Αμερικανών. Κατά την διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων, πάρα πολλοί Αμερικανοί πουλήθηκαν από τα αφεντικά τους, που υποστήριξαν τα  εταιρικά συμφερόντα.
Εργάζονται περισσότερες ώρες για χαμηλότερους μισθούς, ενώ παράλληλα βλέπουν αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας να μεταφέρονται στην Κίνα, το Μεξικό ή σε κάποια άλλη χώρα με χαμηλό κόστος εργασίας. Έχουν κουραστεί να έχουν διευθύνοντες συμβούλους που αμείβονται 300 φορές πάνω από την πραγματική αξία της δουλειάς τους, ενώ το 52%  όλων των νέων εσόδων πηγαίνει στην ελίτ του 1%. Πολλές  από τις...

Νιλ Πόστμαν : Η Δημοκρατία χρειάζεται χρόνο και επιπλέον διάβασμα...


Η Δημοκρατία χρειάζεται χρόνο και επιπλέον (όπως λέει ο μεγάλος θεωρητικός των media Νιλ Πόστμαν) διάβασμα. Η παρακμή της εποχής της τυπογραφίας, γράφει, και η επικράτηση της εποχής της τηλεόρασης «μετέβαλαν δραματικά και αμετάκλητα το περιεχόμενο του δημοσίου λόγου, καθώς τα δύο Μέσα είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους και συνεπώς δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τις ίδιες ιδέες».
Κατ’ αντιστοιχία, την εποχή του timeline και του newsfeed, η είδηση για το σχήμα της σοκολάτας Τομπλερόνε έχει το ίδιο βάρος με την είδηση για τον σεισμό της Ιταλίας με τους 250 νεκρούς. Επειδή δε και η
********************************************************************************************************
"CHILDREN ARE THE LIVING MESSAGES WE SEND TO A TIME WE WILL NOT SEE"
  NEIL POSTMAN                            
********************************************************************************************************
ιεράρχηση των θεμάτων γίνεται «δημοκρατικώς», η σοκολάτα που θα έχει και περισσότερα likes θα εμφανίζεται πιο ψηλά και πιο συχνά από τη σφαγή στο Χαλέπι. Σε αυτό το επικοινωνιακό περιβάλλον των 140 χαρακτήρων, η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζουν ίδιοι. Και από τη στιγμή που θα παρουσιαστούν ίδιοι, ξέρουμε πού θα πάνε τα likes...
(απόσπασμα από τό άρθρο : "Πολιτική μέ 140 γράμματα τού Πάσχου Μανδραβέλη στήν Έντυπη Καθημερινή)

Διαβάστε τό πολύ ενδιαφέρον άρθρο τού Πάσχου Μανδραβέλη  ΕΔΩ

Στόλτενμπεργκ (Γ.Γ. τού ΝΑΤΟ) : ΗΠΑ και ΕΕ δεν έχουν την επιλογή να προχωρήσουν καθεμιά μόνη της...

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη δεν έχουν την επιλογή να προχωρήσουν καθεμιά μόνη της στην άμυνα και την ασφάλεια, υπογραμμίζει σε άρθρο του που δημοσιεύεται την κυριακή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Στη...
διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο εκλεγμένος,  πλέον, αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ απείλησε να εγκαταλείψει τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη αν δεν δαπανήσουν αρκετά για την άμυνα.
«Αντιμετωπίζουμε τις μεγαλύτερες εδώ και μια γενιά προκλήσεις για την ασφάλειά μας. Δεν είναι καιρός να αμφισβητούμε την αξία της σύμπραξης ανάμεσα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», έγραψε ο Στόλτενμπεργκ σε άρθρο του στην εφημερίδα The Observer.
Ο ίδιος υπογράμμισε το γεγονός ότι η μοναδική φορά που το ΝΑΤΟ επικαλέσθηκε το άρθρο του, που προβλέπει πως μια επίθεση εναντίον ενός μέλους αποτελεί επίθεση εναντίον όλων, ήταν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πολλές χώρες του ΝΑΤΟ υπολείπονται στις αμυντικές δαπάνες τους καθώς δεν έχουν τηρήσει τη δέσμευση για 2% του ΑΕΠ και ο Στόλτενμπεργκ επισήμανε πως οι ΗΠΑ έχουν δίκιο όταν καλούν τους άλλους να πληρώσουν αυτό που τους αναλογεί.
«Είναι πολύ εύκολο να θεωρήσουμε δεδομένες τις ελευθερίες, την ασφάλεια και την ευημερία που απολαμβάνουμε. Σ' αυτούς τους αβέβαιους καιρούς χρειαζόμαστε ισχυρή αμερικανική ηγεσία και χρειαζόμαστε οι Ευρωπαίοι να επωμισθούν το δίκαιο μερίδιό τους από το φορτίο», τόνισε.
Ο Στόλτενμπέργκ δήλωσε πως η σύμπραξη ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι «απαραίτητη».

«Αντί να βαθαίνουμε τις διαφορές μας, είναι ανάγκη να τροφοδοτήσουμε αυτά που μας ενώνουν και να βρούμε τη σοφία και την προνοητικότητα να δουλέψουμε μαζί για κοινές λύσεις. Ούτε η Ευρώπη ούτε οι ΗΠΑ έχουν την επιλογή να προχωρήσουν καθεμιά μόνη της», υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Πολιτική με 140 γράμματα

Πάσχος ΜανδραβέληςΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
 Πέρασαν σχεδόν 160 χρόνια από τις μεγάλες μονομαχίες του Αβραάμ Λίνκολν με τον Δημοκρατικό του αντίπαλο Στέφεν Ντάγκλας (The Great Debates of 1858) που είχαν ως βασικό θέμα τη δουλεία στις ΗΠΑ. Από τότε άλλαξαν πολλά. Πρώτα απ’ όλα η μορφή των ντιμπέιτ. Τότε ο πρώτος ομιλητής έπαιρνε τον λόγο για 60 λεπτά, απαντούσε ο δεύτερος για 90 λεπτά και ανταπαντούσε ο άλλος για 30 λεπτά. Κάποιες φορές τα επιχειρήματα χρειάζονταν περισσότερο από τρεις ώρες και η «μονομαχία» συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ, με χιλιάδες ανθρώπους να παρακολουθούν γύρω από φωτιές. Στην Περόρια του Ιλινόι, ο εισαγωγικός λόγος του Ντάγκλας κράτησε τρεις ώρες. Ο Λίνκολν έπρεπε να έχει άλλες τρεις ώρες για να απαντήσει. Είχε φτάσει, όμως, η ώρα του βραδινού. Τότε, ο Λίνκολν πρότεινε στους ακροατές να πάνε σπίτι τους να φάνε και να γυρίσουν για άλλες πέντε ώρες μονομαχίας. Κι έτσι έγινε!
Από την άλλη μεριά άλλαξε και ο τρόπος που τα ΜΜΕ κάλυπταν την πολιτική. Στα Μεγάλα Ντιμπέιτ του 1858, οι εφημερίδες της εποχής είχαν επιστρατεύσει στενογράφους και μετέφεραν στις σελίδες τους αυτολεξεί τους ποταμούς των επιχειρημάτων των δύο μονομάχων. Τα κείμενα αυτά σήμερα ονομάζονται στη δημοσιογραφική αργκό «σεντόνια».
Η δουλεία των νέγρων ήταν ένα σύνθετο πολιτικό θέμα της εποχής και γι’ αυτό οι πολιτικοί χρειάζονταν πολύ χρόνο για να ξεδιπλώσουν τα επιχειρήματά τους. Το ίδιο όμως –και ίσως πιο σύνθετα θέματα– είναι η παγκοσμιοποίηση, οι εισοδηματικές ανισότητες, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο ισλαμικός φονταμενταλισμός κ.ά. Πόσοι ξέρουν τι προβλέπει η εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά, την οποία ελεεινολογούν διάφορες ακροαριστερές και ακροδεξιές ομάδες; Εγινε ποτέ συζήτηση γι’ αυτή; Ζυγίστηκαν στον δημόσιο διάλογο τα θετικά και τα αρνητικά της;
Το παράδοξο
Στις σύγχρονες δημοκρατίες παρατηρείται το εξής παράδοξο: Οσο πιο σύνθετα γίνονται τα ζητήματα, τόσο λιγότερο χρόνο έχουν οι άνθρωποι για να ασχοληθούν, τόσο λιγότερος χρόνος και χώρος δίδεται για...

Τελείωσε η σαπουνόπερα «συγκρότηση ΕΣΡ». Και η παραίτηση των πολιτών μεγαλώνει...

Η σαπουνόπερα «συγκρότηση ΕΣΡ» επιβεβαίωσε τη μεγάλη απόσταση κομμάτων-κοινωνίας

13.11.16


Την προηγούμενη εβδομάδα, η ένταση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ήταν τόσο έντονη που ο Βύρων Πολύδωρας συζητούσε για τον Χριστοφοράκο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρούσε (ξανά)  να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ.
 

Ξαφνικά, αυτή την εβδομάδα τα κόμματα τα βρήκαν μεταξύ τους, το ΕΣΡ συγκροτήθηκε, οι δρομολογούμενες αλλαγές στο νόμο Παππά έφυγαν από τα πρωτοσέλιδα, οι κραυγές κατά της διαπλοκής μειώθηκαν και γενικά όλα καλά.
 

Ομολογώ ότι δεν κατάλαβα τι ήταν ήταν αυτό που άλλαξε, τι ήταν αυτό που έκανε τόσο γρήγορα τους «ψεύτες» να τα βρουν με τους «κλέφτες». Επειδή τα χρόνια της αθωότητας έχουν περάσει, εκτιμώ ότι κυρίως τα βρήκαν παλιοί και νέοι καναλάρχες κι έτσι στη συνέχεια έδωσαν το σήμα στους συνομιλητές τους στον πολιτικό κόσμο ότι δεν υπάρχει λόγος για άλλες εντάσεις, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
 

Αν κάτι μένει από όλη αυτή τη σύγκρουση είναι το ότι η απόσταση μεταξύ πολιτικού κόσμου και πολιτών έχει μεγαλώσει. Εκτιμώ ότι για τους περισσότερους πολίτες ήταν από παράδοξο μέχρι φοβερά ύποπτο το πόσο το κάθε κόμμα ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα, το πόσο τόσοι βουλευτές στα τηλεοπτικά παράθυρα αγχώνονταν για τα συμφέροντα είτε των υπερθεματιστών είτε των τωρινών καναλαρχών.

Είναι κάπως τρομακτικό να διαπιστώνει κανείς ότι μετά από 7 χρόνια κρίσης που κατάπιε τόσα κόμματα και τόσους πρωθυπουργούς, τα κόμματα εξακολουθούν να ασκούν πολιτική με όρους «να βγει η εβδομάδα και βλέπουμε» και αρνούνται να ασχοληθούν λίγο πιο σοβαρά και συγκροτημένα με τα μεγάλη προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. 

Και η παραίτηση των πολιτών μεγαλώνει... 
parapolitiki.com

Η συνάντηση Λαλιώτη-Σπίρτζη σκιτσαρισμένη...

...από "ΤΑ ΝΕΑ"

Η σωστή ενημέρωση μέτρο πρόληψης για τη γρίπη

SHUTTERSTOCK


Της Ανθής Αγγελοπούλου
Για την εποχική γρίπη και τη σημασία της ενημέρωσης για την αντιμετώπισή της μίλησε την Τετάρτη στην ετήσια ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας ότι είναι απαραίτητος ο συντονισμός, η εγρήγορση και η συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων.
Στον τομέα της επικοινωνίας με το κοινό και της ενημέρωσής του για το σοβαρό πρόβλημα που λέγεται γρίπη, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι χρειάζεται η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με μηνύματα ανθρωπιάς χωρίς ωστόσο, να είμαστε υπερ-καθησυχαστικοί, αλλά να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στο κοινό.
Τα μηνύματα που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες πρέπει να είναι καθαρά και απλά για να είναι πλήρως κατανοητά, χωρίς υποσχέσεις και σίγουρα χωρίς να είναι επιθετικά.
Η επικοινωνία με το κοινό πρέπει όπως είπε να γίνεται με τη χρήση όλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και των social media για να φτάσει τάχιστα σε κάθε πολίτη. Όμως δεν πρέπει να εκμεταλλευόμαστε εικόνες και προσωπικές ιστορίες για να φτάσουμε στο στόχο μας.
Σκοπός είναι η απόρριψη των μύθων, όπως για παράδειγμα αυτός που θέλει τα εμβόλια να είναι φυτικά γιατί αλλιώς δηλητηριάζονται όσοι τα κάνουν.
Πρέπει η πληροφόρηση που φτάνει στο κοινό να είναι βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά όχι να φτάνουμε στην παραπληροφόρηση.
Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι η εποχική γρίπη είναι...

Κ. Λαλιώτης: Ευφάνταστα τα σενάρια περί αρραβώνα ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ



EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Ευφάνταστο και παραπλανητικό χαρακτήρισε ο Κώστας Λαλιώτης το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» σχετικά με επικείμενο «αρραβώνα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ».
Παρότι παραδέχθηκε την πρόσφατη συνάντηση με τον Χρήστο Σπίρτζη, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σε γραπτή του ανακοίνωση, εξήγησε ότι η συνάντηση ήταν τυχαία και πως «εκτός από μια σύντομη φιλοφρόνηση, δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική συζήτηση, κανένα παρασκήνιο και πολύ περισσότερο κανένα "προξενιό" και κανένας "αρραβώνας"».
«Η κατοχύρωση και ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και της Κεντροαριστεράς ως Δημοκρατικού και Προοδευτικού Πόλου συνδέεται άρρηκτα και αδιαπραγμάτευτα με τον αυτόνομο λόγο του, την αυτοδύναμη στρατηγική του και τον καταλυτικό ρόλο του» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Λαλιώτης και πρόσθεσε:
«Αυτό προϋποθέτει, οριστικά και αμετάκλητα, σαφείς ιδεολογικές και πολιτικές οριοθετήσεις και προγραμματικές θέσεις και αντιπαραθέσεις, τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη ΝΔ. Πιστεύω, ότι μόνο με αυτή τη στρατηγική και με αυτόν τον πολιτικό σχεδιασμό το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Κεντροαριστερά δεν θα μετατρέπονται σε δεκανίκι και ουρά είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε της ΝΔ και θα μπορούν να έχουν δυναμική, προοπτική και ευοίωνο μέλλον»
Σημειώνεται ότι στη διάψευση των σεναρίων συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - Δημοκρατικής Συμπαράταξης προχώρησε και το ΠΑΣΟΚ. 

Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016 15:33
naftemporiki.gr

Δείτε ακόμα


Ένας απρόσκλητος επισκέπτης!

Μια γάτα πηδά μέσα σε ένα καΐκι στο λιμάνι της Σκοπέλου ζητώντας «κέρασμα» από την ψαριά της ημέρας.

από τίς φωτογραφίες τής ημέρας τού
 naftemporiki.gr

Η ναυπηγική και η ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως σήμερα

Έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών, με μηνιαίους θεματικούς κύκλους
Patrikios Dimitris 
Πεντηκόντορος άφρακτη με δύο σειρές κουπιών.
Το Μουσείο Ηρακλειδών, το οποίο παρουσιάζει, από τον περασμένο Οκτώβριο, την έκθεση «Πλεύσις - Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους», υποδέχεται τον Νοέμβριο με μηνιαίους θεματικούς κύκλους και ειδικές προσφορές στις ξεναγήσεις, καθώς και ένα εικαστικό εργαστήριο για παιδιά 5 έως 8 ετών.
Από τις 12 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 11 το πρωί, εγκαινιάζονται οι μηνιαίοι Θεματικοί Κύκλοι Ξεναγήσεων. Το θέμα του Νοεμβρίου είναι «Τα πλοία της αρχαιότητας: Από τα προϊστορικά έως τα ελληνιστικά χρόνια». Επιπλέον, η συμμετοχή στις γενικές ξεναγήσεις, κάθε Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνεται μόνο με το εισιτήριο εισόδου.
Στη διαδραστική ξενάγηση για μικρές σχολικές ομάδες και ενηλίκους (κατόπιν συνεννόησης στο 211 0126486 και στο museum@herakleidon-art.gr), οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να πειραματιστούν με τον πρώτο αστρονομικό υπολογιστή από την αρχαιότητα, το φυσικό μοντέλο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων (επιστημονικός σύμβουλος: Ξενοφών Δ. Μουσάς, αστρονόμος - Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος ΕΚΠΑ, σχεδιασμός - κατασκευή εκθέματος: Διονύσης Γ. Κριάρης, μαθηματικός).



Όλη η ιστορία της ελληνικής πλεύσεως στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο  
Υπό την Αιγίδα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, στην έκθεση «Πλεύσις - Ναυπηγική και Ναυσιπλοΐα των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους», παρουσιάζεται η ιστορία της ελληνικής πλεύσεως στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μια ιστορία...

Σίγησε η φωνή του Λέοναρντ Κοέν

To 2008 o Κοέν ξεκίνησε να γυρίζει τον κόσμο με τα τραγούδια του.

ΣΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Αποτύπωσε με μεγάλη διαύγεια όλα τα μεγάλα ηθικά και πολιτισμικά ζητήματα του δυτικού ανθρώπου. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους στιχουργούς - ποιητές του 20ού αιώνα, έγραφε ώς το τέλος. Ο Καναδός τραγουδοποιός και λογοτέχνης Λέοναρντ Κοέν «έφυγε» σε ηλικία 82 ετών, αφήνοντας πίσω του σημαντικό έργο.